Wat is een WiFi Hotspot?

Draadloze of WiFi hotspots zijn in wezen draadloze toegangspunten voor netwerk- en/of internettoegang tot mobiele apparaten zoals uw laptop of smartphone, meestal op openbare locaties. 

Om het eenvoudiger te zeggen:

WiFi Hotspots zijn plaatsen waar u uw laptop of ander mobiel apparaat kunt meenemen en draadloos verbinding kunt maken met het internet; sommige apparaten en smartphones fungeren ook als mobiele WiFi hotspots.

Voorbeeld Wifi Hotspot Scenario:

"Ik gebruik vaak de gratis WiFi hotspot van Starbuck om online te gaan vanaf mijn laptop terwijl ik in de koffiezaak zit."

Typische wifi hotspot locaties zijn cafés, bibliotheken, luchthavens en hotels.

Wifi hotspot senario

Zijn WiFi Hotspots gratis?

Hoewel veel hotspots gratis zijn, hebben sommige hotspots een abonnement of service nodig bij een bepaalde mobiele provider. Sommige hotspots kan je bijvoorbeeld alleen bezoeken als je lid bent van T-Mobile

Aansluiten op een hotspot en het gebruik van de internetverbinding werkt in principe hetzelfde als andere draadloze verbinding thuis of zakelijke draadloze verbinding stap voor stap: Uw laptop of andere apparaten, zoals een iPod of smartphone, die draadloos zijn uitgerust, zullen u meestal op de hoogte brengen wanneer deze zich in het bereik van de beschikbare draadloze netwerken bevindt. (Als u niet de informatiemelding "draadloze netwerken zijn beschikbaar" krijgt, kunt u naar uw netwerkinstellingen gaan om beschikbare draadloze netwerken te vinden.

U accepteert of initieert dan gewoon de verbinding met het draadloze netwerk van de hotspot, dat meestal wordt geïdentificeerd in de netwerknaam (SSID). Sommige netwerkkaarten zullen zelfs automatisch verbinding maken met de hotspot zodra deze in bereik is, maar dit is over het algemeen een slecht idee.

Als de WiFi Hotspot versleuteld of verborgen is, moet u de beveiligingssleutel en/of SSID-informatie van de hotspotdienstverlener krijgen om de netwerkverbinding te kunnen lokaliseren en correct tot stand te brengen. Voordat u uw internetverbinding kunt gebruiken, zullen de meeste hotspots ook eisen dat u hun algemene voorwaarden accepteert (die in het algemeen vereisen dat u een fatsoenlijke, gezagsgetrouwe internetburger bent).

De Veiligheid van een Wifi Hotspot

Hotspots bieden het gemak aan miljoenen internetgebruikers, maar ze zijn wijdverbreid met beveiligingsproblemen. Zo zijn gratis publieke hotspots vaak het doelwit van hackers en identiteitsdieven. De aanvallers creëren malafide of valse hotspots die er identiek uitzien als legitieme hotspots. Als gebruikers onbewust verbinding maken met deze malafide toegangspunten en hun gevoelige gegevens gebruiken om in te loggen of een gelijkaardig doel, kunnen de aanvallers de gevoelige gegevens dan gemakkelijk terugvinden met behulp van verschillende technieken.

Hoe zorg je dat je veilig bent?

  • check
    Zorg dat je op een beveiligd WiFi netwerk zit met een WLAN wachtwoord. 
  • check
    Vul geen persoonlijke gegevens in op sites die geen Https:// voor de site hebben staan

Hoe kan het dat sommige WiFi Hotspots zo'n groot bereik hebben?

Grote hotspots zoals het gratis WiFi Netwerk van Almere centrum gebruiken een enorm goede router, als je interesse hebt om te leren wat de beste router is, klik dan op de link. We hebben een gids gemaakt zodat jij ook goede WiFi in huis kan hebben.

Vaak zijn deze routers verbonden met meerdere access points. Dit zijn toegangspoorten tot het WiFi Netwerk. 

Bedankt voor het lezen! We hopen dat je nu antwoord hebt op de vraag: "Wat is een WiFi Hotspot?".

Deel dit bericht!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *