Waan Je in de Bioscoop met de Beste 4K-Beamer

Jasmijn Roekaerts

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

Waan Je in de Bioscoop met de Beste 4K-Beamer

Wil je de beste 4K-beamer om thuis films en tv-inhoud op een extra groot scherm te bekijken? Goed plan! Maar je zit misschien nog met vragen en weet niet goed waar je op moet letten bij je aankoop?

De 5 beste 4K-beamers staan klaar in dit artikel en ik help je verder op weg met een uitgebreide koopgids. Hierin krijg je tips en licht ik de belangrijkste zaken van een goede beamer toe. Lees dus snel verder, vooraleer je je waagt aan een 4K-beamer. 😉

Belesy® Beamer Projector M14 4K wit

Belesy® Beamer Projector M14 4K wit
HDMI: 2
Contrast ratio: 15000:1
Type ruimte: Grote ruimte of collegzaal | Horeca gelegenheid | Thuis | Vergaderruimte
Toepassing beamer: Films en TV
Keystone correctie graden: 15
Maximale levensduur lamp: 50000 uur
Wifi: Ja
Lichtopbrengst: 7500 Lumen
Beeldverhouding: 16:09
Resolutie: 3840 x 2160
Projectietechniek: LED
Bekijk op Bol.com

Wimius K7 Projector Mini Beamer wit

Wimius K7 Projector Mini Beamer wit
HDMI: 1
Contrast ratio: 15000:1
Keystone correctie graden: 15
Maximale levensduur lamp: 200000 uur
Beeldverhouding: 16:09
Projectietechniek: LCD
Bekijk op Bol.com

KROMS Smart mini beamer met zwart

KROMS Smart mini beamer met zwart
HDMI: 1
Contrast ratio: 2000:1
Maximale levensduur lamp: 20000 uur
Beeldverhouding: 16:09
Projectietechniek: DLP
Bekijk op Bol.comBekijk op Bol.com

Beste 4K-beamer koopgids: hoe maak je de beste koop?

Als je het grootst mogelijke beeld wilt, dan is een beamer je enige optie. Beamers zijn in staat om grote beelden kwalitatief te projecteren op groot formaat, en ze zijn letterlijk de enige technologie op dit moment om dat te leveren voor home entertainment.

Neem even de tijd om deze koopgids grondig door te nemen, zodat je het beste model voor jouw plek koopt!

Beamer of tv?

Veel mensen hebben tegenwoordig een 55 inch tv of groter, met een toenemend aantal met 4K-ondersteuning. Indrukwekkend, maar als je een echte bioscoopervaring op een gigantisch scherm wilt, is een beamer je enige optie.

Tv's zijn beperkt in grootte. Met een beamer kun je gemakkelijk tot 200 inch (5 meter!) gaan als je wilt, want het kostenverschil tussen verschillende schermformaten is verwaarloosbaar. Omgekeerd kost een 75 inch 4K-tv vaak het dubbele van de vraagprijs voor een 55 inch model met dezelfde specificaties.

Beamers worden ook steeds draagbaarder. Een mini-beamer stop je gewoon in je zak en neem je overal mee, maar zelfs de meest uitgebreide en grootste modellen vormen geen enkel probleem als je ze naar een andere kamer wilt verplaatsen. Een grote tv verplaatsen is daarentegen een hele klus.

Lichtomstandigheden

Beamers werken het beste in volledig donkere ruimtes, waar je het hoogste detailniveau van elk type inhoud ziet. Maar natuurlijk is dat in de praktijk niet altijd eenvoudig te realiseren.

Moderne beamers hebben aangepaste modi en technologieën om een goede beeldkwaliteit te handhaven in verschillende lichtomstandigheden, maar een kamer of ruimte waar je meer controle hebt over de belichting, is natuurlijk het beste.

Kies een locatie met weinig of kleine ramen of ramen die je gemakkelijk afdekt. Een woonkamer met grote ramen van vloer tot plafond is niet geschikt voor een goede kijksfeer. Een grote studeerkamer met donkergekleurde jaloezieën is ideaal. Ook een zolder is perfect, indien je die hebt.

Iemand staat in licht dat door raam naar binnen komt

Aantal lumen

De helderheid van een beamer wordt gemeten in lumen. Als je beperkt omgevingslicht hebt in je home cinema, heb je minimaal 1500 lumen nodig. Voor klaslokalen, conferentieruimten of ruimtes met ramen, is een projector met 3000 lumen of meer het beste.

Projectie-afstand

De projectie-afstand of throw-afstand beschrijft het bereik dat een projector nodig heeft om een nauwkeurig beeld te creëren. Short throw-beamers zijn handig voor grote schermen in kleine ruimtes, omdat ze geen grote afstanden nodig hebben om een groot beeld te projecteren.

Long throw-beamers geven je veel meer flexibiliteit. Ze werken uitstekend met grote schermen vanaf elke afstand, dus je hebt meer opties voor de installatie. Of je ze nu op zithoogte plaatst of aan het plafond bevestigt, probeer de beamer zoveel mogelijk op het midden van het scherm te richten.

Als je dat niet voor elkaar krijgt vanwege de omstandigheden in de ruimte, zoals meubilair, bieden twee technologieën uitkomst: keystone-correctie en de zoomfunctie.

Mensen kijken buiten naar een filmprojectie
  • Keystone corrigeert beelden die uit het midden zijn geprojecteerd, zodat je niets van het beeld verliest doordat het van het scherm 'valt'. Keystone correctie gaat soms echter ten koste van de beeldkwaliteit, omdat het het beeld kan vervormen, vooral aan de zijkanten van het scherm.
  • Daarom hebben goede beamers ook een zoomfunctie. Net als digitale keystone-correctie maakt lensverschuiving het mogelijk een projectie in het midden van het scherm te plaatsen, zonder dat je de beamer hoeft te kantelen of schuiven om het beeld zo te krijgen als jij wilt.

De combinatie van keystone-correctie en een zoomfunctie is natuurlijk het beste, want dan plaats je de beamer waar je maar wilt, zonder dat de beeldkwaliteit achteruit gaat.

Wat de werkelijke afstand tussen de beamer en het scherm moet zijn, hangt af van de projectieverhouding. Een beamer met een projectieverhouding van 2,5:1, dien je bijvoorbeeld 2,5 meter van het projectiescherm te zetten voor een beeld van 1 meter breed. Verdubbel deze afstand voor een beeld van 2 meter breed, enzovoorts.

Projectietechnologie

Op dit moment zijn DLP (digital light processing) en lcd (liquid crystal display) de twee belangrijkste technologieën van projectie, maar ook led wordt soms toegepast in 4K-beamers.

DLP

Bij DLP schijnt het licht op een digitale microspiegel, ook wel DLP-chip genoemd. Op deze chip passen tot wel enkele miljoenen spiegels, waarvan de grootte en complexiteit de resolutie van de projector bepaalt.

DLP-technologie maakt gebruik van een specifieke microspiegel voor elke pixel op het scherm, zodat een 1080p-beamer meer dan twee miljoen spiegels heeft, terwijl een 4K-beamer er 8,3 miljoen heeft. Dit levert uiterst scherpe beelden op.

Beamer van LG

Lcd

Lcd-beamers gebruiken slechts enkele spiegels om licht van een bron op een lcd-scherm te projecteren, vergelijkbaar met het scherm in je smartphone, ongeacht de resolutie. Lcd heeft een zeer hoge kleurverzadiging, maar wel iets minder contrast dan DLP.

Vanwege hun relatief simplistische ontwerp, leveren beamers op basis van deze technologie beelden die er korreliger uitzien in vergelijking met DLP.

Led

De leds in led-beamers hebben een levensduur van meer dan 20.000 uur. Ze leveren zeer mooie kleuren, hebben een lager stroomverbruik en vrijwel geen onderhoudskosten. Houd er wel rekening mee dat ze een beperkte helderheid hebben vergeleken met lcd of DLP, dus ze zijn niet aan te raden als er veel omgevingslicht in je kamer is.

4K-resolutie

Wanneer je 4K ultra HD (UHD) ziet staan, slaat dit op een resolutie van 3840 x 2160 pixels, wat neerkomt op 8,3 miljoen pixels per frame. Enkele jaren geleden was de resolutie bij uitstek Full HD of 1920 x 1080 pixels. 4K levert ongeveer vier keer zoveel pixels als Full HD, wat merkbaar gedetailleerdere beelden oplevert.

Terwijl veel 4K-beamers 8,3 miljoen verschillende pixels per frame weergeven, bieden sommige beamers op de markt 4K-verbetering of ook wel enhanced 4K genoemd.

Vanwege technische beperkingen verdubbelen deze projectoren een 1920 x 1080 beeld om slechts 4,1 miljoen werkelijke pixels weer te geven, oftewel minder dan de helft van de resolutie van true 4K.

HDR

Hoog dynamisch bereik, of HDR, staat samen met 4K-resolutie als de belangrijkste ontwikkeling op het gebied van home video.

Home video

Home video is een algemene term die wordt gebruikt voor vooraf opgenomen media bedoeld voor home cinema entertainment. De home videobranche distribueert films en televisieseries in de vorm van video's in verschillende formaten aan het publiek. Deze worden gekocht of gehuurd en vervolgens thuis door de consument bekeken. 

HDR zorgt voor een hogere piekhelderheid, een groter beeldcontrast, diepere kleuren en een breder kleurengamma. Met HDR krijg je dus diepere donkere tinten, helderder wit, sterker contrast, realistischere kleuren en meer beelddetails.

Je ervaart inhoud zoals die in zijn oorspronkelijke vorm is gecreëerd, zonder dat je cruciale details mist. Er bestaan verschillende HDR-standaarden, met name HDR10 van de UHD Alliance, Dolby's Dolby Vision, en HLG. HDR10 en HDR10+ zijn veruit de meest gebruikte standaarden.

Alle goede beamers hebben, net als smart tv's, rekenelementen aan boord die de zogenaamde metadata verwerken, oftewel de toegevoegde informatie die nodig is om een ruw beeld om te zetten in verfijnde output, in dit geval met HDR.

Met contrast ratio's tot 150.000:1 die beamers momenteel leveren – wat honderdduizend eenheden wit per eenheid donker betekent – wordt het verwerken van HDR-content zeer haalbaar en accuraat ten opzichte van het ruw bronmateriaal.

Op dit moment hebben alle grote streaming platforms, zoals Netflix, 4K HDR-content, en ook gaming wordt steeds meer gedomineerd door 4K HDR-graphics die je niet wilt missen.

Aansluitingen

Veel betaalbare 4K-beamers bezuinigen op aspecten met betrekking tot aansluitingen. Let goed op de poorten en aansluitingen op de beamer van je keuze, en niet alleen op hoeveel het er zijn, maar ook welk type van elk wordt aangeboden.

Eén HDMI-poort is niet genoeg, omdat je waarschijnlijk meerdere apparaten op je beamer wilt aansluiten: game console, pc, set top box, en ga zo maar door. Ga dus voor een projector met ten minste twee HDMI-poorten en meerdere usb-aansluitingen.

Let er ook op dat de beamer HDMI 2.0 of hoger ondersteunt, omdat eerdere HDMI-versies niet overweg kunnen met 4K@60Hz, wat inmiddels het absolute minimum is om echt van 4K te genieten. Een verversingssnelheid van 60 Hz betekent dat het scherm zich 60 keer per seconde vernieuwt.

Wat usb betreft, is ten minste één poort met usb 3.0 of sneller handig, aangezien usb 2.0 te traag is voor het afspelen van multimedia-inhoud van externe opslagapparaten.

Op het gebied van geluid heeft de beamer liefst een S/PDIF-uitgang, of optische audio-uitgang. Analoge (3,5 mm) aansluitingen zijn een leuke extra, hoewel de meeste audio setups tegenwoordig optische audio-uitgangen gebruiken, dus dat zou voldoende moeten zijn.

Connectiviteit

Wat betreft internetconnectiviteit ga je idealiter voor een een beamer met wifi, want zo verbind je de beamer snel en eenvoudig met een draadloos netwerk. Indien de beamer geen wifi heeft, kijk dan of hij een ethernetpoort heeft, zodat je hem hiermee kunt toevoegen aan je thuisnetwerk.

LAN-controle is een fijne extra mogelijkheid om de beamer op afstand te bedienen als deze is aangesloten op een intern netwerk via de RJ45 LAN-poort van dit netwerk. Dit doe je door middel van een projector controlesysteem, zoals PJ-Link. 👇

De LAN-verbinding is een veelzijdige en betrouwbare methode om ook bijvoorbeeld je laptop op je projector aan te sluiten. Via de LAN-verbinding breng je beelden, video en geluid over en heb je extra controle over de projectie vanaf je laptop.

De 5 beste 4K-beamers onder elkaar

1. Belesy® Beamer Projector M14 4K wit

1. Belesy® Beamer Projector M14 4K wit
Maximale projectieafstand: 5 m
Zoom: 0
Aantal USB 3.0 poorten: 0
HDMI: 2
Contrast ratio: 15000:1
Type ruimte: Grote ruimte of collegzaal | Horeca gelegenheid | Thuis | Vergaderruimte
Toepassing beamer: Films en TV
Keystone correctie graden: 15
Maximale levensduur lamp: 50000 uur
Wifi: Ja
Lichtopbrengst: 7500 Lumen
Beeldverhouding: 16:09
Resolutie: 3840 x 2160
Projectietechniek: LED

2. Wimius K7 Projector Mini Beamer wit

2. Wimius K7 Projector Mini Beamer wit
Maximale projectieafstand: 10 m
Zoom: 50
HDMI: 1
Contrast ratio: 15000:1
Keystone correctie graden: 15
Maximale levensduur lamp: 200000 uur
Beeldverhouding: 16:09
Projectietechniek: LCD

3. KROMS Smart mini beamer met zwart

3. KROMS Smart mini beamer met zwart
Maximale projectieafstand: 3 m
Zoom: 1
HDMI: 1
Contrast ratio: 2000:1
Maximale levensduur lamp: 20000 uur
Beeldverhouding: 16:09
Projectietechniek: DLP

4. XGIMI Horizon Ultra smart beamer grijs

4. XGIMI Horizon Ultra smart beamer grijs
Zoom: 1.25
HDMI: 2
Contrast ratio: 200000:1
Maximale levensduur lamp: 25000 uur
Beeldverhouding: 16:09
Projectietechniek: DLP

5. BenQ TK700 Gaming Projector Gaming grijs , wit

5. BenQ TK700 Gaming Projector Gaming grijs , wit
Maximale projectieafstand: 3 m
Zoom: 1.3
Aantal USB 3.0 poorten: Geen
HDMI: 2
Contrast ratio: 10000:1
Keystone correctie graden: 30
Maximale levensduur lamp: 10000 uur
Wifi: Geen Wi-Fi
Beeldverhouding: 16:09
Resolutie: 3840 x 2160
Projectietechniek: DLP

Veelgestelde vragen over 4K beamers

💡 Waar staat lm voor bij beamers?

Lumen (lm) is de maat voor de helderheid die een beamer afgeeft. Het ideale lumenbereik voor multifunctionele ruimtes ligt tussen 1500 en 3000 lumen. Wat betreft de schermgrootte: hoe groter je scherm, hoe hoger de helderheid van de beamer moet zijn om kwaliteitsbeelden te leveren.

📐 Hoe groot oppervlakte heb je nodig voor een beamer?

De afstand tussen de beamer en het projectiescherm bereken je via de projectieverhouding, of throw ratio. Een beamer met projectieverhouding van bijvoorbeeld 1,5:1, dien je 1,5 meter van het projectiescherm te plaatsen voor een beeld van 1 meter breed. Indien je een beeld van 2 meter breed wilt, verdubbel je deze afstand.

Hulp nodig bij het berekenen van de juiste maat projectiescherm voor je behoeften? Gebruik dan deze handige calculator!

🎮 Kan je op een 4k-beamer gamen?

Hoewel beamers vaak worden gebruikt voor zakelijke doeleinden, zijn er ook beamers op de markt die geschikt zijn voor gaming. Met de beste 4K-beamer met een lage input lag transformeer je je game-ervaring en begeef je je in een nieuwe, meeslepende wereld!

Welke 4K-beamer moet ik kopen?

Dat ligt er natuurlijk aan waar je de beamer wilt plaatsen en wat je ermee wilt doen. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste 4K-beamers. Zo kun jij de beste keus maken.

LichtopbrengstHDMIContrast ratioMaximale levensduur lampWifiResolutieProjectietechniek
1Belesy® Beamer Projector M14 4K wit7500 Lumen215000:150000 uurJa3840 x 2160LED
2Wimius K7 Projector Mini Beamer wit7500 Lumen115000:1200000 uurJa3840 x 2160LCD
3KROMS Smart mini beamer met zwart7500 Lumen12000:120000 uurJa3840 x 2160DLP
4XGIMI Horizon Ultra smart beamer grijs7500 Lumen2200000:125000 uurJa3840 x 2160DLP
5BenQ TK700 Gaming Projector Gaming grijs , wit7500 Lumen210000:110000 uurGeen Wi-Fi3840 x 2160DLP

Belesy® Beamer Projector M14 4K wit

Lichtopbrengst: 7500 Lumen

HDMI: 2

Contrast ratio: 15000:1

Maximale levensduur lamp: 50000 uur

Wifi: Ja

Resolutie: 3840 x 2160

Projectietechniek: LED

Wimius K7 Projector Mini Beamer wit

Lichtopbrengst: 7500 Lumen

HDMI: 1

Contrast ratio: 15000:1

Maximale levensduur lamp: 200000 uur

Wifi: Ja

Resolutie: 3840 x 2160

Projectietechniek: LCD

KROMS Smart mini beamer met zwart

Lichtopbrengst: 7500 Lumen

HDMI: 1

Contrast ratio: 2000:1

Maximale levensduur lamp: 20000 uur

Wifi: Ja

Resolutie: 3840 x 2160

Projectietechniek: DLP

XGIMI Horizon Ultra smart beamer grijs

Lichtopbrengst: 7500 Lumen

HDMI: 2

Contrast ratio: 200000:1

Maximale levensduur lamp: 25000 uur

Wifi: Ja

Resolutie: 3840 x 2160

Projectietechniek: DLP

BenQ TK700 Gaming Projector Gaming grijs , wit

Lichtopbrengst: 7500 Lumen

HDMI: 2

Contrast ratio: 10000:1

Maximale levensduur lamp: 10000 uur

Wifi: Geen Wi-Fi

Resolutie: 3840 x 2160

Projectietechniek: DLP

Kies een model met een afstandsbediening

Ga zeker voor een projector met een afstandsbediening. Deze wordt vaak standaard meegeleverd en zorgt voor een ergonomische en intuïtieve gebruikerservaring.

Conclusie

Er is geen betere manier om een film te bekijken of je favoriete game te spelen dan op een enorm scherm. Maar voor het beste beeld op zo een gigantisch scherm, heb je natuurlijk de allerbeste 4K-beamer nodig!

Als je klaar bent om je thuisbioscoop naar een hoger niveau te tillen, staan hieronder nog eens de beste 4K-beamers voor je uitgelicht!

Was dit artikel behulpzaam?