Wat is het Beste Laptopmerk? De Beste 5 Vind Je Hier

Remco Hanegraaf

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

9 min. leestijd

Wie is simply the best?

Wat is het Beste Laptopmerk? De Beste 5 Vind Je Hier

Op de laptopmarkt zijn veel verschillende merken te vinden. Van grote merken die wereldwijd worden verkocht tot kleine merken waar maar weinig mensen van hebben gehoord. Maar wat is het beste laptopmerk op de markt?

Onze nummer 1 is HP, maar de verschillen zijn klein tussen de vijf beste laptopmerken. Lees dus snel verder!

#1 HP
Hét beste allround laptopmerk

Onze score: 9,1

zwarte hp laptop opengeklapt

Één van HP's sterkste punten is dat het veel verschillende laptopreeksen aanbiedt, wat het vinden van het juiste type laptop een stuk makkelijker maakt. De prijzen beginnen iets hoger dan bij de andere Windows-laptop concurrenten, maar je krijgt er wel een laptop van topkwaliteit laptop voor terug.

Aantal reeksen: 9
PC marktaandeel : 21% (#2)
Aantal laptops op Coolblue: 245

Laagste prijs: € 250
Hoogste prijs: € 2800
Gemiddelde prijs: € 850

Check prijs op Coolblue →

De 5 beste laptopmerken in een oogopslag

 1. HP - Hét beste allround laptopmerk. Door de vele gespecialiseerde laptopreeksen die HP aanbiedt, is er voor elk soort gebruiker de juiste laptop.
 2. Apple - Met een Apple MacBook heb je hét beste laptopmerk voor foto- en videobewerking te pakken. Met deze krachtige apparaten met prachtig beeld maak je de mooiste beelden in een handomdraai.
 3. Lenovo - Voor de beste prijs-kwaliteitverhouding moet je bij Lenovo zijn. Lenovo biedt betaalbare laptops aan, zonder in te leveren op kwaliteit.
 4. Asus - Asus is het beste laptopmerk als je op zoek bent naar een laptop met hardware van een uiterst hoge kwaliteit.
 5. Acer - Wanneer je op zoek bent naar een fatsoenlijke gaming laptop voor een zacht prijsje, dan ben je bij Acer aan het juiste adres.

Het merk is niet alles

Het merk van een laptop is niet allesbepalend bij het kiezen van een laptop. Veel laptopgebruikers blijven trouw aan een merk waar ze al langer mee werken, maar hierdoor beperk je jezelf in je laptop keuze.

Het bekijken van verschillende merken biedt een goed startpunt in je zoektocht naar een laptop. De meeste merken hebben bepaalde reeksen in hun assortiment, die gefocust zijn op een bepaald soort gebruiker. Dit betekent niet dat een andere reeks niet geschikt is, maar het biedt wel een goed overzicht van wat voor type laptop het beste bij je past.

Door specifieke laptops van verschillende merken met een vergelijkbare categorie te vergelijken, kom je tot de beste keuze. Zo heeft het ene merk bijvoorbeeld meer laptops voor fotobewerking dan een ander laptopmerk. Bekijk hier waar je nog meer rekening mee moet houden bij het kiezen van een laptop.

Het beste laptopmerk, gedetailleerd.


Aantal reeksen: 9
Aantal laptops op Coolblue: 245 
PC-marktaandeel: 21% (#2)
Laagste prijs: € 250
Hoogste prijs: € 2800
Gemiddelde prijs: € 850

hp laptop

De reeksen

 • Pavillion, de standaard reeks van HP. De laptops in deze reeks zijn geschikt voor simpele taken die niet intensief zijn. Dit is dan ook een van de goedkoopste reeksen van HP.
 • Envy. De Envy-reeks is wat krachtiger dan Pavillion laptops en zijn daarmee geschikt voor simpele games en hobby foto- en videobewerking.
 • x360. Dit is de 2-in-1 laptopreeks van HP. Hiermee combineer je de voordelen van een laptop en een tablet.
 • Probook of Elitebook. De Pro- en Elitebook zijn speciaal voor zakelijk gebruik. Met deze laptops voer je al je werkzaamheden probleemloos uit.
 • Spectre, de high-end reeks van HP. Je betaalt hier gemiddeld meer voor, maar je krijgt er wel zeer krachtige laptops voor terug. Deze zijn geschikt voor vrijwel alle zware taken die je je kan bedenken.
 • Pavillion gaming of OMEN. Zoals de naam aangeeft, zijn de laptops in deze reeks gespecialiseerd op het spelen van games. Deze reeks bevat gaminglaptops, waaronder de goedkopere gaming laptops, terwijl OMEN de laptops met de beste onderdelen heeft.
 • Chromebook. Veel merken hebben een Chromebooks in hun assortiment en HP is geen uitzondering. Ben je op zoek naar een budget laptop en werk je graag met Chrome OS, dan is een Chromebook perfect.
Chromebooks

Chromebooks hebben Chrome OS als besturingssysteem, dus niet Windows. Let hier goed op bij het maken van je keuze, zodat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan.

Hewlett-Packard (HP) voert de lijst met beste laptopmerken aan. Dis een Amerikaans bedrijf dat onder andere laptops verkoopt.

Naast laptops verkopen ze ook desktops, monitoren en printers. HP is dan ook een van de grootste spelers van de computermarkt. HP biedt veel verschillende reeksen aan. Daardoor zit er gegarandeerd een laptop bij die geschikt is voor jou!

De kwaliteit van het merk

In het verleden heeft HP niet altijd de beste reputatie gehad op het gebied van laptopkwaliteit. In de laatste jaren kwam daar verandering in door veranderingen in het design van veel laptops, vooral in het hogere segment.

Door deze verbetering bieden HP-laptops uitstekende prestaties, waardoor je je werkzaamheden snel en probleemloos uitvoert – mits je een laptop uit de juiste reeks kiest voor jouw activiteiten.

Daarnaast biedt HP een zeer uitgebreide garantie aan in de vorm van de HP Care Pack. Met dit extra pakket gebruik je je laptop met een gerust gevoel, omdat HP bij schade de onderdelen voor je vervangt.

Check op Coolblue →

Wat we goed vinden:

 • Veel keuze in soorten laptops
 • Zeer goede klantenservice
 • Geweldige prestaties, ook in het middensegment

Wat we minder goed vinden:

 • De prijs ligt gemiddeld wat hoger dan directe concurrentie
 • Het uiterlijk van de laptops is niet heel innovatief, vooral in de lagere prijsklasse

Aantal Reeksen: 2
Aantal laptops op Coolblue: 81 
PC-marktaandeel: 13% (#3)
Laagste prijs: € 1039
Hoogste prijs: € 5500
Gemiddelde prijs: € 1600

macbook laptop

De reeksen

 • MacBook Pro. Dit zijn de krachtigste MacBooks van Apple. Met een MacBook Pro wordt het uitvoeren van zware grafische taken een eitje.
 • MacBook Air. Dit is de lichtere versie van de MacBook Pro. Doordat deze laptop minder zwaar is, neem je hem gemakkelijk overal mee naartoe.

Iedereen is tegenwoordig bekend met Apple. Apple is een Amerikaans bedrijf en een van de bekendste technologische bedrijven ter wereld. Naast de MacBook staat Apple ook bekend om de iPhone en iPad.

Apple biedt de minste reeksen aan van alle merken in deze lijst, maar de laptops die ze aanbieden zijn wel van de hoogste kwaliteit. Daarnaast biedt Apple een aantal van de beste mini-laptops op de markt aan. Dit zijn laptops met een klein scherm, waardoor je ze gemakkelijk overal mee naartoe neemt.

De kwaliteit van het merk

Apple MacBooks zijn op het gebied van kwaliteit een van de beste laptopmerken. Een van de belangrijkste redenen hiervoor is het besturingssysteem. macOS heeft in vergelijking met Windows veel minder problemen, waardoor MacBooks zeer foutbestendig zijn.

Er is een goede reden waarom veel grafische designers met MacBooks (en Appleproducten in het algemeen) werken. MacBooks hebben doorgaans geweldige grafische capaciteiten en hoge schermresolutie. Combineer dit met een mooi en professioneel design en je hebt dé perfecte laptop voor grafisch design.

Verder biedt Apple veel mogelijkheden op het gebied van klantenservice. Zo heeft Apple fysieke locaties waar je met al je vragen en problemen naartoe kan, naast de gebruikelijke online klantenservice.

Wat we goed vinden:

 • Ideaal voor foto- en videobewerking
 • Gemakkelijk te gebruiken
 • Gespecialiseerde reparatiediensten beschikbaar

Wat we minder goed vinden:

 • Het blijft een Appleproduct, dus je moet er wat voor over hebben
 • Weinig mogelijkheden om zelf onderdelen te vervangen
 • Niet geschikt voor gamers

Aantal reeksen: 6
Aantal laptops op Coolblue: 275
PC-marktaandeel: 25% (#1)
Laagste prijs: € 249
Hoogste prijs: € 3859
Gemiddelde prijs: € 834

lenovo laptop

De reeksen

 • Ideapad. De Ideapad-reeks van Lenovo is er voor de studenten. Voor een zeer redelijke prijs krijg je een laptop waarmee je de meeste studies met gemak aan kan.
 • Thinkpad. Deze reeks is gefocust voor gebruik op kantoor. De prijzen liggen wat hoger, maar je krijgt hier wel krachtige laptops voor terug.
 • Legion, het gaminglaptopmerk van Lenovo. Deze bevat krachtige laptops om de beste games op te spelen.
 • Yoga. Zoals de naam al een beetje weggeeft, dit is de 2-in-1 laptopreeks van Lenovo. Deze laptops zijn zeer flexibel in gebruik.
 • Chromebook. Ook Lenovo biedt een eigen reeks aan Chromebooks aan.

Lenovo is een Chinees-Amerikaans technologie bedrijf. Naast laptops verkoopt Lenovo ook desktops, tablets en servers. Lenovo heeft naast deze producten ook een eigen smartphone reeks op de markt.

Lenovo heeft niet de meeste keuze als het gaat om het aantal reeksen en is grafisch niet zo sterk, maar de reeksen die ze aanbieden hebben wel een duidelijk doelgroep. Lenovo is een goede keus als je op zoek bent naar een goede 15 inch laptop. Vooral met een Ideapad of Thinkpad zit je met dit formaat op de juiste plek.

De kwaliteit van het merk

Lenovo staat vooral bekend om een geweldige prijs-kwaliteitverhouding. Voor een zeer redelijke prijs kan je een Lenovolaptop vinden waar je jaren van geniet. Dit artikel is zelfs geschreven op een laptop van Lenovo, een Ideapad om precies te zijn, en die doet al jaren probleemloos zijn werk.

Wat we goed vinden:

 • De laptops zijn betaalbaar en van goede kwaliteit
 • Een van de beste 15 inch laptop aanbieders
 • Lenovolaptops hebben over het algemeen een geweldige batterijduur

Wat we minder goed vinden:

 • Lenovolaptops zijn vaak grafisch minder sterk
 • Het design van de laptops is niet het meest indrukwekkend

Aantal reeksen: 7
Aantal laptops op Coolblue: 127
PC-marktaandeel: 6,9% (#5)
Laagste prijs: € 400
Hoogste prijs: € 4200
Gemiddelde prijs: € 1100

asus laptop

De reeksen

 • Zenbook. Deze reeks staat voor mobiliteit. Deze laptops zijn compacter en lichter, waardoor je ze gemakkelijk overal mee naartoe neemt.
 • Vivobook, de standaard reeks van Asus. Deze laptops zijn niet gefocust op een specifieke gebruikersgroep, maar bevat laptops die voor iedereen geschikt kunnen zijn.
 • TUF of ROG. Deze afkortingen staan respectievelijk voor The Ultimate Force en Republic of Gamers en zijn dus gaming laptops. De TUF-laptops zijn goedkoper, en dus minder krachtige, gaming laptops. De ROG-laptops zijn de beste gaming laptops in de hoogste prijsklasse.
 • Probook of expertbook. Deze laptops zijn het meest geschikt voor op kantoor. Met deze laptops voer je je werk met gemak uit.
 • Chromebook. Ook dit merk heeft een eigen reeks Chromebooks.

Asus is een van de twee Taiwanese merken in deze top 5. Asus biedt veel verschillende producten aan, zoals desktops, mobiele telefoons en computer onderdelen.

Opvallend aan de reeksen van Asus is dat ze geen speciale reeks voor 2-in-1 laptops hebben. Dit betekent niet dat ze deze laptops niet verkopen, deze laptops vallen binnen de andere reeksen.

De kwaliteit van het merk

Asus biedt laptops aan met een zeer goede kwaliteit. Door de hoge kwaliteit hardware in de laptops gaan deze laptops vaak lang mee, zonder dat de prestaties minder worden. Deze hardware zorgt er wel voor dat de laptops gemiddeld gezien wat zwaarder zijn dan vergelijkbare laptops in dezelfde klasse.

Minder robuust is de klantenservice van Asus: deze verdient wat extra aandacht.

Wat we goed vinden:

 • Hoogwaardige kwaliteit hardware
 • Van deze laptops heb je lang plezier

Wat we minder goed vinden:

 • De laptops zijn wat zwaarder dan vergelijkbare laptops
 • De klantenservice kan zeker worden verbeterd

Aantal reeksen: 6
Aantal laptops op Coolblue: 133
PC-marktaandeel: 7 % (#4)
Laagste prijs: € 269
Hoogste prijs: € 1600
Gemiddelde prijs: € 835

acer laptop

De reeksen

 • Aspire. Deze reeks is het geschiktst voor het uitvoeren van alledaagse taken. De prijzen in deze reeks liggen gemiddeld dan ook een stuk lager dan competitie.
 • Swift, de mobiliteitreeks van Acer. Lichte, strakke laptops die je gemakkelijk meeneemt naar je werk of school.
 • Spin, de 2-in-1 laptop reeks van Acer.
 • Predator is de gaming reeks van Acer. In vergelijking met andere gaming reeksen liggen de prijzen van de laptops lager.
 • Travelmate. Met een Acer Travelmate werk je gemakkelijk onderweg.
 • Chromebook. Je kent het verhaal: dit gaat om de Chrome OS-laptops.

Acer is, net zoals Asus, een Taiwanees technologie bedrijf. Naast laptops verkoopt Acer ook desktops, tablets en smartphones. Veel van de reeksen van Acer focussen op het type gebruik, in plaats van het type gebruiker. Ook is Acer het enige merk in deze top 5 die een reeks voor het werken onderweg aanbiedt.

De kwaliteit van het merk

Acer maakt oerdegelijke laptops, maar wat vooral opvalt, is de prijsverdeling van alle reeksen. Er zijn – in vergelijking met andere merken – geen hoge uitschieters in de prijs. Hierdoor zit er gegarandeerd een laptop bij in jouw prijsklasse. Daarnaast is de gaming laptopreeks van Acer een van de beste op de markt, zonder dat je de hoofdprijs hoeft te betalen.

Helaas is niet elke Acer laptop een goede laptop. Vooral de kwaliteit van de budgetlaptops laat te wensen over, aangezien deze laptops niet gebouwd zijn voor duurzaamheid. Hoewel Acer veel goede laptops op de markt brengt, is het zeker belangrijk om goed onderzoek te doen naar het specifieke laptop model.

Wat we goed vinden:

 • Een laptop voor elk budget
 • Geweldige gaming laptops voor een lage prijs

Wat we minder goed vinden:

 • De goedkopere laptops zijn van matige kwaliteit
 • Niet elk laptop model haalt de gemiddelde Acer-kwaliteit

Koopgids

Deze koopgids gaat niet in op het kopen van een nieuwe laptop, aangezien daar andere en meer eisen bij komen kijken. Deze koopgids geeft de eerste dingen om over na te denken, voordat je overgaat op het kiezen van een specifieke laptop.

Bekijk hier de gedetailleerde koopgids voor het aanschaffen van een laptop, om zo tot de beste keuze voor jou uit te komen.

Waar heb ik mijn laptop voor nodig?

Het belangrijkste voor een laptop is dat deze geschikt is voor het gewenste gebruik. Bedenk je daarom goed waar je je laptop voor gaat gebruiken, zodat je niet voor verrassingen komt te staan bij het aanschaffen van een laptop.

De reeksen van een laptopmerk bieden een goede indicatie voor welke type gebruiker of soort gebruik de laptops in die reeks geschikt is. Deze reeksen zijn echter niet leidend. Zo kan een zakelijke laptop ook geschikt zijn voor studenten, of kan een laptop voor studenten ook geschikt zijn om bepaalde games op te spelen.

Wanneer je het gewenste gebruik hebt vastgesteld, is het tijd om de eisen aan een laptop in kaart te brengen.

Wat zijn mijn eisen?

De eisen die je stelt aan een laptop leiden je uiteindelijk naar de juiste laptopkeuze. Je laptop moet namelijk wel doen wat jij wilt. Daarom is het slim om een lijst met eisen, en wensen, te maken voordat je gaat zoeken naar een specifieke laptop.

Deze eisen zijn als het ware een verdieping op de vorige stap. De eisen die je stelt hoeven niet heel gedetailleerd, maar beschrijven een functie of kenmerk die je laptop moet hebben.

Hiervoor hoef je geen specifieke onderdelen te noemen, zoals een bepaalde videokaart of processor, maar dit kan natuurlijk wel. De NVIDIA GeForce-reeks is – om een voorbeeld te noemen – een alom gewilde categorie videokaarten onder gamers.

Denk bijvoorbeeld na over de volgende zaken:

 • Wil je een laptop met touchscreen hebben? Dan is een 2-in-1 laptop de beste keuze.
 • Wil je de nieuwste games kunnen spelen? Dan moet je een laptop hebben met goede grafische capaciteiten.
 • Werk je graag met een groot scherm? Dan is een 17 inch laptop een goede keus.
 • Reis je veel met je laptop en is gewicht een belangrijke factor? Dan is een lichte laptop de laptop voor jou.
 • Wil je een snelle laptop? Kies dan een laptop met een SSD, voldoende GB RAM en een nieuwere processor.

Bovenstaande eisen zijn natuurlijk voorbeelden. Wanneer je een lijst met eisen maakt, dan kan je deze gebruiken als een checklist bij het selecteren van een laptop. Het is ook slim om een blik in de toekomst te werpen, door te kijken naar welke innovaties er in de laptopwereld spelen. Een laptop met opvouwbaar scherm is daar een geweldig voorbeeld van!

De beste laptopmerken

ProductsoortBeste voorBeoordelingProductpagina
HPMeeste diversiteit9,1Bekijk hem hier
AppleFoto- en videobewerking8,8Bekijk hem hier
LenovoPrijs-kwaliteitverhouding8,3Bekijk hem hier
AsusHardware kwaliteit8,0Bekijk hem hier
AcerBetaalbare gaming laptops7,5Bekijk hem hier

Veelgestelde vragen

Wat voor soorten laptops zijn er? 

Er zijn veel verschillende soorten laptops, die meestal op een bepaald type gebruiker zijn afgestemd. Zo heb je 2-in-1 laptops, een combinatie van een laptop en een tablet. Andere typen laptops zijn gaming laptops, laptops voor studenten en laptops voor op kantoor. Verder heb je ook laptops die extra licht, dun en/of klein zijn om de draagbaarheid te bevorderen.

Hoeveel merken voor laptops zijn er? 

Over de hele wereld zijn er ruim 60 merken die laptops verkopen. Hieronder vallen HP, Apple, Lenovo, Asus en Acer, maar andere bekende merken zijn onder andere Dell, MSI, Microsoft en Medion.

Hoe duur is een gemiddelde laptop? 

Dit hangt helemaal af van het type laptop. Voor een gemiddelde laptop betaal je tussen de € 600 en € 700. Voor een budgetlaptop betaal je € 300 à € 400. en de prijzen voor laptops in het hogere segment beginnen ongeveer vanaf € 900.

Conclusie

Hopelijk heb je na het lezen van dit artikel een beter beeld gekregen van de verschillende laptopmerken en hoe deze je kunnen helpen om de beste laptop voor jou te vinden. Ben jij het eens met de top 5 met beste laptopmerken, of heb je juist andere suggesties?

We horen daar graag hieronder meer over. Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?