Wat is het Verschil Tussen een Router en een Modem?

Luca Nowak

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

4 min. leestijd

Dé onderdelen voor werkend internet!

Wat is het Verschil Tussen een Router en een Modem?

Veel mensen kunnen zich het leven niet meer voorstellen zonder internetverbinding. Het feit dat we überhaupt een internetverbinding hebben, is onder andere te danken aan onze router en modem. Wat is het precies verschil tussen beide? Zijn het twee namen voor hetzelfde apparaat? Nou, nee...

Wat is het verschil tussen een router en modem?

Een modem is het apparaat dat je internetverbinding van je provider omzet in een signaal dat je thuisnetwerk kan gebruiken, terwijl een router dit signaal draadloos verdeelt naar verschillende apparaten binnen je netwerk.

Kortom, het modem zorgt voor internettoegang, en de router zorgt voor de verdeling en beveiliging van dit signaal binnen je thuis- of kantoornetwerk.

Wat is een modem?

Modem staat voor modulator/demodulator. De modulator moduleert het signaal van de kabel of glasvezel, zodat het via een ander middel verder reist en het digitale signaal als 'vertaalt' naar verschillende tonen.

Een modem zorgt dat het internetsignaal opgevangen wordt in je huis en zet deze vervolgens om naar een signaal dat zorgt dat je internet toegankelijk wordt.

Als je ook nog televisie of telefoon in je abonnement hebt, zet het modem dit signaal ook zo om dat je televisie kunt kijken en/of kunt bellen. Een modem is de basis die je nodig hebt voor een internetaansluiting. Zonder modem is het onmogelijk om internet in huis te hebben.

Wifi router van achteren met poort zichtbaar

Wat is een router?

De router wordt altijd na het modem geplaatst. De router zorgt dat het internetsignaal verspreid wordt en stuurt het naar verschillende computers door. Dit gebeurt op verschillende manieren: via ethernetkabels of draadloos via een wifi-signaal.

Er zijn verschillende soorten routers. De ene router behaalt een hogere snelheid dan een andere router. Hoe sneller de router informatie verwerkt, hoe sneller je internet uiteindelijk is.

Ook is het belangrijk om erop te letten dat de ene router meer bereik heeft dan de andere. Mocht je je internetsignaal over een grote ruimte willen verdelen, dan is het belangrijk om ook hier aandacht aan te besteden. Je leest bij ons meer over ​wat een router precies is.

Router

Hoe zien een modem en router er uit?

Een modem is vaak een klein kastje waarop je verschillende kabels aansluit. Denk bijvoorbeeld aan het witte kastje van KPN.

Een router heeft vaak zwarte pennen bovenop. Dit zijn de antennes die het internetsignaal opsplitsen. Daarnaast is een router doorgaans groter dan een los modem, en ziet het in veel gevallen wat spannender uit.

Routers en modems verschillen fysiek voornamelijk in grootte en vorm: modems zijn vaak compacte dozen met enkele kabelpoorten, terwijl routers groter zijn met meerdere antennes voor een breder wifi-bereik.

Let op de aanwezigheid van verschillende poorten, zoals Ethernet, usb, en coax, die de connectiviteitsopties aangeven.

Routers bieden doorgaans geavanceerdere beveiligingsopties dan modems. Ze ondersteunen functies zoals firewallbescherming, WPA3-encryptie, en gastnetwerken om uw internetverkeer te scheiden en te beveiligen.

Zorg dat je router regelmatige firmware-updates ontvangt om beveiligingslekken te voorkomen en overweeg een model met automatische updates voor gemoedsrust.

K.A. Nitheesh op Quora legt uit waarom: "Firmware-updates bevatten beveiligingspatches voor bekende kwetsbaarheden, die helpen je netwerk te beschermen tegen mogelijke cyberaanvallen. Ze kunnen ook bugs of andere problemen aanpakken die mogelijk problemen veroorzaken voor je router."

De prijzen van routers en modems variëren sterk, afhankelijk van specificaties en merken. Een standaard modem kan tussen de € 30 en € 100 kosten, terwijl routers beginnen rond de € 50 en kunnen oplopen tot € 300 of meer voor modellen met geavanceerde functies zoals mesh-netwerken en multi-gig-poorten.

Hoe moet je een router installeren?

Het is niet zo dat je meteen een router op een modem kunt aansluiten; je moet er eerst voor zorgen dat deze geconfigureerd zijn. Sluit dus eerst de adapter van de router aan en steek de stekker in het stopcontact. Het is belangrijk dat je de router nog niet op de modem aansluit. Lees voor de specifieke stappen goed de handleiding: het is niet zo moeilijk als het lijkt.

Modem en router in één, voor- en nadelen

Tegenwoordig leveren veel internetproviders een wifi-router en modem in één. Dat is natuurlijk superlief van ze en scheelt de gemiddelde persoon veel gedoe met de aanschaf van een aparte router.

Zelf beschik ik over een router en modem in één. Een perfecte oplossing binnen een kleine studentenruimte die me de nodige kastjes en kabels bespaart. Voor de meeste kleine huishoudens is zo'n twee-in-een prima, maar dat geldt niet voor iedereen... 🤔

Oplossingen voor een slechte internetverbinding

Wanneer je een modem-router-combi hebt gekregen van je internetprovider en last hebt van slecht bereik of suboptimale snelheden, kun je het beste en nieuwe router aanschaffen. Tegenwoordig zijn er meer apparaten verbonden met wifi dan je wellicht denkt, zoals:

  • Smartphones
  • Laptops en desktop-pc's
  • Smart-tv's
  • Tablets
  • Verlichting
  • Keukenapparatuur
  • Thermostaten

Hoe meer apparaten je aansluit, hoe meer je router moet 'nadenken'. Dat leidt tot vertragingen in je verbinding. De modem-router-combi's hebben tevens niet altijd goed bereik.

Denk bovendien goed na over je internet-abonnement: wat heb je nodig, moet het snel zijn? Wat zijn je eisen? Vergelijk hier de verschillende internetabonnementen.

Als je hulp nodig hebt met het kiezen van een nieuwe router, voel je dan vrij ons een berichtje te sturen. Je kunt ook kijken bij ons artikel over de beste routers. Je leest hier wat onze bevindingen zijn over de beste routers van nu.

Een nieuwe router plug je hoe dan ook in je modem-router-combi; hierna moet hoef je deze oude combi alleen op bridge mode te zetten

Nieuwe regelgeving

Sinds januari 2022 heeft er in Nederland een belangrijke regelgevende verandering plaatsgevonden die consumenten en bedrijven meer autonomie geeft over hun internetinfrastructuur.

De nieuwe regelgeving, ingevoerd in januari 2022, verbiedt internetproviders om klanten te verplichten specifieke modems of routers te gebruiken. Dit betekent dat zowel particuliere consumenten als bedrijven nu de vrijheid hebben om zelf te bepalen welke modems en routers ze willen gebruiken.

Conclusie

Hopelijk weet je nu wat het verschil is tussen een router en een modem! Een wifi-versterker is ook een tip om je wifi-netwerk zo robuust mogelijk te maken. Het kan zijn dat je in een groot huis woont met veel betonnen muren; dan is zo'n apparaatje ideaal! Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?