Hoe Kun Je je WiFi-Signaal Versterken?

WiFi-signaal symbool op wit hout geschilderd

Als je bij dit artikel bent beland, ben je waarschijnlijk een van de ongelukkigen die vaker last heeft van een zwak WiFi-signaal. Je bent dan ook niet de eerste die op zoek is gegaan naar tips om dit probleem op te lossen. Hopelijk ben je wel een van de laatsten met de opkomst van glasvezel en 5G.

Tot het moment waarop een van deze twee opties echter te behalen is in élk huishouden, gaan we proberen je door deze periode van wanhoop te loodsen met onze gids. Je WiFi-signaal versterken: je leert het hier!

Table of Contents

Wat is de oorzaak van een zwak WiFi-signaal?

Om er achter te komen hoe we ons WiFi-signaal kunnen verbeteren, is het natuurlijk wel zo handig om te weten hoe een zwak signaal op de eerste plaats ontstaat. We zullen daarom de meestvoorkomende oorzaken hiervan eerst met jullie doornemen alvorens het over oplossingen te gaan hebben!

Afstand

Een WiFi-signaal is enkel en alleen een vorm van communicatie tussen een zender en ontvanger via radiogolven. Vergelijk het met een gesprek tussen twee mensen. Als deze twee mensen zich in dezelfde kamer (van overbrugbare grootte) begeven, kunnen ze een gesprek voeren op normaal volume. Begeeft één van de twee mensen zich op de zolderverdieping terwijl de ander op de begane grond staat, dan zal er al veel geschreeuw aan te pas moeten komen om een gesprek tot stand te brengen!

Een WiFi-signaal werkt op een vergelijkbare manier. Een van de meest voorkomende oorzaken van een zwak WiFi-signaal is dan ook afstand. Draadloze routers en toegangspunten zijn beperkt tot uitzendingen met een laag stroomverbruik om interferentie met andere apparatuur te voorkomen, waardoor het effectieve bereik van draadloze routers en toegangspunten binnenshuis beperkt is tot ongeveer 30 meter.

Nieuwere 802.11n WiFi-producten kunnen dat bereik enigszins vergroten, maar als je een betrouwbaar netwerk over een groot gebied nodig hebt, kun je het beste extra draadloze routers of versterkers gebruiken om je bereik te vergroten. Hoe dichter je bij een ontvanger bent, hoe sterker je signaal zal zijn.

WiFi ontvanger ingezoomd

Huisindeling

Als je WiFi-signaal juist in bepaalde kamers op mysterieuze wijze wegvalt, kan dit te wijten zijn aan de constructie van je huis.

Vooral dikke muren kunnen WiFi-signalen dempen, net als bepaalde soorten bouwmaterialen. In sommige oudere huizen die gips en latwanden bevatten, verstoort een metalen gaas in de muur zo’n beetje elk WiFi-signaal dat hier langs wilt komen, waardoor de signaalsterkte aanzienlijk afneemt of het signaal volledig wordt geblokkeerd.

Het verplaatsen van je routers en versterkers in je huis kan helpen bij het vinden van de precieze probleemgebieden. Ook kun je apparatuur in bepaalde configuraties plaatsen om signaalinterferentie te voorkomen.

Andere WiFi-netwerken

Een andere bron van WiFi-signaalproblemen is interferentie. Draadloze apparaten beschikken over de mogelijkheid om te zenden en te ontvangen op verschillende, afzonderlijke kanalen, maar in veel gevallen verschuiven ze van de fabrieksinstelling naar een enkel standaardkanaal.

Dit kan betekenen dat verschillende draadloze bronnen in een klein gebied, zoals een flatgebouw, allemaal strijden om een signaal in dezelfde frequentieband. Als je onverwacht zwakke WiFi-signalen tegenkomt en andere netwerken in je directe omgeving detecteert, probeer dan over te schakelen naar andere kanalen om een minder druk deel van het spectrum te vinden. Hier komen we uiteraard nog op terug!

Storingen door andere apparatuur

Je kunt ook periodieke signaalproblemen vinden die veroorzaakt worden door interferentie van andere, non-WiFi-apparaten. WiFi werkt via de 2,4 GHz-band – net zoals draadloze telefoons en sommige op afstand bedienbare alarmproducten. 

waar staat wifi voor

Wanneer deze apparaten dus tegelijkertijd actief zijn, kunnen ze je WiFi-signaalsterkte verminderen als gevolg van interferentie. Bovendien kunnen microgolven aanzienlijke storingen veroorzaken in het frequentiebereik van draadloze apparaten en kunnen ze een WiFi-verbinding volledig verstoren. 

Als je ervoor zorgt dat je je draadloze knooppunten en apparatuur uit de buurt van dergelijke interferentie plaatst, kan dit helpen om de signaalsterkte te verbeteren. Bij herhaaldelijke problemen kan het echter nodig zijn om oudere apparaten te vervangen door moderne, draadloos-vriendelijke alternatieven of om over te schakelen naar de 5 GHz-band die beschikbaar is met 802.11n-producten.

Zendvermogen van WiFi-apparatuur

In Nederland mag je maximaal 100 mW (oftewel milliwatt) uitzenden op de 2,4 GHz-frequentie. Op de 5 GHz-frequentie is dit 1000 mW. De meeste apparatuur die standaard wordt geleverd door providers werkt echter met een lager zendvermogen van ongeveer 50 mW.

De reden hiervoor ligt vaak in het feit dat de apparatuur is ontworpen voor de Amerikaanse markt, waar huizen van minder solide materiaal zijn gemaakt dan in ons land. In Nederland zijn de wanden vaak gemaakt van beton of steen, waar radiogolven niet zo goed doorheen kunnen als door een gipswand of houten wanden en plafonds.

Een tweede reden is dat de apparatuur ook in andere landen verkocht moet worden waar het wettelijk toegestane maximale zendvermogen veel lager is dan in ons land. De fabrikant kiest er dan voor om een lager vermogen in te stellen of om goedkopere chips te gebruiken om ook nog eens de prijs te verlagen.

Let wel: het ontvangstvermogen van de ontvangende apparatuur is ook van belang. Om even terug te komen op onze bovengenoemde metafoor: als iemand op zolder staat en je gebruikt een megafoon om hem of haar alsnog te bereiken, wilt dat nog niet zeggen dat je een samenhangend gesprek aan kunt gaan. Daarvoor zal de ander zelf ook een megafoon nodig hebben.

WiFi snelheidstest op een smartphone

Hoe kun je je WiFi-signaal versterken?

We zullen de oplossingen onderverdelen in twee secties:

  • Gratis opties om je WiFi-signaal te versterken
  • Betaalde opties om je WiFi-signaal te versterken.

Gratis je WiFi-signaal versterken

De locatie van je WiFi-router

Ten eerste raden we je aan om de router op een hoge, centrale plek (zoals op een kast) te plaatsen. Vaak wordt de draadloze modem of router in de meterkast geplaatst omdat deze dan mooi uit het zicht staat. De meterkast is echter de meest ongunstige plaats in huis om wat voor soort draadloze zender dan ook te plaatsen.

Probeer het apparaat zo dicht mogelijk bij je ontvangers te brengen en als er externe antennes op staan, probeer deze dan te draaien om te kijken of dit tot verbeteringen leidt.

Meet je WiFi-snelheid met een app

Om het signaal goed te kunnen meten, kun je het gratis Windows programma Netstumbler downloaden. Gebruik een laptop zodat je hiermee door het huis kunt lopen om het signaal te meten. Naast Netstumbler zijn er ook veel gratis apps zoals inSSIDer op Android en iOS voor gebruik op een smartphone.

Deze handige programma’s laten zien hoe goed het ontvangst op een bepaalde plek is en waar hij verdwijnt. Door de zender te verplaatsen of je antennes te draaien, kun je ter plekke snel zien of de situatie verbetert of niet.

Pas de frequentie of het kanaal aan

Een derde optie is het aanpassen van de frequentie of het kanaal. Beide kunnen een rol spelen in de kwaliteit van het WiFi-signaal. Een 2,4 GHz-signaal zal bijvoorbeeld beter door plafonds en muren gaan dan een 5 GHz-signaal. Als het gaat om kanaalkeuze is het voor 2,4G Hz vaak aan te raden om de kanalen 1, 6 of 11 te gebruiken, omdat deze kanalen elkaar minder overlappen dan andere kanalen en de kans op interferentie van andere draadloze netwerken dus kleiner is. Test verschillende kanalen in combinatie met de bovengenoemde Netstumbler software om te zien wat het beste kanaal is.
WiFi-kanalen
Illustratie door: Wireless Networking in the Developing World - Creative Commons

Je WiFi-signaal versterken met betaalde opties

WiFi-versterkers of -repeaters

De versterking van een WiFi-signaal gebeurt meestal via een WiFi-versterker, ook wel een WiFi-repeater genoemd. Dit is de goedkoopste en eenvoudigste manier om een WiFi-signaal te versterken. De WiFi versterker moet worden geplaatst op een punt waar je wel nog voldoende bereik hebt. De versterker pikt je signaal op en zendt het weer uit als een soort tussenstation.

Een groot nadeel is dat een WiFi-versterker niet tegelijkertijd kan zenden en ontvangen. Hij schakelt dus heel snel tussen zenden en ontvangen, wat de snelheid van je WiFi-signaal zo’n beetje halveert. Bovendien, hoe meer apparatuur er op de versterker is aangesloten, hoe langzamer je draadloze snelheid wordt.

Als je echter maar 1 of 2 apparaten hiermee wilt verbinden en je niet veel geld wilt uitgeven, zouden we zeer zeker aanraden om een WiFi-versterker uit te proberen!

WiFi-via stopcontact

Een tweede optie is het gebruik van WiFi via een stopcontact. Hoewel internet via stopcontact misschien raar klinkt, werkt het wel!

Het idee is dat je de stroomvoorziening in je huis gebruikt om gegevens te versturen. Een zogeheten Powerline oplossing bestaat altijd uit minimaal 2 adapters die je inplugt.

Sluit 1 adapter aan op het modem en steek de stekker in het stopcontact. De tweede adapter wordt aangesloten op het stopcontact van de kamer waar je internet wilt hebben. Vervolgens maak je een bekabelde of draadloze verbinding met deze tweede adapter.

Router

Access points

In plaats van een sterkere router is het vaak beter om de huidige router te gebruiken en er aparte toegangspunten op aan te sluiten. Het WiFi-gedeelte in de router kan worden uitgeschakeld, waarna je het access point het zware werk laat doen. Een access point is namelijk speciaal ontworpen om alleen het draadloze signaal te verwerken.

Alle hardware in het apparaat is ontworpen om de beste WiFi-resultaten te krijgen. Wanneer één toegangspunt niet voldoende is om in het hele huis WiFi-dekking te creëren, kun je meerdere toegangspunten instellen voor een betere dekking.

Nieuwe(re) router

Baat het bovenstaande niet? Dan kun je alsnog voor een nieuwere, sterkere router gaan. Zoals we hierboven al zeiden, zijn veel routers zo geproduceerd dat ze ook in andere landen legaal gebruikt kunnen worden. Hun zendvermogen is dus vaak te zwak voor het gemiddelde Nederlandse huis van steen en metaal.

Houd ook hier echter weer in gedachten dat ontvangstvermogen ook een rol speelt. Zorg dus dat je zeker weet dat dit wel goed zit voordat je je router upgradet. 

Deze upgrade kan in dat geval helpen, omdat de standaard modems van bijvoorbeeld Ziggo en KPN een zeer zwak signaal geven. Een WiFi-router met een hoger zendvermogen kan een oplossing zijn voor meer bereik. Zeker voor een appartement is enkel een router-upgrade een goede keuze, omdat deze het signaal niet over meerdere verdiepingen hoeft te loodsen.

De beste WiFi-router brengt je veel verder dan een standaard WiFi-modem. De betere WiFi-routers hebben niet alleen een hoger zendvermogen en een hogere ontvangstgevoeligheid, ze gebruiken ook allerlei technieken voor een beter WiFi-signaal.

Conclusie

Is het je gelukt om je WiFi-signaal te versterken met een van onze tips, of heb je zelf nog advies voor andere lezers? Laat het ons weten in een reactie! We horen graag van jullie. ⤵️

Deel dit bericht!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *