Wat is Bridge Mode?

Bridge mode

Laatst geüpdatet op:

Een nieuwe router gekocht? Zet je oude apparaat in bridge-modus!

Heb je net een nieuwe, luxe router gekocht, met alle frequenties, snelheden, opties en nieuwste instellingen? Helemaal klaar voor sneller, stabieler internet? Dan zul je misschien wel even denken: maar wat moet ik nu met het apparaat dat ik van mijn provider heb gekregen? Waar komt mijn internetverbinding binnen en hoe kan ik deze richting mijn nieuwe apparaat krijgen? Gelukkig is hier een makkelijke oplossing voor: de bridge-mode. Veel mensen vervangen tegenwoordig hun Ziggo modem+router voor een aparte Wifi router. Scroll naar beneden voor een 3 stappen plan om Ziggo modem bridge mode te zetten!

Wat is de bridge modus? 

De bridge-mode in de router is een instelling die, als het ware, de meeste apparaatinstellingen uitzet, en het apparaat enkel en alleen laat functioneren als ouderwets modem. In de bridge-mode zendt het apparaat geen Wifi-signaal meer uit, de DHCP- en NAT-instellingen zullen vervallen, de hotspots van je provider werken niet meer, de firewall gaat uit en er zal nog maar een LAN-poort een signaal geven.

De bridge mode wordt gebruikt als je een nieuwe router hebt aangeschaft en deze graag wil aansluiten. Gebruik het niet in een andere situatie: de firewall wordt uitgeschakeld en dit kan ervoor zorgen dat je computer besmet raakt. Ook zal de wifi niet meer werken en kun je geen gebruik meer maken van de hotspots van je provider.

De bridge-mode zorgt er dus voor dat je modem enkel als een modem zal functioneren en geen router-functies meer heeft.

Zelf je router in bridge-mode zetten 

Het in bridge-mode zetten van je modem of router verschilt bij ieder model en merk. Het is niet moeilijk, maar kan even zoeken zijn.

Als je wat meer informatie nodig hebt, of je bent niet zo handig, bel dan vooral eventjes met de helpdesk van je internetprovider. Het in bridge-mode zetten van de router is niet moeilijk, maar per merk en model kan het nog eens verschillen. Soms kan de helpdesk van de provider ook op afstand je apparaat in bridge-mode zetten. Helemaal handig! 

Indien je toch zelf een poging wilt wagen, is hier een handleiding die je kunt gebruiken: 

  • Log in op het IP-adres van het modem dat je in bridge-modus wilt zetten. Dit adres is te vinden op het apparaat zelf (meestal 192.168.178.1). Voer het adres in in de invoerbalk van een browser en druk op enter.
  • Ga naar de instellingen van je apparaat.
  • Kies vervolgens voor Bridge, Bridged only, of Bridge Mode. Wat er staat is afhankelijk van je apparaat. Na kiezen en opslaan kan het zijn dat je netwerk herstart. Dit is normaal. De wifi zal niet meer werken dus zorg dat je een kabel bij de hand hebt.
  • Hierna kun je beginnen met het aansluiten van je nieuwe router. De eerste LAN-poort van het oude modem is het doorgeefluik voor het signaal. Plug een kabel in en leid deze naar je nieuwe apparaat.
  • Richt vervolgens je netwerk in zoals jij dat wilt, optimaliseer, en gebruik hierbij je nieuwe router.

Indien dit je niet lukt, neem dan vooral contact op met je internetprovider. Sommige providers leveren enkel apparatuur die helaas niet in bridge-mode gezet kan worden. 

Ziggo modem bridge mode in 3 stappen

Standaard staat je Ziggo modem ingesteld als router en modem in één. Dit is uiteraard superservice van Ziggo echter is de ingebouwde router niet altijd even goed. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je in bepaalde plekken in je huis geen ontvangst hebt, hiervoor wil je een aparte Ziggo router gebruiken. Om een aparte WiFi router te gebruiken achter je Ziggo modem moet je dus eerst het in bridge mode zetten. Gelukkig is dit simpel!

Stap 1. Log in op je Ziggo modem

bij je modem heeft Ziggo vaak een kaartje meegeleverd met op de voorkant instructies en op de achterkant je geheime inloggegevens. Typ het I.P. Adres in je browser en log in met de gegevens van het kaartje. 

ziggo modem kaartje bridge mode
Ziggo modem inloggen

Stap 2. Klik op router status

Wanneer je bent ingelogd ga je naar het menu item "Router status".

Ziggo modem bridge modus

Stap 3. Vink bridge modus aan.

Vink "Router uitgeschakeld (bridge modus)" aan en vergeet de instellingen niet op te slaan. Voila! Je Ziggo modem is nu geen router meer maar alleen een modem. Je kan nu je nieuwe router gebruiken achter je modem! Lukt het niet? Geen nood, Ziggo heeft een speciale helpdesk die je met dit soort dingen kan helpen.

bridge modus activeren

Het aansluiten van je nieuwe router 

Nadat je het oude modem in bridge-modus hebt gezet, kun je beginnen met het aansluiten van je nieuwe router. Heb je nog geen nieuwe WiFi Router? Vergeet dan niet onze gids te lezen. Het oude modem is nu namelijk enkel een doorgeefluik voor het netwerk wat je provider je stuurt. De actieve LAN-poort van het oude modem dient door middel van een kabel aangesloten te worden op je nieuwe modem. Hierdoor wordt het signaal van je provider naar je nieuwe modem gestuurd.

Je oude modem zal, door de bridge-mode, geen router-functies meer hebben en geeft enkel het signaal aan je nieuwe apparaat door. Hierna kun je je netwerk weer gaan opzetten, zoals jij dat graag wilt. Bekabeld, draadloos of een mix van beiden. Bedankt voor het lezen!

Deel dit bericht!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *