Alles wat je Moet Weten Voordat Je de Beste VR-bril Koopt

Jasmijn Roekaerts

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

8 min. leestijd

Belangrijke informatie voor aanscaf!

Alles wat je Moet Weten Voordat Je de Beste VR-bril Koopt

Betreed de grenzeloze wereld van virtual reality met mijn koopgids voor het vinden van de beste VR-bril! Van meeslepende gaming-ervaringen tot virtuele reizen, duik in de toekomst van entertainment en ontdek hier de ideale VR-bril voor jou!

Wat zijn de beste VR-brillen van 2024

Dit zijn de top 5 beste VR-brillen op basis van expertreviews en onderzoek van onze redactie.

Waarom Wifiwijs vertrouwen? We spenderen meerdere uren het aan onderzoeken, schrijven, updaten en editen van al onze artikelen. Lees hier meer informatie over hoe een artikel tot stand komt.

Beste VR-brillen van 2024

1. HTC Vive Pro 2 Full

1. HTC Vive Pro 2 Full

Belangrijke specificaties:

Geschikt voor brildrager: Nee
Oplaadbaar: Ja
Type scherm: Amoled
Geintegreerde speakers: Ja
Game platform: MAC, Windows
Draadloos: Ja

De HTC Vive Pro 2 Full Kit biedt een VR-ervaring met hoge resolutie voor PC-liefhebbers die prioriteit geven aan meeslepende beelden en compromisloze prestaties. Met een 5K-resolutiedisplay, een soepele verversingssnelheid van 120Hz en een brede kijkhoek van 120 graden, levert deze bekabelde VR-headset een comfortabele en gedetailleerde ervaring. Ik ben vooral blij met het scherpe display, de verstelbare pasvorm en de fysieke IPD-schuifregelaar voor het fijnafstemmen van de beelden, ideaal voor gebruikers die streven naar top-notch visuele trouw. De toevoeging van G-sensor, gyroscoop, nabijheid en IPD-sensoren, samen met SteamVR V2.0 tracking-technologie, zorgt voor nauwkeurige en responsieve tracking voor een naadloze ervaring.

Hoewel de Vive Pro 2 indrukwekkende functies heeft, heeft het ook enkele nadelen. Het bekabelingssysteem kan onhandig zijn en beperkt de mobiliteit, en het ontbreken van meegeleverde muurbevestigingen voor optimale sensorprestaties kan tijdens de installatie uitdagingen opleveren, vooral voor huurders. Bovendien worden de controllers van de headset als verouderd beschouwd en is de microfoonkwaliteit niet zo concurrerend als die van andere headsets, wat de algehele meeslepende ervaring kan beïnvloeden.

In vergelijking met zijn voorganger behoudt de Vive Pro 2 veel functies van de oorspronkelijke Vive Pro, zoals de rigide hoofdband, ingebouwde koptelefoon met instelbare hoek, oogverlichting en IPD-afstelling, en dubbele monochrome camera's voor doorkijkweergave. Het vertoont echter minimale veranderingen in uiterlijk en functionaliteit, wat gebruikers die een meer significante upgrade verwachten, zou kunnen teleurstellen. De uitgebreide full-kit bundel, inclusief de headset, twee controllers en twee basisstations, biedt een complete VR-ervaring, maar het hoge prijsniveau en de ruimtevereisten kunnen de toegankelijkheid voor sommige gebruikers beperken.

In vergelijking met zijn concurrenten blinkt de HTC Vive Pro 2 uit in het bieden van een gedetailleerde VR-ervaring met hoge resolutie voor PC-gebruikers, waardoor het een uitstekende keuze is voor liefhebbers die streven naar visuele trouw van topklasse. Het bekabelingssysteem, verouderde controllers en beperkte microfoonkwaliteit kunnen echter andere VR-headsets een voorsprong geven op het gebied van gebruikersgemak en meeslepende functies.

Concluderend, de HTC Vive Pro 2 Full Kit springt eruit als een topklasse VR-headset, met een uitzonderlijke VR-ervaring met hoge resolutie voor PC-gebruikers. Het indrukwekkende display, precieze trackingtechnologie en uitgebreide full-kit bundel maken het een overtuigende keuze voor liefhebbers die compromisloze visuele trouw zoeken. Potentiële kopers moeten echter rekening houden met de beperkingen op het gebied van mobiliteit, de kwaliteit van de controllers en de prestaties van de microfoon bij het beoordelen van de geschiktheid voor hun specifieke behoeften.

Voordelen HTC Vive Pro 2 Full
 • Hoge-resolutie 5K-display voor gedetailleerde visuals
 • Soepele 120Hz verversingssnelheid voor meeslepende ervaring
 • Brede 120-graden gezichtsveld voor comfortabel kijken
Nadelen HTC Vive Pro 2 Full
 • Omslachtig bekabelingssysteem beperkt mobiliteit
 • Verouderde controllers en beperkte microfoonkwaliteit
 • Minimale veranderingen in externe uitstraling en functionaliteit ten opzichte van voorganger

2. Meta Quest Pro

2. Meta Quest Pro

Belangrijke specificaties:

Ik ben enthousiast om de Meta Quest Pro 256GB VR-bril aan te bieden, die een premium VR-ervaring biedt met een stevig prijskaartje van $999,99. In vergelijking met zijn broertje, de Meta Quest 3, heeft het een hogere RAM van 12GB en quantum dot-displays met lokale dimming en oog-/gezichtstracking. De Meta Quest 3 pronkt daarentegen met een betere grafische mogelijkheden met zijn Snapdragon XR2 Gen 2-chipset en een hogere schermresolutie. TechRadar merkt op: "De Meta Quest Pro heeft een opnieuw ontworpen band met extra padding en een wiel voor pasvormaanpassing, waardoor het gewicht gelijkmatiger wordt verdeeld." Deze verbetering in het ontwerp verhoogt het comfortniveau, waardoor het geschikter is voor langdurig gebruik.

In vergelijking met de Oculus Quest 2, toont de Meta Quest Pro duidelijke voordelen. Het heeft een meer gebalanceerde gewichtsverdeling, oplaadbare controllers met verbeterde tracking en een premium gevoel. Echter, het ontwerp dat real-world zichtbaarheid te allen tijde mogelijk maakt, kan de VR-onderdompeling beïnvloeden, zoals TechRadar opmerkt. De 12GB RAM en Snapdragon XR2+ chip, samen met de ruime 256GB opslag, bieden een sterke basis voor high-performance VR-ervaringen. Ondertussen staat de Oculus Quest 2, met zijn lagere prijs, als een toegankelijkere optie voor degenen die een instap in VR zoeken.

Een opvallende functie van de Meta Quest Pro is zijn vermogen om een gedeeltelijk zicht op de omgeving te creëren, waardoor mixed reality-ervaringen worden verbeterd. Dit kan echter de complete onderdompeling in virtual reality compromitteren. TechRadar erkent dit, en merkt op dat er extra accessoires beschikbaar zijn om dit probleem te verhelpen. Daarnaast biedt de Meta Quest Pro een opnieuw ontworpen band voor een betere gewichtsverdeling en comfort, waarmee een veelvoorkomende zorg bij VR-headsets wordt aangepakt. Zoals PCMag vermeldt, maakt Meta's beslissing om de prijs te verlagen van de oorspronkelijke $1.500 naar $999,99 de Quest Pro competitief ten opzichte van andere premium headsets op de markt.

De Meta Quest Pro 256GB VR-bril is bedoeld voor liefhebbers en professionals die op zoek zijn naar een high-performance VR-ervaring met zijn premium functies en verbeterd ontwerp. De introductie op de markt heeft de grenzen verlegd van wat premium VR-headsets kunnen bieden. Echter, de hoge prijs kan een obstakel vormen voor casual gebruikers of degenen die op zoek zijn naar een meer budgetvriendelijke optie. Zoals TechRadar aangeeft: "Ondanks de prijsstijging ten opzichte van de Oculus Quest 2, biedt de Quest Pro aanzienlijke upgrades en concurreert het met andere premium headsets op de markt."

Concluderend, excelleert de Meta Quest Pro 256GB VR-bril in het bieden van een premium VR-ervaring met zijn verbeterde ontwerp, hoge RAM en opslagcapaciteit. Hoewel de prijs budgetbewuste consumenten kan afschrikken, positioneren de functies en prestaties het als een sterke concurrent in de markt voor premium VR-headsets.

Voordelen Meta Quest Pro
 • Ik geniet van de hoge RAM-capaciteit van 12GB, wat zorgt voor snelle en effici"ente prestaties.
Nadelen Meta Quest Pro
 • De stevige prijskaart van $999,99 voelt als een flinke investering.
 • Het ontwerp kan de immersie in virtual reality be"invloeden, wat soms afleidend kan zijn.
 • Er is een kans dat de volledige onderdompeling in virtuele realiteit gecompromitteerd wordt, wat de ervaring kan verminderen.

3. Pico 4

3. Pico 4

Belangrijke specificaties:

De Pico 4 128GB VR-bril biedt een overtuigende optie op de markt voor VR-headsets. Als een sterke concurrent van de Oculus Quest 2, biedt het vergelijkbare specificaties met bepaalde upgrades. Met 8GB RAM, een hogeresolutiescherm en een comfortabeler ontwerp, is het een opmerkelijk alternatief voor VR-liefhebbers. Volgens TechRadar wordt "de Pico 4 geprezen om zijn ontwerp en algehele waarde," waardoor het een aantrekkelijke keuze is voor degenen die op zoek zijn naar een veelzijdige headset met goede standalone functionaliteit en PCVR-mogelijkheden. Zijn lichte ontwerp, 4K+ display en geïntegreerde batterij, zoals benadrukt door VR Expert, maken het een handige keuze voor langdurig gebruik.

De Pico 4 valt op door zijn veelzijdigheid, gericht op standalone VR-gebruik en de optie voor draadloze PCVR-streaming. Het heeft echter moeite om breed beschikbaar te zijn, aangezien het momenteel alleen beschikbaar is in geselecteerde regio's. Bovendien loopt het achter op bepaalde functies zoals de verversingssnelheid van het scherm en de doorgangfunctionaliteit, zoals opgemerkt door TechRadar. Ondanks deze nadelen heeft Pico laten zien toegewijd te zijn aan verbetering in de tijd, waarbij tekortkomingen in software, gebruikersinterface, inhoud en controller-tracking zijn aangepakt, zoals benadrukt door VR Lowdown. De evolutie van de Pico 4 weerspiegelt een toewijding om zijn functies te verfijnen om aan de branchenormen te voldoen, waardoor het een werk in uitvoering is met potentieel voor groei.

In vergelijking met de aankomende release van de Quest 3, kunnen potentiële kopers overwegen te wachten op de verbeterde verwerkingskracht en MR-mogelijkheden die het belooft. Voor degenen met een beperkt budget is de Pico 4 echter een lovenswaardige keuze, met goede waarde en veelzijdigheid, vooral voor standalone VR-gebruik. Het is belangrijk op te merken dat de Pico 4 een alles-in-één VR-headset is die standalone kan worden gebruikt of met een pc, met toegang tot een breed scala aan games en ervaringen via de Pico Store en SteamVR Store, volgens VR Expert.

Hoewel de Pico 4 uitblinkt in het bieden van een licht ontwerp, 4K+ resolutie, Snapdragon XR-2 processor, 90Hz verversingssnelheid en geïntegreerde batterij, heeft het concurrentie van toegewijde PCVR-headsets voor hardcore PCVR-gebruikers die betere visuele helderheid en gegevensoverdracht zoeken, zoals benadrukt door VR Lowdown. Zijn gamebibliotheek is ook niet zo uitgebreid als die van de Quest 2, zoals vermeld door TechRadar. Terwijl de markt voor VR-headsets blijft evolueren, blijft de Pico 4 een solide keuze voor degenen die een veelzijdige headset met goede standalone functionaliteit en PCVR-mogelijkheden zoeken, maar het is misschien niet de beste keuze voor gebruikers die de meest uitgebreide gamebibliotheek of geavanceerde functies zoals hoge verversingssnelheden van het display en geavanceerde doorgangfunctionaliteit zoeken.

Samenvattend biedt de Pico 4 128GB VR-bril een overtuigende optie voor degenen die op zoek zijn naar een veelzijdige VR-headset, vooral voor standalone gebruik en draadloze PCVR-streaming. Zijn evolutie toont een toewijding aan verbetering, met goede waarde en een comfortabel ontwerp. Het staat echter voor uitdagingen om breed beschikbaar te zijn en zijn functies te verfijnen om zich te meten met de concurrentie, waardoor het een werk in uitvoering is met potentieel voor groei.

Voordelen Pico 4
 • 8 GB aan RAM-geheugen
 • Display met hogere resolutie
 • Comfortabeler ontwerp
Nadelen Pico 4
 • Moeilijkheden met het bereiken van brede beschikbaarheid
 • Blijft achter op bepaalde functies zoals verversingssnelheid van het scherm en doorvoerfunctionaliteit
 • Niet zo'n uitgebreide spelbibliotheek als sommige concurrenten

4. PlayStation VR2

4. PlayStation VR2

Belangrijke specificaties:

5. Valve Index

5. Valve Index

Belangrijke specificaties:

Hoe kies je de beste VR-bril?

Nu VR steeds meer ingang vindt op de markt, zijn er meer VR-brillen om uit te kiezen. Het is belangrijk om rekening te houden met bepaalde parameters vooraleer je een VR-bril aankoopt, maar ook met je einddoel en de manier waarop je VR-technologie wilt toepassen.

Man al zingend in beeld met een VR-bril op

Overzicht: Verschillende soorten VR-brillen

Hoewel er talloze fabrikanten en modellen van VR-brillen zijn, zijn er slechts een paar verschillende types. Deze licht ik hieronder kort even toe, zodat je dit kunt meenemen in je aankoopbeslissing.

Tethered VR-brillen

Tethered VR-brillen hebben een verbindingskabel die de bril verbindt met een pc of console, afhankelijk van het systeem. Via de verbindingskabel verstuurt de pc of console VR-signalen naar de VR-bril, die jij als gebruiker vervolgens kunt ervaren. Tethered brillen zijn het krachtigste type onder de VR-brillen.

Untethered VR-bril

Untethered VR-brillen zijn stand-alone apparaten die geen verbindingskabel nodig hebben om een VR-ervaring mogelijk te maken. In plaats daarvan vertrouwen deze brillen meestal op een wifiverbinding om VR-inhoud te ontvangen en te verzenden.

Omdat ze draadloos zijn, bieden untethered brillen vaak een meeslependere VR-ervaring dan hun tethered tegenhangers, hoewel ze vaak niet evenveel vermogen hebben.

Smartphone VR-bril

Bij smartphone VR-brillen plaats je de bron van het VR-signaal (je smartphone) direct in de VR-bril. Ze verschillen sterk qua ontwerp, compatibiliteit, functies en prestaties.

Het belangrijkste is dat ze strikte beperkingen hebben wat betreft het type inhoud dat ze kunnen openen en ondersteunen. Om deze reden zijn smartphone VR-brillen het minst krachtige type.

Sommige draadloze VR-brillen werken alleen met specifieke smartphones, dus controleer of de bril compatibel is met je telefoon.

Belangrijkste prestatiekenmerken van VR-brillen

Resolutie

Resolutie is absoluut fundamenteel voor je kijkervaring bij het dragen van een VR-bril. Een pixel is de kleinste weer te geven eenheid van een digitaal beeld, en meerdere pixels vormen samen volledige beelden, tekst en afbeeldingen.

De resolutie is het aantal pixels dat de VR-bril kan weergeven, uitgedrukt in pixelbreedte x pixelhoogte, bijvoorbeeld 1440 x 1700 pixels. Hoe lager de resolutie, hoe minder scherp de beelden zijn. Bij een te lage resolutie worden de openingen tussen de pixels zichtbaar, waardoor een korreliger, minder scherp beeld ontstaat.

Ook als je tekst bekijkt in de VR-bril, zorgt een hogere resolutie ervoor dat deze beter leesbaar is. Naarmate VR-brillen verbeteren, komen ze steeds dichter bij fotorealistische ervaringen.

Kind met VR-bril aan

Scherm

In grote lijnen hebben VR-brillen allemaal dezelfde functie, maar ze doen dat op verschillende manieren. Ze bevatten allemaal een of andere vorm van weergavetechnologie, en dit beïnvloedt de kwaliteit van het uiteindelijke beeld, en dus ook de VR-ervaring.

Sommige VR-brillen hebben een eigen scherm, terwijl andere dan weer gebruik maken van het scherm van de smartphone die je erin plaatst. Er zijn verschillende soorten ingebouwde schermen, maar de meest voorkomende types zijn lcd en oled.

 • Lcd

Lcd-schermen of schermen met vloeibare kristallen zijn een gevestigde beeldschermoptie. Vloeibare kristallen kunnen een aantal tussenfasen aannemen, tussen een vloeibare en een vaste fase. In deze tussenfasen veranderen vloeibare kristallen het licht dat er doorheen valt, wat het principe is achter deze methode.

Leds zorgen ervoor dat lcd-schermen gelijkmatig worden verlicht. Er zijn twee vormen van lcd-schermen, namelijk twisted nematic (TN) en in-plane switching schermen (IPS). De meest voorkomende vorm van lcd zijn TN-schermen.

Ze zijn populair voor VR-brillen vanwege hun snelheid; ze hebben een mogelijkheid tot weergave van 90 beelden per seconde. Ze produceren echter relatief bleke kleuren. IPS-panelen zijn beter voor kleurweergave en beeldkwaliteit, maar hebben een aanzienlijk langere responstijd.

 • Oled

Oled-schermen zijn organische led-panelen. Ze maken gebruik van een organisch materiaal dat licht uitstraalt wanneer er een elektrische stroom doorheen gaat. In tegenstelling tot lcd-schermen, die een vorm van achtergrondverlichting nodig hebben, genereren oleds hun eigen licht.

Een voordeel hiervan is dat zij met zeer dunne schermen kunnen werken, aangezien zij geen extra laag verlichtingselektronica nodig hebben. Oled-schermen geven een diep zwart weer, door afzonderlijke pixels uit te schakelen.

Een subtype van oled die sommige VR-brillen gebruiken is amoled. Dit staat voor active-matrix oled. Bij gebruik in VR hebben amoled-schermen zeer diepe zwarttinten en oververzadigde kleuren.

Gezichtsveld

Jongeman in een virtuele wereld

Een andere kritieke factor voor de kwaliteit van een VR-bril is het gezichtsveld, ook wel FOV genoemd, wat staat voor field of view. Deze parameter meet de omvang van de waarneembare omgeving op een bepaald moment.

Hoe groter het gezichtsveld, hoe indrukwekkender de kijkervaring, omdat je je aanwezig voelt in de virtuele omgeving. De meeste VR-brillen van goede kwaliteit hebben een gezichtsveld tussen de 100° en 110°.

Het menselijk gezichtsvermogen bestaat uit twee soorten FOV: monoculair en binoculair.
Monoculair gezichtsveld is het gezichtsveld van één menselijk oog. Het bestaat uit de hoek tussen de pupil en de neus, en het zicht vanuit de pupil naar de zijkant van het hoofd.

Binoculair gezichtsveld is het gecombineerde gezichtsveld van beide ogen. De meeste mensen hebben een gezichtsveld van 200° tot 220°.

Verversingssnelheid

Ook de verversingssnelheid bepaalt de kwaliteit van de VR-ervaring. Het beschrijft hoe snel de bril beelden toont in frames per seconde of FPS.

Hoe sneller de verversingssnelheid, hoe vloeiender de VR-ervaring. Als de verversingssnelheid te laag is, krijg je haperende in plaats van vloeiende beelden.

In een virtuele realiteitsomgeving zal dit verhinderen dat de ervaring echt meeslepend is. Je krijgt het gevoel dat je eigen zicht is vertraagt, alsof je ogen de wereld om je heen niet kunnen bijhouden.

Over het algemeen heeft een verversingssnelheid van minder dan 90 beelden per seconde een negatieve invloed op een meeslepende ervaring. Momenteel liggen de meest geavanceerde beeldverversingsfrequenties op de markt tussen 120 en 144 beelden per seconde.

Some high-end VR systems, such as the Oculus Rift S and the Valve Index, have refresh rates of 120 Hz or higher, which provides an even smoother experience and reduces motion sickness even further.

R M, op Quora

Positiebepaling

Hoe nauwkeuriger de tracking op een VR-bril, hoe meeslepender de VR-ervaring is. De technologie achter positionele tracking stelt een apparaat in staat zijn positie ten opzichte van de omgeving in te schatten. Dit is essentieel voor VR-technologie, omdat het je het gevoel geeft dat je in het virtuele universum beweegt.

Man al boksend in beeld met een VR-bril op

Net zoals bij de verversingssnelheid zal elke vertraging dit verstoren. High-end VR-brillen bieden 1:1 positiebepaling. Het type positiebepaling dat de VR-bril gebruikt, kan ook de prestaties beïnvloeden: outside-in (externe tracking) of inside-out (interne tracking).

Bij outside-in vertrouwt het vizier van de VR-bril op externe sensoren voor zijn positiebepaling. Bij inside-out regelt een in het vizier ingebouwde interne camera de tracking. Outside-in biedt een grotere nauwkeurigheid en vermindert de wachttijd, terwijl inside-out een grotere mobiliteit biedt, maar problemen kan hebben met nauwkeurigheid.

Belangrijke vragen bij de aankoop van een VR-bril

Wat voor soort inhoud wil je bekijken?

Er is momenteel zoveel VR-content beschikbaar: games, video's, rondleidingen, live-evenementen, training tutorials, en nog veel meer.

Beslissen welk type content je het meest interesseert en welke content je het meeste gaat verkennen, helpt je bij het kiezen van het juiste type VR-bril. Wist je dat tegenwoordig zelfs Office-programma's zoals Word en Excel in VR beschikbaar zijn? 1 Bright (2023). 'Microsoft Excel gebruiken in op een VR-bril: Zo ziet dat eruit'

Bent je vooral gericht op het spelen van serieuze VR-games? Dan wil je waarschijnlijk een tethered VR-bril. Gebruik deze op een goede desktop-pc of een gaming-pc. Ben je nieuw in de VR-wereld of wil je gewoon af en toe een 360°-video streamen? Probeer een smartphone VR-bril voordat je voor een krachtiger systeem gaat.

Wat is je comfortniveau?

Ondanks het feit dat de bril letterlijk aan je gezicht is vastgebonden, moet je je afvragen of je het comfortabel vind om een VR-bril langere tijd te dragen. Het is een belangrijke vraag, die een aanzienlijke invloed heeft op je algehele VR-ervaring.

De makkelijkste manier om erachter te komen of een VR-bril comfortabel zit, is door hem te passen natuurlijk. Als passen niet mogelijk is, zijn er enkele factoren die je online kunt bekijken om meer inzicht te krijgen in het comfort ervan:

 • Gewicht. Kijk om te beginnen naar het gewicht. Ik had eerder een redelijk zware VR-bril en het was absoluut niet comfortabel na een langere tijd dragen.
 • Constructie. Welke materialen zijn gebruikt? Heeft de bril vulling? Zijn de riemen verstelbaar? Een gevoerde VR-bril met een verstelbare pasvorm is waarschijnlijk comfortabeler, omdat je hem eenvoudig aan je gezichtsvormen aanpast.
 • Geschikt voor brildrager. Indien je een bril draagt, controleer dan ook zeker of de VR-bril compatibel is met je bril.

Sommige VR-brillen werken samen met al dan niet ingebouwde koptelefoons, controllers, of zelfs een loopband of het beste racestuur voor je pc voor nog meer interactiviteit.

Hoe groot je is (speel)ruimte?

Een van de ironische kanten van VR is dat het weliswaar een poort is naar een wereld van oneindige mogelijkheden en verreikende horizonten, maar dat het bereiken van die werelden en horizonten grotendeels afhangt van de grootte van de fysieke ruimte om je heen.

Jongeman in een werkkamer met een VR-bril

Om een VR-bril te gebruiken, heb je genoeg ruimte nodig. Hoe groot die speelruimte moet zijn, hangt af van het type bril, het volgsysteem en de inhoud. Naast een speelruimte heb je ook ruimte nodig voor eventuele externe componenten, zoals een pc met kabelverbinding.

Voor een tethered VR-bril heb je het meeste ruimte nodig. Niet alleen hebben tethered systemen specifieke ruimtevereisten voor optimale prestaties, ze hebben ook ruimte nodig om je aangesloten pc en randapparatuur, externe luidsprekers bijvoorbeeld, op te bergen.

Untethered VR-brillen hebben over het algemeen evenveel speelruimte nodig als de tethered brillen, maar zonder extra opslagbehoeften voor een computer of extra onderdelen. Voor optimale prestaties – en optimaal comfort – moet je denken aan een speelruimte van ongeveer 2 x 2 meter.

Wat optimale prestaties betreft, benut je alleen met smartphone VR-brillen het potentieel van de VR-bril volledig met weinig tot geen speelruimte. De reden daarvoor is dat zij vooral passieve VR-ervaringen bieden, waarbij grote bewegingen en interactie niet aan de orde zijn.

Draadloos vs. bedraad

Overweeg of je een draadloze of bedrade VR-bril wilt. Draadloze modellen bieden meer bewegingsvrijheid, maar kunnen beperkt zijn in batterijduur en beeldkwaliteit. Bedrade modellen hebben vaak een stabielere verbinding en betere grafische prestaties, maar beperken je bewegingsruimte.

Welk merk maakt de beste VR-brillen?

Oculus Rift

Oculus Rift biedt goede VR-brillen zoals de Oculus Rift S, met scherpe resolutie en een soepele verversingssnelheid van 80Hz. Men waardeert de comfortabele pasvorm en verbeterde tracking.

HTC

HTC levert indrukwekkende VR-brillen met verbluffende 5K-resolutie en vernieuwingsfrequentie van 120Hz. Reviewers prijzen de ongeëvenaarde beeldkwaliteit en verbeterde tracking, waardoor HTC een favoriet is voor meeslepende VR-ervaringen.

Sony Playstation

Sony Playstation brengt krachtige VR-ervaringen met de PS VR-headset. Met verbluffende 1080p-resolutie en 120Hz verversingssnelheid, wordt de gebruiker ondergedompeld in meeslepende werelden. Reviewers prijzen de soepele gameplay en comfortabele pasvorm, waardoor Sony Playstation VR een topkeuze is voor gamers.

Wat is volgens de Consumentenbond de beste VR-bril?

Op dit moment heeft de Consumentenbond nog geen specifieke testen of beoordelingen gepubliceerd over instantcamera's. Zodra deze informatie beschikbaar komt, zullen we deze sectie bijwerken met hun aanbevelingen en bevindingen.

Wat is volgens Tweakers de beste VR-bril?

 De beste VR-bril volgens Tweakers is de Meta Quest 3 128GB. Deze bril blinkt uit in zijn categorie door zijn hoge resolutie van 1832 x 1920 pixels per oog, wat zorgt voor een kristalheldere beeldkwaliteit. Met een opslagcapaciteit van 128GB heb je genoeg ruimte voor al je favoriete VR-games en -apps.

De Quest 3 is lichtgewicht en comfortabel, waardoor je urenlang kunt spelen zonder ongemak. Bovendien biedt het geavanceerde tracking- en room-scale VR-technologieën voor een meeslepende ervaring. Met deze VR-bril geniet je van topkwaliteit zonder risico op snel verouderde technologie.

Wat is volgens TechRadar de beste VR-bril?

De beste VR-bril volgens TechRadar is ook de Meta Quest 3. Deze bril onderscheidt zich met een hoge resolutie, wat zorgt voor uitzonderlijk heldere beelden. Hij is draadloos, wat jou maximale bewegingsvrijheid geeft. De geïntegreerde hand-tracking en 6DoF (Six Degrees of Freedom) tracking verhogen de immersie in je VR-ervaring. 

Veelgestelde vragen over VR-brillen van onze lezers

We hebben nog geen vragen ontvangen over de beste VR-bril

Stuur ons hieronder via het feedbackformulier vooral jullie vragen of opmerkingen door, zodat we deze hier kunnen doornemen!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen

 • 1