De Beste Versterker Mag Niet Ontbreken in je Hifi-Systeem

Jasmijn Roekaerts

Geschreven door: Jasmijn Roekaerts

Het centrum van je geluidssysteem.

De Beste Versterker Mag Niet Ontbreken in je Hifi-Systeem

Als je een hifi-installatie hebt of aan het samenstellen bent, weet je waarschijnlijk dat een goede versterker in je systeem broodnodig is. De beste versterker is het middelpunt van je hifi-wereld, het kloppende hart van je systeem. 💓

Maar koop niet zomaar de eerste de beste versterker die je tegenkomt. Er zijn verschillende soorten versterkers op de markt en je let best op enkele belangrijke zaken bij je aankoop. Die info vind je allemaal in onze koopgids hieronder, net als onze top 5 versterkers momenteel op de markt!

auna AMP-4000 DAB HiFi stereo versterker

auna AMP-4000 DAB HiFi stereo versterker
Vermogen: Vermogen: 400 Watt
Optische ingangen: 1
Vermogen: Vermogen: 400 Watt
Minimale frequentie: 50
Maximale frequentie: 60
Hi-res audio: Nee
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Sonos Connect

Sonos Connect
Optische ingangen: 1
Minimale frequentie: 20
Maximale frequentie: 20
Hi-res audio: Nee
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Auna AV2-CD508

Auna AV2-CD508
Vermogen: Vermogen: 125 Watt
Optische ingangen: 0
Vermogen: Vermogen: 125 Watt
Minimale frequentie: 20
Maximale frequentie: 20000
Hi-res audio: Nee
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Beste versterker koopgids: hoe maak je de beste koop?

Als je je afvraagt waar je moet beginnen met je zoektocht naar een gloednieuwe versterker, of als je nog niet zo ver bent en je afvraagt welk type versterker voor jou het meest geschikt is, lees dan hieronder verder! 🔽

Type versterkers

Geïntegreerde versterker

De geïntegreerde versterker is de meest eenvoudige, handige en ruimtebesparende optie, waarbij zowel voor- als eindversterking in één chassis zijn ondergebracht. Dit betekent dat alles op elkaar is afgestemd, waardoor je jezelf het werk bespaart dat komt kijken bij het afstemmen van afzonderlijke versterkers.

De algemene regel in hifi is wel dat het opsplitsen van elke fase van het muziekreproductietraject in een eigen, afzonderlijke eenheid, je een beter totaalgeluid geeft.

Voorversterker

Een voorversterker heeft als taak het lage audiosignaal van je muziekbron op te vangen en voor te bereiden op de volgende versterkingsfase. Sommige toestellen hebben een voorversterker ingebouwd, zodat een opzichzelfstaande variant niet nodig is voor je installatie.

Eindversterker

De eindversterker neemt het zwakke signaal van de voorversterker over en geeft het de extra dynamiek die nodig is om het door de luidsprekers te laten klinken.

Bij deze laatste twee types wordt de voorversterking gescheiden van de eindversterking. Het idee is om de gevoelige voorversterkerschakelingen (en de gevoelige audiosignalen die erdoor stromen) weg te houden van de elektrisch lawaaierige eindversterkersectie met hoge stroomsterkte.

De meest voor de hand liggende manier om een voor- en eindversterker te kiezen die goed samenwerken, is door binnen het assortiment van één merk te blijven. Deze zijn afgestemd om goed samen te werken.

Als je van plan bent om van de piste af te wijken en te gaan mixen en matchen, moet je je ervan bewust zijn dat sommige combinaties beter samenwerken dan andere. De beste manier om erachter te komen wat goed met elkaar werkt, is via trial and error.

Systeemafstemming

De samenwerking tussen een versterker en speakers is uiterst belangrijk, en er zijn een paar dingen die je in overweging moet nemen om ervoor te zorgen dat ze elkaar net zo goed aanvullen als sterke kaas en een lekkere wijn.

Het uitgangsvermogen (aangeduid in watt) is een belangrijk gegeven bij een versterker. Het staat voor hoe luid de versterker muziek wegpompt. Een grotere kamer heeft een hoger wattage nodig. Je koopt echter geen 100 watt versterker om enkel meer volume te krijgen.

Het verschil in volume tussen een 50 en 100 watt versterker is vrij verwaarloosbaar via dezelfde speakers. Het relevante verschil is dat de 100 watt een hoger dynamisch bereik heeft, alsook meer clean headroom. Dit is het vermogen om plotselinge muziekstoten met kracht en gemak af te spelen, zonder vervorming.

Het partnerschap tussen een speaker en versterker heeft niet alleen te maken met het uitgangsvermogen van een versterker, maar ook met impedantie (gemeten in ohm) en gevoeligheid (aangegeven in dB).

De gevoeligheid van een speaker is een maatstaf voor het volume dat hij produceert bij een bepaald ingangssignaal. Hieronder ga ik dieper in op het begrip impedantie.

Speaker in beeld

De beste manier om het uitgangsvermogen van een versterker te meten, is door deze aan te sluiten op een weerstand van 8 ohm en het vermogen te meten op het moment voordat je vervorming begint te horen.

Een andere manier om de kracht van een versterker te meten is door het uitgangsvermogen bij 8 ohm te vergelijken met dat bij 4 ohm. Een goede versterker verdubbelt zijn uitgangsvermogen tenminste naarmate de impedantie halveert.

Impedantie

Ohm is een maat voor de weerstand, dus impedantie is een maatstaf voor hoe moeizaam de versterker de speaker aanstuurt.

Audioversterkers zijn gewoonlijk ontworpen om te werken met een weerstand van 4, 8 of 16 ohm. Een versterker is op zijn best – waarbij hij maximaal vermogen naar de speaker stuurt – wanneer alle impedanties gelijkmatig zijn afgestemd. Denk aan een 4 ohm speaker op een 4 ohm versterkerinstelling.

Als de totale impedantie van de speakers te hoog is, neemt het aan de luidsprekers geleverde vermogen af. Als de totale impedantie van de speakers te laag is, is het vermogen dat aan de speakers wordt geleverd hoger, waardoor de speakers overbelast raken en de versterker beschadigd kan raken.

Frequentiebereik

De meeste moderne versterkers hebben een frequentiebereik van 20 Hz tot 20.000 Hz. Dit frequentiebereik van een audioversterker wordt de bandbreedte genoemd. Een goed ontworpen en gebouwde versterker bereikt zelfs 5 Hz tot 50.000 Hz bereiken.

Het eerste getal in een frequentieresponsspecificatie verwijst naar de diepste basfrequentie die de versterker weergeeft. Hoe lager dit getal, hoe beter. Het tweede getal verwijst naar de hoogste frequentie die de versterker aankan. Ook hier geldt: hoe hoger, hoe beter.

Connecties

Alle versterkers hebben RCA-ingangen, die dienen voor de meest gebruikelijke bronnen. Een van die RCA-aansluitingen is soms een phono-ingang, speciaal ontworpen voor aansluiting op een platenspeler en om de zeer lage signaalniveaus aan te kunnen die voor zo'n bron vereist zijn.

Dan zijn er nog de driepins-XLR-aansluitingen, die gebalanceerde audiosignalen overbrengen. Deze zijn meestal te vinden in een opnamestudio en de duurdere modellen. Het belangrijkste voordeel ervan is dat ze hoge niveaus van elektrische ruis weigeren en dus het meest zinvol zijn bij gebruik in omgevingen met elektrische ruis of zeer lange kabellengtes (10 meter of meer).

Platenspeler ingezoomd op arm

De meeste versterkers, ook sommige budgetmodellen, zijn nu ook uitgerust met een digitaal-naar-analoog-omzetter (DAC) – en dus digitale ingangen – om hun veelzijdigheid te vergroten.

Optische aansluitingen brengen een digitaal signaal van het ene apparaat naar het andere via glasvezelkabels en laserlicht, terwijl de eveneens gangbare coaxiale S/PDIF's signalen elektrisch overbrengen. Usb-ingangen, die er in verschillende vormen zijn, zijn vaak ook aanwezig om je usb-stick, laptop of externe harde schijf aan sluiten.

Wat de uitgangen betreft: zorg vooral dat je genoeg hebt als je ook van plan bent de beste subwoofer toe te voegen. Deze voegt extra sonische kracht toe aan je systeem.

Tape-uitgangen zijn uitgangen met een vast lijnniveau die niet beïnvloed worden door de volumeregelaar van de versterker. Deze sturen een signaal op vol niveau naar de aangesloten set.

Maar een van de meest voorkomende uitgangen is de 3,5 mm of 6,3 mm koptelefoonuitgang voor het aansluiten van je favoriete koptelefoon weliswaar, en is vaak te vinden op het voorpaneel van de versterker.

Sommige versterkers hebben ook twee sets speakeraansluitingen – meestal aangeduid met zone A en B of 1 en 2 – waarmee je twee paar speakers tegelijk aansluit (in verschillende kamers bijvoorbeeld). Dit heeft mogelijk een nadelig effect op de prestaties, omdat het vermogen van de versterker op meerdere manieren wordt gedeeld.

Bi-amping

Er is ook de optie van bi-amping, waarvoor je tenminste twee eindversterkers nodig hebt en wat meer kabels. Het idee is dat elke versterker bepaalde frequenties of kanalen voor zijn rekening neemt, in plaats van één versterker die alles doet.

Plaatsing

De ondergrond waar je versterker op staat maakt een wereld van verschil voor zijn prestaties. Ik raad je aan om hem op een speciaal hifi-meubel te plaatsen.

Let niet enkel op het uiterlijk bij je keuze van een meubel, want verschillende materialen hebben verschillende akoestische eigenschappen. Over het algemeen stimuleren glazen planken de kit om naar voren te klinken, terwijl houten steunen meestal leiden tot een warmere en meer afgeronde balans.

Al dat vermogen in de versterker kan een behoorlijke temperatuur opbouwen, dus het is ook belangrijk om een versterker een paar centimeter ademruimte te geven vanaf de muur om te voorkomen dat hij oververhit raakt. 🥵

Let op: heb je de beste homecinema-set, dan heb je misschien geen aparte versterker nodig. Deze is hier in sommige gevallen bij inbegrepen.

De 5 beste versterkers onder elkaar

1. auna AMP-4000 DAB HiFi stereo versterker

1. auna AMP-4000 DAB HiFi stereo versterker
Vermogen: Vermogen: 400 Watt
Wifi: Geen Wi-Fi
Bluetooth: Ja
Bluetoothbereik: 5000 meter
Afmetingen (b x h x d): 430 x 125 x 245 mm
Optische ingangen: 1
RCA-Tulp ingangen: 0
Phono-ingang: Ja
Coaxiale ingangen: 2
Bi-Wiring: Nee
Koptelefoon aansluiting: Nee
USB aansluiting: 1
Vermogen: Vermogen: 400 Watt
Minimale frequentie: 50
Maximale frequentie: 60
Hi-res audio: Nee

2. Sonos Connect

2. Sonos Connect
Wifi: Ja
Bluetooth: Ja
Afmetingen (b x h x d): 74 x 136 x 140 mm
Optische ingangen: 1
RCA-Tulp ingangen: 2
Phono-ingang: Ja
Coaxiale ingangen: 1
Bi-Wiring: Nee
Koptelefoon aansluiting: Nee
USB aansluiting: 0
Minimale frequentie: 20
Maximale frequentie: 20
Hi-res audio: Nee

3. Auna AV2-CD508

3. Auna AV2-CD508
Vermogen: Vermogen: 125 Watt
Wifi: Geen Wi-Fi
Bluetooth: Nee
Bluetoothbereik: 0 meter
Afmetingen (b x h x d): 190 x 329,9 x 530,01 mm
Optische ingangen: 0
RCA-Tulp ingangen: 0
Phono-ingang: Nee
Coaxiale ingangen: 0
Bi-Wiring: Nee
Koptelefoon aansluiting: Nee
USB aansluiting: 1
Vermogen: Vermogen: 125 Watt
Minimale frequentie: 20
Maximale frequentie: 20000
Hi-res audio: Nee
Totaal uitgangsvermogen RMS 4 OHM: 125 W
Totaal uitgangsvermogen RMS 8 OHM: 125 W

4. Sonos Amp

4. Sonos Amp
Vermogen: Vermogen: 125 Watt
Wifi: Ja
Bluetooth: Nee
Bluetoothbereik: 0 meter
Afmetingen (b x h x d): 217 x 64 x 217 mm
Optische ingangen: 1
RCA-Tulp ingangen: 2
Phono-ingang: Nee
Coaxiale ingangen: 1
Bi-Wiring: Nee
Koptelefoon aansluiting: Nee
USB aansluiting: 1
Vermogen: Vermogen: 125 Watt
Impedantie: 8 ohm
Minimale frequentie: 20
Maximale frequentie: 20000
Hi-res audio: Ja
Totaal uitgangsvermogen RMS 4 OHM: 125 W
Totaal uitgangsvermogen RMS 8 OHM: 125 W

5. Sunbuck 2500W 220V Audio Eindversterker Bluetooth Hifi Luidspreker 4 Microfoon Afstandsbediening Ondersteuning Fm usb Sd-kaart DC12V

5. Sunbuck 2500W 220V Audio Eindversterker Bluetooth Hifi Luidspreker 4 Microfoon Afstandsbediening Ondersteuning Fm usb Sd-kaart DC12V
Vermogen: Vermogen: 2500 Watt
Wifi: Geen Wi-Fi
Bluetooth: Ja
Bluetoothbereik: 25000 meter
Afmetingen (b x h x d): 250 x 80 x 190 mm
Optische ingangen: 0
RCA-Tulp ingangen: 2
Phono-ingang: Ja
Coaxiale ingangen: 0
Bi-Wiring: Nee
Koptelefoon aansluiting: Ja
USB aansluiting: 1
Vermogen: Vermogen: 2500 Watt
Impedantie: 8 ohm
Minimale frequentie: 20
Maximale frequentie: 20000
Hi-res audio: Nee
Totaal uitgangsvermogen RMS 4 OHM: 1000 W
Totaal uitgangsvermogen RMS 8 OHM: 1250 W

Veelgestelde vragen over versterkers

Hoe weet je dat de speakers passen bij de versterker?

De ideale match is om het nominale vermogen per kanaal van de versterker overeen te laten komen met het nominale vermogen van de speakers. Als de versterker 100 watt per kanaal levert aan speakers met een impedantie van 8 ohm, dan ga je best op zoek naar speakers van 8 ohm die 100 watt verdragen.

Hoe sluit je speakers aan op een versterker?

Het belangrijkste is dat je de draden correct aansluit op zowel de versterker als de speakers. Verbind de positieve speakeraansluiting (rood) op de versterker met de positieve aansluiting op de speaker, en hetzelfde geldt voor de negatieve aansluitingen op alle apparatuur. Als het goed is, zijn de speakers in phase, wat betekent dat ze op dezelfde manier werken.

Als één van deze aansluitingen omgekeerd is (positief op negatief in plaats van positief op positief), dan zijn de speakers out of phase, wat ernstige problemen met de geluidskwaliteit kan veroorzaken. Componenten raken niet altijd beschadigd, maar je gaat wel het verschil in output horen.

Wat is GND bij een versterker?

De aarding van een versterker verwijst naar de aardingsdraad die op een veilige manier de minste elektrische weerstand biedt ten opzichte van de aarding van het chassis of de aarde om de kans op elektrocutie te minimaliseren. Versterkers worden meestal geaard via de aansluitingen van het stopcontact en/of de voeding.

Moet ik mijn soundbar aansluiten op een versterker?

In de meeste gevallen heb je geen versterker nodig voor je soundbar. De meeste soundbars zijn actief en hebben daarom de extra versterking van een versterker of ontvanger niet nodig, omdat ze beiden een ingebouwde versterker hebben. Passieve soundbars zijn daarentegen speciaal gebouwd om te integreren met een versterker.

Welke versterker moet ik kopen?

Dat is natuurlijk aan jou en je budget; iedereen is uniek. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste versterkers. Zo kun jij de beste keus maken.

VermogenOptische ingangenRCA-Tulp ingangenPhono-ingangCoaxiale ingangen
1auna AMP-4000 DAB HiFi stereo versterkerVermogen: 400 Watt10Ja2
2Sonos ConnectVermogen: 400 Watt12Ja1
3Auna AV2-CD508Vermogen: 125 Watt00Nee0
4Sonos AmpVermogen: 125 Watt12Nee18 ohm
5Sunbuck 2500W 220V Audio Eindversterker Bluetooth Hifi Luidspreker 4 Microfoon Afstandsbediening Ondersteuning Fm usb Sd-kaart DC12VVermogen: 2500 Watt02Ja08 ohm

auna AMP-4000 DAB HiFi stereo versterker

Vermogen: Vermogen: 400 Watt

Optische ingangen: 1

RCA-Tulp ingangen: 0

Phono-ingang: Ja

Coaxiale ingangen: 2

Sonos Connect

Vermogen: Vermogen: 400 Watt

Optische ingangen: 1

RCA-Tulp ingangen: 2

Phono-ingang: Ja

Coaxiale ingangen: 1

Auna AV2-CD508

Vermogen: Vermogen: 125 Watt

Optische ingangen: 0

RCA-Tulp ingangen: 0

Phono-ingang: Nee

Coaxiale ingangen: 0

Sonos Amp

Vermogen: Vermogen: 125 Watt

Optische ingangen: 1

RCA-Tulp ingangen: 2

Phono-ingang: Nee

Coaxiale ingangen: 1

Impedantie: 8 ohm

Sunbuck 2500W 220V Audio Eindversterker Bluetooth Hifi Luidspreker 4 Microfoon Afstandsbediening Ondersteuning Fm usb Sd-kaart DC12V

Vermogen: Vermogen: 2500 Watt

Optische ingangen: 0

RCA-Tulp ingangen: 2

Phono-ingang: Ja

Coaxiale ingangen: 0

Impedantie: 8 ohm

Conclusie

Hoewel iedereen van plug-and-play set-ups houdt, komt er meer bij kijken om het beste uit versterkers te halen dan ze gewoon in een hifi-rek te plaatsen, luidsprekers aan te sluiten en wild met de volumeknop te spelen.

In de koopgids heb je hopelijk de antwoorden gekregen die je zocht. Indien je nog met vragen zit, laat het ons weten! En vertel er ook ineens bij welke versterker jouw favoriet is uit onze top 5! 😉

Was dit artikel behulpzaam?