Het Beste toetsenbord: Typ Bliksemsnel met Ultiem Comfort

Jasmijn Roekaerts

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

12 min. leestijd

De eindtoets.

Het Beste toetsenbord: Typ Bliksemsnel met Ultiem Comfort

Iedereen heeft baat bij een kwaliteitstoetsenbord, omdat het nauwkeuriger is, beter reageert en comfortabeler is in gebruik. Net als andere randapparatuur, zoals een draadloze muis of een andere goede muis, verbetert het beste toetsenbord je gehele computerervaring.

Met de beste gaming-toetsenborden ga je voor een hele nieuwe gaming ervaring. Dankzij de mechanische toetsen met gevoelige drukrespons, vliegen je vingers als nooit tevoren over het toetsenbord. De beste allrounder van Logitech geeft je dan weer een ultieme, geluidloze en langdurig comfortabele werkervaring. ⌨️

Upgrade je opstelling met één van de beste toetsenborden en ervaar verbetering in prestaties, comfort en functies. Je merkt snel dat het een aanzienlijke stap vooruit is ten opzichte van de meer alledaagse tegenhangers.

#1 Logitech MX Keys
Hét beste toetsenbord van 2024

Onze score: 9,4

Logitech MX Keys Toetsenbord Qwerty vooraanzicht

De Logitech MX Keys is een zeer goed toetsenbord voor intensief gebruik. Hij biedt een geweldige type-ervaring, en de toetsen zijn vrijwel geluidloos, dus je doet er je collega's ook een gunst mee!

Hij ondersteunt multi-device pairing, zodat je hem eenvoudig koppelt aan zowel je werk pc als je persoonlijke laptop. Kortom, dit model is een uiterst nuttige allrounder!

Afmetingen: 43 x 13 x 2 cm
Multimediasneltoetsen: Ja
Mechanische toetsen: Nee

Toetsenbordverbinding: Bluetooth 4.0
Verlichting: Ja
Gewicht: 810 g

Check prijs op Coolblue →

#1 Redragon Kumara K552 RGB Beste koop toetsenbord van 2024

Onze score: 9,2

Redragon Kumara K552 RGB Mechanisch Blue Switch - Gaming Toetsenbord

De Redragon K552 is een degelijk mechanisch gaming toetsenbord met gevoelige toetsen. Zijn compacte ontwerp is eenvoudig maar functioneel, en zijn bouwkwaliteit concurreert met toetsenborden van tweemaal zijn prijs.

De blauwe klikschakelaars zijn misschien niet de beste keuze voor stille kantoren, maar gezien de budgetprijs, is het nog steeds een goede optie voor wie op zoek is naar een basis mechanisch toetsenbord met bewonderenswaardige prestaties.

Afmetingen: 35,5 x 12,5 x 4,5 cm
Multimediasneltoetsen: Ja
Mechanische toetsen: Ja

Toetsenbordverbinding: Bedraad
Verlichting: Ja
Gewicht: 800 g

Check prijs op Bol.com →

De 5 beste toetsenborden in een oogopslag

 1. Logitech MX Keys - Hét beste toetsenbord voor intensief gebruik.
 2. Redragon Kumara K552 - Beste koop toestenbord voor ultiem game-genot.
 3. Logitech Craft - Beste toetsenbord voor complete creatieve controle.
 4. Razer Pro Type - Beste toetsenbord voor typers en een mooi design.
 5. Apple Magic QWERTY - Beste toetsenbord voor MacOS-gebruikers.

Het nut van een goed toetsenbord

Tegenwoordig brengen we een aanzienlijke hoeveelheid tijd door achter een computer, met het toetsenbord als ons belangrijkste invoerapparaat. Een toetsenbord is en blijft het meest doeltreffende middel om letters en tekens in te voeren.

Daarom is het belangrijk om een toetsenbord te kiezen met functies die aan al je behoeften voldoen, of het nu voor gaming of sneller en comfortabeler typen is.

De beste typende toetsenborden bieden tal van geweldige functies, zoals snel reagerende toetsen voor bliksemsnelle bediening, en ergonomische vormfactoren voor comfort. Dit vertaalt zich in verbeterde prestaties en productiviteit tijdens al je activiteiten. 👊🏻

Het beste toetsenbord, gedetailleerd.


Afmetingen: 43 x 13 x 2 cm
Multimediasneltoetsen: Ja
Mechanische toetsen: Nee
Toetsenbordverbinding: Bluetooth 4.0
Verlichting: Ja
Gewicht: 810 g

Logitech MX Keys Toetsenbord Qwerty

De MX Keys is gebouwd op een metalen plaat, waardoor hij zeer duurzaam is. Dit toetsenbord is het meest geschikt om op je bureau te blijven, waar zijn zwaarte goed van pas komt, want hij schuift of glijdt niet weg als je typt.

De Logitech MX Keys neemt een vrij kleine oppervlakte in. Hij heeft minimale randen buiten de toetsen, waardoor hij zo klein mogelijk blijft zonder krampachtig aan te voelen. Hij heeft alfanumerieke toetsen aan boord (letters ingedeeld volgens het QWERTY-systeem), een numeriek toetsenblok en een dozijn functietoetsen die ook als multimediatoetsen fungeren.

De MX Keys is ook uitgerust met nabijheidssensoren die de toetsen doen oplichten wanneer je handen het toetsenbord naderen en doven wanneer je ze weghaalt. Deze achtergrondverlichting schakelt automatisch uit wanneer de batterij nog minder dan tien procent heeft.

Tegelijkertijd licht een batterij-indicator boven het numerieke toetsenblok rood op en ontvang je een melding op het scherm. De batterij gaat ongeveer tien dagen mee met de achtergrondverlichting altijd aan, en een royale vijf maanden als deze uit staat. Een paar speciale knoppen geven je handmatige controle over verschillende verlichtingsniveaus.

De MX Keys maakt verbinding met je computer via de Logitech Unifying-ontvanger. Sluit deze ontvanger gewoon aan op een vrije USB-A-poort op je Windows of MacOS apparaat, en je computer herkent het toetsenbord onmiddellijk.

Dit toetsenbord pas je eenvoudig aan met de Logitech Options-software. Zodra je deze software hebt gedownload, stel je alle functie- en mediatoetsen in naar keuze. Ook de toetsen voor rekenmachine, schermopname, opzoeken en vergrendelen, wijs je eenvoudig opnieuw toe door deze te selecteren en uit een lijst met snelkoppelingen te kiezen.

Meneer werkt op een Logitech MX Keys toetsenbord aan zijn bureau
Logitech Options-software

De installatie van Logitech Options verandert de middelste knop in een gebarenknop, waarmee je gebaren activeert die het beheer van je bureaublad en toepassingen, de bediening van media, de weergave van documenten en de personalisatie van veelvoorkomende taken vereenvoudigen.

Met de software beheer je ook meldingen op het scherm en schakel je de batterijbesparingsmodus in of uit. Speciaal voor Mac-gebruikers is er een optie om het toetsenbord altijd in Mac-lay-out te houden.

Dankzij de ruime afmetingen biedt de MX Keys een comfortabele typervaring. De toetsen zijn glad, met een lichte glooiing naar binnen die je vingertop nestelt. De low-profile membraanconstructie is alleen te zwaar om overal mee naartoe te nemen, en je krijgt niet de tactiele feedback van een mechanisch toetsenbord, maar hij is wel oerdegelijk en muisstil.

Des te beter voor je collega's, zeker als je in een trendy open kantooromgeving werkt. Aan de andere kant kan deze stilte ook zenuwslopend zijn voor typisten die vertrouwen op het gekletter van de toetsen om contact te maken met wat ze typen.

Wat we goed vinden:

 • Premium en goed gebouwd ontwerp
 • Ruime en comfortabele typervaring
 • Werkt met elk besturingssysteem en ondersteunt het koppelen van meerdere apparaten

Wat we minder goed vinden:

 • Geen tactiele feedback die je krijgt bij een mechanisch toetsenbord

Afmetingen: 35,5 x 12,5 x 4,5 cm
Multimediasneltoetsen: Ja
Mechanische toetsen: Ja
Toetsenbordverbinding: Bedraad
Verlichting: Ja
Gewicht: 800 g

Redragon Kumara K552 RGB Mechanisch Blue Switch

Het beste toetsenbord in deze prijscategorie is de Redragon K552-RGB. Dit mechanische badrade model heeft een compact tenkeyless ontwerp dat eenvoudig maar functioneel is.

Tenkeyless

Dit is een computertoetsenbord dat geen numeriek blok heeft (het gedeelte van een toetsenbord aan de rechterkant dat cijfers en meestal pijltjes heeft). Tenkeyless toetsenborden zijn volwaardige toetsenborden, maar zonder een tenkey, of cijferblok. Het voordeel van tenkeyless is dat je ruimte bespaart.

De Redragon K552 neemt een kleine oppervlakte in op je bureau. Er is ook geen full-size variant van dit toetsenbord verkrijgbaar. Zijn kabel is van rubber en voelt sterk aan, maar is niet afneembaar.

Hij heeft een geweldige bouwkwaliteit. Het is een mix van hard plastic en metaal, en het toetsenbord voelt zwaar en robuust aan. De knoppen zijn gemaakt uit twee lagen kunststof (ABS), ook wel de double-shot techniek genoemd. Alle toetsen voelen zeer stabiel aan; alleen de spatiebalk heeft een lichte wiebel.

Ook de ergonomie is redelijk goed. Hij heeft één hellingshoekinstelling en het toetsenbord heeft een vrij hoog profiel, waardoor een goede polssteun wenselijk is. Deze polssteun krijg je er helaas niet bij.

Dit model heeft (vrij luide) klikschakelaars die niet veel kracht vereisen om te activeren en goede tactiele feedback geven. Hoewel hij niet veel extra functies heeft, biedt het in ieder geval sneltoetsen voor mediabediening en een Windows-toetsvergrendeling, waarmee je voorkomt dat je per ongeluk je spel minimaliseert.

Toetsen in beeld van de Redragon K552

Hij is compatibel met de meeste desktop besturingssystemen, met slechts een paar toetsen die niet werken op MacOS. Alle toetsen en functies werken op Windows en Linux, maar Scroll Lock, Pause en sommige sneltoetsen werken niet op macOS.

Hij heeft verder volledige RGB-achtergrondverlichting. Verlichtingseffecten aanpassen dien je op het toetsenbord zelf te doen, omdat er op dit moment nog geen officiële softwareondersteuning voor is.

Blader door 18 verlichtingseffecten door de FN-toets ingedrukt te houden en op Insert, Home, PageUp, PageDown, End, of Delete te drukken. Elk van deze toetsen heeft drie voorinstellingen die je doorloopt door herhaaldelijk op de gewenste toets te drukken.

Pas indien gewenst elke toets afzonderlijk aan door op de 'FN'-toets en de (`)-toets te drukken, waardoor je de aanpassingsmodus van het toetsenbord activeert. Vanaf hier blader je door de verschillende kleuren door op 'FN' en de rechterpijltoets te drukken. Als je bij de gewenste kleur aankomt, drukt je op de toets waaraan je de kleur wilt toewijzen.

Al met al is dit model een zeer goede keuze, zeker als je op zoek bent naar een mechanisch basistoetsenbord dat niet duur is!

Wat we goed vinden:

 • Compatibel met de meeste desktop besturingssystemen
 • Uitstekende tactiele feedback van de kliktoetsen
 • Compact en goed gebouwd model

Wat we minder goed vinden:

 • Ergonomie kan beter
 • De blauwe switches zijn erg luidruchtig

Afmetingen: 43 x 14,9 x 3,2 cm
Multimediasneltoetsen: Ja
Mechanische toetsen: Nee
Toetsenbordverbinding: Bluetooth, 2.4 GHz
Verlichting: Ja
Gewicht: 960 g

Logitech Craft - Geavanceerd Toetsenbord met Draaiknop voor Creatieve Input - QWERTY

Veel toetsenborden zijn alleen bedoeld om op te typen. Een paar andere zijn speciaal ontworpen voor gaming, waarbij uiterste precisie van vitaal belang is. Toetsenborden die specifiek zijn ontworpen voor creatieve gebruikers zijn schaars.

Dat is vreemd, gezien de hoeveelheid apparaten, software en apps die er zijn voor ontwerpers, fotografen en zelfs schrijvers. Het is moeilijk een toetsenbord te vinden dat zo gericht is op creativiteit en design als deze Craft van Logitech.

Ondanks de vele toepassingen, is het ontwerp van het draadloze Logitech Craft-toetsenbord verrassend eenvoudig en ingetogen, met een dun, gestroomlijnd en afgerond ontwerp. De Craft is met 960 gram een beetje aan de zware kant, maar dat betekent dat hij uit stevig materiaal bestaat en verzwaard is, wat er voor zorgt dat hij niet over je bureau schuift.

Hij beschikt over dubbele connectiviteit: 2,4 GHz draadloos via Logitech's Unifying USB-ontvanger, en Bluetooth. Hij heeft ook een aan- en uit-schakelaar om de batterij te sparen, een USB Type-C-poort om op te laden en een draadloos bereik van maar liefst tien meter. En dat is nog maar het begin.

Logitech Craft - persoon die de Draaiknop gebruikt in beeld

De ultieme functie van de Craft is zijn middelgrote, zilveren knop in de linkerbovenhoek. Deze bescheiden toevoeging, de Crown genoemd, is verantwoordelijk voor veel van de creatieve toepassingen van dit toetsenbord.

De Crown is de Crafts geheim van het vermogen van het toetsenbord om creatieve functies uit te voeren, zonder je te belasten met extra franjes of te veel extra knoppen.

De Crown laat toe om aan het wiel te draaien, op de aanraakgevoelige knop te drukken en te tikken om instellingen te wijzigen. Alleen al op de Windows 10- of MacOS-desktop zet je standaard het volume hoger of lager door aan het wiel te draaien, en van daaruit wijzig je andere instellingen.

In Photoshop tik en draai je bijvoorbeeld om instellingen voor elk bewerkingsgereedschap aan te passen. In Lightroom tik en draai je om zaken als temperatuur, belichting en contrast aan te passen. In een webbrowser hoef je alleen maar aan de knop te draaien om van tabblad te wisselen.

Man doet grafisch werk op zijn cimputer met een Logitech Craft toetsenbord

De Craft is compatibel met een aantal van de meest gebruikte creatieve software programma's en apps, waaronder Lightroom, Photoshop, Premiere Pro, Microsoft Word, Microsoft Excel en verschillende webbrowsers.

De Crown-knop is bovendien volledig aanpasbaar. Met de gratis Logitech Options-software van het bedrijf kun je de meest gebruikte functies toewijzen aan elke tik, draai en druk voor elke software en app. Op deze manier personaliseer je het toetsenbord en verhoog je je productiviteit.

Zodra je de Craft aansluit, detecteert het toetsenbord automatisch welke software of apps je hebt geïnstalleerd en kies je welke je wilt optimaliseren. Maak je selectie en installeer een profiel voor elke software of app.

Een paar andere dingen die leuk zijn aan het ontwerp, zijn de bolvormige uitsparingen op de meeste toetsen. Dit houdt je vingers mooi op hun plaats. Er is ook een bevredigende tactiele respons en net genoeg travel op elke toets.

De travel

De travel, ook wel throw genoemd, omschrijf je het eenvoudigst als "hoe ver de toetsen naar beneden gaan". Ten opzichte van hun voorgangers hebben de toetsenborden van moderne laptops en low profile-toetsenborden relatief weinig travel. Dat wilt zeggen: ze gaan niet zo ver naar beneden als je ze indrukt.

Dit creatieve toetsenbord heeft een goede bediening en een grote nauwkeurigheid, zonder waarneembare vertragingen. De batterij gaat een week mee als hij volledig is opgeladen.

Wat we goed vinden:

 • Hij beschikt over dubbele connectiviteit
 • Bevredigende tactiele toetsrespons en zeer nauwkeurig
 • Volledig aanpasbare Crown-knop om je productiviteit te verhogen

Wat we minder goed vinden:

 • De batterijlevensduur is niets speciaals

Afmetingen: 44 x 13,3 x 3,9 cm
Multimediasneltoetsen: Nee
Mechanische toetsen: Ja
Toetsenbordverbinding: Bluetooth, 2.4 GHz, USB
Verlichting: Ja
Gewicht: 968 g

Razer Pro Type Draadloos Mechanisch Toetsenbord Wit Qwerty

Met de Razer Pro Type krijg je drie voordelen in één: schoonheid, geweldige prestaties en comfort. Hoewel het niet de goedkoopste optie is, biedt dit draadloze toetsenbord een comfortabele en ongelooflijk stille ervaring voor mechanische toetsen.

De Razer Pro Type maakt deel uit van Razers nieuwste collectie gericht op de kantoor- en thuiswerken. De Razer Pro Type beschikt over een zachter gebroken wit en zilver kleurenschema, ondersteund door witte ledverlichting onder de toetsen.

Wanneer het aankomt op het typen op de Razer Pro Type, ontdek je snel dat het zijn naam eer aan doet. Razers Orange mechanische toetsen zijn stiller dan andere mechanische toetsenborden en voelen zeer responsief aan.

Razers mechanische toetsen

Mechanische toetsen zijn altijd superieur geweest op het gebied van snelheid en nauwkeurigheid, en vóór 2010 werden ze alleen gebruikt om te typen. Razer maakte toen de radicale beslissing om mechanische toetsen ook te gebruiken voor gaming toetsenborden.

Razer werkt met drie kleuren: groen, oranje en geel. De Razer Green heeft een voelbare tik en een kenmerkend klikgeluid, samen met geoptimaliseerde activerings- en resetpunten.

De Orange toetsen zijn voor diegenen die willen genieten van een tactiele tik en feedback, zonder de hoorbare klik. De Yellow Mechanische toetsen zijn het meest geschikt voor ultrasnelle toetsaanslagen en snelle games.

Combineer dit met de soft-touch coating op de toetsen en je vingers vliegen moeiteloos over de toetsen. Deze toetsen zijn berekend op 80 miljoen toetsaanslagen, dus het toetsenbord is fysiek gebouwd om lang mee te gaan.

De ergonomie is vrij goed, maar niet perfect. Het is niet vermoeiend om op te typen, maar een polssteun kan nodig zijn, vanwege het vrij hoge profiel. Helaas levert Razer dit model niet met een losse polssteun, omdat er geen specifiek model voor dit toetsenbord bestaat.

De Razer Pro Type is volledig compatibel met Windows. Op macOS werken de Pauze/Break, Scroll Lock en Context menu echter niet. Alle toetsen werken op Linux, Android, iOS en iPadOS, maar er is geen software-ondersteuning.

De batterij gaat ongeveer 12 uur mee als je de achtergrondverlichting inschakelt. Als je de verlichting uitschakelt, gaat de batterij aanzienlijk langer mee: tot 84 uur met Bluetooth en 78 uur met de 2,4 GHz-radioverbinding.

De Pro Type laad je op via een USB-C-poort aan de achterkant, wat erg handig is. Deze poort biedt een bekabelde verbinding met elk USB-apparaat, voor het geval de batterij bijna leeg is of voor het geval je gewoon een bekabelde verbinding wilt.

Wat we goed vinden:

 • Zeer responsief mechanisch toetsenbord
 • Lange levensduur van de batterij
 • Gebouwd om lang mee te gaan

Wat we minder goed vinden:

 • Geen software ondersteuning voor macOS
 • Wordt niet geleverd met polssteun

Afmetingen: 27,9 x 11,5 x 0,41 cm
Multimediasneltoetsen: Ja
Mechanische toetsen: Nee
Toetsenbordverbinding: Bluetooth 4.0
Verlichting: Nee
Gewicht: 231 g

Apple Magic Keyboard Qwerty

Het strakke en minimalistische ontwerp valt op en maakt elke Apple-installatie compleet, of je nu thuis bent of onderweg. Hij is ook erg licht en draagbaarder dan veel andere mobiele toetsenborden.

Zijn geweldige typervaring is vergelijkbaar met die van de meeste Apple laptops. De toetsen geven een prettige tactiele feedback, zijn goed verdeeld en zeer stabiel. Dankzij de geringe bedieningskracht, voelt het typen licht en responsief aan.

Het Apple Magic toetsenbord neemt een zeer kleine oppervlakte in, omdat het een compact (60%) toetsenbord is, zonder numeriek blok. Er is echter ook een full-size variant met een numeriek toetsenblok verkrijgbaar.

Hij heeft een ingebouwde oplaadbare batterij die meer dan een maand meegaat tussen twee oplaadbeurten. Ook op ergonomisch vlak zit hij goed in elkaar. Hoewel hij geen aanpasbare hellingsgraad heeft en niet geleverd wordt met polssteun, zijn de vlakke toetsen op het lage profiel zeer comfortabel om op te typen, zelfs voor lange perioden.

Apple Magic Keyboard hellingsgraad in beeld

Dit model is wel alleen compatibel met Apple-producten, omdat sommige toetsen niet werken als je ze gebruikt met Windows of Linux. Je laadt het toetsenbord op via de eigen lightning-kabel van Appel.

Je hebt de keuze tussen een draadloze connectie of met kabel. Draadloos sluit je hem eenvoudig aan via Bluetooth op bijna elk apparaat, met uitzondering van apparaten die op Android draaien.

Helaas heeft dit toetsenbord erg weinig extra functies. Er zijn sneltoetsen voor mediabesturing, maar hij mist functies zoals programmeerbare toetsen, softwareondersteuning en achtergrondverlichting.

Wat we goed vinden:

 • Dun, compact en comfortabel
 • Erg licht en draagbaarder dan veel andere mobiele toetsenborden
 • Ergonomisch dankzij de vlakke toetsen op het lage profiel

Wat we minder goed vinden:

 • Geen programmeerbare toetsen en achtergrondverlichting
 • Alleen volledig compatibel met Apple-producten

Koopgids

Mechanisch, draadloos, 2,4 GHz, QWERT ... Je komt veel termen tegen bij je zoektocht naar een goed toetsenbord. Hieronder licht ik alle belangrijke zaken nog even toe, zodat je een goed onderbouwde keuze voor een nieuw toetsenbord kan maken! 💯

Mechanisch of membraan toetsenbord

Mechanische toetsenborden gebruiken kleine schuifjes en veermechanismen, schakelaars genaamd, onder elke toets om jou als typist voelbare feedback te geven. De sensatie is vergelijkbaar met elektrische typemachines uit de jaren 90.

De toetsen op mechanische toetsenborden vereisen minder kracht om te registreren, waardoor ze ergonomischer zijn voor je handen. Ze ondersteunen ook meerdere toetsaanslagen tegelijk, dus typen gaat sneller en nauwkeuriger op een mechanisch toetsenbord, vooral als je heel snel typt. 

De hoge tactiliteit helpt je inschatten wanneer een druk op de toets geregistreerd wordt, waardoor je sneller kunt loslaten en naar de volgende toets gaan.

Tactiliteit

Tactiliteit is een term uit de architectuur die aangeeft hoe een materiaal aanvoelt en ervaren wordt door de voeler. Deze term gebruikt men onderandere om de mate van ruwheid of gladheid van een materiaalsoort aan te geven.

Voor gaming gebruik je idealiter toetsen die veel soepeler en sneller te bedienen zijn dan de toetsen op goedkope toetsenborden. Het geluid van een klikkende toets kan hierbij leuk zijn, mits je geen collega's in de buurt hebt. 🔇

Mechanische toetsenborden zijn gebouwd om lang mee te gaan. Elke schakelaar kan wel een miljoenen indrukkingen aan. Zelfs bij zwaar gebruik gaat een goed mechanisch toetsenbord vele jaren mee.

Razer gebruikt in zijn mechanische toetsenborden drie verschillende soorten kleuren: Groene, Oranje en Gele toetsen. Bekijk de video hieronder waarvoor ze staan.

Andere kleuren die je vaak bij mechanische toetsen ziet zijn blauw, rood en bruin. Blauw is hierbij bedoeld voor typisten, rood voor gamers en bruin voor mensen die graag het beste van beide werelden willen.

Bij een membraan toetsenbord moet je de toetsen volledig indrukken voordat het toetsenbord de toetsaanslag goed registreert. Deze toetsen liggen onder een verend stuk rubber die ervoor zorgt dat de toets terugveert wanneer je hem indrukt.

Om er een hele dag comfortabel op te werken, ga je beter niet voor een goedkoop membraan toetsenbord, maar een degelijk ontworpen model zoals de Logitech MX Keys of de Apple Magic Keyboard.

Connectiviteit

De meeste draadloze toetsenborden werken tegenwoordig op de 2,4 GHz radiofrequentie. De radiozender bevindt zich in het draadloze toetsenbord. De radio-ontvanger sluit je aan op een toetsenbordpoort of USB-poort. Zodra de ontvanger en de zender zijn aangesloten, herkent de computer het toetsenbord, alsof ze via een kabel zijn aangesloten.

Is 2.4 GHz hetzelfde als Bluetooth?

Nee. Ze delen dezelfde frequentieband, maar zijn voor de rest heel verschillend. In algemene termen is Bluetooth in de eerste plaats ontworpen om korte bedrade verbindingen tussen apparaten te vervangen.

Bluetooth 4.0 is een versie van de draadloze Bluetooth-netwerkstandaard die minder stroom verbruikt dan zijn voorgangers. De communicatie tussen kleine apparaten en smartphones, tablets en pc's heeft weinig energie nodig, omdat de verbinding automatisch in slaapstand gaat.

Tenkeyless of full-size

Een toetsenbord dat geen numeriek gedeelte heeft, noemen we ook wel tenkeyless toetsenborden. Het zijn volwaardige toetsenborden, maar dan zonder een tenkey, oftewel cijferblok.

Tenkeyless toetsenborden bieden ten minste drie voordelen ten opzichte van een full-size toetsenbord: ze zijn goedkoper, ze nemen minder ruimte in beslag en ze bieden een betere positie voor de muis. Als je geen boekhouder bent, zijn ze het bekijken waard!

De toetsen

De knoppen van een toetsenbord bestaan meestal uit een hard materiaal, meestal kunststof. Het oppervlak van de toets is licht naar binnen gebogen om je vinger voldoende plaats te geven en zo gemakkelijker de toets indrukt.

Het meest besproken verschil is het type plastic: ABS of PBT. Over het algemeen is PBT superieur vergeleken met ABS toetsen, omdat ze stijver en duurzamer zijn, kleurvast blijven en geen glanseffect ontwikkelen na verloop van tijd. Kijk maar eens naar je toetsenbord, hoogstwaarschijnlijk vind je wel enkele glanzende toetsen.

Afgezien van het type kunststof, is het fabricageproces net zo belangrijk. Een toets maakt men door een enkelvoudig of dubbel spuitgietproces toe te passen. Het laatste wordt alleen gebruikt voor de zogenaamde double-shot toetsen, zoals aanwezig in de het Redragon Kumara K552 RGB toetsenbord.

Double shot toetsen krijgen twee lagen kunststof, meestal ABS. De eerste laag wordt gegoten voor de legende (de afbeelding op de toets), gevolgd door de tweede spuitgieting voor de romp van de toets, vandaar double-shot.

QWERTY of AZERTY

QUERTY typemachine

Het belangrijkste verschil tussen deze toetsenborden is de plaats van de Q-, W-, Z- en A-toetsen. Het QWERTY-toetsenbord is gangbaar in Noord- en Zuid-Amerika en in verschillende regio's van Europa, zo ook in Nederland. Internationaal is QWERTY het meest gebruikte toetsenbord.

Naast deze indeling heb je ook nog keuze in de lay-out: US of UK. De US lay-out kenmerkt zich door een kleine enter en grote shift toets. De UK lay-out daarentegen heeft een grote enter toets en een kleine shift.

AZERTY-toetsenborden zijn de norm in Frankrijk, België en Franstalige Afrikaanse landen. Bij deze toetsenborden kies je tussen een BE of FR lay-out. Je herkent een FR lay-out aan de benaming Entrée en Maj voor de enter en shift toets. Ook de symbolen zijn anders bij de FR lay-out, in vergelijking met de BE lay-out.

De beste toetsenborden

ProductsoortBeste voorBeoordelingProductpagina
Logitech MX KeysIntensief gebruik9,4Bekijk hem hier
Redragon Kumara K552 RGBGamers9,2Bekijk hem hier
Logitech CraftCreatievelingen8,9Bekijk hem hier
Razer Pro TypeWindows8,8Bekijk hem hier
Apple MagiciOS-gebruikers8,6Bekijk hem hier

Veelgestelde vragen

🦾 Wat is een mechanisch toetsenbord?

Mechanische toetsenborden gebruiken kleine schuifjes en veermechanismen, schakelaars genaamd, onder elke toets om jou als typist voelbare feedback te geven. De sensatie is vergelijkbaar met elektrische typemachines uit de jaren 90.

De toetsen op mechanische toetsenborden vereisen minder kracht om te registreren, waardoor ze ergonomischer zijn voor je vingers. Ze ondersteunen ook meerdere toetsaanslagen tegelijk, dus typen gaat sneller en nauwkeuriger op een mechanisch toetsenbord, vooral als je heel snel typt. 

🧽 Hoe maakt ik mijn toetsenbord schoon?

Veeg het toetsenbord schoon met een schone, pluisvrije microvezeldoek, die je licht bevochtigt met wat gesproeid water. Zorg ervoor dat er geen vocht rechtstreeks in de openingen komt. Spuit nooit water rechtstreeks op het toetsenbord. Gebruik indien nodig een bus perslucht om vuil tussen de toetsen te verwijderen.

⌨️ Welke toetsenbordindelingen zijn er voor je toetsenbord?

Het belangrijkste verschil tussen toetsenbordindelingen is de plaats van de Q, W, Z en A toetsen. QWERTY is gangbaar in Noord- en Zuid-Amerika en in verschillende regio's van Europa, zo ook in Nederland. Internationaal is QWERTY de meest gebruikte toetsenbordindeling.

Het QWERTZ-toetsenbord, ook Zwitsers toetsenbord genoemd, wordt gebruikt in Duitstalige landen, terwijl in Frankrijk, België en Frantalige Afrikaanse landen AZERTY de norm is.

Naast deze indeling heb je ook nog keuze in de lay-out: US of UK bijvoorbeeld. De US lay-out kenmerkt zich door een kleine enter en grote shift toets. De UK lay-out daarentegen heeft een grote enter en een kleine shift toets. 

Conclusie

Als je probeert te werken, surfen op het web, je huiswerk snel af te werken, of gewoon in het algemeen productief te zijn, een goed toetsenbord maakt echt een enorm verschil in hoe efficiënt en snel je bent! Overtuigd? Deel dan zeker je nieuwe type-ervaringen met ons! ⌨️ 

Was dit artikel behulpzaam?