Je Router Instellen: Hoe Doe Je Dat?
Van router-ramp naar wifi-wonder!
Net een nieuwe router gekocht en nu sta je voor de uitdaging: "Hoe stel ik dit ding eigenlijk in?" Als je dit herkent, ben je niet de enige. Ik dacht eerst dat het een ingewikkeld proces zou zijn, maar het blijkt verrassend eenvoudig!
Inhoudsopgave
- Stap 1: Sluit de router aan op het internet
- Router vervangen:
- Nieuwe router installeren naast bestaande modem:
In dit artikel deel ik mijn ervaring en tips om je router snel en effectief in te stellen. Of je nu de beste router of een budgetvriendelijke router hebt, mijn stappenplan helpt je om je internetverbinding optimaal te benutten. Dus, klaar om je router in te stellen? Laten we samen ontdekken hoe je dat doet!
Stap 1: Sluit de router aan op het internet
Sta je op het punt om een nieuwe router of modem te installeren? Dan kom je waarschijnlijk in één van deze twee situaties terecht. De eerste is als je overstapt naar een andere internetprovider en een nieuw apparaat moet installeren. Dit gebeurt vaak bij een nieuw internetabonnement of een verhuizing. Je levert dan je oude router in.
Plaats de router op een centrale locatie in je huis, bijvoorbeeld op de eerste verdieping van een eengezinswoning of in de middelste kamer van je appartement. Dit is zeker belangrijk voor een multiroom wifi-systeem.
Zorg dat de router vrij staat van obstakels en niet te dicht bij apparaten die storingen veroorzaken, zoals magnetrons of babyfoons.
De tweede situatie is wanneer je zelf een betere router koopt, omdat je sneller internet of een sterker signaal in huis wilt, los van wat je provider aanbiedt. In dat geval kun je de oude modem laten staan en de twee apparaten samen gebruiken.
Router vervangen:
- Vind de internetaansluiting in huis:
- Zoek de plek waar je internetverbinding je huis binnenkomt. Dit kan de meterkast zijn of een andere locatie waar de telefoonlijn, televisiekabel of glasvezel binnenkomt.
- Verwijder de oude router:
- Koppel de oude router/modem los van de internetaansluiting. Dit doe je door de kabels die naar de router/modem lopen te verwijderen. Vaak moet de oude router teruggestuurd worden naar je vorige internetaanbieder.
- Sluit de nieuwe router aan:
- Verbind de nieuwe router/modem met de internetaansluiting. Gebruik hiervoor de kabel die bij je nieuwe apparaat is meegeleverd. Als je een DSL-verbinding hebt, gebruik dan de DSL-poort op de router; voor kabel of glasvezel gebruik je de WAN-poort.
Nieuwe router installeren naast bestaande modem:
- Vind de bestaande modem van je provider:
- Identificeer de router/modem die je van je provider hebt gekregen. Deze is vaak aangesloten op de internetaansluiting in je huis.
- Sluit de nieuwe router aan:
- Verbind je nieuwe router met de bestaande modem van je provider. Gebruik een netwerkkabel om de WAN-poort van je nieuwe router te verbinden met een van de LAN-poorten op de modem van je provider.
- Schakel wifi uit op de oude modem (Optioneel):
- Om interferentie te voorkomen, kun je overwegen om de wifi-functionaliteit op de modem van je provider uit te schakelen. Dit noem je bridge mode. Raadpleeg de handleiding van je provider voor instructies.
Stap 2: Configureer je nieuwe router
Om de configuratie-instellingen van de router te wijzigen, moet je inloggen op de router. Zorg dat je verbinding met het internet van die router hebt. Zorg dat je de netwerknaam (SSID) en het wachtwoord weet. Heb je die niet zelf ingesteld? Dan staan ze achterop de router of in de handleiding.
Als je eenmaal verbonden bent, is het tijd om daadwerkelijk in te loggen op de router. Open je browser en voer het IP-adres van je router in in je adresbalk. Dit IP-adres kan per merk verschillen. Kijk in de handleiding van je router of op het etiket. Op een van deze plekken zul je het IP-adres kunnen vinden.
Vervolgens moet je een gebruikersnaam en wachtwoord invoeren. Als je de instellingen nog nooit eerder hebt gewijzigd, moet je nu een door de fabrikant ingestelde combinatie van gebruikersnaam en wachtwoord invoeren. (Sommige routers vereisen overigens geen gebruikersnaam en wachtwoord.)
Je vindt de standaard gebruikersnaam en wachtwoordinstelling in de gebruikershandleiding van je router. Soms staat deze informatie ook op de bovengenoemde sticker op de router.
- 'Admin' is de meest voorkomende gebruikersnaam.
- 'Admin', 'password' of '1234' zijn de meest voorkomende wachtwoorden.
- Portforward heeft een lijst van alle router merken en modellen met hun bijbehorende inloggegevens. Gebruik CTRL + F of CMD + F om het merk van jouw router te zoeken om jezelf wat tijd te besparen.
Eenmaal ingelogd verschijnt er een pagina met een aantal tabbladen, veelal in het Engels. Wellicht zie je bij jouw router de optie om van taal te wisselen. Aangezien niet alle routers deze optie echter hebben, hanteer ik de Engelse begrippen.
Stap 3: De juiste instellingen voor de router kiezen
Ben je ingelogd op de router? De eerste pagina is meestal een soort overzicht van systeeminformatie, zoals het merk en model van de router, de inlogtijd, de aangesloten apparaten, het IP-adres, enzovoorts.
De tips in dit artikel zijn niet merk-specifiek; je vind bepaalde instellingen alleen wellicht net op een andere plek, of de naam van een specifieke instelling is bij het ene merk anders dan bij het andere.
Het routerwachtwoord veranderen
Ik raad je aan om als eerste het wachtwoord en de gebruikersnaam van je router te veranderen. Let op: de inloggegevens van je router zijn niet hetzelfde als de inloggegevens van je wifi-netwerk! Die bespreek ik in het volgende kopje.
Het is altijd veiliger om een zelfgekozen gebruikersnaam wachtwoord te gebruiken in plaats van standaard inloggegevens. Zelfgekozen gegevens zijn namelijk moeilijker te raden voor mensen die zonder toestemming in je router proberen te komen.
In de meeste gevallen kun je het wachtwoord (en de gebruikersnaam) van je router veranderen onder de tabbladen 'administration', 'security', 'settings', 'extras' of 'toolbox'. De gebruikersnaam staat vermeld als datgene wat je bij het inloggen hebt ingevoerd (in veel gevallen dus 'Admin').
Heb je het routerwachtwoord veranderd? Heel goed! Nu moet je opnieuw inloggen in de router met je nieuwe gegevens. Zorg dat je een unieke naam en wachtwoord hebt gekozen en bewaar die gegevens op een veilige plaats.
Een unieke netwerknaam en wachtwoord voor het draadloze netwerk instellen
Open de vervolgens instellingen voor draadloos internet. Dit menu wordt waarschijnlijk 'Wireless', 'Wireless Settings', 'Basic Setup' of iets dergelijks genoemd. Op deze pagina vind je de instellingen 'SSID', 'Channel', 'Encryption' en andere instellingen.
Geef je netwerk een naam. Dit kan in het SSID-veld. Als je in dit veld een naam invoert, zie je deze naam in de lijst met beschikbare netwerken op je computer wanneer je op zoek gaat naar je wifi-netwerk.
Vermeld geen persoonlijke gegevens in de naam van je netwerk, want de naam is openbaar. Zorg ervoor dat het selectievakje naast 'Enable SSID Broadcast' is aangevinkt indien van toepassing.
Kies een wifi-wachtwoord. Een wachtwoord is wat je moet invoeren om verbinding te maken met het draadloze netwerk via de gekozen versleutelingsmethode. Kies een sterk wachtwoord zodat het moeilijk is om in te breken in je netwerk.
Laat je netwerk nooit actief achter zonder een wachtwoord, want dan kan iedereen het gebruiken en eventueel verbinding maken met al je apparaten via het netwerk. Gebruik eventueel een wachtwoord-manager om deze gegevens te onthouden.
Het beste beveiligingstype kiezen voor de router
Selecteer de draadloze versleutelingsmethode. Dit wordt waarschijnlijk 'Wireless Encryption' of 'Security Options' genoemd en betreft het wachtwoord voor de wifi-verbinding zelf. Hier kies je hoe het dataverkeer gecodeerd wordt. De opties op de meeste routers zijn WEP, WPA, WPA2 en WPA3. WPA3 is de veiligste encryptiemethode. Als al je apparaten deze methode ondersteunen, kies je deze. Niet alle apparaten ondersteunen al WPA3. Je kunt ook WPA2 gebruiken.
Het kanaal en de bandbreedte van de router instellen
Het 'channel' (kanaal) is automatisch ingesteld. Dit mag je zo laten staan, die eerste instelling is over het algemeen wel goed. Als er veel draadloze netwerken in je omgeving zijn, kun je router naar een ander kanaal overschakelen. Dan is het netwerk minder zwaar belast. Overweeg wel of dit echt nodig is.
Laat je draadloze toegangspunt zelf een kanaal kiezen. Het kiest dan automatisch het kanaal dat het minste storing geeft voor andere toegangspunten in de omgeving. Het apparaat kan dit helemaal zelf doen.
demux4555, op reddit
Vooral als het signaal een beetje tegenvalt, is het handig om naderhand zelf een wifi-kanaal te kiezen in plaats van dit automatisch door de router te laten doen. Om je wifi-signaal te versterken zul je vooral het kanaal van de 2,4 GHz-band moeten aanpassen. Is het signaal nog steeds niet sterk genoeg? Overweeg dan een wifi-versterker.
Pas de instellingen toe
Een simpele stap, maar wel een belangrijke: als je alle bovenstaande stappen doorlopen hebt, druk je op 'Apply' of 'Save'. De router heeft hierna eventjes (tot een paar minuutjes) nodig om alle instellingen toe te passen voor het draadloze netwerk daadwerkelijk zichtbaar wordt vanaf je apparaten.
Gefeliciteerd, je bent klaar! Je router is nu succesvol ingesteld en je kunt zorgeloos internettten. Met de kennis die je nu hebt, ben je nu in staat om je internetverbinding te optimaliseren en te beveiligen.
Conclusie
Was het niet zo intimiderend als je dacht? Ik herinner me nog goed hoe nerveus ik was toen ik voor het eerst de instellingen van mijn router ging bijwerken. Ik was bang dat ik per ongeluk iets zou beschadigen en mijn netwerk of router onherstelbaar zou verpesten. Maar, zoals ik nu kan bevestigen, die angst was ongegrond.
De software van routers is ontworpen om gebruiksvriendelijk te zijn. Dus, voel je vrij om ermee te experimenteren, ontdek wat je ermee kunt doen en volg de stappen die we hebben besproken.
Je hebt nu de basisprincipes geleerd van het aansluiten en instellen van je router, het wijzigen van de netwerknaam en wachtwoord, en het kiezen van het juiste beveiligingstype. Deze kennis stelt je in staat om je netwerk efficiënt te beheren en te zorgen voor een veilige en stabiele internetverbinding. Ga ervoor en maak optimaal gebruik van je router!
Vergeet niet om ook de mogelijkheden van je router verder te verkennen, zoals de usb-aansluitingen die je kunt gebruiken voor het aansluiten van andere apparaten. En als je echt het maximale uit je internetveiligheid wilt halen, overweeg dan om de beste VPN te gebruiken.
Ik hoor hieronder graag of het je gelukt is met de bovenstaande gids, of juist als je nog vragen of tips hebt. Bedankt voor het lezen, en vul gerust nog het feedbackformulier hieronder in!