De Beste 17 inch Laptop is Precies zo Sterk als Hij Lijkt

Jasmijn Roekaerts

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

10 min. leestijd

De Beste 17 inch Laptop is Precies zo Sterk als Hij Lijkt

De beste 17 inch laptop overtreft zijn kleinere broertjes en zusjes in meer dan alleen formaat. Omdat hij fysiek groter is, is er binnenin meer ruimte om high-end hardware te plaatsen, een groter scherm toe te voegen en betere koeloplossingen tegam gebruiken.

Als je veel kracht nodig hebt in je dagelijkse werk en een groot scherm je goed uitkomt, is een goede 17 inch laptop misschien wel de beste laptop voor jou. Ontdek snel onze top 5 hieronder en hoe je de beste koop maakt! 💡

Dell XPS 17 Thin Gaming

Dell XPS 17 Thin Gaming

array ( 0 => (object) array( 'store' => 'Amazon.nl', 'url' => 'https://www.amazon.nl/dp/B0C6MX3BQ9', 'price' => 2618.87, 'tag_line' => 'Op voorraad', ), )

Bekijk de laagste prijs

LG Gram Pro 17 (2023)

LG Gram Pro 17 (2023)
Intern geheugen: 16 GB
Touchscreen: Nee

array ( 0 => (object) array( 'store' => 'Amazon.nl', 'url' => 'https://www.amazon.nl/dp/B0BXLKY2J9', 'price' => 2206.99, 'tag_line' => 'Wordt gewoonlijk verzonden binnen 3 tot 4 dagen', ), 1 => (object) array( 'store' => 'Bol.com', 'url' => 'https://www.bol.com/nl/nl/p/lg-gram-17z90p-g-aa66n/9300000140100696/', 'price' => 0.0, 'tag_line' => 'Bekijk bij bol.com', ), )

Bekijk de laagste prijs
Bekijk hier alternatieven
Wordt gewoonlijk verzonden binnen 3 tot 4 dagenBekijk de prijs
Bekijk bij bol.comBekijk de prijs

Acer Chromebook 317

Acer Chromebook 317
Intern geheugen: 4 GB
Touchscreen: Nee

array ( 0 => (object) array( 'store' => 'Bol.com', 'url' => 'https://www.bol.com/nl/nl/p/acer-cb317-1h-c6sv-chromebook-intel-n5100-4gb-128gb-17-3-inch/9300000044967518/', 'price' => 0.0, 'tag_line' => 'Bekijk bij bol.com', ), )

Bekijk de laagste prijs

Beste 17 inch laptop koopgids: hoe maak je de beste koop?

Bijna alle 17 inch laptops zijn voorzien van beeldschermen – die technisch gezien 17,3 inch diagonaal meten van hoek tot hoek – van 43,9 cm.

17 inch is genoeg voor een uitvergrote weergave van een Full HD- of 1080p-resolutie, of een comfortabele weergave van hogere resoluties zoals 4K, die je op een kleiner scherm doen scheelzien.

Een 17 inch model is momenteel het grootste populaire schermformaat in het draagbare segment. Waar je moet op letten bij je aankoop ontdek je hieronder. 😉

Is 17 inch iets voor jou?

Een laptop van 17 inch is een lijvig apparaat – eentje die vaak te groot is voor een aktetas. Een speciale laptoptas, rugzak of roltas vereist en te zwaar is om dagelijks mee te zeulen naar je werk of naar school.

De meeste 17 inch laptops wegen rond de 3 kg. De zwaarste, meestal gaming-modellen, wegen maar liefst 4,5 kg of meer. Je hoeft ook geen lange batterijlevensduur te verwachten van dit formaat. Deze machines zijn ontworpen om vaak aan het oplaadsnoer te hangen.

Maar gelukkig hebben 17 inch laptops ook veel voordelen. Ze zijn toonaangevend op het gebied van prestaties. Het chassis bevat vaak de krachtigste processors en grafische kaarten, de sterkste koelsystemen, het meeste geheugen en meerdere solid state drives (SSD's) of harde schijven voor voldoende opslagruimte.

Ze bieden meestal ook alle poorten die je nodig hebt, evenals ruime, bijna desktop-klasse toetsenborden. 17 inch laptops zijn niet geschik voor frequent flyers, maar passen prima bij mensen die hun laptop vaak op dezelfde plek of plekken gebruiken.

CEO en ondernemer werken op hun laptop aan een social media marketing strategie

Overtuigd dat jij hiertoe behoort? Lees dan snel verder! Is het gewicht en de grootte toch een te grote compromis? Bekijk dan de beste laptops die een evenwicht bieden tussen prestaties en grootte, of ga voor een goede lichte laptop als gewicht je prioriteit is.

Gebruik

Hoewel een 15 inch laptop zich beter leent om mee te nemen, zijn sommige 17 inch laptops ideaal voor mensen die af en toe een draagbaar systeem met een groot scherm willen. De meeste van deze grotere modellen vallen echter in twee groepen onder te verdelen: mobiele werkstations en gaming-laptops.

Voor een 17 inch mobiel werkstation, wat een uitstekende zakelijke laptop is, zijn taken als e-mailen, Word, Excel, Outlook en Chrome peanuts.

Vaak hebben ze ISV-certificaten (independent software vendor) voor compatibiliteit en probleemloze werking met programma's voor veel zwaardere computerwerkzaamheden zoals videobewerking, geavanceerde 3D-modellering en -rendering, en/of programma's om enorme wetenschappelijke of technische datasets door te spitten.

In tegenstelling tot de beste mini-laptop vertrouwen deze grotere laptops op de allernieuwste processor- en videokaartkracht om dit te doen. De kracht van de grafische kaart is van het grootste belang voor de gaming-modellen. De high-end modellen van deze grotere laptops zijn ontworpen om de nieuwste en meest geavanceerde games op moeiteloos te draaien.

Besturingssysteem

De keuze tussen MacOS (Apple), Windows, en zelfs Linux is onder de grotere laptops moeilijker dan ooit, want alle drie de besturingssystemen zijn volwaardige keuzes, met elk hun eigen specialisaties.

MacOS biedt een meer gelikte en verzorgde gebruikerservaring, met een aantal exclusieve apps. Windows is veelzijdiger, en bijzonder geschikt voor gaming.

Laptop met groot scherm in beeld

Linux is meer niche, en niet voorgeïnstalleerd te vinden in veel laptops, maar kan je later installeren als je een meer aanpasbare ervaring wilt die niet gebonden is aan een groot bedrijf.

Processor en RAM

Wat processors betreft, overtreften Intel-onderdelen in combinatie met discrete GeForce-, Quadro-, Radeon- of Radeon Pro grafische kaarten voorheen de AMD's mobiele Ryzen 5- en 7-chips met hun geïntegreerde grafische kaart. AMD's processors met een discrete videokaart weten Intel inmiddels echter aardig bij te benen.

Discrete en geïntegreerde grafische kaart

Discrete grafische kaarten staan los van de processor. Ze hebben een eigen geheugen dat niet wordt gedeeld met de processor. Aangezien ze los van de processor staan, verbruiken ze meer stroom en genereren ze een aanzienlijke hoeveelheid warmte.

Een geïntegreerde grafische kaart is in de processor ingebouwd. Deze is minder krachtig, maar verbruikt doorgaans minder stroom en veroorzaakt als gevolg daarvan minder warmte, wat resulteert in een langere levensduur van de batterij.

De populairste optie in een 17 inch gaming-laptop is Intel Core i7, in de versie van de 10e generatie met minstens zes kernen (cores). Veel laptops hebben tegenwoordig multicore processors, wat betekent dat de processor meer dan één kern bevat. De individuele verwerkingseenheden kun je zien als kleine sub-processoren in de processor.

De net genoemde Core i7-processors staan bekend als Intels H-serie chips, ter onderscheiding van de lichtere processors uit de U-serie die in dunnere, lichtere laptops te vinden zijn. De machtige, maar dure Core i9-chips staan aan de top van de markt. Intels 11e generatie H-serie (Tiger Lake-H) begint zich nu op de markt te verspreiden.

Voor mobiele werkstations krijgen de Core i7 en Core i9 gezelschap van Intels Xeon-processors, die ondersteuning bieden voor server-stijl error correcting code (ECC) geheugen. Gewone, niet-ECC RAM is echter prima voor de meeste kopers.

RAM

Het RAM-geheugen (random access memory) – ook wel werkgeheugen – van een laptop is een van de belangrijkste componenten bij het bepalen van de prestaties van je systeem. RAM geeft toepassingen een plaats om gegevens op korte termijn op te slaan en te raadplegen. Het slaat de informatie op die je computer actief gebruikt, zodat hij deze snel kan raadplegen.

8 GB aan RAM is het absolute minimum voor een gaming-laptop, maar ga idealiter voor 16 GB. Werkstations hebben een grotere behoefte aan RAM-geheugen, waarbij 16 GB een praktisch minimum is en 32 GB niet ongewoon; veel modellen ondersteunen maar liefst 64 GB of 128 GB.

De RAM-snelheid wordt gemeten in Megahertz (MHz). Hoe meer cycli de RAM per seconde uitvoert, hoe meer gegevens hij opslaat en leest – wat zorgt voor een soepelere gebruikerservaring. Als de RAM gewaardeerd is op bijvoorbeeld 3200 MHz, voert deze 3,2 miljard cycli per seconde uit.

Er is meestal een directe correlatie tussen hogere DDR (double data rate) RAM en de klokcycli die deze modules aankunnen. Het getal achter DDR vertelt je iets over de snelheid. Hierbij geldt: hoe hoger, hoe beter. Zo heb je bijvoorbeeld DDR3, DDR4, en DDR5.

DDR5 overtreft DDR4 op bijna elk gebied: hogere snelheden, grotere bandbreedte, betere energie-efficiëntie – noem maar op, DDR5 doet het beter.

Discrete grafische kaarten

De discrete grafische kaarten voor mobiele werkstations zijn verdeeld over Nvidia's Quadro en AMD's Radeon Pro merken. Deze zijn geoptimaliseerd voor veel renderwerk of andere zware berekeningen.

Man werkt aan laptop op wit bureau

Ook aan de gaming-kant heeft Nvidia een grote voorsprong op de markt voor discrete grafische kaarten.

De "Ampere"-architectuur bepaalt het huidige aanbod van de GeForce RTX 30-serie, die voor het eerst te zien is in desktopvideokaarten zoals de GeForce RTX 3080.

In het hogere segment van de gaming-laptopmarkt vervangen deze grafische kaarten – aangeduid met 'GeForce RTX' in plaats van 'GeForce GTX' – modellen die zijn gebaseerd op de Turing-architectuur van Nvidia's vorige GeForce GTX 20-serie.

Hogere modelnummers en hogere prijzen zorgen voor meer snelheid en hogere frame rates. Ze leveren ook ondersteuning voor functies zoals virtual reality (VR).

Frame rate

Soms ook update rate of burst rate genoemd. Dit staat voor de frequentie waarmee een opeenvolgende reeks frames – of beelden – op een beeldscherm verschijnt. Dit geldt niet alleen voor computergrafiek in videospelletjes, maar voor alle systemen voor het vastleggen van bewegingen, met inbegrip van film- en videocamera's.

Het is ook belangrijk dat de grafische kaart toegang heeft tot voldoende VRAM voor je werklasten. VRAM staat voor video random access memory en dient als snelle, tijdelijke opslag voor de grafische processor op je grafische kaart.

Voordat een enkel frame of een specifieke scène wordt verwerkt, houdt het VRAM de texturen, modellen, belichtingskaarten enzovoort bij de hand, die de grafische processor vervolgens gebruikt om dat specifieke frame te renderen.

Ook de generatie van het videogeheugen (GDDR) geeft je heel wat informatie. De overdrachtssnelheid (de hoeveelheid gegevens die per seconde worden verzonden of ontvangen) van GDDR vanaf de vijfde generatie is enorm verbeterd, waarbij GDDR6 nog eens een twee keer zo hoge overdrachtssnelheid heeft als GDDR5.

Kijk je nog regelmatig een dvd of Blu-ray? Hou er dan rekening mee dan de meeste laptops geen optische drive meer hebben. Deze zijn echter wel los verkrijgbaar.

Het scherm

Welke 17 inch machine je ook overweegt, je wordt waarschijnlijk aangetrokken door het ene grote ding dat ze allemaal gemeen hebben: het scherm.

Zowel werkstations als gaming-laptops hebben baat bij het juiste schermtype. Een goede basis is een IPS- (in-plane switching) of IGZO-paneel (indium gallium zinc oxide), dat de scherpste kleuren biedt, evenals de grootste kijkhoeken buiten het midden.

VA-panelen (vertical alignment) blinken uit door het beste contrast en de beste beelddiepte van de andere hoofdtypen lcd-beeldschermen, TN en IPS, maar ook door de langste responstijden. Deze panelen vermijd je dus al je graag gamet.

TN-panelen (twisted nematic) bieden een lage responssnelheid, input-vertraging en hoge vernieuwingsfrequentie, wat gunstig is voor gamers. De prijs die je hiervoor betaalt zijn de slechte kijkhoeken en kleurweergave in vergelijking met VA- en IPS-panelen.

Een goede laptop met touchscreen is vooral handig wanneer je veel streamt of films kijkt. Dankzij het touchscreen ben je flexibeler en kijk je vanuit meerdere hoeken.

Videobewerking op een laptop

Dan heb je nog oled-schermen. Led lcd-schermen gebruiken een achtergrondverlichting om hun pixels te verlichten, terwijl de pixels van oled hun eigen licht produceren. Het licht van een oled-scherm wordt zo per pixel geregeld.

Oled-schermen worden echter nog niet vaak toegepast in laptops omdat ze prijzig zijn. Er zijn echter wel laptopmerken die ook met oled-schermen werken. Deze bieden een verbeterde beeldkwaliteit – beter contrast, hogere helderheid, bredere kijkhoek, een groter kleurbereik en veel snellere vernieuwingsfrequenties – en lager stroomverbruik.

Schermresolutie

Gamers kiezen vaak voor beeldschermen met een maximale resolutie van 1080p, ook wel Full HD (1920 × 1080 pixels) genoemd, omwille van de hoge framesnelheden. Snel gamen op 4K-resolutie vereist een grafische kaart van topklasse.

Sommige gebruikers willen daarentegen een scherm met de hoogst mogelijke resolutie om de desktopervaring van meerdere monitoren na te bootsen of voor het bewerken van 4K-video.

Kleurnauwkeurigheid

Sommige mobiele werkstations blinken ook uit in het nauwkeurig afstemmen van wat er op het scherm te zien is op de uiteindelijke uitvoer van je werk, waarbij je kiest uit de sRGB-paletten voor het web, de Adobe RGB-paletten voor drukwerk of de DCI-P3-paletten of kleurruimten voor film.

Beeldverversingssnelheid

De meeste standaard laptop lcd-schermen hebben een verversingssnelheid van 60 Hz, waarbij het beeld op het scherm 60 keer per seconde opnieuw wordt getekend. Dat is prima voor het menselijk oog. Veel tv's hebben een verversingssnelheid van 30 Hz en de meeste films houden 24 Hz aan.

Laptop foto editing

Maar dat is niet genoeg voor fanatieke gamers die hebben geïnvesteerd in grafische chips die meer dan 60 beelden per seconde voortbrengen. Vandaar de beschikbaarheid van gaming-laptops met zogenaamde high refresh rates, zoals 120 Hz, 144 Hz, 240 Hz of zelfs 300 Hz beeldschermen.

Het belangrijkste voordeel van een hoge verversingsfrequentie is dat bewegingen vloeiender worden weergegeven. In een scène van één seconde waarin een auto voorbijrijdt, geeft een 60 Hz-scherm slechts 60 beelden weer, terwijl een 120 Hz-scherm 120 beelden weergeeft (in de veronderstelling dat de inhoud is geproduceerd met 120 frames per seconde).

Opslag

Wat opslag betreft, zoek je het liefste naar één of twee solid state drives (SSD), vaak gecombineerd met één of twee harde schijven (HDD's), waarbij de SSD voor het besturingssysteem gebruikt wordt, en de ruimere HDD voor games en andere bestanden.

De meeste prestatiebewuste 17 inch laptops gebruiken de iets snellere M.2 PCI Express (PCIe) in plaats van SATA solid state drives.

In verband met PCIe SSD's zie je vaak het acroniem NVMe (wat staat voor non-volatile memory express), evenals een paar eigen bijnamen, zoals de Z Turbo Drives voor mobiele werkstations van HP. Beide duiden op de snelste SSD's.

500 GB aan opslagruimte (voor een systeem met alleen SSD's) is de minimale hoeveelheid die je wilt. 1 TB of 1,5 TB is meer gebruikelijk, en sommige werkstations hebben tot wel 3 TB of 4 TB aan capaciteit.

Als je budget een beperkende factor is, is een kleinere SSD (bijvoorbeeld 256 GB) als opstartschijf en een ruime HDD een goed compromis. Bij een 17 inch laptop is de kans groot dat er ruimte is voor beide.

Extra's

Sommige 17 inch gaming-laptops gaan helemaal los met kleurrijke, aanpasbare RGB-achtergrondverlichting en zijn voorzien van macrotoetsen voor het opslaan van veelgebruikte opdracht- of gevechtscommando's.

Man werkt op een laptop

De touchpads van sommige mobiele werkstations zijn voorzien van de derde (middelste) muisknop die vaak wordt gebruikt in computer aided design (CAD) en soortgelijke toepassingen. Wat touchscreens betreft, geven zowel gamers als professionals de voorkeur aan de bediening van een goede muis of specifiek een gaming-muis. 🖱️

Let er ook op dat de laptop beschikt over ten minste één Thunderbolt 3- of Thunderbolt 4-poort en dat hij een usb-c- en DisplayPort-functionaliteit ondersteunt voor externe docking- en opslagoplossingen.

De 5 beste 17 inch laptops onder elkaar

1. Beste 17 inch laptop: Dell XPS 17 Thin Gaming

De Dell XPS 17 Thin Gaming is een krachtpatser met een uitzonderlijk design, prestaties en display. Het 2022 model wordt geprezen als de beste 17-inch laptop vanwege opmerkelijke kenmerken, waaronder een tot 12e generatie Intel Core i7-processor, tot 64GB DDR5-4800MHz RAM en tot NVIDIA GeForce RTX 3050 grafische kaart. Het prachtige scherm, strakke ontwerp en indrukwekkende batterijduur van meer dan 10 uur verhogen nog verder de aantrekkingskracht. TechRadar merkt op: "De Dell XPS 17 (2022) springt eruit als de beste keuze, met krachtige componenten, een prachtig display en een strak ontwerp." Het is echter relatief duur en minder draagbaar vanwege het gewicht en formaat.

Het hoogwaardige ontwerp van de XPS 17 oogst veel lof, met aluminium, koolstofvezel en glasconstructie, een speciaal ontworpen scharnier en een premium koolstofvezel interieur met een palmsteun van siliconen met zachte aanraking. De krachtige prestaties van de laptop worden aangedreven door een Intel Core i7-13700H CPU, Nvidia GeForce RTX 4070 GPU, 32GB DDR5-4800 geheugen en een 1TB PCIe 4.0 SSD. De connectiviteitsopties, waaronder Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.3 en vier Thunderbolt 4-poorten, benadrukken zijn veelzijdigheid. Sommige recensenten uiten echter de wens voor een vernieuwd ontwerp en meer traditionele poorten zoals USB-A en HDMI. Tom's Hardware benadrukt: "De Dell XPS 17 (9730) wordt geprezen om zijn hoogwaardige ontwerp, met aluminium, koolstofvezel en glasconstructie, en een sterke en stevige bouw."

De XPS 17 9730 wordt geprezen om zijn solide productiviteit en gamingprestaties, uitstekende bouwkwaliteit, geweldig toetsenbord en touchpad, en superieur IPS-display. Digital Trends prijst het assortiment processor- en GPU-opties, tot 64GB RAM en tot 8TB PCIe 4.0 SSD, waardoor het een veelzijdige keuze is voor verschillende gebruikersbehoeften. De evolutie van de laptop naar het Thin Gaming-model heeft zijn status als topklasse gaming- en productiviteitslaptop versterkt, met een balans die moeilijk te evenaren is in de 17-inch categorie. De Dell XPS 17 Thin Gaming blinkt uit in het bieden van uitzonderlijke prestaties en een premium bouw, waardoor het een opvallende keuze is voor professionals, content creators en gamers die streven naar een naadloze combinatie van kracht en draagbaarheid.

In vergelijking met concurrenten zoals de HP Laptop 17 en Asus ROG Strix G17, overtreft de Dell XPS 17 Thin Gaming in het bieden van een superieure combinatie van kracht, ontwerp en display. Hoewel de prijs en het gewicht sommigen kunnen afschrikken, maken de ongeëvenaarde prestaties en premium bouw het een waardevolle investering voor degenen die op zoek zijn naar de beste 17-inch laptop. Ondanks zijn premium eigenschappen is de Dell XPS 17 Thin Gaming misschien niet de beste budgetoptie, aangezien de HP Laptop 17 zich richt op mensen met budgetbeperkingen. Desalniettemin staat de Dell XPS 17 Thin Gaming voor gebruikers die prestaties, ontwerp en display prioriteren als een ongeëvenaarde keuze in de categorie 17-inch laptops.

Voordelen Dell XPS 17 Thin Gaming
 • Uitzonderlijk ontwerp en bouwkwaliteit
 • Krachtige prestaties met hoogwaardige componenten
 • Indrukwekkend display en veelzijdige connectiviteitsopties
Nadelen Dell XPS 17 Thin Gaming
 • Relatief duur
 • Minder draagbaar vanwege het gewicht en formaat
 • Gebrek aan traditionele poorten zoals USB-A en HDMI

2. Ongeëvenaard lichtgewicht ontwerp onder de 17-inch laptops: LG Gram Pro 17 (2023)

2. Ongeëvenaard lichtgewicht ontwerp onder de 17-inch laptops: LG Gram Pro 17 (2023)

Belangrijke specificaties:

Intern geheugen: 16 GB
Touchscreen: Nee

De LG Gram Pro 17 (2023) is een opvallende 17-inch laptop die bekend staat om zijn ongeëvenaarde lichtgewicht ontwerp. Met slechts 3 pond is het ideaal voor onderweg en het maken van content. De laptop heeft een 13e generatie Intel Core i7-1360P CPU, Nvidia GeForce RTX 3050 GPU, 16GB DDR5 RAM en een 1TB M.2 NVMe SSD. Het 17-inch WQXGA display biedt een variabele refresh rate van 144Hz, waardoor het scherpe beelden, uitstekende kleurrijkheid en een helderheid van 438 nits levert. De speakers produceren vol geluid en de 1080p webcam met IR-sensor zorgt voor hoogwaardige videobellen. Het magnesiumlegering chassis draagt bij aan het strakke uiterlijk, maar is wel gevoelig voor vingerafdrukken. Ondanks de premium prijs, biedt de LG Gram Pro 17 (2023) draagbaarheid en prestaties, waardoor het geschikt is voor gebruikers die een krachtige, maar lichte, 17-inch laptop zoeken.

Volgens CNET is het "dunne en lichte ontwerp, met 3.2 pond, geschikt voor onderweg," en biedt het "17-inch WQXGA display scherpe beelden met een variabele refresh rate van 144Hz." Bovendien biedt "de 1080p webcam een scherp beeld en heeft een IR-sensor voor gezichtsherkenning." Maar de matte afwerking is gevoelig voor vingerafdrukken en vlekken.

De LG Gram Pro 17 (2023) schittert op de laptopmarkt met zijn opmerkelijke lichtgewicht ontwerp, krachtige prestaties en indrukwekkend display. De toevoeging van Nvidia RTX grafische kaarten plaatst het gunstig voor content creators en degenen die een balans zoeken tussen kracht en draagbaarheid. Echter, de premium prijs en enkele compromissen in de bouwkwaliteit en invoerapparaten kunnen budgetbewuste consumenten afschrikken. In vergelijking met zijn concurrenten, onderscheidt de LG Gram Pro 17 (2023) zich als de beste optie voor gebruikers die prioriteit geven aan draagbaarheid zonder in te leveren op prestaties. Het biedt een unieke mix van kracht en lichtgewicht ontwerp, waardoor het een aantrekkelijke keuze is voor professionals en makers die onderweg zijn.

Al met al excelleert de LG Gram Pro 17 (2023) in het leveren van een ongeëvenaard lichtgewicht ontwerp en krachtige prestaties, waardoor het een topkeuze is voor gebruikers die een draagbare maar krachtige 17-inch laptop zoeken. Hoewel de premium prijs en gevoeligheid voor vingerafdrukken nadelen zijn, maken de uitzonderlijke draagbaarheid en robuuste functies het een overtuigende optie voor degenen die een krachtige en flexibele computervriend nodig hebben.

Voordelen LG Gram Pro 17 (2023)
 • Ongeëvenaard lichtgewicht ontwerp, slechts 3 pond, ideaal voor woon-werkverkeer en het maken van inhoud onderweg
 • Krachtige prestaties met 13e generatie Intel Core i7-1360P CPU, Nvidia GeForce RTX 3050 GPU, 16 GB DDR5 RAM en een 1TB M.2 NVMe SSD
 • 17-inch WQXGA-display met een variabele verversingssnelheid van 144Hz, levert heldere beelden, uitstekende kleurrijkheid en helderheid van 438 nits
Nadelen LG Gram Pro 17 (2023)
 • Gevoelig voor vingerafdrukken vanwege de matte afwerking
 • Premium prijs kan budgetbewuste consumenten afschrikken
 • Sommige compromissen in bouwkwaliteit en invoerapparaten

3. Acer Chromebook 317

3. Acer Chromebook 317

Belangrijke specificaties:

Intern geheugen: 4 GB
Touchscreen: Nee

Ik ben enthousiast over de Acer Chromebook 317, een vooruitstrevende 17.3-inch Chromebook die een intrigerende optie is voor wie een groot scherm zoekt zonder de bank te breken. Met een startprijs van $399 beschikt deze Chromebook over een 1.1-GHz Intel Celeron N4500 CPU, 4GB RAM en 64GB flashgeheugen. Hoewel het ontwerp van de laptop als "volumineus en zwaar" wordt omschreven, heeft het een premium uitstraling en een ruim 17.3-inch display, waardoor het een ideale keuze is voor gebruikers die op zoek zijn naar een budgetvriendelijke, groot formaat Chromebook. Volgens Laptop Mag is het 17.3-inch display geschikt voor streaming, terwijl USA Today opmerkte dat de laptop een groot scherm, koele temperaturen en een redelijke batterijduur biedt voor zijn grootte.

De laptop is uitgerust met verschillende poorten, waaronder USB 3.2, USB Type-C, een microSD-kaartlezer en een Kensington-slot, voor connectiviteit en beveiliging. Het is echter belangrijk op te merken dat ondanks het grote scherm, de 1080p-resolutie misschien niet indrukwekkend is en het gewicht van de laptop invloed kan hebben op de draagbaarheid. De Chromebook 317 wordt aangedreven door een Intel Celeron-chip met geïntegreerde graphics, wat volgens USA Today zorgt voor geschikte prestaties voor casual webbrowsen en dagelijkse taken. Verder benadrukte CNET de overtuigende premium functies van de Chromebook 317 voor zijn prijs, inclusief uitstekende batterijduur.

Wat specificaties betreft, beschikt de Acer Chromebook 317 over een 17.3-inch 1920x1080-pixel touch display, een 1.1GHz Intel Pentium Silver N6000 processor, 8GB LPDDR4X 2933MHz geheugen en 64GB eMMC flashgeheugenopslag. Met een gewicht van 4.8 pond (2.2 kilogram) streeft het ernaar een draagbare alles-in-één Chrome desktopervaring te bieden, zoals vermeld door CNET.

In vergelijking met zijn concurrenten valt de Acer Chromebook 317 op vanwege zijn grote 17.3-inch display, waardoor het een aantrekkelijke keuze is voor gebruikers die schermruimte en betaalbaarheid vooropstellen. Hoewel het misschien niet pronkt met geavanceerde functies, maken de betaalbare prijs, ruime display en degelijke prestaties voor dagelijkse taken het tot een solide optie voor studenten of casual gebruikers die een groter scherm willen zonder een hoge prijs.

Potentiële kopers moeten echter rekening houden met beperkingen, zoals de gemiddelde 1080p-resolutie voor zijn grootte en het gewicht van de laptop, dat de draagbaarheid kan beïnvloeden. Bovendien kunnen gebruikers met meer veeleisende computerbehoeften de prestaties en opslagcapaciteit van het apparaat beperkend vinden. Zoals benadrukt door CNET heeft de Chromebook 317 een langzamere Pentium-processor en eMMC-opslag, die mogelijk niet voldoen aan de eisen van powergebruikers.

Samengevat biedt de Acer Chromebook 317 een overtuigende optie als betaalbare, groot formaat Chromebook, gericht op gebruikers die betaalbaarheid en een ruim display vooropstellen. Hoewel het misschien niet de meest geavanceerde functies biedt, zijn opmerkelijke eigenschappen onder andere zijn formaat, prijs en geschiktheid voor dagelijkse taken en entertainment, waardoor het een overweging waard is voor wie op zoek is naar een kosteneffectieve, groter formaat Chromebook.

Voordelen Acer Chromebook 317
 • Ruim 17,3-inch scherm voor voldoende schermruimte
 • Budgetvriendelijke prijs, waardoor het een betaalbare optie is voor gebruikers
 • Geschikte prestaties voor casual webbrowsen en dagelijkse taken
Nadelen Acer Chromebook 317
 • Gemiddelde 1080p-resolutie voor zijn formaat, mogelijk niet zo indrukwekkend
 • Het gewicht van de laptop kan de draagbaarheid beïnvloeden
 • Prestaties en opslagcapaciteit kunnen beperkend zijn voor meer veeleisende computerbehoeften

4. Eerste keuze voor extreme 17-inch gaming: MSI GT77 Titan (2023)

4. Eerste keuze voor extreme 17-inch gaming: MSI GT77 Titan (2023)

Belangrijke specificaties:

Intern geheugen: 64 GB
Processor generatie: 13e generatie
Beeldscherm verversing snelheid: 144 Hz
Touchscreen: Nee

Ik ben hier om je te vertellen over de MSI GT77 Titan (2023), dé keuze voor extreme 17-inch gaming. Met de nieuwste Nvidia RTX 4000-serie GPU's en Intel's 13e generatie Core i9 HX-processor, stelt deze laptop een nieuwe standaard voor gamingkracht. Met zijn 17,3-inch 4K-scherm op 144Hz, een strak ontwerp en dun profiel, biedt hij een meeslepende game-ervaring. Zoals Tom's Hardware opmerkt, "De MSI Titan GT77 HX is een krachtige gaming laptop met topklasse RTX 4090 prestaties en een 4K/144Hz Mini-LED display," waardoor het opvalt in het gaming laptop domein.

De MSI GT77 Titan (2023) is een gaming krachtpatser, uitgerust met een Intel Core i9-13950HX, Nvidia GeForce RTX 4090, 64GB DDR5-4800 geheugen, en 2x 2TB PCIe NVMe Gen 4 SSD's. Zijn vermogen om veeleisende titels zoals Doom Eternal moeiteloos aan te kunnen, met behoud van hoge framerates, plaatst hem aan de top van de gaming prestaties. TechRadar's review benadrukt, "De MSI GT77 Titan (2023) beschikt over de nieuwste mobiele RTX 4000-serie GPU's van Nvidia en Intel's nieuwste 13e generatie Core i9 HX-processor, met uitzonderlijke prestaties en topklasse hardware."

Hoewel de GT77 Titan uitzonderlijke prestaties levert, positioneert zijn premium prijs vanaf $4,299.99 hem als een high-end investering. TechRadar's review waarschuwt potentiële kopers, waarbij wordt opgemerkt dat de prijs van de GT77 Titan mogelijk niet gunstig is in vergelijking met aankomende gaming laptops in 2023. Deze hoge kosten kunnen een uitdaging vormen, vooral in vergelijking met meer betaalbare opties zoals de Lenovo Legion Pro 7i. Bovendien kunnen zorgen over beschikbaarheid buiten de VS potentiële uitdagingen vormen voor geïnteresseerde internationale kopers. Ondanks deze overwegingen staat de MSI GT77 Titan (2023) vast als de definitieve keuze voor degenen die topklasse prestaties en compromisloze gaming mogelijkheden zoeken.

In tegenstelling tot zijn concurrenten onderscheidt de MSI GT77 Titan (2023) zich door zijn geavanceerde hardware, strakke ontwerp en opmerkelijke game prestaties. Terwijl andere 17-inch laptops zoals de Dell XPS 17 (2022) uitstekend design en prestaties bieden voor creatieve workflows, overtreft de GT77 Titan ze met zijn focus op extreme game mogelijkheden. Zijn evolutie van eerdere modellen toont een significante sprong in prestaties, waarbij het een nieuwe norm zet voor gaming laptops in 2023. Als gevolg daarvan versterkt de MSI GT77 Titan (2023) zijn positie als de eerste keuze voor extreme 17-inch gaming, en zet hij een nieuwe standaard voor gaming liefhebbers en professionals.

Voordelen MSI GT77 Titan (2023)
 • Uitzonderlijke gameprestaties
Nadelen MSI GT77 Titan (2023)
 • Hoge prijs

5. Innovatief opvouwbaar ontwerp voor verbeterde veelzijdigheid: Asus Zenbook 17 Fold OLED

5. Innovatief opvouwbaar ontwerp voor verbeterde veelzijdigheid: Asus Zenbook 17 Fold OLED

Belangrijke specificaties:

Intern geheugen: 16 GB
Processor generatie: 12e generatie
Beeldscherm verversing snelheid: 60 Hz
Touchscreen: Ja

De Asus Zenbook 17 Fold OLED is een baanbrekende 17-inch laptop, bekend om zijn innovatieve opvouwbare ontwerp en een opvallend 17-inch OLED-display. Mijn opvouwbare mogelijkheden en esthetiek worden benadrukt als de belangrijkste sterke punten, omdat het naadloos overgaat van een 17,3-inch tablet naar een 12,5-inch laptopmodus wanneer het gekoppeld is aan het magnetische toetsenbord. Het dikke uiterlijk van een hardcover bij het opvouwen, gemaakt van zwart magnesiumlegering en een groengrijze imitatieleren hoes, voegt een vleugje verfijning toe. Enkele kritieken zijn er echter over de praktische bruikbaarheid, waarbij het ontwerp als log en de bezels als verouderd in de laptopmodus worden bestempeld.

Met een prijs van $3.499 biedt de Asus Zenbook 17 Fold OLED veelzijdigheid met verschillende gebruiksposities en zorgt het voor een coole en futuristische ervaring. Toch blijven zorgen over prestaties, batterijduur en de hoge prijs bestaan. Het gebrek aan zinvolle softwareondersteuning voor bepaalde configuraties vormt ook een nadeel. Het ontwerp biedt veelzijdigheid met verschillende gebruiksposities, maar enkele zwakke punten worden duidelijk bij langdurig gebruik, zoals ongemak bij langdurig gebruik als tablet. Deze nadelen temperen de initiële opwinding en anticipatie voor deze innovatieve laptop.

In vergelijking met traditionele laptops biedt de Asus Zenbook 17 Fold OLED een uniek voorstel met zijn opvouwbare ontwerp en uitgebreide OLED-display. Het kampt echter met praktische problemen, gewicht en een verouderd bezelontwerp. De 30.000 vouwtest voor de scharnieren van de laptop zorgt voor duurzaamheid, maar het blijft groter en zwaarder dan sommige tegenhangers zoals de ThinkPad X1 Fold. De Asus Zenbook 17 Fold OLED snijdt een niche voor zichzelf met zijn innovatieve ontwerp en veelzijdige gebruiksscenario's, maar het heeft uitdagingen op het gebied van praktische bruikbaarheid, ontwerp en software-optimalisatie. Hoewel het opvalt door zijn innovatieve aanpak, worstelt het nog steeds met de eisen van dagelijks gebruik en prestatieverwachtingen.

Voordelen Asus Zenbook 17 Fold OLED
 • Innovatief opvouwbaar ontwerp
 • Indrukwekkend 17-inch OLED-scherm
 • Veelzijdigheid met verschillende gebruiksposten
Nadelen Asus Zenbook 17 Fold OLED
 • Praktische problemen
 • Gewicht en omvang
 • Verouderd bezel-ontwerp

Veelgestelde vragen over 17 inch laptops

Hoe groot is 17 inch?

Bijna alle 17 inch laptops hebben beeldschermen van 17,3 inch. Deze waarde is de diagonaal gemeten afstand, van hoek tot hoek, en komt overeen met 43,9 cm.

Moet ik voor Intel of AMD kiezen bij processors?

De strijd tussen de fabrikanten AMD en Intel wordt met de dag heviger, maar de processors van AMD zijn over het algemeen iets goedkoper en in sommige gevallen ook iets sneller. Een goede indicator van de prestaties van een processor is waar hij past in de line-up van de fabrikant.

Intel processors beginnen met Core i3 aan de onderkant, en Core i9 aan de bovenkant. Op dezelfde manier heeft AMD de Ryzen 3 aan de onderkant, en de Ryzen 9 aan de bovenkant van de prestatieladder.

AMD Ryzen 5 3600 Processor close up

Hoeveel RAM heb ik nodig?

8 GB RAM is het absolute minimum dat je moet hebben voor bijna elke laptop of computer die niet op Chrome OS loopt. Als je minder RAM-geheugen hebt, is surfen op het web als je te veel tabbladen tegelijk opent soms al problematisch.

16 GB is ideaal voor gaming en productiviteit. Als je veel video's bewerkt, veel multitaskt of geavanceerde games speelt, is 32 GB handig. 64 GB is over het algemeen overkill, hoewel sommige echt high-end grafische ontwerptaken er baat bij hebben.

Heb ik een discrete grafische kaart nodig?

Als je games speelt of grafisch intensieve productiviteitstaken uitvoert, is een discrete grafische kaart van AMD of Nvidia essentieel. Als je echter alleen maar bezig bent met tekstverwerking, surfen op het web, mediaconsumptie en andere dingen die niet veel grafische kracht vereisen, kun je het zonder stellen.

Welke 17 inch laptop moet ik kopen?

Dat is natuurlijk aan jou en je budget; iedereen is uniek. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste 17 inch laptops. Zo kun jij de beste keus maken.

 Dell XPS 17 Thin GamingLG Gram Pro 17 (2023)Acer Chromebook 317MSI GT77 Titan (2023)Asus Zenbook 17 Fold OLED
Videokaart
Type opslag
Totale opslagcapaciteit
Intern geheugen16 GB4 GB64 GB16 GB
Processortype
Schermresolutie
Type paneel

Conclusie

Een groter beeldscherm betekent een meer meeslepende ervaring om te genieten van je favoriete games, films en programma's. Het biedt meer ruimte om te werken, wat vooral waardevol is als je werkt met video en afbeeldingen.

Een ander pluspunt is dat 17 inch laptops over grotere specificaties beschikken. Als je niet probeert om de grootte en het gewicht van je laptop te minimaliseren, heb je de kans om krachtigere hardware toevoegen, variërend van snellere processors tot krachtigere grafische kaarten en meer opslagruimte.

Waarvoor heb jij een 17 inch laptop nodig en heb je er al eentje op het oog? Bekijk nog eens rustig onze top 5 hieronder. Wie weet zit hét model voor jou er wel tussen! Laat het me vooral hieronder weten. 😄

Was dit artikel behulpzaam?