Verbeter je Opnames met de Beste Microfoon

Wayne Koers

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

Verbeter je Opnames met de Beste Microfoon

Natuurlijk is het over het algemeen waar dat de prijs van een microfoon een afspiegeling is van de kwaliteit van het geluid dat hij reproduceert. Maar de beste microfoon hoeft niet de duurste te zijn. Er zijn veel gunstig geprijsde microfoons die in veel opzichten goed presteren.

Veel modellen kopiëren de basisstructuren van microfoons die vele malen duurder zijn. Als je begrijpt hoe verschillende type microfoons werken en waar ze voor bedoeld zijn, verbeter je je liveoptredens en je opnames aanzienlijk.

Om je te helpen de juiste microfoon te vinden die bij je budget en activiteiten past, behandel ik in de koopgids hieronder de belangrijkste kenmerken en de vele verschillende microfoontypes. Scrol dus snel verder! 🧐

Vivid Green USB Microfoon met zwart

Vivid Green USB Microfoon met zwart
Inclusief popfilter / kap: Ja
Type kapsel: Condensator microfoon
Dynamisch of condensator: Dynamisch
Draadloos: Nee
Richtingskarakteristiek: Omni
Minimale frequentie: 20000 Hz
Maximale frequentie: 20 Hz
Bekijk op Bol.com

URGOODS Condensator Microfoon met Arm zwart

URGOODS Condensator Microfoon met Arm zwart
Inclusief popfilter / kap: Ja
Type kapsel: Condensator microfoon
Dynamisch of condensator: Condensator
Draadloos: Nee
Richtingskarakteristiek: Cardioide
Minimale frequentie: 20 Hz
Maximale frequentie: 20000 Hz
Bekijk op Bol.com

Vivid Green Microfoon met arm zwart

Vivid Green Microfoon met arm zwart
Inclusief popfilter / kap: Ja
Type kapsel: Condensator microfoon
Dynamisch of condensator: Condensator
Draadloos: Nee
Richtingskarakteristiek: Omni
Minimale frequentie: 20 Hz
Maximale frequentie: 20000 Hz
Bekijk op Bol.com

De beste microfoon koopgids: hoe maak je de beste koop?

Microfoons zijn nuttig op veel plaatsen en voor veel taken. Er is een enorme keuze aan microfoons op de markt, waardoor het noodzakelijk is de juiste microfoon te kopen voor jouw activiteiten.

Weten wat nodig is en hoe je de beste microfoon koopt, is niet altijd gemakkelijk. Er zijn verschillende vereisten voor verschillende toepassingen. Door de kenmerken van de verschillende soorten microfoons op elkaar af te stemmen, maak je de beste koop. Ik help je hieronder op weg! 🙋‍♂️

Wat doet een microfoon?

Microfoons zetten geluid, dat trillingen in de lucht zijn, om in een elektrisch signaal dat een versterker of een soortgelijk apparaat vervolgens leest.

Een diafragma – een dunne plaat van een bepaald materiaal – is verantwoordelijk voor de eerste aflezing van deze geluidsgolven, en bijna elke microfoon heeft er een. De trillingen van het membraan worden langs de microfoon gestuurd wanneer het geluid opvangt, en deze energie wordt uiteindelijk omgezet in een elektrisch signaal.

Microfoonsignalen hebben vaak een zeer laag volume en moet je bijna altijd op de een of andere manier versterken voordat je ze fysiek hoort. Dergelijke versterkingsmethoden omvatten: externe versterkers, kleine, actieve versterkers in de microfoon, voorversterkers en lijnversterkers.

Microfoontypes

Dynamische microfoon

Dynamische microfoons zetten geluidsgolven om in een spanning met behulp van een magneet. Zij werken als luidsprekers, maar dan in omgekeerde richting.

In een luidspreker laat elektriciteit het diafragma trillen, waardoor er geluidsgolven ontstaan. Dynamische microfoons daarentegen maken gebruik van geluidsgolven die het diafragma in trilling brengen en elektriciteit opwekken.

Dit type microfoon gebruikt men vaak voor podiumzang, is zeer stevig en verdraagt een relatief ruwe behandeling. Dynamische microfoons kunnen ook hoge geluidsniveaus aan zonder te vervormen. Zij hebben een lage uitgangsimpedantie en hebben geen interne voorversterker nodig.

De Shure 57 bijvoorbeeld, is al vele jaren de steunpilaar voor vele popgroepen en doet het nog steeds bijzonder goed. Deze microfoon gebruikt men gewoonlijk als handmicrofoon en vaak voor gebruik van zeer dichtbij.

Vrouw zingt tijdens een live concert

Condensatormicrofoon

Condensatormicrofoons maken gebruik van een paar geladen metalen platen, een vaste (de achterplaat) en een beweegbare (het diafragma), die samen een condensator vormen.

Wanneer een geluidsgolf het diafragma raakt, verandert de afstand tussen de twee platen, waardoor een verandering optreedt in een elektrische eigenschap, ook wel capaciteit genoemd.

Condensatormicrofoons gebruikt men vaak voor audio van hoge kwaliteit, zowel voor zang als voor instrumentaal geluid. Hij verdraagt overbelasting niet goed, en hij heeft stroom nodig, zowel om een bias aan de condensator toe te voegen als voor de benodigde voorversterker.

Bias

De bias-spanning van de microfoon is de spanning die een microfoon nodig heeft om in te schakelen en geluid op te nemen. Zonder deze spanning heeft een microfoon geen stroom om geluid op te nemen en werkt hij helemaal niet.

Ze zijn niet zo robuust als dynamische microfoons. De uitgangsimpedantie is over het algemeen laag, waardoor je langere snoeren kunt gebruiken.

Bij gebruik voor zang of algemene stem, is het de moeite waard om een extra popfilter te overwegen om plofgeluiden te verminderen. Veel microfoons hebben een optie die voor het specifieke model is ontworpen.

Electretmicrofoon

De electretmicrofoon zie je het meest in het lagere segment van de microfoontoepassingen. Hij gebruikt dezelfde basistechniek als de condensatormicrofoon, behalve dat het diëlektricum is gemaakt van een materiaal dat een basisspanning vasthoudt. Daarom vereist het geen externe stroom voor het microfoonelement zelf.

Elektret-condensatormicrofoons gebruikt men om geluid om te zetten in een elektrisch signaal en ze zitten verwerkt in een grote verscheidenheid aan elektronische consumentenproducten, zoals mobiele telefoons, gps-apparaten en spraakherkenningsapparatuur.

Lintmicrofoon

Een lintmicrofoon is een soort dynamische microfoon. In plaats van het diafragma van een dynamische microfoon, dat bevestigd is aan een bewegende spoel die trilt in een magnetisch veld, hebben lintmicrofoons een extreem dunne strook metaal (meestal aluminium) dat in een sterk magnetisch veld hangt.

De lintmicrofoon was vroeger dé microfoon voor studiowerk, maar tegenwoordig wordt hij niet meer zo veel gebruikt. De uitgangsimpedantie is zeer laag en hij vereist een voorversterker. Hij gebruikt daarom een interne transformator. De kosten hiervoor zijn gewoonlijk hoog.

Usb-microfoon

Deze vorm van microfoon is niet echt een aparte technologie. Vaak maken deze usb-microfoons gebruik van een condensatorinzetstuk, maar ze bevatten een voorversterker en een analoog-naar-digitaal omzetter.

Ze maken gebruik van een usb-interface om de uitgang rechtstreeks op een desktop of op een goede laptop aan te sluiten, waar je het geluid opneemt. Er zijn verschillende usb-microfoons verkrijgbaar, beginnend bij de relatief goedkope en oplopend in prijs, die uitstekende opnamen van zang en instrumenten maken.

Deze microfoons zijn ideaal voor veel zang, maar ook voor voice-overs voor video, enzovoorts. Het is de moeite waard om een pop-filter te overwegen, zoals in het geval van de condensatormicrofoon hieronder. Bij veel van deze microfoons worden deze gelukkig meegeleverd.

Vrouwen nemen podcast op met microfoons op koffietafeltje

Draadloze microfoons

Ook dit is geen ander type microfoontechnologie, maar een microfoon met ofwel een ingebouwde draadloze module ofwel een extern gemonteerde module. Een draadloze microfoon is zeer nuttig in situaties waar draden een probleem zijn.

Let erop dat de kans op uitval groter is, omdat signaalreflecties het signaalniveau doen dalen tot onder het niveau dat nodig is om het systeem te laten werken, waardoor het signaal wegvalt.

Vaak verhelp je dit eenvoudig door iets naar de ene of de andere kant te bewegen. Er is ook een ontvanger nodig, wat extra kosten met zich meebrengt. Een zorgvuldige plaatsing van de ontvangstantenne is nodig zijn om frequente storingen te voorkomen.

Kristalmicrofoons

De kristalmicrofoon maakt gebruik van een piëzo-elektrisch kristal als omvormer. Piëzo-elektrische kristallen zijn duurzaam en goedkoop, en hebben een relatief grote elektrische output. Daarom gebruikt men ze soms in telefoons en draagbare geluidssystemen.

Deze microfoons behoren niet tot de high-end microfoons, omdat ze geen bijzonder brede frequentierespons bieden. Gezien hun hoge impedantie zijn de microfoonkabels ook gevoeliger voor ruis.

Richtingskarakteristiek

De richtingskarakteristiek van de microfoon is een belangrijke factor om te overwegen wanneer je een microfoon koopt. De meeste microfoons die je voor zang en PA-toepassingen worden gebruikt, hebben een cardioïde of omnidirectioneel richtingspatroon.

PA

PA staat voor public address, wat betekent dat je geluid projecteert op een grote groep mensen, luider dan je zou kunnen door te praten of een akoestisch instrument te bespelen.

Het richtingspatroon van een microfoon bepaalt de gevoeligheid onder verschillende hoeken. Een polair patroon, ook wel pickup-patroon genoemd, bepaalt hoeveel van het signaal de microfoon oppikt vanuit verschillende richtingen.

Cardioïde is het meest voorkomende directionele polaire patroon, met de hoogste gevoeligheid voor geluid dat direct voor het microfoonkapsel komt (0º), vrijwel geen gevoeligheid voor geluid dat direct van achteren komt (180º), en een verminderde gevoeligheid voor geluid dat van opzij komt (90º/270º).

Microfoon in beeld met op de achtergrond een zaal vol publiek

Een omnidirectionele microfoon vangt geluiden uit alle richtingen op, waardoor hij bijzonder nuttig is voor het opnemen van groepen of mensenmassa's. Ze doen vooral goed hun werk tijdens liveoptredens in de studio, waar het de bedoeling is het geluid van de ruimte na te bootsen.

Ze zijn echter niet goed voor liveoptredens met publiek, omdat ze erg gevoelig zijn voor feedback.

Feedback

Microfoonfeedback is een positieve versterkingslus tussen een microfoon en een luidspreker. Luidsprekers versterken het microfoonsignaal en de microfoon pikt vervolgens het geluid uit de luidsprekers op.

Deze positieve versterkingslus gaat door en het systeem raakt overbelast, wat resulteert in een verschrikkelijk gekrijs van microfoonfeedback.

Impedantie

De impedantie bepaalt de stroom van het audiosignaal. Om een microfoonsignaal optimaal te laten doorstromen, moet de uitgangsimpedantie van de microfoon overeenkomen met de ingangsimpedantie (belastingsimpedantie) van zijn microfoonvoorversterker. Dit is van cruciaal belang voor de optimalisatie van je microfoon.

Als algemene vuistregel geldt dat de belastingsimpedantie minstens 10 maal hoger moet zijn dan de uitgangsimpedantie van de microfoon.

Men verdeelt microfoons onder in lage (50 - 1000 Ω (ohm)), middelhoge (5000 - 15.000 Ω) en hoge (20.000+ Ω) impedantie. De uitgangsimpedantie van een professionele of goede microfoon ligt in het bereik van 50 Ω - 500 Ω, hoewel sommige professionele microfoons impedanties hebben die iets buiten dit bereik liggen.

Frequentierespons

De frequentierespons van een microfoon verwijst naar het bereik van frequenties, van laag tot hoog, dat een microfoon oppikt. Dit bereik omvat zijn laagste en hoogste frequenties, gemeten in hertz.

Zorg ervoor dat de frequentierespons voldoende is voor de toepassingen die je met de microfoon voor ogen hebt. Voor sommige instrumenten, zoals strijkers, die ver in de frequentie reiken en een hoge frequentierespons nodig hebben, is het nodig dat de totale respons zeer breed is, namelijk 20 tot 20.000 Hz.

Voor zang is meestal een goede, maar geen overdreven frequentierespons nodig. Een microfoon met een frequentiebereik van ongeveer 80 tot 15.000 Hz is een goede keuze voor een zangmicrofoon.

Vrouw neemt iets op met een microfoon

Aansluitingen

In principe maken alle microfoons gebruik van XLR-poorten om hun elektrisch signaal naar een gewenste ontvanger te sturen. XLR-kabels zijn gemakkelijk verkrijgbaar, in grote aantallen geproduceerd en van hoge kwaliteit. Ze zijn perfect voor bijna elke toepassing.

Microfoons die gebruik maken van deze kabels vereisen echter wel externe versterking, zoals een audio-interface of een mixer, wat soms onhandig is, vooral als je een microfoon gebruikt voor een niet-muzikale toepassing.

Een alternatief is een usb-microfoon. Hoewel usb-microfoons soms in een slecht licht gezet worden, heeft de vooruitgang van de technologie, sociale media en YouTube een positieve invloed gehad op de toegankelijkheid van hoge kwaliteit microfoons die je via usb aansluit.

Modellen zoals de AT2020 bieden podcasters en streamers betrouwbaarheid en gebruiksgemak tegen een redelijke prijs die traditionele microfoons twintig jaar geleden niet konden bieden.

Een ander alternatief is een draadloze microfoon gebruiken. Deze maken gebruik van Bluetooth en zijn handig voor live-optredens, seminars en backstage-communicatie.

De 5 beste microfoons onder elkaar

1. Vivid Green USB Microfoon met zwart

1. Vivid Green USB Microfoon met zwart
Waterbestendig: Nee
Inclusief popfilter / kap: Ja
Gewicht: 350 g
Inclusief kabel: Ja
Type kapsel: Condensator microfoon
Dynamisch of condensator: Dynamisch
Draadloos: Nee
Type input/output: USB
Richtingskarakteristiek: Omni
Minimale frequentie: 20000 Hz
Maximale frequentie: 20 Hz

2. URGOODS Condensator Microfoon met Arm zwart

2. URGOODS Condensator Microfoon met Arm zwart
Waterbestendig: Nee
Inclusief popfilter / kap: Ja
Gewicht: 1196 g
Inclusief kabel: Ja
Type kapsel: Condensator microfoon
Dynamisch of condensator: Condensator
Draadloos: Nee
Type input/output: USB
Richtingskarakteristiek: Cardioide
Minimale frequentie: 20 Hz
Maximale frequentie: 20000 Hz

3. Vivid Green Microfoon met arm zwart

3. Vivid Green Microfoon met arm zwart
Waterbestendig: Nee
Inclusief popfilter / kap: Ja
Gewicht: 1049 g
Inclusief kabel: Ja
Type kapsel: Condensator microfoon
Dynamisch of condensator: Condensator
Draadloos: Nee
Type input/output: USB
Richtingskarakteristiek: Omni
Minimale frequentie: 20 Hz
Maximale frequentie: 20000 Hz

4. Microfoon Dynamisch 6.3mm jack

4. Microfoon Dynamisch 6.3mm jack
Waterbestendig: Nee
Type kapsel: Dynamische microfoon
Dynamisch of condensator: Dynamisch
Draadloos: Nee
Type input/output: 3.5 mm jack
Minimale frequentie: 50 Hz
Maximale frequentie: 15000 Hz

5. TRANSNECT® – USB Condensator Studio zwart

5. TRANSNECT® – USB Condensator Studio zwart
Inclusief popfilter / kap: Ja
Gewicht: 1284 g
Inclusief kabel: Ja
Type kapsel: Condensator microfoon
Dynamisch of condensator: Condensator
Draadloos: Nee
Richtingskarakteristiek: Cardioide
Minimale frequentie: 4800 Hz
Maximale frequentie: 19200 Hz

Veelgestelde vragen over microfoons

🤔 Hoe weet ik welke microfoon ik moet gebruiken?

Bij het uitzoeken van een microfoon is het eerste wat je moet beslissen wat voor type microfoon je nodig hebt. Als je een zanger bent die in studio's opneemt, is een condensatormicrofoon een goede keuze. Voor iedereen die live optreedt, is een dynamische microfoon de beste keuze.

Man neemt een podcast op

🔌 Is een usb-microfoon goed?

Usb-microfoons zijn ideaal als je achter je laptop wilt zitten om bijvoorbeeld een podcast op te nemen. Eventuele kwaliteitsproblemen hebben vooral te maken met hoe goed de microfoon is en hoe zijn opnamepatroon, gevoeligheid en geluid passen bij je behoeften.

🎤 Wat doet een popfilter?

Een popfilter is een geluidsbeschermingsfilter voor microfoons, meestal gebruikt in een opnamestudio. Het dient om plofgeluiden te verminderen of te elimineren. De mechanische impact van snel bewegende lucht op de microfoon tijdens opgenomen spraak en zang veroorzaken plofgeluiden, zoals de letter 'p' en 'b'.

Welke microfoon moet ik kopen?

Dat is natuurlijk aan jou en je budget, maar vooral waarvoor je de microfoon gaat gebruiken. Hieronder vind je een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste microfoons. Zo kun jij de beste keus maken.

Inclusief popfilter / kapType kapselDraadloosRichtingskarakteristiekMinimale frequentieMaximale frequentie
1Vivid Green USB Microfoon met zwartJaCondensator microfoonNeeOmni20000 Hz20 Hz
2URGOODS Condensator Microfoon met Arm zwartJaCondensator microfoonNeeCardioide20 Hz20000 Hz
3Vivid Green Microfoon met arm zwartJaCondensator microfoonNeeOmni20 Hz20000 Hz
4Microfoon Dynamisch 6.3mm jackJaDynamische microfoonNeeOmni50 Hz15000 Hz
5TRANSNECT® – USB Condensator Studio zwartJaCondensator microfoonNeeCardioide4800 Hz19200 Hz

Vivid Green USB Microfoon met zwart

Inclusief popfilter / kap: Ja

Type kapsel: Condensator microfoon

Draadloos: Nee

Richtingskarakteristiek: Omni

Minimale frequentie: 20000 Hz

Maximale frequentie: 20 Hz

URGOODS Condensator Microfoon met Arm zwart

Inclusief popfilter / kap: Ja

Type kapsel: Condensator microfoon

Draadloos: Nee

Richtingskarakteristiek: Cardioide

Minimale frequentie: 20 Hz

Maximale frequentie: 20000 Hz

Vivid Green Microfoon met arm zwart

Inclusief popfilter / kap: Ja

Type kapsel: Condensator microfoon

Draadloos: Nee

Richtingskarakteristiek: Omni

Minimale frequentie: 20 Hz

Maximale frequentie: 20000 Hz

Microfoon Dynamisch 6.3mm jack

Inclusief popfilter / kap: Ja

Type kapsel: Dynamische microfoon

Draadloos: Nee

Richtingskarakteristiek: Omni

Minimale frequentie: 50 Hz

Maximale frequentie: 15000 Hz

TRANSNECT® – USB Condensator Studio zwart

Inclusief popfilter / kap: Ja

Type kapsel: Condensator microfoon

Draadloos: Nee

Richtingskarakteristiek: Cardioide

Minimale frequentie: 4800 Hz

Maximale frequentie: 19200 Hz

Conclusie

De eerste stap bij de aanschaf van een microfoon is te analyseren wat je precies nodig hebt. Verschillende toepassingen hebben zeer verschillende vereisten, en verschillende microfoontypes hebben zeer verschillende kenmerken.

Door je behoeften af te stemmen op de kenmerken van het type microfoon, weet je welk type microfoon je nodig hebt. Daarna is het een kwestie van naar de individuele specificaties te kijken en de microfoon te kopen die het best bij je activiteiten past.

Kijk nog eens rustig onze top 5 microfoons hieronder, en laat me zeker weten welke model jouw favoriet is! 🎙️

Was dit artikel behulpzaam?