Met De Beste Usb Stick Sla Je Je Bestanden Veilig En Snel Op

Nikki Veerbeek

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

5 min. leestijd

Met De Beste Usb Stick Sla Je Je Bestanden Veilig En Snel Op

Met een usb-stick heb je je bestanden altijd op zak. Een ontzettend handig apparaatje dus. Maar wat is de beste usb-stick voor jou? Om je een lange zoektocht te besparen, zet ik in dit artikel de 5 beste usb-sticks van dit moment op een rij en leg ik je uit op welke dingen je moet letten tijdens het aankoopproces.

Patriot Supersonic Rage 2 USB

Patriot Supersonic Rage 2 USB

array ( 0 => (object) array( 'store' => 'Amazon.nl', 'url' => 'https://www.amazon.nl/dp/B09KY87TRR', 'price' => 14.49, 'tag_line' => 'Op voorraad', ), )

Bekijk de laagste prijs

SanDisk Ultra Fit CZ43 USB

SanDisk Ultra Fit CZ43 USB

array ( )

Patriot Supersonic Rage 2 USB

Patriot Supersonic Rage 2 USB

array ( )

Usb-sticks koopgids: hoe maak je de beste koop?

De eerste commerciële usb-stick zag het levenslicht in 2000 en ontwikkelde zich door de jaren heen in een rap tempo door. Vooral de opslagcapaciteit en de snelheid van het apparaatje kregen een gigantische upgrade als je het vergelijkt met de usb-sticks van toen. Bovendien zijn usb-sticks veel compacter geworden.

Dat usb-sticks voortdurend aan verandering onderhevig zijn, maakt het wellicht lastig om te bepalen wat op dit moment een goede koop is. Daarom ben ik er om je te helpen! 🙋‍♀️ In onderstaande koopgids licht ik de belangrijkste specificaties uit, zodat je precies weet wat je in overweging moet nemen.

usb-stick met roze achtergrond

Opslagcapaciteit

Het allerbelangrijkste punt is waarschijnlijk de opslagcapaciteit. Dit bepaalt hoeveel data je opslaat op je usb-stick.

De eerste usb-stick had een opslagcapaciteit van slechts 8 MB. Wat een verschil met nu! Er zijn usb-sticks met verschillende opslagcapaciteiten op de markt, maar over het algemeen loopt het uiteen van 8 GB tot 256 GB. Tegenwoordig bestaan er ook usb-sticks met een opslag van 1 of 2 TB, maar het prijskaartje hiervan is vooralsnog erg hoog.

Hoeveel je nodig hebt, hangt naast het beoogde gebruik ook af van het soort bestanden dat je wilt opslaan op je usb-stick. Videobestanden nemen bijvoorbeeld veel meer ruimte in beslag dan tekstdocumenten.

Hieronder vind je een aantal handvaten bij het vinden van de juiste opslagcapaciteit:

 • Als je vooral tekstdocumenten wilt opslaan, is 8 GB voldoende.
 • Wil je ook muziek en foto's opslaan, dan is het verstandig om voor 16 tot 32 GB te kiezen.
 • Als je de usb-stick wilt gebruiken voor het opslaan van een flink aantal grote video's (zoals films), ga dan voor 64 GB of meer.

Als het je vooral om opslaan van (veel) bestanden gaat en niet per se om het meenemen, is het wellicht verstandiger om voor een goede externe harde schijf of externe ssd te kiezen.

Versies

Er zijn verschillende soorten versies van usb:

 • Usb 2.0 heeft een overdrachtssnelheid van tot 480Mb/s.
 • Usb 3.0 heeft een overdrachtssnelheid van tot 5 Gb/s.
 • Usb 3.1: heeft een overdrachtssnelheid van 10 Gb/s.

Als je usb 3.0 of 3.1 wilt gebruiken, heeft het apparaat waar je de usb-stick op aansluit ook een poort nodig die hier geschikt voor is. Een usb 3.0-poort is meestal blauw gekleurd, terwijl de kleur van een usb 3.1-poort verschilt per fabrikant.

rode usb-stick

Maximale leessnelheid

Met de maximale leessnelheid doelt men op de snelheid waarmee een computer of laptop bestanden van de usb-stick kan afhalen. Dit wordt uitgedrukt in Mb/s of Gb/s. Hoeveel leessnelheid de usb-stick maximaal kan behalen, hangt af van de versie (2.0, 3.0 of 3.1).

Maximale schrijfsnelheid

De maximale schrijfsnelheid is de snelheid waarmee bestanden vanaf een ander apparaat op een usb-stick kunnen worden gezet. Dit drukt men uit in Mb/s of Gb/s. Hoeveel leessnelheid de usb-stick maximaal kan behalen, hangt af van de versie (2.0, 3.0 of 3.1).

Hoe goed kan je usb-stick tegen een stootje?

Een usb-stick kan nog zo snel zijn en zoveel opslagruimte hebben, het is een groot risico als het apparaatje niet stevig genoeg is. Als de usb-stick dan onverhoopt kapotgaat, ben je al je bestanden kwijt. En dat is het laatste wat je wilt. Check dus altijd even of de usb-stick een stevige behuizing heeft.

Zo zijn er usb-sticks die een stootvaste behuizing hebben. Als dat predicaat erbij staat vermeld, weet je zeker dat je usb-stick tegen een stootje kan. Er zijn zelfs usb-sticks die waterdicht zijn, al is dit niet heel gebruikelijk.

Formaat

Het idee achter een usb-stick is dat je hem makkelijk meeneemt. Een usb-stick is daarom per definitie een compact apparaatje. Hoe compact, kan nog wel per exemplaar verschillen.

hand houdt een usb-stick vast

Design

De een kijkt nauwelijks naar het design van een usb-stick, voor de ander is het een doorslaggevende factor. Er zijn ubs-sticks in alle soorten en maten, dus is er voor een ieder een goed design te vinden. Maar let wel op: de mooiste (of grappigste) usb-stick is niet per se de beste.

Versleutelingssysteem

Sommige usb-sticks hebben een versleutelingssysteem (encryptie). Je beschermt je documenten dan met een wachtwoord. Mocht je documenten met gevoelige informatie op de usb-stick willen zetten, dan is het verstandig om voor zo'n model te kiezen.

De 5 beste usb-sticks onder elkaar

1. Beste USB-stick: Patriot Supersonic Rage 2 USB

Ik ben trots om de Patriot Supersonic Rage 2 USB-flashdrive aan te kondigen, een opvallende verschijning in zijn categorie, met uitzonderlijke prestaties en indrukwekkende specificaties. Met overdrachtssnelheden tot 5 keer sneller dan USB 3.0 en leessnelheden tot 600 MB/s, is het geschikt voor grote bestandsoverdrachten en veeleisende projecten, zoals erkend door The New York Times Wirecutter. De drive heeft een duurzame behuizing voor bescherming tegen vallen en morsen, een kaploos, uitschuifbaar ontwerp en een LED-lichtindicator die tegemoetkomt aan de praktische behoeften van gebruikers. Bovendien wordt het geleverd met een garantie van 5 jaar, waardoor langdurige betrouwbaarheid wordt gegarandeerd. Zoals één recensie opmerkt: "De Patriot Supersonic Rage Pro biedt indrukwekkende snelheden en prijzen, waardoor het een overtuigende optie is voor degenen die hun USB-flashdrive willen upgraden."

De Patriot Supersonic Rage Prime USB 3.2 Gen 2 Flash Drive tilt het naar een hoger niveau, met een aanzienlijke opslagcapaciteit van 1TB en compatibiliteit met USB 3.2 Gen 2, met achterwaartse compatibiliteit met USB 2.0. Dit maakt het een ideale keuze voor gebruikers met uitgebreide opslagvereisten. Bovendien onderstreept de multi-platform compatibiliteit en erkenning van The New York Times Wirecutter als een van de beste USB-flashdrives zijn veelzijdigheid en kwaliteit. De aangepaste duurzame behuizing, LED-lichtindicator en kaploos, uitschuifbaar ontwerp maken het een praktische en betrouwbare optie voor gebruikers in verschillende toepassingen. Het is belangrijk op te merken dat hoewel de drive geschikt is voor grote bestandsoverdrachten, Patriot het recht behoudt om geen service te verlenen bij eventuele SSD-fouten als gevolg van misbruik of gebruikersschade, waarbij de noodzaak van verantwoord gebruik wordt benadrukt.

In vergelijking biedt de Patriot Supersonic Rage Pro USB 3.2 Gen 1 Flash Drive indrukwekkende specificaties en prijzen, waarbij gebruikers op zoek naar hoge prestaties tegen een betaalbare prijs worden bediend. Met opeenvolgende leessnelheden tot 420 MB/s en 8.000 IOPS voor 4K willekeurige schrijfprestaties, excelleert deze drive in efficiënte gegevensoverdracht. De solide aluminium behuizing, plug-and-play functionaliteit en UASP-ondersteuning versterken verder zijn aantrekkingskracht, zoals benadrukt door benchmarks die indrukwekkende lees- en schrijfsnelheden laten zien. De aanstaande release van de 1TB-drive breidt de opties uit voor gebruikers die op zoek zijn naar grotere opslagcapaciteiten tegen concurrerende prijspunten.

Hoewel de Patriot Supersonic Rage-serie uitblinkt in prestaties en duurzaamheid, zijn er enkele beperkingen, zoals de mogelijke uitsluiting van servicediensten voor door gebruikers beschadigde SSD's en het ontbreken van specifieke functies in vergelijking met premium USB-flashdrives. In een drukke markt concurreert het met andere toonaangevende merken die mogelijk extra functies of ontwerpkenmerken prioriteren. Voor gebruikers die snelheid, duurzaamheid en praktisch gebruik prioriteren, is de Patriot Supersonic Rage-serie echter een overtuigende keuze.

Al met al onderscheidt de Patriot Supersonic Rage-serie zich in de markt voor USB-flashdrives, uitblinkend in prestaties, duurzaamheid en opslagopties. Of het nu gaat om de hoge overdrachtssnelheden van de Rage 2, de uitgebreide 1TB-capaciteit van de Rage Prime, of de indrukwekkende prestaties en prijzen van de Rage Pro, de serie biedt een uitgebreid assortiment om te voldoen aan diverse gebruikersbehoeften. Als snelheid en betrouwbaarheid van het grootste belang zijn, is de Patriot Supersonic Rage-serie ongetwijfeld een topkandidaat in de categorie USB-flashdrives.

Voordelen Patriot Supersonic Rage 2 USB
 • Uitzonderlijke prestaties en indrukwekkende specificaties.
 • Duurzame behuizing voor bescherming tegen vallen en morsen.
 • Multi-platform compatibiliteit en erkenning van The New York Times Wirecutter.
Nadelen Patriot Supersonic Rage 2 USB
 • Mogelijke uitsluiting van service voor door de gebruiker beschadigde SSD's.
 • Gebrek aan specifieke functies in vergelijking met USB-flashstations uit het premiumsegment.
 • Concurrentie met andere toonaangevende merken die prioriteit geven aan aanvullende functies of ontwerp esthetiek.

2. SanDisk Ultra Fit CZ43 USB

2. SanDisk Ultra Fit CZ43 USB

Belangrijke specificaties:

3. Patriot Supersonic Rage 2 USB

3. Patriot Supersonic Rage 2 USB

Belangrijke specificaties:

4. Beste USB-stick: Patriot Supersonic Rage 2 USB

4. Beste USB-stick: Patriot Supersonic Rage 2 USB

Belangrijke specificaties:

5. PNY Turbo 256GB USB flash

5. PNY Turbo 256GB USB flash

Belangrijke specificaties:

Type input/output: USB 3.0 A
Opslagcapaciteit: 256 GB
Maximale schrijfsnelheid: 160 Mbps
Maximale leessnelheid: 640 Mbps

Ik ben enthousiast om de PNY Turbo 256GB USB flash drive met je te delen, onderdeel van de Turbo Attache serie, die opvalt door zijn solide constructie, schuifmechanisme en USB 3.0 connectiviteit. Met prijzen vanaf $8 biedt het een betaalbare optie voor gebruikers die op zoek zijn naar voldoende opslagcapaciteit voor verschillende toepassingen. De lees- en schrijfsnelheden van de drive bieden een bevredigende ervaring voor dagelijks gebruik. Deze USB-stick is vooral geschikt voor gebruikers die "volledige" Linux-installaties uitvoeren, waarbij bepaalde distributies goed en efficiënt werken op de drive. Het is echter belangrijk om te erkennen dat sommige distributies mogelijk langzamer werken op dit apparaat.

Een opvallende evolutie ten opzichte van zijn voorgangers, de PNY Turbo Attache 3, biedt deze USB flash drive overdrachtssnelheden ongeveer tien keer sneller dan standaard PNY USB 2.0 flash drives, zoals benadrukt in beoordelingen. De verbeterde overdrachtssnelheid maakt snelle en efficiënte gegevensoverdracht mogelijk, waarbij ongeveer 47.349 nummers kunnen worden opgeslagen. Bovendien draagt de vergrendelingsschuiver en activiteitslampje bij aan het gebruiksvriendelijke ontwerp, wat de aantrekkingskracht ervan vergroot. Het is echter belangrijk om de gemelde problemen van inconsistente schrijfsnelheden in overweging te nemen, aangezien schommelingen de gebruikerservaring kunnen beïnvloeden.

Vergeleken met zijn tegenhangers biedt de PNY Turbo 256GB USB flash drive een overtuigende combinatie van betaalbaarheid, voldoende opslag en bevredigende prestaties voor dagelijks gebruik en specifieke toepassingen zoals Linux-installaties. Gebruikers kunnen echter alternatieven vinden die meer geschikt zijn als consistente schrijfsnelheden een prioriteit zijn. Hoewel de drive een competitieve optie biedt binnen zijn prijsklasse, moeten potentiële kopers de gemelde schommelingen in schrijfsnelheden afwegen tegen zijn andere verdiensten voordat ze een aankoopbeslissing nemen.

Kortom, de PNY Turbo 256GB USB flash drive biedt een budgetvriendelijke oplossing met een stevige constructie, USB 3.0 connectiviteit en voldoende opslagcapaciteit voor diverse behoeften. De prestaties bij het accommoderen van "volledige" Linux-installaties en de verbeterde overdrachtssnelheden ten opzichte van eerdere modellen maken het tot een veelzijdige optie. De gemelde inconsistente schrijfsnelheden benadrukken echter een mogelijke beperking die gebruikers in overweging moeten nemen. Als je prioriteit ligt bij voldoende opslag en bevredigende dagelijkse prestaties, kan de PNY Turbo 256GB USB flash drive een geschikte keuze zijn.

Voordelen PNY Turbo 256GB USB flash
 • Degelijke constructie
 • Schuifmechanisme
 • USB 3.0 connectiviteit
Nadelen PNY Turbo 256GB USB flash
 • Onregelmatige schrijfsnelheden
 • Schommelingen in schrijfsnelheden

Veelgestelde vragen over usb-sticks

Hoe werkt een usb-stick?

Een usb-stick is een extern opslagmedium in de vorm van een stick. Je sluit hem aan op de usb-poort van een apparaat. Hierna kun je data op de usb-stick zetten en er eventuele bestanden afhalen. Dit is mogelijk omdat er flashgeheugen in zit: geheugen dat de data behoudt als het apparaat uitstaat. De usb-stick krijgt de stroom via de usb-poort.

Hoe zet je bestanden op een usb-stick?

Allereerst stop je de usb-stick in de usb-poort van je apparaat. Op een laptop zitten de poorten meestal aan de zijkant, op een desktop doorgaans aan de voor- en achterkant.

Op een Windows-apparaat opent er normaal gesproken een dialoogvenster, waarop je Map openen en bestanden weergeven kiest. Zo niet, ga dan naar Verkenner en klik op de naam van je usb-stick. Vervolgens ga je naar de map waaruit je de bestanden wilt kopiëren en sleep je die naar je usb-stick.

Op een apparaat van Apple open je Finder en ga je naar de map waar de bestanden staan die je op de usb-stick wilt zetten. Vervolgens sleep je de bestanden van de geopende map naar je usb-stick. De map van je usb-stick vind je ook in Finder. Aan de linkerkant verschijnt onder 'Locaties' de naam van de stick.

Wat is formatteren?

Simpel gezegd is het formatteren het wissen van alle data op je usb-stick. Alle usb-sticks zijn geformatteerd op het moment dat je een exemplaar koopt. Maar soms ontvang je later een melding dat je usb-stick moet worden geformatteerd.

Dit duidt op een fout met je usb-stick. Zorg er altijd voor dat je de bestanden eerst ergens anders opslaat voordat je het formatteren uitvoert, anders ben je ze straks kwijt.

Het formatteren zelf is eenvoudig. Op een Windows sluit je de usb-stick aan en open je Verkenner en klik je met je rechtermuisknop op de usb-stick. Daar kies je voor formatteren. Op een Mac ga je na het aansluiten naar Programma's > Hulpprogramma's > Schijfhulpprogramma. Vervolgens selecteer je de usb-stick en klik je op Wis.

Welke usb-stick moet ik kopen?

Dat hangt er een beetje vanaf wat je zoekt, dus het is lastig daar een eenduidig antwoord op te geven. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste usb-sticks. Zo maak je de beste keuze!

 Patriot Supersonic Rage 2 USBSanDisk Ultra Fit CZ43 USBPatriot Supersonic Rage 2 USBPatriot Supersonic Rage 2 USBPNY Turbo 256GB USB flash
Type input/outputUSB 3.0 A
Opslagcapaciteit256 GB
Maximale schrijfsnelheid160 Mbps
Maximale leessnelheid640 Mbps
Afmetingen (b x h x d)
Stootvaste behuizing

Conclusie

Ik hoop dat je wijzer bent geworden over usb-sticks. Hieronder vind je nogmaals de 5 beste usb-sticks van dit moment. Klik op de links om ze te bekijken. En mocht je geslaagd zijn voor een nieuwe usb-stick, laat het ons dan vooral weten!

Was dit artikel behulpzaam?