Berg je Bestanden Veilig Op met de Beste Externe Harde Schijf

Jasmijn Roekaerts

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

11 min. leestijd

Berg je Bestanden Veilig Op met de Beste Externe Harde Schijf

Veel mensen verzamelen tegenwoordig steeds grotere hoeveelheden digitale persoonlijke gegevens. Om voor de hand liggende redenen, is het niet raadzaam om deze gegevens op slechts één computerschijf te bewaren. Daarom is het archiveren van deze gegevens op de beste externe harde schijf een goed idee!

Usb-sticks en microSD-kaarten zijn misschien draagbaarder, maar bieden onvoldoende ruimte voor langdurig gebruik.

In onze top 5 vind je de snelste en draagbaarste externe SSD's, tot de beste externe HDD-schijf, de WD My Book Duo 16 TB. Een compacte en elegante doos met een gigantische opslagcapaciteit, die je tevens kunt blijven uitbreiden! 📈

#1 WD My Book Duo 16 TB
Dé beste externe harde schijf van 2024

Onze score: 9,3

wd my book duo 4tb

Als je op zoek bent naar een externe harde schijf met de grootste capaciteit, dan is de WD My Book Duo 4 TB iets voor jou.

Deze schijf biedt een enorme opslagruimte van 16 TB (er zijn ook versies van dit model verkrijgbaar met een opslagcapaciteit tot wel 20 TB!) verdeeld over twee harde schijven in één.

Opslagcapaciteit: 16 TB
Geformatteerd voor: Windows
Type aansluiting: Usb-c, usb 3.0

Gewicht: 2290 g
Draadloze verbinding: Nee
Soort harde schijf: HDD

#2 WD My Passport Ultra 4 TBBeste koop externe harde schijf van 2024

Onze score: 9,1

wd my passport ultra 4tb blue

De WD My Passport Ultra is een uitstekende draagbare externe harde schijf en een topproduct van Western Digital.

Hij ziet er goed uit, is licht, de installatie en bediening zijn eenvoudig en de bestandsoverdrachtsnelheden zijn snel en betrouwbaar. Voor een betaalbare en draagbare schijf, ben je bij dit Ultra model van WD aan het goede adres!

Opslagcapaciteit: 4 TB
Geformatteerd voor: Windows
Type aansluiting: Usb-c

Gewicht: 960 g
Draadloze verbinding: Nee
Soort harde schijf: SSD

Check prijs op Coolblue →

De 5 beste externe harde schijven in een oogopslag

 1. WD My Book Duo 16 TB – Een betere externe schijf met zoveel opslagcapaciteit ga je niet vinden!
 2. WD My Passport Ultra 4 TB – Dit is dé beste koop externe harde schijf.
 3. Adata SD600Q 960 GB – Dit is de lichtste en compactste externe schijf.
 4. Samsung Portable T7 1 TB – Dit is de beste externe harde schijf voor het overzetten van zeer grote bestanden.
 5. LaCie Rugged usb-c 4 TB – Dit is de beste externe harde schijf die water- en schokbestendig is.

Hoe kies je de beste externe harde schijf?

Bij het kopen van een externe harde schijf, is het natuurlijk het allerbelangrijkste dat je een apparaat krijgt dat bestanden veilig opslaat.

De beste externe harde schijven zijn daarnaast snel, omdat ze SSD-technologie (solid state drive) gebruiken, of omdat ze gebruikmaken van de nieuwste connectiviteitstechnologie, zoals usb-c. Een combinatie van de twee is nóg beter.

De doorslaggevende factor voor de snelheid van gegevensoverdracht, is de aansluiting die de schijf gebruikt, en of het een HDD of een SSD is. SSD's zijn kleinere, draagbaardere schijven, terwijl HDD's doorgaans beter zijn om zeer grote hoeveelheden op te slaan.

Als snelheid, flexibiliteit, draagbaarheid, duurzaamheid, gaming en/of multi-tasking belangrijk voor je zijn, dan is de aanschaf van een externe SSD, zoals de Samsung Portable T7, je beste keuze.

Denk ook na over hoeveel opslagruimte je nodig hebt. Doorgaans is 1 TB genoeg voor de meesten onder ons, maar als je vaak met grote bestanden werkt, zoals foto's en video's met een hoge resolutie, overweeg dan de  WD My Book Duo. Dit is een beest van een externe harde schijf met gigantisch veel opslagruimte.

De beste externe harde schijf, gedetailleerd.


Opslagcapaciteit: 16 TB
Geformatteerd voor: Windows
Type aansluiting: Usb-c, usb 3.0
Gewicht: 2290 g
Draadloze verbinding: Nee
Soort harde schijf: HDD

Als fabrikant van harde schijven is Western Digital erop gebrand de best mogelijke gegevensopslag te bieden en heeft allerlei oplossingen voor persoonlijke opslag in zijn productassortiment.

wd my book duo 4tb

Hoewel Western Digital niet het eerste bedrijf was dat opslagsystemen met twee schijven bouwde, heeft het met de My Book-reeks het idee wel populair gemaakt.

Het voordeel van een oplossing met twee schijven is dat je over twee keer zoveel capaciteit en twee keer zoveel beveiliging beschikt. Omdat de schijven daarnaast zo toegankelijk zijn, is dit model van 16 TB een prima idee als je de mogelijkheid wilt om je opslag nog uit te breiden, maar niet per definitie op korte termijn.

Eerdere modellen boden relatief langzame usb 2.0-aansluitingen en de schijven konden niet door de gebruiker worden uitgebreid. Het nieuwste ontwerp van Western Digital, zoals de nieuwe My Book Duo, is ver verwijderd van deze oorsprong.

Design

Hoewel het nog steeds een My Book-product is, lijkt de nieuwe hardware veel meer op een kleine desktop-server, wat hem wat helaas minder draagbaar maakt.

De nieuwe My Book Duo bestaat is als het ware een zwarte plastic doos waarvan de onderste helft een golvende textuur heeft, terwijl het bovenste gedeelte een spiegelglans heeft. Hoewel het er fraai en strak uitziet, trekt het glanzend oppervlak behoorlijk wat stof aan.

Wanneer het apparaat is ingeschakeld, licht een dunne lijn met wit licht op en pulseert zachtjes om de activiteit aan te geven.

wd my book duo 4tb in beeld op bureau naast boeken

De verbinding met je computer verloopt via usb-c, en er zitten kabels bij voor zowel deze standaard als voor het omzetten van een conventionele usb-3.0-poort naar de type-c-variant.

Deze externe harde schijf biedt twee extra usb 3.0-poorten aan de achterzijde, zodat je de My Book Duo kunt gebruiken als een docking station of zelfs om extra opslagapparaten aan te sluiten als je dat wilt.

Software

Je kunt deze harde schijf instellen op JBOD (wat staat voor 'just a bunch of drives'), waardoor beide schijven apart functioneren. Dit is optioneel en niet noodzakelijk, aangezien het geen garantie biedt tegen schijfuitval of prestatievoordelen heeft.

Vooraf geïnstalleerd op de My Book Duo is de WD Discovery Tool, waarmee je andere WD-apps downloadt en bijwerkt, zoals de WD Security app, WD Backup en WD Drive Utilities. Hiervan is de WD Drive Utilities heel belangrijk, omdat je hiermee de RAID-configuratie van de WD Duo wijzigt.

RAID

RAID staat voor redundant array of inexpensive disks (redundante reeks van goedkope schijven). Dat betekent dat RAID een manier is om meerdere schijven logisch samen te voegen in een enkele reeks. Het idee is dan dat deze schijven samen de snelheid en/of betrouwbaarheid van een duurdere schijf hebben.

De back-uptool stelt je in staat om specifieke lokale mappen elk uur, dagelijks of maandelijks te beveiligen. Je kunt meerdere schema's instellen, waardoor elke opgegeven mappenstructuur een andere back-upfrequentie heeft.

Prestaties

Hij heeft een leessnelheid van 335 Mbps en een schrijfsnelheid van 317 Mbps. Voor een opslagsysteem dat geen SSD is, is dit verrassend snel!

Wat we goed vinden:

 • Enorme hoeveelheid opslag
 • Hij heeft reeds een goed softwarepakket aan boord
 • Zeer snel voor een HDD

Wat we minder goed vinden:

 • Het glanzende oppervlak trekt stof aan

Opslagcapaciteit: 4 TB
Geformatteerd voor: Windows
Type aansluiting: Usb-c
Gewicht: 960 g
Draadloze verbinding: Nee
Soort harde schijf: SSD

Western Digital blijft indruk maken met zijn 'My Passport'-reeks van externe harde schijven, van zeer goede allrounders tot uitstekende slanke en draagbare apparaten met fantastische lees- en schrijfsnelheden.

De nieuwe Western Digital My Passport Ultra heeft dus een standaard hoog te houden.

wd my passport ultra 4tb

Design

De behuizing van de Western Digital My Passport Ultra is klein, licht en mooi ontworpen. Hij is iets groter en zwaarder dan de My Passport Slim en verruilt de metalen behuizing van deze kleinere harde schijf voor een volledig plastic behuizing.

Het is zeker niet dun of goedkoop aanvoelend, maar een metalen behuizing geeft net dat beetje meer bescherming. Je krijgt de Western Digital My Passport Ultra gelukkig met een stoffen tas, waardoor de schijf beschermd is voor onderweg. 🏃🏻‍♀️

Software

Net als bij andere externe harde schijven van Western Digital, staan er op deze externe harde schijf al een aantal programma's, waaronder Acronis True Image en GoodSync.

Acronis True Image is een softwareproduct van Acronis dat gegevensbescherming biedt, waaronder back-ups, archivering, toegang en herstel voor Windows, macOS, iOS en Android-besturingssystemen.

Met de back-upservice GoodSync maak je een back-up van gegevens van je computer naar je WD-apparaat en van je WD-apparaat naar een externe locatie, inclusief andere computers, andere WD-apparaten of cloudopslag.

Hij heeft ook de WD SmartWare Pro-software aan boord, waardoor de Western Digital My Passport Ultra automatisch back-ups van al je belangrijke bestanden en mappen maakt.

WD My Passport Ultra 4 TB usb-C-poort

Prestaties

De Ultra is compatibel met usb-c, en haalt de respectievelijke lees-en schijfsnelheid van 115 Mbpss lees. Hij is vooral handig is voor mensen met grote foto- en videoverzamelingen – vooral gezien de enorme opslagcapaciteit van 4 TB.

Wat we goed vinden:

 • Verbindt via usb-c, wat erg snel en stabiel is
 • Reeds goede voorgeprogrammeerde software aan boord
 • Klein, licht en mooi ontwerp

Wat we minder goed vinden:

 • Plastic in plaats van metalen behuizing 

Opslagcapaciteit: 960 GB
Geformatteerd voor: macOS, Windows
Type aansluiting: Usb-a 3.1
Gewicht: 74 g
Draadloze verbinding: Nee
Soort harde schijf: SSD

De robuuste ADATA SD600Q is een goede keuze als je voortdurend onderweg bent en snelle opslag nodig hebt.

adata sd600q in drie kleuren

Design

De SD600Q weegt slechts 74 gram en is zeer compact, waardoor hij broekzakvriendelijk en handig is om overal mee naartoe te nemen.

Een grote troef van deze externe harde schijf, is dat hij voldoet aan de U.S. Military MIL-STD-810G 516.6-standaard. Dat is een hele mondvol om te zeggen dat hij een val van 1,22 zonder problemen overleeft – wat voor de meesten van ons boven de hoogte van onze broekzakken zit. 😜

Ervan uitgaande dat je er een beetje voorzichtig mee omgaat, is dit een zeer betrouwbare, robuuste externe harde schijf met genoeg capaciteit om de documenten of eventueel wat programma's op te slaan die je niet al te vaak gebruikt en geen plek op je vaste pc-opslag waard zijn.

Hij heeft een niet-verwijderbare rubberen ring en de elektronica is omgeven door een aluminium omhulsel. Het ADATA-logo en het woord SSD zijn prominent aanwezig, en een blauw statuslampje geeft zijn activiteit weer.

Software

Hij heeft voorgeprogrammeerde software aan boord, waaronder Macrium Reflect backup suite en Acronis True Image. De SD600Q ondersteunt AES-256-encryptie, die je kunt instellen via ADATA's HDDtoGO.

AES

AES maakt gebruik van symmetrische sleutelversleuteling, waarbij slechts één geheime sleutel wordt gebruikt om informatie te vercijferen en te ontcijferen. AES-256, met een sleutellengte van 256 bits, ondersteunt de grootste bitgrootte en is praktisch onbreekbaar, waardoor het de sterkste encryptiestandaard is.

Macrium reflect is ook een afbeelding-gebaseerde backup- en cloning-software die je kunt inzetten. Hiermee kun je een back-up maken van hele partities (secties waarin je schijf is onderverdeeld) of afzonderlijke bestanden en mappen in een gecomprimeerd archiefbestand.

Prestaties

Vergeleken met de vorige editie, stapt ADATA over naar 3D NAND. Dit zorgt dat de schijf nog minder stroom verbruikt per eenheid opslag, snellere prestaties biedt, meer bits per eenheid volume bevat en minder opwarmt. Naarmate 3D NAND gangbaarder wordt, kan dit de SSD-technologie over de hele lijn kosteneffectiever maken.

Je kunt de SD700 aansluiten op elke computer met een usb-a-poort (v3.1 gen 1), wat betekent dat de theoretische maximale overdrachtslimiet 5 Gbps is, hetzelfde als bij v3.0. Een usb-c-poort was misschien beter geweest, aangezien de meeste nieuwe laptops hiermee zijn uitgerust.

De SD700 haalt lees- en schrijfsnelheden van 440 Mbps en 420 Mbps – wat betekent dat hij 55 MB per seconde overbrengt – en is daarmee één van de snellere draagbare harde schijven op de markt.

Wat we goed vinden:

 • Robuust, compact ontwerp.
 • Beschermd tegen het binnendringen van water en stof
 • Haalt zeer hoge lees- en schrijfsnelheden

Wat we minder goed vinden:

 • Geen usb-c-poort

Opslagcapaciteit: 1 TB
Geformatteerd voor: Windows
Type aansluiting: Usb-c, usb 3.2
Gewicht: 58 g
Draadloze verbinding: Nee
Soort harde schijf: SSD

Goede dingen verschijnen in kleine verpakkingen, en dat geldt ook voor de spectaculaire Samsung Portable T5. 

samsung portable t7 1 tb in het grijs

Als je denkt dat een extern opslagapparaat niet kleiner kan zijn dan een krachtige powerbank, dan heb je het mis. De T7 is namelijk ongeveer zo groot als een stapel creditcards. Dit betekent dat je hem in je borstzakje krijgt!

Dat is behoorlijk indrukwekkend, zeker als je bedenkt dat de connector is ingeruild voor een 10 Gbps usb-c (v3.2 Gen 2) model, om twee keer de maximale theoretische overdrachtssnelheid van zijn voorgangers te leveren.

Design

Hij heeft een gewicht van slechts 58 gram en een dikte van slechts 8 mm. Als je dit niet in je tas kwijt kunt, weet ik het ook niet meer. Hij is bovendien schokbestendig en kan vallen tot een hoogte van twee meter aan, dus hoewel ik altijd aanraad zuinig te zijn op je apparatuur, is het geen ramp als je hem in een ietwat overvolle tas moet persen.

Hij is volledig gemaakt van metaal, heeft een groot Samsung-logo op de voorkant en verder nog een voedingsledje en type-c-poort. De keuze voor een metalen chassis verhoogt de algehele stevigheid van het apparaat.

Software

Bij de Samsung Portable T7 krijg je een 256-bit-AES-encryptie en een softwarepakket voor Windows, macOS, en Android.

De grote verbetering vergeleken met zijn voorgangers zit hem in de geavanceerdere 3D V-NAND flashgeheugen dat wordt gebruikt, evenals de bijgewerkte firmware, betere hittegeleiding en TRIM-ondersteuning.

TRIM

TRIM is een ATA-commando (advanced technology attachment), waarmee een besturingssysteem een SSD met NAND-flash laat weten welke gegevensblokken het kan wissen, omdat ze niet meer worden gebruikt.

Het gebruik van TRIM verbetert de schrijfprestaties van en naar SSD's verbeteren en draagt bij aan een langere levensduur van SSD's.

Prestaties

Met een usb-c haalt de T7 harde schijf ongelooflijke lees- en schrijfsnelheden van 1050 en 1000 Mbps respectievelijk. Het is daarmee een geweldige allround externe SSD voor wie ongelooflijk grote hoeveelheden gegevens wil verplaatsen of meenemen.

Wat we goed vinden:

 • Ongelooflijke lees- en schrijfsnelheden van 540 Mbps
 • Super licht en compact ontwerp
 • Hij heeft een softwarepakket voor Windows, macOS, en Android

Wat we minder goed vinden:

 • Duur in aankoop

Opslagcapaciteit: 4 TB
Geformatteerd voor: Mac
Type aansluiting: Usb-c
Gewicht: 400 g
Draadloze verbinding: Nee
Soort harde schijf: HDD

lacie rugged usb c 4 tb

Voorbestemd om dagenlang in een eenzame hoek op je bureau te liggen, of tussen je rugzakken te worden gegooid tijdens het reizen? Deze HDD kan ertegen.

Design

De Rugged externe schijf van LaCie valt op met zijn zilveren behuizing omhuld met een dikke laag oranje siliconen. De schijven van het merk zijn in de loop der jaren niet veel veranderd, maar hier is dat een goede zaak.

Het oorspronkelijke ontwerp is nog steeds erg aantrekkelijk, en de verpakking is dik en duurzaam. De schijf zelf voelt stevig en robuust aan, zonder overdreven groot te zijn, en de buitenste schil is verwijderbaar indien nodig.

Zijn kenmerkende oranje bumper draagt bij aan de stevigheid. Het is een siliconen bumper die je gemakkelijk verwijdert als je de schijf kleiner wilt maken, maar dan verlies je wel wat bescherming.

Het andere deel van de robuustheid is de water- en schokbestendige factor, dankzij de IP54-certificering.1Belsimpel (n.d.) 'Dossier stof- en waterdichtheid' Het is een hele geruststelling te weten dat als je op trektocht bent met deze HDD in je rugzak en je in een hevige regenbui terechtkomt, er niets gebeurt met je video's en afbeeldingen. 💦

Hoewel de LaCie erg duurzaam is, moet je er wel rekening mee houden dat hij alleen beschermd is als je hem niet actief aan het gebruiken bent. Het is een HDD, een mechanische harde schijf met bewegende onderdelen, en als hij valt terwijl je hem gebruikt, is de kans groot dat hij beschadigd raakt.

Hij heeft een usb-c-poort aan boord. Geen paniek als je deze poort niet op je computer hebt: je krijgt er een type-c-naar-type-c en type-c-naar-type-a-kabel bij, beide compatibel met usb 3.0.

Software

Je kunt een heleboel softwareprogramma's downloaden, zowel voor Windows als Mac. Met de toolkit synchroniseer je bestanden in een map op je computer met een map op je externe harde schijf.

Met de Genie Back-up Assistent maak je weer een back-up van persoonlijke gegevens en haal je ze gemakkelijk terug. Ideaal voor thuisgebruikers van Windows!

Prestaties

De Lacie Rugged haalt een gemiddelde lees- en schrijfsnelheid van 130 Mbps. Dat is in principe de limiet voor HDD of mechanische schijven.

Alleen externe SSD's zoals de Samsung T5, die je via een snelle usb 3.1-verbinding gebruikt, zijn in staat om hogere snelheden te halen.

Wat we goed vinden:

 • Stevige en robuuste externe harde schijf
 • Modern en duurzaam design
 • Hoge lees- en schrijfsnelheid voor een HDD

Wat we minder goed vinden:

 • Grotere kans op beschadiging door bewegende onderdelen

Koopgids

Tijd om een en ander nader toe te lichten van zaken die belangrijk zijn om rekening mee te houden bij de aankoop van een externe harde schijf. Loop de koopgids door zodat je het model dat het best bij jou past aanschaft!

Aansluiting

Usb, of Universal Serial Bus, is een gangbaar type computerpoort waarmee je eenvoudig een apparaat opgelaadt of gegevens tussen twee apparaten kunt overdragen.

Er zijn in de loop der jaren meerdere soorten usb op de markt gekomen, elk met een uniek ontwerp en gebruiksmogelijkheden. De meest gebruikte in externe harde schijven zijn usb-a, en usb-c. Een usb-stick is hier een goed voorbeeld van.

Usb-a connectoren zijn plat en rechthoekig van vorm. Type a is de 'originele' usb-connector en is de herkenbaarste en meest gebruikte.

usb-c-kabel

Usb-c is de huidige standaard, en het combineert stroom- en datalevering met beeldschermconnectiviteit.

Usb-c is te vinden op de meeste nieuwe apparaten zoals smartphones, gamecontrollers, oordopjes, microfoons en laptops.

De 100-watt verbinding van de poort maakt hem perfect geschikt voor snel opladen en gegevensoverdracht, zelfs met grotere apparaten.

De beste externe harde schijven zijn snel omdat ze SSD-technologie gebruiken, omdat ze gebruikmaken van de nieuwste connectiviteitstechnologie, zoals usb-c, of omdat ze een combinatie van de twee gebruiken!

Voor de hoogste snelheden wil je een usb-c-aansluiting (3.2 Gen 2x2). Deze is alleen beschikbaar voor usb-c-connectoren, en biedt een maximale snelheid van 20 Gbps.

Opslagruimte

Wanneer we het over gegevensopslag hebben, zie je vaak de term terabytes (TB) verschijnen, maar de meeste bestanden die je dagelijks ziet, worden opgeslagen in gigabytes (GB) of megabytes (MB). 1 TB is gelijk aan 1.000 gigabytes (GB) of 1.000.000 megabytes (MB).

Individuele externe harde schijven beginnen vaak bij 1 TB opslagruimte, met opties die tot 20 TB gaan, zoals de WD My Book Duo 20 TB!

Veel Sd-kaartjes is beeld

De gemiddelde gebruiker bewaart een mix van foto's, video's en documenten. Bij het opzetten van een back-upplan – om opslagruimte op je pc te besparen of om bestanden te bewaren – is het moeilijk in te schatten hoeveel foto's en video's 1 terabyte aan gegevens kan bevatten.

Dit lijstje geeft je een ruw beeld van wat je met 1 TB kunt opslaan:

 • 250.000 foto's, gemaakt met een 12 megapixel camera (de huidige ideale resolutie voor smartphone camera's);
 • 250 films of 500 uur HD-video;
 • 6,5 miljoen documentpagina's, gewoonlijk opgeslagen als Office-bestanden of pdf's.

Type opslag en snelheden

SSD's zijn over het algemeen zeer snel, en daarmee sneller dan HDD's. Het is alsof je een auto met een fiets vergelijkt.

Met een SSD worden gegevens onmiddellijk geopend of opgeslagen, waardoor het ideaal is voor het kopiëren of overbrengen van talrijke bestanden of grote hoeveelheden gegevens. Ze hebben lees- en schrijfsnelheden tot wel 540 Mbps.

Een externe HDD levert doorgaans wat tragere snelheden, maar de WD My Book Duo 16 TB bereikt toch van leessnelheid van 335 Mbps en een schrijfsnelheid van 317 Mbps! Dat is voor een HDD zeer indrukwekkend.

Maar onthoud vooral dat als snelheid echt prioriteit voor je is, een SSD over het algemeen de veiligste keuze is.

Besturingssysteem

Wanneer je een externe harde schijf koopt, kan het zijn dat deze al is geformatteerd voor Windows of MacOS.

Voor Windows is dat het NT-bestandssysteem, dat vaak ook New Technology File System (NTFS) wordt genoemd. Dit is een proces dat het Windows NT-besturingssysteem gebruikt voor het efficiënt opslaan, organiseren en vinden van bestanden op de harde schijf.

Op macOS formatteer je zelf een schijf via Schijfhulpprogramma. Dit is een macOS-hulpprogramma dat je gebruikt voor het formatteren en beheren van zowel interne als externe harde schijven.

Wilt je één externe schijf gebruiken voor zowel je Windows-pc als je Mac? Een obstakel waarmee je dan wordt geconfronteerd, is dat deze platforms standaard verschillende bestandssystemen gebruiken.

Windows gebruikt NTFS en macOS gebruikt HFS, en deze zijn niet compatibel met elkaar. Je kunt de schijf echter zo formatteren dat hij zowel met Windows als met Mac werkt door exFAT te gebruiken. De video hieronder toont hoe je dat doet!

De beste externe harde schijven

ProductsoortBeste voorBeoordelingProductpagina
WD My Book Duo 16 TBMassa-opslag9,3Bekijk hem hier
WD My Passport Ultra 4 TBPrijs-kwaliteit9,1Bekijk hem hier
ADATA SD600Q 960 GBCompactheid8,8Bekijk hem hier
Samsung Portable T7 1 TBGrote bestanden8,7Bekijk hem hier
LaCie Rugged usb-c 4 TBBestendigheid8,6Bekijk hem hier

Veelgestelde vragen

⌛ Hoelang gaat een externe harde schijf mee?

De gemiddelde levensduur van een externe harde schijf, ervan uitgaande dat er geen fysieke schade optreedt, is ongeveer 3-5 jaar. Dit is ook afhankelijk van het merk, model en de omstandigheden waarin je de schijf bewaart.

Als je een externe harde schijf gebruikt om back-ups te maken van je gegevens, overweeg dan om deze om de paar jaar te vervangen, zodat je er zeker van bent dat je gegevens veilig zijn.

💨 Hoe snel zijn externe harde schijven?

Externe harde schijven worden beoordeeld op basis van de snelheid van hun interface. Alle moderne harde schijven hebben ondersteuning voor usb-3.0 of usb-3.1 Gen 1. Beide standaarden bieden een maximale doorvoersnelheid van 5 Gbps. Nieuwere schijven ondersteunen usb-3.1 Gen 2, wat een snelheid van 10 Gbps mogelijk maakt.

➡️ Welke soort externe harde schijven zijn er?

Er zijn twee soorten externe harde schijven: HDD, ook bekend als mechanische of traditionele harde schijven en SDD, solid state drives. 

SSD's zijn snel, draagbaar, robuust gebouwd en bevatten geen bewegende onderdelen, wat betekent dat ze minder gevoelig zijn voor storingen en beschadigingen. Ze zijn dus ontworpen om overal mee naartoe te nemen.

Als je grote hoeveelheden gegevens wilt opslaan, is een HDD de beste keuze. Maar als snelheid je hoogste prioriteit is, als je bijvoorbeeld veel grote bestanden verplaatst of programma's vanaf de schijf wilt uitvoeren, ga je liever voor een SSD. 

Je kunt ook altijd een kleinere SSD gebruiken voor bestanden die je vaak moet openen of verplaatsen, en de andere gegevens die je minder vaak gebruikt opslaan op een HDD met een hogere capaciteit.

Conclusie

Meer opslag nodig en nood aan een veilige plek voor al je waardevolle bestanden? Dan is een externe harde schijf een goede aankoop! Ga voor een licht en robuust model als je vaak onderweg bent, zodat de kans op beschadiging klein is!

Ik ben benieuwd naar welke externe harde schijf jouw digitale kluis mag worden! 🔒

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen