Wat is het verschil tussen een router en een modem?

verschil router modem

Laatst geüpdatet op:

Veel mensen kunnen zich het leven niet meer voorstellen zonder internetverbinding. Internetverbinding zorgt ervoor dat wij de hele dag door bereikbaar zijn, alles kunnen opzoeken wat wij maar willen en de hele dag door vermaakt kunnen worden. Het feit dat wij internetverbinding hebben is onder andere te danken aan onze router en modem, maar wat is het verschil eigenlijk tussen beide? Sommige mensen denken: is een modem hetzelfde als een router? Nou, nee dus.

De modem en de router: allebei nodig

router

Wanneer je internetverbinding wil hebben (bijvoorbeeld thuis) heb je vaak twee apparaten nodig: een modem en een router. Het minimale dat je nodig hebt voor internetverbinding is een modem. Indien je meer dan een apparaat hebt dat je met het internet wil verbinden laat je ook een router nodig hebben.

Wanneer je een internetabonnement af wil sluiten is het vaak erg onduidelijk wat je precies nodig hebt. Vaak beide, maar het wordt de consument erg onoverzichtelijk gemaakt doordat er ook speciale apparaten zijn die een modem en router in een zijn.

Wat is een modem?

Modem staat voor modulator/demodulator. De modulator "moduleert'" het signaal van de kabel op glasvezel zodat het via een ander medium kan om het digitale signaal als het ware te vertalen naar verschillende tonen. Een modem zorgt ervoor dat het internetvsignaal opgevangen wordt in je huis en zet deze vervolgens om naar een signaal dat ervoor zorgt dat je internet hebt. Als je ook nog televisie of telefoon in je abonnement hebt zet de modem het signaal ook zo om dat je televisie kunt kijken of kunt bellen. Een modem is eigenlijk de basis die je nodig hebt voor een internetaansluiting, zonder modem is het onmogelijk om internet te hebben. Vaak zitten routers en modems ook in één maar hier later meer over..

Wat is een router?

De router is altijd na de modem geplaatst. De router zorgt ervoor dat een internet signaal gespreid kan worden en naar verschillende computers doorgestuurd kan worden. Dit kan gebeuren op verschillende manieren. Het kan via LAN-kabels of draadloos via een Wi-Fi signaal. Er zijn verschillende soorten routers. De ene router kan een hogere snelheid behalen als een andere router, hoe sneller de router informatie kan verwerken hoe sneller je internet dan dus ook zal zijn. Ook is het belangrijk om erop te letten dat de ene router meer bereik heeft als de andere. Mocht je je internetsignaal over een grote ruimte hebben dan is het belangrijk om ook hier aandacht aan te besteden. Lees hier meer info over ​wat een router nou eigenlijk is.

Modem en router in één, is dat goed?

Tegenwoordig leveren veel internet service providers een WiFi router en modem in één. Dat is natuurlijk superlief van ze en scheelt het gemiddelde mens natuurlijk veel gedoe met de aanschaf van een aparte router. Voor de meeste kleine huishoudens is de ingebouwde WiFi router prima. Maar niet altijd..  

Last van slechte internet verbinding?

Wanneer je een modem en router ineen combi hebt gekregen van je internet service provider, en last hebt van slecht bereik of niet optimale snelheden is het beste wat je kunt doen een nieuwe router aan te schaffen. Tegenwoordig zijn er meer apparaten verbonden met wifi verbinding dan je wellicht denkt, denk aan:

  • Smartphones
  • Smart TV
  • Tablets
  • Philips Hue
  • etc..

Hoe meer apparaten, hoe meer je router als het ware moet "nadenken" wat er voor zorgt dat het internet kan vertragen. De modem en router in een combi's hebben  ook niet altijd super bereik. Als je hulp nodig hebt met een nieuwe router email ons dan en we geven je gratis advies. Je kunt ook eens kijken op onze router kopen pagina, hier hebben we verschillende routers getest en de beste in een overzicht vermeld. Een nieuwe router kun je gewoon inpluggen in je modem, hierna moet hoef je meestel enkel je modem router combi op bridge mode te zetten

Hoe ziet een modem eruit?

Veel mensen weten niet het verschil tussen een modem en een router, het is ook best lastig. Nog lastiger natuurlijk is het om ze te herkennen. Hoe ziet een modem en een router er eigenlijk uit?

Vaak is een modem een klein kastje waarin je verschillende kabels aan kunt sluiten. Denk bijvoorbeeld aan het witte kastje van KPN. Een router heeft vaak van die "zwarte stekels" bovenop, dit zijn de antennes die ervoor zorgen dat het signaal gesplitst kan worden.

modem

Hoe moet je een router installeren?

Het is erg fijn als je een abonnement hebt afgesloten en klaar bent om lekker te gaan internetten. Wel is het vaak zo dat je eerst dat onding nog helemaal moet installeren. Het is niet zo dat je meteen een router op een modem kunt gaan aansluiten, je moet er eerst voor zorgen dat deze geconfigureerd worden. Sluit de adapter van de router aan en steek de stekker in het stopcontact. Het is belangrijk dat je de router nog niet op de modem aansluit. Lees goed de handleiding: het is echt niet zo moeilijk als het lijkt. Een Wifi versterker is ook een goed product om aan te schaffen om het internet bereik te maximaliseren. Het kan zijn dat je in een groot huis woont met veel betonnen muren, dan is zo'n wifi extender ideaal! 

Hopelijk heb je wat geleerd vandaag, en weet je nu wat het verschil is tussen een router en een modem! Heb je nog meer vragen laat dan gerust een reactie achter, bedankt!

Deel dit bericht!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *