Wat is een Wifi-Hotspot en Wat Kun Je Ermee?

Ruben Wildeman

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

5 min. leestijd

Hutspot? Nee, hotspot!

Wat is een Wifi-Hotspot en Wat Kun Je Ermee?

Stel je voor dat je overal en altijd verbonden kunt zijn met het internet. Of je nu in een druk café zit, onderweg bent in de trein of geniet van de rust in een afgelegen park, een wifi-hotspot maakt het mogelijk. In dit artikel ga ik dieper in op de wereld van wifi-hotspots, hoe ze werken en hoe je er optimaal gebruik van maakt.

Wat is een wifi-hotspot en hoe maak je er zelf een?

Een wifi-hotspot is een toegangspunt dat draadloze internetverbinding biedt aan apparaten zoals smartphones, tablets en laptops, vaak in openbare ruimtes. Om een wifi-hotspot op te zetten, deel je de internetverbinding van je apparaat, zoals een smartphone met een data-abonnement, voor andere apparaten om draadloos te verbinden.

Ik ga kort in op de vraag: waar staat wifi voor? Wifi is een draadloze netwerktechnologie waarmee apparaten zoals computers (laptops en desktops), mobiele apparaten (smartphones en wearables) en andere apparatuur (printers en videocamera's) communiceren met het internet.

Een wifi-hotspot werkt ongeveer hetzelfde als de wifi die je in de meeste huizen vindt. Een draadloos toegangspunt communiceert met computers en andere wifi-apparaten met behulp van radiosignalen.

Dit wifi-toegangspunt is meestal verbonden met een router of een server die regelt wie toegang heeft tot het wifi-netwerk, en is via een van deze twee zelf ook verbonden met het internet.

De manier waarop hij de signalen verzendt en ontvangt is gestandaardiseerd met behulp van de 80211-normen die zijn ontwikkeld door het Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE).

Voorbeeld van een wifi-hotspotscenario

"Ik gebruik vaak de gratis wifi van Starbucks om online te gaan vanaf mijn laptop terwijl ik in de koffiezaak zit."

Starbucks en veel andere café's, restaurants, bibliotheken, luchthavens, hotels en zelfs treinen hebben hotspots. Dat zijn de (veelal gratis) wifi-netwerken die je daar tegenkomt.

Zijn wifi-hotspots gratis?

Hoewel veel hotspots gratis zijn, hebben sommige hotspots een abonnement of service nodig bij een bepaalde mobiele provider. Sommige hotspots kun je bijvoorbeeld alleen bezoeken als je abonnee bent van Odido.

Het aansluiten op een hotspot en het gebruik hiervan, werken in principe hetzelfde als elke andere draadloze verbinding thuis of zakelijke draadloze verbinding.

Je laptop of andere mobiele apparaat met wifi-connectiviteit, stellen je meestal op de hoogte wanneer deze zich in het bereik van de beschikbare draadloze netwerken bevindt. (Als je niet de informatiemelding "draadloze netwerken beschikbaar" krijgt, kun je naar je netwerkinstellingen gaan om zelf beschikbare draadloze netwerken te vinden.

Je accepteert of start vervolgens de verbinding met het draadloze netwerk van de hotspot, waarvan de netwerknaam (SSID) meestal goed herkenbaar is. De naam van de zaak waar de hotspot toe behoort, staat hier meestal in. Sommige apparaten maken zelfs automatisch verbinding met de hotspot zodra deze in bereik is, maar dat is meestal geen goed idee.

Gebruik Maken Van Wifi

Waarom? Omdat hotspots die je toestaan automatisch te verbinden, vaak niet goed beveiligd zijn. Dat maakt het niet alleen voor jou makkelijker om verbinding te maken, maar ook voor kwaadwillenden. Die kunnen allerlei narigheid loslaten op het netwerk, of zich zelfs specifiek richten tot jouw netwerk.

Als de wifi-hotspot echter versleuteld of verborgen is, moet je de beveiligingssleutel en/of SSID-informatie van de hotspotdienstverlener krijgen om de netwerkverbinding te kunnen lokaliseren en correct tot stand te brengen

Voordat je de internetverbinding kunt gebruiken, eisen ze meestal ook dat je hun algemene voorwaarden accepteert (die in het algemeen vereisen dat je een fatsoenlijke, gezagsgetrouwe internetburger bent).

Hoe veilig zijn wifi-hotspots?

Hotspots bieden gemak aan miljoenen internetgebruikers, maar ze staan bekend om beveiligingsproblemen. Zo zijn gratis publieke hotspots vaak het doelwit van hackers en identiteitsdieven. De aanvallers creëren onbetrouwbare of 'neppe' hotspots die er identiek uitzien als legitieme hotspots.

Als gebruikers onbewust verbinding maken met deze onbetrouwbare toegangspunten en hun gevoelige gegevens gebruiken om in te loggen of iets dergelijks, kunnen de aanvallers de gevoelige gegevens gemakkelijk terugvinden met behulp van verschillende technieken.

Als je gevoelige informatie benadert via een openbaar Wi-Fi-netwerk, probeer dit dan te doen op een versleutelde website. Als je vaak gebruikmaakt van openbare Wi-Fi, wil je misschien betalen voor een VPN en hierdoor browsen wanneer je verbonden bent met een openbaar Wi-Fi-netwerk.

Dinesh Prajapati, op Quora

Tips voor veilig gebruik van wifi-hotspots

  • Zorg dat je op een beveiligd wifinetwerk zit met een WLAN-wachtwoord
  • Vul geen persoonlijke gegevens in op sites die geen https:// voor het domein hebben staan
  • Gebruik een goede VPN-service om jezelf te beschermen tegen spionage op een onbetrouwbare wifi-hotspot
Ontdek hier de beste VPN-service
Man met telefoon bij laptop

Hoe kan het dat sommige wifi-hotspots zo'n groot bereik hebben?

Grote wifi-hotspots – zoals het gratis wifinetwerk van Almere centrum – gebruiken enorm goede routers, omdat ze onder ander de wifi-ontvangst verbeteren.

Vaak zijn hotspot-routers ook nog verbonden met meerdere access points. Dit zijn toegangspoorten tot het wifinetwerk die het draadloze wifi-bereik vergroten

Snelheid van een wifi-hotspot

De snelheden van wifi hotspots variëren sterk, afhankelijk van de locatie en de provider. Openbare hotspots bieden vaak snelheden tussen 10 -100 Mbps, terwijl privé hotspots die je zelf instelt met je mobiele telefoon afhankelijk zijn van je mobiele netwerk. 4G-snelheden kunnen oplopen tot 50 Mbps of meer, afhankelijk van de dekking en het netwerkverkeer.

Je telefoon als wifi-hotspot instellen

Een persoonlijke hotspot instellen op je iPhone of iPad doe je via het menu Instellingen > Persoonlijke hotspot > Anderen toelaten om in te loggen. Noteer vervolgens het wifi-wachtwoord.

Open het wifimenu op je apparaat dat je wilt verbinden met de hotspot. Zoek je iOS-apparaat, selecteer het en voer vervolgens het wachtwoord in. Zo simpel is het!

Een hotspots instellen op je Android-apparaten is even eenvoudig, maar hangt af van welke telefoon je hebt en welke versie van Android je gebruikt. Je hebt waarschijnlijk de hotspot-knop al gezien in de snelle instellingen van je apparaat.

Hoewel dat de snelste en gemakkelijkste manier is om je mobiele hotspot in en uit te schakelen, dien je eerst enkele zaken te configureren.

Open de Instellingen > Netwerk & internet > Hotspot & tethering > Wifi hotspot. Hier stel je de netwerknaam, het beveiligingstype en het wachtwoord in. Volg de instructies om de hotspot-functie naar wens aan te passen.

Houd er rekening mee dat dit meer batterij verbruikt. Schakel de hotspot uit wanneer je deze niet gebruikt om energie te besparen. Als ik mijn hotspot aan heb staan, merk ik dat de batterij razendsnel leegloopt. Daarom heb ik altijd een powerbank mee!

Let op: het gebruik van een hotspot verbruikt data uit je mobiele databundel. Monitor je verbruik om onverwachte kosten te voorkomen. De meeste smartphones hebben een ingebouwde functie om je datagebruik bij te houden, dus maak hier gebruik van om niet voor verrassingen te staan.

Let ook op de beveiliging. stel altijd een sterk wachtwoord in voor je hotspot om ongeautoriseerde toegang te voorkomen. Deel je wachtwoord alleen met mensen die je vertrouwt.

Conclusie

Wifi-hotspots zijn heel handig, maar er zijn ook risico's verbonden aan openbare hotspots. Zorg dus vooral dat je veilig surft, bijvoorbeeld door een goede VPN te gebruiken. Grote wifi -hotspots gebruiken daarnaast de beste routers, aangezien deze de snelheid en het bereik optimaliseren.

Ontdek hier de beste router!

We hopen dat je nu antwoord hebt op de vraag: "Wat is een wifi-hotspot?". Zo niet, schroom dan niet om ons een berichtje te sturen!

Was dit artikel behulpzaam?