Maak je Eigen Thuisbioscoop met de Beste Beamer

Nikki Veerbeek

Geschreven door: Nikki Veerbeek

Popcorn erbij en genieten maar.

Maak je Eigen Thuisbioscoop met de Beste Beamer

Een beamer is het absolute middelpunt van je thuisbioscoop. Hiermee haal je het bioscoopgevoel meteen in huis – maar wat is de beste beamer van dit moment? En waar moet je allemaal rekening mee houden als je op zoek gaat naar een fonkelnieuw model? Dat lees je in dit artikel.

We beginnen eerst met de drie beste beamers van dit moment! 👇

Strex Beamer

Strex Beamer
Projectietechniek: LED
Resolutie: 1920 x 1080
Contrast ratio: 8000:1
Lichtopbrengst: 6500 Lumen
Type Beamer: Standaard beamer
Wifi: Ja
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Sanbo® PRO SMART WI-FI Mini Beamer

Sanbo® PRO SMART WI-FI Mini Beamer
Projectietechniek: LCD
Resolutie: 1280 x 720
Contrast ratio: 5000:1
Lichtopbrengst: 4400 Lumen
Type Beamer: Mini beamer
Wifi: Ja
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

YG-300

YG-300
Projectietechniek: LED
Resolutie: 320 x 240
Contrast ratio: 800:1
Lichtopbrengst: 600 Lumen
Type Beamer: Mini beamer
Wifi: Geen Wi-Fi
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Beamer koopgids: hoe maak je de beste koop?

Een goede beamer maakt van het kijken naar films, series of sportevenementen een ware belevenis. Het is ook nog eens een handig hulpmiddel op kantoor. Met de voor jou beste beamer geniet je er optimaal van.

De hamvraag is: hoe vind je die? Ik licht de belangrijkste kenmerken van beamers uit, zodat je weet waar je op moet letten en een verstandige aankoop doet.

Projectietechniek

Lcd (liquid crystal display)

Men noemt lcd (liquid crystal display) soms 3lcd omdat het gebruikmaakt van drie lcd-panelen met elk één basiskleur: rood, groen en blauw. Deze panelen bestaan uit kleine vloeibare kristallen. De pixels laten licht van het lamp door om het beeld te kunnen projectoren.

Het beeld bij lcd-beamers is helder en kleurrijk. Bovendien zijn deze beamers vaak relatief goedkoop. Het nadeel van deze projectietechniek is de korte levensduur van de lcd-panelen.

Dlp (digital light processing)

Dlp-beamers (digital light processing) werken met microscopisch kleine spiegeltjes die kunnen kantelen, waardoor het licht weerkaatst of juist wordt tegengehouden. Het rap draaiende kleurenwiel voegt de kleur aan het licht toe.

Bij deze projectietechniek is het formaat van de beamer vaak lekker compact. Bovendien geniet je van scherp en contrastrijk beeld. Het grootste voordeel is dat dlp-beamers geen filter gebruiken en daarom nagenoeg onderhoudsvrij zin.

Nadeel van deze projectietechniek is dat hij redelijk veel geluid maakt en vaak minder lief voor de portemonnee is. Daarnaast kan er een zogenaamd 'regenboogeffect' ontstaan; een soort kleurenwaas bij snel bewegend wit beeld. Dit zie je vooral bij oudere beamers die gebruikmaken van dlp.

Led (light emiting diode)

Men schaart het vaak onder een projectietechniek, maar led is dat eigenlijk niet. Led-beamers gebruiken namelijk de dlp- of lcd-projectietechniek, alleen dan – niet verrassend – met ledlampen als lichtbron.

Led-beamers hebben een reeks voordelen: ze gaan lang mee, bieden kleurrijk beeld en zijn compact en energiezuinig. Het voornaamste nadeel is de lage lichtopbrengst. Je ziet het beeld daarom minder goed in een verlichte ruimte.

projector

Beeld

Naast de projectietechniek, zijn er nog een aantal factoren waaraan je afleest hoe het beeld uitpakt. Ik zet ze hieronder op een rij.

Resolutie

De resolutie bepaalt hoeveel pixels de beamer kan laten zien. Het wordt uitgedrukt in het aantal pixels horizontaal en het aantal pixels verticaal. Hoe hoger de resolutie, hoe scherper en gedetailleerd het beeld is. Dit zijn de resoluties die je vaak ziet in het beamerlandschap:

  • HD Ready: 1280 x 720 pixels
  • Full HD: 1920 x 1080 pixels
  • 4K: 4096 x 2160 pixels

Aan 4K-beamers hangen vooralsnog een erg hoog prijskaartje, maar Full HD voldoet voor de meeste mensen meer dan prima. Wil je de beamer vooral voor presentaties gebruiken, dan is een lagere resolutie acceptabel.

Lichtopbrengst

De lichtopbrengst drukt men uit in ANSI-lumen. Hoe hoger de lichtopbrengst, hoe beter het beeld zichtbaar is bij (dag)licht.

Hierbij kun je als stelregel aanhouden dat 2000 ANSI-lumen het minimum is voor een prettige kijkervaring. Het hangt echter ook sterk af van je situatie. In een van nature donkere ruimte is de lichtopbrengst veel minder belangrijk. Heb je bijvoorbeeld een thuisbioscoop gecreëerd in een donkere kelder, dan kun je al met 1000 ANSI-lumen uit de voeten.

In een zakelijke setting heb je juist wel meer lumen nodig, minstens 3000 ANSI-lumen. In dit soort ruimtes komt vaak veel daglicht naar binnen komt en de toepassing van de beamer speelt zich vaak overdag af.

Daarnaast spelen de kijkafstand en de grootte van het beeld rol. In een hele grote zaal, denk aan een collegezaal, is minstens 4000 ANSI-lumen wenselijk.

Contrastratio

De contrastratio duidt aan hoe goed de beamer het verschil tussen de lichtste en donkerste kleuren laat zien. Als de contrastratio bijvoorbeeld 4000:1 is, houdt dat in dat je 4000 tinten kunt zien.

Kortom: hoger is altijd beter. Dit is vooral van belang bij films en series en minder als je bijvoorbeeld op kantoor een presentatie moet geven.

Beeldverhouding

De beeldverhouding is de verhouding tussen de hoogte en breedte van het beeld. De meest voorkomende beeldverhoudingen voor beamers zijn 4:3, 16:9 en 16:10. 4:3 was lang de standaard, maar tegenwoordig is dit 16:9 (breedbeeldformaat). Voor goed beeld, heeft de beamer idealiter dezelfde beeldverhouding als het gekoppelde apparaat.

grijze projector

Levensduur van lamp

Bij beamers staat de levensduur van de lamp vooraf vast. Dit wordt uitgedrukt in het aantal branduren. Het is wel mogelijk om de levensduur van een lamp te verlengen door de beamers goed af te laten koelen na gebruik en hem regelmatig schoon te maken.

Vaak zie je aan een teller op de beamer hoeveel branduren nog resteren. Dat scheelt een hoop rekenwerk.

Geluid

De focus van beamers ligt vaak vooral op de beeldkwaliteit. De ingebouwde speakers zijn doorgaans niet van hoge kwaliteit, waardoor je niet van het allerbeste geluid geniet.

Sommige beamers hebben zelfs helemaal geen luidspreker. Voor een optimale belevenis gebruik je externe speakers of een soundbar.

Voor gamers

Wil je de beamer gebruiken voor games? Ga dan voor een exemplaar met een lage input lag. De input lag bepaalt hoeveel vertraging er is tussen wat je ingeeft op je game controller en wat je op de projectie ziet.

Een lage input lag zorgt ervoor dat de beamer de acties die je ingeeft uitvoert op het projectiescherm. Zeker bij games waar je razendsnel moet reageren is dit een must.

Connectiviteit

De connectiviteit van een beamer bepaalt hoe makkelijk je de content via je beamer afspeelt. Dit gebeurt vaak via HDMI, usb of VGA.

Er zijn ook zogenaamde smart beamers met ingebouwde wifi. Hiermee heb je direct toegang tot het internet om films, series en video's te streamen. Als de beamer Bluetooth heeft, stel je eenvoudig een verbinding met een extern audio-apparaat in stand.

Stel je keuze hoe dan ook in op de uitgangen die op het bronapparaat (zoals je smartphone of laptop) zitten.

Formaat

Het formaat van een beamer is vooral van belang als je hem wilt meenemen, bijvoorbeeld voor werk. 'Normale' beamers zijn al snel groot en zwaar en daarom niet prettig om mee te nemen.

Een mini-beamer biedt dan uitkomst. Het nadeel is dat zulke beamers minder krachtig kunnen zijn, dus hierbij zijn de specificaties extra belangrijk. Met de beste mini-beamer profiteer je nog steeds van prima beeldkwaliteit.

Projectiescherm

Het hebben van een projectiescherm is in principe altijd een pre. Dit zorgt meteen voor beter beeld. Het moet echter niet: als je een strakke, witte muur tot je beschikking hebt, hoef je zeker niet te vrezen voor een slechte kijkervaring.

De 5 beste beamers onder elkaar

1. Strex Beamer

1. Strex Beamer
Projectietechniek: LED
Resolutie: 1920 x 1080
Contrast ratio: 8000:1
Lichtopbrengst: 6500 Lumen
Type Beamer: Standaard beamer
Wifi: Ja

2. Sanbo® PRO SMART WI-FI Mini Beamer

2. Sanbo® PRO SMART WI-FI Mini Beamer
Projectietechniek: LCD
Resolutie: 1280 x 720
Contrast ratio: 5000:1
Lichtopbrengst: 4400 Lumen
Type Beamer: Mini beamer
Wifi: Ja

3. YG-300

3. YG-300
Projectietechniek: LED
Resolutie: 320 x 240
Contrast ratio: 800:1
Lichtopbrengst: 600 Lumen
Type Beamer: Mini beamer
Wifi: Geen Wi-Fi

4. Strex Beamer

4. Strex Beamer
Projectietechniek: LED
Resolutie: 1920 x 1080
Contrast ratio: 8000:1
Lichtopbrengst: 6500 Lumen
Type Beamer: Standaard beamer
Wifi: Ja

5. LifeGoods Mini Beamer

5. LifeGoods Mini Beamer
Projectietechniek: LED
Resolutie: 1280 x 720
Contrast ratio: 2000:1
Lichtopbrengst: 4500 Lumen
Type Beamer: Mini beamer
Wifi: Ja

Veelgestelde vragen over beamers

Hoe sluit ik een beamer aan op mijn laptop?

Je sluit een beamer via een HDMI- of VGA-kabel aan op je laptop. MacBooks hebben mogelijk geen HDMI- of VGA-aansluiting, dus in dat geval heb je een extra adapter nodig. Als een beamer wifi heeft, is het mogelijk om draadloos verbinding met je laptop te maken.

Hoe ver moet een beamer staan?

In de specificaties vind je de projectieverhouding van je beamer. Dit duidt aan vanaf welke afstand de beamer een beeld van 1 meter breed projecteert. Stel dat de projectieverhouding 1,5:1 is; dan projecteert de beamer op 1,5 meter een beeld van 1 meter breed.

Als je dan een beeld van 2 meter wilt projecteren, moet je beamer op 3 meter afstand zetten. Voor een beeld van drie meter, zet je hem om 4,5 meter, en ga zo maar door.

Hoe groot kan een beamer projecteren?

Dat heeft te maken met de projectieverhouding en de afstand waarop je de beamer zet. Hoe verder de beamer, hoe groter het beeld – maar je moet wel opletten dat het niet ten koste gaat van beeldkwaliteit.

Welke beamer moet ik kopen?

Dat is natuurlijk aan jou en je budget; iedereen is uniek. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste beamers. Zo kun jij de beste keus maken.

ProjectietechniekResolutieContrast ratioLichtopbrengstType BeamerWifi
1Strex BeamerLED1920 x 10808000:16500 LumenStandaard beamerJa
2Sanbo® PRO SMART WI-FI Mini BeamerLCD1280 x 7205000:14400 LumenMini beamerJa
3YG-300LED320 x 240800:1600 LumenMini beamerGeen Wi-Fi
4Strex BeamerLED1920 x 10808000:16500 LumenStandaard beamerJa
5LifeGoods Mini BeamerLED1280 x 7202000:14500 LumenMini beamerJa

Strex Beamer

Projectietechniek: LED

Resolutie: 1920 x 1080

Contrast ratio: 8000:1

Lichtopbrengst: 6500 Lumen

Type Beamer: Standaard beamer

Wifi: Ja

Sanbo® PRO SMART WI-FI Mini Beamer

Projectietechniek: LCD

Resolutie: 1280 x 720

Contrast ratio: 5000:1

Lichtopbrengst: 4400 Lumen

Type Beamer: Mini beamer

Wifi: Ja

YG-300

Projectietechniek: LED

Resolutie: 320 x 240

Contrast ratio: 800:1

Lichtopbrengst: 600 Lumen

Type Beamer: Mini beamer

Wifi: Geen Wi-Fi

Strex Beamer

Projectietechniek: LED

Resolutie: 1920 x 1080

Contrast ratio: 8000:1

Lichtopbrengst: 6500 Lumen

Type Beamer: Standaard beamer

Wifi: Ja

LifeGoods Mini Beamer

Projectietechniek: LED

Resolutie: 1280 x 720

Contrast ratio: 2000:1

Lichtopbrengst: 4500 Lumen

Type Beamer: Mini beamer

Wifi: Ja

Conclusie

Ik hoop dat je dankzij dit artikel meer weet over beamers. Hieronder vind je de 5 beste modellen van nu, waarmee je zeker een goede aankoop doet. Als je op de link klinkt, kun je er rustig nog even verder over lezen. Laat je het ons weten zodra je een beamer in de pocket hebt?

Was dit artikel behulpzaam?