Voor Wie is een Slim Sproeisysteem voor in de Tuin Bedoeld?

Sproeisysteem ingezoomd

Laatst geüpdatet op:

Heb je een gortdroge tuin, of juist een tuin die zo’n beetje continu onder water staat? Hoe dan ook is een slim sproeisysteem voor in de tuin het overwegen waard!

Sterker nog, zelfs als je tuin in pico bello conditie verkeert, komt een systeem als deze. Je wilt namelijk toch dat je tuin er mooi blijft uit zien? ✨

Table of Contents

Wat is een slim sproeisysteem?

Een slim sproeisysteem is verbonden met het internet en uiteindelijk met je smartphone. Vanaf hier kun je de informatie van de bodemsensoren aflezen, sproeischema’s en -locaties instellen, enzovoorts. Je bestuurt het geheel in principe helemaal vanaf je smartphone.

Waarom een slim sproeisysteem?

Voor veel slimme huishoudelijke apparaten is het een kwestie van voorkeur om te beslissen of je ze al dan niet nodig hebt. Ergens snap ik het als je liever opstaat en een lichtschakelaar op de “ouderwetse” manier uitschakelt in plaats van dat je je telefoon tevoorschijn haalt en dit doet via een app.

Een handvol productcategorieën bieden echter zo veel voordelen, dat ze de upgrade naar een slim systeem meer dan waard zijn. Denk hierbij aan slimme thermostaten en hun energiebesparingen, samen met hun aanzienlijke verbeteringen op het gebied van gebruiksgemak.

Wij zijn hier om je te vertellen dat slimme sproeiersystemen in de no-brainer categorie van slimme huisverbeteringen horen. Serieus. De slimme sproeiers staan misschien niet bovenaan je lijst van aan verbonden apparaten, maar als je een sproeisysteem hebt, heb je er een nodig. Hier zijn een aantal redenen waarom. ⬇️

Gardena Smart Sensor Control Set

Synchronisatie met apps

Dit deel is duidelijk. Zoals de meeste verbonden apparaten, worden slimme sproeisystemen bediend met een app. Slimme sproeiers zijn ontworpen ter vervanging van de bestaande sproeierbediening voor je sproeisysteem. 

Sommigen kunnen op een gewone kraan vastgeschroefd worden, maar je krijgt het meeste voordeel van een slimme sproeier als deze het bestaande sproeisysteem van stroom voorziet. Het vervangen van bestaande bediening is meestal eenvoudig genoeg. Als je denkt zelf niet handig genoeg te zijn, kun je deze ook vaak laten installeren door een professional.

Nadat dit gebeurd is, kun je gebruik maken van een app om je nieuwe slimme sproeier aan te sluiten op WiFi. Daarna kun je aan de slag!

Via deze app kun je sproeischema’s instellen, de sproeikalender inzien en met een druk op de knop de sproeier(s) aanzetten. Sommige systemen bieden ook nog extra functies, zoals een vriesalarm

Weer-updates

Om even terug te komen op het bovengenoemde vriesalarm: de app heeft nog meer te bieden als het regent. In plaats van zelf naar buiten te gaan om je schuur te bereiken en je sproeier uit te zetten, of te besluiten dat je je geen zin hebt om de regen in te gaan waardoor je het water maar laat wegstromen, kun je de sproeier snel afsluiten met de app. 

Met de beste slimme sproeiers hoef je dat niet eens te doen. De meeste slimme sproeiers houden namelijk het weer voor je in de gaten zodat ze automatisch op de hoogte zijn van het feit dat het regent.

Zo zul je zien dat je sproeiers vanzelf uitgeschakeld worden. Ze zijn zich over het algemeen bewust van de regen in de weersvoorspelling en gebruiken in sommige gevallen ook een vochtsensor. Zodoende zullen ze je besproeiingsschema ook automatisch bijstellen.

Automatische sproeischema's

In feite zal je slimme sproeier niet alleen je schema aanpassen aan het weer zonder dat je er zelf aan hoeft te denken, maar ze kunnen ook je hele sproeischema voor je vanaf het begin instellen.

Veel van de beste slimme sproeisystemen bieden een verscheidenheid aan planningsmogelijkheden. Mijn favoriet op dit gebied is de app van Gardena. Zoals ik eerder al liet doorschemeren, kom ik hier nog op terug.

Waterbesparing

Alle slimme toepassingen, planning, en het bewustzijn van de weersomstandigheden voegen toe aan de grootste reden om te upgraden naar een slim sproeisysteem: het bespaart water en zo bespaar jij op je beurt geld op je waterrekening.

Stembesturing

De praktische voordelen van waterbesparing en minder gedoe met je sproeier zijn de belangrijkste redenen om je oude bediening te upgraden naar een optie met internetverbinding – maar slimme sproeiers kunnen ook leuk zijn. Als je wilt pronken tegenover je gasten, probeer dan een stemgestuurde water show.

Ook hier hangen de specifieke eisen en compatibiliteit samen met het merk van je sproeier. Daar gaan we het nu eindelijk over hebben.

#1 Gardena Smart Sensor Control Set – Beste slimme sproeisysteem op de markt

Welnu, ik moet eerlijk zeggen: in Nederland is de keuze van slimme sproeisystemen nog behoorlijk minimaal. Daarom raad ik je liever één enkel sproeisysteem aan waar ik écht tevreden over ben – en dat is deze Gardena Smart Sensor Control Set.

Hebben de bovengenoemde punten je nog niet overtuigd? Bekijk dan de onderstaande schematische weergave van de onderlinge verbindingen van het Gardena-systeem eens.

4.9/5
Gardena schema

Zoals je ziet staat alles met elkaar in verbinding. Het centrale contactpunt is de smart gateway: een soort router die alle feedback doorspeelt naar het desbetreffende onderdeel van de set, en dat over een uiteraard beveiligde verbinding.

Zo kun je vanaf je smartphone de kraan aan- of uitzetten, of dit gebeurt automatisch door de informatie die de sensor doorgeeft.

Deze sensor houdt namelijk bij hoeveel vocht er in de grond zit en hoeveel licht de planten krijgen. Dit systeem waarschijnlijk slimmer dan jij — tenzij je zelf een tuinexpert bent. Hoe dan ook kun je in samenwerking met deze sensoren, de kraanbediening en de app ervoor zorgen dat je tuin in tip top conditie blijft.

Functieoverzicht

Zoals je misschien al doorhebt, is de connectiviteit een enorm pluspunt. Zodoende bestaat sinds begin 2019 ook de mogelijkheid om stembesturing te gebruiken door middel van if this, then that (IFTTT) en Apple Homekit.

Voeg je Gardena set toe aan Apple HomeKit of IFTTT en je krijgt direct advies over de optimale instellingen. De virtuele assistenten Siri, Google en Alexa staan dan ook meteen klaar om de instructies te geven aan je sproeisysteem (en aan je andere compatibele Gardena-producten indien je die hebt, zoals een robotmaaier).

Door de integratie van IFTTT en Apple HomeKit kunnen bovendien nog meer slimme apparaten op elkaar worden afgestemd. Het sproeisysteem reageert dan direct op de huidige en lokale weersomstandigheden, maar je kunt nu ook door middel van stembesturing complete werkschema’s in en om het huis instellen.

Het feit dat het systeem ook op huidige en lokale weersomstandigheden reageert wilt het volgende zeggen: hij houdt de weersvoorspellingen in de gaten via een internetverbinding, maar ook door middel van zijn eigen sensor. Zo kan hij zelf het vocht in de grond, de hoeveelheid licht die hij opvangt en de temperatuur meten.

Als het vriest, geeft hij ook een vriesalarm af. Dan is het de bedoeling dat je het systeem ontkoppelt en op een vries-veilige plek opslaat.

Bovendien werkt de bedieningsunit die je aan de kraan hangt op AA batterijen. Zo hoef je dus niet met kabels te slepen en je zorgen te maken over waterdichtheid: dit apparaat zelf heeft een IPX4 certificatie, waardoor je hem rustig in de regen kunt laten staan en zonder dat je je zorgen hoeft te maken over de batterijen. Deze worden overigens niet meegeleverd; die moet je zelf kopen.

De batterijstatus, verbindingsstatus en actieve sproeistatus kun je overigens ook bekijken door op de knop te drukken en de LED-lampjes te bekijken.

Voordelen

  • Je hele irrigatiesysteem is met elkaar verbonden
  • Dit systeem is uitbreidbaar met andere Gardena-producten zoals robotmaaiers
  • Je kunt deze set niet alleen met je app bedienen, maar ook met je stem

Nadelen

  • Aan dit alomvattende totaalpakket hangt een stevig prijskaartje
  • Niet vriesbestendig, wat tijdens de Nederlandse winters wel handig was geweest
Bedieningspaneel Gardena met LED-lampjes

Een slim sproeisysteem is gewoon slimmer dan wij

Je kunt het beste écht luisteren naar het advies van je slimme sproeier, zelfs als je van oudsher graag zelf je sproeischema bepaalt. Slimme sproeiers gebruiken immers een verscheidenheid aan statistieken om te bepalen hoe snel het water uit je grond verdampent, mede dankzij wat jij zelf in de app zet over je tuin.

Ze kunnen de bewateringstijden automatisch opsplitsen in kleinere segmenten om het water in te laten trekken en de afvloeiing te verminderen. Ze kunnen ook automatisch berekenen hoe dit alles voor zonsopgang moet worden ingepast en het schema aanpassen als die tijd in de loop van het seizoen verandert.

Als het gaat om hoe je je gazon het beste kunt bewateren, is je slimme sproeier waarschijnlijk slimmer dan jij — tenzij je een tuin- of gazonexpert bent. 😉

In dat geval zul je blij zijn om te weten dat de beste apps je ook in staat stellen om de details van je tuin, zoals de diepte van de wortels, het exacte gebied van je zones en de hoeveelheid van het geleverde water per uur nauwkeurig af te stellen. Je slimme sproeier kan je gazononderhoudsexpert zijn, of hij kan met je samenwerken als je er zelf een bent.

Conclusie

Ondanks de vooralsnog beperkte keuzes voor slimme sproeisystemen in Nederland is Gardena hier om de boel te redden en precedent te scheppen. Ik ben ervan overtuigd dat meer fabrikanten hun slimme sproeisystemen hier beschikbaar zullen maken naarmate de vraag hiernaar groeit.

Vooralsnog is Smart Sensor Control Set van Gardena een uitermate geschikt slim sproeisysteem. Wat denk jij? Ga jij zo’n set kopen, of heb je ervaringen met andere slimme sproeisystemen die je graag wilt delen? Laat het ons hieronder weten!

Deel dit bericht!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *