Alles wat je Moet Weten Voordat Je de Beste VR-bril Koopt
Met de beste VR-bril reis je door het heelal in een ruimteschip, bekijk je een potentieel huis voordat je het koopt en maak je zelfs 3D-kunst, en dat allemaal vanuit je eigen huis.
Virtual reality (VR) simuleert verschillende omgevingen met behulp van een bril en bewegingssensoren, en wordt gebruikt in een breed scala van toepassingen, van entertainment en onderwijs tot welzijn.
De belangrijkste hardware bij VR is de bril, een apparaat die je over je ogen plaatst en die je onderdompelt in een virtuele wereld. Nieuwsgierig hoe zo een VR-bril precies werkt? Lees dan snel verder!
Renkforce RF-VRG-200 VR-bril voor smartphones zwart
Andriez VR Bril Wit Smartphone geen kleur
Beste VR-bril koopgids: hoe maak je de beste koop?
Nu VR steeds meer ingang vindt op de markt, zijn er meer VR-brillen om uit te kiezen. Het is belangrijk om rekening te houden met bepaalde parameters vooraleer je een VR-bril aankoopt, maar ook met je einddoel en de manier waarop je VR-technologie wilt toepassen.
VR
Virtual Reality (VR) is het gebruik van computertechnologie om een gesimuleerde omgeving te creëren. In tegenstelling tot traditionele gebruikersinterfaces, plaatst VR jou als gebruiker binnenin een ervaring.
In plaats van een scherm voor je te zien, dompelt de bril je onder in en 3D-werelden en staat deze je toe hier in directere vorm mee te interacteren.
Wat is een VR-bril?
Eenvoudig gesteld is een VR-bril een apparaat voor VR. Zoals de naam al aangeeft, draag je hem op je hoofd en is hij voorzien van een beeldscherm of speciale lenzen waarmee je VR kunt ervaren.
Sommige brillen hebben ook een ingebouwd stereogeluidssysteem voor een meeslepende audio-ervaring, en een combinatie van trackingsensoren die je eigen bewegingen vertalen naar de virtuele wereld.
Soorten VR-brillen
Hoewel er talloze fabrikanten en modellen van VR-brillen zijn, zijn er slechts een paar verschillende types. Deze licht ik hieronder kort even toe, zodat je dit kunt meenemen in je aankoopbeslissing.
Tethered VR-brillen
Tethered VR-brillen hebben een verbindingskabel die de bril verbindt met een pc of console, afhankelijk van het systeem. Via de verbindingskabel verstuurt de pc of console VR-signalen naar de VR-bril, die jij als gebruiker vervolgens kunt ervaren. Tethered brillen zijn het krachtigste type onder de VR-brillen.
Untethered VR-bril
Untethered VR-brillen zijn stand-alone apparaten die geen verbindingskabel nodig hebben om een VR-ervaring mogelijk te maken. In plaats daarvan vertrouwen deze brillen meestal op een wifiverbinding om VR-inhoud te ontvangen en te verzenden.
Omdat ze draadloos zijn, bieden untethered brillen vaak een meeslependere VR-ervaring dan hun tethered tegenhangers, hoewel ze vaak niet evenveel vermogen hebben.
Smartphone VR-bril
Bij smartphone VR-brillen plaats je de bron van het VR-signaal (je smartphone) direct in de VR-bril. Ze verschillen sterk qua ontwerp, compatibiliteit, functies en prestaties.
Het belangrijkste is dat ze strikte beperkingen hebben wat betreft het type inhoud dat ze kunnen openen en ondersteunen. Om deze reden zijn smartphone VR-brillen het minst krachtige type.
Sommige draadloze VR-brillen werken alleen met specifieke smartphones, dus controleer of de bril compatibel is met je telefoon.
Belangrijkste prestatiekenmerken
Resolutie
Resolutie is absoluut fundamenteel voor je kijkervaring bij het dragen van een VR-bril. Een pixel is de kleinste weer te geven eenheid van een digitaal beeld, en meerdere pixels vormen samen volledige beelden, tekst en afbeeldingen.
De resolutie is het aantal pixels dat de VR-bril kan weergeven, uitgedrukt in pixelbreedte x pixelhoogte, bijvoorbeeld 1440 x 1700 pixels. Hoe lager de resolutie, hoe minder scherp de beelden zijn. Bij een te lage resolutie worden de openingen tussen de pixels zichtbaar, waardoor een korreliger, minder scherp beeld ontstaat.
Ook als je tekst bekijkt in de VR-bril, zorgt een hogere resolutie ervoor dat deze beter leesbaar is. Naarmate VR-brillen verbeteren, komen ze steeds dichter bij fotorealistische ervaringen.
Scherm
In grote lijnen hebben VR-brillen allemaal dezelfde functie, maar ze doen dat op verschillende manieren. Ze bevatten allemaal een of andere vorm van weergavetechnologie, en dit beïnvloedt de kwaliteit van het uiteindelijke beeld, en dus ook de VR-ervaring.
Sommige VR-brillen hebben een eigen scherm, terwijl andere dan weer gebruik maken van het scherm van de smartphone die je erin plaatst. Er zijn verschillende soorten ingebouwde schermen, maar de meest voorkomende types zijn lcd en oled.
- Lcd
Lcd-schermen of schermen met vloeibare kristallen zijn een gevestigde beeldschermoptie. Vloeibare kristallen kunnen een aantal tussenfasen aannemen, tussen een vloeibare en een vaste fase. In deze tussenfasen veranderen vloeibare kristallen het licht dat er doorheen valt, wat het principe is achter deze methode.
Leds zorgen ervoor dat lcd-schermen gelijkmatig worden verlicht. Er zijn twee vormen van lcd-schermen, namelijk twisted nematic (TN) en in-plane switching schermen (IPS). De meest voorkomende vorm van lcd zijn TN-schermen.
Ze zijn populair voor VR-brillen vanwege hun snelheid; ze hebben een mogelijkheid tot weergave van 90 beelden per seconde. Ze produceren echter relatief bleke kleuren. IPS-panelen zijn beter voor kleurweergave en beeldkwaliteit, maar hebben een aanzienlijk langere responstijd.
- Oled
Oled-schermen zijn organische led-panelen. Ze maken gebruik van een organisch materiaal dat licht uitstraalt wanneer er een elektrische stroom doorheen gaat. In tegenstelling tot lcd-schermen, die een vorm van achtergrondverlichting nodig hebben, genereren oleds hun eigen licht.
Een voordeel hiervan is dat zij met zeer dunne schermen kunnen werken, aangezien zij geen extra laag verlichtingselektronica nodig hebben. Oled-schermen geven een diep zwart weer, door afzonderlijke pixels uit te schakelen.
Een subtype van oled die sommige VR-brillen gebruiken is amoled. Dit staat voor active-matrix oled. Bij gebruik in VR hebben amoled-schermen zeer diepe zwarttinten en oververzadigde kleuren.
Gezichtsveld
Een andere kritieke factor voor de kwaliteit van een VR-bril is het gezichtsveld, ook wel FOV genoemd, wat staat voor field of view. Deze parameter meet de omvang van de waarneembare omgeving op een bepaald moment.
Hoe groter het gezichtsveld, hoe indrukwekkender de kijkervaring, omdat je je aanwezig voelt in de virtuele omgeving. De meeste VR-brillen van goede kwaliteit hebben een gezichtsveld tussen de 100° en 110°.
Het menselijk gezichtsvermogen bestaat uit twee soorten FOV: monoculair en binoculair.
Monoculair gezichtsveld is het gezichtsveld van één menselijk oog. Het bestaat uit de hoek tussen de pupil en de neus, en het zicht vanuit de pupil naar de zijkant van het hoofd.
Binoculair gezichtsveld is het gecombineerde gezichtsveld van beide ogen. De meeste mensen hebben een gezichtsveld van 200° tot 220°.
Verversingssnelheid
Ook de verversingssnelheid bepaalt de kwaliteit van de VR-ervaring. Het beschrijft hoe snel de bril beelden toont in frames per seconde of FPS.
Hoe sneller de verversingssnelheid, hoe vloeiender de VR-ervaring. Als de verversingssnelheid te laag is, krijg je haperende in plaats van vloeiende beelden.
In een virtuele realiteitsomgeving zal dit verhinderen dat de ervaring echt meeslepend is. Je krijgt het gevoel dat je eigen zicht is vertraagt, alsof je ogen de wereld om je heen niet kunnen bijhouden.
Over het algemeen heeft een verversingssnelheid van minder dan 90 beelden per seconde een negatieve invloed op een meeslepende ervaring. Momenteel liggen de meest geavanceerde beeldverversingsfrequenties op de markt tussen 120 en 144 beelden per seconde.
Positiebepaling
Hoe nauwkeuriger de tracking op een VR-bril, hoe meeslepender de VR-ervaring is. De technologie achter positionele tracking stelt een apparaat in staat zijn positie ten opzichte van de omgeving in te schatten. Dit is essentieel voor VR-technologie, omdat het je het gevoel geeft dat je in het virtuele universum beweegt.
Net zoals bij de verversingssnelheid zal elke vertraging dit verstoren. High-end VR-brillen bieden 1:1 positiebepaling. Het type positiebepaling dat de VR-bril gebruikt, kan ook de prestaties beïnvloeden: outside-in (externe tracking) of inside-out (interne tracking).
Bij outside-in vertrouwt het vizier van de VR-bril op externe sensoren voor zijn positiebepaling. Bij inside-out regelt een in het vizier ingebouwde interne camera de tracking. Outside-in biedt een grotere nauwkeurigheid en vermindert de wachttijd, terwijl inside-out een grotere mobiliteit biedt, maar problemen kan hebben met nauwkeurigheid.
Vragen die je je moet stellen vooraleer je een VR-bril koopt
Wat voor soort inhoud wil je bekijken?
Er is momenteel zoveel VR-content beschikbaar: games, video's, rondleidingen, live-evenementen, training tutorials, en nog veel meer. Beslissen welk type content je het meest interesseert en welke content je het meeste gaat verkennen, helpt je bij het kiezen van het juiste type VR-bril.
Bent je vooral gericht op het spelen van serieuze VR-games? Dan wil je waarschijnlijk een tethered VR-bril. Ben je nieuw in de VR-wereld of wil je gewoon af en toe een 360°-video streamen? Probeer een smartphone VR-bril voordat je voor een krachtiger systeem gaat.
Wat is je comfortniveau?
Ondanks het feit dat de bril letterlijk aan je gezicht is vastgebonden, moet je je afvragen of je het comfortabel vind om een VR-bril langere tijd te dragen. Het is een belangrijke vraag, die een aanzienlijke invloed heeft op je algehele VR-ervaring.
De makkelijkste manier om erachter te komen of een VR-bril comfortabel zit, is door hem te passen natuurlijk. Als passen niet mogelijk is, zijn er enkele factoren die je online kunt bekijken om meer inzicht te krijgen in het comfort ervan:
- Gewicht. Kijk om te beginnen naar het gewicht. Als een VR-bril aan de zware kant is, is het misschien niet comfortabel om hem lange tijd te dragen.
- Constructie. Welke materialen zijn gebruikt? Heeft de bril vulling? Zijn de riemen verstelbaar? Een gevoerde VR-bril met een verstelbare pasvorm is waarschijnlijk comfortabeler, omdat je hem eenvoudig aan je gezichtsvormen aanpast.
- Geschikt voor brildrager. Indien je een bril draagt, controleer dan ook zeker of de VR-bril compatibel is met je bril.
Hoe groot je is (speel)ruimte?
Een van de ironische kanten van VR is dat het weliswaar een poort is naar een wereld van oneindige mogelijkheden en verreikende horizonten, maar dat het bereiken van die werelden en horizonten grotendeels afhangt van de grootte van de fysieke ruimte om je heen.
Om een VR-bril te gebruiken, heb je genoeg ruimte nodig. Hoe groot die speelruimte moet zijn, hangt af van het type bril, het volgsysteem en de inhoud. Naast een speelruimte heb je ook ruimte nodig voor eventuele externe componenten, zoals een pc met kabelverbinding.
Voor een tethered VR-bril heb je het meeste ruimte nodig. Niet alleen hebben tethered systemen specifieke ruimtevereisten voor optimale prestaties, ze hebben ook ruimte nodig om je aangesloten pc en randapparatuur, externe luidsprekers bijvoorbeeld, op te bergen.
Untethered VR-brillen hebben over het algemeen evenveel speelruimte nodig als de tethered brillen, maar zonder extra opslagbehoeften voor een computer of extra onderdelen. Voor optimale prestaties – en optimaal comfort – moet je denken aan een speelruimte van ongeveer 2 x 2 meter.
Wat optimale prestaties betreft, benut je alleen met smartphone VR-brillen het potentieel van de VR-bril volledig met weinig tot geen speelruimte. De reden daarvoor is dat zij vooral passieve VR-ervaringen bieden, waarbij grote bewegingen en interactie niet aan de orde zijn.
De 5 beste VR-brillen onder elkaar
1. Aukey VR-O1 Virtual Reality 3D-brillen zwart
2. Renkforce RF-VRG-200 VR-bril voor smartphones zwart
3. Andriez VR Bril Wit Smartphone geen kleur
4. Oculus Quest 2 Elite Strap nee
5. AdroitGoods Usb Verlengkabel 1 meter zwart
Veelgestelde vragen over VR-brillen
Hoe werkt een VR-bril?
VR-brillen maken gebruik van autofocuslenzen om oogbewegingen te volgen en een meeslepende 3D-omgeving te genereren. Sommige VR-brillen werken samen met al dan niet ingebouwde koptelefoons, controllers, of zelfs een loopband of het beste racestuur voor je pc voor nog meer interactiviteit. Camera's of sensoren volgen hierbij je bewegingen.
Wat kun je allemaal met een VR-bril?
Met een VR-bril kun je bijna elke plek op aarde virtueel te bezoeken. Vlieg over beroemde toeristische bestemmingen, ga diepzeeduiken, op safari of probeer een olympische bobsleebaan uit. Je speelt er ook je favoriete games mee, woont VR-concerten bij of bekijkt complexe 3D-modellen om betere zakelijke beslissingen te nemen. De mogelijkheden zijn enorm!
Wat is het verschil tussen virtual reality en augmented reality?
Augmented Reality (AR) legt digitale elementen bovenop je live zicht op de fysieke omgeving, vaak door gebruik te maken van bijvoorbeeld de camera op je smartphone. Voorbeelden van AR-ervaringen zijn Snapchat-lenzen en het Pokémon Go-spel (voor Android en iOS).
VR dompelt je daarentegen volledig onder in de virtuele wereld en sluit je af van je fysieke omgeving. Met VR-brillen kun je in een aantal reële en denkbeeldige omgevingen worden gebracht.
Wat heb je nodig om te gamen met een VR-bril?
Vaak moet je met een kabel werken om een VR-bril met de computer te kunnen gebruiken. Je gebruikt best een goede desktop-pc of een gaming pc met een krachtige processor en videokaart. Daarnaast moet de pc beschikken over ten minste 8 GB RAM en voldoende usb-poorten.
Welke VR-bril moet ik kopen?
Dat is natuurlijk aan jou en je budget en wat je precies wilt doen met de VR-bril. Hieronder vind je een handige tabel met enkele belangrijkste specificaties van de beste VR-brillen. Zo kun jij de beste keus maken.
Gewicht | Geschikt voor brildrager | Type scherm | Game platform | Draadloos | |||
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | Aukey VR-O1 Virtual Reality 3D-brillen zwart | 540 g | Bekijk op Bol.com | ||||
2 | Renkforce RF-VRG-200 VR-bril voor smartphones zwart | 540 g | Ja | Geen scherm | MAC , Windows | Ja | Bekijk op Bol.com |
3 | Andriez VR Bril Wit Smartphone geen kleur | 540 g | Ja | Geen scherm | Android , iOS | Nee | Bekijk op Bol.com |
4 | Oculus Quest 2 Elite Strap nee | 793 g | Ja | Geen scherm | Android | Ja | Bekijk op Bol.com |
5 | AdroitGoods Usb Verlengkabel 1 meter zwart | 36 g | Ja | Geen scherm | Android | Ja | Bekijk op Bol.com |
Renkforce RF-VRG-200 VR-bril voor smartphones zwart
Gewicht: 540 g
Geschikt voor brildrager: Ja
Type scherm: Geen scherm
Game platform: MAC , Windows
Draadloos: Ja
Andriez VR Bril Wit Smartphone geen kleur
Gewicht: 540 g
Geschikt voor brildrager: Ja
Type scherm: Geen scherm
Game platform: Android , iOS
Draadloos: Nee
Oculus Quest 2 Elite Strap nee
Gewicht: 793 g
Geschikt voor brildrager: Ja
Type scherm: Geen scherm
Game platform: Android
Draadloos: Ja
AdroitGoods Usb Verlengkabel 1 meter zwart
Gewicht: 36 g
Geschikt voor brildrager: Ja
Type scherm: Geen scherm
Game platform: Android
Draadloos: Ja
Conclusie
Virtual reality is een technologie die het voor iedereen mogelijk maakt om thuis te genieten van opwindend 3D-entertainment van hoge kwaliteit. Met sommige VR-brillen bekijk je de wereld met je eigen smartphone, terwijl je andere aansluit op je computer om je onder te dompelen in levensechte videogames.
Het is belangrijk om rekening te houden met de parameters in onze koopgids, maar ook met je einddoel en de manier waarop je de VR-bril wilt gebruiken. Bekijk nog eens rustig onze top 5, want misschien zit er wel een model tussen dat bij jouw behoeften past! 😉