Met de Beste Muis Vlieg Je Door je Programma's Heen

Nikki Veerbeek

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

9 min. leestijd

Met de Beste Muis Vlieg Je Door je Programma's Heen

Voor wie thuis vaak tijd doorbrengt achter zijn computer of laptop is een goede computermuis onmisbaar. De juiste muis zorgt ervoor dat je veel comfortabeler werkt, spelletjes speelt of op het internet zit - of waar je je computer of laptop dan ook voor gebruikt. Maar hoe kies je de beste muis?

Ik zet de 5 beste computermuizen van dit moment voor je op een rbekij, waarbij er voor ieder wat wils tussenzit.

#1 Logitech MX Master 3
Dé beste muis van 2024

Onze score: 9,5

zwarte muis van Logitech MX Master 3

De Logitech MX Master 3 is de crème de la crème onder de muizen. Wie vaak achter een computer of laptop zit en niet bang is te investeren in een muis, haalt zijn hart op bij dit exemplaar. 

De MX Master 3 is stil, snel, ligt comfortabel in de hand, laadt snel en heeft een lange accuduur. 

DPI: 4000
Links- of rechtshandig: Rechtshandig 
Formaat: 12,5 x 8,4 x 5,1 cm

Connectiviteit: Bluetooth 5.0 en 2,4 GHz draadloos (USB Unifying)
Aansturing: Laser
Aantal knoppen: 7

#2 Logitech M235
Beste koop muis van 2024

Onze score: 9,0

zwart-grijze muis van Logitech M235

De Logitech M235 is ongeëvenaard op het gebied van een prijs-kwaliteitverhouding.

Verwacht geen toeters en bellen van deze muis. Wel krijg je een ontzettend betrouwbare muis die prettig in de hand ligt, heel nauwkeurig is en een bijzonder lange batterijduur heeft. En daar profiteren linkshandigen ook van. 

DPI: 1000

Links- of rechtshandig: Links- en rechtshandig 

Formaat: 10 x 6 x 4 cm


Connectiviteit: 2.4 GHz draadloos
Aansturing: Optisch
Aantal knoppen: 2

De 5 beste muizen in een oogopslag

 1. 1. Logitech MX Master 3 - Simpelweg de beste muis van 2024.
 2. 2. Logitech M235 - De prijs-kwaliteitverhouding van deze muis is uitstekend.
 3. 3. SteelSeries Aerox 3 - Voor gamers is dit de allerbeste optie.
 4. 4. Microsoft Bluetooth Mobile Mouse 3600 - De muis voor reislustige computeraars.
 5. 5. HP Draadloze muis 200 - Voor wie een beperkt budget heeft.

De computermuis: een belangrijk fenomeen

Nagenoeg iedereen gebruikt anno 2024 een computermuis, maar sinds wanneer bestaat deze gadget eigenlijk? De muis zag omstreeks 1963/1964 het levenslicht. De Amerikanen Douglas Engelbart en William English waren destijds verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het apparaatje. Pas in 1981 werd de muis ook voor het publiek beschikbaar.

De computermuis maakte door de jaren heen een flinke ontwikkeling door: van lomp, groot en met slechts één knop, naar klein, comfortabel en met twee knoppen of meer.

Een goede muis kan je algehele computerervaring een stuk beter maken, zeker in combinatie het beste toetsenbord en een goede joystick.

Idealiter heeft de muis een ergonomisch ontwerp, ligt het prettig in de hand en verbind je hem eenvoudig met je computer of laptop. Ook is het fijn als de muis nauwkeurig, stil en snel is.

De beste muizen, gedetailleerd.


DPI: 4000

Links- of rechtshandig: Rechtshandig 

Formaat: 12,5 x 8,4 x 5,1 cm

Connectiviteit: Bluetooth 5.0 en 2,4 GHz draadloos (USB Unifying)
Aansturing: Laser
Aantal knoppen: 7

De Logitech MX Master 3 is de beste en meest complete muis die je op dit moment kunt kopen: comfortabel, stil en met een lange accuduur.

zwarte muis van Logitech MX Master 3

Dit model is de derde generatie uit de welbekende MX Master-lijn, die steevast hoge ogen gooit in de computerwereld. Logitech is dan ook terecht heer en meester op het gebied van muizen. 

De nieuwste aanwinst in de lijn is wederom een voltreffer. Toegegeven: het prijskaartje is hoog, dus dat moet je wel willen uitgeven aan een muis, maar krijg je wel iets voor terug. Het MagSpeed scrollwiel is nóg sneller en stiller dan de vorige modellen. Met 4000 DPI is de muis bovendien heel gevoelig en nauwkeurig.

Deze muis heeft handige knoppen en meerdere scrollwielen. Zo scroll je ook horizontaal door zachtjes aan het duimwiel te draaien.

De modiselector laat je tevens handmatig schakelen tussen de modi Palradwiel (regel voor regel) en Vrij Draaiend. Die eerstgenoemde is ideaal als je precies moet werken, terwijl de laatstgenoemde zich goed leent voor lange documenten.

Ook fijn: deze ergonomische muis is ontzettend comfortabel en ligt heerlijk in de hand, nog net een stukje beter dan de MX Master 2. Dit maakt het een goede investering voor de fanatieke computeraar.

Je gebruikt de muis op meerdere apparaten op hetzelfde moment door Logitech Flow. Je schakelt vliegensvlug tussen die apparaten met slechts een druk op de knop.

De muis werkt niet alleen op meerdere apparaten, maar ook met Windows, Linux en Mac. Gebruikers van het laatstgenoemde besturingssysteem kunnen wél beter voor de speciale variant voor Mac kiezen. Logitech optimaliseerde dit model voor macOS.

De muis heeft bovendien een lange accuduur. Het hangt er natuurlijk een beetje vanaf hoe vaak je hem gebruikt, maar dit exemplaar gaat volgens Logitech volledig opgeladen ongeveer 70 dagen mee.

zwarte muis van Logitech MX Master 3

Bonusvoordeel is dat de muis razendsnel oplaadt. Na één minuut snelladen kan de muis weer drie uur mee.

Je laadt hem tijdens gebruik via usb-c op, iets wat zijn voorganger niet kon. Tot slot gebruik je deze muis ook nog op elke ondergrond. Zelfs op een glazen ondergrond gebruik je de MX Master 3 zonder problemen!

Wat we goed vinden:

 • De accuduur is lekker lang
 • Beide scrollwielen zijn erg stil en snel
 • Ligt zeer comfortabel in de hand
 • Werkt op elke ondergrond

Wat we minder goed vinden:

 • Een hoog prijskaartje 
 • Niet geschikt voor linkshandigen

DPI: 1000

Links- of rechtshandig: Links- en rechtshandig 

Formaat: 10 x 6 x 4 cm

Connectiviteit: 2,4 GHz draadloos
Aansturing: Optisch
Aantal knoppen: 2

zwart-grijze muis van Logitech M235

Wil je geen fortuin uitgeven aan een muis, maar zoek je wel kwaliteit? De Logitech M235 heeft een fantastische prijs-kwaliteitverhouding

Deze muis blinkt allereerst uit op het gebied van batterijduur. De M235 gaat maar liefst één jaar mee. Je hoeft je op dit punt dus zeker geen zorgen te maken. Wanneer het lampje rood wordt, vervang je de AA-batterij.

Deze goede draadloze muis doet simpelweg zijn werk: de muis ligt prettig in de hand en is betrouwbaar. Bovendien maakt de muis gebruik van de Logitech Advanced Optical Tracking-technologie. Hierdoor klik en navigeer je nauwkeurig, of je nu links- of rechtshandig bent.

zwart-grijze muis van Logitech M235

De M235 is bovendien compatibel met alle grote besturingssystemen: Windows, Mac, Linux en Chrome OS.

Zijn er ook minpunten? Op sommige ondergronden werkt de muis een tikje minder goed. Het kleine formaat zorgt er daarnaast voor dat je dit exemplaar eenvoudig meeneemt, maar het kan net iets minder comfortabel werken.

Wat we goed vinden:

 • Zowel geschikt voor links- als rechtshandigen
 • Een nauwkeurige navigatie
 • Batterijduur van een jaar

Wat we minder goed vinden:

 • Werkt niet even goed op alle ondergronden 
 • Klein formaat kan nadelig zijn op het gebied van comfort

DPI: 8500
Links- of rechtshandig: Rechtshandig 

Formaat: 12,05 x 5,79 x 2,15 cm
Connectiviteit: Bluetooth 5.0 en 2,4 GHz draadloos
Aansturing: Optisch
Aantal knoppen: 6

Gamers hebben net even iets andere eisen aan een muis dan de 'normale' gebruiker. De SteelSeries Aerox 3 is de beste muis voor gamers van dit moment. 

Het eerste wat opvalt aan deze muis, is dat het een lichtgewicht is. De muis is zo licht dat je amper doorhebt dat je iets in je hand hebt.

Zwarte muis met kleurenlicht SteelSeries Aerox 3

Voor gamers is dit over het algemeen een groot voordeel. Je bent hierdoor sneller en nauwkeuriger. Ook de DPI van 8500 maakt deze muis ontzettend nauwkeurig! Je hebt de mogelijkheid om de DPI te verlagen, mocht je dat prettig vinden buiten het gamen om.

Als ik naar het design van deze draadloze muis kijk, zijn vooral de gaten opvallend. Dit is een van de redenen dat de muis zo licht is. De gaten geven meteen ruimte voor de typische, gamer-achtige RGB-verlichting. Die gaan automatisch aan als je de muis beweegt.

Houd de batterij er midden in een spelletje mee op? Geen paniek: je gamet en laadt namelijk tegelijkertijd door de usb-c-kabel!

De SteelSeries Aerox 3 is verder water- en stofbestendig. Dat wilt niet zeggen dat je onderwater kunt gamen, maar dat hij bijvoorbeeld wel het nodige zweet kan verdragen. Wel zo handig als je midden in een intens potje zit!

Een nadeel van de muis is dat je er diep voor in de buidel in moet tasten. Als je geen gamer bent, is dat het misschien het geld niet waard. Mocht je de prijs te hoog vinden, dan is de bedrade versie het overwegen waard.

Wat we goed vinden:

 • Ultralicht, waardoor je nauwkeurig en snel bent
 • De DPI is ontzettend hoog, wat de muis megasnel maakt
 • RGB-verlichting in verschillende kleuren past goed bij de algemene RGB esthetiek

Wat we minder goed vinden:

 • Heeft een hoog prijskaartje en daarmee niet de beste keuze als je geen gamer bent 
 • Alleen geschikt voor rechtshandigen

DPI: 1000

Links- of rechtshandig: Rechts- en linkshandig 

Formaat: 56,9 x 95,3 x 40,4 mm

Connectiviteit: Bluetooth 4.0
Aansturing: Optisch
Aantal knoppen: 3

Heb je regelmatig onderweg een muis nodig? Bijvoorbeeld omdat je vaak op reis gaat naar het buitenland of dagelijks de trein pakt. 

Dan raad ik de Microsoft Bluetooth Mobile Mouse 360 aan.

Omdat deze muis een compact formaat heeft en geen extra accessoires, is dit de perfecte muis voor op reis.

Zwarte muis van Microsoft 3600

De muis werkt enkel met Bluetooth 4.0 en zonder ontvanger. Het is daarom compatibel met alle apparaten die deze versie van Bluetooth ondersteunen.

Ondanks het kleine formaat is deze draadloze muis verrassend comfortabel. Dit exemplaar ligt prima in de hand, maar langdurig gebruik wordt het mogelijk iets oncomfortabeler door het formaat. Wel is de muis zowel voor links- als rechtshandigen geschikt, en heeft geen extra knoppen.

Dankzij het speciale scrollwiel scroll je zowel horizontaal als verticaal. Bovendien zorgt de Blue Track-technologie ervoor dat je de muis probleemloos op verschillende ondergronden gebruikt.

Ik moet wel zeggen dat het niet op elk oppervlak even goed werkt. Een glazen ondergrond is bijvoorbeeld geen aanrader met deze muis.

De Microsoft Bluetooth Mobile Mouse 3600 werkt op één AA-batterij. Die gaat ongeveer een jaar mee. Ook wel zo prettig voor onderweg, dat je je niet druk hoeft te maken over opladen.

Ook niet onbelangrijk: deze draadloze muis is lief voor de portemonnee. Gezien de voordelen die ik hierboven noem, is het een prima deal. Zeker voor de reislustige computeraars onder ons.

Wat we goed vinden:

 • Een lange batterijduur 
 • Perfect voor op reis door het compacte formaat en gebrek aan accessoires
 • Zowel voor links- als rechtshandigen
 • Speciaal scrollwheel waarmee je horizontal én verticaal scrollt 
 • Mooi geprijsd

Wat we minder goed vinden:

 • Als je de muis vaak en lang gebruikt ervaar je mogelijk minder comfort
 • Werkt niet op alle ondergronden even goed
 • Geen extra knoppen aanwezig

DPI: 1000

Links- of rechtshandig: Rechts- en linkshandig 

Formaat: 12 x 6 x 4 cm

Connectiviteit: 2,4 GHz draadloos 

Aansturing: Optisch
Aantal knoppen: 2

Heb je een beperkt budget, maar wil je wel een goede muis in huis halen? Dan zit je met de HP draadloze muis 200 goed. 

Zwarte muis HP Draadloze muis 200

Voor een paar tientjes hebben zowel links- als rechtshandigen een draadloze muis die prima functioneert. Het is een muis zonder poespas: er zitten bijvoorbeeld geen extra knoppen op. Maar wél met alles wat je nodig hebt.

De HP draadloze muis 200 is gemiddeld qua grootte en ligt goed in de hand, waardoor je er ergonomisch en comfortabel mee werkt.

De muis maakt via de nano-ontvanger draadloos verbinding met je computer of laptop, dus kabels zijn overbodig. De 2,4 GHz-verbinding heeft een bereik van 10 meter.

Door de 1000 DPI optische sensor werkt deze draadloze muis nauwkeurig en vloeiend genoeg voor standaardgebruik. Je mailt en browst er makkelijk mee, maar echt geschikt om te gamen is hij niet echt. Je gebruikt dit model van wél weer op elke oppervlakte.

Wat we goed vinden:

 • Een schappelijke prijs
 • Draadloos bereik van 10 meter
 • Werkt op elke oppervlakte
 • Voor zowel rechts- als linkshandigen
 • Een ergonomisch en comfortabel ontwerp

Wat we minder goed vinden:

 • Geen extra knoppen
 • DPI-waarde is nogal laag

Koopgids

Het eerste patent op de muis dateert van ruim 50 jaar geleden. Inmiddels is de muis een essentiële computergadget voor iedere computergebruiker. Door de populariteit van het apparaatje is het aanbod ongekend groot, wat de keuze er niet makkelijker op maakt.

Ik help je graag door je een aantal punten te geven waar je op kunt letten tijdens je zoektocht!

Verbinding met laptop of computer

Een muis moet op een of andere manier verbinding maken met je computer of laptop. Er is allereerst een verschil tussen bedrade en draadloze muizen. De draadloze muis bestaat al langer dan veel mensen denken, maar zette de afgelopen jaren pas echt voet aan de grond.

Met een draadloze muis heb je geen last van kabels, wat je meer bewegingsvrijheid geeft en minder rommel op je bureau creëert. Ook zijn draadloze muizen eenvoudiger mee te nemen.

Toch zitten er nog steeds voordelen aan een bedrade muis: de verbinding is stabiel, net iets sneller en je hoeft dit type muis nooit op te laden. Vooral gamers gebruiken vaak het liefst een bedrade muis, omdat je met een draadloze verbinding altijd wat snelheid verliest.

Ook binnen draadloze muizen heb je weer verschillende soorten. Het meest voorkomend is via Bluetooth of via een ontvanger, die je in de usb-poort van je apparaat stopt.

Daarnaast zijn er verschillende Bluetooth, met als laatste Bluetooth 5.0. Deze verbruikt minder energie en is nog stabieler dan Bluetooth 4.0.

Groene bedrade muis op toetsenbord

DPI

DPI staat voor Dots Per Inch, het aantal stipjes per inch (2,54 centimeter). Hoe hoger het DPI, hoe sneller de muis over het scherm beweegt. Als 'normale' gebruiker is dit niet bijzonder relevant, maar wel als je bijvoorbeeld vaak gamet of een grafisch beroep hebt.

De meeste muizen hebben tegenwoordig een DPI tussen de 1200 en 1600 DPI. Gamingmuizen beginnen meestal bij 4000 DPI.

Bij veel muizen stel je de DPI zelf in. Sommige gamers vinden het bijvoorbeeld fijn om buiten games om een lagere DPI te gebruiken. De ideale DPI is uiteindelijk heel persoonlijk. Je stelt de DPI in via de software of via een knop op de muis.

Aansturing

Er zijn meerdere mogelijkheden voor de aansturing van de muis. Bij de meeste muizen van tegenwoordig is dit óf optisch, óf laser. Een optische muis gebruikt een ledlicht, een lasermuis – zoals de naam al verklapt – een laserlicht.

Een lasermuis is op bijna elke oppervlakte te gebruiken en is over het algemeen nauwkeuriger. Lasermuizen hebben namelijk een hogere DPI. Er hangt doorgaans daarom een hoger prijskaartje aan een lasermuis.

Andere vormen van aansturing zijn via trackball en touch. Bij een trackball draai je aan een bal om de cursor te laten bewegen. Touch werkt eigenlijk net als een trackpad: het volgt de beweging van je vingers.

Zwarte gamingmuis met rood licht

Gamingmuis

Fanatieke gamers doen er goed aan om een speciale gamingmuis aan te schaffen. Dit soort muizen hebben vaak veel programmeerbare knoppen en een hoog DPI.

Je ziet het ook vaak terug in het design: deze is over het algemeen ietwat agressief en bevat RGB-verlichting.

Bovendien hebben veel gamingmuizen extra knoppen aan de zijkant. Kijk maar eens naar de Razer Naga Trinity. 😯 Aan deze knoppen wijs je extra functies toe, zoals bepaalde skills in een game, of juist bepaalde acties in software zoals Photoshop.

Ergonomische muis

Als je dagelijks veelvuldig gebruikmaakt van een goede desktop of laptop, is het verstandig om een ergonomische muis aan te schaffen.

Dit type muis heeft een speciaal ontwerp, waardoor je de juiste houding aanneemt en minder last krijgt van klachten als RSI. De Logitech MX Master 3 heeft bijvoorbeeld een ergonomisch ontwerp, maar het gaat nog verder: verticale muizen, zoals de BlueBuilt EM01, zijn verticaal.

Zo'n verticale muis voorkomt de ongemakkelijke draaiing van je onderarm, waarbij de botten in je onderarm elkaar kruisen. Dit leidt tot spanning, maar niet bij zo'n verticale muis.

Formaat

Het juiste formaat van een muis hangt allereerst af van de grootte van je hand. Hoe groter je hand, hoe groter de muis moet zijn. Daarnaast is het afhankelijk van hoeveel je reist. Als je vaak reist, is een compact formaat wel zo prettig.

De beste muizen

ProductsoortBeste voorBeoordelingProductpagina
Logitech MX Master 3Allround9,5Bekijk hem hier
Logitech M235Prijs-kwaliteit9,0Bekijk hem hier
SteelSeries Aerox 3 Gamers9,0Bekijk hem hier
Microsoft Bluetooth Mobile Mouse 3600Onderweg8,9Bekijk hem hier
HP Draadloze muis 200Kleinere budgets7,9Bekijk hem hier

Veelgestelde vragen

Wat voor soorten muizen zijn er? 

Allereerst is er een verschil tussen een bedrade en een draadloze muis. Daarnaast verschilt ook de aansturing onderling: laser, optisch, trackball of touch. Tot slot heb je muizen die als ergonomische muis of gamingmuis bestempeld zijn.

Zijn er speciale muizen voor linkshandige mensen? 

Er zijn zowel muizen die zich specifiek richten op linkshandige mensen als muizen die voor links- en rechtshandige gebruikers geschikt zijn. Het is aan te raden om als linkshandige niet voor een muis voor alleen rechtshandigen te kiezen, omdat dit mogelijk ergonomische klachten veroorzaakt en de gebruikservaring niet ten goede komt.

Hoe lang gaat een muis mee? 

Een muis heeft een lange levensduur, maar het is lastig om een eenduidig antwoord te weten hoe lang precies. Factoren als hoe vaak je de muis gebruikt en schoonmaken spelen hierin een grote rol. Je mag verwachten dat een muis minstens drie jaar meegaat.

Conclusie

Een nieuwe muis vinden is niet makkelijk, dus ik hoop dat ik je op weg heb kunnen helpen. Als je bepaalt of je een bedrade of een draadloze muis wilt en waar je de muis voor gaat gebruiken, zou de keuze al iets eenvoudiger moeten zijn. Met de 5 muizen uit dit artikel zit je sowieso goed!

Ben jij het met de selectie eens? Laat het ons weten!

Was dit artikel behulpzaam?