Hoe Werkt Wifi en Hoe Haal Je Alles Eruit?

Wayne Koers

Geschreven door: Wayne Koers

Tijd om hier eens bij stil te staan.

Hoe Werkt Wifi en Hoe Haal Je Alles Eruit?

Het klinkt allemaal heel vanzelfsprekend: thuis heb je wifi. Hiermee maak je haast onbeperkt gebruik van het internet tegen relatief lage prijzen, afhankelijk van je specifieke abonnement. Ook op veel openbare locaties wifi beschikbaar.

Iedereen wilt dat wifi thuis – en het liefste openbaar ook – snel is. Ook wilt iedereen een zo wijd mogelijk wifi-bereik. Slecht bereik leidt immers nergens toe.

Al die wensen zijn leuk en aardig, maar hoe werkt wifi nou eigenlijk? Waarmee installeer je wifi? Hoe maak en houd je dit snel en betrouwbaar?

Macbook Pro Met Googles Internetpagina Open

Wat is wifi precies en hoe werkt het?

De meeste mensen gebruiken mobiele data op hun smartphones, waarmee je ook buitenshuis gebruik maakt van draadloos internet. Je smartphone is hiervoor aangesloten op zendmasten die het netwerk van je provider onderhouden.

De megabytes (MB's) die je met je telefoon verbruikt terwijl je verbonden bent, raken op een gegeven moment op. Dan kun je geen (of alleen nog zeer langzaam) gebruik maken van het internet tot dat je nieuwe MB's ontvangt in de nieuwe maand, of als je je prepaid ophoogt.

Thuis maak je echter gebruik van wifi. Het kastje of de kastjes (een router en een modem of een combinatie van de twee) zenden een elektromagnetische straling uit. Precies dit maakt de draadloze verbinding mogelijk. Dit is je wifi-verbinding, welke zich over het algemeen op twee frequenties bevindt: 2,4 GHz (groot bereik maar langzamer) en 5 GHz (kleiner bereik maar sneller). Tegenwoordig wordt ook 60 GHz gebruikt voor op zeer korte afstanden.

Door je wifi-netwerk te beveiligen, is het alleen voor jouw huishouden toegankelijk en juist daarom snel. Het wordt immers niet overladen met gebruikers uit andere huishoudens, zoals je vaak bij openbare hotspots ziet.

Hoe werkt een wifi-router?

Zodra je een router en een modem hebt gekocht en geïnstalleerd, ben je klaar om een wifi-netwerk uit te zenden. Het modem haalt het internet binnen via een ondergrondse kabel, terwijl de router het signaal uitzendt (via elektromagnetische straling).

De router mag je rustig ergens anders in het huis plaatsen, maar idealiter wel op een centraal punt. Zo heb je overal in het huis zo veel mogelijk een goede verbinding. Als je de router ergens aan de zijkant van het huis plaatst, halveer je het effectieve bereik van de router. Als je een erg groot huis hebt, raad ik je aan om ook een sterke router te kopen.

De router wordt aangesloten op het modem en verbindt via deze koppeling de aangesloten apparaten, zoals smart tv's, telefoons, en laptops met het internet. Vaak zijn er ook modems verkrijgbaar met een ingebouwde router. Je hoeft in dat geval maar één 'kastje' te installeren, maar dit moet dan wel in de meterkast, en dat is zelden een centraal punt.

Zodra je te ver wegloopt van de router, heb je geen internet meer. Daarbij komt ook nog het feit dat het verbergen van een router in een meterkast tot extra obstakels leidt waar het wifi-signaal zich doorheen moet worstelen.

Voor je internet betaal je hoe dan ook maandelijks. Voor een goede router en modem betaal je eenmalig. Als de wifi in huis op een bepaalde plek slecht bereikbaar is, kun je altijd een wifi-versterker aanschaffen en die op deze plek ergens in het stopcontact doen. Dit zorgt ervoor dat je meer beter ontvangst hebt binnenshuis, en dat vaak voor een vriendelijk prijsje.

Conclusie

Zoals je ziet, is wifi zelf niet meer dan een stel radiogolven. Het functioneert een beetje als ouderwetse radio: doordat apparatuur met een wifi-netwerkkaart zich op dezelfde frequentie(s) begeeft als het wifi-signaal, krijgen ze toegang tot het internet. Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?