Internet met de Beste Ethernet-Adapter: Pico Bello!
Snel, stabiel en veilig. Klinkt goed toch?
Je kent het vast wel: dat moment dat je diep in je werk, studie of game zit en ineens is je wifiverbinding weg. Je moet opnieuw beginnen of verliest het potje. Dat is frustrerend! Met de beste ethernet-adapter is een slechte internetverbinding verleden tijd!
Ethernet is sneller, stabieler en veiliger. Alhoewel de meeste apparaten werken via wifi, ben je hiertoe niet beperkt. Een ethernet-adapter creëert de mogelijkheid om verbinding te maken met ethernet. In dit artikel vind je een handige koopgids en onze top 5 om je te helpen bij het maken van de beste koop!
USB 3.0 Gigabit LAN Ethernet Adapter + 3 Poorts USB Hub
Netwerk Tester
USB-C naar Ethernet | Internet LAN Netwerk Adapter
Ethernet-adapter koopgids: hoe maak je de beste koop?
Een ethernet-adapter creëert de mogelijkheid om apparaten te verbinden via een ethernetkabel die deze mogelijkheid oorspronkelijk niet hadden. Hierdoor geniet je van een stabiele en snelle internetverbinding.
Maar waarom is ethernet beter dan wifi? En hoe helpt een ethernet-adapter daarbij? Daar ga ik het uitgebreid over hebben in deze koopgids, zodat je na het lezen van dit artikel precies weet waar je op moet letten bij de aanschaf van een ethernet-adapter! ✅
Het verschil tussen wifi en ethernet
Laat ik beginnen met het uitleggen wat het verschil is tussen wifi en ethernet, zodat de meerwaarde van een ethernet-adapter duidelijk is.
Zowel wifi als ethernet bieden de mogelijkheid om apparaten met het internet en met elkaar te verbinden. Als het gaat om een internetverbinding begint dit bij de modem en router. Zonder modem is het onmogelijk om internet in huis te hebben.
Het modem ontvangt informatie van de internetprovider en is een soort vertaler: hij zet het internetsignaal van je provider om tot een signaal dat zorgt dat je internet toegankelijk is. Dit zorgt er nog niet voor dat de apparaten ook daadwerkelijk verbinden met het internet. Dit doet de router.
In sommige gevallen zijn de router en de modem twee aparte apparaten en in andere gevallen is de router in de modem ingebouwd. Een router verspreidt het internetsignaal en stuurt het naar verschillende apparaten door. Dit gebeurt draadloos via een wifi-signaal of via ethernetkabels.
Als het gaat om het verbinden van apparaten met elkaar, kan dit via verschillende aansluitingen, waarvan bluetooth en wifi het bekendst zijn, maar ook hier is een ethernetverbinding een uitkomst.
En daarmee komen we bij het verschil tussen wifi en ethernet.
🔜 Snelheid
De snelheid van het internet is allereerst afhankelijk van de router en het internetabonnement. Het is niet mogelijk om een hogere internetsnelheid te behalen dan de snelheid die de router of het abonnement biedt. De internetsnelheid is ook afhankelijk van de verbinding: wifi of ethernet.
Kort gezegd is de ethernetkabel de duidelijke winnaar op het gebied van snelheid. Via een ethernetkabel wordt het internetsignaal direct doorgestuurd naar het aangesloten apparaat.
Er is hierbij geen sprake van andere apparaten die dit signaal verstoren en er is nauwelijks sprake van vertraging (netwerk lag of -latency), wat wel het geval is bij wifi. Dit resulteert in een snellere en consistentere verbinding.
Daarnaast heeft de nieuwste wifi-standaard een overdrachtssnelheid van maximaal 1000 Mb/s, maar vanwege de vertraging ligt de daadwerkelijke snelheid rond een maximum van 866,7 Mb/s.
Ethernet biedt snelheden tot 100 Gb/s, alhoewel men dit voornamelijk toepast in bijzondere gevallen.
De reguliere consument zal eerder te maken hebben met ethernetkabels met een maximumsnelheid tot 1000 Mb/s en bij uitzonderingen tot 10 Gb/s. De snelheid van een ethernetkabel hangt af van de kabel, daarover later meer.
Gezien de maximum internetsnelheid die providers bieden op dit moment nog op 1000 Mb/s ligt, heb je voor enkel internet (nog) geen ethernetkabel nodig met een snelheid hoger dan dit. Het biedt wel voordelen bij dataoverdrachten tussen verschillende apparaten.
🔒 Veiligheid
Een ander aspect waarin ethernet het wint van wifi is de veiligheid. Hackers kunnen een wifi-signaal van buitenaf onderscheppen. Op dit signaal zit een versleuteling ter beveiliging. Afhankelijk van deze versleuteling en de hacker is het mogelijk dat de hacker dit kan kraken met alle gevolgen van dien.
Een internetverbinding via een ethernetkabel is een stuk lastiger te onderscheppen voor derden. Het is een fysieke aansluiting waar je van buitenaf niet op kunt inbreken.
Iemand zou fysiek verbinding moeten maken met het netwerk via de router of de modem om in te breken op het signaal. Behalve het feit dat het opvalt wanneer iemand ongewenst aan je modem zit, is de kans ook een stuk kleiner dat een hacker dit risico neemt.
👍 Gebruiksgemak
Bij gebruiksgemak wint wifi van ethernet. Er is hierbij geen gedoe met kabels. Bij een verbinding met ethernet sleep je een kabel mee of je bent gebonden aan een vaste plek. En als je de kabel niet in je muur installeert, loopt de kabel door je huis.
Daartegenover staat dat het bij een ethernetverbinding niet nodig is om een wachtwoord in te vullen, maar bij de meeste apparaten sla je het wifi-wachtwoord op bij de eerste keer verbinden zodat je niet iedere keer het wachtwoord opnieuw in hoeft te vullen.
Hoe werkt een ethernet-adapter?
Nu je weet wat de voordelen zijn van ethernet vergeleken met wifi, is het tijd om dieper op ethernet-adapters in te gaan. Te beginnen met: hoe werkt een ethernet-adapter?
Tegenwoordig zijn er steeds minder apparaten met een ingebouwde ethernet-aansluiting. Die maken, in plaats van ethernet, gebruik van wifi. Om het apparaat toch te verbinden met een ethernetkabel is een extra onderdeel nodig.
Het is in sommige gevallen mogelijk om een ethernetkaart aan te schaffen en deze in te bouwen in je laptop of je pc. Daar zitten wel wat haken en ogen aan. 👀
Allereerst is het een must om te beschikken over technische kennis en vaardigheden, en daarnaast is het niet altijd mogelijk bijvoorbeeld omdat het apparaat niet te openen is of omdat het apparaat de ruimte niet biedt.
Een makkelijkere en betere oplossing is een ethernet-adapter. Dit lijkt op een usb-hub, maar in plaats van dat het extra usb-aansluitingen biedt, biedt het een ethernet-aansluiting. In sommige gevallen biedt een ethernet-adapter ook extra usb-aansluitingen.
De toepassing van een ethernet-adapter zie je vooral op pc’s, maar je kunt de adapter ook gebruiken op andere apparaten.
De ethernet-adapter verbind je met het apparaat waarna het mogelijk is om het apparaat te verbinden met andere apparaten (voor dataoverdracht) of met de router (voor internetverbinding).
Als je geen router hebt, is het ook mogelijk om je ethernetkabel te verbinden met een powerline-adapter, deze verandert je elektriciteitskabels in een snel netwerk. Ook handig als je wel een router hebt, maar deze niet snel genoeg is. De beste powerline-adapter biedt sneller internet dan de gemiddelde router.
De overdracht van (internet)data via het ethernet
Bij het vervoeren van gegevens via een ethernetkabel wordt de (internet)data opgesplitst in kleine stukjes. Deze kleine stukjes worden in ethernetframes geplaatst, een soort pakketten.
Het eerste deel van het ethernetframe is de kop-informatie. De kop-informatie bevat informatie over de bestemming en het bronadres. Netwerkapparatuur gebruikt deze informatie om het pakket naar het apparaat van de ontvanger te leiden.
Naast de bestemmingsinformatie bevat een ethernetframe de zogenaamde payload. De payload bestaat uit de daadwerkelijke gegevens die vervoerd worden.
Het laatste element van het ethernetframe is de CRC Checksum. De CRC Checksum controleert of de gegevens niet beschadigd zijn tijdens de verzending.
Een voorbeeld om het makkelijker te maken:
Je kunt dit proces zien als het verzenden van een computer met alles erop en eraan. Het pakket wordt opgesplitst in delen, omdat het te groot is om in één deel te vervoeren.
- De ethernetframes: de computer, het beeldscherm, het toetsenbord en de muis worden apart ingepakt.
- De ethernetkabel: de postbezorger die de pakketten vervoert.
- De kop-informatie: de verzendlabels op de pakketten. Door de verzendlabels op de pakketten weet de postbezorger waar hij ze moet afleveren.
- De CRC Checksum: de douane controleert bij aflevering of de inhoud van de pakketten wel overeenkomt met wat het zou moeten zijn.
De snelheid
De snelheid van het ethernet hangt af van de ethernet-aansluiting, de aansluiting van de ethernet-adapter en de ethernetkabel.
Laten we beginnen met de ethernetkabel. Ik gaf al aan dat ethernet in sommige gevallen een snelheid haalt van 100 Gb/s. Dit is iets wat voorkomt bij onder andere datacenters en niet bij regulier gebruik.
Dit geldt ook voor de andere ethernetkabels met een snelheid groter dan 10 Gb/s. Deze bespreek ik hier dan ook niet.
In dat geval houden we vier ethernetkabel-categorieën over:
Categorie | Doorvoersnelheid | Bandbreedte |
---|---|---|
Cat5 | 100 Mb/s | 100 MHz |
Cat5e | 1000 Mb/s | 100 MHz |
Cat6 | 1000 Mb/s | 250 MHz |
Cat6a | 10 Gb/s | 500 MHz |
De doorvoersnelheid geeft aan hoe snel data vervoerd wordt. De bandbreedte is hoeveel data tegelijkertijd vervoerd wordt. Onderstaande video (Engels) geeft je een handig voorbeeld. 👇
Maar wat heb je nu nodig? Dat hangt af van je persoonlijke situatie. 100 Mb/s is geschikt voor kleine dataoverdrachten en lichte netwerkactiviteiten, zoals e-mailen en surfen op het web. 1000 Mb/s is belangrijk voor grote dataoverdrachten en voor streamen.
10 Gb/s is voor internet niet nodig, gezien de maximale internetsnelheid die providers op dit moment bieden 1000 Mb/s is. Toch heb je er in enkele gevallen baat bij, zoals bij grote dataoverdrachten, of wanneer je bijvoorbeeld een kleine serverruimte in huis hebt.
Ook is het future-proof: zodra de maximale internetsnelheid vanuit de providers verhoogt, haal je die snelheid met deze kabel ook daadwerkelijk binnen.
De bandbreedte die nodig is hangt af van het aantal apparaten die je met elkaar verbindt en de hoeveelheid bestanden die je tegelijkertijd verzendt of binnenhaalt.
De ethernet-aansluiting speelt hierin ook een grote rol: je kunt een kabel hebben die een snelheid van 10 Gb/s ondersteunt, maar als de ethernet-aansluiting dit niet ondersteunt, heb je er weinig aan.
Let vooraf op de ethernet-ondersteuning van zowel de ethernet-adapter als van de router. In veel gevallen is dit vooralsnog een fast ethernet (100 Mb/s) of gigabit ethernet-ondersteuning (1000 Mb/s). In enkele gevallen kom je 10 gigabit ethernet-ondersteuning (10 Gb/s) tegen.
Als laatste hangt de snelheid af van de ethernet-adapter-aansluiting. Dat leg ik je onder het volgende kopje uit.
De aansluiting van de ethernet-adapter
De aansluiting van een ethernet-adapter is van een type usb. Dit zijn de mogelijke aansluitingen: micro-usb, usb-a en usb-c. Simpel gezegd loopt de snelheid van de gegevensoverdracht op van de eerstgenoemde tot de laatstgenoemde, maar er komt meer bij kijken. 👀
Je hebt usb 2.0, 3.0, 3.1, 3.2 en 4.0. Kort door de bocht geldt: hoe hoger het getal, hoe sneller de gegevensoverdracht. Micro-usb is vrijwel altijd usb 2.0. Usb-a heb je zowel in 2.0, 3.0 als in usb 3.1. Usb-c is te verkrijgen in 3.1, 3.2 en 4.0. Een usb-c 4.0 type ondersteunt Thunderbolt 3 en 4.
Daarnaast beschikt een usb-c aansluiting over multi-lane operation. Hiermee wordt het mogelijk om data gelijktijdig over meerdere lanes te versturen. Het gevolg hiervan is dat de gegevensoverdracht via usb-c dubbel zo snel is dan een usb-a van hetzelfde type (cijfer en genre).
Wat is dan de invloed van de usb-aansluiting op de ethernet-adapter? Zoals ik al aangaf, heeft de ethernetkabel een snelheid tot wel 100 Gb/s. De uiteindelijke ethernetsnelheid hangt daarbij ook af van de usb-aansluiting.
Usb 2.0 heeft bijvoorbeeld een maximale snelheid van 480 Mb/s. Ongeacht de kabel en internetaansluiting krijg je geen hogere snelheid dan dit. Onderaan zie je een overzicht van de maximumsnelheden per usb-a aansluiting. Usb-c is dubbel zo snel, alleen Thunderbolt niet, want dat is sowieso al usb-c.
Usb-type | Maximale snelheid |
---|---|
Usb 2.0 | 480 Mb/s |
Usb 3.0 Usb 3.1 gen 1 Usb 3.2 gen 1 | 5 Gb/s |
Usb 3.1 Gen 2 Usb 3.2 gen 2 (x1) | 10 Gb/s |
Usb 3.2 Gen 2×2 | 20 Gb/s |
Usb 4.0 (Thunderbolt 3 en 4) | 40 Gb/s |
Let daarom goed op de usb-aansluiting van de ethernet-adapter. Het bepaalt, in combinatie met de ethernet-aansluiting en -kabel, de uiteindelijke snelheid die te behalen valt.
Zorg ook dat de aansluiting van de ethernet-adapter compatibel is met de usb-aansluiting van het aangesloten apparaat. Als je laptop bijvoorbeeld een usb-a aansluiting heeft, kom je niet ver met een ethernet-adapter met een usb-c aansluiting.
Ik vermeldde eerder al dat sommige ethernet-adapters ook beschikken over extra usb-aansluitingen. Bekijk deze usb-types dan ook goed. Zo heb je niet alleen een goede ethernet-adapter, maar ook een goede usb-hub! 😄
Usb-types en hun generaties
Na verloop van tijd werd usb steeds vernieuwd en dit resulteerde in de usb-generaties, wat het niet bepaald makkelijk maakt. Zoals je in bovenstaande tabel ziet, is het niet altijd zo dat usb 3.2 sneller is dan 3.1 of 3.0; de nieuwe generatie usb 3.1 (gen 2) is sneller dan de oude generatie usb 3.2 (gen 1).
Wanneer geen generatie vermeld staat, kun je van het volgende uitgaan:
- Usb 3.0 is: usb 3.0 / 3.1 gen 1 / 3.2 gen 1
- Usb 3.1 is: 3.1 gen 2 / usb 3.2 gen 2 (x1) / usb 4.0 (Thunderbolt 1)
- Usb 3.2 is: 3.2 gen 2 (x2) / usb 4.0 (Thunderbolt 2)
- Usb 4.0 is: Thunderbolt 3 of 4
- Usb-c: de nieuwste generatie van usb 3.1, usb 3.2 of usb 4.0. (Minimaal 5 Gb/s)
De 5 beste ethernet-adapters onder elkaar
1. USB 3.0 Gigabit LAN Ethernet Adapter + 3 Poorts USB Hub
2. Netwerk Tester
3. USB-C naar Ethernet | Internet LAN Netwerk Adapter
4. Vues USB naar Ethernet Adapter / Internet / Netwerk – 10/100/1000 Mbps
5. A-KONIC© USB-C Naar Ethernet Adapter | USB C To Internet RJ45 Poort / LAN Netwerk | 10/100/1000 Mbps | Apple Macbook Pro | Dell XPS | Lenovo | Samsung | Chromebook | HP | Zilver
Veelgestelde vragen over ethernet-adapters
Hieronder vind je de meest gestelde vragen over ethernet-adapters. Heb je nog een brandende vraag die hieronder niet is beantwoord, laat het ons dan weten! 👍
❓ Is een ethernet-adapter hetzelfde als een netwerk-adapter?
Nee, dit is niet hetzelfde. Een ethernet-adapter is een type netwerk adapter. Onder netwerk-adapters vallen zowel wifi-adapters als ethernet-adapters, maar voor een wifi-adapter wordt al snel het woord netwerk-adapter gebruikt en andersom.
🆚 In welk geval gebruik je ethernet en in welk geval wifi?
Ethernet scoort op alles behalve gebruiksgemak hoger dan wifi: snelheid, storingen, stabiliteit en veiligheid. Wanneer je enkel surft op het internet of een e-mail verstuurt, voldoet wifi prima. Wanneer je internetbankiert, games speelt of grote bestanden verstuurt, is ethernet beter geschikt.
📈 Voorkomt ethernet dataverlies?
Dataverlies komt minder frequent voor bij ethernet dan bij wifi, maar het is het bij beide mogelijk. Dataverlies bij wifi komt vooral voor bij een slechte of (door hackers) aangetaste verbinding.
Bij ethernet is de oorzaak meestal een beschadigde kabel. Bovendien is dataverlies bij ethernet over het algemeen makkelijker op te lossen.
Welke ethernet-adapter moet ik kopen?
Dat is helemaal aan jou en je budget; iedereen is uniek. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste ethernet-adapter. Zo maak jij de beste keus! 🏆
Bedrade snelheid | USB versie | Geschikt voor | Breedte | Diepte | Hoogte | Gewicht | |||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | USB 3.0 Gigabit LAN Ethernet Adapter + 3 Poorts USB Hub | Gigabit (Tot 1000 Mbps) | USB 3.0 | Zonder besturingssysteem | 0 cm | 0 cm | 1 cm | 52 gram | Bekijk op Bol.com |
2 | Netwerk Tester | Gigabit (Tot 1000 Mbps) | USB 3.0 | Zonder besturingssysteem | 15 cm | 27 cm | 5 cm | 856 gram | Bekijk op Bol.com |
3 | USB-C naar Ethernet | Internet LAN Netwerk Adapter | Fast Ethernet (Tot 100 Mbps) | USB-C | Chrome OS | iOS | Mac OS | Windows | Linux | Android | 1 cm | 5 cm | 1 cm | 24 gram | Bekijk op Bol.com |
4 | Vues USB naar Ethernet Adapter / Internet / Netwerk – 10/100/1000 Mbps | Gigabit (Tot 1000 Mbps) | USB-C | Chrome OS | Linux | Mac OS | Windows | 1,5 cm | 15 cm | 1,5 cm | 43 gram | Bekijk op Bol.com |
5 | A-KONIC© USB-C Naar Ethernet Adapter | USB C To Internet RJ45 Poort / LAN Netwerk | 10/100/1000 Mbps | Apple Macbook Pro | Dell XPS | Lenovo | Samsung | Chromebook | HP | Zilver | Gigabit (Tot 1000 Mbps) | USB-C | Linux | Mac OS | Windows | Windows Mobile | Chrome OS | Blackberry OS | Android | 3 cm | 25 cm | 3 cm | 58 gram | Bekijk op Bol.com |
USB 3.0 Gigabit LAN Ethernet Adapter + 3 Poorts USB Hub
Bedrade snelheid: Gigabit (Tot 1000 Mbps)
USB versie: USB 3.0
Geschikt voor: Zonder besturingssysteem
Breedte: 0 cm
Diepte: 0 cm
Hoogte: 1 cm
Gewicht: 52 gram
Netwerk Tester
Bedrade snelheid: Gigabit (Tot 1000 Mbps)
USB versie: USB 3.0
Geschikt voor: Zonder besturingssysteem
Breedte: 15 cm
Diepte: 27 cm
Hoogte: 5 cm
Gewicht: 856 gram
USB-C naar Ethernet | Internet LAN Netwerk Adapter
Bedrade snelheid: Fast Ethernet (Tot 100 Mbps)
USB versie: USB-C
Geschikt voor: Chrome OS | iOS | Mac OS | Windows | Linux | Android
Breedte: 1 cm
Diepte: 5 cm
Hoogte: 1 cm
Gewicht: 24 gram
Vues USB naar Ethernet Adapter / Internet / Netwerk – 10/100/1000 Mbps
Bedrade snelheid: Gigabit (Tot 1000 Mbps)
USB versie: USB-C
Geschikt voor: Chrome OS | Linux | Mac OS | Windows
Breedte: 1,5 cm
Diepte: 15 cm
Hoogte: 1,5 cm
Gewicht: 43 gram
A-KONIC© USB-C Naar Ethernet Adapter | USB C To Internet RJ45 Poort / LAN Netwerk | 10/100/1000 Mbps | Apple Macbook Pro | Dell XPS | Lenovo | Samsung | Chromebook | HP | Zilver
Bedrade snelheid: Gigabit (Tot 1000 Mbps)
USB versie: USB-C
Geschikt voor: Linux | Mac OS | Windows | Windows Mobile | Chrome OS | Blackberry OS | Android
Breedte: 3 cm
Diepte: 25 cm
Hoogte: 3 cm
Gewicht: 58 gram
Conclusie
Ethernet is in veel gevallen een beter alternatief voor wifi: het is sneller, stabiel en veiliger. Let wel op de aansluiting van zowel de ethernetpoort als de usb-aansluiting. Bedenk vooraf welke snelheden je wil behalen en maak aan de hand daarvan je keuze.
Ben je er nog niet helemaal over uit? Bekijk onze top 5 hieronder dan nog even of stel je vraag onderaan dit artikel. Bedankt voor het lezen! 😊