Een Waanzinnige Game-ervaring met de Beste PS5-Headset

Nikki Veerbeek

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

Een Waanzinnige Game-ervaring met de Beste PS5-Headset

Raak jij niet uitgespeeld op jouw PlayStation 5? Dan is een steengoede PS5-headset onmisbaar. Hierdoor beleef je je favoriete games optimaal. Althans: als je de beste PS5-headset weet te scoren. In dit artikel lees je hoe je dat precies doet. Daarbovenop staat er een selectie met de vijf beste modellen voor je klaar. Laten we eerst kijken naar de allerbeste drie. 🎧

URGOODS Gaming Headset met Microfoon zwart , rgb

URGOODS Gaming Headset met Microfoon zwart , rgb
Geschikt voor platform: Android | MAC | PlayStation | PlayStation 4 | PlayStation 5 | Windows | Xbox | Xbox 360 | Xbox One | Xbox Series S | Xbox Series X | iOS | Nintendo Switch
Draadloos: Nee
Geluidsweergave: Surround , Stereo
Type audiokanaal: 2.0
Kleur: Zwart , RGB
Maximale batterijduur: 0 uur
Type input/output: 3.5 mm jack , USB
Bluetooth: Nee
Draagwijze: Over-ear
Ruisonderdrukking microfoon: Ja
Bekijk op Bol.com

JBL Quantum 100 Zwart Gaming

JBL Quantum 100 Zwart Gaming
Geschikt voor platform: PlayStation 5 | Windows | Xbox Series X | MAC | Nintendo Switch | PlayStation | Xbox
Draadloos: Nee
Geluidsweergave: Stereo
Type audiokanaal: 2.0
Kleur: Zwart
Maximale batterijduur: 0 uur
Type input/output: 3.5 mm jack
Bluetooth: Nee
Draagwijze: Over-ear
Ruisonderdrukking microfoon: Nee
Bekijk op Bol.comBekijk op Coolblue

Strex Gaming Headset met Microfoon rood , zwart

Strex Gaming Headset met Microfoon rood , zwart
Geschikt voor platform: iOS | MAC | PlayStation 4 | PlayStation 5 | Windows | Xbox One | Xbox | Xbox Series S | Xbox Series X | Nintendo Switch
Draadloos: Nee
Geluidsweergave: Surround , Stereo
Type audiokanaal: 7.1
Kleur: Rood , Zwart
Maximale batterijduur: 10 jaar
Type input/output: 3.5 mm jack , USB
Bluetooth: Nee
Draagwijze: Over-ear
Ruisonderdrukking microfoon: Ja
Bekijk op Bol.com

PS5-headset koopgids: hoe maak je de beste koop?

De PlayStation 5 is in de gamewereld een alom geliefde spelcomputer. Niet gek dat er een weelde aan PS5-headsets in de (virtuele) schappen liggen. Een groot aanbod is fijn, maar maakt het wel lastig om een keuze te maken. Daar help ik je mee ! In de onderstaande koopgids licht ik alle factoren om op te letten bij het kiezen van een PS5-headset uit.

Wat maakt een headset een PS5-headset?

Het belangrijkste verschil tussen een gaming-headset als een PS5-headset en een reguliere headset is dat er bij een gaming haast altijd een microfoon bijzit, zodat je moeiteloos communiceert met je spelpartners. Daarnaast hebben gaming headsets en ook de beste Xbox-headsets in veel gevallen een meer uitgesproken design met kekke kleuren en/of led- of rgb-verlichting.

Bedraad of draadloos?

Een belangrijke keuze die je moet maken is of je een bedrade of draadloze headset wilt. Beide hebben specifieke voordelen. Je moet die dus tegen elkaar afwegen en bepalen wat je het belangrijkst vindt.

Draadloze headsets maken verbinding via Bluetooth of via een bijgeleverde usb-dongle, die je in de PS5-controller steekt. Let erop dat je draadloze headset compatibel is met een PlayStation 5! Soms is zo'n headset slechts compatibel met slechts één systeem. Is dit toevallig net een Xbox, dan heb je een probleem. Dit staat er expliciet bij vermeld, maar niet altijd.

Bluetooth is absoluut een pre als je de headset naast PS5-gebruik ook wilt gebruiken in combinatie met een mobiel apparaat als een smartphone of tablet. Omdat een PlayStation 5 audio via Bluetooth niet direct ondersteunt, moet je dan wel gebruikmaken van een adapter.

Dat een draadloze headset zeer handig is, behoeft waarschijnlijk weinig uitleg. Je hebt geen last van irritante draden die in de weg zitten en je geniet van veel bewegingsvrijheid. Tussendoor een kopje koffie pakken vormt geen probleem meer.

Daar staat tegenover dat een bedrade headset over het algemeen een betere geluidskwaliteit overlegt. Ook hoef je een bedrade headset – in tegenstelling tot een draadloze headset – niet op te laden. Je hoeft je dus nooit zorgen te maken dat je headset er middenin een bloedspannend spel mee ophoudt.

De draden van een bedrade headset zijn wel weer gevoelig voor slijtage, dus dat is een minpuntje. Enige voorzichtigheid is dan ook wenselijk en verlengt de levensduur van je headset.

Een bedrade headset sluit je in veruit de meeste gevallen via een 3,5mm-aansluiting aan op PS5-controller. Dit is vrijwel altijd compatibel. 🎮

gaming headset van Razer met groene achtergrond

Impedantie

De impedantie geeft aan hoe hoog de weerstand van de headset is tegen de elektrische stroom die erdoorheen gaat. Concreet betekent een hogere impedantie dat je profiteert van een nauwkeurige geluidsweergave en minder last hebt van ruis.

De impedantie wordt uitgedrukt in ohm en varieert tussen 8 en 600 ohm. Een impedantie van 32 ohm is gebruikelijk voor een PS5-headset. Een hoge impedantie (>100) is doorgaans meer geschikt voor professioneel gebruik in een studio. Voor thuisgebruik hoeft de impedantie geen doorslaggevende factor te zijn.

Frequentiebereik

Het frequentiebereik geeft de minimale en maximale frequentie die de headset kan bereiken aan, uitgedrukt in Hz (hertz). De lage frequenties zorgen voor de bastonen en de hogere frequenties voor de hogere tonen. Hoe breder het frequentiebereik, hoe breder het scala aan tonen dat je hoort.

De meeste PS5-headsets hebben een frequentiebereik van 20 Hz - 20.000 Hz, wat de hoorbare frequenties voor het menselijk oor bestrijkt. Duurdere modellen bieden 20 Hz - 40.000 Hz. Het beslaat hiermee ook tonen die je niet hoort, maar de algemene geluidskwaliteit is hierdoor wel nóg beter.

Pasvorm

De juiste pasvorm draagt bij aan het draagcomfort. Er zijn verschillende mogelijke pasvormen bij headsets:

  • Over-ear headsets hebben grote oorschelpen die over je oor vallen. Hierdoor is er sprake van een hoge mate van passieve noise cancellation. Over-ear headsets zijn comfortabel, maar ook ietwat log.
  • On-ear headsets rusten op je oor. Ze zijn kleiner en lichter dan een over-ear headset, maar je hoort wel meer omgevingsgeluiden en zitten vaak minder lekker na een tijdje, omdat ze druk op je oren zetten.
  • In-ear headsets draag je in je gehoorgang. Dit is alleen van toepassing op oordopjes. Hoewel de meeste gamers de voorkeur geven aan over-ear of on-ear koptelefoons, is er zeker een markt voor gaming oordopjes!

Open of gesloten ontwerp

Een PS5-headset kan een open of gesloten ontwerp hebben. De meeste headsets hebben een gesloten ontwerp. Dit is het meest geschikt voor drukke omgevingen, omdat het geluiden van buitenaf dempt.

Een open ontwerp laat geluiden van buiten wél door. Niet alleen hoor jij andere mensen nog, andere mensen horen ook goed wat jij afspeelt. Hierdoor is het vooral geschikt voor thuisgebruik of in een studio en niet bedoeld voor onderweg. Een open ontwerp heeft als voordeel dat het voor een natuurgetrouwe geluidsweergave zorgt.

Virtual surround sound

Virtual surround sound zorgt ervoor dat je je helemaal onderdompelt in een game. Dit is een techniek die gebruikmaakt van verschillende audiokanalen om jou als luisteraar als het ware te omringen. Bij surround sound 5.1 zijn dat er 5 en bij surround surround 7.1 zijn het er 7. Hierdoor geniet je van een realistische en gelaagde geluidsweergave.

Surround sound wordt ook toegepast in de bioscoop, om je een idee van de geluidservaring te geven. Je kunt je voorstellen dat zo'n techniek de beste PS5-games naar een hoger niveau tilt. Een voorbeeld: je hoort de voetstappen van een tegenstander die zich buiten het zicht bevindt, maar wel jouw kant op komt... 👀

Bedrade headset op een witte plank

Noise cancellation

Een headset met actieve noise cancellation (ruisonderdrukking) dempt omgevingsgeluiden. Dit doet het met een antigeluid. De microfoons in de headset vangen het omgevingsgeluid op en spelen het omgekeerde geluid (antigeluid) vervolgens af.

Dit houdt in dat je je headset niet meer loeihard hoeft te zetten om je af te sluiten van je omgeving. Naast dat een hoog volume natuurlijk niet prettig luistert, is het ook behoorlijk slecht voor je oren. Bovendien is het ook nog eens goed voor de batterij dat je de headset niet meer zó hard hoeft te zetten.

Er is passieve en actieve noise cancellation. Iedere headset heeft in een zekere mate passieve noise cancellation. Hoe meer de koptelefoon je oren bedekt, hoe meer er sprake is van passieve noise cancellation. Bij actieve noise cancellation wordt daarbovenop dus gebruikgemaakt van technologie en hoor je bijna helemaal geen omgevingsgeluiden meer.

Gewicht

Als je een fanatieke gamer bent, is een lichte, kwalitatieve headset de investering waard. Dit verhoogt het draagcomfort enorm en een te zware headset kan op den duur klachten veroorzaken. Een zwaardere headset kan wél lekker stevig en robuust zijn, het is daarom wenselijk om voor kwaliteit te kiezen als je voor een lichtere headset gaat.

Accuduur

Kies je voor een draadloze headset? Dan is de accuduur een punt om op te letten. Idealiter gaat je gloednieuwe headset minstens acht uur mee voordat je hem weer aan het stroominfuus moet hangen. Zitten er lichtjes in je headset, dan gaat de batterij sneller leeg. Door dit soort functies uit te zetten is het mogelijk om de batterijduur te verlengen.

Design

PS5-headsets kenmerken zich vaak door een opvallend design met veel lichtjes. Daar moet je natuurlijk van houden, maar onder gamers genieten zulke designs zeker van veel populariteit.

Van welk design je blij wordt en hoeveel je daarvoor bereid bent te betalen is aan jou, maar laat je niet alleen door het design leiden. Draagcomfort en geluidskwaliteit zijn uiteindelijk belangrijker!

De 5 beste PS5-headsets onder elkaar

1. URGOODS Gaming Headset met Microfoon zwart , rgb

1. URGOODS Gaming Headset met Microfoon zwart , rgb
Geschikt voor platform: Android | MAC | PlayStation | PlayStation 4 | PlayStation 5 | Windows | Xbox | Xbox 360 | Xbox One | Xbox Series S | Xbox Series X | iOS | Nintendo Switch
Draadloos: Nee
Geluidsweergave: Surround , Stereo
Type audiokanaal: 2.0
Kleur: Zwart , RGB
Maximale batterijduur: 0 uur
Type input/output: 3.5 mm jack , USB
Bluetooth: Nee
Draagwijze: Over-ear
Ruisonderdrukking microfoon: Ja

2. JBL Quantum 100 Zwart Gaming

2. JBL Quantum 100 Zwart Gaming
Geschikt voor platform: PlayStation 5 | Windows | Xbox Series X | MAC | Nintendo Switch | PlayStation | Xbox
Draadloos: Nee
Geluidsweergave: Stereo
Type audiokanaal: 2.0
Kleur: Zwart
Maximale batterijduur: 0 uur
Type input/output: 3.5 mm jack
Bluetooth: Nee
Draagwijze: Over-ear
Ruisonderdrukking microfoon: Nee

3. Strex Gaming Headset met Microfoon rood , zwart

3. Strex Gaming Headset met Microfoon rood , zwart
Geschikt voor platform: iOS | MAC | PlayStation 4 | PlayStation 5 | Windows | Xbox One | Xbox | Xbox Series S | Xbox Series X | Nintendo Switch
Draadloos: Nee
Geluidsweergave: Surround , Stereo
Type audiokanaal: 7.1
Kleur: Rood , Zwart
Maximale batterijduur: 10 jaar
Type input/output: 3.5 mm jack , USB
Bluetooth: Nee
Draagwijze: Over-ear
Ruisonderdrukking microfoon: Ja

4. SteelSeries Arctis Nova 1 Zwart

4. SteelSeries Arctis Nova 1 Zwart
Geschikt voor platform: PlayStation 5 | Nintendo Switch | PlayStation 4 | Windows | Xbox One | Xbox Series S | Xbox Series X
Draadloos: Nee
Geluidsweergave: Stereo
Type audiokanaal: 5.1
Kleur: Zwart
Maximale batterijduur: 0 uur
Type input/output: 3.5 mm jack
Bluetooth: Nee
Draagwijze: Over-ear
Ruisonderdrukking microfoon: Ja

5. JBL Quantum 400 Zwart

5. JBL Quantum 400 Zwart
Geschikt voor platform: Windows | PlayStation 5 | Xbox Series X
Draadloos: Nee
Geluidsweergave: Surround
Type audiokanaal: 2.0
Kleur: Zwart
Maximale batterijduur: 0 uur
Type input/output: 3.5 mm jack
Bluetooth: Nee
Draagwijze: Over-ear
Ruisonderdrukking microfoon: Ja

Veelgestelde vragen over PS5-headset

Hoe sluit je een PS5-headset aan op de PlayStation 5?

Dat hangt er vanaf of je voor een bedrade of een draadloze headset kiest. Een bedrade headset sluit je meestal met de bijgeleverde kabel aan op de 3.5mm-aansluiting van je PS5-controller.

Als de draadloze headset met een dongle komt, stop je deze in de usb-poort van de controller. Verbind je via Bluetooth, dan moet je gebruikmaken van een adapter die je in de usb-poort van je headset stopt. Directe verbinding via Bluetooth is niet mogelijk.

Wat is het verschil tussen een normale headset en een PS5-headset?

De verschillen tussen een 'normale' headset en een PS5-headset zijn niet voor alle modellen even duidelijk. Belangrijk is in ieder geval dat een gaming headset altijd een microfoon heeft. Vaak, maar niet altijd, is er sprake van een opvallend design met lichtjes. Een PS5-headset is een gaming headset die hoe dan ook specifiek geschikt is voor de PlayStation 5.

Hoe weet je of een headset compatibel is met een PlayStation 5?

Een bedrade headset die je aansluit op de 3.5mm-aansluiting van je PS5-controller is nagenoeg altijd compatibel. De compatibiliteit van een draadloze headset kan daarentegen beperkt zijn. Lees daarom altijd de productomschrijving en -eigenschappen goed door.

Welke PS5-headset moet ik kopen?

Dat is helemaal aan jou en je budget; iedereen is uniek. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste PS5-headset. Zo kun jij de beste keus maken.

Geschikt voor platformDraadloosGeluidsweergaveType audiokanaalKleurMaximale batterijduurType input/outputBluetoothDraagwijzeRuisonderdrukking microfoon
1URGOODS Gaming Headset met Microfoon zwart , rgbAndroid | MAC | PlayStation | PlayStation 4 | PlayStation 5 | Windows | Xbox | Xbox 360 | Xbox One | Xbox Series S | Xbox Series X | iOS | Nintendo SwitchNeeSurround , Stereo2.0Zwart , RGB0 uur3.5 mm jack , USBNeeOver-earJa
2JBL Quantum 100 Zwart GamingPlayStation 5 | Windows | Xbox Series X | MAC | Nintendo Switch | PlayStation | XboxNeeStereo2.0Zwart0 uur3.5 mm jackNeeOver-earNee
3Strex Gaming Headset met Microfoon rood , zwartiOS | MAC | PlayStation 4 | PlayStation 5 | Windows | Xbox One | Xbox | Xbox Series S | Xbox Series X | Nintendo SwitchNeeSurround , Stereo7.1Rood , Zwart10 jaar3.5 mm jack , USBNeeOver-earJa
4SteelSeries Arctis Nova 1 ZwartPlayStation 5 | Nintendo Switch | PlayStation 4 | Windows | Xbox One | Xbox Series S | Xbox Series XNeeStereo5.1Zwart0 uur3.5 mm jackNeeOver-earJa
5JBL Quantum 400 ZwartWindows | PlayStation 5 | Xbox Series XNeeSurround2.0Zwart0 uur3.5 mm jackNeeOver-earJa

URGOODS Gaming Headset met Microfoon zwart , rgb

Geschikt voor platform: Android | MAC | PlayStation | PlayStation 4 | PlayStation 5 | Windows | Xbox | Xbox 360 | Xbox One | Xbox Series S | Xbox Series X | iOS | Nintendo Switch

Draadloos: Nee

Geluidsweergave: Surround , Stereo

Type audiokanaal: 2.0

Kleur: Zwart , RGB

Maximale batterijduur: 0 uur

Type input/output: 3.5 mm jack , USB

Bluetooth: Nee

Draagwijze: Over-ear

Ruisonderdrukking microfoon: Ja

JBL Quantum 100 Zwart Gaming

Geschikt voor platform: PlayStation 5 | Windows | Xbox Series X | MAC | Nintendo Switch | PlayStation | Xbox

Draadloos: Nee

Geluidsweergave: Stereo

Type audiokanaal: 2.0

Kleur: Zwart

Maximale batterijduur: 0 uur

Type input/output: 3.5 mm jack

Bluetooth: Nee

Draagwijze: Over-ear

Ruisonderdrukking microfoon: Nee

Strex Gaming Headset met Microfoon rood , zwart

Geschikt voor platform: iOS | MAC | PlayStation 4 | PlayStation 5 | Windows | Xbox One | Xbox | Xbox Series S | Xbox Series X | Nintendo Switch

Draadloos: Nee

Geluidsweergave: Surround , Stereo

Type audiokanaal: 7.1

Kleur: Rood , Zwart

Maximale batterijduur: 10 jaar

Type input/output: 3.5 mm jack , USB

Bluetooth: Nee

Draagwijze: Over-ear

Ruisonderdrukking microfoon: Ja

SteelSeries Arctis Nova 1 Zwart

Geschikt voor platform: PlayStation 5 | Nintendo Switch | PlayStation 4 | Windows | Xbox One | Xbox Series S | Xbox Series X

Draadloos: Nee

Geluidsweergave: Stereo

Type audiokanaal: 5.1

Kleur: Zwart

Maximale batterijduur: 0 uur

Type input/output: 3.5 mm jack

Bluetooth: Nee

Draagwijze: Over-ear

Ruisonderdrukking microfoon: Ja

JBL Quantum 400 Zwart

Geschikt voor platform: Windows | PlayStation 5 | Xbox Series X

Draadloos: Nee

Geluidsweergave: Surround

Type audiokanaal: 2.0

Kleur: Zwart

Maximale batterijduur: 0 uur

Type input/output: 3.5 mm jack

Bluetooth: Nee

Draagwijze: Over-ear

Ruisonderdrukking microfoon: Ja

Conclusie

Een PS5-headset is onmisbaar voor verstokte liefhebbers van de PlayStation 5. Als het goed is weet je nu precies waar je op moet letten als je op zoek gaat naar de beste PS5-headset. Heb je al een exemplaar op het oog? Is dat een model uit de top vijf hieronder? Houd ons vooral op de hoogte!

Was dit artikel behulpzaam?