De Beste Ultrabook is Flinterdun en Vederlicht

Jasmijn Roekaerts

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

Draagbaarder wordt het niet.

De Beste Ultrabook is Flinterdun en Vederlicht

De beste ultrabooks komen altijd naar voren bij het zoeken naar de beste laptop. Dat komt omdat ze tot de meest hoogwaardige opties op de markt behoren, met de snelste SSD's, de beste processoren, en soms zelfs de beste videokaarten in een vederlicht hoesje.

Hoewel ze verrassend krachtig zijn, doen ze dat zonder de opvallend slanke vormfactor op te offeren waarmee ze zich onderscheiden. Zelfs de levensduur van de batterij is over het algemeen opmerkelijk, want je kunt er een hele dag mee werken zonder dat je de stekker in het stopcontact hoeft te steken.

Lenovo V15 82NB003LMH - Laptop grijs

Lenovo V15 82NB003LMH - Laptop grijs
Processortype: Intel Core i5
Geschatte accuduur: Max.0 uur
HDMI: 1
Totaal aantal usb-poorten: 3
Videokaart: Intel UHD Graphics
Schermresolutie: 1920 x 1080 pixels
Schermgrootte: 15.6 Inch
Type opslag: SSD
Totale opslagcapaciteit: 256 GB
Intern geheugen: 8 GB
Bekijk op Bol.com

HP 15s-fq5750nd - Laptop zilver

HP 15s-fq5750nd - Laptop zilver
Processortype: Intel Core i5
Geschatte accuduur: Max.7 uur
HDMI: 1
Totaal aantal usb-poorten: 3
Videokaart: Intel Iris Xe Graphics
Schermresolutie: 1920 x 1080 pixels
Schermgrootte: 15.6 Inch
Type opslag: SSD
Totale opslagcapaciteit: 256 GB
Intern geheugen: 8 GB
Bekijk op Bol.com

ASUS TUF F15 FX506LHB-HN323W Gaming zwart

ASUS TUF F15 FX506LHB-HN323W Gaming zwart
Processortype: Intel Core i5
HDMI: 1
Totaal aantal usb-poorten: 4
Videokaart: NVIDIA GeForce GTX 1650
Schermresolutie: 1920 x 1080 pixels
Schermgrootte: 15.6 inch
Type opslag: SSD
Totale opslagcapaciteit: 512 GB
Intern geheugen: 8 GB
Bekijk op Bol.com

De beste ultrabook koopgids: hoe maak je de beste koop?

Ultrabooks zijn ultra-draagbare laptops. Ze zijn slank, licht, strak en snel, en winnen steeds meer aan populariteit vanwege hun combinatie tussen goede prestaties en het feit dat ze uiterst draagbaar zijn.

In deze koopgids neem in je mee in de wereld van de ultrabooks, welke zaken je allemaal tegenkomt bij je zoektocht en waar je moet op letten vooraleer je eentje aankoopt. Laten we eerst eens kijken wat nu precies het verschil is tussen een ultrabook en een laptop! 🧐

Ultrabook vs. laptop

Standaardlaptops zijn er in vele vormen en maten. Ze kunnen schermen hebben met een diagonaal van 10 tot 20 inch, wegen tussen de 1 en 8 kg en zijn voorzien van een groot aantal hardwareconfiguraties en functies.

Een goede laptop met een formaat van 15,6 inch is tegenwoordig misschien wel het populairst, omdat deze krachtig genoeg is voor al je dagelijkse activiteiten (browsen, chatten, naar muziek luisteren, films kijken, sommige games spelen), maar ook licht en draagbaar genoeg om mee te nemen wanneer dat nodig is.

Maar... de meeste standaard laptops zijn niet zo draagbaar als ultrabooks! Ultrabooks kun je zien als een speciaal soort laptop. In veel opzichten zien ze er min of meer uit als gewone notebooks en gedragen ze zich ook zo. Het grootste verschil is dat ze moeten voldoen aan een aantal criteria om de titel ultrabook te krijgen – criteria die zijn vastgesteld door Intel.

Kort samengevat moeten ultrabooks slank zijn (18 mm dik of minder voor modellen met schermen onder de 14 inch en 23 mm voor die met grotere schermen) en ze moeten Intel's hardware platforms en snelle opslag (SSD's of een mix van HDD en SSD opslag) bundelen.

Volgens de voorschriften van Intel moeten oudere ultrabooks ten minste 5 uur op een lading werken, terwijl nieuwere ultrabooks aan strengere regels moeten voldoen: 9 uur gemiddeld, 6+ uur video afspelen en ten minste 7 dagen standby-tijd. Ze moeten ook verschillende Intel technologieën ondersteunen, zoals hun Anti-Theft- en Identity Protection-technologie.

Ontwerp

Het lijkt misschien voor de hand liggend, maar de bouwkwaliteit is erg belangrijk bij een ultrabook. Sommige fabrikanten proberen de kantjes eraf te lopen, en gewicht te besparen, door meer plastic aan het apparaat toe te voegen, terwijl anderen gaan voor aluminium en op vezels geïnspireerde constructies.

De vuistregel in deze gevallen is: hoe minder plastic, hoe langer de ultrabook mee zal gaan. Let ook op het gewicht: alles dat meer dan 1,8 kg weegt, komt gevaarlijk dicht in de buurt van een traditionele laptop.

Toetsenbord

De meeste ultrabooks hebben vrij ondiepe toetsenborden vanwege hun dunne silhouet. Hier hebben veel klassieke laptops een stapje voor op hun concurrenten, omdat deze meer ruimte hebben voor een beter toetsenbord.

Maar dat is geen algemene regel, want er zijn genoeg ultrabooks met een goed toetsenbord, en nog meer laptops met een vreselijk toetsenbord. Op de meeste ultrabooks krijg je een toetsenbord met achtergrondverlichting, terwijl dat op laptops een functie is die alleen is voorbehouden aan de topmodellen.

Scherm

Wat de schermen betreft zijn er tegenwoordig ultrabooks verkrijgbaar met schermen variërend van 11,6 inch, tot standaard 15,6 inch en zelfs groter. De meeste premium opties zijn voorzien van schermen van hoge kwaliteit, vaak met IPS-panelen, en zelfs touchscreens op veel modellen.

IPS-paneel

IPS of In-Plane Switching maakt gebruik van vloeibare kristallen die parallel zijn uitgelijnd om rijke kleuren te produceren. Deze schermen zijn ontworpen om de beperkingen van TN-panelen te overwinnen.

Een belangrijk verschil tussen IPS-schermen en TN-schermen is dat de kleuren op een IPS-scherm niet zo drastisch verschuiven wanneer je deze onder een hoek bekijkt. IPS-schermen blijven de weergavetechnologie bij uitstek voor gebruikers die een nauwkeurige en consistente kleurweergave wensen. 

De meeste ultrabooks hebben een Full HD-beeldscherm met een resolutie van 1920 x 1080 pixels, en high-end modellen kunnen nog scherpere schermen hebben met nog meer pixels, tot en met 4K (Ultra HD). Over het algemeen geldt: hoe hoger de resolutie, hoe scherper het beeld.

Kleurenboost op een scherm

Hardware

Dan is er nog de hardware binnenin. Ultrabooks moeten gebouwd worden op Intel platforms en omdat ze zo slank zijn, bevatten ze meestal geïntegreerde videokaarten, die in de processor zijn ingebouwd. Sommige modellen bevatten discrete videokaarten, maar dit is zeldzamer.

Intel vPro platform

Het Intel vPro platform is een geïntegreerd, gevalideerd platform met ingebouwde functies voor prestaties, beveiliging, beheerbaarheid en stabiliteit. Je krijgt een pc die direct uit de doos bedrijfsprestaties levert en hardware-uitgebreide beveiligingsfuncties.

Over het algemeen bieden ultrabooks een goede balans tussen kracht en efficiëntie, want ze zijn gemaakt om de beste prestaties te leveren en je moet je weinig zorgen maken over de levensduur van de batterij.

Hoe krachtig moet mijn laptop zijn?

Als je een laptop nodig hebt voor licht gebruik, zoek dan minimum naar een Intel Core i3 processor en ten minste 4 of 8 GB RAM voor een goede ervaring. Ga voor Intel Core i5 of i7 en ten minste 16 GB RAM als je een intensievere gebruiker bent.

Ultrabooks zijn ontworpen voor zeer snelle bewerkingen, maar zijn niet bedoeld voor zware gaming of multimedia. Ga voor de beste gaming-laptop of ten minste voor een discrete videokaart van Nvidia of AMD als je wilt gamen of de laptop wilt gebruiken voor foto- of videobewerking.

Discrete videokaart

Een discrete videokaart staat los van de processor. Ze hebben een eigen geheugen dat niet wordt gedeeld met de processor. Aangezien deze los van de processorchip staat, verbruikt dit soort videokaart wel meer stroom en genereert meer warmte.

Wanneer je naar de processor kijkt, zie je naast de productnaam twee belangrijke specificaties: de kloksnelheid (gemeten in Gigahertz of GHz) en het aantal kernen (cores). Zie de kloksnelheid als de maximumsnelheid op een weg en het aantal cores als het aantal rijstroken.

Voor een vlottere doorstroom heeft een weg, afhankelijk van de verkeersomstandigheden (de taken die op je computer worden uitgevoerd) meer baat hebben bij meer rijstroken of een hogere maximumsnelheid. Eenvoudig gesteld is dus meer van beide beter.

Intel Core i5 9400F

RAM

Zie RAM (Random Access Memory) als een bureau en je harde schijf als een dossierkast. Je haalt bestanden uit de kast en dat duurt even, maar als ze eenmaal op je bureau liggen, kun je ze direct pakken. Hetzelfde geldt voor RAM; als je eenmaal een bestand van de harde schijf hebt geladen, zit hij nu in de RAM en kan je er bijna onmiddellijk bij.

Hoe groter je bureau, hoe meer items je sneller kunt pakken. De meeste ultrabooks worden geleverd met ten minste 8 GB RAM, maar overweeg 16 GB als je intensievere taken wilt uitvoeren.

Als je je RAM volpropt, wordt een deel van de dingen waar je mee bezig bent teruggeplaatst op de harde schijf, waardoor alles een stuk trager verloopt. Wanneer je een programma of bestand sluit, wordt het uit de RAM verwijderd en maakt het plaats voor andere dingen die je weer onmiddellijk kunt openen.

Opslag

Ultrabooks zijn altijd voorzien van snelle opslag, wat betekent dat ze een SSD hebben of een mix van HDD en SSD opslag. De opslagcapaciteit – gemeten in gigabytes (GB) of terabytes (TB, waarbij 1 TB gelijk staat aan 1.000 GB) – bepaalt hoeveel dingen je pc kan bewaren.

Een SSD of solid state drive is over het algemeen betrouwbaarder dan een HDD, wat vooral te maken heeft met het feit dat deze geen bewegende onderdelen heeft. SSD's gebruiken over het algemeen minder stroom en leiden tot een langere levensduur van de batterij, omdat de toegang tot gegevens veel sneller is en het apparaat vaker inactief is.

Batterijduur

Ultrabooks gaan over het algemeen veel langer mee op een lading dan de gemiddelde standaard laptop. Zoals eerder aangehaald moeten de nieuwere ultrabooks aan strengere regels voldoen, namelijk een batterijlevensduur van minstens 9 uur. Wat heb je aan een uiterst draagbare laptop als je hem om de paar uur opnieuw moet opladen?

Om ruimte te besparen, zijn de accu's in de meeste gevallen ingekapseld en niet verwijderbaar op ultrabooks, net als de belangrijkste hardwarecomponenten. Dat is niet het geval bij gewone laptops, waar de batterij, het geheugen of de opslageenheden vrij gemakkelijk toegankelijk en vervangbaar zijn.

MacBooks Lithium-Ion-Batterij

Connectiviteit

Als we het hebben over poorten en connectiviteitsopties, krijg je een basisset van opties op ultrabooks, maar er is meestal niet genoeg ruimte voor alle dingen die je misschien gewend bent van een standaard laptop.

Dat komt omdat er minder ruimte is op ultrabooks, dus als gevolg daarvan zijn sommige functies ofwel weggelaten of vervangen door miniatuur versies. Vaak moet je hierom een dongle of usb hub aanschaffen.

De 5 beste ultrabooks onder elkaar

1. Lenovo V15 82NB003LMH - Laptop grijs

1. Lenovo V15 82NB003LMH - Laptop grijs
Type paneel: IPS
Touchscreen: Nee
Kloksnelheid: 1,6 GHz (max. 4,2 GHz)
Processornummer: 10210U (4 cores)
Processortype: Intel Core i5
Geschatte accuduur: Max.0 uur
HDMI: 1
Totaal aantal usb-poorten: 3
Videokaart: Intel UHD Graphics
Schermresolutie: 1920 x 1080 pixels
Schermgrootte: 15.6 Inch
Type opslag: SSD
Totale opslagcapaciteit: 256 GB
Intern geheugen: 8 GB

2. HP 15s-fq5750nd - Laptop zilver

2. HP 15s-fq5750nd - Laptop zilver
Type paneel: SVA
Touchscreen: Nee
Kloksnelheid: 1,3 GHz (max. 4,4 GHz)
Processornummer: i5-1235U (10 cores)
Processortype: Intel Core i5
Geschatte accuduur: Max.7 uur
HDMI: 1
Totaal aantal usb-poorten: 3
Videokaart: Intel Iris Xe Graphics
Schermresolutie: 1920 x 1080 pixels
Schermgrootte: 15.6 Inch
Type opslag: SSD
Totale opslagcapaciteit: 256 GB
Intern geheugen: 8 GB

3. ASUS TUF F15 FX506LHB-HN323W Gaming zwart

3. ASUS TUF F15 FX506LHB-HN323W Gaming zwart
Type paneel: IPS
Touchscreen: Nee
Kloksnelheid: 2,5 GHz (max. 4,5 GHz)
Processornummer: i5-10300H (4 cores)
Processortype: Intel Core i5
HDMI: 1
Totaal aantal usb-poorten: 4
Videokaart: NVIDIA GeForce GTX 1650
Schermresolutie: 1920 x 1080 pixels
Schermgrootte: 15.6 inch
Type opslag: SSD
Totale opslagcapaciteit: 512 GB
Intern geheugen: 8 GB

4. Lenovo IdeaPad 3 Intel Core arctic grey

4. Lenovo IdeaPad 3 Intel Core arctic grey
Type paneel: IPS
Touchscreen: Nee
Kloksnelheid: 2,4 GHz (max. 4,2 GHz)
Processornummer: i5-1135G7 (4 cores)
Processortype: Intel Core i5
Geschatte accuduur: Max.5,5 uur
HDMI: 1
Totaal aantal usb-poorten: 3
Videokaart: Intel Iris Xe Graphics
Schermresolutie: 1920 x 1080 pixels
Schermgrootte: 15.6 Inch
Type opslag: SSD
Totale opslagcapaciteit: 512 GB
Intern geheugen: 16 GB

5. Huawei Matebook D15 i5/16GB/512GB Silver zilver

5. Huawei Matebook D15 i5/16GB/512GB Silver zilver
Touchscreen: Nee
HDMI: 1
Schermgrootte: 15.6 Inch
Intern geheugen: 16 GB

Veelgestelde vragen over ultrabooks

Wat is het verschil tussen een ultrabook en laptop?

Ultrabooks hebben de laatste jaren veel aandacht weten te trekken door hun slanke profiel en lichtgewicht ontwerp. Het is een klasse van Intel-gespecificeerde high-end notebooks. Een ultrabook kan een laptop voor zakelijk gebruik zijn, maar je kunt hem evengoed gebruiken voor entertainmentdoeleinden.

Een ultrabook is een goede middenweg tussen een volwaardige laptop en een slanke tablet. Hij beschikt over de nieuwste generatie Intel-processor en een SSD voor betere prestaties en betrouwbaarheid.

Het is daarentegen geen 2-in-1 laptop: deze hebben altijd een touchscreen en gedragen zich als laptop, maar ook als tablet.

Waar presteren ultrabooks het beste in?

Een notebook is pas een ultrabook als hij maximaal 1,5 cm dik is, een Intel-processor heeft, en een SSD-schijf heeft. Ze blinken uit op vlak van batterijlevensduur. Ze gaan heel lang mee en zijn toch flinterdun en vederlicht. Ideaal voor onderweg!

Man in een bar met zijn laptop voor zich en een boek

Wat is het verschil tussen een chromebook en ultrabook?

Eén van de belangrijkste verschillen tussen de twee is het besturingssysteem; terwijl ultrabooks op het Microsoft Windows-besturingssysteem draaien, worden Chromebooks aangedreven door Google's eigen Chrome OS en gebruiken ze de reeds populaire Chrome-browser als hun belangrijkste gebruikersinterface.

Moet ik een gaming laptop of ultrabook kopen?

Als je games gaat spelen, met name games die grafisch intensief zijn, is het raadzaam om te investeren in een laptop die hoge prestaties levert. Hoewel er ultrabooks zijn die over de nodige specificaties beschikken om dergelijke games te spelen, raken ze over het algemeen snel oververhit. Op lange termijn kan langdurig gamen het apparaat beschadigen.

Welke ultrabook moet ik kopen?

Dat is natuurlijk aan jou en je budget; iedereen is uniek. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste ultrabooks. Zo kun jij de beste keus maken.

ProcessortypeVideokaartSchermresolutieSchermgrootteType opslagIntern geheugen
1Lenovo V15 82NB003LMH - Laptop grijsIntel Core i5Intel UHD Graphics1920 x 1080 pixels15.6 InchSSD8 GB
2HP 15s-fq5750nd - Laptop zilverIntel Core i5Intel Iris Xe Graphics1920 x 1080 pixels15.6 InchSSD8 GB
3ASUS TUF F15 FX506LHB-HN323W Gaming zwartIntel Core i5NVIDIA GeForce GTX 16501920 x 1080 pixels15.6 inchSSD8 GB
4Lenovo IdeaPad 3 Intel Core arctic greyIntel Core i5Intel Iris Xe Graphics1920 x 1080 pixels15.6 InchSSD16 GB
5Huawei Matebook D15 i5/16GB/512GB Silver zilverIntel Core i5Intel Iris Xe Graphics1920 x 1080 pixels15.6 InchSSD16 GB

Lenovo V15 82NB003LMH - Laptop grijs

Processortype: Intel Core i5

Videokaart: Intel UHD Graphics

Schermresolutie: 1920 x 1080 pixels

Schermgrootte: 15.6 Inch

Type opslag: SSD

Intern geheugen: 8 GB

HP 15s-fq5750nd - Laptop zilver

Processortype: Intel Core i5

Videokaart: Intel Iris Xe Graphics

Schermresolutie: 1920 x 1080 pixels

Schermgrootte: 15.6 Inch

Type opslag: SSD

Intern geheugen: 8 GB

ASUS TUF F15 FX506LHB-HN323W Gaming zwart

Processortype: Intel Core i5

Videokaart: NVIDIA GeForce GTX 1650

Schermresolutie: 1920 x 1080 pixels

Schermgrootte: 15.6 inch

Type opslag: SSD

Intern geheugen: 8 GB

Lenovo IdeaPad 3 Intel Core arctic grey

Processortype: Intel Core i5

Videokaart: Intel Iris Xe Graphics

Schermresolutie: 1920 x 1080 pixels

Schermgrootte: 15.6 Inch

Type opslag: SSD

Intern geheugen: 16 GB

Huawei Matebook D15 i5/16GB/512GB Silver zilver

Processortype: Intel Core i5

Videokaart: Intel Iris Xe Graphics

Schermresolutie: 1920 x 1080 pixels

Schermgrootte: 15.6 Inch

Type opslag: SSD

Intern geheugen: 16 GB

Conclusie

Ultrabooks zijn bezig met een inhaalslag, en terwijl er enkele jaren geleden slechts een handvol beschikbaar waren, bestrijken ze nu een breder scala aan afmetingen en verwachtingen, met ultrabooks die geschikt zijn voor zakelijk gebruik, gaming ultrabooks of 2-in-1 modellen met touchscreens.

In feite zijn er veel goede ultrabooks op de markt deze dagen, en als je meer wilt weten over hen, is dit artikel met onze uitgebreide koopgids en deze top 5 met onze favoriete modellen, de beste plek om te beginnen!

Was dit artikel behulpzaam?