Wat Is Een WiFi Hotspot?

Ruben Wildeman

Geschreven door: Ruben Wildeman

Hint: je wordt er heel blij van.

Wat Is Een WiFi Hotspot?

Draadloze of WiFi hotspots zijn draadloze toegangspunten tot netwerk- en/of internettoegang voor mobiele apparaten zoals je laptop of smartphone, meestal op openbare locaties. 

Eenvoudiger gezegd: WiFi hotspots zijn plaatsen waar je je laptop of ander mobiel apparaat naar toe brengt om draadloos verbinding te maken met het internet.

Hotspot-netwerken worden meestal door routers opgezet, maar ook andere apparaten kunnen als hotspot fungeren. Een hotspot vanuit een smartphone gebruikt mobiele data, terwijl een hotspot vanuit een laptop een bedrade verbinding vereist. Pas dan kan een laptop een WiFi-signaal uitzenden.

Voorbeeld van een WiFi hotspot scenario

"Ik gebruik vaak de gratis WiFi van Starbucks om online te gaan vanaf mijn laptop terwijl ik in de koffiezaak zit."

Starbucks en veel andere café's, restaurants, bibliotheken, luchthavens, hotels en zelfs treinen hebben hotspots. Dat zijn de (veelal gratis) WiFi-netwerken die je daar tegenkomt.

Zijn WiFi hotspots gratis?

Hoewel veel hotspots gratis zijn, hebben sommige hotspots een abonnement of service nodig bij een bepaalde mobiele provider. Sommige hotspots kun je bijvoorbeeld alleen bezoeken als je abonnee bent van T-Mobile

Het aansluiten op een hotspot en het gebruik hiervan, werken in principe hetzelfde als elke andere draadloze verbinding thuis of zakelijke draadloze verbinding.

Je laptop of andere mobiele apparaat met WiFi-connectiviteit, stellen je meestal op de hoogte wanneer deze zich in het bereik van de beschikbare draadloze netwerken bevindt. (Als je niet de informatiemelding "draadloze netwerken beschikbaar" krijgt, kun je naar je netwerkinstellingen gaan om zelf beschikbare draadloze netwerken te vinden.

Je accepteert of start vervolgens de verbinding met het draadloze netwerk van de hotspot, waarvan de netwerknaam (SSID) meestal goed herkenbaar is. De naam van de zaak waar de hotspot toe behoort staat hier meestal in. Sommige apparaten maken zelfs automatisch verbinding met de hotspot zodra deze in bereik is, maar dat is meestal geen goed idee.

Gebruik Maken Van Wifi

Waarom? Omdat hotspots die je toestaan automatisch te verbinden, vaak niet goed beveiligd zijn. Dat maakt het niet alleen voor jou makkelijker om verbinding te maken, maar ook voor kwaadwillenden. Die kunnen allerlei narigheid loslaten op het netwerk, of zich zelfs specifiek richten tot jouw netwerk.

Als de WiFi Hotspot echter versleuteld of verborgen is, moet je de beveiligingssleutel en/of SSID-informatie van de hotspotdienstverlener krijgen om de netwerkverbinding te kunnen lokaliseren en correct tot stand te brengen. Voordat je de internetverbinding kunt gebruiken, eisen de meeste hotspots ook dat je hun algemene voorwaarden accepteert (die in het algemeen vereisen dat je een fatsoenlijke, gezagsgetrouwe internetburger bent).

De veiligheid van een WiFi hotspot

Hotspots bieden gemak aan miljoenen internetgebruikers, maar ze staan bekend om beveiligingsproblemen. Zo zijn gratis publieke hotspots vaak het doelwit van hackers en identiteitsdieven. De aanvallers creëren onbetrouwbare of 'neppe' hotspots die er identiek uitzien als legitieme hotspots.

Als gebruikers onbewust verbinding maken met deze onbetrouwbare toegangspunten en hun gevoelige gegevens gebruiken om in te loggen of iets dergelijks, kunnen de aanvallers de gevoelige gegevens gemakkelijk terugvinden met behulp van verschillende technieken.

Hoe zorg je dat je veilig bent?

  • Zorg dat je op een beveiligd WiFi-netwerk zit met een WLAN-wachtwoord
  • Vul geen persoonlijke gegevens in op sites die geen https:// voor het domein hebben staan
Man met telefoon bij laptop

Hoe kan het dat sommige WiFi hotspots zo'n groot bereik hebben?

Grote hotspots – zoals het gratis WiFi-netwerk van Almere centrum – gebruiken enorm goede routers. Als je wilt weten wat dé beste router is, klik dan op de link! Hierin staat ook een gids die je helpt een goede keuze te maken als je zelf een nieuwe router koopt.

Vaak zijn hotspot-routers ook nog verbonden met meerdere access points. Dit zijn toegangspoorten tot het WiFi-netwerk die het draadloze bereik aanzienlijk uitbreiden. 

Conclusie

Bedankt voor het lezen! We hopen dat je nu antwoord hebt op de vraag: "Wat is een WiFi Hotspot?". Zo niet, schroom dan niet om ons een berichtje te sturen!

Was dit artikel behulpzaam?