Dompel Je Onder in een Virtuele Wereld met de Beste VR-games

Nikki Veerbeek

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

4 min. leestijd

Ga op in een virtuele wereld!

Dompel Je Onder in een Virtuele Wereld met de Beste VR-games

Duik in de grenzeloze wereld van Virtual Reality (VR) waar je met een bril en sensoren volledig wordt ondergedompeld in virtuele realiteit. Maar wacht, je hebt ook de juiste game nodig die aansluit op je voorkeuren! Om de perfecte game te kiezen, heb ik een handige koopgids voor je gemaakt. Ontdek jouw ideale VR-avontuur direct!

Wat zijn de beste VR-games van 2024?

Dit zijn de top 5 beste VR-games op basis van expertreviews en onderzoek van onze redactie.

Waarom Wifiwijs vertrouwen? We spenderen meerdere uren het aan onderzoeken, schrijven, updaten en editen van al onze artikelen. Lees hier meer informatie over hoe een artikel tot stand komt.

Beste VR-games van 2024

1. Nintendo No Man's Sky

1. Nintendo No Man's Sky

Belangrijke specificaties:

"No Man's Sky" voor VR biedt een meeslepende reis door de ruimte, zij het niet zonder uitdagingen. De game wordt omschreven als overweldigend maar fascinerend, en biedt een adembenemende ervaring van ruimteverkenning in virtual reality. Ondanks zijn complexiteit wordt opgemerkt dat de VR-versie van de game meer is dan de som der delen, en een uniek en uitgebreid avontuur biedt wanneer alles naadloos op elkaar aansluit. Het wordt benadrukt vanwege zijn speciale aantrekkingskracht in VR, ondanks prestatieproblemen en af en toe bugs.

De game, verkrijgbaar op verschillende platforms, heeft positieve recensies ontvangen, met lof van GameSpot en The Guardian. Het belooft een epische reis, de vrijheid om je eigen lot te bepalen, en de mogelijkheid om je reis te delen. De systeemvereisten voor Windows en macOS zijn duidelijk uiteengezet, waardoor het een breed scala aan gebruikers aanspreekt. Met meer dan 50 prijzen en nominaties en voornamelijk positieve recensies, is het duidelijk dat "No Man's Sky" een blijvende indruk heeft achtergelaten op spelers.

"No Man's Sky Beyond," nu in zijn derde jaar, heeft aanzienlijke verbeteringen gezien in bouwen, verhaal en multiplayer functies. De toevoeging van functionele multiplayer en VR-mogelijkheden heeft de algehele ervaring verbeterd, ondanks aanhoudende kernproblemen zoals een meedogenloze grind, eentonigheid en matige gevechten. Het verslavende upgradesysteem en de verkenningselementen blijven spelers boeien, wat de evolutie en toewijding aan het verfijnen van de spelerservaring laat zien.

In vergelijking met andere VR-games valt "No Man's Sky" op door zijn ongeëvenaarde schaal en vrijheid. Hoewel het uitdagingen kan bieden op het gebied van gameplay en prestaties, onderscheidt het zich door zijn vermogen om een uitgebreide, meeslepende ruimteverkenning-ervaring in VR te bieden. Andere VR-games kunnen uitblinken op specifieke gebieden, maar "No Man's Sky" staat stevig overeind met zijn grootsheid en diepgang, en biedt een ervaring die de beperkingen van traditioneel gamen overstijgt.

Samenvattend biedt "No Man's Sky" voor VR een boeiende maar complexe reis door de ruimte, met een werkelijk uniek en uitgebreid avontuur. Zijn meeslepende karakter en ongeëvenaarde schaal onderscheiden het, ondanks af en toe prestatieproblemen en aanhoudende kerngameplay-uitdagingen. Voor degenen die op zoek zijn naar een uitgebreide, meeslepende VR-ervaring, blijft "No Man's Sky" een overtuigende keuze, met de belofte van een ongeëvenaarde reis door het heelal.

Voordelen Nintendo No Man's Sky
 • Immersieve reis door de ruimte in VR, met een adembenemende ervaring van ruimteverkenning.
 • Ongeëvenaarde schaal en vrijheid, biedt een uniek en uitgebreid avontuur.
 • Duidelijke systeemvereisten voor Windows en macOS, gericht op een breed scala aan gebruikers.
Nadelen Nintendo No Man's Sky
 • Af en toe prestatieproblemen en bugs die de gameplay-ervaring beïnvloeden.
 • Aanhoudende kernproblemen zoals een meedogenloze sleur, eentonigheid en teleurstellende gevechten.
 • Uitdagingen op het gebied van gameplay en prestaties, ondanks de meeslepende aard ervan.

2. Astro Bot Rescue Mission

2. Astro Bot Rescue Mission

Belangrijke specificaties:

Ik ben Astro Bot Rescue Mission en ik ben dé must-have game voor eigenaren van PSVR. Met een perfecte score van 10/10 en lovende recensies, breng ik je in een betoverende wereld waar je ASTRO door diverse omgevingen leidt om verstrooide botvrienden te redden. Mijn intuïtieve gameplay, uitdagende levels, lichte gevechten en baasgevechten met reusachtige slechteriken zorgen voor uren speelplezier. En als kers op de taart zijn er in elk level verborgen kameleons te ontdekken. Met mijn 3D-diepte maak ik de PSVR-ervaring echt uniek en vernieuwend.

In vergelijking met andere VR-games onderscheid ik me door mijn naadloze integratie van VR-mogelijkheden. Terwijl andere games een kortere ervaring bieden, sta ik bekend om mijn meeslepende en leuke gameplay, waardoor ik als topklasse VR-game wordt gezien. Mijn vermogen om een bevredigende mix van plezier en uitdaging te bieden, maakt mij een onmisbare toevoeging aan de gamecollectie van elke PSVR-eigenaar.

Elke VR-game biedt unieke ervaringen, maar mijn verfrissende kijk op het platformgenre maakt mij tot een uitblinker. Mijn vermogen om de mogelijkheden van VR-technologie te benutten en tegelijkertijd boeiende gameplay te bieden, maakt mij een uitstekende keuze voor zowel VR-liefhebbers als nieuwkomers in de wereld van VR-gaming.

Voordelen Astro Bot Rescue Mission
 • De gameplay is boeiend en leuk, wat ervoor zorgt dat ik steeds weer wil spelen.

3. Valve Half-Life: Alyx

3. Valve Half-Life: Alyx

Belangrijke specificaties:

Half-Life: Alyx van Valve zet een nieuwe standaard in het VR-gaminglandschap en dompelt spelers onder in het vertrouwde maar verbeterde City 17. De aandacht voor detail en interactie, waarbij spelers virtuele handen gebruiken om objecten te manipuleren, wordt geprezen als "meeslepend" en "indrukwekkend" ("pcgamer.com"). De introductie maakt spelers snel vertrouwd met innovatieve mechanica zoals de zwaartekrachthandschoenen, wat leidt tot een mix van horror en actie binnen de quarantainezone, waarbij de grafische aard van de serie wordt geïntensiveerd voor een "boeiende en meeslepende ervaring" ("pcgamer.com").

IGN prijst Half-Life: Alyx voor het revolutioneren van VR-interactiviteit, detail en leveldesign, en stelt een futuristische standaard die andere VR-games misschien tijd kost om te evenaren of te overtreffen. Het wordt gezien als een voorbeeld van "wat er kan worden bereikt wanneer een ontwikkelaar van wereldklasse zich volledig inzet voor nieuwe technologische frontlinies" ("ign.com"). De innovatieve aanpak van het spel omarmt volledig het potentieel van VR en creëert een ervaring die vooruitloopt op zijn tijd.

Hoewel de eerste uren van het spel worden bekritiseerd vanwege een langzame start en bekende VR-tropen, wint het later aan momentum met unieke locaties, uitdagende gevechtsontmoetingen en thematische hoofdstukken. Ondanks dat het zowel nieuwkomers als veteranen van VR bedient, wordt het tempo van het spel erkend als een mogelijke uitdaging. Zoals benadrukt door PCWorld, wordt de evolutie van het spel na een decennium lange onderbreking geprezen vanwege de gepolijste VR-schietservaring en de innovatieve Gravity Gloves. De afsluitende uren worden gevierd om hun durf en cathartische momenten, waarbij de waarde als een nieuwe toevoeging aan de Half-Life-serie wordt bevestigd.

In de wereld van VR-gaming maken de opvallende kenmerken van Half-Life: Alyx, waaronder de meeslepende interactiviteit en gedetailleerd wereldontwerp, het tot een frontrunner in de branche. Het vermogen van het spel om volledig gebruik te maken van VR-technologie en een futuristische ervaring te bieden, onderscheidt het van andere VR-titels. De langzame start en de initiële bekendheid met VR-normen worden echter genoemd als verbeterpunten. In vergelijking met andere VR-games, zoals Boneworks, The Walking Dead: Saints & Sinners, Blade & Sorcery, Stormland, Echo Arena en Lone Echo, schittert Half-Life: Alyx als pionier in het verleggen van de grenzen van interactiviteit en wereldbouw.

Kortom, Half-Life: Alyx komt naar voren als een game-changer in het VR-realm, met zijn aandacht voor detail, innovatieve mechanica en meeslepende ervaring. Hoewel het een langzame start heeft en bekende VR-tropen, vestigen de evolutie van de eerdere Half-Life-games en de gedurfde benadering van VR-technologie het stevig als een trendsetter in de VR-gamingruimte. Als je op zoek bent naar een VR-game die volledig het potentieel van VR-technologie omarmt en een ervaring biedt die vooruitloopt op zijn tijd, dan is Half-Life: Alyx een overtuigende keuze. 🎮

Voordelen Valve Half-Life: Alyx
 • Meticulous aandacht voor detail en ingewikkelde interactiviteit
 • Revolutionaire VR-interactiviteit, detail en leveldesign
 • Innovatieve benadering omarmt volledig het potentieel van VR
Nadelen Valve Half-Life: Alyx
 • Trage start en bekende VR-tropen
 • Het tempo kan een potentiële uitdaging zijn

4. Pistol Whip

4. Pistol Whip

Belangrijke specificaties:

Ik ben razend enthousiast over Pistol Whip voor PSVR2, want het is zonder twijfel een van de beste VR-games die er zijn. Met meerdere moeilijkheidsgraden en aanpassingen biedt het een verslavende en bevredigende ervaring die het onderscheidt in het VR-gaming landschap. En met toekomstige updates die nog meer variatie brengen in de 15 inbegrepen scènes, blijft het spel spelers betrokken houden en vermaakt het ze keer op keer. Het is echt een aanrader en ik kan niet wachten op de geplande updates!

In een markt vol VR-shooters en FPS-games weet Pistol Whip zich te onderscheiden door zijn combinatie van ritmische gameplay en actievol schieten. Terwijl andere games in het genre zich richten op specifieke elementen zoals superheldenactie, tactische multiplayergevechten of golfschietervaringen, combineert Pistol Whip deze aspecten tot een naadloze, meeslepende ervaring. Het vermogen om verslavende gameplay te combineren met muzikale elementen en intens schieten maakt het een uitstekende keuze voor VR-liefhebbers die op zoek zijn naar een dynamische en boeiende ervaring.

In vergelijking met andere VR-shooters en FPS-games weet Pistol Whip zich te onderscheiden door zijn focus op ritmische gameplay en meeslepend schieten. Terwijl spellen als Robo Recall gepolijste schietervaringen bieden en titels zoals Space Pirate Trainer DX leuk virtueel lasergamen bieden, creëert Pistol Whip een unieke en boeiende ervaring door ritme en schieten te combineren. De voortdurende updates en de mogelijkheid van meer gevarieerde scènes onderstrepen nog eens de positie van dit spel als een toptitel in de VR-wereld, met een verslavende gameplay en betrokkenheid die moeilijk te evenaren is.

Maar het is belangrijk om op te merken dat de focus van Pistol Whip op ritmisch schieten mogelijk niet aansluit bij de wensen van spelers die op zoek zijn naar een puur traditionele FPS-ervaring. Voor hen zijn titels als Medal of Honor: Above and Beyond en Phantom: Covert Ops, met hun nadruk op volledige FPS-pakketten en goed ontwikkelde FPS-mechanica, misschien meer geschikte keuzes. Maar voor mensen die op zoek zijn naar een unieke en meeslepende mix van muziek en schieten, staat Pistol Whip ongetwijfeld bovenaan.

Kortom, Pistol Whip voor PSVR2 is een toptitel in de wereld van VR-games. Het biedt een unieke mix van ritmische gameplay en intens schieten. De verslavende gameplay, voortdurende updates en mogelijkheid van gevarieerde scènes maken het tot een uitstekende keuze voor VR-shooters en FPS-games, en zorgen voor een boeiende en meeslepende ervaring voor spelers. Hoewel het misschien niet voldoet aan de verwachtingen van spelers die op zoek zijn naar een puur traditionele FPS-ervaring, onderscheidt het zich met zijn unieke mix van muziek en schieten als een must-have voor VR-liefhebbers.

Voordelen Pistol Whip
 • Unieke mix van ritmische gameplay en intense schietactie
 • Voortdurende updates en potentieel voor gevarieerde scènes
 • Verslavend en bevredigend karakter
Nadelen Pistol Whip
 • Voldoet mogelijk niet volledig aan de wensen van degenen die op zoek zijn naar een puur traditionele FPS-ervaring

5. The Climb 2

5. The Climb 2

Belangrijke specificaties:

Ik ben verheugd om "The Climb 2" aan te kondigen, een opwindende verbetering van zijn voorganger, die een meeslepende VR-klimervaring biedt met verbeterde bedieningselementen en levelontwerp. Het spel valt op door zijn visueel verbluffende omgevingen, vooral in bergachtige gebieden. Ondanks beperkingen in de visuele aspecten vanwege de verwerkingskracht van het Quest-platform, weet het spel nog steeds adembenemende momenten te leveren en wordt het geroemd als een van de best uitziende games op het platform, vooral wanneer het wordt gespeeld op Quest 2. Zoals opgemerkt door IGN, biedt het een toegankelijkere en strakke ervaring, waardoor het ideaal is voor VR-beginners, terwijl The Verge zijn opname onder de top VR-games van 2021 benadrukt.

De spelmechanica, waaronder gripdruk en springen, voegen een interessante laag toe aan de klimervaring en stellen spelers in staat om snel op snelheid te komen via de tutorial. Het wordt geprezen om zijn soms opwindende momenten, waarbij spelers boven de wolken worden gebracht, en de uitbreiding van de bedieningselementen van het vorige spel is goed uitgevoerd. Het is echter vermeldenswaardig dat het niet genoeg innoveert om aan te voelen als een volledig nieuw spel, zoals vermeld door IGN.

In de wereld van VR-games bevindt "The Climb 2" zich in goed gezelschap van toptitels zoals Beat Saber, Half-Life: Alyx en Resident Evil 4 VR. Het primaire gebruiksscenario draait om het bieden van een visueel verbluffende en meeslepende klimervaring, waardoor het een opvallende keuze is voor fans van het genre. De korte lengte van het spel is echter geïdentificeerd als een beperking, hoewel het wordt geprezen omdat het spelers niet laat wachten.

In vergelijking met andere VR-games onderscheidt "The Climb 2" zich door zijn focus op het bieden van een visueel verbluffende klimervaring, vooral in bergachtige omgevingen. Hoewel het misschien niet het meest innovatieve spel in de VR-ruimte is, bevestigen de toegankelijke en strakke ervaring, in combinatie met de adembenemende momenten die het biedt, zijn positie als een top mededinger in het VR-klimgenre. Als een van de best uitziende games op het Quest-platform, heeft het zeker een voorsprong in het leveren van visueel verbluffende gameplay, vooral op de Quest 2.

Samengevat, "The Climb 2" blinkt uit in het bieden van een visueel verbluffende en meeslepende VR-klimervaring, waardoor het een topkeuze is voor fans van het genre, vooral voor degenen die nieuw zijn in VR. Hoewel het misschien geen baanbrekende innovatie brengt, maken zijn adembenemende momenten en verbeterde bedieningselementen het tot een overtuigende optie in het VR-gaminglandschap.

Voordelen The Climb 2
 • Exhilarerende VR-klimervaring met verbeterde bedieningselementen en levelontwerp
 • Visueel boeiend spel met diverse achtergronden, vooral in bergachtige omgevingen
 • Toegankelijke en strakke ervaring, waardoor het ideaal is voor beginnende VR-gebruikers
Nadelen The Climb 2
 • Innoveert niet genoeg om aan te voelen als een compleet nieuw spel
 • Korte duur van het spel

Hoe kies je de beste VR-game?

Langzamerhand begint VR meer terrein te winnen en komen er steeds meer games die hier geschikt voor zijn op de markt. De beste VR-game is voor iedereen anders. Ik houd persoonlijk veel van first-person shooters, maar misschien vind jij een adventure game spannender.

Essentiële benodigdheden voor het spelen van VR-games

Een goede game-tv is dus meer nodig! Een VR-bril is de belangrijkste gadget bij deze ervaring. Zo'n bril heeft een beeldscherm en sluit het zicht op de buitenwereld volledig af. Niet elk platform is geschikt voor VR, dus check dit vooraf! Sommige goede PS4-games zijn ook verkrijgbaar als VR-game.

Controleer de systeemvereisten van de VR-game om te zorgen dat jouw PC of console krachtig genoeg is. Let op de benodigde processor, grafische kaart, en RAM. Sommige VR-brillen komen ook met audio. Dit noemt men dan ook wel een VR-headset. Heb je enkel een bril, dan is een goede koptelefoon onmisbaar.

Genre

Als je op zoek bent naar een VR-game en geen specifieke titel in gedachten hebt, kun je op een genre zoeken dat je aanspreekt en/of waar je ervaring mee hebt. Games zijn onder te verdelen in verschillende genres en subrengres. De belangrijkste op een rij:

 • Actie: vaardigheid en reactietijd zijn belangrijk.
  • First-person shooter (FPS): schietspel waarbij je de wereld vanuit de ogen van je personage bekijkt.
  • Third-person shooter (FPS): schietspel waarbij je de wereld over de schouder van je personage bekijkt.
  • Battle royale: meerdere spelers strijden tegen elkaar om de laatste overlevende te zijn.
  • Beat 'em up: je moet je tegenstander in elkaar slaan, meestal zonder het gebruik van wapens.
  • Platformspellen: je springt van platform naar platform om verder te komen en komt onderweg obstakels en mogelijkheden voor bonuspunten tegen.
 • Adventure: een avontuurlijk verhaal met een duidelijk begin en einde.
 • Action-adventure: een mix tussen avontuur en actie. De spellen in dit genre hebben meer verhaal dan actiespellen, maar meer actie-elementen dan adventure-spellen.
 • Role-playing game (RPG): je kruipt in de huid van een personage die je zelf personaliseert en hebt met jouw beslissingen invloed op het verhaal en de ontwikkeling van het personage.
  • Massively multiplayer online role-playing game (MMORPG): een groot aantal spelers – tot in de duizenden – spelen hier samen in een gedeelde wereld.
 • Strategie: er is weinig tot geen sprake van geluk of toeval, maar je moet een beroep doen op je strategisch inzicht.
  • Multiplayer online vattle arena (MOBA): je bent een personage in een van twee teams die elkaars hoofdgebouw willen vernietigen om de overwinning te pakken.
  • Real-time strategy (RTS): je krijgt in real-time controle over eenheden en gebouwen, die je strategisch moet inzetten om je tegenstander te verslaan.
  • Turn-based strategy (TBS): spelers voeren om de beurt acties uit.
 • Sport: je speelt een daadwerkelijke of fictieve sport op virtuele wijze.
 • Simulatie: een bepaalde omgeving wordt realistisch nagebootst.
 • Arcade: in dit genre vind je de oude arcade-spellen uit de grote arcade halls terug. Heb je zin in een potje Donkey Kong uit 1981, of de oude Mario-spellen, dan is dit hét genre voor jou.
man in rode trui met virtual reality bril

Speleditie

Sommige ontwikkelaars brengen bovenop de standaard speleditie een speciale speleditie uit. Die heeft meestal een hoger prijskaartje en bevat in ruil daarvoor iets extra's dat de standaard editie niet heeft. Dit kan van alles zijn: artwork, stickers, posters, een speciaal hoesje of exclusieve in-game content.

Minimale leeftijd

Veel fabrikanten van VR-games houden een minimale leeftijd van 12 jaar aan. Dit komt omdat het nog niet bekend is welke mogelijke gevolgen de VR-bril heeft op jongere kinderen. Als er een mate van geweld in een game voorkomt, is het bovendien zeker niet verstandig om hem door kinderen te laten spelen. 1 Universiteit Leiden (2021). 'Wat virtual reality doet met kinderen'

Dit komt doordat de ogen van kinderen zich nog ontwikkelen tot de adolescentie. Er is geen hard bewijs van schade, maar ik geef de fabrikanten geen ongelijk dat ze voorzichtig zijn.

Emory Craig, op Quora

Wat is jouw favoriete VR-game? Of ga je liever voor de beste PS5-games of pc-games?

Wat is volgens de Consumentenbond de beste VR-game?

De Consumentenbond heeft op dit moment nog geen officiële beste VR-game benoemd. Zodra deze is getest en beoordeeld, vind je hier de ultieme VR-game!

Wat is volgens Tweakers de beste VR-game?

Tweakers heeft op dit moment nog geen officiële beste VR-game benoemd. Zodra deze is getest en beoordeeld, vind je hier de ultieme VR-game!

Wat is volgens TechRadar de beste VR-game?

Volgens TechRadar is Fallout 4 VR, exclusief voor de HTC Vive, de beste VR-game in zijn categorie. Deze game dompelt je onder in een post-apocalyptische wereld met een ongeëvenaarde diepte en detail.

Met de HTC Vive ervaar je een 360-graden speelveld en realistische bewegingsvrijheid, waardoor de spelervaring intens en meeslepend is. Let wel op: het spel vereist een krachtige PC en kan intens zijn voor beginners in VR. Met zijn rijke verhaallijn en uitgebreide wereld is Fallout 4 VR een topkeuze voor VR-liefhebbers.      

Veelgestelde vragen over VR-games van onze lezers

We hebben nog geen vragen ontvangen over de beste VR-game

Stuur ons hieronder via het feedbackformulier vooral jullie vragen of opmerkingen door, zodat we deze hier kunnen doornemen!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen