Verdiep je Race-Ervaring met de Beste Racestoel
Scheuren door je huiskamer was nog nooit zo comfortabel.
Door het succes van Max Verstappen in de Formule 1 is de autosport in Nederland populairder dan ooit. Hierdoor beginnen steeds meer mensen met het zogeheten simracen (simulatie-racen). Heb jij hier ook interesse in, en wil je je echt onderdompelen in de ervaring? Dan is het tijd om te kijken naar de beste racestoel.
Omdat er behoorlijk wat punten zijn waar je rekening mee moet houden bij het uitzoeken van een stoel, heb ik de belangrijkste eigenschappen uitgelicht. Zo weet je meteen hoe je de top 5 in dit artikel moet interpreteren. Lees snel verder! 👇
PlaySeat Challenge
Playseat Evolution racestoel
Racestoel koopgids: hoe maak je de beste koop?
Racestoelen bestaan in vele soorten en maten. Van betaalbare, opvouwbare modellen, tot aan professionele stoelen waarvan de kosten tot in de duizenden euro's lopen. Sommigen gaan zelfs zo ver dat ze een halve Formule 1 cockpit in huis halen.
Nu ga ik je niet vragen om de indeling van je huiskamer drastisch overhoop te gooien. Het belangrijkste is dat je een racestoel kiest die bij je wensen, ruimte en budget past.
Waarom zou je een racestoel aanschaffen?
Een krakkemikkige stoel of een zachte bank – beide zijn verre van optimaal als het op racen aankomt. Toch maken de meeste gamers er gebruik van. Wil je je race-ervaring naar een hoger niveau tillen, dan is een racestoel een must.
Het draagt enorm bij aan de immersie van het racen. Met het materiaal, de zitpositie en de algehele feel wijkt het tegenwoordig nog maar amper af van een echte racestoel. Ben je toch op zoek naar een comfortabele stoel voor gamen in het algemeen, en ben je benieuwd naar de beste gamestoel? Dan is bijvoorbeeld onze Secretlab TITAN Evo 2022 review wat voor je.
Zelf ben ik al jaren een groot fan van het simracen – van games als de F1-series en Gran Turismo, tot aan de serieuzere sims als Assetto Corsa en iRacing.
In die tijd heb ik plaatsgenomen in verschillende racestoelen. Ik kan met zekerheid zeggen dat het eenvoudig elke bank of bureaustoel wegblaast. Daarnaast kon ik er door het comfort gemakkelijk meerdere uren in blijven zitten. Ideaal voor als je bijvoorbeeld lange racesessies gepland hebt staan.
Vergeet je racestuur niet
Belangrijk om te vermelden is dat de aanschaf van een racestoel zonder racestuur komt. Mocht je deze nog niet hebben, dan is de aanschaf van een racestuur ook zeker het overwegen waard.
Racestoelen zijn de investering zeker waard. Voordat je overgaat op je aankoop is het wel belangrijk om de verschillende aspecten in overweging te nemen. Daarom heb ik hieronder de belangrijkste eigenschappen uitgelicht! 👇
Formaat
Misschien wel een van de belangrijkste aspecten bij het kopen van je racestoel: het formaat. Zoals ik al eerder aangaf, heb je racestoelen in grote en kleine formaten. Het zou zonde zijn als je er te laat achter komt dat je stoel toch nét niet helemaal in de ruimte past.
Het is daarom belangrijk om na te gaan hoeveel ruimte je aan je stoel kwijt kunt en wilt zijn. Ik raad je aan om de ruimte goed op te meten en dit goed te vergelijken met de racestoel die je op het oog hebt.
Voor de lezers die wat kleiner wonen of niet veel ruimte willen opgeven: geen nood! Er bestaan ook diverse modellen waar je de onderdelen van kunt inklappen of zelfs de gehele stoel kunt opvouwen.
Op deze manier domineert de stoel niet de helft van de slaapkamer op momenten waarop je dit niet wilt. Er is wel een kans dat je met deze eenvoud een beetje inlevert op de bouwkwaliteit, maar dat is een afweging die je zelf moet maken. ⚖️
Comfort
De belangrijkste reden waarom je wel of niet comfortabel in je stoel zit, is meestal vanwege het formaat. Een stoel die te klein is knelt en zal nooit lekker zitten. Als je geen perfect zittende stoel kunt vinden, luidt het advies: ga liever voor te groot dan te klein.
Ook is het handig om te kijken met wat voor materiaal de stoel bekleed is. Je vindt bijvoorbeeld in sommige racestoelen dat de bekleding van alcantara gemaakt is. Dit zie je ook vaak terug in echte racestoelen.
Daarnaast hebben sommige racestoelen verwijderbare schuimkussens voor extra comfort. Ben je van plan om lange racesessies te houden? Dan raad ik je aan om een beetje extra te investeren in je comfort. Je rug zal je later dankbaar zijn!
Verstelbaarheid
Zoals je in een auto de stoel naar achter schuift als je voorganger een kopje kleiner was dan jij, zo moet dat ook kunnen met een racestoel. Uiteraard past niet iedereen in dezelfde stoel. Daarom is het handig om een model te kiezen die op meerdere punten verstelbaar is, zeker wanneer je niet de verhoudingen hebt van de gemiddelde Nederlander.
- Controleer of de stoel verschuifbaar is. Vooral als je wat langer bent, wil je de stoel wat naar achteren kunnen schuiven om de ideale positie tot de pedalen te hebben.
- Ook is een kantelbaar model wensbaar. Niet alle stoelen beschikken over deze mogelijkheid. Veel modellen zijn fixed (vastgezet) in dit opzicht, maar het verbetert het comfort in sommige gevallen wel degelijk.
- Indien je een geïntegreerde set kiest: let op de verstelbaarheid van de pedalen en het stuur. Kun je het standaard van het stuur bijvoorbeeld naar je toetrekken en de hoek veranderen? En kun je de stand van de pedalen eventueel wijzigen?
🎓 Wist je dat...
... het binnen de Formule 1 de norm is om een racesimulator te hebben? Vrijwel elk team beschikt er over een. Deze zijn weliswaar een stuk duurder dan de stoelen die je zelf bestelt bij de webshop, maar ook professionele coureurs stappen dus regelmatig in hun racestoel om te oefenen!
Materiaal
Zoals ik al eerder heb uitgelegd is het materiaal van de bekleding belangrijk voor het comfort. Daarnaast is het gebruikte materiaal van bijvoorbeeld het frame ook cruciaal k voor de robuustheid en stabiliteit.
Niets is zo vervelend als een racestoel waar veel speling in zit. Tijdens het racen heb je het liefst dat de stoel zo stabiel mogelijk is. Anders is de kans groot dat je in de grindbak belandt.
Idealiter wil je een stoel die er op het oog al robuust en stabiel uit ziet, maar ook gemaakt is van hoogwaardige materialen. Daarnaast is het handig als er bijvoorbeeld anti-sliprubbertjes onder je stoel zitten. Dit voorkomt dat je stoel tijdens het racen wegglijdt, alsook krassen op je vloer. Ook ligt het er maar net aan hoe ruig je racestijl is. 😉
Compatibiliteit
Een belangrijk aspect: de compatibiliteit van je racestoel met het stuur en pedalen. Dit ziet men vaak over het hoofd, wat tot veel frustratie leidt. Veel racestoelen hebben gaten op de punten waar je het stuur en de pedalen monteert, maar niet elk type stuur en pedalen valt te monteren op elke racestoel.
Hoewel de meeste racestoelen doorgaans producten van onder andere Logitech, Fanatec en Thrustmaster ondersteunen, raad ik het je sterk aan om het toch te controleren. Deze informatie vind je in de beschrijving van het product. Het zou zonde zijn als je achteraf extra gaten moet boren, of nog erger, je racestoel moet retourneren. 📦
Let op!
Sommige fabrikanten bieden een wheel stand en racestoel los aan. Heb je al een standaard voor je racestuur en pedalen? Wees er dan zeker van dat je beoogde racestoel hier op aan te sluiten valt!
Geïntegreerde set vs. losse set
Veel racestoelen zijn geïntegreerde sets. Dat betekent dat de standaard voor het stuur en pedalen al aan de stoel vastzit. Zoals ik hierboven waarschuwde, komt het ook voor dat fabrikanten de stoel los aanbieden, dus zonder een standaard.
Het is aan jou om te bepalen wat je het liefste hebt. Geïntegreerde sets zijn supermakkelijk en besparen je de extra kosten van een losse wheel stand. Heb je zelf al een wheel stand of wil je het stuur bijvoorbeeld aan een bureau monteren? Dan is een losse set een van de mogelijkheden.
Stijl
Racestoelen zijn grofweg onder te verdelen in twee stijlen:
- 🏎️ Formule-stijl racestoelen zijn het type dat je vooral vindt in de Formule 1 en andere formuleklassen. Herkenbaar aan deze stoelen is dat je niet rechtop zit, maar meer in een ligpositie.
- 🚗 GT-stijl racestoelen vind je vooral terug in sport- en rallywagens. Hier zitten de coureurs meer in een verticale positie dan bijvoorbeeld Formule 1-coureurs.
Welke stijl je kiest, ligt helemaal aan je voorkeuren. Met wat voor type wagens ben je van plan om te gaan racen? Ook is het handig voor jezelf af te wegen welke zitpositie comfortabeler lijkt.
Daarnaast zijn formule stijl racestoelen doorgaans wat langer dan GT-stijl stoelen. Dus mocht je krap zitten qua ruimte, dan raad ik een GT-stijl stoel aan.
De 5 beste racestoelen onder elkaar
1. PlaySeat Challenge
2. Playseat Evolution racestoel
3. Wheel stand
4. Next Level Racing GT Lite
5. Acer Predator Thronos Air gaming cave
Veelgestelde vragen over racestoelen
📏 Welke maat heeft mijn racestoel nodig?
Hoewel racestoelen voor gamen niet specifiek verkocht worden met maten zoals je dat bij je broeken gewend bent, verschillen ze onderling wel in grootte. Het makkelijkste is om voor jezelf te meten hoeveel ruimte je lichaam ongeveer nodig heeft en dit te vergelijken met de afmetingen van de racestoel.
Over het algemeen raadt de community van het simracen aan dat je beter een stoel kan kopen die nét wat te groot dan te klein is. Niets is zo vervelend als een stoel die knelt omdat hij net te krap is, zeker wanneer je langere races op het programma hebt staan.
❓ Hoe bevestig ik het stuur en pedalen aan mijn racestoel?
Als je een geïntegreerde set – een racestoel met een stuurstandaard – hebt, dan is het installeren van je stuur en pedalen vrij eenvoudig.
De meeste sturen kun je vastdraaien op je standaard met bevestigingsklemmen. De pedalen schroef je meestal vast aan het pedalenstandaard. De meeste pedalen hebben schroefgaten, en veel standaarden hebben voor verschillende merken op de juiste plekken al gaten zitten.
🚘 Moet ik een losse of geïntegreerde set kopen?
Dat hangt maar net af van je plannen. Een geïntegreerde set is handig vanwege zijn eenvoud en is meestal van prima kwaliteit. Een losse set is een uitkomst als je al een wheel stand of een stoel hebt, of als je bijvoorbeeld je bank gebruikt voor het racen, omdat je anders geen ruimte hebt.
Welke racestoel moet ik kopen?
Dat is helemaal aan jou en je budget; iedereen is uniek. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste racestoel. Zo maak jij de beste keuze!
Kleur | Materiaal | Gewicht | Max. belastbaar gewicht | Zitdiepte | Zithoogte | ||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | PlaySeat Challenge | zwart | Kunstleer | 12300 g | 122 kg | 136 cm | 96 cm | Bekijk op Bol.com | Bekijk op Coolblue |
2 | Playseat Evolution racestoel | Alcantara Zwart | PU/TPU | 27000 g | 122 kg | 0 cm | 98 cm | Bekijk op Bol.com | |
3 | Wheel stand | Zwart | Metaal | Kunststof | 27000 g | 122 kg | 0 cm | 98 cm | Bekijk op Bol.com | |
4 | Next Level Racing GT Lite | Zwart | Rood | Kunststof | 15.4 kg | 130 kg | 176 cm | 120 cm | Bekijk op Bol.com | Bekijk op Coolblue |
5 | Acer Predator Thronos Air gaming cave | Zwart | Kunststof | 200 g | 150 kg | 50 cm | 50 cm | Bekijk op Bol.com |
PlaySeat Challenge
Kleur: zwart
Materiaal: Kunstleer
Gewicht: 12300 g
Max. belastbaar gewicht: 122 kg
Zitdiepte: 136 cm
Zithoogte: 96 cm
Playseat Evolution racestoel
Kleur: Alcantara Zwart
Materiaal: PU/TPU
Gewicht: 27000 g
Max. belastbaar gewicht: 122 kg
Zitdiepte: 0 cm
Zithoogte: 98 cm
Wheel stand
Kleur: Zwart
Materiaal: Metaal | Kunststof
Gewicht: 27000 g
Max. belastbaar gewicht: 122 kg
Zitdiepte: 0 cm
Zithoogte: 98 cm
Next Level Racing GT Lite
Kleur: Zwart | Rood
Materiaal: Kunststof
Gewicht: 15.4 kg
Max. belastbaar gewicht: 130 kg
Zitdiepte: 176 cm
Zithoogte: 120 cm
Acer Predator Thronos Air gaming cave
Kleur: Zwart
Materiaal: Kunststof
Gewicht: 200 g
Max. belastbaar gewicht: 150 kg
Zitdiepte: 50 cm
Zithoogte: 50 cm
Conclusie
De wereld van het simracen groeit in een razendsnel tempo. Steeds meer mensen halen de ultieme race-ervaring in hun huiskamer. Na het lezen van dit artikel ben je hopelijk op de hoogte van de punten waar je op moet letten bij het aanschaffen van de beste racestoel.
Vooruit, nog even een kleine opfrisser: denk vooral aan het formaat, de zitpositie, het comfort, de stabiliteit van de constructie, en of je een losse stoel of een geïntegreerde set wilt.
Ik heb hieronder nog even de top vijf voor je op een rijtje gezet. Succes met het zoeken naar een racestoel en laat even weten welke het geworden is! 👍