Check je Prioriteiten in deze Secretlab TITAN Evo 2022 Review
Ik weet het nog al te goed: ik trok uit huis, en had een nieuwe bureaustoel nodig. Ik ging maar voor iets in het goedkopere segment van Ikea, want zo doe je dat als student die het merendeel van zijn budget in zijn rekeningen en studie moest stoppen. Fast forward naar nu, en ik zit op de stoel waar deze Secretlab TITAN Evo 2022 review helemaal om gaat.
Inhoudsopgave
- Dingen om te overwegen voordat je een gamestoel aanschaft
- De ervaring
- Unboxing en installatie
- Instelbaarheid
- Comfort
- Ontwerp
En wat een ervaring is dat! 🤩 Het begint al bij het aanleveren van de stoel. De postbezorger kwam me nog om hulp vragen om de doos de lift in te dragen. Ik dacht hem daarna wel eventjes mijn appartement binnen te slepen, maar dat viel vies tegen... Toch was het gezwoeg de moeite waard.
Van het comfort tot de aanpasbaarheid van hoe de stoel aansluit op je lichaam – Secretlab maakt mijn vorige bureaustoel meedogenloos in.
Secretlab is een bedrijf uit Singapore dat zich focust op gamestoelen en -bureaus. Inmiddels zijn hun producten ook geliefd onder thuiswerkers die veel tijd aan het bureau doorbrengen.
Wat we goed vinden:
- De verstelbaarheid van deze stoel is haast grenzeloos
- De kussens voelen duurzaam aan en omhelzen je lichaam
- De weelde aan uitvoeringen waarin deze stoel te krijgen is, biedt voor ieder wat wils
Wat we minder goed vinden:
- Hij weegt meer dan 30 kilo, dus hem in je eentje in elkaar zetten vergt extra moeite
- Iets dat zo dicht bij perfectie komt, mag wat kosten
Dingen om te overwegen voordat je een gamestoel aanschaft
Voordat je een goede gamestoel koopt, moet je een paar zaken overwegen. Om te beginnen help ik je graag van een illusie af: een gamestoel is een gewone bureaustoel, maar dan met wat extra franjes.
Zo zien ze er vaak net wat spectaculairder uit. Sommige modellen hebben zelfs ingebouwde RGB-verlichting of speakers. Dit zie je bij deze stoel niet terug. Hoewel de Secretlab TITAN Evo 2022 deze extra's niet heeft, kun je je afvragen of het echt nodig is.
Zo'n verlichting staat leuk op foto's of als je streamt, en aan de ingebouwde speakers heb je doorgaans weinig: je haalt veel meer uit een set goede pc-speakers.
De ideale persoon voor deze stoel is iemand die wel geniet van een mooi stuk meubilair, maar vooral waarde hecht aan wat echt telt: comfort. Tegen de tijd dat je klaar bent met het instellen naar je voorkeur, heb je een stoel die aanvoelt alsof hij op maat is gemaakt voor jou.
Zoek je echter iets simpelers, dan heb je wellicht meer aan een 'normale' bureaustoel. Deze zijn doorgaans iets rustiger qua uiterlijk en instelbaarheid.
De ervaring
Unboxing en installatie
De unboxing is een ervaring op zich, vooral als je van degelijke, maar goedkope Ikea-stoel komt. Begrijp me niet verkeerd: Ikea maakt topproducten, ook voor de iets minder goed gevulde portemonnee. Producten in die laatste categorie zijn niet gemaakt als competitie voor een stoel als deze. Een upgrade zo merkbaar als deze maakt de ervaring enkel extra speciaal!
Maar goed, dat terzijde: de doos is zwaar. In totaal gaat het om zo'n 34 kilo aan inhoud. Ik raad je daarom aan om te wachten met het in elkaar zetten van de stoel totdat er iemand bij je is die je kan helpen. Do as I say, not as I do, want ik heb het wél alleen gedaan.
Dat ging op zich prima, al dan niet wat moeizaam. Zodra je de doos opent, word je begroet door een soort infographic op een van de kartonnen flappen, en een grafische weergave van de stoel op de andere. Een leuk detail, maar ongeduld stuurt je waarschijnlijk direct verder die doos in. 🔍
Daar vind je als eerste een groot blad: de gebruiksaanwijzing, die je nog even moet omdraaien. Hierop staan alle stappen met foto's uitgelegd – handig! De eerste 3 à 4 stappen doorliep ik dan ook in luttele minuten.
Bij stap 5 struikelde ik echter over de woordkeuze – of het gebrek hieraan. Het was me niet duidelijk dat ik nu de rugleuning over de bracket van het zitvlak moest laten glijden. Nergens in de instructies werd me verteld dat ik het zitkussen er al bij had moeten pakken. Dat probleem had voorkomen kunnen worden als ik de videohandleiding erbij had gepakt...
Op een gegeven moment moet je het geheel omdraaien (en daarna nog een keer). Wees slim, en zet de stoel op de grond in elkaar in plaats van op tafel, in tegenstelling tot mij. 🤦‍♂️ Dat scheelt zowel in hoe ver je hem moet verplaatsen, alsook in schade áls hij uit je handen zou glijden, vooral als je alleen werkt.
Instelbaarheid
Nog voor ik het over comfort heb, moet ik het over instelbaarheid hebben. Dit bepaalt namelijk mede hoe comfortabel de stoel is en is uitgebreid getest en beoordeeld door onder andere ergonomen.
Ik had al redelijk snel een idee van hoe ik de stoel wilde instellen. Om echter een beter beeld te krijgen van waar de stoel zoal toe in staat is, heb ik wat geëxperimenteerd met alle hendeltjes en draaiknoppen.
Laten we beginnen met datgene dat zo'n beetje elke bureaustoel heeft: de hoogte-instellingen. Ik bungel qua lengte onderaan de lengte-indicatie van deze stoel, en kan precies mijn voeten plat op de grond zetten op de laagste hoogte. Dat is dan ook precies wat je wilt om stevig en rechtop te zitten.
Op de hoogste hangen mijn voeten komisch ver boven de grond, wat me doet vermoeden dat de lengte-indicaties en hoogte-instellingen van de stoel prima op elkaar zijn afgestemd door Secretlab. Ik als redelijk kort persoon hang niet alsnog met mijn voeten boven de grond, terwijl iemand die 10 centimeter langer is, ook comfortabel kan zitten.
Dan nu een van de hoofdattracties: de rugsteun. Je kunt hem zo'n beetje plat leggen, maar ook kaarsrecht. Keuze zat! Nog interessanter is het instellen van de bolling van de rugleuning en de hoogte ervan. Deze baseer je op waar de welbekende S-vorm van je rug richting je buik gaat.
Dat gebeurt middels twee draaiknoppen (een aan elke kant van de rugleuning). Je moet wel even je rug van de leuning halen terwijl je hiermee speelt, omdat je anders de beweging van de lumbar support tegenwerkt. Dus: leun naar voor, draai aan de knoppen (niet tegelijkertijd!), en leun weer naar achter om te checken of alles goed op je lichaam aansluit.
Daarnaast kan ik je aanraden om gebruik te maken van hoe kantelbaar de stoel is. Je rug valt precies tegen de kromming van de rugleuning als je de stoel ietsjes naar achteren kantelt. Zo valt je hoofd ook meteen tegen het hoofdkussen van traagschuim. Deze is magnetisch, waardoor je hem makkelijk verplaatst zonder te moeten rommelen met irritante bandjes.
Tenslotte zijn ook de armleuningen in te stellen naar wens. Je zet ze zo hoog of zo laag als je wilt, maar het is aan te raden ze tenminste zo hoog als je bureaublad te zetten, zolang je daardoor niet met opgetrokken schouders zit. Als dat echter het geval is, kun je je afvragen of je niet een te groot model hebt aangeschaft.
Back to the point: je verstelt ze tot zo'n 15 centimeter in hoogte. Daarnaast kun je ze ook kantelen. Zit je met je ellebogen naar buiten en met je handen iets meer naar binnen, of juist andersom? Geen probleem: je kantelt de armleuningen moeiteloos een van die twee kanten op in een hoek van ongeveer 45°.
Daarnaast plaats je via een stel schroeven aan de onderkant van de stoel ook de leuningen dichter bij je lichaam. Ben je aan de tengere kant, dan hoef je in ieder geval niet enkel op de binnenste rand van de armleuningen te leunen. Daarnaast sleep je de steunvlakken ook dichter naar je lichaam toe via twee knoppen eronder.
Een klein nadeel waar ik tegenaan liep, was dat de armleuningen wat speling hebben. Geen ramp, maar je hoort en voelt ze soms even ratelen als je je armen beweegt.
Verder kantelen de armleuningen niet naar voren en naar achteren, maar glijden ze. Ik vind dit prima, maar als jij hier wél naar op zoek bent omdat je bijvoorbeeld met je ellebogen lager wilt zitten dan met je polsen, moet je je afvragen hoe belangrijk deze eigenschap voor je is.
Via het CloudSwap-systeem van Secretlab is dat zo gebeurt. Als je de standaardkussens wilt vervangen door bijvoorbeeld hun gelkussens, hoef je niet te rommelen met schroeven: de kussens en het rustvlak ervan zijn magnetisch, dus je bent in vijf seconden klaar.
Comfort
Je lichaamslengte en de juiste stoelmaat bepalen deels het comfort van de stoel. Secretlab houdt drie lengtecategorieën aan:
- Small voor mensen onder de 169 centimeter en 90 kilo;
- Regular voor mensen tussen de 170 cm en 189 centimeter, onder de 100 kilo;
- XL voor mensen tussen de 181 en 205 centimeter, tussen de 80 en 180 kilo.
Wel zo prettig, dat je als lange Jan van 190 cm niet op een stoel van iemand van 165 cm hoeft te zitten – of andersom.
Met de bovengenoemde instellingen in gedachten, kan ik met vol vertrouwen zeggen dat deze stoel heerlijk zit. Het is dan wel belangrijk om de juiste set-up voor jezelf te vinden. Niet iedereen zit – net als ik, ben ik inmiddels achter – graag iets achterover, met een prominente bolling in zijn rug.
Ga je eenmaal zitten, dan merk je meteen dat je stevig zit. Het schuim is redelijk hard en behoudt zijn vorm goed. Dat is misschien even wennen, maar zodra dat gebeurd is, voel je jezelf haast fuseren met de stoel zonder erin weg te zakken.
Speel je veel racespellen? Geen probleem, je zit comfortabel in je stoel! Wil je je race-ervaring echter naar een hoger niveau tillen, overweeg dan de beste racestoel. Deze geeft je een net wat realistischere ervaring.
De randen aan de linker- en rechterkant van het zitvlak zijn iets hoger, dus je voelt dat het zitvlak van de stoel je bovenbenen omhelst. Hetzelfde geldt voor de buitenrand van de rugleuning; die sluit ook mooi op je lichaam aan.
Het kussen van traagschuim vormt zich tenslotte naar je hoofd of nek als je ver genoeg naar achteren leunt, en de kussens op je armleuningen veren net genoeg mee om comfortabel te zijn.
Ontwerp
Het blijft een kwestie van smaak, maar ik waardeer het low-key uiterlijk van deze stoel enorm. Zoals je al hebt gezien, heb ik de zogeheten 'Stealth', met zwart (en duurzaam) imitatieleer met subtiele gouden accentjes en rood stiksel. đź‘Ś
Wil je helemaal geen kleuraccenten? Dat kan! Wil je juist een stoel die zo veel mogelijk opvalt? Dat kan ook! Secretlab biedt maar liefst:
- 38 opties voor de imitatieleren modellen;
- 8 opties voor hun textielen modellen;
- en 1 optie voor echt nappaleer.
Kortom: je kunt het je zo gek niet bedenken, of het bestaat waarschijnlijk. Vooral de imitatieleren stoelen zijn in veel ontwerpen verkrijgbaar, waaronder allerlei designs die gebaseerd zijn op geliefde games en favoriete e-sports-teams.
Vooral de meer low-key uitvoeringen – bijvoorbeeld in het grijs, zwart of wit – zien strak uit. Wil je een rustige toevoeging aan je set-up, bekijk dan vooral die kleuruitvoeringen. Ik ben zelf behoorlijk fan van de minder schreeuwerige uitvoering van mijn stoel. Zo vallen de mooie vormen en vloeiende lijnen van de stoel des te meer op.
Dat dacht ik ook toen ik de stoel ontving, en daar maakte ik me ook behoorlijk zorgen over. Toch is het Secretlab gelukt imitatieleder te ontwikkelen dat niet broeit, genaamd NEO™ Hybrid Leatherette. Textiel is en blijft beter voor ventilatie, maar met Secretlabs gepatenteerde imitatieleer krijg je een duurzamere optie die in ieder geval beter ademt dan echt leer.
Secretlab TITAN EVO 2022-ervaringen
Welnu, je hoeft me niet op mijn woord te geloven. Ik heb hieronder een paar commentaren van andere gebruikers – geen professionele reviewers – toegevoegd voor een mooie reality check.
Secretlab TITAN Evo 2022-alternatieven
#1 Razer Iskur
Ook deze stoel van Razer biedt een weelde aan instellingen die je een correct postuur laten aannemen.
De meer gebruikelijke opties voor je armleuningen en de kanteling van je stoel zijn terug te vinden, maar ook de bolling van de rugleuning is aan te passen.
De hoofdleuning is helaas niet magnetisch en zit voor de kleineren onder ons wat te hoog, maar dit terzijde is het een uitstekende stoel voor mensen die een net wat dikker zitvlak willen!
#2 DXRacer AIR R1S-NN
Voor degenen die een Ă©cht ademende stoel willen, is mesh de meest logische optie. Dit textiel dient daarbij meteen als je ondersteuning, omdat het de contouren van je lichaam volgt.
Je past daardoor de vorm van de rugleuning niet aan, en je zit wat dieper in de stoel dan je misschien verwacht, afhankelijk van je gewicht – maar comfortabel is het wel! Bovendien zijn de draaibare armleuningen haast een kopie van die van Secretlab.
#3 Nitro Concepts S300
Toch op zoek naar iets onder de € 300,-? Dan zit je bij Nitro Concepts goed. Deze stoel biedt dan wel iets minder instelbaarheid (helaas geen draaiknoppen om je rugleuning mee in te stellen), maar de basis is dik in orde.
Je stelt de armleuningen in en krijgt twee kussens waarmee je je postuur corrigeert – en dat in een mooi, strak-uitziende stoel.
Secretlab TITAN Evo 2022 review conclusie
Secretlab heeft voortgebouwd op hun al stevige basis, en een stoel neergezet waarvan de prijs verdedigbaar is.
Voor degenen die toe zijn aan een stevige bureaustoel-upgrade en willen investeren hierin, is de Secretlab TITAN Evo 2022 een uitstekende optie.
Dus ben je op zoek naar een next level stoel die tot in het kleinste detail aanpasbaar is – van de kanteling van de stoel tot de draaiing van armleuningen, en van de positie van de rugleuning tot de kromming ervan? Dan ben je bij Secretlab op het juiste adres.
De hoofdrolspeler van de Secretlab TITAN EVO 2022 review heeft mij en duizenden anderen betoverd, van professionele reviewers tot consumenten. Laat je me hieronder weten wat jouw gedachten zijn over deze stoel? 👇 Bedankt voor het lezen!