Een Beamer als Tv Gebruiken? Dat kan!

Jasmijn Roekaerts

Geschreven door: Jasmijn Roekaerts

Een groot scherm is nou eenmaal meeslepender, niet?

Een Beamer als Tv Gebruiken? Dat kan!

Nu beamers dezelfde beeldkwaliteit bieden als tv's, is een beamer als tv gebruiken nog niet zo een slecht idee. Tv's blijven gebonden aan vaste schermformaten en hebben een maximum van ongeveer 80 inch. Natuurlijk kun je nog een grotere tv kopen, maar daar hangt een stevig prijskaartje aan. 🤑

Beamers bieden een onverslaanbare prijs-kwaliteitverhouding voor beeldschermen buiten het gebruikelijke bereik van televisieschermen. Hoe je je beamer best plaatst en instelt, ontdek je hieronder!

Locatie, locatie, locatie

Hoewel een beamer tegenwoordig een stuk draagbaarder is, zeker een mini-beamer, is het toch prettig om een speciale tv-kamer of -hoek te hebben. De eerste stap is dus uitzoeken waar je de beamer gaat plaatsen.

Je hebt genoeg ruimte nodig voor de projectie op een scherm of een stuk lege, liefst witte, muur. Beamers leveren beelden zo klein als 40 of 50 inch en zo groot als 200 inch (5 meter), diagonaal gemeten.

Kun je een beamer zonder scherm gebruiken?

Het eenvoudige antwoord is ja, maar het gebruik van een beamer zonder scherm vermindert de kwaliteit van het beeld. Een eenvoudige witte muur biedt een goed oppervlak om een beeld op te projecteren, maar er zijn ook enkele nadelen aan verbonden.

Projectieschermen zijn belangrijk omdat het materiaaltype, de kleur en de textuur allemaal de kwaliteit van het beeld beïnvloeden. Lichtreflectie is essentieel en een muur kan eenvoudigweg niet tippen aan een projectiescherm.

Een ultraglad oppervlak weerkaatst het licht het best en aangezien de meeste muren gebreken, barsten of oneffenheden hebben, zijn projectieschermen in dit opzicht veruit beter.

Indien je reeds een beamer hebt aangekocht, kun je hem alvast uitpakken. Nog op zoek naar het beste model voor jou? Dan helpen wij je op weg met het kiezen van de beste beamer voor je home cinema, of misschien waag je je wel aan een 4K-beamer?

Stap 1: De beamer opstellen

Wanneer je een beamer opstelt, is een goede plaatsing essentieel. Of je de beamer nu op een tafel plaatst, op de vloer, of aan het plafond bevestigt: zorg ervoor dat de plaatsing centraal is ten opzichte van het scherm dat je gebruikt. Beamers worden vaak geleverd met verstelbare voetjes, wat handig is om de beamer te centraliseren.

Alle licht in een kamer dat niet door de beamer zelf wordt opgewekt, vermindert de beeldkwaliteit. Zelfs als je een mooi lichtafwijzend scherm hebt, zoek je idealiter naar een plek met zo weinig mogelijk omgevingslicht.

projector in donkere ruimte

Nog een heel belangrijk punt bij de plaatsing van je beamer, is of de projector long throw of short throw is. Een long throw-beamer plaats je ver van het scherm, terwijl je een short throw-beamer dichter bij het scherm dient te plaatsen.

De throw ratio helpt om te berekenen hoe ver de beamer van het scherm moet staan en hoe breed het beeld zal zijn. Een projectieverhouding van 2,4:1 betekent dat je voor elke meter schermbreedte de beamer op een afstand van 2,4 meter moet plaatsen.

Het zoombereik van de meeste beamers is ook vrij beperkt, wat betekent dat die sweet spot zich binnen het bereik van een paar meter bevindt als je een scherm van een bepaalde grootte wilt vullen. Houd er ook rekening mee dat je de beamer moet aansluiten op verschillende bronnen, dus ofwel moeten die bronnen dichtbij zijn, of je hebt zeer lange HDMI-kabels nodig.

Het belang van goede luchtstroom

Een cruciale factor die samenhangt met de plaatsing van je beamer is een goede luchtstroom. Beamers zijn in feite ruimteverwarmers. Ze geven een gelijke hoeveelheid warmte en licht af.

Als je niet voldoende lucht laat langsstromen, raakt de projector oververhit. Dit leidt tot spontane uitschakeling, een verkorte levensduur van de lamp, en een verhoogd risico op brand. 🧯

Stap 2: Sluit je bronnen aan

Nu is het tijd om verbindingen te maken. Zorg ervoor dat je nog steeds niets permanent monteert, want je wilt eerst zeker zijn dat alles werkt.

De meeste beamers hebben ten minste één HDMI-ingang en composiet-, componentvideo- en pc-monitoringangen. Controleer of de beamer over de vereiste ingangen beschikt, alvorens je eentje aankoopt.

Hier volgen algemene instructies voor het aansluiten van bronapparaten, zoals een dvd/Blu-rayspeler, een videospelconsole, een streaming media-apparaat, een kabel-/satellietdecoder of je pc:

  • Koppel alle gewenste bronapparaten aan je beamer. Zet de beamer aan. Het eerste wat je ziet is het merklogo, gevolgd door een bericht dat de beamer zoekt naar een actieve ingangsbron.
  • Zet één van je aangesloten bronnen aan. Als de beamer je actieve bron niet vindt, selecteer deze dan handmatig met de afstandsbediening of via de ingebouwde bronselectieknop.
  • Zodra de beamer je actieve bron gevonden heeft, kun ja aan de slag. Ga naar het testmenu en selecteer de plaatsing van je projector om de beeldoriëntatie te corrigeren.
  • Stel vervolgens het geprojecteerde beeld in. Zodra het toestel is ingeschakeld, gebruik je de ingebouwde testpatronen die beschikbaar zijn via het menu op het scherm. Meestal bestaan deze testpatronen uit een rood, groen of blauw scherm of raster, zoals kleine witte vierkantjes met zwarte randen of zwarte vierkantjes met witte randen.

Stap 3: Plaats het beeld in de juiste hoek op het scherm

Als de beamer op een tafel staat, zet je de voorkant van het apparaat hoger of lager met de verstelbare voet (of voeten) aan de onderkant. Gebruik ook de verstelbare voetjes aan de achterkant indien deze aanwezig zijn.

Man beschermt zijn ogen voor het licht van de beamer

Als je de beamer aan het plafond hebt bevestigd, moet je waarschijnlijk op iets gaan staan om de plafondbevestiging bij te stellen en de juiste projectiehoek te bereiken. Wees vooral voorzichtig: gebruik liever een ladder dan een stoel, en zorg dat iemand deze vast kan houden terwijl je bezig bent (en wellicht gereedschap aan kan geven).

Naast de positie en de hoek bieden de meeste beamers ook aanvullende instelhulpmiddelen, zoals keystone-correctie en lensverschuiving.

  • Met keystone-correctie corrigeer je de beeldverhoudingen. Sommige toestellen bieden zowel horizontale als verticale correctie, terwijl andere alleen verticale correctie toestaan. In beide gevallen zijn de resultaten niet altijd perfect. Als je de beamer bijvoorbeeld op een lage tafel monteert, plaats hem dan op een hoger platform, zodat hij meer in lijn staat met het scherm en je minder afhankelijk bent van keystone-correctie.
  • De lensverschuivingsfunctie biedt de mogelijkheid om de lens van de projector langs horizontale en verticale vlakken te verplaatsen, en in sommige gevallen zelfs diagonaal. Als je beeld verticaal en horizontaal de juiste vorm heeft, maar hoger, lager of van links naar rechts moet worden verschoven, hoef je dus niet de hele beamer verplaatsen dankzij deze functie.

Stap 4: Zoomen en scherpstellen

Als je eenmaal de juiste beeldvorm en hoek hebt, is het volgende wat je moet doen de zoom- en focusregelaars gebruiken om een duidelijk beeld te krijgen.

Gebruik de zoomregelaar om het beeld je scherm te laten vullen. Zodra het beeld de juiste grootte heeft, gebruik je de scherpstelregelaar om het duidelijk te maken voor je oog vanaf je zitplaats.

Op de meeste beamers zijn de zoom- en focusregelaars handmatig, maar in sommige gevallen zijn ze gemotoriseerd, zodat je de zoom en focus eenvoudig aanpast met de afstandsbediening.

De zoom- en scherpstellingsknoppen bevinden zich meestal aan de bovenzijde van het apparaat, net achter de lens, maar soms bevinden ze zich rond de buitenkant van de lens. Sommige goedkopere beamers hebben geen zoom- of focusregeling.

beamer met toetsenbord

Stap 5: Optimaliseer de beeldkwaliteit

Er zijn nog enkele bijkomstige zaken die je kunt doen om je kijkervaring te optimaliseren. Het eerste is de standaard beeldverhouding instellen. Je hebt de keuze uit verschillende verhoudingen, zoals 16:9, 16:10, of 4:3.

Stel de beeldverhouding in op 16:9, aangezien dit het beste compromis is voor de meeste inhoud. Je kunt deze instelling altijd wijzigen als objecten in je beeld te breed of te smal lijken.

De volgende stap zijn de beeldinstellingen. De meeste toestellen hebben een reeks voorinstellingen, waaronder Levendig (of Dynamisch), Standaard (of Normaal), Cinema, en eventueel andere, zoals Sport, en voorinstellingen voor 3D als de beamer die weergaveoptie biedt.

  • Voor de weergave van computerbeelden of -inhoud gebruik je een beeldinstelling voor pc, als die beschikbaar is.
  • Standaard of Normaal is het beste compromis voor zowel tv-programma's als het bekijken van films.
  • De voorinstelling Levendig krikt de kleurverzadiging en het contrast soms een beetje te hard op.
  • Cinema is vaak schemerig en warm. Deze instelling is het beste voor het bekijken van filminhoud in een zeer donkere kamer.

Net als tv's bieden beamers handmatige instelmogelijkheden voor kleur, helderheid, tint (kleurschakering) en scherpte. Sommige apparaten hebben ook extra instellingen, zoals gamma, bewegingsinterpolatie (voor vloeiendere beelden), en automatische iris.

Gamma

Gamma kan worden omschreven als hoe vloeiend zwart overgaat in wit op een digitaal beeldscherm. Het wordt vaak geassocieerd met een getal als 2.2 of 2.4. Dit getal vertegenwoordigt de breedte van de curve van zwart naar wit, of van wit naar zwart.

De automatische iris, ook wel dynamische iris genoemd, wordt gewoonlijk tussen de projectorlamp en de lens op een beamer geplaatst. Hij opent en sluit automatisch, afhankelijk van hoe helder het geprojecteerde beeld is. Op die manier past deze automatisch het geprojecteerde licht aan.

Stap 6: Overweeg beter geluid

In tegenstelling tot tv's, hebben de meeste beamers geen ingebouwde luidsprekers. Als er toch luidsprekers aanwezig zijn, geven deze een zwakke geluidsweergave. De geluidskwaliteit is misschien geschikt voor een kleine slaapkamer of vergaderzaal, maar niet ideaal voor een echte home cinema audio-ervaring! 🎶

De beste audiocomponent voor een videoprojectie is een surround sound-systeem dat bestaat uit een receiver en meerdere luidsprekers. In deze opstelling sluit je het beste de video/audio-uitgangen (bij voorkeur HDMI) van je broncomponent(en) aan op de receiver en vervolgens sluit je de video-uitgang aan op je beamer.

Als je geen zin hebt in al het gedoe van een audio-installatie, dan kun je ook kiezen om een soundbar boven of onder je scherm te plaatsen. Een soundbar levert veel betere audio dan de ingebouwde luidsprekers in een beamer.

Vrouw eet popcorn met een afstandsbediening in haar hand

Stap 7: Doe de lichten uit en geniet!

Zodra alles is aangesloten en ingesteld, bekijk dan wat content om alles te testen. Geprojecteerde beelden komen het best tot hun recht in het donker. Laat de popcorn knallen, doe wat sfeerverlichting aan en je bent klaar voor een eerste tv-avond met je beamer!

Conclusie

Beamers vergen wat meer tijd om ze in te stellen dan tv's en je moet natuurlijk de juiste ruimte vinden, maar eens je de juiste instellingen hebt gevonden, wil je nooit meer terug naar dat kleine tv-schermpje! Hopelijk heb je in dit artikel een antwoord gekregen op je vraag: "hoe gebruik ik een beamer als tv?"

Lees nog eens rustig alle stappen door, zodat je niets over het hoofd ziet bij de plaatsing en het instellen van je beamer. Zit je nog met vragen? Aarzel dan niet om je vraag hieronder achter te laten!

Was dit artikel behulpzaam?