Wat is het Verschil Tussen een Router en een Modem?

Luca Nowak

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

Nee, het is niet hetzelfde.

Wat is het Verschil Tussen een Router en een Modem?

Veel mensen kunnen zich het leven niet meer voorstellen zonder internetverbinding. Het feit dat we überhaupt een internetverbinding hebben, is onder andere te danken aan onze router en modem. Wat is het precies verschil tussen beide? Zijn het twee namen voor hetzelfde apparaat? Nou, nee...

Het modem en de router: allebei nodig

Wanneer je ergens een internetverbinding wilt opzetten, heb je vaak twee apparaten nodig: een modem en een router. Het minimale dat je nodig hebt voor internetverbinding is een modem. Indien je meer dan één apparaat hebt dat je met het internet wil verbinden, heb je ook een router nodig.

Wanneer je een internetabonnement afsluit, is het vaak erg onduidelijk wat je precies nodig hebt. Meestal heb je beide apparaten nodig, maar het wordt de consument erg moeilijk gemaakt doordat er ook speciale apparaten zijn die een modem en router in één zijn.

Denk bovendien goed na over je internet-abonnement: wat heb je nodig, moet het snel zijn? Wat zijn je eisen? Vergelijk hier de verschillende internetabonnementen.

Router Met Ingeplugde Kabels

Wat is een modem?

Modem staat voor modulator/demodulator. De modulator moduleert het signaal van de kabel of glasvezel, zodat het via een ander middel verder reist en het digitale signaal als 'vertaalt' naar verschillende tonen. Een modem zorgt ervoor dat het internetsignaal opgevangen wordt in je huis en zet deze vervolgens om naar een signaal dat ervoor zorgt dat je internet toegankelijk wordt.

Als je ook nog televisie of telefoon in je abonnement hebt, zet het modem dit signaal ook zo om dat je televisie kunt kijken en/of kunt bellen. Een modem is eigenlijk de basis die je nodig hebt voor een internetaansluiting. Zonder modem is het onmogelijk om internet in huis te hebben.

Wat is een router?

De router wordt altijd na het modem geplaatst. De router zorgt ervoor dat het internetsignaal verspreid wordt en stuurt het naar verschillende computers door. Dit gebeurt op verschillende manieren: via ethernetkabels of draadloos via een wifi-signaal.

Er zijn verder verschillende soorten routers. De ene router behaalt een hogere snelheid dan een andere router. Hoe sneller de router informatie verwerkt, hoe sneller je internet uiteindelijk is. Ook is het belangrijk om erop te letten dat de ene router meer bereik heeft dan de andere. Mocht je je internetsignaal over een grote ruimte willen verdelen, dan is het belangrijk om ook hier aandacht aan te besteden. Je leest bij ons meer over ​wat een router precies is.

Modem en router in één, is dat goed?

Tegenwoordig leveren veel internetproviders een wifi-router en modem in één. Dat is natuurlijk superlief van ze en scheelt de gemiddelde persoon veel gedoe met de aanschaf van een aparte router.

Voor de meeste kleine huishoudens is zo'n twee-in-een prima, maar dat geldt niet voor iedereen... 🤔

Last van slechte internetverbinding?

Wanneer je een modem-router-combi hebt gekregen van je internetprovider en last hebt van slecht bereik of suboptimale snelheden, kun je het beste en nieuwe router aanschaffen. Tegenwoordig zijn er meer apparaten verbonden met wifi dan je wellicht denkt, zoals:

  • Smartphones
  • Laptops en desktop pc's
  • Smart tv's
  • Tablets
  • Verlichting
  • Keukenapparatuur
  • Thermostaten

Hoe meer apparaten je aansluit, hoe meer je router moet 'nadenken'. Dat leidt tot vertragingen in je verbinding. De modem-router-combi's hebben tevens niet altijd goed bereik.

Als je hulp nodig hebt met het kiezen van een nieuwe router, voel je dan vrij ons een berichtje te sturen. Je kunt ook kijken bij ons artikel over de beste routers. Je leest hier wat onze bevindingen zijn over de beste routers van nu. Een nieuwe router plug je hoe dan ook gewoon in je modem-router-combi; hierna moet hoef je deze oude combi alleen op bridge mode te zetten

Hoe ziet een modem eruit?

Veel mensen weten het verschil tussen een modem en een router niet. Nog lastiger is het om ze te herkennen

Vaak is een modem een klein kastje waarop je verschillende kabels aansluit. Denk bijvoorbeeld aan het witte kastje van KPN.

Een router heeft vaak zwarte pennen bovenop. Dit zijn de antennes die het internetsignaal opsplitsen. Daarnaast is een router doorgaans groter dan een los modem, en ziet het in veel gevallen wat spannender uit.

Losse W E B Laptoptoetsen Op Een Tafel

Hoe moet je een router installeren?

Het is niet zo dat je meteen een router op een modem kunt aansluiten; je moet er eerst voor zorgen dat deze geconfigureerd zijn. Sluit dus eerst de adapter van de router aan en steek de stekker in het stopcontact. Het is belangrijk dat je de router nog niet op de modem aansluit. Lees voor de specifieke stappen goed de handleiding: het is echt niet zo moeilijk als het lijkt.

Conclusie

Hopelijk weet je nu wat het verschil is tussen een router en een modem! Een wifi-versterker is ook een tip om je wifi-netwerk zo robuust mogelijk te maken. Het kan zijn dat je in een groot huis woont met veel betonnen muren; dan is zo'n apparaatje ideaal! Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?