Op-en-Top Gebruiksgemak: de Beste Laptop met Touchscreen
Je laptop bedienen is nooit zo makkelijk geweest.
Als je de beste laptop met touchscreen scoort, heb je geen tablet meer nodig. Dankij het touchscreen laat je laptop zich heerlijk makkelijk met je vingers bedienen en je profiteert bovendien van meer dan genoeg rekenkracht.
In dit artikel lees je hoe je het beste model scoort en wat de 5 beste laptops met touchscreen zijn die nu in de schappen liggen. We verklappen de beste drie hieronder alvast!
ASUS ZenBook Pro 15 OLED UM535QE-KY255W
Acer Chromebook Spin 311 R721T-43YQ
Lenovo IdeaPad Flex 5
Laptop met touchscreen koopgids: hoe maak je de beste koop?
Een touchscreen op een laptop maakt van navigeren een feestje. Veel mensen willen na aanschaf nooit meer terug naar vanouds.
Er komen steeds meer laptops met touchscreen op de markt. Mocht je op zoek zijn naar zo'n model, dan wil je natuurlijk wel de beste laptop met touchscreen in de wacht slepen. Neem de onderstaande koopgids door en je weet precies waar je op moet letten.
Formaat
Een belangrijke keuze is die van het schermformaat. De meeste laptops met touchscreen bungelen qua schermgrootte ergens tussen de 10 en 17 inch.
Is het de bedoeling dat jouw gloednieuwe laptop je straks overal mee naartoe vergezelt? Kies dan liever voor een model dat niet groter is dan 13 inch, anders wordt het al snel behoorlijk onhandig om het apparaat voortdurend mee te sjouwen. Ook gewicht is dat geval belangrijk, dus let erop dat je de beste lichte laptop scoort als je veel op pad bent.
Als de laptop juist vooral voor thuisgebruik is, heb je meer baat bij een groter schermformaat: denk aan minstens 15 inch, of zelfs een 17 inch laptop, zeker als je er ook op werkt. Voor langdurig of intens gebruik is een groter beeldscherm nu eenmaal meer comfortabel. Een mini-laptop daarentegen is juist handig als je veel reist.
Schermresolutie
De meeste laptops met touchscreen hebben een schermresolutie van 1920 x 1080 pixels, oftewel: Full HD. Mogelijk vind je nog een aantal betaalbare modellen die een resolutie van 1366 x 768 pixels hebben, maar die sterven langzaam uit.
Duurdere modellen hebben mogelijk een nĂłg hogere resolutie, zoals 4K UHD (3840 x 2160 pixels). Als je aan foto- en/of videobewerking doet zal je ongetwijfeld blij worden van het aantal details dat een scherm met deze resolutie biedt.
Houd er wel rekening mee dat schermen met een hoge resolutie meer stroom verbruiken. Mocht je geen grafische taken of games willen uitvoeren op je laptop, dan is zo'n hoge resolutie waarschijnlijk niet noodzakelijk. Full HD biedt een uitstekende beeldkwaliteit die voor de meeste mensen genoeg is.
Besturingssysteem
Hoewel er al jaren geruchten rondzoemen dat Apple bezig is met een MacBook met touchscreen, is hier vooralsnog geen zicht op. Er klinken nu zelfs weer geluiden dat Apple helemaal geen touchscreens meer gaat toepassen op hun laptops. De lancering van de iPad Pro lijkt dit te onderstrepen – een tablet die je laptop zou moeten vervangen.
Hoe dan ook: als je op dit moment op zoek gaat naar een laptop met touchscreen, ben je aangewezen op een ander besturingssysteem dan MacOS. De kans is groot dat je uitkomt bij Windows of Chrome OS, het besturingssysteem van Google. Hieronder vind je de voor- en nadelen van beide systemen.
Windows
Voordelen:
- Nagenoeg alle programma's zijn op Windows beschikbaar
- Biedt veel flexibiliteit en mogelijkheden voor personalisatieÂ
- Het aanbod aan laptops die op Windows draaien is enormÂ
- Is doorgaans goedkoper dan Apple
Nadelen:
- Is het meest kwetsbaar voor virussen
- Het prijskaartje is normaal gesproken hoger dan bij een laptop met Chrome OS
- Door het grote aanbod aan Windows-laptops wisselt de kwaliteitÂ
Chrome OS
Voordelen:
- Blinkt uit in snelheid en is zeer geschikt voor lichte taken op het internet
- Is uitstekend beveiligd tegen virussen
- Slaat alles in de cloud op, dus je hebt weinig opslagruimte nodigÂ
- Is over het algemeen zeer lief voor de portemonnee
- Heeft een fantastische batterijlevensduur
Nadelen:
- Zonder internetverbinding heb je er weinig tot niets aanÂ
- Is niet geschikt voor zwaardere taken als foto- en videobewerking en gamen
- Lang niet alle programma's zijn beschikbaar voor Chrome OS
Processor
Hoe goed je laptop met touchscreen presteert, is voor een groot deel afhankelijk van wat zich onder motorkap bevindt, om te beginnen met de processor. Er zijn een aantal zaken waaraan je afleest hoe krachtig de processor is. Dat zet ik hieronder voor je uiteen.
Intel en AMD
De meeste laptops met touchscreen hebben een Intel-processor. Deze processoren zijn weer onder te verdelen in verschillende types:
- Intel Pentium- en Celeron-processors zijn de minst krachtige processors. Voor lichte taken als internetten en tekstverwerking voldoen die prima, maar zeker niet voor zwaardere activiteiten. Omdat Chrome OS zich per definitie vooral leent voor zulke taken is zo'n processor daar zeker niet misplaatst. Een Chromebook heeft minder krachtige componenten nodig omdat het een licht en cloud-based besturingssysteem is.
- De Intel Core i3 is weer een stukje beter dan Intel Pentium en Celeron. Als je voor een Windows-laptop kiest, raad ik aan om in ieder geval voor Intel Core i5 te gaan – mits je budget het toelaat natuurlijk.
- De Intel Core i5-processor biedt een uitstekende balans tussen prijs en kwaliteit en is geschikt voor de meeste taken.
- Intel Core i7 is nog een stukje krachtiger en Intel Core i9 is de crème de la crème onder Intel-processoren. Het prijskaartje is hier uiteraard dan ook naar. Voor gebruikers van hele zware programma's is dit de prijs waard, anders hoogstwaarschijnlijk niet.
Binnen de processortypes heb je ook weer verschillende gradaties, wat je afleest aan het processornummer. De namen van Intel-processors zijn als volgt opgebouwd:
- Intel, het merk.
- De versie, dus bijvoorbeeld Core i3, Core i5 of Core i7.
- De generatie van de processor komt na het streepje, bijvoorbeeld 9 of 10.
- De getallen hierna geven de prestaties aan. Hoe hoger, hoe beter. Een hogere versie blijft wel altijd beter dan een lagere versie.
- Aan het einde vind je een letter. U en Y houden in dat dat de processor energiezuinig is, terwijl H de beste prestaties levert.
Mogelijk zie je ook laptops met touchscreen die een AMD-processor hebben. Het handige is dat de versienummers van de AMD-processors te vergelijken zijn met de versienummers van Intel. Zo is de AMD Ryzen 5 te vergelijken met de Intel Core i5 en de AMD Ryzen 9 met de Intel Core i9.
Kloksnelheid
Naast het processortype- en nummer is het goed om altijd even te kijken naar de kloksnelheid van een processor. Je mag er van uitgaan dat een hogere kloksnelheid voor een snellere processor zorgt.
De kloksnelheid wordt uitgedrukt in GHz (gigahertz). 1 GHz geeft aan dat de processor een miljard bewerkingen in een seconde uitvoert. Omdat Chromebooks – zoals gezegd – met lagere specificaties uit de voeten kunnen, zie je daar vaak een kloksnelheid tussen 1 à 3 GHz. Veel moderne Windows-laptops overleggen een kloksnelheid van 4 GHz of hoger.
Processorkernen en threads
De kracht van een processor is ook deels te zien aan het aantal kernen (cores). Hoe meer kernen, hoe beter je laptop in staat is om meerdere taken tegelijkertijd uit te voeren. Tegenwoordig hebben de meeste laptops een dual-core processor (twee kernen) of een quad-core processor (vier kernen).
Daarbij komen ook nog threads. Dit zijn virtuele kernen, waarbij een kern bij hyperthreading Intels variatie hierop is. Hierbij wordt elke fysieke core in twee virtuele cores opgedeeld. AMD gebruikt multi-threading, waarbij juist elk rekenproces in verschillende kleinere taken wordt opgedeeld. Het eindresultaat is bij beide ongeveer hetzelfde.
Threads zijn helaas niet zo snel als fysieke cores, want ze gebruiken ongebruikt processorvermogen. Dat wilt zeggen dat ze alleen de rekenkracht die fysieke cores nog over hebben benutten, meer niet.
RAM-geheugen
De RAM (random access memory) of werkgeheugen is waar je processor tijdelijke bestanden opslaat. Zo kan je processor er snel bij terwijl je een bepaald programma hebt open staan, in plaats van dat hij in je lokale opslag moet gaan graven. Zit je RAM-geheugen te vol, dan wordt je laptop langzamer.
Lager dan 4 GB zien we amper nog en is met het gebruik van nu niet wenselijk. Voor een Chromebook is 4 GB aanvaardbaar, bij een Windows-laptop kies je liever voor 8 GB of 16 GB. Meer is niet noodzakelijk, tenzij je van plan bent hele zware taken uit te voeren, zoals videobewerking of 3D-ontwerp.
Opslagcapaciteit
De opslagcapaciteit geeft aan hoeveel bestanden je opslaat op je laptop. Omdat je bij een Chromebook alles in de cloud opslaat, krijg hier (terecht) weinig lokale opslagruimte bij. Ik raad aan om voor minstens 256 GB te gaan als je voor een Windows-laptop kiest.
Er is tegenwoordig de keuze tussen een HDD (hard disk drive) of een SSD (solid state drive). Een HDD is de ouderwetse draaiende schijf en is per GB goedkoper. De SSD is nieuwer en drie keer sneller dan een HDD. Ook is deze stiller en betrouwbaarder omdat hij geen bewegende onderdelen bevat.
Wil je dat je computer razendsnel opstart? Kies dan voor een SSD. Wil je vooral (voordelig) veel bestanden opslaan, dan is een HDD een betere keuze. Daarnaast zijn er laptops met zowel een HDD als een SSD, waarmee je het beste van beide krijgt!
Videokaart
De videokaart is verantwoordelijk voor de grafische prestaties van een laptop. Voor de meeste taken is een geïntegreerde videokaart voldoende.
Wil je gamen of video's bewerken met je laptop, dan heb je een dedicated videokaart nodig. Dat houdt in dat de videokaart apart te plaatsen is. Als gamen echter je voornaamste taak is, zoek je liever je heil in een goede gaming-laptop.
360 graden omklapbaar
Als een laptop met touchscreen 360 graden omklapbaar is, noemt men dit ook wel een 2-in-1 laptop. Deze modellen zijn een gouden huwelijk tussen een laptop en een tablet. Ook als het toetsenbord verwijderbaar is krijgt hij deze naam.
Een omklapbaar model ziet er op het eerste gezicht uit als een 'normale' laptop. Door hem 360 graden te draaien, tover je hem om tot tablet. Ook is het mogelijk om hem ± 300 graden te draaien voor de zogenaamde tentmodus, wat ideaal is voor het kijken van films of series.
Batterijduur
Een nadeel van een laptop met touchscreen is dat het meer stroom verbruikt en de batterij van je apparaat minder lang meegaat. De daadwerkelijke batterijduur hangt af van het model en je gebruik, maar het zal altijd sneller leeg gaan dan een exemplaar zonder touchscreen. Dat is iets om rekening mee te houden.
Een laptop met touchscreen leent zich uitstekend voor gebruik onderweg, waardoor een batterijduur van minstens acht uur toch wel prettig is. Alleen als je van plan bent de laptop alleen maar thuis (en dus met een stopcontact in de buurt) te gebruiken is het wellicht minder belangrijk.
Aansluitingen
Fysieke aansluitingen lijken langzamerhand te verdwijnen op laptops. Vaak heb je een docking station nodig om gebruik te maken van (extra) usb-poorten. Voor veel mensen zijn aansluitingen nog steeds een pluspunt, in ieder geval een aantal usb-poorten en een koptelefoonaansluiting.
De 5 beste laptops met touchscreen onder elkaar
1. ASUS ZenBook Pro 15 OLED UM535QE-KY255W
2. Acer Chromebook Spin 311 R721T-43YQ
3. Lenovo IdeaPad Flex 5
4. ASUS Chromebook Flip CX5 CX5500FEA-E60150
5. Lenovo IdeaPad Flex 5
Veelgestelde vragen over laptops met touchscreen
Wat is het verschil tussen een 2-in-1 laptop en een laptop met touchscreen?
Een 2-in-1 laptop heeft altijd een touchscreen, maar niet elke laptop met touchscreen is een 2-in-1 laptop. Een laptop krijgt het predicaat '2-in-1 laptop' als je hem om kunt toveren tot tablet. Dit kan op twee manieren zijn: door het toetsenbord eraf te halen of de laptop 360 graden om te klappen.
Wat zijn de voor- en nadelen van een laptop met touchscreen?
Het grote voordeel van een laptop met touchscreen is het gemak dat het biedt. Je navigeert er ontzettend soepel mee. Nadelen zijn dat je scherm eerder vies wordt, de batterij sneller leegraakt en dat je er meestal meer voor betaalt.
Is het mogelijk om het touchscreen uit te schakelen?
Het is mogelijk om het touchscreen uit te schakelen. In Windows 10 ga je hiervoor naar Apparaatbeheer en druk je op de pijl naast Human Interface Devices. Selecteer het touchscreen en ga naar Actie. Daar klik je op Apparaat uitschakelen en vervolgens op bevestigen.
Op een Chromebook werkt het anders. Hier tik je chrome://flags/#ash-debug-shortcuts in Google Chrome in, zodat je sneltoetsen kunt inschakelen. Daarna start je je Chromebook opnieuw op. Nadat je je opnieuw hebt aangemeld, houd je zoeken + shift + t ingedrukt om het touchscreen uit te schakelen. Je schakelt het met dezelfde toetsen weer in.
Welke laptop met touchscreen moet ik kopen?
Dat is natuurlijk aan jou en je budget; iedereen is uniek. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste laptop met touchscreen. Zo kun jij de beste keus maken.
Schermgrootte | Schermresolutie | Processortype | Intern geheugen | Totale opslagcapaciteit | Videokaart | Besturingssysteem | Totaal aantal usb-poorten | |||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | ASUS ZenBook Pro 15 OLED UM535QE-KY255W | 15.6 inch | 1920 x 1080 pixels | AMD Ryzen 7 | 16 GB | 512 GB | NVIDIA GeForce RTX 3050 Ti | Windows 11 Home | 2 | Bekijk op Bol.com |
2 | Acer Chromebook Spin 311 R721T-43YQ | 11.6 inch | 1366 x 768 pixels | AMD A4 | 4 GB | 32 GB | AMD Radeon R4 | Chrome OS | 4 | Bekijk op Bol.com |
3 | Lenovo IdeaPad Flex 5 | 15.6 inch | 1920 x 1080 pixels | AMD Ryzen 5 | 8 GB | 256 GB | AMD Radeon Graphics | Windows 10 Home | 3 | Bekijk op Bol.com |
4 | ASUS Chromebook Flip CX5 CX5500FEA-E60150 | 15.6 inch | 1920 x 1080 pixels | Intel Core i3 | 8 GB | 128 GB | Intel UHD Graphics | Chrome OS | 3 | Bekijk op Bol.com |
5 | Lenovo IdeaPad Flex 5 | 15.6 inch | 1920 x 1080 pixels | Intel Core i7 | 16 GB | 1000 GB | Intel Iris Xe Graphics | Windows 10 Home | 3 | Bekijk op Bol.com |
ASUS ZenBook Pro 15 OLED UM535QE-KY255W
Schermgrootte: 15.6 inch
Schermresolutie: 1920 x 1080 pixels
Processortype: AMD Ryzen 7
Intern geheugen: 16 GB
Totale opslagcapaciteit: 512 GB
Videokaart: NVIDIA GeForce RTX 3050 Ti
Besturingssysteem: Windows 11 Home
Totaal aantal usb-poorten: 2
Acer Chromebook Spin 311 R721T-43YQ
Schermgrootte: 11.6 inch
Schermresolutie: 1366 x 768 pixels
Processortype: AMD A4
Intern geheugen: 4 GB
Totale opslagcapaciteit: 32 GB
Videokaart: AMD Radeon R4
Besturingssysteem: Chrome OS
Totaal aantal usb-poorten: 4
Lenovo IdeaPad Flex 5
Schermgrootte: 15.6 inch
Schermresolutie: 1920 x 1080 pixels
Processortype: AMD Ryzen 5
Intern geheugen: 8 GB
Totale opslagcapaciteit: 256 GB
Videokaart: AMD Radeon Graphics
Besturingssysteem: Windows 10 Home
Totaal aantal usb-poorten: 3
ASUS Chromebook Flip CX5 CX5500FEA-E60150
Schermgrootte: 15.6 inch
Schermresolutie: 1920 x 1080 pixels
Processortype: Intel Core i3
Intern geheugen: 8 GB
Totale opslagcapaciteit: 128 GB
Videokaart: Intel UHD Graphics
Besturingssysteem: Chrome OS
Totaal aantal usb-poorten: 3
Lenovo IdeaPad Flex 5
Schermgrootte: 15.6 inch
Schermresolutie: 1920 x 1080 pixels
Processortype: Intel Core i7
Intern geheugen: 16 GB
Totale opslagcapaciteit: 1000 GB
Videokaart: Intel Iris Xe Graphics
Besturingssysteem: Windows 10 Home
Totaal aantal usb-poorten: 3
Conclusie
Een laptop met touchscreen levert het nodige gemak op. Ik hoop dat je wijzer bent geworden over de belangrijkste kenmerken van dit type laptop. Als je meer wilt lezen over modellen uit de top 5, hoef je alleen maar op de onderstaande links te klikken. Laat ons vooral hieronder weten wat jij de beste laptop met touchscreen vindt!