Met de Beste Bureaustoel zijn Rugklachten Verleden Tijd

Nikki Veerbeek

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

Urenlang computeren zonder klachten.

Met de Beste Bureaustoel zijn Rugklachten Verleden Tijd

Een goede bureaustoel gaat rugklachten en andere ongemakken tegen. Het is de investering dan ook dubbel en dwars waard. Om de beste bureaustoel te scoren is het handig als je goed beslagen ten ijs komt en precies weet waar je naar zoekt. Als je de onderstaande koopgids doorneemt, ben je in ieder geval een stuk wijzer over dit onderwerp.

Wil je meteen de top drie met beste bureaustoelen bekijken? Dan val je hieronder met je neus in de boter!

Empty products count or some error API!

Bureaustoel koopgids: hoe maak je de beste koop?

Als je veel tijd achter je all-in-one pc of laptop doorbrengt, is comfortabel zitten is een must, of dat nu voor werken of gamen is en op kantoor of thuis. Dit is voor iedereen persoonlijk, maar er zijn wel enkele handvatten die je mogelijk helpen bij het vinden van de beste bureaustoel. Die bespreek ik in onderstaande koopgids! 👇

Normen

Bureaustoelen met de (N)EN 1335-norm voldoen aan Europese richtlijnen voor maatvoering en instelbaarheid. NPR 1813 is een Nederlandse norm. Nederlanders zijn langer dan gemiddeld en daar is bij deze norm rekening mee gehouden. Lange(re) mensen doen er dus goed aan om een bureaustoel te kiezen die aan deze norm voldoet.

Onderdelen van een bureaustoel

Een bureaustoel heeft in de regel een rugleuning, een zitvlak en een poot met vier of vijf wielen. Vijf wielen genieten de voorkeur omdat dit stabieler is en je er beter door voortbeweegt. Wat betreft het zitvlak moet je er goed op letten dat deze niet te lang of kort is en ook niet te diep of juist niet diep genoeg is.

Daarnaast hebben veel bureaustoelen armleuningen. Die bieden extra ondersteuning en zorgen ervoor dat je de juiste positie inneemt. Ook een hoofdsteun is een pre. Hiermee laat je je je hoofd en nek rusten en voorkom je nekpijn.

Verstelbaarheid

Een van de belangrijkste verschillen tussen een goede en een slechte bureaustoel is de mate van verstelbaarheid. In hoeverre je het ervaart als een comfortabele bureaustoel, hangt tenslotte sterk af van de persoon. Dit komt bijvoorbeeld door de verschillen in lengte, maar mensen hebben nu eenmaal ook andere wensen.

Door de stoel te verstellen pas je hem precies aan op je voorkeuren en neem je een ergonomische zithouding aan. Bovendien: als je een keer een dagje anders wilt zitten, behoort dat tot de mogelijkheden. Meestal komt een hoge mate verstelbaarheid ook met een hoger prijskaartje, maar dat is het wél waard.

Het is wenselijk als er zowel een verstelbare rugleuning als een verstelbare zithoogte aanwezig is. De rugleuning is het liefst ook kantelbaar. Als er armleuningen en een hoofdsteun aanwezig zijn, bewijzen die pas echt hun waarde als ze verstelbaar zijn. Je bent anders te veel afhankelijk van de reguliere stand.

Heb je eenmaal een verstelbare bureaustoel in de pocket, dan moet je natuurlijk wel de juiste positie vinden. Hierbij gelden de volgende vuistregels: je beide voeten moeten stevig op de grond staan en je benen gebogen in een hoek van 90 graden. Daarnaast moet je rug de rugleuning raken en de eventuele armleuningen moeten zich ter hoogte van je bureau vinden.

Materialen

Een metalen frame is steviger en robuuster dan een van plastic. In principe hebben alle stoelen in ieder geval deels metalen frames. Deze gaan langer mee en kunnen tegen een aardig stootje, maar belangrijker voor je zitcomfort, is het materiaal van de leuningen en het zitvlak.

Koudschuim is een ultrapopulair vulmateriaal onder de goedkopere bureaustoelen. Niet al het schuim is dicht, ofwel dense. Er valt dus weinig te zeggen over hoe ondersteunend dit generieke materiaal precies is. Hoe dichter het schuim, hoe duurzamer het echter is (en hoe meer tegendruk het geeft).

Fabrikanten zetten vaak meerdere lagen schuim in. Het gaat hierbij al dan niet om verschillende soorten schuim. Hoe dan ook legt men het minst dichte schuim bovenop, zodat je 'zacht' zit. Vooral de minder dichte schuimvarianten ademen daarbij beter dan de dichtere schuimvarianten.

Traagschuim is uniek in dat het de vorm en de temperatuur van je lichaam aanneemt. Dat betekent ook dat het doorgaans niet goed ademt en veel warmte vasthoudt. Dat is in de winter prettig, maar in de zomer minder – vooral als de bekleding ervan ook weinig lucht doorlaat.

Het geeft daarbij in verhouding weinig tegendruk, dus je zakt meer weg in stoelen met deze vulling. Dat geeft het gevoel dat je omhelst wordt – en of je dat prettig vindt, is volledig persoonlijk!

Sommige stoelen gebruiken veren, en dan vooral pocketveren. Deze helpen je gewicht gelijkmatig te verdelen in samenwerking met eventueel wat koudschuim. Pocketveren ademen beter dan schuim (vooral traagschuim), maar niet iedereen vindt het even lekker zitten.

Mesh, ofwel netbespanning, heeft tenslotte geen vulmiddel en is ook geen vulmiddel. Het is een soort nauw geweven net dat achter je rug en eventueel je hoofd zit. Het is elastisch, dus het veert terug in reactie op de druk van je rug ertegen. Het ademt daarbij het beste van alle materialen, omdat het vol met kleine gaatjes zit. Bovendien is het makkelijk schoon te maken!

Die vulling moet ook bekleed worden. Hiervoor gebruiken fabrikanten enkele populaire materialen.

  • Leer heeft een luxe uitstraling, ademt redelijk goed en is ontzettend duurzaam! Er is weinig waar leer niet tegen kan, met uitzondering van scherpe kattenklauwen. Helaas kost het ook een aardige cent om van die voordelen te mogen genieten.
  • Imitatieleer ademt daarentegen veel minder goed, hoewel sommige fabrikanten hier allerlei trucjes voor hebben ontwikkeld. Wel geniet je van haast dezelfde duurzaamheid als dat je krijgt met een lederen stoel.
  • Textiel ademt nog het beste van alle materialen (buiten mesh om)! Er zit bovendien veel rek in, is goedkoop en is beschikbaar in een weelde aan kleuren. Minder prettig is dat het absoluut niet vlekbestendig is. 😅

Gewicht

Het gewicht geeft – uiteraard – aan hoeveel de bureaustoel weegt, maar vertelt je ook veel over de robuustheid van de stoel. Een stevige stoel gaat normaal gesproken langer mee dan een model met lichtere, dunnere onderdelen. Een lichtere stoel is dan weer eenvoudiger te verplaatsen, maar slijt doorgaans ook sneller.

Zwaardere stoelen hebben doorgaans een metalen frame met hier en daar wat plastic delen. Die verhouding is omgekeerd bij de meeste lichtere stoelen. Bovendien vind je onder de lichtste modellen een rugleuning en eventuele hoofdleuning gemaakt van mesh, zonder vulmateriaal.

bureaustoel, bureau en computer

Maximaal belastbaar gewicht

Het maximaal belastbaar gewicht geeft aan tot hoeveel kilogram de fabrikant aanraadt om de bureaustoel te gebruiken. Dit ligt bij de meeste modellen tussen de 120 en de 150 kilogram. Houd je aan deze voorschriften, anders loop je het risico dat je bureaustoel minder lang meegaat en zit het hoogstwaarschijnlijk ook niet fijn.

Mechanismes

Bureaustoelen hebben verschillende mechanismes. De belangrijkste zijn:

  • Het synchroonmechanisme komt het meest voor. Hierbij beweegt de zitting in een vaste verhouding tot de rugleuning. Hierdoor is er altijd sprake van goede ondersteuning en de juiste tegendruk.
  • Bij floating tilt bewegen de zitting en rugleuning onafhankelijk van elkaar, waardoor je altijd in een natuurlijke positie zit.
  • Bij een schommelmechanisme is het mogelijk om zachtjes heen en weer te bewegen, oftewel: om te 'schommelen'. Let erop dat je niet te ver naar achter leunt!
  • Bij permanent contact zit de zitting vast, maar beweegt de rugleuning wel mee met je bovenlichaam. Het voordeel hiervan is dat je rug goed wordt ondersteund.
  • Een gasdrukveer zorgt ervoor dat je de bureaustoel in hoogte kunt verstellen.

Materiaal rugleuning

Het is verstandig om goed te nadenken over het materiaal van de rugleuning. Over het algemeen heb je de keuze uit kunstleer, echt leer en textiel. Elk materiaal heeft zo zijn voor- en nadelen.

Textiel is redelijk lief voor de portemonnee en ademt zeer goed. Het nadeel is dat het materiaal gevoelig is voor vlekken en zich redelijk lastig laat schoonmaken. Mesh is een textielsoort die vaak wordt gebruikt bij bureaustoelen.

Kunstleer is doorgaans een tikje duurder dan textiel, maar wel veel eenvoudiger om te onderhouden. Het materiaal is zeer goed bestand tegen vlekken. Wel voelt het doorgaans enigszins nep aan en ademt het minder goed.

Het duurst is echt leer. Daar krijg je dan ook een uitmuntende kwaliteit voor terug. Een leren bureaustoel voelt zeer prettig aan en is niet gevoelig voor vlekken. Naast het stevige prijskaartje is een nadeel van leer dat het redelijk veel onderhoud nodig heeft om mooi te blijven. Bovendien is het niet diervriendelijk en voelt het snel te warm of juist te koud aan.

Gamers

Heb jij de beste gaming-pc of gaming-laptop? Dan mag een goede stoel om in te gamen niet ontbreken. Een bureaustoel wordt vaak geassocieerd met werk, maar is ook voor gamers zeer belangrijk!

Er zijn speciale gamestoelen, maar een 'gamestoel' is in feite een type bureaustoel. Het verschil met een 'normale' bureaustoel is niet direct merkbaar, maar vaak zie je het er wel aan.

Gamestoelen hebben doorgaans een opvallend design – denk aan schreeuwende kleuren en ingebouwde led-verlichting – en een rugleuning die ver naar achter kan. Sommige modellen hebben zelfs geïntegreerde speakers en/of een stuur en pedalen.

Voor wie niet zo van de toeters en bellen is, voldoet een traditionele bureaustoel ook prima. Zolang je maar goed zit! Samen met een gaming-monitor, headset voor gaming en een goede gaming-muis laat je je tegenstanders alle hoeken van de kamer zien.

De 5 beste bureaustoelen onder elkaar

Veelgestelde vragen over bureaustoelen

Hoe stel ik een bureaustoel in?

Je beide voeten moeten stevig op de grond staan en je benen gebogen in een hoek van 90 graden. Daarnaast moet je rug de rugleuning raken en de armleuningen dezelfde hoogte zijn als het bureau.

Wat is een ergonomische bureaustoel?

Met een ergonomische bureaustoel zorg je voor een gezonde werkhouding. Een belangrijk kenmerk is de hoge mate van verstelbaarheid, zodat hij volledig is af te stellen op ieder lichaam.

Hoelang gaat een bureaustoel mee?

Een gemiddelde bureaustoel gaat ongeveer zes tot tien jaar mee. Hoelang hij precies meegaat, hangt ook af van de kwaliteit van de bureaustoel en hoe intensief je hem gebruikt.

Welke bureaustoel moet ik kopen?

Dat is helemaal aan jou en je budget; iedereen is uniek. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste bureaustoel. Zo kun jij de beste keus maken.

Conclusie

De beste bureaustoel is een uitstekende investering. Ik hoop dat nu duidelijk is hoe je een goed model scoort. Er zijn een aantal zaken om op te letten, maar de mate van verstelbaarheid is het allerbelangrijkst.

Verdiep je ook in het Secretlab Titan EVO 2022 review, welke een absolute topper onder de gaming stoelen uitlicht.

Hieronder staan nogmaals de vijf beste bureaustoelen op een rij. Ben je het eens met onze top vijf? Ik ben heel benieuwd naar jouw mening, dus laat vooral een reactie achter!

Was dit artikel behulpzaam?