De Beste Gaming-microfoon voor Gaming en Livestreaming

Eden van der Veeken

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Julian Koops

23 min. leestijd

Roger, roger ...

De Beste Gaming-microfoon voor Gaming en Livestreaming

Mijn gaming-headset bleek niet ideaal voor in-game-communicatie. Toen ik besloot mijn games op te nemen was die headset al helemaal niet meer geschikt. Daarom neem ik nu op met mijn favoriete gaming-microfoon. Na lang onderzoek weet ik precies hoe je de beste gaming-microfoon kiest!

Wat de beste gaming-microfoon voor je is, hangt van meerdere aspecten af. Waarvoor gebruik je de microfoon? Wat vind je belangrijk? Hoe groot is je budget? Geen zorgen, in de koopgids in dit artikel neem ik alles met je door.

Bovendien vind je hier onze top 5 om je verder te helpen. Zo is onze winnaar Rode NT1 5th Gen geschikt voor wie het beste van het beste zoekt. En is onze #3 Trust Mantis GXT232 perfect voor iedereen met een kleiner budget. Laten we eerst eens kijken naar onze top 2. 👇

#1 Rode NT1 5th Gen
Dé beste gaming-microfoon van 2024

Onze score: 9,0

Rode NT1 5th Gen Black vooraanzicht

Opzoek naar de beste gaming-microfoon op de markt? Dan is dit jouw microfoon! Er hangt een stevig prijskaartje aan, maar daar krijg je een hoop voor terug!

Met zijn metalen behuizing en zijn uitstekende prestaties is deze microfoon een échte krachtpatser, van buiten én van binnen!

Type microfoon: Condensator
Richtingskarakteristiek: Cardioïde
Aansluiting: XLR (en usb)

Frequentiebereik: 20 Hz - 20 kHz
Maximale sample rate: 192 kHz
Bitdiepte: 32 bit

#2 Blue Yeti Blackout
Beste koop gaming-microfoon van 2024

Onze score: 9,0

Blue Yeti Blackout

Heb je graag een goede gaming-microfoon met een goede opnamekwaliteit, maar wil je niet al te veel geld uitgeven? Dan is de Blue Yeti Blackout de juiste keuze!

Deze microfoon is het beste dat er te krijgen is in deze prijscategorie. Het biedt een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. 

Type microfoon: Condensator
Richtingskarakteristiek: Cardioïde, Bidirectioneel, Omnidirectioneel
Aansluiting: Usb

Frequentiebereik: 20 Hz - 20 kHz
Maximale sample rate: 48 kHz
Bitdiepte: 16 bit

De 5 beste gaming-microfoons in een oogopslag

  1. Rode NT1 5th Gen – De beste gaming-microfoon op de markt.
  2. Blue Yeti Blackout – De beste koop gaming-microfoon met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.
  3. Trust Mantis GXT232 – De beste gaming-microfoon voor een klein budget.
  4. Elgato Wave DX – De beste gaming-microfoon met een dynamische transducer.
  5. Easypix My Studio Draadloze Microfoon Duo – De beste gaming-microfoon met een draadloze verbinding.

Waarom een gaming-microfoon?

Een gaming-microfoon is een speciaal ontworpen microfoon die voornamelijk wordt gebruikt door gamers om hun stem op te nemen en/of te communiceren tijdens het spelen van videogames.

Deze microfoons zijn bedoeld om heldere en duidelijke spraakopnames te bieden, zodat je gemakkelijk communiceert met je game-teamleden tijdens multiplayer-games, of om je stem op te nemen voor livestreaming, contentcreatie of andere doeleinden.

Het is een waardevolle aanwinst voor elke gamer die serieus bezig is met in-game-communicatie, streaming of contentcreatie. In tegenstelling tot standaard headsets bieden gaming-microfoons een superieure opnamekwaliteit en geavanceerde functies die de gebruikerservaring naar een hoger niveau tillen.

Met een gaming-microfoon lever je kristalheldere stemmen tijdens voice chat, wat essentieel is voor effectieve communicatie met teamgenoten tijdens spannende multiplayer games. Dit versterkt de samenwerking, tactische strategieën en het plezier van het spel.

Voor streamers en contentmakers bieden gaming-microfoons professionele audio-opnamekwaliteit, waardoor ze hoogwaardige live-uitzendingen verzorgen en video's produceren die hun publiek aantrekken en boeien.

Vrouw gamet en streamt dit

De beste gaming-microfoons, gedetailleerd.


Type microfoon: Condensator
Richtingskarakteristiek: Cardioïde
Aansluiting: XLR (en usb)
Frequentiebereik: 20 Hz - 20 kHz
Maximale sample rate: 192 kHz
Bitdiepte: 32 bit

Zo'n twintig jaar geleden bracht Rode de eerste NT1-microfoon uit. De Rode NT1-microfoons zijn altijd al geliefd geweest en inmiddels zitten we aan de vijfde generatie. En dat is niet voor niets.

De NT1 5th Gen voelt robuust en goed gebouwd aan, maar hij weegt minder dan hij eruit ziet. De microfoon weegt 308 gram.

Rode NT1 5th Gen Black met shockmount en popfilter

De NT1 oogt niet alleen van hoge kwaliteit, maar hij is het ook. Qua exterieur in interieur. De microfoon ziet er robuust uit maar kan met zijn maximale geluidsdruk van 142 dB ook prima tegen een goede geluidstoot. Daarmee is hij praktisch geschikt voor alle geluidsbronnen.

Zet jij je speakers tijdens het gamen op standje 100 zodat je de game-explosies bijna voelt? Geen probleem. 😉

Qua interieur verdient de NT1 zijn plek op #1 ook dubbel en dwars. De NT1 is een condensator microfoon met een cardioïde richtingskarakteristiek.

Voor deze (aardig hoge) prijs, zou het mooi zijn als je kunt kiezen tussen verschillende richtingen, maar gelukkig is de cardioïde richting ideaal voor een gaming-microfoon. Bovendien maakt de microfoon op andere vlakken meer dan goed.

Jongen neemt audio op met de Rode NT1 5th Gen

De opnamekwaliteit van deze microfoon is werkelijk waar subliem! Met het frequentiebereik van 20 Hz tot 20 kHz neemt de NT1 alle voor ons hoorbare tonen op. Bovendien neem je audio in hi-res-kwaliteit op, want deze microfoon heeft een maximale sample rate van 192 kHz en een bitdiepte van 32 bit.

Zeker de bitdiepte van 32 bit is een applausje waard, want daarbij alleen daarmee al onderscheidt de NT1 zich van de andere microfoons in onze top 5.

En iets waarmee de Rode NT1 zich onderscheidt van vrijwel iedere andere microfoon is de mogelijkheid om de microfoon zowel aan te sluiten via usb als via XLR. Ga je voor gemak? Prima! Sluit je liever meer dan één microfoon (via een audio-interface of mixer) aan? Ook geen probleem!

Dit alles komt samen met een opbergtasje, een schockmount, een popfilter en een usb- en XLR-kabel. Dat hoef je in ieder geval niet meer aan te schaffen!

Wat we goed vinden:

  • Opnemen in hi-res (met 32 bit(😱) en 192 kHz)
  • Een hoge maximale geluidsdruk
  • Neemt op in het volledig hoorbare frequentiebereik
  • Aan te sluiten via zowel usb als XLR
  • Komt met meerdere accessoires

Wat we minder goed vinden:

  • Aardig prijskaartje
  • Geen schakelbare richtingskarakteristiek

Type microfoon: Condensator
Richtingskarakteristiek: Bidirectioneel, Cardioïde, Omnidirectioneel
Aansluiting: Usb
Frequentiebereik: 20 Hz - 20 kHz
Maximale sample rate: 48 kHz
Bitdiepte: 16 bit

Blue was een van de eerste merken die kwam met usb-microfoons voor gamers en streamers en dat zie je terug aan de vele weldoordachte opties die de Blue Yeti Blackout biedt.

Close-up van Blue Yeti Blackout in een studio

De Blue Yeti Blackout is een condensator microfoon en als je de Blue Yeti Blackout vergelijkt met de Rode NT1 5th Gen is er iets dat je waarschijnlijk gelijk opvalt. Waar de NT1 een strak design heeft, heeft de Blackout een speels design met wat knoppen.

En die knoppen zitten er niet alleen voor puur het speelse design, deze hebben een specifieke functie. Dit is een van die weldoordachte opties waar ik het over had.

Met de knoppen heb je het opnameproces volledig onder controle tijdens het opnemen zelf. Monitor je stem zonder latency. 1Franck, Sonus Magazine (2021). 'Wat is latency (audio vertraging) en hoe verbeter je het') v

Dit doe je via de hoofdtelefoonuitgang in de microfoon zelf. Pas de gevoeligheid van microfoon aan of neem een pauze door op de mute-knop te drukken.

Hier blijft het niet bij. De Yeti Blackout biedt maar liefst drie verschillende richtingen om tussen te schakelen: cardioïde, bidirectioneel en omnidirectioneel. Dit is weer één van de weldoordachte functies.

We hebben hier te maken met een usb-microfoon. Handig: inpluggen en klaar is kees! Maar wil je eens een gast uitnodigen en deze opnemen, dan zit je in veel gevallen niet goed met een usb-microfoon.

Daar maakt de Yeti Blackout korte metten mee. Schakel naar de bidirectionele richting als je ook de tegenovergestelde richting wil opnemen of gebruik de omnidirectionele richting om alles om je heen op te nemen.

Man gamet en spreekt in de Blue Yeti Blackout microfoon

Wat betreft de opnamekwaliteit zijn er nog wat verbeterpunten. De Yeti Blackout neemt dan wel het volledige frequentiebereik op en heeft een prima maximale geluidsdruk van 120 dB, maar de microfoon neemt op met een bitdiepte van 16 bit en een maximale sample rate van 48 kHz op in cd-kwaliteit2Chris Hermansen, Opensource.com (2018). 'Does hi-res audio sound better than CD quality?'.

Cd-kwaliteit is in principe prima, maar alles bij elkaar genomen mag je wat meer verwachten van de microfoon. De opnames zijn af en toe een beetje schel en klinken hol. Ook is er ruis hoorbaar. Hier ligt nog wat verbetering.

Dit alles komt inclusief een usb-kabel en een Blue tafelstatief. De microfoon is hiervan los te schroeven en te gebruiken op andere standaarden, zoals een microfoonarm. Ook een popfilter past prima.

Wil je een shockmount aanschaffen? Houd er dan rekening mee dat door het ontwerp van de Yeti Blackout alleen de (relatief dure) Blue Radius III shockmount te gebruiken is, en een universele shockmount niet werkt.

Desondanks kan ik zeggen dat de prijs-kwaliteitverhouding meer dan in orde is. Er zijn maar weinig microfoons die dit alles bieden voor deze prijs.

Wat we goed vinden:

  • Veel extra handige opties voor tijdens het opnemen
  • Heeft meerdere richtingskarakteristieken
  • Neemt op in het volledige frequentiebereik
  • Goede prijs-kwaliteitverhouding

Wat we minder goed vinden:

  • De opnamekwaliteit kan beter
  • Alleen compatibel met een relatief prijzige shockmount

Type microfoon: Condensator
Richtingskarakteristiek: Omnidirectioneel
Aansluiting: Usb
Frequentiebereik: 50 Hz - 16 kHz
Maximale sample rate: 44,1 kHz
Bitdiepte: 16 bit

Wie op zoek is naar een prima gaming-microfoon voor een klein prijsje, is op zoek naar de Trust Mantis GXT232!

Trust GXT 232 Mantis in een driepootstatief en met een popfilter

Als je naar de GXT232 kijkt, zie je een vrij simpele microfoon. Geen luxe, geen speels design, geen extra functieknoppen. Geen poespas. De microfoon doet wat het moet doen, geluid opnemen. Dat maakt het een simpel-ogend, maar ook een zeer lichte microfoon van slechts 120 gram. Handig als je hem mee wilt nemen! 😄

Deze condensator microfoon komt ook met een enkele richtingskarakteristiek: omnidirectioneel. Gezien het hier om een gaming-microfoon gaat, had ik hier zelf liever een cardioïde richting gezien, omdat je als gamer vaak de enige bent die in de microfoon spreekt en al het geluid eromheen vaak overbodig of zelfs storend is.

Aan de andere kant, met de omnidirectionele richting zijn de mogelijkheden groter. Wil je met twee of zelfs drie man in de microfoon spreken? Dan kan dat! Er valt wat voor te zeggen.

En bij een 'geen-poespas-microfoon' behoren ook geen lastige aansluitingen of programma's. Simpelweg plug-and-play! So far so good.

Waar het uiteindelijk echt om draait, is de opnamekwaliteit. Voor deze prijs mag je niet je van het verwachten. En de bitdiepte van 16 bit en de maximale sample rate van 44,1 kHz passen hier prima bij, maar desondanks had ik liever een iets groter frequentiebereik dan 50 Hz tot 16 kHz gezien.

De kwaliteit is voor het praktische aspect goed genoeg, en ook voor streaming is het te gebruiken, maar je kan niet de meest heldere klanken verwachten.

Gamende en lachende man zit in een stoel met daarvoor op tafel de Trust Mantis GXT232

Wil je een zeer goede opnamekwaliteit? Dan raad ik je aan een van de andere microfoons in dit rijtje te bekijken. Overweeg bijvoorbeeld onze #2: de Blue Yeti Blackout die het wint op het gebied van prijs-kwaliteitverhouding.

Voor dit geld krijg je overigens het totaalpakketje. De GXT 232 komt inclusief popfilter, shockmount en tafelstatief! Iets wat vaak alles bij elkaar al net zoveel kost als de microfoon. Dan zie je de kleine dingetjes al wat sneller door de vingers. 🙈

Wat we goed vinden:

  • Mooi geprijsd: ideaal voor iedereen met een klein budget
  • Komt met alle benodigdheden
  • Makkelijk in gebruik

Wat we minder goed vinden:

  • Heeft een omnidirectionele richtingskarakteristiek
  • De opnamekwaliteit is matig

Type microfoon: Dynamisch
Richtingskarakteristiek: Cardioïde
Aansluiting: XLR
Frequentiebereik: 50 Hz - 15 kHz
Maximale sample rate: 96 kHz
Bitdiepte: 24 bit

De Elgato Wave DX is de enige dynamische microfoon in de top 5. Heb jij de voorkeur voor een dynamische gaming-microfoon? Dan komt de Wave DX om de hoek kijken!

Elgato Wave DX

Er is een reden dat veel gaming-microfoons op de markt condensator microfoons zijn. Condensator microfoons bieden vaak een groter frequentiebereik en een gedetailleerder geluid. Maar daar doet deze dynamische microfoon niet per se aan onder.

Bovendien is een dynamische microfoon handig voor iedereen die meer wil opnemen dan enkel spraak. Neem je ook graag muziek op? Dat kan. De Wave DX kan prima tegen een stootje, letterlijk en figuurlijk.

De cardioïde richtingskarakteristiek sluit netjes aan op de behoefte van de meeste gamers die een gaming-microfoon gebruiken. Daarnaast valt er ook niets te klagen over de bitdiepte van 24 bit en de maximale sample rate van 96 kHz. De microfoon neemt hiermee audio op in hi-res kwaliteit: top als je het mij vraagt.

Ik ben zeker tevreden over de opnamekwaliteit. Het geluid van spraak neemt de DX helder op zonder vervormingen of onnatuurlijke klanken. Maar ook hier geldt dat ik liever een groter frequentiebereik gezien had.

Daarnaast gaat het ook om een XLR-aansluiting. Wil je opnemen met de Wave DX, dan is ook nog een audio-interface of mixer nodig. En hoewel de DX niet super duur is, drijft dit de prijs op.

Man lacht en spreekt in de Elgate Wave DX

Klinkt de Elgato Wave DX nog steeds aantrekkelijk en heb je interesse? Dan heb ik goed en slecht nieuws. Het goede nieuws: voor een prima bedrag heb je een goede dynamische microfoon met een strak design.

Het slechte nieuws: naast de audio-interface of mixer die nodig is, krijg je bij deze microfoon, in tegenstelling tot de al besproken microfoons 0 accessoires. Zelfs de XLR-kabel dien je nog aan te schaffen. 😅

Wat we goed vinden:

  • Kan goed tegen een stootje
  • Neemt op in hi-res kwaliteit
  • Heeft een heldere opnamekwaliteit zonder onnatuurlijke klanken
  • Komt in een mooi strak jasje

Wat we minder goed vinden:

  • Werkt enkel in combinatie met een audio-interface of mixer
  • Komt zonder enige accessoires

Type microfoon: Condensator
Richtingskarakteristiek: Cardioïde
Aansluiting: Draadloos
Frequentiebereik: 48 Hz - 20 kHz
Maximale sample rate: 48 kHz
Bitdiepte: 16 bit

Geen zin in geprusts met kabels? Graag een microfoon die je gemakkelijk meeneemt? Of om welke andere reden dan ook een voorkeur voor een draadloze gaming-microfoon? Kijk niet verder dan de Easypix My Studio Draadloze Microfoon Duo

Easypix My Studio Draadloze Microfoon Duo

Laten we eens beginnen met het design, want dat wijkt overduidelijk behoorlijk af van de microfoons hierboven.

De My Studio microfoon is een microfoon-setje. In het opberg- / oplaaddoosje zitten twee cardioïde condensator microfoons die tegelijkertijd de zenders (voor het versturen van de audio-opname) zijn, een ontvanger (voor het ontvangen van de audio-opname van de zenders) en twee windkapjes.

Ook ontvang je een oplaadkabel, 3,5 mm-kabel en een usb-kabel. Waarom al deze kabels? Omdat de My Studio microfoons ontzettend wijd inzetbaar zijn. Het microfoon duo is compatibel met camera’s, smartphones, tablets, computers en elk apparaat met een audio-ingang.

Dit maakt het overigens niet alleen een goede gaming-microfoon, maar een goede allround-microfoon. Een goede microfoon? Ja zeker!

Het heeft niet de meest denderende opnamekwaliteit, daarvoor moet je toch echt bij de #1 zijn, maar met een bijna volledig frequentiebereik van 48 Hz tot 20 kHz, een bitdiepte van 16 bit en een maximale sample rate van 48 kHz, valt er niets te klagen. Zeker als je kijkt naar de grootte van de microfoons.

Bovendien krijg je twee microfoons. Zo neem je niet alleen jezelf op, maar ook een gast. Door het type microfoon hoef je ook geen shockmount of statief aan te schaffen. Klik de microfoon aan je shirt en je bent ready to go.

MyStudio Draadloze MIC DUO

Er zijn helaas niet alleen meer voordelen te benoemen. Allereerst is het nadeel van alle draadloze microfoons dat je ze moet opladen. De batterijduur is zo'n 10 uur per lading, dit is waarschijnlijk voldoende, maar je dient altijd te controleren of de batterij vol genoeg is voor de gewenste duur van opname.

Ook is de maximale geluidsdruk 100 dB. Dit is vaak voldoende voor normale tonen, maar pas op bij harde geluiden.

Al met al is het een toppertje onder de draadloze gaming-microfoons met een goede prijs, zeker als je weet dat je voor deze prijs in feite twee microfoons krijgt.

Wat we goed vinden:

  • Geen gedoe met kabels
  • Het microfoon duo is wijd inzetbaar
  • Biedt een goede opnamekwaliteit
  • Komt met alles wat je nodig hebt
  • Is goed geprijsd

Wat we minder goed vinden:

  • Heeft een beperkte gebruiksduur vanwege de batterij
  • Heeft een maximale geluidsdruk van 100 dB

Koopgids

In onze top 5 staan wellicht een aantal termen die op dit moment als kant-en-klare-blabla klinken.

Het is belangrijk om te begrijpen wat deze termen inhouden, want pas als je begrijpt waar je allemaal rekening mee dient te houden bij het kopen van een gaming-microfoon, is het mogelijk om de beste gaming-microfoon voor jezelf te vinden.

Gelukkig weet ik genoeg over gaming-microfoons en alles wat daarbij komt kijken. In de koopgids neem ik alles met je door wat belangrijk is om te weten als je een gaming-micrfoon aanschaft. 😄

Type gaming-microfoon

Een van de eerste keuzes om te maken is het type microfoon dat het meest geschikt is voor je.

Het type microfoon wordt in sommige gevallen ook aangegeven als het soort transducer. Transducer betekent omvormer en in de basis zijn er drie manieren van 'omvormen' van geluid naar een digitaal signaal: hetgeen dat een microfoon doet.

Die drie manieren zijn te omschrijven als drie types: dynamische microfoons, condensator microfoons en ribbon microfoons. Ribbon microfoons bespreek ik niet, omdat deze vrijwel nooit meer voorkomen en de andere twee ook geschikter zijn om te gebruiken als gaming-microfoon.

Twee verschillende microfoons in een standaard

Dynamische microfoons

Dynamische microfoons bestaan uit een membraan, spoel en een magneet. Het membraan pikt de geluidsgolven op. Bij een dynamische microfoon is het membraan verbonden met een spoel.

Door de veranderingen in de luchtdruk (geluid), beweegt het membraan, wat de spoel in beweging zet. Zo ontstaat er tussen de spoel en de magneet een elektrisch signaal. Dit signaal zet de microfoon (door middel van een voorversterker) om in een bruikbaar audiosignaal.

Dynamische microfoons zijn robuust, beschikken over een grote maximale geluidsdruk (daarover later meer) en zijn relatief betaalbaar. Je ziet ze daarom ook vaak op gaming-headsets.

Condensator microfoons

Een condensator microfoon bestaat uit twee platen (een elektrisch geladen membraan en achterplaat) met daartussen lucht.

Het membraan reageert op de drukveranderingen wat een verandering veroorzaakt in de elektrische lading tussen de 2 platen verandert. Deze veranderende elektrische lading vertegenwoordigt het geluidssignaal.

Waar veel gaming-headsets beschikken over een dynamische microfoon, zijn veel gaming-microfoons van het type condensator microfoons. Dit komt omdat condensator microfoons een hoge gevoeligheid, een betere frequentierespons en doorgaans een betere opnamekwaliteit hebben.

Daartegenover staat dat ze doorgaans duurder zijn en tevens kwetsbaarder.

Richtingskarakteristiek

Een ander zeer belangrijke factor voor een gaming-microfoon is de richtingskarakteristiek, ook wel richtingsgevoeligheid of opnamepatronen genoemd.

De richtingskarakteristiek geeft aan hoe gevoelig een microfoon is voor geluid vanuit een bepaalde hoek. Er zijn hierin vijf keuzes te maken:

  1. Omnidirectioneel: deze microfoons pikken uit alle richting geluid op. De microfoon is aan elke kant even gevoelig.
  2. Cardioïde: een microfoon met een cardioïde richting neemt alleen aan de voorkant geluid op. De microfoon elimineert het geluid aan de achterkant bijna in zijn geheel.
  3. Supercardioïde: dit is een variatie op de cardioïde richting. Het pikt enkel geluid op de voorkant, maar dan in een nog kleinere hoek. De microfoon elimineert het geluid aan de achterkant alleen minder goed.
  4. Hyperardioïde: deze microfoons zitten tussen de richtingen supercardioïde en bidrectioneel in. Het pikt geluid van voren op in een nog kleinere hoek, maar pikt daarbij ook wat meer geluid van achteren op.
  5. Bidirectioneel: een bidirectionele microfoon neemt enkel aan de voor- en achterkant geluid op.

Er bestaan microfoons waarbij je kunt schakelen tussen verschillende richtingen. Zo pas je de richtingskarakteristiek aan op de situatie.

Voor gaming-microfoon is de cardioïde richting vaak het geschiktst, omdat dit de stem van de spreker isoleert en achtergrond geluiden zoveel mogelijk elimineert: ideaal voor streaming!

Verschillende richtingen van microfoons afgebeeld

Ruisonderdrukking

Sommige microfoons beschikken over ruisonderdrukking (ook bekend als noise-cancelling). Dit is een functie die omgevingsgeluiden en achtergrondruis zo veel mogelijk te elimineren. Zo komen de bewuste opnamegeluiden beter naar voren. Er zijn twee soorten ruisonderdrukking:

  • Passieve ruisonderdrukking: dit is het basisniveau van ruisonderdrukking en de richtingskarakteristiek van de microfoon is hier verantwoordelijk voor. Zo neemt een cardioïde microfoon alleen het geluid van voren op.
  • Actieve ruisonderdrukking: hierbij is er sprake van elektronische technologie om omgevingsgeluiden door middel van sensoren te detecteren en met behulp van een tegengesteld signaal te elimineren.

Bij gaming-microfoons is het kiezen van de juiste richtingskarakteristiek meestal voldoende. Actieve ruisonderdrukking is bij gaming-microfoons vaak niet nodig, tenzij je gamet in een rumoerige kamer of drukke omgeving.

Opnamekwaliteit

Eén van de belangrijkste aspecten van een gaming-microfoon is de opnamekwaliteit. De opnamekwaliteit is alleen niet zo simpel als 'goed of slecht': er komt een hoop bij kijken. Hieronder bespreek ik alle factoren die invloed hebben op de opnamekwaliteit. 👇

Frequentiebereik

Geluid zijn hoorbare drukveranderingen in de lucht.3Examenoverzicht (n.d.). 'Wat is geluid? (uitleg)'

Deze drukveranderingen zijn in de vorm van golven. Die golven veroorzaken trillingen op onze trommelvliezen wat zich in ons brein vertaalt als geluid.

De frequentie van geluid is het aantal trillingen dat per seconde plaatsvindt. Hoe hoger het geluid, hoe meer trillingen en des te hoger de frequentie. Andersom geldt precies hetzelfde.

Frequentie drukt men uit in Hz of kHz (1 kHz = 1000 Hz). Mensen zijn in staat om tonen te horen tussen de 20 en 20.000 Hz.

Het frequentiebereik van een microfoon geeft aan welke frequenties de microfoon oppikt. De menselijke stem produceert voornamelijk een frequentie tussen de 150 en 900 Hz.4Van Heuven, V.J. (2014). 'Laatste les: Apenkooi'

Bij kinderen ligt de frequentie vaak net wat hoger en ook schreeuwen of je stem verhogen uit zich in een hogere frequentie.

Afbeelding die het verschil tussen een hoge en lage frequentie weergeeft

Voor het opnemen van enkel spraak, raad ik daarom een gaming-microfoon aan met een bereik van tenminste 50 tot 8000 Hz. Neem je ook graag je gamegeluiden op? Kijk dan naar een microfoon met een frequentiebereik van tenminste 50 tot 15.000 Hz.

Wil je graag alle voor-de-mens-hoorbare tonen opnemen? Dan heeft microfoon een bereik nodig van 20 tot 20.000 Hz nodig.

Frequentierespons

Het frequentiebereik van een gaming-microfoon zegt niets over hoe succesvol deze microfoon is in het opnemen van de afzonderlijke frequenties. Daar komt de frequentierespons om de hoek kijken. 👀

De frequentierespons (ook wel frequentiekarakteristiek) verwijst naar hoe gevoelig de microfoon is voor de verschillende frequenties van geluidsgolven (tonen). Het weergeeft hoe goed of slecht de microfoon reageert op de verschillende frequenties in het geluidsspectrum.

De frequentierespons staat vaak weergeven als een grafiek die de gevoeligheid laat zien per frequentie.

Een vlakke frequentierespons betekent dat de microfoon even gevoelig is voor alle frequenties. In dat geval neem de microfoon alle tonen, hoog of laag, op met dezelfde intensiteit. Dit zorgt voor een natuurlijke en onvervormde opname van het geluid.

Niet alle microfoons hebben een volledig vlakke frequentierespons. Sterker nog: sommige fabrikanten kiezen om de frequentierespons af te stemmen om bepaalde geluiden te benadrukken of te verminderen, maar doorgaans geldt voor gaming-microfoons dat een vlakke frequentierespons wenselijk is.

Sample rate

Een microfoon zet geluid om in een digitaal bestand door het onder te verdelen in kleine stukjes (samples). De originele opname wordt daarmee opgedeeld in stukjes. De sample rate (ook wel bemonsteringsfrequentie genoemd) is het aantal samples (geluidsfragmenten) dat de microfoon per seconde vastlegt.

De sample rate wordt uitgedrukt in kilohertz (kHz). Hoe hoger de sample rate, uit hoe meer samples de audio bestaat. Hoe meer samples des te meer details de opname bevat.

De sample rate dient minstens twee keer zo hoog te zijn als de hoogste frequentie die de opname dient te bevatten. Is de sample rate lager? Dan zie je al snel dat de converters de zeer hoge frequenties verkeerd interpreteren. Dit verschijnsel heet aliasing. 5Max McAllister, Produce Like A Pro (2020). 'Digital Audio Basics: Aliasing Explained'

Wil je alle voor de mens hoorbare tonen opnemen? Dan heb je een sample rate van minstens 40 kHz nodig. De standaard hierbij is 44.1 kHz. De extra 4.1 kHz is een soort buffer om aliasing van frequenties boven de 20 kHz te voorkomen.

Meer dan 44.1 kHz klinkt misschien als overkill, maar er zijn microfoons die over een hogere sample rate beschikken. We spreken dan van opnemen in hi-res audio. De kans is klein dat je dit nodig hebt bij een gaming-microfoon.

Afbeelding die de verschillende sample rates weergeeft

Er zijn microfoons met een sample rate van 44.1, 48, 88.2, 96, 175.4 of 192 kHz. Voor een gaming-microfoon is een sample rate van 44.1 of 48 Hz gangbaar en meer dan voldoende voor de meeste toepassingen.

Bitdiepte

Weet je nog: geluid zijn hoorbare drukveranderingen (in de vorm van golven) in de lucht. Die golven veroorzaken trillingen op het trommelvlies dat zich voor ons vertaalt als geluid. In principe maakt alles geluid, maar wij mensen horen niet ieder geluid.

Zo is het vegen van een zacht veertje langs een glad oppervlak niet hoorbaar, omdat de golven van de drukveranderingen niet 'krachtig' genoeg zijn om trillingen te veroorzaken op ons trommelvlies. Andersom zijn er ook geluiden die zoveel trillingen veroorzaken dat het gehoorschade veroorzaakt.

Tussen deze twee uiterste ligt het geluidsbereik waarvan de mens in staat is om het te horen zonder gehoorschade op te lopen.

Microfoons zetten deze trillingen om in blokjes data. Deze blokjes drukken we uit in bits, en hoe meer bits, hoe meer geluidstrillingen deze bevatten en des te meer detail de microfoon oppikt. De bitdiepte van een microfoon is de meeteenheid van het laagste tot het hoogste geluid dat de microfoon opneemt.

Er zijn twee belangrijke bitdieptes: 16 bit en 24 bit. Bij 16 bit spreken we van cd-kwaliteit. 16 bit-opnames bevatten alle volumes die de mens kan horen. 24 bit bevat naast de hoorbare geluiden ook de niet hoorbare geluiden. Ook hier spreken we weer van hi-res audio.

Er kleven zeker voordelen aan het opnemen in 24 bit: het resulteert in een zo'n helder en gedetailleerd mogelijke opname, maar voor gaming-microfoons voldoet een bitdiepte van 16 bit vrijwel altijd.

Er zijn ook (met uitzondering) microfoons die in staat zijn om op te nemen in 32 bit, zoals onze #1: de Rode NT1 5th Gen microfoon. In principe neem je hier niet nóg meer detail mee op, maar het geeft je de mogelijkheid om het geluid achteraf nog fijner en precies te bewerken.

Afbeelding die het verschil in bitdiepte weergeeft

Gevoeligheid

De gevoeligheid van de microfoon is niet te verwarren met de frequentierespons. Het geeft niet aan hoe gevoelig de microfoon is per frequentie, maar in zijn geheel. Het verwijst naar het bereik van geluidsvolume dat een microfoon oppikt.

Het is daarmee vergelijkbaar met wat de frequentierespons is ten opzichte van het frequentiebereik, maar dan wat de gevoeligheid is ten opzichte van de bitdiepte. Het vertelt niet welke volumes de microfoon oppikt, maar hoe gevoelig de microfoon is voor de verschillende volumes.

De gevoeligheid van een microfoon wordt meestal uitgedrukt in millivolts per pascal (mV/Pa). Hierbij geldt hoe hoger de gevoeligheid (een hoger aantal millivolts per pascal), hoe gevoeliger de microfoon en des te groter het bereik dat de microfoon vastlegt.

Bij gaming-microfoons is een matige tot hoge gevoeligheid meestal wenselijk. Dit zorgt dat de microfoon je stem duidelijk oppikt, ook als je de microfoon niet dicht bij je gezicht plaats. Tegelijkertijd helpt het om omgevingsgeluiden te minimaliseren en de focus te leggen op de gewenste geluidsbron: je stem.

Maximale geluidsdruk

De maximale geluidsdruk, ook bekend als maximale SPL (sound pressure level), geeft aan hoeveel geluidsdruk de microfoon kan weerstaan voordat er vervorming of schade aan de microfoon optreedt.

De maximale geluidsdruk is uitgedrukt in decibels (dB) en is vooral van belang bij opnames van zeer luide geluiden, zoals bij het opnemen van luide instrumenten.

Close-up van iemand die praat in de microfoon

Voor gaming-opnames is het meestal wat minder van belang. Zelfs een explosie in een game is vaak niet luid genoeg om de maximale geluidsdruk te overschrijden. Wil je het zeker voor het onzekere? Kies dan voor een gaming-microfoon met een maximale geluidsdruk tussen de 120 en 140 dB.

Ben je bang dat dit niet genoeg is? Dan raad ik je aan om je geluid wat zachter te zetten, aangezien geluid vanaf 80 decibel schadelijk kan zijn voor ons gehoor.6GGD Leefomgeving (n.d.) 'Gehoorschade'

Impedantie

De impedantie van een microfoon is een technische en vrij lastige term.7Vladimir Botev, Emastered (2023). 'Wat is impedantie in audio?'

Bij gamingmicrofoons is dit meestal niet van zeer groot belang, daarom ga ik er niet al te diep op in. Voor microfoons geldt: hoe lager de impedantie, hoe beter het behoud van opnamekwaliteit bij het gebruik van lange kabels.

De meeste (gaming-)microfoons hebben tegenwoordig een lage impedantie, met waarden tussen 50 en 600 ohm. Dit is ruim voldoende.

Ook een hogere impedantie is meestal geen probleem, omdat kwaliteitsverlies pas plaatsvindt bij kabels van een aantal meter, en ik denk niet dat je zover van de bron afzit als je aan het gamen bent. 🤔

Aansluiting en verbinding

Er zijn verschillende aansluitingen en verbindingen: usb-, XLR-, OTG-, 3,5 mm jack-aansluitingen, en draadloze verbindingen. De kans is het grootst dat je een gaming-microfoon vindt met een usb- of XLR-aansluiting.

XLR

De XLR-aansluiting was lange tijd de meest voorkomende aansluiting voor microfoons. Tegenwoordig zie je ze nog vaak bij microfoons met een professionele opnamekwaliteit. XLR-aansluitingen hebben meestal drie pinnen, maar er zijn er ook met vijf pinnen.

Close-up van een XLR-kabel

Om een XLR-microfoon aan te sluiten op een computer of spelconsole is een audio-interface of mixer nodig. Dit is een soort tussenpersoon voor je microfoon en je pc.

Het voordeel van XLR-microfoons is de stabiele verbinding en de hoge opnamekwaliteit waar ze doorgaans over beschikken.

Bovendien is het mogelijk om meerdere microfoons aan te sluiten op een apparaat, afhankelijk van de audio-interface of mixer. Ook brengt de audio-interface of mixer zelf weer mogelijkheden met zich mee.

Het nadeel is dat er een extra apparaat nodig is. Dit maakt het vaak duurder in aanschaf en enigszins complexer in gebruik. Tevens is er meestal een extra programma nodig om op te nemen met de microfoon.

Usb

Tegenwoordig zie je steeds meer microfoons met een usb-aansluiting. In veel gevallen gaat het om een usb-a-aansluiting, maar usb-c-aansluitingen zie je steeds vaker.

Het voordeel van usb-microfoons is dat ze een ingebouwde geluidskaart hebben. Dit maakt plug-and-play mogelijk: je sluit de microfoon aan op de usb-poort van je apparaat en de microfoon is direct klaar voor opname. Ook zijn er een hoop budget microfoons te vinden met een usb-aansluiting.

Het nadeel van usb-microfoons is dat je er in de meeste gevallen slechts één kunt aansluiten en gebruiken op het apparaat. Bovendien is de kwaliteit van usb-microfoons niet altijd even goed.

Draadloze verbinding

Naast XLR- en usb-aansluitingen, komt de draadloze verbinding het meest voor. Er zijn twee soorten draadloze verbindingen.

De eerste soort is een draadloze verbinding via Bluetooth. De andere soort is een draadloze verbinding via een dongle. Bijde tweede steek je een dongle in de usb-poort van het apparaat en verbind je de dongle draadloos met de microfoon.

Het voordeel van een draadloze verbinding is dat je niet te maken hebt met kabels en aansluitingen, en je makkelijk opneemt op iedere locatie en omgeving.

Het nadeel is dat de verbinding niet altijd even stabiel is. Bovendien zijn er minder gaming-microfoons beschikbaar met een draadloze verbinding waardoor de keuze beperkt is.

OTG

OTG staat voor on the go. Het is een technologie die je tegenkomt in mobiele apparaten, zoals smartphones en tablets, om er usb-apparaten zoals gaming-microfoons op aan te sluiten.

Als je mobiele apparaat ook OTG ondersteunt is het mogelijk om je gaming-microfoon erop aan te sluiten en opnames te maken vanaf het mobiele apparaat.

Dit is niet het doeleinde waar de meeste mensen een gaming-microfoon voor aanschaffen. Daarom komt het niet vaak voor (als enige aansluiting) op gaming-microfoon.

3,5 mm-jack

Een andere minder voorkomende aansluiting is de 3,5 mm-jackaansluiting. Je ziet deze aansluiting vaak op gaming-headsets, maar niet op microfoons omdat usb- en XLR-microfoons vaak van betere kwaliteit zijn.

Compatibiliteit

Als je een gaming-microfoon aanschaft, is het handig als het te gebruiken is met het apparaat vanaf waar je opneemt. Allereerst is het van belang dat de aansluitingen van de microfoon en het apparaat overeenkomen.

Ten tweede is de compatibiliteit met het besturingssysteem of gamingplatform van belang. Veel (usb-)microfoons werken met de meeste moderne besturingssystemen, zoals Windows, macOS of Linux, maar controleer dit altijd.

En als je een gaming-microfoon gebruikt via een console zoals een Xbox, PlayStation of Nintendo Switch moet die hiermee compatibel zijn. Gebruik je je microfoon voor in-game-communicatie op een specifiek gaming-platform, let er dan op dat de microfoon goed werkt op dit platform.

Bouwkwaliteit

Met de bouwkwaliteit bedoel ik de algehele duurzaamheid, stevigheid en materialen van de microfoon. Een goede bouwkwaliteit draagt bij aan de levensduur van de microfoon.

Een microfoon vooraanzicht

Materiaal

Er zijn verschillende materialen waar een gaming-microfoon uit kan bestaan: plastic, metal, aluminium of een combinatie daarvan. Microfoonbehuizingen van metaal of aluminium zijn vaak duurzamer en beter bestand tegen vallen en stoten, maar hoogwaardig kunststof biedt tot zekere hoogte ook voldoende bescherming.

Schokbescherming

Bij een goede bouwkwaliteit horen ook maatregelen tegen schokken en trillingen. Sommige microfoons hebben hier een ingebouwde bescherming voor. Anders zijn er shockmounts beschikbaar. Daarover lees je meer onder het kopje 'Accessoires'.

Water- en stofbestendigheid

Er bestaan gaming-microfoons die water- en/of stofbestendig zijn. Dit betekent niet dat je je microfoon onder water moet gebruiken of in een berg zand moet dopen, maar ze zijn beter bestand tegen morsen en omgevingsinvloeden.

Kabel, snoer en connectoren

De kabel of snoer zorgt voor de overdracht van de microfoon naar het apparaat. Een goede kabel is daarom ook belangrijk.

De kabel van de gaming-microfoon dient duurzaam en goed geïsoleerd te zijn om beschadiging te voorkomen. Een gevlochten kabel helpt bijvoorbeeld om slijtage te verminderen.

Ook de connectoren van de microfoon behoren stevig en versterkt te zijn om te zorgen dat ze bestand zijn tegen herhaaldelijk in- en uitpluggen zonder los te raken of te beschadigen.

Accessoires

Er zijn een hoop accessoires beschikbaar voor gaming-microfoons. Deze helpen bij de functionaliteit, het gemak of de prestaties van je microfoon. Een aantal van de handigste accessoires zet ik hieronder voor je op een rijtje.

  • Popfilter: dit is een soort kapje dat je om de microfoon doet om je microfoon te beschermen tegen bepaalde klanken en om ademgeluiden te verminderen. Het is vooral handig voor cardioïde microfoons die gevoelig zijn voor nabijheidseffecten8Vita Voca (n.d.) 'Wat is nabijheidseffect (proximity effect)? Podcast techniek'.
  • Windkap: een windkap is een kapje dat tussen de geluidsbron en de microfoon zit. Een windvlaag of grote ademhaling kan flink wat gerommel veroorzaken in je opname, en in sommige gevallen zelfs je condensator microfoon beschadigen, en een windkap houdt deze vlaag tegen.
  • Shockmount: een microfoon registreert vaak ook ieder tikje tegen het statief en iedere trilling van de vloer. Een shockmount is een ophangsysteem waardoor de microfoon geen trillingen opvangt. Hierdoor beïnvloeden tikjes en trillingen je opname niet.
  • Microfoonstandaard: tijdens het gamen is het constant vasthouden van je microfoon niet bepaald wenselijk. Een microfoonstandaard zet je neer en je microfoon zet je daarin.
  • Microfoonarm: een microfoonstandaard is redelijk beperkt qua plaatsing. Een microfoonarm is een verstelbare arm die je boven je bureau of tafel positioneert. Hierdoor plaats je je microfoon in de juiste positie, zelfs direct voor je mond, zonder dat de standaard daarvoor recht voor je hoeft te staan.
  • Verlengkabels en adapters: gebruik je je gaming-microfoon op grote afstand of hebben je microfoon en apparaat niet dezelfde aansluiting, dan komen verlengkabels en adapters om de hoek kijken. Houd er hierbij rekening mee dat dit invloed kan hebben op de opnamekwaliteit.
  • Audio-interface: dit apparaat zorgt dat je je XLR-microfoon(s) aansluit op een usb-apparaat. Ook is het bij sommige audio-interfaces mogelijk om het volume van de microfoons aanpassen.
  • Mixer: een mixer zorgt er ook voor dat je je XLR-microfoon(s) aansluit op een usb-apparaat, maar geeft je bovendien meer controle over de audiosignalen. Zo pas je tijdens het opnemen al een aantal dingen aan via de mixer.

Niet alle accessoires zijn geschikt voor alle microfoons. Sommige zijn soort-, merk- of modelgebonden. Let hier goed op.

Gaming-microfoon in een shockmount, met daarvoor een popfilter en erop een hoofdtelefoon

Budget

De prijzen van gaming-microfoons lopen aardig uiteen. De prijs van een gaming-microfoon hangt af van verschillende factoren, zoals de opnamekwaliteit, de bouwkwaliteit, de technologieën, extra functies, noem maar op.

  • Budgetvriendelijke gaming-microfoons (onder € 50): hierin vind je de eenvoudigste microfoons die aan de basisvereisten voldoen. Hoewel ze mogelijk niet alle geavanceerde functies of opnamekwaliteit bieden, zijn ze vaak nog steeds geschikt voor eenvoudige in-game-communicatie en basisopnames.
  • Gemiddeld geprijsde gaming-microfoons (€ 50 tot € 150): de gaming-microfoons in deze klasse bieden vaak een betere opnamekwaliteit, stevigere constructie en extra functies. Deze microfoons zijn geschikt voor gamers die een betere audio-ervaring willen.
  • Hoogwaardige gaming-microfoons (boven € 150): deze microfoons bieden de beste opnamekwaliteit, geavanceerde functies, meerdere opnamepatronen en andere premiumfuncties. Ze zijn ideaal voor professionele streamers, content makers en gamers die op zoek zijn naar ongeëvenaarde geluidsprestaties.

De beste gaming-microfoons

ProductsoortBeste voorBeoordelingProductpagina
Rode NT1 5th GenUitstekende prestaties9,5Bekijk hem hier
Blue Yeti BlackoutPrijs-kwaliteit8,7Bekijk hem hier
Trust Mantis GXT232Kleinere budgets8,5Bekijk hem hier
Elgato Wave DX Liefhebbers van dynamische tranducers8,3Bekijk hem hier
Easypix My Studio Draadloze Microfoon DuoDraadloze gebruikers7,9Bekijk hem hier

Veelgestelde vragen over gaming-microfoons

Ondanks dat ik in de koopgids al een hoop besproken heb, kan het zijn dat je nog wat vragen hebt. Hopelijk beantwoord ik deze hieronder. Zo niet, doe ons dan gerust een berichtje. 😊

Close-up van een microfoon in een shockmount

❓ Wat is het verschil tussen een gaming-microfoon en een gewone microfoon?

Het verschil ligt meestal in het ontwerp, de functionaliteit en de toepassing. Gaming-microfoons zijn vaak geoptimaliseerd voor in-game-communicatie, voice chat en streaming, terwijl je gewone microfoons meestal gebruikt voor professionele audio-opnames, presentaties en zang.

⚡ Wat is fantoomvoeding?

Fantoomvoeding is een elektrische voeding die condensatormicrofoons van stroom voorzien. Het wordt meestal geleverd via een XLR-kabel van een externe audiobron, zoals een mengpaneel of audio-interface, en zorgt dat de microfoon goed werkt en een hoge opnamekwaliteit levert.

🆚 Wat is beter: XLR of usb?

Het hangt af van de situatie en het gebruik. XLR-aansluitingen bieden meestal betere opnamekwaliteit en zijn geschikt voor professioneel gebruik, terwijl usb-aansluitingen handiger zijn en directe verbinding met computers mogelijk maken zonder extra apparatuur.

⚙️ Hoe onderhoud ik mijn gaming-microfoon voor een langere levensduur?

Houd hem schoon met een zachte doek, bewaar hem op een droge plaats, vermijd fysieke schokken en bescherm de aansluitingen. Gebruik indien mogelijk een popfilter of windkapje en vermijd overbelasting van de microfoon. Voer regelmatig geluidstests uit om zijn prestaties te controleren.

Conclusie

Een gaming-microfoon biedt je meerdere voordelen. Zo maak je jezelf verstaanbaarder in de game, en neem je je game en jezelf op voor live streaming.

Het biedt zoveel gemak, maar het uitzoeken van de beste gaming-microfoon is niet zo makkelijk. Van aansluitingen en accessoires tot technische termen zoals bitdiepte en sample rate. Hopelijk ben je er nu allemaal bekend mee.

Wat de beste gaming-microfoon is, hangt af van je behoeften. Ga je voor de beste prestaties en kies je voor de #1 Rode NT1 5th Gen of bespaar je liever wat geld en ga je voor de Trust Mantis GXT232? Laat het ons vooral weten! Bedankt voor het lezen. 😊

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen