Beste Bluetooth-Dongle: Draadloos in een Handomdraai!

Julian Koops

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

Je apparaten draadloos bedienen is nog nooit zo gemakkelijk geweest.

Beste Bluetooth-Dongle: Draadloos in een Handomdraai!

Ben je het zat om je apparaten te moeten bedienen met lange kabels? Raken je snoeren met elkaar verstrikt en wil je hier voorgoed van af zijn? Met de beste bluetooth-dongle zijn jouw kabels vanaf nu verleden tijd.

Bluetooth-dongles zijn een eenvoudige oplossing om je apparaten draadloos te maken. Plug er bijvoorbeeld eentje in je laptop en bedien je apparaten nu gemakkelijk op afstand. Ik zocht de belangrijkste eigenschappen voor je uit en zette de top vijf beste bluetooth-dongles klaar. Nieuwsgierig? Lees dan nu snel verder! 👇

TP-Link UB500 USB-adapter Bluetooth 5.0 zwart
Bluetoothversie: Bluetooth 1.0
Bluetoothbereik: 10000 meter
Afmetingen: 1,5 x 0,7 x 1,9 cm
Gewicht: 44 g
Bekijk op Bol.com

Sounix Bluetooth 5.3 adapter USB-adapter donkergrijs

Sounix Bluetooth 5.3 adapter USB-adapter donkergrijs
Gewicht: 22 g
Bekijk op Bol.com

Sounix Bluetooth 5.0 adapter

Sounix Bluetooth 5.0 adapter
Bluetoothversie: Bluetooth 5.3
Bluetoothbereik: 20000 meter
Afmetingen: 2 x 1 x 0,5 cm
Gewicht: 29 g
Bekijk op Bol.comBekijk op Bol.comBekijk op Bol.comBekijk op Bol.com

Bluetooth-dongle koopgids: hoe maak je de beste koop?

Wat is een bluetooth-dongle?

Bluetooth is een technologie die het mogelijk maakt om gegevens draadloos tussen apparaten uit te wisselen. Dit is dus een handige oplossing om niet meer met kabels te hoeven werken.

Ook jij gebruikt waarschijnlijk bluetooth. Het zit namelijk in de meeste apparaten. Denk bijvoorbeeld aan je smartphone, draadloze muizen, toetsenborden of koptelefoons, printers of een tablet.

Een bluetooth-dongle gebruik je simpelweg om een apparaat van bluetooth te voorzien. Dat is en blijft handig, want veel apparaten hebben (nog) geen bluetooth-functionaliteit. Vooral bij oudere apparatuur is dit van toepassing.

Dongle die in een computer steekt van bovenaf

Zelfs sommige moderne computers, mini-pc's of laptops bezitten deze niet altijd per definitie. Een goede all-in-one pc heeft dit wel vaak, maar standaard desktops nog redelijk zelden.

Mede daarom zijn deze kleine dongles nog steeds mateloos populair en blijven ze zeker nog lang op de markt.

Het grote voordeel aan deze dongles is dat ze meestal klein en goedkoop zijn. Ook zijn ze erg gebruiksvriendelijk. Door hem bijvoorbeeld in de zijkant van je laptop te pluggen ben je in de meeste gevallen al meteen klaar. Zelfs de grootste leek kan hiermee overweg.

Op welke punten moet je letten bij het aanschaffen van een bluetooth-dongle? Ik heb hieronder de belangrijkste eigenschappen voor je uitgelicht! 😀

Connectiviteit

De meeste dongles werken op vrijwel op alle apparaten probleemloos. Toch zijn ze soms niet met elk apparaat compatibel.

Sluit je je dongles aan op je laptop of computer? Check dan welk besturingssysteem je hebt. Veel mensen beschikken bijvoorbeeld over Windows 10, maar in zeldzame gevallen geeft de fabrikant aan dat de dongle geschikt is tot en met Windows 8 of lager. Wellicht dat je dongle alsnog werkt, maar de kans op vervelende storingen en problemen is aanwezig.

Daarnaast zijn er minder dongles te vinden die ook op macOS werken. Eentje vinden voor je Windows-pc is niet moeilijk, maar voor dongles die compatibel zijn met macOS moet je misschien iets langer zoeken.

Ook werken niet alle dongles op USB 3.0-poorten, waarbij USB 3.0 de (snellere) opvolger van USB 2.0 is. Dat wilt zeggen: je kunt een USB 2.0-dongle best aansluiten op een USB 3.0-poort, maar dan benut de dongle niet de hogere snelheden van die poort.

Je herkent een USB 3.0-poort gemakkelijk aan de blauwe binnenkant of de SS-letters naast de uitgang van je poort.

usb 3.0 poorten op een usb hub naast een laptop

Het bereik

Bluetooth is een manier om over korte afstand gegevens uit te wisselen. De meeste dongles hebben dan ook een bereik van ongeveer 10 meter. Sommige fabrikanten claimen 15 meter of zelfs meer te ondersteunen. Dit zie je waarschijnlijk wel terug in de prijs en in de praktijk ligt het bereik meestal ook wat lager dan waarmee de fabrikant adverteert.

De ervaring leert dat de meeste mensen hun dongle thuis gebruiken. Dus gebruik je hem gewoon binnen je woon- of slaapkamer? Dan zit je met een bereik van 10 meter meer dan goed – ook als je even de kamer uitloopt, want bluetooth dringt door muren en plafonds heen.

Toch komt dit de kwaliteit meestal niet ten goede. Het is echter een mythe dat bluetooth helemaal niet door objecten kan reizen.

Bluetooth-versie

Zoals de meeste technologie in een rap tempo ontwikkelt, gebeurt dit ook bij de bluetooth-versies. In de tabel hieronder heb de versies en snelheden overzichtelijk voor je neergezet:

BluetoothversieMaximale snelheid
2.0Tot 3 Mbps
3.0Tot 24 Mbps
4.0Tot 24 Mbps
5.0Tot 50 Mbps

Hierbij staat 'Mbps' voor 'megabit per seconde'. 1 megabyte (MB) bevat 8 megabits (mb) – dit is belangrijk om te weten, omdat we meestal praten over megabytes bij daadwerkelijke data-overdracht.

Zo is die hele verzameling aan foto's die je misschien wilt overdragen van je smartphone naar je pc wellicht zo'n 300 MB. Dan is een overdrachtsnelheid van 50 Mbps (oftewel 50/8 = 6,25 megabyte per seconde) een stuk handiger dan eentje van 24 Mbps (oftewel 24/8 = 3 megabyte per seconde).

Zoals je ziet, is bluetooth in de loop der tijd een stuk sneller geworden. De meeste bluetooth-dongles beschikken over versie 4.0 of 5.0. Zelfs de derde generatie is meer dan genoeg voor draadloze toetsenborden, muizen en koptelefoons die je samen met bijvoorbeeld de beste gaming-pc gebruikt.

Wil je veel data – zoals grote bestanden – versturen via bluetooth? Dan raad ik je versie 5.0 aan. Dat klaart de klus een stuk sneller.

Wat ook erg handig is, is dat bluetooth backwards compatible is. Heeft je dongle versie 5.0, maar het apparaat waarmee je verbindt slechts 3.0? Geen ramp! Je kunt gewoon verbinden, maar dan wel met de snelheid van versie 3.0 – net als bij de USB-protocollen die ik hierboven beschreef.

🎓 Wist je dat...

... bluetooth ontwikkeld is door de Nederlander Jaap Haartsen? Hij vernoemde deze technologie naar Koning Harald I van Denemarken, ook wel Harald Blauwtand genoemd. Het verhaal gaat dat hij zo dol was op blauwe bessen, dat zijn tanden er blauw van werden.

Het formaat

bluetooth dongle

Bluetooth-dongles bestaan in vele soorten en maten. Sommige zijn enkele centimeters lang, en anderen zo klein dat ze je bijna ontgaan. Wat belangrijk voor jou is om te bedenken waar je de dongle voor gebruikt en waar je hem plaatst.

Een grote dongle aan de zijkant van je laptop kan vervelend zijn. Zeker wanneer er dingen achter blijven haken.

In dat geval is een kleine dongle een betere uitkomst voor je. Plug je de dongle in een apparaat waar je niet snel tegen aan stoot, of waar je hem toch niet ziet zitten? Dan is het formaat niet zo van belang. Het is dus handig om dit voor jezelf af te wegen.

Gebruikersgemak

Hoewel het vrij eenvoudig is om een bluetooth-dongle te installeren, leveren fabrikanten soms nog de benodigde software mee.

De meeste dongles hebben een simpel plug-and-play-systeem. Dat betekent: je plugt je dongle in bijvoorbeeld je laptop, en hij installeert de nodige drivers (besturingsprogramma's) helemaal uit zichzelf! Je hoeft hier verder helemaal niks voor te doen en je bent gelijk startklaar.

Toch is het bij sommige modellen zo dat je de bijgeleverde software voor je dongle zelf moet installeren. Gelukkig is dit meestal niet ingewikkeld, maar het zijn wel een paar extra handelingen. Ben je echt een absolute leek op het gebied van technologie? Kies dan voor de veiligste optie en zoek naar een plug-and-play-dongle.

De 5 beste bluetooth-dongles onder elkaar

1. TP-Link UB500 USB-adapter Bluetooth 5.0 zwart
Bluetoothversie: Bluetooth 1.0
Bluetoothbereik: 10000 meter
Afmetingen: 1,5 x 0,7 x 1,9 cm

2. Sounix Bluetooth 5.3 adapter USB-adapter donkergrijs

3. Sounix Bluetooth 5.0 adapter

3. Sounix Bluetooth 5.0 adapter
Bluetoothversie: Bluetooth 5.3
Bluetoothbereik: 20000 meter
Afmetingen: 2 x 1 x 0,5 cm

4. Rolio Bluetooth 5.1 Adapter Premium zwart

4. Rolio Bluetooth 5.1 Adapter Premium zwart
Bluetoothversie: Bluetooth 5.1
Bluetoothbereik: 100000 meter
Afmetingen: 4 x 2 x 1 cm

5. Rolio Bluetooth 5.0 Adapter Premium zwart

5. Rolio Bluetooth 5.0 Adapter Premium zwart
Bluetoothversie: Bluetooth 5.1
Bluetoothbereik: 150000 meter
Afmetingen: 1,7 x 0,6 x 3 cm

Veelgestelde vragen over bluetooth-dongles

💻 Hoe installeer ik bluetooth op mijn laptop?

Heel simpel! In de meeste gevallen is het een plug-and-play-systeem, waardoor je de dongle slechts in de USB-poort van je laptop hoeft te doen. De dongle installeert vervolgens uit zichzelf.

Soms levert de fabrikant software mee die je handmatig moet installeren. Hoe dit precies moet, vind je in de handleiding van je dongle.

❓ Waar gebruik je bluetooth voor?

Bluetooth gebruik je om apparaten draadloos met elkaar te kunnen laten communiceren. Dit kan bijvoorbeeld tussen je computer en je muis zijn, of een autoradio en je smartphone.

💿 Welke bluetooth-versie moet ik hebben?

Voor het streamen van muziek of verbinding maken met je printer, draadloze muis of toetsenbord, is versie 4.0 meer dan voldoende. Als je grote bestanden wilt overzetten, is versie 5.0 gewenst door zijn superieure overdrachtssnelheid.

Welke bluetooth-dongle moet ik kopen?

Dat is helemaal aan jou! Iedereen is uniek. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met - naar mijn inzicht – de belangrijkste eigenschappen van de beste bluetooth-dongle. Zo maak jij de beste keuze!

Bluetooth versieProduct gewicht
1TP-Link UB500 USB-adapter Bluetooth 5.0 zwartBluetooth 1.0200 g
2Sounix Bluetooth 5.3 adapter USB-adapter donkergrijsBluetooth 5.330 g
3Sounix Bluetooth 5.0 adapterBluetooth 5.020 g
4Rolio Bluetooth 5.1 Adapter Premium zwartBluetooth 5.120 g
5Rolio Bluetooth 5.0 Adapter Premium zwartBluetooth 5.117 kg

Bluetooth versie: Bluetooth 1.0

Product gewicht: 200 g

Sounix Bluetooth 5.3 adapter USB-adapter donkergrijs

Bluetooth versie: Bluetooth 5.3

Product gewicht: 30 g

Sounix Bluetooth 5.0 adapter

Bluetooth versie: Bluetooth 5.0

Product gewicht: 20 g

Rolio Bluetooth 5.1 Adapter Premium zwart

Bluetooth versie: Bluetooth 5.1

Product gewicht: 20 g

Rolio Bluetooth 5.0 Adapter Premium zwart

Bluetooth versie: Bluetooth 5.1

Product gewicht: 17 kg

Conclusie

De populaire bluetooth-dongle is nog lang niet op zijn retour. Zolang apparaten nog niet standaard over bluetooth beschikken, blijft de dongle een absolute must!

Ik heb hieronder de beste modellen nog even voor je op een rijtje gezet. Hopelijk weet je na het lezen van dit artikel welke je moet kopen. Ik wens je veel succes met de zoektocht naar jouw toekomstige aankoop en laat hieronder even weten welke het geworden is!

Was dit artikel behulpzaam?