Dé Beste Robotmaaiers van dit Moment

Ruben Wildeman

Geschreven door: Ruben Wildeman

Waarom zelf achter een grasmaaier aanlopen als je ook onder de parasol kunt blijven zitten?

Dé Beste Robotmaaiers van dit Moment

Wat is het leukste dat je op een grasveld kan doen? Misschien voetballen, of wellicht is het voor jou een glaasje wijn nuttigen. 🍷 De meeste mensen tuffen er hoe dan ook niet zo graag met luidruchtige machines overheen, maar daar kan de beste robotmaaier, zoals de Gardena Smart Sileno 1600+, goed bij van pas komen. 

Lees daarom vooral dit artikel om erachter te komen wat voor comfort een robotmaaier kan bieden en welke de beste robotmaaier voor jou is.

#1 Gardena Smart Sileno 1600+
Dé beste robotmaaier van 2021

Onze score: 9,8

Gardena Smart Sileno 1600+

Er hangt een stevig prijskaartje aan deze robotmaaier, maar je krijgt er volledige integratie met andere Gardenaproducten voor terug en een ontzettend prettige app, waarmee je de maaier bedient!

Oppervlakte: 1600 m²
Max. geluidsniveau: 60 dB
Bijbehorende app: Ja

Maaihoogte: 20 - 60 mm
Maaibreedte: 22 cm
Perimeterdraad: 250 m

#1 McCulloch ROB S600
Beste koop robotmaaier van 2021

Onze score: 9,0

Mcculloch Rob S600 Achteraanzicht Boven

Voor een toegankelijkere prijs, krijg je ook tevens een ontzettend stile maaier maaier die met een app werkt. Deze werkt echter via Bluetooth in plaats van WiFi, dus je moet helaas redelijk in de buurt blijven om gebruik te maken van deze functie.

Oppervlakte: 600 m²
Max. geluidsniveau: 58 dB
Bijbehorende app: Ja

Maaihoogte: 20 - 50 mm
Maaibreedte: 17 cm
Perimeterdraad: 150 m

Check prijs op Coolblue →

De 5 beste robotmaaiers in een oogopslag

 1. Gardena Smart Sileno 1600+ - Hij is stevig aan de prijs, maar een apparaat dat zo klaar is voor de toekomst als deze kost nou eenmaal een mooie cent!
 2. McCulloch ROB S600 - Dit model is het beste voor degenen die een middenweg zoeken tussen prijs en kwaliteit.
 3. Robomow RC308u - Heb je een groot gazon (tot 800 m²)? Dan is dit model jouw match.
 4. Bosch Indego S+ 350 - Voor middelgrote gazons (tot 350 m²) ga je voor deze robotmaaier van Bosch. Meer dan dit heb je niet nodig!
 5. Robomow RX12u - Heb je een klein gazon (tot 250 m²)? Dan is een model met WiFi en dergelijke niet per sé nodig en heb je genoeg aan de RX12u van Robomow.

Een robotmaaier is subliem, want...

Hij bespaart je een enorme hoeveelheid tijd en werk! Je zit toch namelijk veel liever met een lekker drankje op je gazon dan dat je achter een maaier aan moet lopen? Dan hebben we het nog niet over dat wisselvallige klimaat van ons, vooral tijdens de zomers: de ene dag verbrand je tijdens het maaien terwijl je de volgende dag door een stortbui overweldigd word.

Hieronder volgen daarom de reeds genoemde modellen in meer detail, waarbij de belangrijkste details uitgelicht worden. Wat je uiteindelijke keuze ook moge zijn: met een robotmaaier krijg je waar voor je geld. Ben je klaar om er achter te komen wat de beste robotmaaier is voor jou, en waarom?

De beste robotmaaiers, gedetailleerd.


#1 Gardena Smart Sileno 1600+
Dé beste robotmaaier van 2021

Maaioppervlakte: 1600 m²
Max. geluidsniveau: 60 dB
Bijbehorende app: Ja
Maaihoogte: 20 - 50 mm
Maaibreedte: 17 cm
Perimeterdraad: 150 m

Gardena Smart Sileno 1600 Met Ontvangstconsole

Om het hoofd te bieden aan de meer complexe en grote tuinen, heeft Gardena haar Sileno model op de markt gebracht. Het 1600-model hiervan is gebouwd om een oppervlakte van – je raadt het al – 1600 m² te trotseren.

Met een typisch Gardena-kleurenschema en robuuste plastic behuizing, verlies je de Sileno niet snel uit het oog ... of überhaupt verliezen aan rondslingerende obstakels in de tuin. Zoals alle Gardena robotmaaiers is de Sileno namelijk uitgerust met drie draaibare messen met een maaibreedte van 22 cm.

Deze zijn zeer dun en wendbaar, zodat er een mooi plakje gras wordt afgesneden, in tegenstelling tot wat je zou krijgen met één groot mes dat je bij de meeste maaiers ziet. Deze messen zijn erg zwaar en hoewel ze lang meegaan, zijn ze niet zo effectief als de kleine messen bij het maaien van het gras.

Om de maaier te helpen zich aan te passen aan de veranderende groeisnelheid van het gras gedurende het hele jaar, kun je de maaimessen van de Sileno zo op hoogtes tussen 20 en 60 mm instellen.

Gardena Smart Sileno 1600 In Tuin B 1024x512

Vergeet niet om de hoogte op maximaal te zetten tijdens de eerste week van het gebruik en wanneer het gras vrij lang is gegroeid (aan het begin van de lente). Dit voorkomt schade aan de robot en zorgt voor een veel gelijkmatiger maairesultaat.

Na ongeveer een week maaien kun je vervolgens de hoogte van de instelling naar wens aanpassen. Zorg er wel voor dat je elke week stapsgewijs lager gaat in plaats van van van de hoogste naar de laagste stand te springen. Zo blijft het knipsel mooi en klein.

Je wilt dit kleine maaisel in plaats van groot maaisel – zoals wat je zou krijgen als je één keer per week met een duwmaaier zou maaien – zodat de Sileno je gazon gelijkmatig kan bemesten, in zekere zin. Dit wordt ook wel de mulchingfunctie genoemd.

Omdat het maaisel zo klein is dat je het niet meer kunt zien, kan het tussen de grassprieten vallen en helemaal naar de bodemgrond zakken. Hier ontbinden ze en geven ze voedingsstoffen door die essentieel zijn voor de gezondheid en groei van je gras.

Om efficiënt te maaien, volgt de Sileno een willekeurige route. Deze route wordt uitsluitend door de maaier berekend en zal zich nooit herhalen. Hierdoor past hij zich continu aan aan de veranderende weersomstandigheden en de groei van het gras.

Gardena Smart Sileno 1600+ In Zijn Oplaadstation

De EasyPassage functie speelt hierbij ook een rol. Hiermee kan de Sileno door krappe ruimtes maaien die de meeste anderen omzeilen, waardoor een volledige maaibeurt mogelijk is en je zelf minder werk hoeft te verrichten. Zolang de installatie van de perimeterdraden correct is uitgevoerd, laat de maaier geen sporen achter en heb je mooi gemaaid gras over je hele gazon.

Het Gardena Smart System is volledig uniek voor de autonome gazonverzorgingsmarkt. Met hun slimme systeem kun je jezelf volledig onttrekken aan de onderhoudsroutine van het gazon terwijl je je gazon in een onberispelijke conditie houdt, gewoon vanuit je luie stoel.

Met een draadloze verbinding tussen meerdere Gazena componenten neem je met de Gardena Smart app voor Android of iOS de volledige controle over je gazon. Zo koppel je bijvoorbeeld een slim sproeisysteem van Gardena aan de maaier en een passend maai-en-sproeischema instellen.

Het laatste dat ik hier wil benoemen is de indrukwekkende maximale hellingshoek van 35% en de batterij. De lithium-ionbatterij van de Sileno robotmaaier produceert een werktijd van 65 minuten en een oplaadtijd van 60 minuten. Aangezien hij ontworpen is voor gazons tot 1600 m², is deze verhouding helemaal niet slecht!

Wat we goed vinden:

 • Gebruik is enorm flexibel door het gebruik van een app, de maaihoogtes en EasyPassage functie​
 • Makkelijk te integreren met andere smart tuinapparatuur van Gardena​

Wat we minder goed vinden:

 • Behoorlijk aan de prijs​

#2 McCulloch ROB S600
Beste koop robotmaaier van 2021

Maaioppervlakte: 600 m²
Max. geluidsniveau: 58 dB
Bijbehorende app: Ja
Maaihoogte: 20 - 50 mm
Maaibreedte: 17 cm
Perimeterdraad: 150 m

De McCulloch Rob R600 is een automatische robotmaaier die ontworpen is om gazons tot 600 m² te maaien. De installatie van de McCulloch Rob R600 is zeer eenvoudig, maar kost wel wat tijd - net als de installatie van alle robotmaaiers.

Mcculloch Rob S600 Op Witte Achtergrond Achteraanzicht

Deze robotmaaier is voorzien van Bluetooth, waarmee je de maaier koppelt met een smartphone of een tablet via een app. Het blijkt echter dat deze app alleen beschikbaar is voor Android-toestellen. Hiermee kun je de robotmaaier op afstand bedienen en een aantal maaicommando's en dergelijke geven zolang hij binnen het Bluetooth-connectiviteitsbereik is. Dit bedraagt een meter of 10, wat in mijn ogen best een nadeel is.

De fysieke besturing van de ROB 600 bevindt zich onder een beschermkap aan de bovenzijde van de machine. Hij is toegankelijk door op de noodstopknop te drukken, waardoor je de instellingen niet kunt aanpassen terwijl hij in werking is.

De McCulloch ROB S600 robotmaaier heeft 3 draaibare messen die zijn bevestigd aan een roterende schijf die samen het maaisysteem vormen. Dit komt neer op een maaibreedte van 17 cm en een instelbare maaihoogte tussen 20 - 50 mm. Er is ook een maaisysteem meet één vast mes, zoals bij de onderstaande Robomow RC308u, maar dit draaiende-mes-type maaisysteem is stiller, veiliger en energiezuiniger in vergelijking.

Wat de negatieven betreft, snijden de zwenkbare kleine messen die aan een roterende schijf zijn bevestigd niet altijd even efficiënt. Er is ook een groter risico dat de kleine bladen gewoon afbreken, maar de kans dat het daadwerkelijk gebeurt is vrij klein.

De robot maait verder in een willekeurig patroon. De dekking hiervan wordt echter bijgestaan door de Lawn Coverage-functie. Met deze functie bereikt de McCulloch ROB S600 robotmaaier bepaalde maaigebieden waar hij anders bijna nooit zou kunnen komen. Door een geleidingsdraad uit het oplaadstation te volgen die uiteindelijk ergens met een perimeterdraad samenkomt, is deze "ergens" de plek waar hij begint te maaien.

Deze locatie wordt vanaf nu gebied 1 of zone 1 genoemd; vanaf hier begint de maaier te maaien. Je kunt ook instellen welk percentage van de tijd de maaier op dit punt begint, in plaats van dat de robotmaaier 100% van de tijd alleen begint te maaien vanaf het laadstation.

De randjes moet je overigens zelf doen zoals bij veel robotmaaiers het geval is. Een grastrimmer of grasschaar biedt in dit geval een uitkomst! Als alternatief kun je de randen ook afsteken; zo ben je er helemaal van af. ❌

De ROB S600 heeft bovendien een mulchfunctie. Bij het mulchen wordt het gras wel gemaaid, maar niet opgevangen; het wordt in plaats daarvan als meststof weer op de bodem gedropt.

Je hebt verder vier opties om maaitijden in te plannen: Wizard, Dagmodus, Nachtmodus en Geavanceerd (ook wel handmatige maaischema-configuratie genoemd). De optie 'Wizard' suggereert een maaischema op basis van de grootte van het gazon dat je moet voorzien.

Als je gazon kleiner is dan de maximale capaciteit, kan de ROB S600 je ook vragen om de dagen te kiezen waarop er helemaal niet gemaaid hoeft te worden. De dagstand betekent dat de maaier vanaf 08:00 uur begint te maaien en verder gaat volgens het schema. De nachtmodus start om 20:00 uur. Met de geavanceerde opties kun je zelf de maaitijden kiezen.

Hij kan daarbij een maximale hellingshoek van 25% aan. De McCulloch ROB 600 is dan ook uitgerust met hef-, kantel- en botsingssensoren en een reeks veiligheids- en beveiligingsfuncties.

Hij is daarnaast zeer stil in gebruik, met een geluidsniveau van slechts 58 dB. Dit is ongeveer hetzelfde volume als twee personen die een gesprek voeren. Persoonlijk vind ik dit nauwelijks hoorbaar vanaf meer dan drie tot vijf meter afstand.

De McCulloch ROB 600 maakt ten slotte gebruik van een 2.1 Ah lithium-ionenbatterij om zijn maaiwerkzaamheden mogelijk te maken. Een volledige oplaadbeurt duurt ongeveer 50 minuten en dit zorgt voor 65 minuten maaitijd.  

Wat we goed vinden:

 • Bijzonder stil tijdens het maaien​
 • De prijs-kwaliteitverhouding van deze maaier is zo'n beetje onovertreffelijk

Wat we minder goed vinden:

 • Geen WiFi-connectiviteit waardoor je op Bluetooth bent aangewezen​
 • De app is alleen beschikbaar voor Android​

#3 Robomow RC308u
Beste robotmaaier voor grote gazons

Maaioppervlakte: 800 m²
Max. geluidsniveau: 64 dB
Bijbehorende app: Ja
Maaihoogte: 15 - 45 mm
Maaibreedte: 18 cm
Perimeterdraad: 70 m

De RC308u is geschikt voor gazons tot 800 m², oftewel de helft van de bovengenoemde Gardena Sileno. Ten minste, dat is de aangeraden capaciteit. De daadwerkelijke maximale capaciteit bedraagt 1500 m². Je krijgt hiervoor een wat strakker uitziend model dat net wat beter wegvalt in zijn omgeving door de groene kap bovenop.

Robomow Rc308u Onderaanzicht Met Messen

De fysieke bouwkwaliteit maakt verder een goede indruk, hoewel het natuurlijk grotendeels van kunststof is en ik geen hoogwaardige materialen kon vinden. Je wilt echter waarschijnlijk sowieso geen zwaardere maaier dan nodig is (om je gazon te sparen).

Nadat je de iOS of Android app hebt geïnstalleerd, bereid je de maaier voor. Neem even de tijd om de perimeterdraad goed te leggen; het is niet echt complex en de app begeleidt je door het proces heen: eenvoudige vragen, geweldige diagrammen. Het enige wat jij hoeft te doen, is een oude broek en een hamer pakken.

Eenmaal geïnstalleerd, hoef je niet veel te doen; hij gaat meteen aan het werk met zijn enkele mes. Desalniettemin wil je waarschijnlijk wel wat tijd doorbrengen in de app. Je laat de maaier gewoon zijn eigen ding laten doen en hem alles uitzoeken, maar het is ongetwijfeld nuttig om de werktijden handmatig aan te passen of de lay-out of een zonefunctie te gebruiken.

In de app is het ook mogelijk om de Robomow te besturen. Dit gebruik je bijvoorbeeld om de Robomow service een diagnose te laten stellen, maar nog leuker: je bestuurt hem ook geheel zelf. Zet hem aan het werk, stuur hem naar zijn laadstation, laat hem nog een keer langs de randen rijden...

... of rijd hem gewoon rond als een speeltje. Oké, ik geef dit wel toe: de Intertoys verkoopt snellere modellen voor minder geld, maar een model gewapend met een 28 cm-breed roterend hakmes is dit natuurlijk iets leuker.

Een volgend – serieuzer – punt van interesse van dit model is dat hij erg stil is. Met een maximaal geluidsniveau van slechts 63 dB, zul je toch echt eerst je drankje op de tuintafel moeten zetten, opstaan en er naar toe lopen om hem echt te horen. Dat geldt dubbel als je een gazon op een helling hebt liggen. De RC308 kan dit namelijk ook heel goed zelfstandig aan tot een hellingshoek van 36%.

Ik heb naast dit alles nog een paar laatste opmerkingen. Om te beginnen met de verbinding tussen de kabel en de aandrijving: deze lijkt wat zwak. De Robomow parkeert soms als een nieuwe autobestuurder als het basisstation niet 100% optimaal gepositioneerd is; hij hangt dan een beetje vast en duwt ondertussen het laadstation van zijn plek.

De kabelverbinding die daarbij los is gekomen moest handmatig versterkt worden, maar liever zie ik in volgende versies dat Robomow dit zelf doet in het productieproces. Het basisstation zeer goed vastzetten is dan ook echt een eis, dus ik raad je aan om een geschikte, effen locatie te kiezen voor je basisstation zodat het apparaat er soepel in kan rijden.

In deze vrij eenvoudige velden met de perimeterdraad op slechts 15 cm van de rand, worden de randen goed gemaaid. Langs harde muren of meer complexe stukken is echter soms nog wat handwerk nodig. Robomow geeft wel aan dat er officieel een "randmaai-modus" is, maar houd er wel rekening mee dat er in veel praktische situaties wat handwerk nodig is om de randen even strak te houden als het gazon.

Dit model is verder uitgerust met een regensensor en maait daarom niet als het regent. Op die manier voorkomt het apparaat dat nat gras de boel verstopt aan de onderkant.

Ten slotte zijn alle robotmaaiers diefstalgevoelig, maar dit model is uitgerust met een pin-lock. Diefstal is niet uitgesloten, maar het heeft weinig zin omdat een gestolen Robomow niet geactiveerd kan worden. Áls je robotmaaier dan toch meegenomen wordt, kun je in ieder geval troost halen uit het feit dat de dief in feite een nutteloos apparaat binnen heeft gesleept.

Wat we goed vinden:

 • Kan in feite grotere gazons aan dan de officiële specificaties weergeven​
 • In te stellen en te bedienen via een app​

Wat we minder goed vinden:

 • Heeft moeite met randen langs harde grenzen, zoals muren​
 • De verbinding tussen het laadstation en de kabel had sterker gemogen

#4 Bosch Indego S+ 350
Beste robotmaaier voor middelgrote gazons

Maaioppervlakte: 350 m²
Max. geluidsniveau: 63 dB
Bijbehorende app: Ja
Maaihoogte: 20 - 60 mm
Maaibreedte: 19 cm
Perimeterdraad: 100 m

Waar de meeste robotmaaiers het gazon in willekeurige banen maaien, pakt de Bosch Indego 350 Connect het anders aan.

Bosch Indego S 350 Bovenaanzicht

Hij is ontworpen om gazons tot 350 m² zo efficiënt mogelijk te maaien, in dit geval in parallelle banen. Ondersteund door het navigatiesysteem Logicut, is de robotmaaier tot 30% sneller klaar dan modellen die kriskras rondrijden.

Dit systeem is ontworpen om de robotmaaier in staat te stellen het meest efficiënte maaiprogramma te kiezen. Nadat je de perimeterdraad en het laadstation hebt aangesloten, kun je de robot aansturen via de bijbehorende app voor iOS of Android. De Bosch Indego 350 Connect meet de eerste paar ronden in je tuin je gazon op. Hij brengt je gazon zo in kaart met obstakels en hellingen, maar houdt ook rekening met het seizoen.

Als hij over voldoende informatie beschikt, berekent hij voortdurend de best mogelijke route. In de loop der tijd houdt hij het gazon voortdurend in de gaten en houdt hij rekening met veranderingen in zijn maaiprogramma.

Het probleem dat oude robotmaaiers namelijk soms ervaren, is dat ze het gras overbelasten. Dit komt doordat de machines altijd precies dezelfde route volgen, waardoor het gras aan één kant overbelast raakt. Met de Bosch Indego 350 Connect hoef je hier niet bang voor te zijn, want hij zal nooit dezelfde route volgen als de dag ervoor!

Deze efficiëntie laat zich ook blijken tot hellingshoeken van maximaal 27%. Als je tuin niet helemaal vlak is, meet die dan eerst op; de Indego zal zich namelijk niet wagen aan hellingen steiler dan 27%.

De Bosch Indego 350 Connect is zoals gezegd uitgerust met een app voor eenvoudige bediening. Zo is het mogelijk om via de smartphone opdrachten te geven aan de maaimachine en om verschillende zaken zoals maaischema's in te stellen. Let overigens op bij je aankoop en zorg ervoor dat je ook daadwerkelijk de Connect versie aanschaft! Er bestaat namelijk ook een non-Connect versie die niet met een app werkt.

Bosch Indego 350 Connect

Uitgerust met een lithium-ionaccu kan de Bosch Indego 350 Connect in ieder geval een half uur maaien op een volle accu. Dit is iets minder dan vergelijkbare modellen, maar hij is wel snel op te laden. Het opladen duurt ongeveer 45 minuten waarna de robot automatisch weer verder gaat met maaien.

Ook veroorzaakt hij geen geluidshinder. Met een geluidsproductie van slechts 63 dB is hij meer dan 30 dB stiller dan een traditionele benzinegrasmaaier. Zo laat je de maaimachine rustig zijn werk doen zonder naar binnen te moeten vluchten op een mooie dag.

Het beproefde snijsysteem van 3 scharnierende messen op een roterende schijf is ook te vinden op de Bosch Indego 350 Connect. De messen bewegen vrij en wanneer een obstakel wordt gedetecteerd, klappen ze automatisch in. Dit voorkomt schade aan mens, dier en obstakel. Omdat de robotmaaier niet is uitgerust met een groot maaimes, is hij echter niet in staat om kleine takjes en dennenappels te versnipperen.

De maaihoogte heeft verder een beperkt bereik en kan worden ingesteld van 30 tot 50 mm. Je kunt daarom het beste de robotmaaier pas laten beginnen op een gazon dat al is gemaaid tot 50 mm op zijn hoogst.

Natuurlijk kunnen we niet verder naar onze #5 zonder de veiligheidsfuncties te benoemen! Zo is elke Bosch Indego 350 Connect gelukkig uitgerust met talrijke beveiligingssensoren. Deze omvatten onder meer botssensoren, hefsensoren en kantelsensoren.

Een regensensor ontbreekt echter in dit model. Als het gras vochtig is of als het regent, moet je dus zelf de robotmaaier binnenbrengen. Het maaien van nat gras is namelijk niet in het voordeel van de maaier en ook het gazon kan uiteindelijk zelfs beschadigd raken.

Dieven kunnen tevens niets met de machine doen omdat de machine is uitgerust met een pincode. Als de verkeerde toegangscode wordt ingevoerd, gaat er een alarm af en is de machine onbruikbaar voor die persoon. 

Wat we goed vinden:

 • De maaibreedte bedraagt maar liefst 28 cm, wat erg breed is voor een robotmaaier​
 • De app maakt de set-up en gebruik een stuk makkelijker​

Wat we minder goed vinden:

 • Heeft geen regensensor, dus je moet zelf het weer in de gaten houden​
 • Maaihoogtes zijn beperkt tot 30 - 50 mm​

#5 Robomow RX12u​
Beste robotmaaier voor kleinere gazons

Maaioppervlakte: 250 m²
Max. geluidsniveau: 68 dB
Bijbehorende app: Nee
Maaihoogte: 15 - 45 mm
Maaibreedte: 18 cm
Perimeterdraad: 70 m

Allemaal heel leuk en aardig, die robotmaaiers voor grote gazons, maar wat als je niet meer dan 150 m² – of onofficieel 250 m² – aan gazon hebt? Dan is het natuurlijk niet nodig om een Gazena Smart Sileno+ 1600 aan te schaffen!

Robomow Rx12u Onderaanzicht Met Messen

Als je daarnaast ook niet bereid bent om zoveel geld aan een maaier uit te geven, is de goedkoopste telg uit de RX-serie van Robomow misschien wel de beste robotmaaier voor jou.

De RX12u moet het wel zonder de app doen. Geen franjes, gewoon maaien. De Robomow RX12u is dan ook een halfautomatische maaier. Dit betekent dat je de startknop handmatig moet indrukken om hem te laten beginnen.

Gelukkig keert hij wel vanzelf terug naar het basisstation. Hij verlaat deze echter niet vanzelf; daarvoor moet je de knop opnieuw indrukken.

De Robomow RX12u heeft onder ideale omstandigheden een werkruimte van 250 m². De aanbevolen gazongrootte is echter 150 m². Door de maaitijd van maximaal twee uur en de lange oplaadtijd kan het wel enige tijd duren voordat je gazon netjes en opgeruimd is.

De kleine Robomow RX12u kan namelijk tot 2 uur maaien alvorens terug te keren naar het laadstation. De maairobot blijft daar lang (20 uur) staan om op te laden. Dit is erg lang in vergelijking met veel andere modellen. De lange oplaadtijd is te wijten aan de loodzuuraccu die in dit model wordt gebruikt.

De robotmaaiers uit de RC- en RS-serie zijn daarentegen volledig opgeladen en klaar voor actie in maximaal 2 uur. Als je gras niet zo snel groeit of als het je niet kan schelen dat de robot zo lang op de lader staat, zou dit ogenschijnlijke gebrek echter geen probleem moeten zijn.

Robomow RX12u in laadstation

De ietwat beperkte maairadius van 18 cm zorgt er tevens voor dat de Robomow RX12u meer maaibeurten nodig heeft voor hetzelfde oppervlak dan andere modellen. De maaihoogte is verder verstelbaar in 3 stappen (15 mm - 30 mm - 45 mm). De robot heeft hiervoor een enkel extra sterk mes waardoor het gras snel en vakkundig kortgewiekt wordt. Een bijkomend voordeel hiervan is dat het mes slechts één keer per jaar vervangen hoeft te worden.

De Robomow RX12u robotmaaier is ook regenbestendig, maar het is niet verstandig om hem te laten maaien als het regent of als het nat is. Het maairesultaat lijdt hier zoals eerder gezegd onder en je moet de robot vaker schoonmaken.

De RX-robotmaaiers zijn overigens niet uitgerust met een randmaaifunctie. Om je gazonranden mooi en kort te houden, is het het dan ook het beste om ze af en toe met een grastrimmer bij te maaien. Nu moet ik er wel bij zeggen dat veel robotmaaiers die wél een randmaaifunctie hebben, de randjes toch vaak missen. Een groot gebrek is dit dus niet.

Wat we goed vinden:

 • Bijzonder aantrekkelijk geprijsd​
 • Geen franjes, dus ideaal voor liefhebbers van simpliciteit​
 • Regenbestendig​e constructie

Wat we minder goed vinden:

 • Geen app om de robotmaaier mee in te stellen en bedienen​
 • Geen randmaaifunctie​

Koopgids

Nu de vaste prik op het menu van WifiWijs: de koopgids! Hieronder lees je een aantal punten om bij stil te staan bij de aanschaf van een robotmaaier. ⤵️

Oppervlakte en toestand van je gazon

Een robotmaaier heeft een bepaalde capaciteit die wordt uitgedrukt in m². Je kunt een robot kopen voor een tuin van 150 m², maar er zijn ook apparaten die tuinen tot 15000 m² kunnen maaien. De grootte van het gazon zal ook van invloed zijn op de maaibreedte van de robot. Het is beter om te kiezen voor de breedst mogelijke maaibreedte voor grote tuinen.

Houd er ook rekening mee dat oneven terrein de capaciteit kan verkleinen. Zo kan een tuin die op papier 350 m² is, toch te groot zijn voor een Bosch Indego S+ 350 Connect als er hoogteverschillen tussen verschillende punten zitten.

Om een bepaald gebied te kunnen maaien, moet je deze hoe dan ook met genoeg perimeterdraad markeren. Deze draad stuurt signalen naar de robotmaaier zodat de machine weet wanneer hij moet draaien en wanneer hij moet stoppen.

Pro-tip: Perimeterdraad

Perimeterdraden zijn veelal universeel. Je hoeft dus niet per sé een Gazena-draad te kopen voor een Gazenamaaier, of een Robomow-draad voor een Robomowmaaier! Als je bij een ander merk een goedkopere of stevigere variant vindt, kun je deze hoogstwaarschijnlijk ook gewoon gebruiken.​

Het leggen van deze draad kost wat overigens tijd en je moet er voldoende aandacht aan besteden. Aan de rand van het te maaien gebied moet je een geul maken die overal even diep is, anders kan het draad niet communiceren met de robotmaaier. Als je grote obstakels in je tuin hebt, zoals een boom, is het beter om daar ook een draad omheen te leggen.

Goedkope modellen maaien vervolgens het gazon willekeurig tot ze de draad bereiken. Dan draaien ze om en gaan ze willekeurig verder. De duurdere modellen gebruiken echter een navigatiesysteem, zodat ze het gazon op een efficiënte manier kunnen maaien.

Kies trouwens ook een goede locatie voor het laadstation, zodat de robotmaaier gemakkelijk kan terugkeren als de accu bijna leeg is.

Gemaaid Grasveld Ingezoomd

Messen, maaihoogte en maaibreedte

Om te beginnen hebben we het systeem met meerdere scharnierende messen die vaak wat kwetsbaarder zijn en daardoor geen kleine dingen als takjes en dennenappels – en wellicht rondslingerend speelgoed – versnipperen.

Andere modellen hebben juist een enkel stevig maaiblad, welke ook kleine obstakels meeneemt. Kijk dus eens wat er zoal in jouw tuin ligt en beslis op basis daarvan welke optie het beste aansluit op jouw situatie!

Daarnaast is de maaihoogte ook belangrijk. Flexibiliteit hierin is wenselijk, vooral omdat wanneer je gras lang is tijdens de eerste maaibeurt, je niet in één keer al het overschot eraf wilt maaien. Dit komt de maairesultaten niet ten goede; een geleidelijke afname in lengte leidt tot een egaler resultaat.

Daarnaast is maaibreedte ook je overweging waard. Vooral bij grotere tuinen kan dit veel schelen in de maaitijden: een bredere maaibaan betekent dat de robotmaaier natuurlijk meer gras in één beweging maait.

Geluidsniveau

Als je geen problemen met je buren wilt en je zelf ook geen geluidsoverlast wilt, raad ik je aan om rekening te houden met het geluidsniveau van je toekomstige robotmaaier. We weten allemaal dat een grasmaaier veel lawaai kan maken.

Omdat je een robotmaaier kunt instellen om het gazon automatisch te maaien, zul je dit apparaat ook meer gebruiken dan wanneer je het handmatig moet doen. Dit kan veel ongemak veroorzaken als de maaier veel lawaai maakt. Kies dus voor een apparaat dat weinig lawaai maakt.

Wel zijn de robotmaaiers van tegenwoordig over het algemeen altijd stiller dan een traditionele maaier, dus hij zal hoe dan ook stiller zijn dan zijn gedateerde voorganger. 🤫

Gardena Smart Sileno 1600 Aan Het Werk In Een Tuin

Extra functies

Veel robotmaaiers komen met een bepaalde set functies of extra's. Als het regent, is het bijvoorbeeld moeilijk om het gazon te maaien. Het gras kleeft teveel aan elkaar en de robot heeft moeite met vooruit komen. Veel robotmaaiers hebben daarom ingebouwde regensensoren die voorkomen dat het apparaat werkt als het regent.

Zo ben je er zeker van dat je machine niet kapot gaat of geblokkeerd wordt door grote stukken nat gras. Naast regensensoren, zijn er nog een aantal andere sensoren waar je je opties op kunt filteren zoals bots-, hef-, en kantelsensoren

Omdat deze apparaten buiten staan, zijn ze ook makkelijker te stelen. De meeste modellen hebben daarom ook een pincode om het apparaat te beschermen tegen diefstal. Als je deze code niet invoert, werkt het apparaat niet. Tegenwoordig zijn er zelfs robotmaaiers die zijn uitgerust met een alarmsysteem, zoals de Bosch Indego S+ 350.

Een ander handig extraatje is de mogelijkheid om de robotmaaier op afstand te bedienen via een app voor iOS of Android. Met zo'n app onderbreek je bijvoorbeeld het automatisch maaien en geef je een nieuwe opdracht. Je wijzigt daarnaast nog meer instellingen en in sommige gevallen bestuur je zelfs zelfs het apparaat direct met de app.

Een laatste voordeel van een robotmaaier is dat je het gazon in de meeste gevallen niet zelf hoeft te bemesten. Dit komt omdat een robotmaaier het gras versnippert en het op het gazon laat liggen om dit te bemesten door middel van de mulchingfunctie, zoals eerder uitgelegd.

Ten slotte hebben veel merken ook nog hun eigen functies om bijvoorbeeld te garanderen dat ook de nauwere passages worden gemaaid; dat de randen ook écht worden gemaaid; dat bepaalde maaischema's worden aangehouden, enzovoorts. Het is onmogelijk alle bestaande functies te bespreken, maar houd je ogen dus open wanneer je de productbeschrijvingen leest.

Kortgeknipt Gras Ingezoomd

Onderhoud

Een robotmaaier moet ook van tijd tot tijd worden onderhouden om optimaal te kunnen blijven werken. Het is raadzaam om de messen van de maaier elk jaar te vervangen, vooral als de machine gebruik maakt van dunne messen. Andere modellen gebruiken zware messen die je kunt omdraaien of slijpen, zodat je ze voor een langere periode kunt gebruiken.

De batterij moet ook na 3 tot 5 jaar vervangen worden en de onderkant van de wielen moeten ook af en toe schoongemaakt worden zodat ze niet vast komen te zitten. Indien je zelf twee linkerhanden hebt, is het ook een goed idee om even na te gaan of er een onderhoudsplaats in de buurt is.

De beste robotmaaiers

Robotmaaier Beste voor Beoordeling Productpagina
Gardena Smart Sileno 1600+ All-roundgebruik 9,8 Bekijk hem hier
McCulloch ROB S600 Prijs-kwaliteit 9,0 Bekijk hem hier
Robomow RC308u Grote gazons 8,6 Bekijk hem hier
Bosch Indego S+ 350 Middelgrote gazons 8,2 Bekijk hem hier
Robomow RX12u Kleine gazons 7,5 Bekijk hem hier

Veelgestelde vragen

Hoe werkt een robotmaaier?

Om een robotmaaier in werking te stellen, moet er een perimeterdraad rond het hele te maaien gebied worden gelegd. De draad is verbonden met het laadstation en creëert een inductielus. Door het signaal dat dit creëert, is de robotmaaier in staat om het maaigebied te definiëren.

Welke robotmaaier moet ik kopen?

Dat ligt er vooral aan hoe groot jouw tuin is. Voor een tuin tot 1600 m² is de Gardena Smart Sileno+ 1600 uitermate geschikt, terwijl je voor een gazon van 150 m² hoogstwaarschijnlijk genoeg hebt aan de Robomow RX12u.

Daarnaast moet je ook denken aan welke functies je per sé wilt terugzien in je robotmaaier, zoals veiligheidssensoren, bedienbaarheid via een app, enzovoorts.

Wat kost een robotmaaier?

Dit is natuurlijk afhankelijk van het model, maar je vindt robotmaaiers tussen ongeveer €700 en €2500.

Conclusie

En? Heb je al een keuze kunnen maken? Of misschien heb je wel een vraag voor ons. Laat het ons hieronder weten – en alvast veel plezier met je aankoop indien je je keuze al hebt gemaakt!

Vergeet niet ons artikel over de beste robotstofzuigers te lezen als je een fan bent van automatische huisapparaten. Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?