Wie Heeft Baat bij een Slim Sproeisysteem?

Ruben Wildeman

Geschreven door:

6 min. leestijd

Wie Heeft Baat bij een Slim Sproeisysteem?

Heb je een gortdroge tuin, of juist een tuin die zo'n beetje continu onder water staat? Hoe dan ook is een slim sproeisysteem voor in de tuin – zoals de Gardena Smart Sensor Control Set – het overwegen waard!

Sterker nog, zelfs als je tuin in pico bello conditie verkeert, komt een systeem als deze. Je wilt namelijk toch dat je tuin er mooi blijft uit zien? ✨

Gardena Smart Water Control Set + Sensor
Beste slimme sproeisysteem van 2023

Onze score: 9,7

Smart Sensor Control Set Van Gardena

Hoewel de markt der slimme sproeisystemen erg beperkt is, hebben we mazzel: dit slimme sproeisysteem van Gardena doet het meteen goed. Je moet helaas wel nog een sensor of twee erbij aanschaffen om het meeste uit dit systeem te halen.

Terugkeer laadstation: Automatisch
Automatisch hervatten: Ja
Geschikt voor dierenhaar: Ja

HEPA-filter: Niet meegeleverd
Schoonmaakroute: Systematisch
Max. geluidsniveau: 69 dB

Wat is een slim sproeisysteem?

Een slim sproeisysteem is verbonden met het internet en zo ook met je smartphone. Vanaf hier kun je de informatie van de bodemsensoren aflezen, sproeischema's en -locaties instellen, enzovoorts. Je bestuurt het geheel zo volledig vanaf je smartphone.

Waarom een slim sproeisysteem?

Voor veel slimme huishoudelijke apparaten is het een kwestie van voorkeur of je er al dan niet een nodig hebt. Ergens snap ik het als je liever opstaat en een lichtschakelaar op de 'ouderwetse' manier uitschakelt in plaats van dat je je telefoon tevoorschijn haalt en dit doet via een app.

Een handvol productcategorieën bieden echter zo veel voordelen, dat ze de upgrade naar een slim systeem meer dan waard zijn. Denk hierbij aan slimme thermostaten en hun energiebesparingen, samen met hun aanzienlijke verbeteringen op het gebied van gebruiksgemak.

Ik ben hier om je te vertellen dat slimme sproeiersystemen in de no-brainer categorie van slimme huisverbeteringen horen. Serieus. De slimme sproeiers staan misschien niet bovenaan je lijst van aan verbonden apparaten, maar als je een sproeisysteem hebt, heb je er een nodig. Hier zijn een aantal redenen waarom. ⤵️

Gardena Smart Sensor Control Set

Synchronisatie met apps

Dit deel is duidelijk. Zoals de meeste slimme apparaten, worden slimme sproeisystemen bediend met een app. Slimme sproeiers zijn ontworpen ter vervanging van de bestaande sproeierbediening voor je sproeisysteem. 

Sommigen worden op een gewone kraan vastgeschroefd, maar je krijgt het meeste voordeel van een slimme sproeier als deze het bestaande sproeisysteem van stroom voorziet. Het vervangen van bestaande bediening is meestal eenvoudig genoeg. Als je denkt zelf niet handig genoeg te zijn, kun je deze ook vaak laten installeren door een professional.

Nadat dit gebeurd is, maak je gebruik van een app om je nieuwe slimme sproeier aan te sluiten op WiFi. Daarna kun je aan de slag!

Via deze app kun je sproeischema's instellen, de sproeikalender inzien en met een druk op de knop de sproeier(s) aanzetten. Sommige systemen bieden ook nog extra functies, zoals een vriesalarm.

Kun je een traditioneel sproeisysteem dus omzetten in een slim sproeisysteem?

Ja! Het precieze proces hiervan zal per fabricant wellicht verschillen, maar daar kom ik zo op terug...​

Weer-updates

Om even terug te komen op het bovengenoemde vriesalarm: de app heeft nog meer te bieden als het regent. In plaats van zelf naar buiten te gaan om je sproeier uit te zetten, of te besluiten dat je je geen zin hebt om de regen in te gaan waardoor je het water maar laat wegstromen, sluit je de sproeier snel af met de app. 

Met de beste slimme sproeiers hoef je dat niet eens te doen. De meeste slimme sproeiers houden namelijk het weer voor je in de gaten zodat ze automatisch op de hoogte zijn van het feit dat het regent.

Zo zul je zien dat je sproeiers vanzelf uitgeschakeld worden. Ze zijn zich over het algemeen bewust van de regen in de weersvoorspelling en gebruiken in sommige gevallen ook een vochtsensor. Zodoende stellen ze je besproeiingsschema ook automatisch bij.

Waterbesparing

Alle slimme toepassingen, planning, en het bewustzijn van de weersomstandigheden voegen toe aan de grootste reden om te upgraden naar een slim sproeisysteem: het bespaart water en zo bespaar jij op je beurt geld op je waterrekening.

Automatische sproeischema's

In feite past je slimme sproeier niet alleen je schema aan aan het weer zonder dat je er zelf aan hoeft te denken, maar ze stellen zelfs je hele sproeischema voor je vanaf het begin in – als je daarvoor kiest.

Veel van de beste slimme sproeisystemen bieden een verscheidenheid aan planningsmogelijkheden. Mijn favoriet op dit gebied is de app van Gardena. Zoals ik eerder al liet doorschemeren, kom ik hier nog op terug.

Stembesturing

De praktische voordelen van waterbesparing en minder gedoe met je sproeier zijn de belangrijkste redenen om je oude bediening te upgraden naar een optie met internetverbinding – maar slimme sproeiers kunnen ook leuk zijn. Als je wilt pronken tegenover je gasten, probeer dan een stemgestuurde water show.

Ook hier hangen de specifieke eisen en compatibiliteit samen met het merk van je sproeier. Daar gaan we het nu eindelijk over hebben.

Het beste slimme sproeisysteem, gedetailleerd.


Welnu, ik moet eerlijk zeggen: in Nederland is de keuze van slimme sproeisystemen nog behoorlijk minimaal. Daarom raad ik je liever één enkel sproeisysteem aan waar ik écht tevreden over ben – en dat is deze Gardena Smart Irrigation Control Set.

Gardena Smart Irrigation Control Set

Hebben de bovengenoemde punten je nog niet overtuigd? Bekijk dan de onderstaande schematische weergave van de onderlinge verbindingen van het Gardena-systeem eens.

Zoals je ziet staat alles met elkaar in verbinding. Het centrale contactpunt is de smart gateway: een soort router die alle feedback doorspeelt naar het desbetreffende onderdeel van de set, en dat over een uiteraard beveiligde verbinding. Zo zet je vanaf je smartphone de kraan aan- of uit, of dit gebeurt automatisch door de informatie die de sensor doorgeeft.

Deze sensor houdt namelijk bij hoeveel vocht er in de grond zit en hoeveel licht de planten krijgen. Dit systeem waarschijnlijk slimmer dan jij — tenzij je zelf een tuinexpert bent. Hoe dan ook kun je in samenwerking met deze sensoren, de kraanbediening en de app ervoor zorgen dat je tuin in tip top conditie blijft.

Gardena Schema

Functieoverzicht

Zoals je misschien al doorhebt, is de connectiviteit een enorm pluspunt. Zodoende bestaat sinds begin 2019 ook de mogelijkheid om stembesturing te gebruiken door middel van if this, then that (IFTTT) en Apple Homekit.

Voeg je Gardena set toe aan Apple HomeKit of IFTTT en je krijgt direct advies over de optimale instellingen. De virtuele assistenten Siri, Google en Alexa staan dan ook meteen klaar om de instructies te geven aan je sproeisysteem (en aan je andere compatibele Gardena-producten indien je die hebt, zoals een robotmaaier).

Door de integratie van IFTTT en Apple HomeKit kunnen bovendien nog meer slimme apparaten op elkaar worden afgestemd. Het sproeisysteem reageert dan direct op de huidige en lokale weersomstandigheden, maar je kunt nu ook door middel van stembesturing complete werkschema's in en om het huis instellen.

Het feit dat het systeem ook op huidige en lokale weersomstandigheden reageert, betekent het volgende: hij houdt de weersvoorspellingen in de gaten via een internetverbinding, maar ook door middel van zijn eigen sensor. Zo meet hij zelf het vocht in de grond, de hoeveelheid licht die hij opvangt en de temperatuur.

Als het vriest, geeft hij ook een vriesalarm af. Dan is het de bedoeling dat je het systeem ontkoppelt en op een vries-veilige plek opslaat. Deze sensor werd voorheen samen met deze set verkocht, maar deze moet je tegenwoordig helaas apart aanschaffen.

Bovendien werkt de bedieningsunit die je aan de kraan hangt op AA-batterijen. Zo hoef je dus niet met kabels te slepen en je zorgen te maken over waterdichtheid: dit apparaat zelf heeft een IPX4-certificatie, waardoor je hem rustig in de regen kunt laten staan zonder dat je je zorgen hoeft te maken over de batterijen. Deze worden overigens niet meegeleverd; die moet je zelf kopen.

De batterijstatus, verbindingsstatus en actieve sproeistatus bekijk je overigens ook door op de knop te drukken en de LED-lampjes af te lezen.

Wat we goed vinden:

  • Je hele irrigatiesysteem is met elkaar verbonden​
  • Dit systeem is uitbreidbaar met andere Gardena-producten zoals robotmaaiers​
  • Je bedient deze set niet alleen met je app, maar ook met je stem​

Wat we minder goed vinden:

  • De sensoren moet je los aanschaffen, wat de totaalprijs nog eens opvoert
  • Niet vriesbestendig, wat tijdens de Nederlandse winters wel handig was geweest​

Bediening Gardena

Een slim sproeisysteem is gewoon slimmer dan wij​

Je kunt het beste écht luisteren naar het advies van je slimme sproeier, zelfs als je van oudsher graag zelf je sproeischema bepaalt. Slimme sproeiers gebruiken immers een verscheidenheid aan statistieken om te bepalen hoe snel het water uit je grond verdampent, mede dankzij wat jij zelf in de app zet over je tuin.

Ze splitsen de bewateringstijden automatisch op in kleinere segmenten om het water in te laten trekken en de afvloeiing te verminderen. Ze berekenen ook automatisch hoe dit alles voor zonsopgang moet worden ingepast en het schema aanpassen als die tijd in de loop van het seizoen verandert.

Als het gaat om hoe je je gazon het beste kunt bewateren, is je slimme sproeier waarschijnlijk slimmer dan jij — tenzij je een tuin- of gazonexpert bent. 😉

In dat geval zul je blij zijn om te weten dat de beste apps je ook in staat stellen om de details van je tuin, zoals de diepte van de wortels, het exacte gebied van je zones en de hoeveelheid van het geleverde water per uur nauwkeurig af te stellen. Je slimme sproeier is zo je gazononderhoudsexpert zijn, of hij werkt met je samen als je er zelf een bent!

Conclusie

Ondanks de vooralsnog beperkte keuzes voor slimme sproeisystemen in Nederland, is Gardena hier om de boel te redden en om een goed voorbeeld te zijn. Ik ben ervan overtuigd dat meer fabrikanten hun slimme sproeisystemen hier beschikbaar zullen maken naarmate de vraag hiernaar groeit.

Vooralsnog is deze set van Gardena een uitermate geschikt slim sproeisysteem. Wat denk jij? Heb je ervaringen met andere slimme sproeisystemen die je graag wilt delen of heb je tips? Laat het ons weten. Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?