Je Wifi-Signaal Versterken is een Eitje met deze Methoden
Wifi zwak? Boost je signaal hier!
Als je bij dit artikel bent beland, ben je waarschijnlijk een van de ongelukkigen die vaker last heeft van een zwak wifi-signaal. Je bent dan ook niet de eerste die op zoek is gegaan naar tips om dit probleem op te lossen. Hopelijk ben je wel een van de laatsten met de opkomst van glasvezel en 5G.
Inhoudsopgave
- Wat is de oorzaak van een zwak wifi-signaal?
- Afstand
- Huisindeling
- Andere wifi-netwerken
- Storingen door andere apparatuur
- Zendvermogen van wifi-apparatuur
Zet je router hoog en in het midden van je huis voor beter wifi. Als je in een groot huis woont, kun je een mesh-systeem gebruiken. Een goedkopere keuze is een wifi-versterker. Zorg ook dat je computers, telefoons of andere apparaten goed wifi kunnen ontvangen voor het beste internet.
Ik heb me verdiept in de problemen die wifi kan geven en hoe je ze oplost. Daarvoor heb ik eerst opgezocht wat de oorzaken van een zwak wifi-signaal zijn. Daarna behandel ik de oplossingen. Tijd om je wifisignaal te versterken, dus lees snel verder!
Wat is de oorzaak van een zwak wifi-signaal?
Om er achter te komen hoe we ons wifi-signaal kunnen verbeteren, is het handig om te weten hoe een zwak signaal op de eerste plaats ontstaat. Ik neem daarom de meestvoorkomende oorzaken hiervan eerst met jullie door voor het over oplossingen te hebben!
Afstand
Een wifi-signaal is slechts een vorm van communicatie tussen een zender en ontvanger via radiogolven. Vergelijk het met een gesprek tussen twee mensen. Als deze twee mensen zich in dezelfde kamer (van overbrugbare grootte) begeven, kunnen ze een gesprek voeren op normaal volume.
Begeeft één van de twee mensen zich op de zolderverdieping terwijl de ander op de begane grond staat, dan komt er meteen veel geschreeuw aan te pas. Een wifi-signaal werkt op een vergelijkbare manier. Denk maar aan de beste robotmaaier die je via je wifinetwerk aanstuurt. Een van de meest voorkomende oorzaken van een zwak wifi-signaal is dan ook afstand.
Draadloze routers en toegangspunten zijn beperkt tot uitzendingen met een laag stroomverbruik om interferentie met andere apparatuur te voorkomen, waardoor het effectieve bereik van draadloze routers en toegangspunten binnenshuis beperkt is tot ongeveer 30 meter.
Het is een goed idee om je te verdiepen in routers. Hierdoor vergroot je je kennis en wordt de rest van dit artikel waarschijnlijk ook duidelijk voor je. Hoe meer je weet over hoe wifi werkt, hoe makkelijker het wordt om problemen op te lossen.
Nieuwere 802.11n wifi-producten kunnen dat bereik enigszins vergroten, maar als je een betrouwbaar netwerk over een groot gebied nodig hebt, kun je het beste extra draadloze routers of versterkers gebruiken om je bereik te vergroten. Hoe dichter je bij een ontvanger bent, hoe sterker je signaal zal zijn.
Huisindeling
Als je wifi-signaal juist in bepaalde kamers op mysterieuze wijze wegvalt, is dit misschien te wijten aan de constructie van je huis.
Vooral dikke muren dempen wifi-signalen, net als bepaalde soorten bouwmaterialen. In sommige oudere huizen die gips en latwanden bevatten, verstoort een metalen gaas in de muur zo’n beetje elk wifi-signaal dat hier langs wilt, waardoor de signaalsterkte aanzienlijk afneemt of het signaal volledig wordt geblokkeerd.
Radio signalen laten zich makkelijk storen door magnetrons, gewapend beton of mensen (die voor 70% uit water bestaan.) Kan je alle technische details over Wifi weten [...], maar waar je het AP plaatst is veel belangrijker.
Bl@ckbird, op tweakers.net
Door je je router en versterkers in je huis te verplaatsen, kun je de precieze probleemgebieden achterhalen. Ook kun je apparatuur in bepaalde configuraties plaatsen om signaalinterferentie te voorkomen nadat je eenmaal zicht hebt op de probleemgebieden.
Andere wifi-netwerken
Een andere bron van wifi-signaalproblemen is interferentie. Draadloze apparaten beschikken over de mogelijkheid om te zenden en te ontvangen op verschillende, afzonderlijke kanalen, maar in veel gevallen verschuiven ze van de fabrieksinstelling naar een enkel standaardkanaal.
Dit kan betekenen dat verschillende draadloze bronnen in een klein gebied, zoals een flatgebouw, allemaal strijden voor een plekje op dezelfde frequentieband. Als je onverwacht zwakke wifi-signalen tegenkomt en andere netwerken in je directe omgeving detecteert, probeer dan over te schakelen naar een ander wifi-kanaal om een minder druk deel van het spectrum te vinden. Hier kom ik uiteraard nog op terug!
Storingen door andere apparatuur
Je kunt ook periodieke signaalproblemen vinden die veroorzaakt worden door interferentie van andere, non-wifi-apparaten. wifi werkt via de 2,4 GHz-band – net zoals draadloze telefoons en sommige op afstand bedienbare alarmproducten.
Wanneer deze apparaten dus tegelijkertijd actief zijn, kunnen ze je wifi-signaalsterkte verminderen als gevolg van interferentie. Bovendien kunnen microgolven aanzienlijke storingen veroorzaken in het frequentiebereik van draadloze apparaten en zo een wifi-verbinding volledig verstoren.
Als je ervoor zorgt dat je je draadloze knooppunten en apparatuur uit de buurt van dergelijke interferentie plaatst, kan dit de signaalsterkte verbeteren. Het is een goede manier om je wifi-ontvangst te verbeteren.
Bij herhaaldelijke problemen is het echter waarschijnlijk nodig om oudere apparaten te vervangen door moderne, draadloos-vriendelijke alternatieven of om over te schakelen naar de 5 GHz-band die beschikbaar is voor 802.11n-producten.
Zendvermogen van wifi-apparatuur
In Nederland mag je maximaal 100 mW (oftewel milliwatt) uitzenden op de 2,4 GHz-frequentie. Op de 5 GHz-frequentie is dit 1000 mW. De meeste apparatuur die standaard wordt geleverd door providers, werkt echter met een lager zendvermogen van ongeveer 50 mW.
De reden hiervoor ligt vaak in het feit dat de apparatuur is ontworpen voor de Amerikaanse markt, waar huizen van minder solide materiaal zijn gemaakt dan in ons land. In Nederland zijn de wanden vaak gemaakt van beton of steen, waar radiogolven niet zo goed doorheen kunnen als door een gipswand of houten wanden en plafonds.
Een tweede reden is dat de apparatuur ook in andere landen verkocht moet worden waar het wettelijk toegestane maximale zendvermogen veel lager is dan in Nederland. De fabrikant kiest er dan voor om een lager vermogen in te stellen of om goedkopere chips te gebruiken om ook nog eens de prijs te verlagen.
Het ontvangstvermogen van clients, oftewel de ontvangende apparatuur, is ook van belang. Om terug te komen op onze bovengenoemde metafoor: als iemand op zolder staat en je gebruikt een megafoon om hem of haar alsnog te bereiken, wilt dat nog niet zeggen dat je een samenhangend gesprek aan kunt gaan.
Daarvoor heeft de ander zelf ook een megafoon nodig. Pas als dat het geval is, spreken we van ware compatibiliteit tussen de router en de client. Focus dus niet alleen op de signaalsterkte van je router, maar ook op het ontvangstvermogen van je apparaten.
Hoe versterk je je wifi-signaal?
Ik heb goed nagezocht hoe wifi werkt en hoe je je signaal kunt versterken. Daarbij heb ik gekeken naar opties die je makkelijk kunt uitvoeren (zoals je router verplaatsen) als manieren die wat meer voeten in de aarde hebben. Daarom verdeel ik dit artikel in twee soorten tips: gratis en betaalde manieren om je wifi-signaal te verbeteren.
Met gratis methodes om je wifi te versterken kun je snel kleine verbeteringen zien. Als je meer wilt, zijn er ook betaalde opties die je internet echt een boost geven. Elk heeft zijn eigen pluspunten en minpunten.
Gratis methodes om je wifi te versterken
Wie zegt dat je diep in de buidel moet tasten voor een beter wifi-signaal? Met een paar slimme aanpassingen kun je al een wereld van verschil maken. In dit gedeelte ontdek je gratis manieren die je direct kunt toepassen.
Bepaal een geschikte routerlocatie
Ten eerste raad ik je aan om de router op een hoge, centrale plek (zoals op een kast) te plaatsen. Vaak wordt het wifi-modem of de wifi-router in de meterkast geplaatst omdat deze dan mooi uit het zicht staat.
De meterkast is echter de meest ongunstige plaats in huis om wat voor soort draadloze zender dan ook te plaatsen. Probeer het apparaat zo dicht mogelijk bij je ontvangers te brengen en als er externe antennes op staan, probeer deze dan te draaien om te kijken of dit tot verbeteringen leidt.
Moet de router toch in de meterkast? Probeer dan een of twee lagen aluminiumfolie achter de antennes van de router te plaatsen. Hierdoor wordt het signaal in de tegenstelde richting gekaatst, in plaats van dat het in de muur van de meterkast verwijnt.
Meet je wifi-snelheid met een app
Om het signaal nauwkeurig te meten, download je een Windowsprogramma, zoals Netstumbler. Gebruik een laptop waarmee je door het huis kunt lopen om het signaal te meten. Naast Netstumbler zijn er ook veel gratis apps zoals Network Analyzer op iOS en Android voor gebruik op een smartphone.
Deze handige programma’s laten zien hoe goed het ontvangst op een bepaalde plek is en waar hij verdwijnt. Door de zender te verplaatsen of je antennes te draaien, zie je ter plekke snel of de situatie verbetert of niet.
Pas de frequentie of het kanaal aan
Een derde optie is het aanpassen van de frequentie of het kanaal. Beide kunnen een rol spelen in de kwaliteit van het wifi-signaal. Een 2,4 GHz-signaal gaat bijvoorbeeld makkelijker door plafonds en muren dan een 5 GHz-signaal.
Als het gaat om kanaalkeuze, is het voor 2,4 GHz vaak aan te raden om de kanalen 1, 6 of 11 te gebruiken. Deze kanalen overlappen elkaar minder dan andere kanalen, dus de kans op interferentie van andere draadloze netwerken is kleiner. Test verschillende kanalen in combinatie met de bovengenoemde Netstumbler software om te zien wat het beste kanaal is.
- Ga naar de online serveromgeving van je wifi-modem. Het adres wordt vaak vermeld op een sticker op het modem of in de handleiding. Vervolgens moet je inloggen op het modem om de instellingen aan te passen. Deze inloggegevens worden ook vaak vermeld op de modem of in de handleiding
- Ga naar de draadloze of WLAN internet instellingen.
- Hier kun je vervolgens een ander kanaal selecteren en opslaan. Soms moet hierna het modem opnieuw worden opgestart.
- Probeer verschillende kanalen uit en test welke het beste werkt.
Betaalde methodes om je wifi te versterken
Soms schieten gratis oplossingen tekort, vooral in grotere woningen of bij intensief internetgebruik. In dit gedeelte bespreken we betaalde opties die je wifi-signaal echt een boost geven. Deze investeringen zorgen voor een stabielere, snellere verbinding waar je op kunt rekenen.
Verbeter je signaalbereik met wifi-versterkers of -repeaters
De versterking van een wifi-signaal gebeurt meestal via een wifi-versterker, ook wel een wifi-repeater genoemd. Dit is de goedkoopste en eenvoudigste manier om een wifi-signaal te versterken.
De wifi-versterker moet worden geplaatst op een plek waar je wel nog voldoende bereik hebt. De wifi-versterker pikt vervolgens je signaal op en zendt het weer uit als een soort tussenstation. Het dient hierbij als extra wifi punt.
Een groot nadeel is dat een wifi-versterker niet tegelijkertijd kan zenden en ontvangen. Hij schakelt heel snel tussen zenden en ontvangen, wat de snelheid van je wifi-signaal zo’n beetje halveert. Hoe meer apparatuur bovendien op de wifi-repeater – een alternatieve naam voor een versterker – is aangesloten, hoe langzamer je draadloze snelheid wordt.
Als je echter slechts een of twee apparaten hiermee verbindt en je niet veel geld wilt uitgeven, raad ik je zeker aan om een wifi-versterker uit te proberen! Maar onthoud wel, voor intensief gebruik zoals gamen of streamen is een versterker soms niet de beste keuze.
Check de beste wifi-versterkers →Wifi-via-stopcontact door powerline-adapters
Een tweede optie is het gebruik van wifi via een stopcontact. Hoewel internet via stopcontact misschien raar klinkt, werkt het wel! Het idee is dat je de stroomvoorziening in je huis gebruikt om gegevens te versturen. Een zogeheten powerline-oplossing bestaat altijd uit minimaal twee goede powerline-adapters die je inplugt.
Sluit een adapter aan op je modem met een ethernetkabel, en steek de stekker in het stopcontact. De tweede powerline-adapter wordt ingeplugd in het stopcontact van de kamer waar je internet wilt hebben, waardoor je een extra wifi-punt creëert. Vervolgens verbind je je laptop, pc, of welk apparaat dan ook met kabel of via wifi met deze tweede adapter.
Access points
In plaats van een enkele sterkere router, is het vaak beter om de huidige router te gebruiken en er een aparte access point – of meerdere – op aan te sluiten. Het wifi-gedeelte in de router kan worden uitgeschakeld, waarna je de access point het zware werk laat doen. Een access point is namelijk speciaal ontworpen om alleen het draadloze signaal te verwerken.
Alle hardware in het apparaat is ontworpen om de beste wifi-resultaten te krijgen. Wanneer één access point niet voldoende is om in het hele huis wifi-dekking te creëren, voeg je meerdere toe voor een betere dekking.
Gebruik mesh-wifi om je wifisignaal te versterken
Als je overal in huis een stabiele en snelle internetverbinding wilt, dan is een mesh wifi-systeem de oplossing. Een mesh-netwerk bestaat uit meerdere draadloze zenders die samen een dekkend en betrouwbaar wifi-netwerk vormen.
Het grote voordeel is dat je binnen dit netwerk altijd de maximale snelheid behoudt, of je nu in de woonkamer zit of op zolder werkt. Een mesh-systeem is eenvoudig te installeren en uit te breiden; je plaatst gewoon een extra mesh-punt waar je extra dekking nodig hebt.
Let wel op de compatibiliteit van je apparaten; ze moeten geschikt zijn voor mesh-technologie. En ja, er hangt een prijskaartje aan, maar de investering is het waard voor een naadloze internetervaring door je hele huis.
Nieuwe(re) router
Baat het bovenstaande niet? Dan kun je alsnog voor een nieuwere, sterkere router gaan. Zoals ik hierboven zei, zijn veel routers zo geproduceerd dat ze ook in andere landen legaal gebruikt kunnen worden. Hun zendvermogen is dus vaak te zwak voor het gemiddelde Nederlandse huis van steen en metaal.
Houd ook hier echter weer in gedachten dat ontvangstvermogen ook een rol speelt. Zorg dus dat je zeker weet dat dit wel goed zit voordat je je router upgradet. Een goede ontvangst is net zo belangrijk als een sterk zendvermogen; beide moeten in balans zijn voor de beste prestaties.
Deze upgrade kan in dat geval helpen, omdat de standaard modems van bijvoorbeeld Ziggo en KPN een zeer zwak signaal geven. Een wifi-router met een hoger zendvermogen kan zodoende een oplossing bieden voor meer bereik. Zeker voor een appartement is enkel een router-upgrade een goede keuze, omdat deze het signaal niet over meerdere verdiepingen hoeft te loodsen.
De beste wifi-router brengt je daarbij veel verder dan een standaard wifi-modem. De betere wifi-routers hebben niet alleen een hoger zendvermogen en een hogere ontvangstgevoeligheid, maar ze gebruiken ook allerlei extra technieken voor een beter wifi-signaal.
Check de beste wifi-router →Conclusie
Een krachtig wifisignaal begint bij de strategische plaatsing van je router: hoog en centraal, zonder fysieke hindernissen. Voor een uitgebreider bereik is een mesh-systeem een uitstekende keuze, terwijl een wifi-versterker een voordelige oplossing biedt.
Vergeet niet dat de ontvangstcapaciteit van je apparaten ook een cruciale rol speelt in de algehele prestaties. Met deze tips ben je goed op weg naar een betrouwbare en snelle internetverbinding.
Is het je gelukt om je wifi-signaal te versterken met een van de bovenstaande tips, of heb je zelf nog advies dat je graag vermeld ziet? Laat het ons weten! We horen graag van jullie. ⤵️ Bedankt voor het lezen!