Verhoog je Productiviteit met de Beste Monitor Voor Thuiswerken
Maak een feestje van je werkdag.
Als je – net als ik – met regelmaat thuiswerkt, dan verdient je home office de nodige zorg en aandacht. De beste monitor voor thuiswerken is daar het middelpunt van. 🖥️
Zo'n beste thuiswerkmonitor moet onder andere ergonomisch zijn en een fijn scherm hebben. Laten we eens kijken wat de beste monitoren voor thuiswerken zijn en wat het belangrijkste is om op te letten bij je aankoop!
Samsung LS24R650
Samsung S32AM704UR
LG UltraGear 27GP850
Beste monitor voor thuiswerken koopgids: hoe maak je de beste koop?
Onderschat het belang van een goede monitor niet. Hiermee verhoog je de productiviteit, heb je meer werkplezier en voorkom je nare klachten. In deze koopgids vind je enkele richtlijnen om de – voor jou – beste monitor voor thuiswerken te vinden. ⬇️
Verstelbaarheid
Het is bij een monitor voor thuiswerken een must dat je een ergonomische werkhouding aan kunt nemen. Dat houdt in dat je goed rechtop zit en je nek niet hoeft te buigen als je naar het scherm kijkt.
Met een verstelbare monitor richt je jouw thuiswerkplek ergonomisch in, zodat je lange werkdagen niet hoeft te bekopen met pijntjes en klachten. Bij voorkeur is het scherm in hoogte verstelbaar, kantelbaar én is de voet draaibaar. Je stelt de monitor dan helemaal naar wens in.
Schermgrootte
Monitoren zijn over het algemeen tussen de 17 en 49 inch groot (diagonaal gemeten). De populairste monitor is een 24 inch monitor. Dit is een goede maat voor algemeen kantoorgebruik. Een 27 inch monitor is te groot om van dichtbij op een bureau te kijken, tenzij je een diep bureau hebt.
Hoewel het voor bepaalde werktaken prettig is om een zo groot mogelijk kijkgebied te hebben, is dit ook niet altijd praktisch, gezien de beperkte ruimte op je bureaublad.
Voor wie weinig ruimte tot zijn beschikking heeft, maar graag op een groot scherm wil werken, biedt een monitorbeugel uitkomst, zolang je bureau of wandmontage tot de mogelijkheden behoort.
Aan elke extra inch hangt bovendien een prijskaartje, het hangt daarom ook af van je budget.
Schermresolutie
Het beeld op een monitor is opgebouwd uit miljoenen kleine puntjes, pixels genaamd. Elke pixel bestaat weer uit drie subpixels, één voor elke primaire kleur (rood, geel en blauw). De resolutie van een scherm geeft de lengte × breedte van een scherm in pixels aan.
Hoe meer pixels op een scherm passen, hoe scherper en vloeiender het beeld. De resolutie wordt meer van belang naarmate de grootte van een scherm toeneemt. Op de kleinere monitoren (22 inch of kleiner) hoeft de resolutie geen dealbreaker te zijn: je merkt het verschil dan niet of nauwelijks op.
Ga, indien je budget toelaat, minstens voor 1920 × 1080 pixels (ookwel 'Full HD-resolutie' of '1080p'). Lagere resoluties verdwijnen langzaam uit de schappen en raad ik niet aan. Full HD volstaat voor taken op het web, tekstverwerking en het kijken van video's.
Net een tikje beter dan Full HD is 1920 × 1200 pixels (WUXGA). Het beeld is iets groter, zodat het samenvalt met de beeldverhouding van 16:10. Om die reden is WUXGA populair in de businesswereld.
2560 × 1440 pixels (2K, QHD of 1440p) is zelfs twee keer scherper dan Full HD. Ga minimaal voor 2K als je een monitor voor fotobewerking zoekt.
De crème de la crème onder de monitors voor thuiswerken hebben een resolutie van 3840 × 2160 pixels (4K of UHD).
Dit is de juiste keuze als je op zoek bent naar een nieuwe monitor met adembenemend beeld, bijvoorbeeld omdat je in de grafische sector werkt of simpelweg verzot bent op de laatste technische snufjes en bereid bent daar meer voor te betalen. 💶
Goed om te weten: je moet een krachtige videokaart en processor hebben om van een 4K-resolutie te profiteren.
Paneeltype
De drie meestgebruikte lcd-panelen in monitors voor thuiswerken zijn TN, IPS en VA, met elk hun eigen voor- en nadelen. Ik zet ze hieronder voor je op een rijtje.
TN (twisted nematic) is de oudste technologie en werkt met vloeibare kristallen die de polarisatie van licht kunnen verdraaien.
Voordelen
- Heeft een snelle reactietijd
- Is energiezuinig
- Komt met een lager prijskaartje
Nadelen
- Heeft beperkte kijkhoeken
- De kleurenweergave is flets
- Het contrast is zwak
Een IPS-paneel (in-plane switching) maakt gebruik van vloeibare kristallen die parallel zijn uitgelijnd en roteren om licht door te laten.
Voordelen
- Overlegt de beste kleurweergave
- Heeft brede kijkhoeken
- Biedt een goed contrast
- Heeft een redelijk gunstige reactietijd
Nadelen
- Het energieverbruik is hoog
- Heeft een hogere prijs
VA (vertical alignment) gebruikt verticaal uitgelijnde kristallen die kantelen om licht door te laten.
Voordelen
- Levert een prachtig contrast met diepe zwarttinten
- Biedt goede kijkhoeken
Nadelen
- De kleurenweergave is middelmatig
- Heeft een trage reactietijd
Hoe zit het met oled?
De meeste monitoren hebben vooralsnog lcd-panelen, maar oled-monitoren komen – weliswaar langzaam – in opkomst. Oled staat voor organic light emitting diode en is een technologie die een perfect contract, diep zwart en een supersnelle pixelrespons belooft. Dat oled-monitoren nog niet massaal zijn doorgebroken heeft alles te maken met het prijskaartje.
HDR
HDR staat voor high dynamic range en is een kleurentechnologie die een monitor in staat stelt een breder spectrum van kleuren en contrasten weer te geven. Concreet geeft een HDR-monitor nuances en kleurtonen realistischer weer en laat het meer detail zien als het gaat om licht en donker.
Om het een tikje lastiger te maken, zijn er verschillende HDR-formaten. HDR10 is het meest gangbare formaat. Het is zeker niet meer de nieuwste standaard, maar heeft alsnog een flink streepje voor op standard dynamic range (SDR).
Deze variant maakt gebruik van zogenaamde statische metadata, wat inhoudt dat de beeldinstellingen voor de volledige film of serie hetzelfde zijn en niet per scène zijn geoptimaliseerd.
Onder andere Dolby Vision en HDR10+ maken gebruik van dynamische metadata en gaan nog een stapje verder: hierbij worden de beeldinstellingen toegespitst op elke individuele scène van een serie of film.
Verversingssnelheid
De verversingssnelheid (of op zijn Engels: de refresh rate) wordt uitgedrukt in hertz (Hz). Hoe hoger dit getal, hoe vloeiender de weergave van beweging op het scherm. Een Hz van 60 is voor 'normaal' gebruik genoeg, al zit je met 75 Hz iets veiliger.
Als je professioneel video's bewerkt, dan ga je idealiter voor een hogere verversingssnelheid. Je komt in dat geval waarschijnlijk uit bij 120 Hz of meer.
Dit geldt ook als je na werktijd graag gamet op dezelfde monitor. Ook een variable refresh rate (VRR) is dat geval een pre. Dit zie je bijvoorbeeld op een goede FreeSync-monitor.
Door de VRR lopen de verversing van je monitor en het moment waarop je videokaart nieuwe frames berekent synchroon en dat gaat het door gamers zo gevreesde stuttering en tearing tegen.
Reactietijd
De reactietijd (of responstijd) is de tijd die de monitor nodig heeft om van de ene kleur naar de andere over te schakelen, uitgedrukt in milliseconden (ms). Dit wordt gemeten in de tijd die nodig is om van zwart naar wit en weer terug naar zwart te gaan, of om van de ene grijstint naar de andere over te gaan.
Hoe lager de responstijd, hoe vloeiender de kijkervaring. Alles onder 5 ms wordt over het algemeen beschouwd als zeer snel.
Helderheid
De helderheid van een monitor wordt uitgedrukt in cd/m². Voor de meeste gebruikers is 250 cd/m² voldoende. Je moet waken voor te veel helderheid, want dat is een recept voor vermoeide ogen.
Alleen als je thuiskantoor een sterk verlichte kamer is of grote ramen heeft, kan extra helderheid handig zijn. Direct licht op je scherm vervaagt het beeld en levert problemen met de zichtbaarheid op. Een helderheid van 300 tot 350 cd/m² is dan wenselijk.
Curved monitor
Een curved monitor heeft een gebogen scherm dat gevormd is naar je natuurlijke blikveld. Zo zie je alles in één oogopslag en hoef je je ogen, hoofd en nek niet te draaien, zoals bij een plat scherm. Dit verkleint de kans op de nek- en rugklachten en vermoeide ogen.
De mate van kromming van de monitoren verschilt en is af te lezen aan een getal met daarachter de letter R (radius). Hoe lager het getal, hoe sterker de kromming. Meestal is de kromming tussen de 1800 R en 400 R. Een sterke kromming komt het best uit de verf bij een groot scherm (groter dan 27 inch).
Ultrawide monitor
De meeste monitors hebben een beeldverhouding van 16:9. Een monitor met een beeldverhouding van 21:9 noemt men een ultrawide monitor.
Je krijgt hierbij een breed gezichtsveld: je hebt in de breedte een derde meer ruimte dan bij monitors met de traditionele beeldverhouding. De 21:9-beeldverhouding is vergelijkbaar met die van bioscoopschermen.
Als je voor werk meerdere programma's op hetzelfde moment gebruikt (en dus in twee vensters tegelijkertijd werkt), is de beste ultrawide monitor het overwegen waard.
Blauwlichtfilter
De televisie, je smartphone en tablet: allemaal produceren ze kunstmatig blauw licht. Dit verstoort de biologische klok, met een slechtere nachtrust tot gevolg. Ook kan dit licht zorgen voor vermoeide ogen en hoofdpijn. 😵
Als je daarbovenop ook nog de hele dag achter de computer doorbrengt voor werk, liggen de klachten snel op de loer. Om dit te voorkomen, is een monitor met een blauwlichtfilter aan te raden. Deze technologie filtert het blauwe licht uit je scherm en kun je zelf aan- en uitzetten in de instellingen.
Aansluitingen
Je moet de monitor voor thuiswerken op je computer aansluiten, en daarvoor moeten de juiste aansluitingen aanwezig zijn. Dit kan via DisplayPort, HDMI, DVI of VGA.
Ga je voor HDMI, let dan vooral op de standaard. De regel hierbij is: hoe hoger de standaard, hoe sneller de HDMI-verbinding. Hierbij let je op de standaard van zowel de monitor als het bronapparaat, én van de kabel.
Daarnaast zijn meerdere usb- en usb-c-poorten handig. Veel randapparatuur sluit je tegenwoordig aan via een usb-c-kabel. Veel monitoren hebben tegenwoordig een usb-hub aan de onder- of achterkant. Je verbindt de monitor in dat geval ook via een usb-kabel met je computer.
Hierdoor dient de monitor ook als aansluitpunt voor andere usb-apparatuur. Dat is meer dan welkom als je geen vrije poorten meer op je pc hebt.
De 5 beste monitoren voor thuiswerken onder elkaar
1. Samsung LS24R650
2. Samsung S32AM704UR
3. LG UltraGear 27GP850
4. HP E24 G4
5. Samsung LS27R650
Veelgestelde vragen over de monitors voor thuiswerken
Hieronder vind je de meestgestelde vragen over monitors voor thuiswerken. Heb je nog een brandende vraag die hieronder niet staat beantwoord, laat het ons dan weten!
Welke soorten lcd-panelen zijn er allemaal?
Er zijn drie soorten lcd-technologieën: TN (snel en goedkoop), VA (minder snel, maar een prachtig contrast) en IPS (de rijkste kleuren en het duurst).
Hoe weet ik of een monitor compatibel is met mijn computer?
Check eerst de uitvoer van je computer en kijk welke poorten beschikbaar zijn. Controleer daarna of de monitor over hetzelfde type poorten beschikt. Mocht dat niet het geval zijn, dan kun je hem alsnog aansluiten met een adapter of een speciale kabel.
Hoe maak je een monitor schoon?
Zorg ervoor dat de monitor uitstaat en verwijder alle stof met een zachte, droge doek. Eventuele vlekken verwijder je met een licht vochtige doek of met een mengsel van half water, half azijn. Gebruik nooit zomaar schoonmaakmiddelen en pas op met een teveel aan vloeistoffen, daar is je monitor geen vrienden mee.
Welke monitors voor thuiswerken moet ik kopen?
Dat is helemaal aan jou en je budget; iedereen is uniek. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste monitors voor thuiswerken. Zo maak jij de beste keus!
Schermgrootte | Schermresolutie | Type paneel | In hoogte verstelbaar | Kantelbaar | HDMI | Beeldscherm verversing snelheid | Type HDR | ||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | Samsung LS24R650 | 24 inch | 1920 x 1080 pixels | IPS | Ja | Ja | 1 | 75 Hz | Geen HDR | Bekijk op Bol.com | Bekijk op Coolblue |
2 | Samsung S32AM704UR | 32 inch | 3840 x 2160 pixels | VA | Nee | Ja | 2 | 60 Hz | HDR 10 | Bekijk op Bol.com | |
3 | LG UltraGear 27GP850 | 27 inch | 2560 x 1440 pixels | Nano IPS | Ja | Ja | 2 | 165 Hz | Geen HDR | Bekijk op Bol.com | Bekijk op Coolblue |
4 | HP E24 G4 | 24 inch | 1920 x 1080 pixels | IPS | Ja | Ja | 1 | 60 Hz | Geen HDR | Bekijk op Bol.com | Bekijk op Coolblue |
5 | Samsung LS27R650 | 27 inch | 1920 x 1080 pixels | IPS | Ja | Ja | 1 | 75 Hz | Geen HDR | Bekijk op Bol.com | Bekijk op Coolblue |
Samsung LS24R650
Schermgrootte: 24 inch
Schermresolutie: 1920 x 1080 pixels
Type paneel: IPS
In hoogte verstelbaar: Ja
Kantelbaar: Ja
HDMI: 1
Beeldscherm verversing snelheid: 75 Hz
Type HDR: Geen HDR
Samsung S32AM704UR
Schermgrootte: 32 inch
Schermresolutie: 3840 x 2160 pixels
Type paneel: VA
In hoogte verstelbaar: Nee
Kantelbaar: Ja
HDMI: 2
Beeldscherm verversing snelheid: 60 Hz
Type HDR: HDR 10
LG UltraGear 27GP850
Schermgrootte: 27 inch
Schermresolutie: 2560 x 1440 pixels
Type paneel: Nano IPS
In hoogte verstelbaar: Ja
Kantelbaar: Ja
HDMI: 2
Beeldscherm verversing snelheid: 165 Hz
Type HDR: Geen HDR
HP E24 G4
Schermgrootte: 24 inch
Schermresolutie: 1920 x 1080 pixels
Type paneel: IPS
In hoogte verstelbaar: Ja
Kantelbaar: Ja
HDMI: 1
Beeldscherm verversing snelheid: 60 Hz
Type HDR: Geen HDR
Samsung LS27R650
Schermgrootte: 27 inch
Schermresolutie: 1920 x 1080 pixels
Type paneel: IPS
In hoogte verstelbaar: Ja
Kantelbaar: Ja
HDMI: 1
Beeldscherm verversing snelheid: 75 Hz
Type HDR: Geen HDR
Conclusie
Een goede monitor is een belangrijke aankoop voor thuiswerkers, maar niet de gemakkelijkste. Zoals je las, zijn er een flink aantal zaken om rekening mee te houden: de schermgrootte, de resolutie, de verstelbaarheid, het type paneel, de aansluitingen en dat is nog niet eens alles.
Ik hoop dat je na het lezen van dit artikel in ieder geval goed geïnformeerd bent. Bedankt voor het lezen en veel succes met de zoektocht! 👍