Beste Robotmaaier verkrijgbaar in Nederland

robot grasmaaier

Laatst geüpdatet op:

Wat is het leukste dat je op een grasveld kan doen? Misschien voetballen, of wellicht is het voor jou een glaasje wijn nuttigen. De meeste mensen gaan er niet zo graag met luide machines overheen.


Lees daarom vooral dit artikel om erachter te komen wat voor comfort een robotmaaier kan bieden en welke de beste robotmaaier voor jou is.


Robotmaaier

De Beste Robotmaaiers van 2019 op een rijtje

Product

Details

Smart Sileno+ 1600
Door Gardena

Gardena Smart Sileno+ 1600

Onze #1

 • Dé beste robotmaaier in Nederland
 • Bedienbaar via een mobiele app
 • Geschikt voor gazons tot 1600m², waardoor de 250m perimeterdraad wellicht net te weinig is

RC308u
Door Robomow

Robomow RC308u

Onze #2

 • De beste robotmaaier voor gazons tot 800m²
 • Ook deze maaier is te bedienen via een mobiele app
 • Heeft een regensensor, waardoor deze tijdens regenbuien terugkeert naar zijn laadstation

R38Li
Door Gardena

Gardena R38Li

Onze #3

 • De beste koop voor gazons tot 380m²
 • Binnen slechts 50 minuten volledig op te laden
 • Helaas niet te bedienen via een app

Indego 350 Connect
Door Bosch

Bosch Indego 350

Onze #4

 • De beste robotmaaier voor gazons tot 350m²
 • Bedienbaar via een mobiele app
 • Met een klein maaimes zal deze maaier niet snel spullen beschadigen die op het gazon liggen

RX12u
Door Robomow

Robomow RX12u

Onze #5

 • De beste budget robotmaaier voor gazons tot 150m²
 • Zeer robust gebouwd, vooral voor deze prijs
 • Beschikt helaas niet over een app

Het is subliem dat je dit leest, want...

Een maairobot kan je een hoop tijd besparen. Je zit toch namelijk veel liever met een glaasje wijn of fris op je gazon dan dat je achter een maaier aan moet lopen? Dan hebben we het nog niet over dat wisselvallige klimaat van ons, vooral tijdens de zomers: de ene dag zou je levend gebakken worden tijdens het maaien, terwijl je de volgende dag met door een stortbui overweldigd word.


Daar heb je geen zin in, toch? Hieronder volgen daarom de reeds genoemde modellen met nog wat meer uitleg. We kunnen echter niet álle eigenschappen benoemen zonder je een lap tekst voor te schotelen waar je een hele dag aan kwijt bent. We gaan dus alleen de hoogtepunten (en eventuele nadelen) belichten, en daarna nodigen we je uit om de productpagina's even te bekijken voor de volledige specificaties.


Wat je keuze ook moge zijn: met een robotmaaier krijg je waar voor je geld. Ben je klaar om er achter te komen wat de beste robotmaaier is voor jou, en waarom?


Top 5 Beste Robotmaaiers op een rij

Gardena Smart Sileno+ 1600

1. Gardena Smart Sileno+ 1600 – Dé beste robotmaaier

Om het hoofd te bieden aan de meer complexe en grote tuinen, heeft Gardena haar Sileno model op de markt gebracht. Het 1600 model hiervan is gebouwd om een oppervlakte van – je raadt het al – 1600m² te trotseren. Met een typisch Gardena-kleurenschema en robuuste plastic behuizing, zul je de Sileno niet snel uit het oog verliezen... of überhaupt verliezen aan rondslingerende obstakels in de tuin.


Zoals alle Gardena robotmaaiers is de Sileno namelijk uitgerust met drie draaibare messen met een maaibreedte van 22 cm. Deze zijn zeer dun en wendbaar, zodat er een mooi plakje gras ontstaat, in tegenstelling tot wat je zou krijgen met één groot mes dat je bij de meeste maaiers ziet. Deze messen zijn erg zwaar en hoewel ze lang meegaan, zijn ze niet zo effectief als de kleine messen bij het maaien van het gras.


Om de maaier te helpen zich aan te passen aan de veranderende groeisnelheid van het gras gedurende het hele jaar, kun je de maaimessen van de Sileno zo instellen dat het gras tussen 20 en 60mm hoog gemaaid kunnen worden.


Vergeet niet om de hoogte op maximaal te zetten tijdens de eerste week van het gebruik en wanneer het gras vrij lang is gegroeid (aan het begin van de lente). Dit voorkomt schade aan de robot en zorgt voor een veel gelijkmatiger maairesultaat.

Na ongeveer een week maaien kun je vervolgens de hoogte van de instelling naar wens aanpassen. Zorg er wel voor dat je elke week stapsgewijs lager gaat in plaats van van van de hoogste naar de laagste stand te springen. Zo blijft het knipsel mooi en klein.

Gardena Smart Sileno+ 1600

We willen klein maaisel in plaats van groot maaisel – zoals wat je zou krijgen als je één keer per week met een duwmaaier zou maaien –  om de Sileno je gazon gelijkmatig te laten bemesten, in zekere zin.


Omdat het maaisel zo klein is dat je het niet meer kunt zien, kan het tussen de grassprieten vallen en helemaal naar de bodemgrond zakken. Hier ontbinden ze en geven ze voedingsstoffen door die essentieel zijn voor de gezondheid en groei van je gras.


Om efficiënt te maaien, volgt de Sileno een willekeurige route. Deze route wordt uitsluitend door de maaier berekend en zal zich nooit herhalen. Dit zodat hij zich kan aanpassen aan de veranderende weersomstandigheden en de groei van het gras.


De EasyPassage functie speelt hierbij ook een rol. Hiermee kan de Sileno door krappe ruimtes maaien die de meeste anderen gewoonweg omzeilen, waardoor een volledige maaibeurt mogelijk is en je zelf minder werk hoeft te verrichten. Zolang de installatie van de perimeterdraden correct is uitgevoerd, laat de maaier geen sporen achter en heb je mooi gemaaid gras over je hele gazon.

Het Gardena Smart System is volledig uniek voor de autonome gazonverzorgingsmarkt. Met hun slimme systeem kun je jezelf volledig onttrekken aan de onderhoudsroutine van het gazon terwijl je je gazon in een onberispelijke conditie houdt, gewoon vanuit je luie stoel.

Met een draadloze verbinding tussen meerdere Gazena componenten kun je met de Gardena Smart app de volledige controle over je gazon overnemen. Zo kun je bijvoorbeeld een slim sproeisysteem van Gardena koppelen aan de maaier en een passend maai-en-sproeischema instellen.


Het laatste dat we hier willen benoemen is de indrukwekkende maximale hellingshoek van 35% en de batterij. De De Lithium-ionbatterij van de Sileno robotmaaier produceert een werktijd van 65 minuten en een oplaadtijd van 60 minuten. Aangezien hij ontworpen is voor gazons tot 1600 m², is deze verhouding helemaal niet slecht!

Robomow RC308u

2. Robomow RC308u – De beste robotmaaier voor gazons tot 800m²

De RC308u is geschikt voor gazons tot 800m², oftewel de helft van de bovengenoemde Gardena Sileno. Ten minste, dat is de aangeraden capaciteit. De daadwerkelijke maximale capaciteit bedraagt 1500 m²Je krijgt hiervoor een wat strakker uitziend model dat net wat beter wegvalt in zijn omgeving door de groene kap bovenop.


De ​f​​​ysieke bouwkwaliteit maakt verder een goede indruk, hoewel het natuurlijk grotendeels van kunststof is en we geen hoogwaardige materialen vinden. Je wilt echter waarschijnlijk sowieso geen zwaardere maaier dan nodig is om je gazon te sparen.


Nadat je de iOS of Android app hebt geïnstalleerd, kun je de maaier voorbereiden. Neem even de tijd om de perimeterdraad goed te leggen Het is niet echt complex en de app begeleid je door het proces heen: eenvoudige vragen, geweldige diagrammen, en het enige wat jij hoeft te doen doen is een oude broek en een hamer pakken.


Eenmaal geïnstalleerd, hoef je niet veel te doen; hij gaat gewoon aan het werk met zijn enkele mes. Desalniettemin zal je waarschijnlijk wel wat tijd willen doorbrengen in de app. Je kunt de maaier gewoon zijn eigen ding laten doen en hem alles laten uitzoeken, maar het is ongetwijfeld nuttig om de werktijden handmatig aan te passen of de lay-out of een zonefunctie te gebruiken.


In de app is het ook mogelijk om de Robomow te besturen. Dit kan bijvoorbeeld gebruikt worden om de Robomow service een diagnose te laten stellen, maar nog leuker: je kunt hem ook zelf in handen nemen. Zet hem aan het werk, stuur hem naar zijn laadstation, laat hem nog een keer langs de randen rijden...


... of rijd hem gewoon rond als een speeltje. Oké, we geven dit wel toe: de Intertoys verkoopt snellere modellen voor minder geld, maar een model gewapend met een 28cm-breed roterend hakmes is dit natuurlijk iets leuker.

Robomow RC308u

Een volgend – serieuzer – punt van interesse van dit model is dat hij erg stil is. Met een maximaal geluidsniveau van slechts 63dB, zul je toch echt eerst je wijntje of biertje op de tuintafel moeten zetten, opstaan en er naar toe lopen om hem echt te kunnen horen. Dat geldt dubbel als je een gazon op een helling hebt liggen, natuurlijk. De RC308 kan dit namelijk ook heel goed alleen aan tot een hellingshoek van 36%.


Maar dit geginnegap terzijde, hebben we ook nog een paar laatste opmerkingen:


 • De verbinding tussen de kabel en de aandrijving lijkt wat zwak. De Robomow parkeert soms als een nieuwe autobestuurder als het basisstation niet 100% optimaal gepositioneerd is; hij hangt dan een beetje vast en duwt ondertussen de basis in beweging. De kabelverbinding die daarbij los is gekomen moest handmatig versterkt worden, maar liever zien we in volgende versies dat Robomow dit zelf doet in het productieproces. Het basisstation zeer goed vastzetten is dan ook echt een eis, dus we raden je aan om een geschikte, effen locatie te kiezen voor je basisstation zodat het apparaat er soepel in kan rijden.
 • In deze vrij eenvoudige velden met de perimeterdraad op slechts 15cm van de rand, worden de randen goed gemaaid. Langs harde muren of meer complexe stukken is echter soms nog wat handwerk nodig. Robomow geeft wel aan dat er officieel een "randmaai-modus" is, maar houd er wel rekening mee dat er in veel praktische situaties wat handwerk nodig is om de randen even strak te houden als het gazon.
 • Er zijn modellen met de mogelijkheid om ze rechtstreeks via een mobiel netwerk aan te sluiten. De RC308u heeft dat niet, de €100,- duurdere Pro versie wel. €100,- voor die functie plus een jaar extra garantie – dit model heeft 2 jaar – klinkt niet als een slechte deal, toch?
 • Het model is uitgerust met een regensensor en maait daarom niet als het regent.
 • Hoewel diefstalgevoelig, zijn deze modellen uitgerust met een pin-lock. Diefstal is niet uitgesloten, maar het heeft weinig zin omdat een gestolen Robomow niet geactiveerd kan worden. Áls je robotmaaier dan toch meegenomen wordt, kun je in ieder geval troost halen uit het feit dat de dief in feite een nutteloos apparaat binnen heeft gesleept.
Gardena R38Li

3. Gazena R38Li – De beste koop voor gazons tot 380m²

De Gardena R38Li is ontworpen voor eenvoudige tot matig complexe tuinen met een maximum gazonoppervlakte van 380m². Voordat je besluit om een Gardena grasmaaier uit de Li-serie te kopen, is het belangrijk om van tevoren te controleren hoe groot het grootste hoogteverschil op je gazon is. De Gardena R38Li robotmaaier kan hellingen tot 25% aan.


Dat doet hij op een Lithium-ionbatterij van 1.6 Ah, waar hij het gemiddeld 60 minuten mee uithoudt. Als hij bijna leeg is, keert hij zelf terug naar zijn laadstation, waar hij zo'n 50 minuten moet opladen. Daarna vertrekt hij weer, mits zijn ingestelde schema dat toestaat. Let wel: de R38Li kan niet bediend worden via een app. Alles moet dus via de toetsen op de maaier zelf worden ingesteld voordat hij aan de slag gaat.


Hoe dat werkt? Net zoals bij de bovengenoemde modellen, wordt ook hier gebruik gemaakt van perimeterdraad. De R38Li maait volgens een willekeurig pad het gras tot hij de draad tegenkomt en draait vervolgens om. 


De Gardena R38Li is verder uitgerust met 3 kleine scharnierende snijbladen die vrij kunnen bewegen. Deze haarscherpe messen zorgen ervoor dat het gras zorgvuldig en professioneel wordt gemaaid.


Robot grasmaaiers met een enkel mes (zoals Robomow) versnipperen vaak ook nog kleine takken op het gazon, maar de R38Li kan dit niet. De messen vouwen in plaats daarvan automatisch naar binnen wanneer ze in contact komen met een obstakel om schade aan de messen en het object te voorkomen.


De maaibreedte van deze robotmaaier is 17 centimeter en kan in hoogte versteld worden tussen de 20 en 50mm. De maaihoogte moet worden aangepast aan de groeisnelheid van het gras met behulp van een draaischijf bovenop de robot. Zoals we al zeiden is het recyclen van kort maaisel zeer geschikt voor het bemesten van je gazon, dus houd dat in gedachten!

Gardena R38Li

Met slechts 58dB is de Gardena R38Li een van de stilste robotmaaiers op de markt! Naast deze garantie dat je gehoor niet wordt aangetast, is er natuurlijk ook rekening gehouden met de veiligheid. Om de veiligheid van mensen, dieren en robotmaaiers te garanderen, is het apparaat niet alleen uitgerust met diefstalbeveiliging, maar ook met een aantal sensoren en andere opties:


 • Kantel- en tilsensoren: Ingebouwde kantelsensoren geven - indien geactiveerd - een signaal aan het apparaat, waarna de maaimotor onmiddellijk stopt met draaien. Dit is zeer nuttig wanneer je bijvoorbeeld de messen wilt inspecteren.
 • Botssensoren: Om schade aan de machine te voorkomen, is de robotmaaier uitgerust met impactsensoren aan de voor- en achterzijde. Mocht het gebeuren  – en het zál gebeuren – dat de robot ergens tegenaan botst, dan komt hij tot stilstand. Hij zal dan iets achteruit gaan, zich omdraaien en in een andere richting verder gaan.
 • STOP-knop: Moet de maaier direct stoppen? Dan hoef je alleen maar op de rode STOP-knop bovenop te drukken.
 • Alarm en pincode: Uitgerust met een pincode en een alarmsysteem is het niet mogelijk om de robot zomaar te herprogrammeren of mee te nemen. Als iemand dat toch probeert, klinkt er een duidelijk hoorbaar alarmsignaal.
Bosch Indego 350 Connect

4. Bosch Indego 350 Connect – De beste robotmaaier voor gazons tot 350m²

Waar de meeste robotmaaiers het gazon in willekeurige banen maaien, zal de Bosch Indego 350 Connect dit niet doen. Hij is ontworpen om gazons tot 350m² zo efficiënt mogelijk te maaien, in dit geval in parallelle banen. Ondersteund door het navigatiesysteem Logicut, is de robotmaaier tot 30% sneller klaar dan modellen die kriskras rondrijden.


Dit systeem is ontworpen om de robotmaaier in staat te stellen het meest efficiënte maaiprogramma te kiezen. Nadat je de perimeterdraad en het laadstation hebt aangesloten, kun je de robot aansturen via de bijbehorende app. De Bosch Indego 350 Connect meet de eerste paar ronden in je tuin je gazon op. Hij brengt je gazon als het ware in kaart met obstakels en hellingen, maar houdt ook rekening met het seizoen.


Als hij over voldoende informatie beschikt, berekent hij voortdurend de best mogelijke route. In de loop der tijd houdt hij het gazon voortdurend in de gaten en houdt hij rekening met veranderingen in zijn maaiprogramma.

Het probleem dat oude robotmaaiers namelijk soms ervaren, is dat ze het gras overbelasten. Dit komt doordat de machines altijd precies dezelfde route volgen, waardoor het gras aan één kant overbelast raakt. Met de Bosch Indego 350 Connect hoef je hier niet bang voor te zijn, want hij zal nooit dezelfde route volgen als de dag ervoor!


Deze efficiëntie laat zich ook blijken tot hellingshoeken van maximaal 27%. Als je tuin niet helemaal vlak is, meet die dan eerst op; de Indego zal zich namelijk niet wagen aan hellingen steiler dan 27%.


De Bosch Indego 350 Connect is zoals gezegd uitgerust met een app voor eenvoudige bediening. Zo is het mogelijk om via de smartphone opdrachten te geven aan de maaimachine en om verschillende zaken zoals maaischema's in te stellen. Let overigens op bij je aankoop en zorg ervoor dat je ook daadwerkelijk de Connect versie aanschaft! Er bestaat namelijk ook een non-Connect versie die niet met een app zal werken.

Bosch Indego 350 Connect

Uitgerust met een Lithium-ionaccu kan de Bosch Indego 350 Connect een half uur maaien op een volle accu. Dit is iets minder dan vergelijkbare modellen, maar hij is wel snel op te laden. Het opladen duurt ongeveer 45 minuten waarna de robot automatisch weer verder gaat met maaien.

Ook veroorzaakt hij geen geluidshinder. Met een geluidsproductie van slechts 63dB is hij meer dan 30dB stiller dan een traditionele benzinegrasmaaier. Zo kun je de maaimachine rustig zijn werk laten doen zonder naar binnen te moeten vluchten op een mooie dag.


Het beproefde snijsysteem van 3 scharnierende messen op een roterende schijf is ook te vinden op de Bosch Indego 350 Connect. De messen kunnen vrij bewegen en wanneer een obstakel wordt gedetecteerd, klappen ze automatisch in. Dit voorkomt schade aan mens, dier en obstakel. Omdat de robotmaaier niet is uitgerust met een groot maaimes, is hij echter ook niet in staat om kleine takjes en dennenappels te versnipperen.

De maaihoogte heeft verder een beperkt bereik en kan worden ingesteld van 30 tot 50mm. Je kunt daarom het beste de robotmaaier pas laten beginnen op een gazon dat al is gemaaid tot 50mm op zijn hoogst.


Natuurlijk kunnen we niet verder naar onze #5 zonder de veiligheidsfuncties te benoemen! Zo is elke Bosch Indego 350 Connect gelukkig uitgerust met talrijke beveiligingssensoren. Deze omvatten onder meer botssensoren, hefsensoren en kantelsensoren.


Een regensensor ontbreekt overigens in dit model. Als het gras vochtig is of als het regent, moet je dus zelf de robottuinier binnenbrengen. Het maaien van nat gras is namelijk niet in het voordeel van de maaier en het gazon kan uiteindelijk zelfs beschadigd raken.

Dieven kunnen tevens niets met de machine doen omdat de machine is uitgerust met een pincode. Als de verkeerde toegangscode wordt ingevoerd, zal er een alarm afgaan en zal de machine onbruikbaar zijn voor die persoon.

Robomow RX12u

5. Robomow RX12u – De beste budget robotmaaier voor gazons tot 150m²

Allemaal heel leuk en aardig, die robotmaaiers voor grote gazons, maar wat als je niet meer dan 150m² aan gazon hebt? Dan is het natuurlijk niet nodig om een Gazena Smart Sileno+ 1600 aan te schaffen! Als je daarnaast ook niet bereid bent om zoveel geld aan een maaier uit te geven, is de goedkoopste telg uit de RX-serie van Robomow misschien wel de beste robotmaaier voor jou.


De RX12u moet het zonder de app doen. Geen franjes, gewoon maaien. De Robomow RX12u is dan ook een halfautomatische maaier. Dit betekent dat je de startknop handmatig moet indrukken om hem te laten beginnen. Gelukkig keert hij wel vanzelf terug naar het basisstation. Hij verlaat deze echter niet vanzelf; daarvoor moet je de knop opnieuw indrukken.


De Robomow RX12u heeft onder ideale omstandigheden een werkruimte van 250m². De aanbevolen gazongrootte is echter 150m². Door de maaitijd van maximaal twee uur en de lange oplaadtijd kan het wel enige tijd duren voordat je gazon netjes en opgeruimd is.


De kleine Robomow RX12u kan namelijk tot 2 uur maaien alvorens terug te keren naar het laadstation. De maairobot blijft daar lang (20 uur) staan om op te laden. Dit is erg lang in vergelijking met veel andere modellen. De lange oplaadtijd is te wijten aan de loodzuuraccu die in dit model wordt gebruikt.


De robotmaaiers uit de RC- en RS-serie zijn daarentegen volledig opgeladen en klaar voor actie in maximaal 2 uur. Als je gras niet zo snel groeit of als het je niet kan schelen dat de robot zo lang op de lader staat, zou dit ogenschijnlijke gebrek echter geen probleem moeten zijn.

Robomow RX12u

De ietwat beperkte maairadius van 18 cm zorgt er tevens voor dat de Robomow RX12u meer maaibeurten nodig heeft voor hetzelfde oppervlak dan andere modellen. De maaihoogte is verder verstelbaar in 3 stappen (15mm - 30mm - 45mm). De robot heeft hiervoor een enkel extra sterk mes waardoor het gras snel en vakkundig kortgewiekt wordt. Een bijkomend voordeel hiervan is dat het mes slechts één keer per jaar vervangen hoeft te worden.

De Robomow RX12u robotmaaier is ook regenbestendig, maar het is niet verstandig om hem te laten maaien als het regent of als het nat is. Het maairesultaat zal hier – zoals eerder gezegd – onder lijden en je zult de robot vaker moeten schoonmaken.


De RX-robotmaaiers zijn overigens niet uitgerust met een randmaaifunctie. Om je gazonranden mooi en kort te houden, is het het beste om ze af en toe met een grastrimmer bij te maaien.


Koopgids: waar moet ik aan denken bij het kopen van een robotgras maaier?

Nu de vaste prik op het menu van Wifiwijs: de koopgids! Wij geven je hieronder een aantal punten om bij stil te staan bij de aanschaf van een robotmaaier. ⤵️

Hoe groot is je tuin?

Dit is een belangrijke vraag om te bepalen naar wat voor grasrobot jij moet zoeken. Een groter bereik betekent meestal een hogere prijs, dus neem dit mee in je overweging.

Oppervlakte van je gazon

Een robotmaaier heeft een bepaalde capaciteit die wordt uitgedrukt in m². Je kunt een robot kopen voor een tuin van 150m², maar er zijn ook apparaten die tuinen tot 15000m² kunnen maaien. De grootte van het gazon zal ook van invloed zijn op de maaibreedte van de robot. Het is beter om te kiezen voor de breedst mogelijke maaibreedte voor grote tuinen.

Houd er ook rekening mee dat oneven terrein de capaciteit kan verkleinen. Zo kan een tuin die op papier 350m² is, toch te groot zijn voor een Bosch Indego 350 Connect als er hoogteverschillen tussen verschillende punten zitten.

Om een bepaald gebied te kunnen maaien, moet je deze hoe dan ook met genoeg perimeterdraad markeren. Deze draad stuurt signalen naar de robotmaaier zodat de machine weet wanneer hij moet draaien en wanneer hij moet stoppen.

Pro tip: deze perimeterdraden zijn veelal universeel. Je hoeft dus niet per sé een Gazena draad te kopen voor een Gazena maaier, of een Robomow draad voor een Robomow maaier! Als je bij een ander merk een goedkopere of stevigere variant vindt, kun je deze hoogstwaarschijnlijk ook gewoon gebruiken.

Het leggen van deze draad kost wat overigens tijd en je moet er voldoende aandacht aan besteden. Aan de rand van het te maaien gebied moet je een geul maken die overal even diep is, anders kan het draad niet communiceren met de robotmaaier. Als je grote obstakels in je tuin hebt, zoals een boom, is het beter om daar ook een draad omheen te leggen.

Goedkope modellen maaien vervolgens het gazon willekeurig tot ze de draad bereiken. Dan draaien ze om en gaan ze willekeurig verder. De duurdere modellen gebruiken echter een navigatiesysteem, zodat ze het gazon op een efficiënte manier kunnen maaien.

Kies trouwens ook een goede locatie voor het laadstation, zodat de robotmaaier gemakkelijk kan terugkeren als de accu bijna leeg is.

Gazon

Geluidsniveau van de robotmaaier

Als je geen problemen met je buren wilt en je zelf ook geen geluidsoverlast wilt, raden we je aan om rekening te houden met het geluidsniveau van een robotmaaier. We weten allemaal dat een grasmaaier veel lawaai kan maken.

Omdat je een robotmaaier kunt instellen om het gazon automatisch te maaien, zul je dit apparaat ook meer gebruiken dan wanneer je het handmatig moet doen. Dit kan veel ongemak veroorzaken als de maaier veel lawaai maakt. Kies dus voor een apparaat dat weinig lawaai maakt.

Wel zijn de robotmaaiers van tegenwoordig over het algemeen altijd stiller dan een traditionele maaier, dus hij zal hoe dan ook stiller zijn dan zijn verouderde voorganger.

Onderhoud

Een robotmaaier moet ook van tijd tot tijd worden onderhouden om optimaal te kunnen blijven werken. Het is raadzaam om de messen van de maaier elk jaar te vervangen, vooral als de machine gebruik maakt van dunne messen. Andere modellen gebruiken zware messen die je kunt omdraaien of slijpen, zodat je ze voor een langere periode kunt gebruiken.

De batterij moet ook na 3 tot 5 jaar vervangen worden en de onderkant van de wielen moeten ook af en toe schoongemaakt worden zodat ze niet vast komen te zitten.

Voor het geval je zelf twee linkerhanden hebt, is het ook een goed idee om even na te gaan of er een onderhoudsplaats in de buurt is.

Extra functies

Veel robotmaaiers komen met een bepaalde set functies of extra's. Als het regent, is het bijvoorbeeld moeilijk om het gazon te maaien. Het gras kleeft teveel aan elkaar en de robot heeft moeite met vooruit komen. Veel robotmaaiers hebben daarom ingebouwde regensensoren die voorkomen dat het apparaat werkt als het regent. Zo ben je er zeker van dat je machine niet kapot gaat of geblokkeerd wordt door grote stukken nat gras.

Robotmaaier

Omdat deze apparaten buiten staan, zijn ze makkelijker te stelen. De meeste modellen hebben daarom ook een pincode om het apparaat te beschermen tegen diefstal. Als je deze code niet invoert, werkt het apparaat niet. Tegenwoordig zijn er zelfs robotmaaiers die zijn uitgerust met een alarmsysteem.

Een ander handig extraatje is de mogelijkheid om de robotmaaier op afstand te bedienen via een app voor iOS of Android. Met deze app kun je bijvoorbeeld het automatisch maaien onderbreken en een nieuwe opdracht geven. Je kunt daarnaast nog meer instellingen wijzigen en in sommige gevallen zelfs het apparaat direct besturen met de app.

Een laatste voordeel van een robotmaaier is dat je het gazon niet zelf hoeft te bemesten. Dit komt omdat een robotmaaier het gras versnippert en het op het gazon laat liggen om dit te bemesten, zoals we eerder al uitgelegd hebben.

Hoe zit het met de messen van de maairobot?

Goede vraag! Over het algemeen heb je de keuze uit meerdere scharnierende messen die vaak wat kwetsbaarder zijn en daardoor geen kleine dingen als takjes en dennenappels – en wellicht rondslingerend speelgoed – versnipperen. Andere modellen hebben juist een enkel stevig maaiblad, welke ook kleine obstakels meeneemt. 


Kijk eens wat er zoal in jouw tuin ligt en beslis op basis daarvan welke optie het beste aansluit op jouw situatie!

Conclusie

En? Heb je al een keuze kunnen maken? Of misschien heb je wel een vraag voor ons. Laat het ons hieronder weten ⬇️ – en alvast veel plezier met je aankoop! Vergeet niet ons beste robotstofzuiger artikel te lezen wanneer je een fan bent van automatische spulletjes. Bedankt voor het lezen!

Deel dit bericht!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *