De Beste Mini-Beamer Neem Je Overal Mee

Jasmijn Roekaerts

Geschreven door: Jasmijn Roekaerts

Mini-beamer, macro plezier.

De Beste Mini-Beamer Neem Je Overal Mee

Mini-beamers duiken overal op de markt op. Veel modellen zijn betaalbaarder dan hun traditionele full-size tegenhangers en ze zijn een stuk draagbaarder. De beste mini-beamer beschikt over een draadloze streamingfunctionaliteit, waardoor deze ideaal is voor het bekijken van films en tv-series, waar je maar wilt.

Natuurlijk zijn niet alle mini-beamers gelijk. Een lagere prijs gaat vaak ten koste van de beeldkwaliteit en helderheid, dus het is essentieel om de basisspecificaties te begrijpen vooraleer je eentje aankoopt. Die vind je hieronder! 🔽

Sanbo® PRO SMART WI-FI Mini Beamer

Sanbo® PRO SMART WI-FI Mini Beamer
Product gewicht: 940 gram
Introductiejaar: 2021
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

YG-300

YG-300
Product gewicht: 250 gram
Introductiejaar: 2019
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

LifeGoods Mini Beamer

LifeGoods Mini Beamer
Product gewicht: 1000 gram
Introductiejaar: 2021
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

De beste mini-beamer koopgids: hoe maak je de beste koop?

Nog niet zo lang geleden was het idee om een mini-beamer te hebben die klein genoeg was om mee te nemen in je tas, niet meer dan iets voor de toekomst. Nu beamers steeds kleiner worden, zijn draagbare modellen geen droom meer, maar realiteit. Dat een mini-beamer meteen de beste beamer is, is zo'n rare gedachte niet meer.

Mini-beamers omvatten een verrassend breed scala aan afmetingen, helderheid en functies. In deze koopgids help ik je op weg bij je keuze!

Wat is een mini-beamer?

Een mini-beamer heeft bijna alle kenmerken van een standaardformaat projector, maar dan in een veel kleiner formaat. Mini-beamers combineren de beste onderdelen van een standaard projector met het lichtgewicht ontwerp van een pico-projector. Ze zijn natuurlijk niet zo krachtig als grotere modellen, maar zijn desalniettemin ideaal voor thuis of kleine zalen.

Pico-projector

Een draagbare projector, soms ook pico-projector genoemd, is klein en licht genoeg om in de palm van je hand te passen. Deze zijn nog een graad kleiner dan mini-beamers. Draagbare projectoren hebben ingebouwde batterijen, zodat je gemakkelijk films bekijkt of een presentatie geeft, waar je ook bent.

Projectieverhouding

De breedte van het beeld van een projector ten opzichte van de projectieafstand, staat bekend als de projectieverhouding of throw ratio.

De term short throw zie je wel eens opduiken in je zoektocht. Dit verwijst naar een afstand tussen 1 en 2,5 meter van de beamer tot het scherm. Ultra short throw verwijst naar een afstand tussen 0 en 1,2 meter van de beamer tot het scherm.

Een mini-beamer met een projectieverhouding van 2.35:1 bijvoorbeeld, moet op een afstand van 2,35 m staan om een beeld van 1 meter breed te projecteren.

ANSI-lumen

ANSI-lumen is een meting van de totale helderheid van een beamer. Omdat het midden van een geprojecteerd beeld helderder is dan de hoeken, is ANSI-lumen de meest nauwkeurige weergave van de beeldhelderheid.

Het aantal ANSI-lumen wordt berekend door een vierkante meter beeld in 9 gelijke rechthoeken te verdelen, de lux (of helderheid) in het midden van elke rechthoek te meten, en het gemiddelde van deze negen punten te nemen.

Indien je graag in een donkere ruimte naar films kijkt, heb je niet veel lumen nodig. Kijk je liever in een fel verlichte ruimte naar je favoriete films? Dan is de beste beamer voor jou een beamer met een bovengemiddeld aantal lumen.

projector in donkere ruimte

Mini-beamers hebben over het algemeen een helderheid tussen de 500 en 3000 lumen, waardoor je ze best gebruikt in een donkerdere ruimte. Er zijn tegenwoordig ook al mini-beamers op de markt die 4000+ lumen hebben, dus let hier zeker op bij je aankoop!

Resolutie

Eenvoudig gedefinieerd verwijst resolutie naar het aantal beeldlijnen dat op het scherm worden weergegeven. Hoe hoger de resolutie, hoe beter de beeldkwaliteit. Beamers worden meestal geleverd met één van de volgende vaste resoluties:

  • SD of 480p heeft een resolutie van 854×480 pixels
  • HD ready of 720p heeft 1280×720 pixels
  • Full HD, of 1080p heeft 1920×1080 pixels
  • 4K, of 2160p, heeft maar liefst 3840×2160 pixels

De vaste resolutie betekent dat beamers ongeacht de kwaliteit van het signaal dat ze ontvangen, slechts in één resolutie weergeven. Een 1280×720 beamer bijvoorbeeld, die een Full HD-signaal (1920×1080) ontvangt, verkleint de informatie zodat hij in het 1280×720 formaat uitvoert.

Veel mini-beamers bieden tegenwoordig al een full HD-resolutie. Ben je op zoek naar een beamer die de allerhoogste resolutie aankan? Ga dan voor een 4K-beamer!

Beeldverhouding

De drie meest voorkomende beeldverhoudingen voor beamers zijn 4:3, 16:10 en 16:9. De industrie voor computerschermen is de laatste jaren afgestapt van het 4:3-ratio. Als je laptop een breedbeeldscherm heeft, is een beamer met een beeldverhouding van 16:9 of 16:10 je beste keuze.

Man krijgt naar een geprojecteerd beeld

Contrast ratio

De contrastverhouding, of contrast ratio, bepaalt het verschil tussen het donkerste en het lichtste beeld dat een beamer weergeeft. Een contrastverhouding van 5000:1 bijvoorbeeld, betekent dat het helderste deel van een beeld vijfduizend keer helderder is dan het donkerste.

DLP, lcd of led

Er zijn drie belangrijke technologieën die voor projectie worden gebruikt: DLP, lcd en led.

DLP (digital light processing) maakt gebruik van een chip die bestaat uit minuscule microscopische spiegeltjes en een ronddraaiend kleurenwiel om een beeld te creëren.

DLP-projectoren leveren scherpe beelden en hebben geen filters nodig. De effectieve levensduur van de lamp van een DLP-projector is 2000 tot 5000 uur. Een nadeel van een DLP-projector is dat er kleurschaduwen kunnen optreden in sommige scènes.

Lcd-projectoren maken daarentegen gebruik van vloeibare kristallen, hebben geen bewegende delen en zijn daarom over het algemeen minder duur.

Als je een krap budget hebt, is een lcd-projector met één chip ideaal, terwijl lcd's met 3 chips een betere kleurverzadiging en een lager ruisniveau bieden en beter werken voor films. Lcd's leveren wel iets minder contrast dan DLP.

De leds in led-projectoren hebben een levensduur van meer dan 20.000 uur. Ze leveren betere kleuren, hebben een lager stroomverbruik en vrijwel geen onderhoudskosten. Bovendien zijn led-projectoren kleiner en genereren ze minder warmte.

Houd er wel rekening mee dat ze een beperkte helderheid hebben vergeleken met lcd's of dlp's, dus ze zijn niet aan te raden als je graag met veel omgevingslicht kijkt. 💡

Keystone correctie

Keystone correctie is een geweldig hulpmiddel als je de mini-beamer bijvoorbeeld van klaslokaal naar klaslokaal wilt verplaatsen. Het is een functie waarmee je de beamer, die niet loodrecht op de horizontale middellijn van het scherm staat (te hoog of te laag), eenvoudig scheef trekt, waardoor het rechthoekig wordt.

Dit heeft echter wel invloed op de beeldkwaliteit. Het leidt soms tot een enigszins vervormd beeld, vooral aan de zijkanten van het scherm. Sommige mini-beamers hebben een zoomfunctie, wat betekent dat je het apparaat niet hoeft te verplaatsen of vervormen om het formaat van je beeld aan te passen.

Leraar geeft les via een geprojecteerde presentatie

Aansluitingen

De meest voorkomende type aansluitingen voor beeld zijn:

  • HDMI: Audio- en videosignaal, een van de meest voorkomende videoverbindingen.
  • DVI: Alleen video, perfect voor oudere systemen of voor 144 Hz bij een resolutie van 1080p.
  • DisplayPort (DP): De beste connector voor een audio- en videosignaal, en kan 144 Hz tot 4K overbrengen.
  • VGA: Verouderde videoconnector. Alleen te gebruiken als er niets anders beschikbaar is.
  • Usb-c: Nieuwste audio-, video-, data- en voedingsconnector.

Bijna alle nieuwe mini-beamers bieden HDMI-aansluitmogelijkheden, wat goed is omdat het full HD-videoresoluties ondersteunt. Let bij je aankoop op de aansluitingsmogelijkheden die jij nodig hebt!

Connectiviteit

Verder maken sommige modellen verbinding via wifi. Een mini-beamer met ingebouwde wifi is in staat je video’s draadloos te streamen vanaf je smartphone, tablet of laptop. Hierdoor heb je geen HDMI- of usb-kabels meer nodig. 

Beamers met Bluetooth maken ook eenvoudig draadloos contact met bijvoorbeeld een soundbar, aangezien Bluetooth voornamelijk voor audio wordt gebruikt.

De 5 beste mini-beamers onder elkaar

1. Sanbo® PRO SMART WI-FI Mini Beamer

1. Sanbo® PRO SMART WI-FI Mini Beamer
Projectietechniek: LCD
Resolutie: 1280 x 720
Beeldverhouding: 16:09
Contrast ratio: 5000:1
Short throw: Short throw | Ultra short throw
Lichtopbrengst: 4400 Lumen
Type Beamer: Mini beamer
Toepassing beamer: Films en TV | Game | Presentatie
Maximale projectieafstand: 3 meter
Wifi: Ja
Bluetooth: Nee
HDMI: 1
Maximale levensduur lamp: 50000 uren

2. YG-300

2. YG-300
Projectietechniek: LED
Resolutie: 320 x 240
Beeldverhouding: 16:09
Contrast ratio: 800:1
Short throw: Geen short throw
Lichtopbrengst: 600 Lumen
Type Beamer: Mini beamer
Maximale projectieafstand: 3 meter
Wifi: Geen Wi-Fi
Bluetooth: Nee
HDMI: 1
Maximale levensduur lamp: 30000 uren

3. LifeGoods Mini Beamer

3. LifeGoods Mini Beamer
Projectietechniek: LED
Resolutie: 1280 x 720
Beeldverhouding: 16:09
Contrast ratio: 2000:1
Short throw: Geen short throw
Lichtopbrengst: 4500 Lumen
Type Beamer: Mini beamer
Toepassing beamer: Films en TV | Presentatie
Maximale beeldgrootte (diagonaal): 500 cm
Maximale projectieafstand: 5 meter
Wifi: Ja
Bluetooth: Nee
HDMI: 1
Maximale levensduur lamp: 50 uren

4. Mini Beamer T300

4. Mini Beamer T300
Projectietechniek: LCD
Resolutie: 1080 x 720
Beeldverhouding: 16:09
Contrast ratio: 800:1
Short throw: Geen short throw
Lichtopbrengst: 600 Lumen
Type Beamer: Mini beamer
Toepassing beamer: Films en TV
Maximale projectieafstand: 20 meter
Wifi: Geen Wi-Fi
Bluetooth: Nee
HDMI: 0
Maximale levensduur lamp: 30000 uren

5. UpLiving® LCD Mini Beamer met WiFi | Met Bluetooth | Native Full HD | 10.000:1 Contrastratio | 8.000 Lumen | Projector

5. UpLiving® LCD Mini Beamer met WiFi | Met Bluetooth | Native Full HD | 10.000:1 Contrastratio | 8.000 Lumen | Projector
Projectietechniek: LED
Resolutie: 1920 x 1080
Beeldverhouding: 16:09
Contrast ratio: 10000:1
Short throw: Geen short throw
Lichtopbrengst: 8000 Lumen
Type Beamer: Mini beamer
Maximale projectieafstand: 3,8 meter
Wifi: Ja
Bluetooth: Ja
HDMI: 1
Maximale levensduur lamp: 50000 uren

Veelgestelde vragen over mini-beamers

Wat is het verschil tussen een mini en een normale beamer?

Het belangrijkste verschil is dat normale beamers gericht zijn op het leveren van beeld van de hoogste kwaliteit op het grootst mogelijke formaat, terwijl mini-beamers meer gericht zijn op gemak en draagbaarheid.

Waar staat lumen voor?

Lumen is de maat voor de helderheid die een projector uitstraalt. In de industrie is de formele term ANSI-lumen, wat staat voor American national standards institute. Als je graag films bekijkt zonder omgevingsverlichting, is een projectiehelderheid van ongeveer 2000 lumen voldoende. Indien er felle lichtbronnen in de kamer zijn, geeft een beamer met 3000 lumen of meer de helderste beelden weer.

Projectorstralen

Hoelang gaat een mini-beamer mee?

Een essentieel onderdeel van een beamer is de lamp. Zo lang deze goed functioneert, zal de beamer goed blijven werken. In de productspecificaties van een mini-beamer vind je meestal het aantal uren terug dat de lamp meegaat. Hoe groter dit getal, hoe langer de mini-beamer naar verwachting meegaat. De nieuwste modellen gaan tot maar liefst 50.000 uur mee!

Wat is het verschil tussen een led- en lcd-beamer

Een lcd-beamer heeft een vloeibaar kristaldisplay die een uitstekende helderheid biedt. De meeste van hen zijn betaalbaar in vergelijking met led-beamers. Dit zijn light emitting diode beamers die een lange levensduur hebben. Ze leveren duidelijkere kleuren, hebben een lager stroomverbruik en vrijwel geen onderhoudskosten.

Welke mini-beamer moet ik kopen?

Dat is natuurlijk aan jou en je budget; iedereen is uniek. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste mini-beamers. Zo kun jij de beste keus maken.

ProjectietechniekResolutieContrast ratioLichtopbrengstWifiMaximale levensduur lamp
1Sanbo® PRO SMART WI-FI Mini BeamerLCD1280 x 7205000:14400 LumenJa50000 uren
2YG-300LED320 x 240800:1600 LumenGeen Wi-Fi30000 uren
3LifeGoods Mini BeamerLED1280 x 7202000:14500 LumenJa50 uren
4Mini Beamer T300LCD1080 x 720800:1600 LumenGeen Wi-Fi30000 uren
5UpLiving® LCD Mini Beamer met WiFi | Met Bluetooth | Native Full HD | 10.000:1 Contrastratio | 8.000 Lumen | ProjectorLED1920 x 108010000:18000 LumenJa50000 uren

Sanbo® PRO SMART WI-FI Mini Beamer

Projectietechniek: LCD

Resolutie: 1280 x 720

Contrast ratio: 5000:1

Lichtopbrengst: 4400 Lumen

Wifi: Ja

Maximale levensduur lamp: 50000 uren

YG-300

Projectietechniek: LED

Resolutie: 320 x 240

Contrast ratio: 800:1

Lichtopbrengst: 600 Lumen

Wifi: Geen Wi-Fi

Maximale levensduur lamp: 30000 uren

LifeGoods Mini Beamer

Projectietechniek: LED

Resolutie: 1280 x 720

Contrast ratio: 2000:1

Lichtopbrengst: 4500 Lumen

Wifi: Ja

Maximale levensduur lamp: 50 uren

Mini Beamer T300

Projectietechniek: LCD

Resolutie: 1080 x 720

Contrast ratio: 800:1

Lichtopbrengst: 600 Lumen

Wifi: Geen Wi-Fi

Maximale levensduur lamp: 30000 uren

UpLiving® LCD Mini Beamer met WiFi | Met Bluetooth | Native Full HD | 10.000:1 Contrastratio | 8.000 Lumen | Projector

Projectietechniek: LED

Resolutie: 1920 x 1080

Contrast ratio: 10000:1

Lichtopbrengst: 8000 Lumen

Wifi: Ja

Maximale levensduur lamp: 50000 uren

Conclusie

Of je nu een zakenreiziger bent die presentaties geeft op verschillende locaties, of je wilt films en foto's persoonlijk delen met vrienden, een mini-beamer klaart de klus en neem je gemakkelijk overal mee naartoe. Zorg er wel voor dat je een model kiest die is ontworpen voor de beelden die je projecteert en de ruimte waar je wilt projecteren.

Bekijk nog eens rustig onze top 5 hieronder, want misschien zit er wel hét model tussen dat je nodig hebt! Bedankt voor het lezen en

Was dit artikel behulpzaam?