Wat is een Wifi-Hotspot en Wat Kun Je Ermee?

Ruben Wildeman

Geschreven door: Ruben Wildeman

Hint: je wordt er heel blij van.

Wat is een Wifi-Hotspot en Wat Kun Je Ermee?

Een wifi-hotspot is een draadloze toegangspunt een wifi-netwerk. Deze zijn bedoeld voor mobiele apparaten zoals je laptop of smartphone, meestal op openbare locaties. 

Eenvoudiger gezegd: wifi-hotspots zijn plaatsen waar je je laptop of ander mobiel apparaat naar toe brengt om draadloos verbinding te maken met het internet.

Hotspot-netwerken lopen meestal via routers, maar ook andere apparaten kunnen als hotspot dienen. Een hotspot vanuit een smartphone gebruikt mobiele data, terwijl een hotspot vanuit een laptop een bedrade verbinding vereist. Pas dan kan een laptop een wifi-signaal uitzenden.

Voorbeeld van een wifi-hotspotscenario

"Ik gebruik vaak de gratis wifi van Starbucks om online te gaan vanaf mijn laptop terwijl ik in de koffiezaak zit."

Starbucks en veel andere café's, restaurants, bibliotheken, luchthavens, hotels en zelfs treinen hebben hotspots. Dat zijn de (veelal gratis) wifi-netwerken die je daar tegenkomt.

Wifi-hotspottechnologie

Voor ik dieper inga op de technologie van een wifi-hotspot, ga ik heel kort in op de vraag: waar staat wifi voor? Wifi is een draadloze netwerktechnologie waarmee apparaten zoals computers (laptops en desktops), mobiele apparaten (smartphones en wearables) en andere apparatuur (printers en videocamera's) communiceren met het internet.

Een wifi-hotspot werkt ongeveer hetzelfde als de wifi die je in de meeste huizen vindt. Een draadloos toegangspunt communiceert met computers en andere wifi-apparaten met behulp van radiosignalen.

Dit wifi-toegangspunt is meestal verbonden met een router of een server die regelt wie toegang heeft tot het wifi-netwerk, en is via een van deze twee zelf ook verbonden met het internet.

De manier waarop hij de signalen verzendt en ontvangt is gestandaardiseerd met behulp van de 80211-normen die zijn ontwikkeld door het Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE).

Zijn wifi-hotspots gratis?

Hoewel veel hotspots gratis zijn, hebben sommige hotspots een abonnement of service nodig bij een bepaalde mobiele provider. Sommige hotspots kun je bijvoorbeeld alleen bezoeken als je abonnee bent van T-Mobile

Het aansluiten op een hotspot en het gebruik hiervan, werken in principe hetzelfde als elke andere draadloze verbinding thuis of zakelijke draadloze verbinding.

Je laptop of andere mobiele apparaat met wifi-connectiviteit, stellen je meestal op de hoogte wanneer deze zich in het bereik van de beschikbare draadloze netwerken bevindt. (Als je niet de informatiemelding "draadloze netwerken beschikbaar" krijgt, kun je naar je netwerkinstellingen gaan om zelf beschikbare draadloze netwerken te vinden.

Je accepteert of start vervolgens de verbinding met het draadloze netwerk van de hotspot, waarvan de netwerknaam (SSID) meestal goed herkenbaar is. De naam van de zaak waar de hotspot toe behoort, staat hier meestal in. Sommige apparaten maken zelfs automatisch verbinding met de hotspot zodra deze in bereik is, maar dat is meestal geen goed idee.

Gebruik Maken Van Wifi

Waarom? Omdat hotspots die je toestaan automatisch te verbinden, vaak niet goed beveiligd zijn. Dat maakt het niet alleen voor jou makkelijker om verbinding te maken, maar ook voor kwaadwillenden. Die kunnen allerlei narigheid loslaten op het netwerk, of zich zelfs specifiek richten tot jouw netwerk.

Als de wifi-hotspot echter versleuteld of verborgen is, moet je de beveiligingssleutel en/of SSID-informatie van de hotspotdienstverlener krijgen om de netwerkverbinding te kunnen lokaliseren en correct tot stand te brengen

Voordat je de internetverbinding kunt gebruiken, eisen ze meestal ook dat je hun algemene voorwaarden accepteert (die in het algemeen vereisen dat je een fatsoenlijke, gezagsgetrouwe internetburger bent).

De veiligheid van een wifi-hotspot

Hotspots bieden gemak aan miljoenen internetgebruikers, maar ze staan bekend om beveiligingsproblemen. Zo zijn gratis publieke hotspots vaak het doelwit van hackers en identiteitsdieven. De aanvallers creëren onbetrouwbare of 'neppe' hotspots die er identiek uitzien als legitieme hotspots.

Als gebruikers onbewust verbinding maken met deze onbetrouwbare toegangspunten en hun gevoelige gegevens gebruiken om in te loggen of iets dergelijks, kunnen de aanvallers de gevoelige gegevens gemakkelijk terugvinden met behulp van verschillende technieken.

Hoe zorg je dat je veilig bent?

  • Zorg dat je op een beveiligd wifinetwerk zit met een WLAN-wachtwoord
  • Vul geen persoonlijke gegevens in op sites die geen https:// voor het domein hebben staan
  • Gebruik een goede VPN-service om jezelf te beschermen tegen spionage op een onbetrouwbare wifi-hotspot
Ontdek hier de beste VPN-service
Man met telefoon bij laptop

Hoe kan het dat sommige wifi-hotspots zo'n groot bereik hebben?

Grote wifi-hotspots – zoals het gratis wifinetwerk van Almere centrum – gebruiken enorm goede routers, omdat ze onder ander de wifi-ontvangst verbeteren.

Vaak zijn hotspot-routers ook nog verbonden met meerdere access points. Dit zijn toegangspoorten tot het wifinetwerk die het draadloze wifi-bereik vergroten

Hoe maak je van je telefoon een wifi-hotspot

Een persoonlijke hotspot instellen op je iPhone of iPad doe je via het menu Instellingen > Persoonlijke hotspot > Anderen toelaten om in te loggen. Noteer vervolgens het wifi-wachtwoord.

Open het wifimenu op je apparaat dat je wilt verbinden met de hotspot. Zoek je iOS-apparaat, selecteer het en voer vervolgens het wachtwoord in. Zo simpel is het!

Een hotspots instellen op je Android-apparaten is even eenvoudig, maar hangt af van welke telefoon je hebt en welke versie van Android je gebruikt. Je hebt waarschijnlijk de hotspot-knop al gezien in de snelle instellingen van je apparaat.

Hoewel dat de snelste en gemakkelijkste manier is om je mobiele hotspot in en uit te schakelen, dien je eerst enkele zaken te configureren.

Open de Instellingen > Netwerk & internet > Hotspot & tethering > Wifi hotspot. Hier stel je de netwerknaam, het beveiligingstype en het wachtwoord in. Volg de instructies om de hotspot-functie naar wens aan te passen.

Conclusie

Wifi-hotspots zijn heel handig, maar er zijn ook risico's verbonden aan openbare hotspots. Zorg dus vooral dat je veilig surft, bijvoorbeeld door een goede VPN te gebruiken. Grote wifi -hotspots gebruiken daarnaast de beste routers, aangezien deze de snelheid en het bereik optimaliseren.

Ontdek hier de beste router!

We hopen dat je nu antwoord hebt op de vraag: "Wat is een wifi-hotspot?". Zo niet, schroom dan niet om ons een berichtje te sturen!

Was dit artikel behulpzaam?