Scheur Weg met het Beste Racestuur voor Pc

Jasmijn Roekaerts

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

Transformeer je race-ervaring.

Scheur Weg met het Beste Racestuur voor Pc

Het beste racestuur voor je pc geeft elke gesimuleerde rijervaring een authentiek tintje. Zelfs als je niet doet alsof je een rallyrijder bent, verandert het beste racestuur het gevoel van een ingewikkeld parkeermanoeuvre volledig en wordt het ploegen van akkers kinderspel.

Zelfs de beste pc-controller en de beste joystick zijn niet zo meeslepend als een soepel sturend racestuur. In combinatie met de beste racegames geeft een racestuur echt een ongeziene speelervaring. Ontdek snel onze top 5 racesturen hieronder en waar je moet op letten bij je aankoop! 💡

Empty products count or some error API!

Beste racestuur voor je pc koopgids: hoe maak je de beste koop?

Hoewel besturing met een toetsenbord en gaming-muis uitstekend is voor veel genres, is het altijd een probleem geweest voor racegames. Pijltjestoetsen kunnen een racestuur gewoonweg niet vervangen.

De opkomst van cross-platform controller ondersteuning heeft het probleem verminderd door het mogelijk te maken om met een gamepad te spelen, maar als je serieus bezig bent met virtueel racen, is een racestuur een must have.

Cross-platform

In een videospel met online spelfunctionaliteit, kun je via een cross-platform het spel spelen met spelers die verschillende videospelhardware gebruiken. Een verwant concept is cross-save, waarbij de voortgang van de speler in een spel wordt opgeslagen in afzonderlijke servers, en kan worden voortgezet in het spel, maar op een ander hardware-platform.

Oftewel: in een cross-platform game speel je op je pc samen met mensen die op hun PlayStation of Xbox spelen en vice versa.

Een racestuur is echter geen goedkope aankoop, dus je wilt vast weten waarop je moet letten bij je aankoop. Daarom help ik je hieronder op weg!

Rotatie en wielgrootte

Porsche interieur in beeld

Pc-racesturen proberen het uiterlijk en het gevoel van een echt stuur na te bootsen. Sommigen geven zelfs een licentie voor het uiterlijk van een populaire auto, zoals die van de Porsche 911 bijvoorbeeld.

Maar het maken van een replica op schaal 1:1 van een stuur is om praktische redenen zeer duur en moeilijk.

Dit betekent dat er meestal een compromis is in termen van grootte en rotatie. Goedkope racesturen zijn meestal het kleinst en hebben een rotatiebereik dat kleiner is dan dat van veel wegauto's, terwijl duurdere wielen dichter in de buurt komen van reële modellen.

Veel racesturen kunnen 270 graden draaien, maar de beste modellen bieden tot 1080 graden rotatie aan, wat zorgt voor een realistischere ervaring. Dat wil niet zeggen dat je altijd de volledige 1080 graden gebruikt, maar het bereik dat je krijgt voelt wel realistischer aan.

Meer rotatie vermindert de invoergevoeligheid. Als je bijvoorbeeld games speelt waarbij je vrachtwagens moet besturen, kun je de volledige 1080 graden gebruiken om het besturen van een grotere vrachtwagen beter te simuleren. Als je echter een F1-auto bestuurt, gebruik je minder rotatie om de meer wendbare reactiesnelheid te simuleren.

Trillingen en force feedback

Force feedback bestaat al jaren, dus je zou verwachten dat alle racesturen dit bieden. Helaas is dit niet het geval. De goedkoopste racesturen adverteren vaak als (force-)vibratiesturen. Dit betekent dat het stuur trilt zoals elke moderne gamepad, maar dat er geen motor in zit die weerstand aan het stuur toevoegt – en net die motor maakt het verschil.

Eenvoudig gezegd is force feedback de factor die het rijden met een auto in het echt nabootst. Een stuur zonder force feedback of met zwakke force feedback voelt niet bevredigend aan om te besturen. Voor volledige onderdompeling is force feedback een must!

Hoewel we ons er meestal niet van bewust zijn, zit een stuur boordevol feedback, vooral in een auto met sportieve bedoelingen. Wanneer er veranderingen optreden in het wegdek bijvoorbeeld, krijg je informatie via het stuur als je te hard remt of te veel gas geeft.

Snelheidsweergave

De force feedback in moderne racegames slaagt er verrassend goed in dat gevoel na te bootsen. Als je er helemaal in op wilt gaan, kun je zelfs kijken naar het type motor dat een racestuur gebruikt, en hoe die is verbonden met het stuur.

Goedkopere racesturen hebben vaak een enkele motor die via een riem met het wiel is verbonden. De meer geavanceerde racesturen hebben echter twee force feedback-motoren, waardoor een complexere reproductie van het échte gevoel mogelijk is.

De allerduurste sturen maken gebruik van industriële motoren die extreem sterke krachten reproduceren, een effect dat je ongetwijfeld zult voelen!

Pedalen

Een stuur is over het algemeen nutteloos zonder pedalen, dus de meeste worden geleverd met pedalen. Als je een goedkoop racestuur koopt, kun je alledaagse plastic pedalen verwachten die worden ondersteund door een kleine veer, riem of elastiek. Dat werkt goed, maar het is niet de meest duurzame keuze.

Pedalen uit het middensegment zijn aanzienlijk robuuster. Hoewel plastic nog steeds het belangrijkste materiaal kan zijn, zal je waarschijnlijk zwaardere veren vinden voor een meer realistische weerstand en metalen panelen of structuurversterking voor extra duurzaamheid.

Verstelbaarheid van de pedalen is belangrijk, want dat maakt het mogelijk om de pedalen in te stellen op maat van je eigen voeten.

Premium pedalen gaan nog een stap verder met een nog robuustere constructie, de optie om een vloergescharnierde of hangende pedaalopstelling te gebruiken, en een belangrijke sensortechnologie die load cell wordt genoemd.

Deze sensor meet de druk in plaats van de positie van het pedaal, zodat hard op de grond tikken een ander resultaat oplevert dan zachtjes op de grond tikken. Merk echter op dat alleen de meest geavanceerde racesimulaties load cells ondersteunen. Controleer dus eerst de racespellen die je speelt, voordat je naar deze functie zoekt in een racestuur. 🤑

Man in actie aan een racestuur

Overweeg een koppelpedaal

Een ander belangrijk kenmerk om te overwegen is een koppelpedaal. Een racestuur met koppeling simuleert heel realistisch de ervaring van het rijden met een handmatige versnellingsbak. Wielen zonder koppeling kunnen nog steeds schakelen, maar vertrouwen op peddels achter het stuur in plaats van een speciale versnellingspook.

Een koppeling voegt veel toe aan de simulatie-ervaring, maar het maakt het rijden ook een stuk uitdagender en is misschien niet geschikt voor elk spel. Als je niet geïnteresseerd bent in hardcore simulatiegames, beschouw dan een handgeschakelde versnellingsbak met koppeling zeker niet als verplicht!

Compatibiliteit

Het zou mooi zijn als één stuur op elk platform zou werken, maar dat is helaas niet het geval. In plaats daarvan is er een verdeling tussen pc/PlayStation en Xbox. Dat wilt zeggen: hoewel Microsoft Windows én Xbox ontwikkelt, werken racesturen die zijn ontworpen voor een Windows pc's ook op PlayStations en andersom, maar Xbox heeft zijn eigen stuur nodig. Dit geldt ook voor de beste PS5-games.

Houd er ook rekening mee dat je over het algemeen pedalen moet kopen van dezelfde fabrikant als het racestuur. Dit is een beetje verwarrend omdat bijna alle pedalen worden aangesloten via een snoer dat eruitziet als een ethernetkabel. Ook al kun je ze fysiek aansluiten, dat betekent niet dat de pedalen ook echt zullen werken.

De 5 beste racesturen voor pc onder elkaar

Veelgestelde vragen over racesturen

Is een draadloos racestuur net zo goed als een bedraad racestuur?

Met een bedraad racestuur heb je het voordeel dat je kunt blijven racen zonder te moeten denken aan het opladen van de batterij. Draadloze racesturen werken precies hetzelfde als hun draadloze tegenhangers, alleen kun je vanaf een grotere afstand gamen. Ze zijn dus populair vanwege hun flexibiliteit.

Wat heb ik nog nodig naast een racestuur?

Als je een nieuwkomer bent in pc-gebaseerde sim races, zijn er een paar dingen die je kunt overwegen. Je processor of videokaart hebben misschien een upgrade nodig of je desktop-pc is misschien helemaal aan vervanging toe? Kies dan voor een all-in-one pc of een gaming pc.

Een gaming-pc is meestal al een stap vooruit zijn in je game-ervaring – of als je echt helemaal wilt opgaan in het racespel, geeft de beste VR-bril je een waanzinnig meeslepende virtuele ervaring!

Sim racen 

Sim racen is een van de populairste virtuele sporten ter wereld, deels omdat de vaardigheden die nodig zijn om goed te zijn in sim racen en echt racen elkaar aanzienlijk overlappen.

Wat is force feedback?

Force feedback is een simulatietechniek die in racesturen wordt gebruikt om je een levensecht gevoel te geven, oftewel wat je waarneemt en voelt wanneer je in een echte auto op de weg rijdt. Force feedback biedt hiermee een simulatie van fysieke aanraking in de echte wereld.

Interieur van een raceauto

Werken alle racesturen op pc?

Het zou mooi zijn als één stuur op elk platform zou werken, maar dat is niet het geval. In plaats daarvan is er een vreemde splitsing tussen pc/PlayStation en Xbox. Stuurwielen die zijn ontworpen om op een pc te werken, werken alleen op een PlayStation-console.

Welke racestuur pc moet ik kopen?

Dat is natuurlijk aan jou en je budget; iedereen is uniek. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met enkele belangrijkste specificaties van het beste racestuur. Zo kun jij de beste keus maken!

Conclusie

De sleutel tot een uitzonderlijke race-ervaring ligt in de technologie achter force feedback-racesturen. Deze bieden een constante stroom van informatie over zowel het wegoppervlak als wat je stuur in de game doet.

Met welk racestuur krik jij je race-ervaring op en zit hij in onze top 5? Laat het ons weten!

Was dit artikel behulpzaam?