Boost het Geluid van je Autoradio met de Beste Autospeakers

Wayne Koers

Geschreven door: Wayne Koers

Maak je dagelijkse woon-werkrit tot een genot!

Boost het Geluid van je Autoradio met de Beste Autospeakers

Er zijn vele manieren om je muziek in de auto nieuw leven in te blazen, maar de beste autospeakers zijn een van de snelste en meest kosteneffectieve manieren om je geluid op te krikken.

Een van de grootste voordelen van het upgraden van je autospeakers is dat je een hogere natuurgetrouwheid en helderder geluid krijgt. Daardoor klinken je favoriete nummers of radiozenders duidelijker en zuiverder.

Ik heb alvast een handige koopgids samengesteld om je een voorsprong te geven bij het kiezen van je volgende autospeakers. Blader hieronder ook eens door onze top 5 beste autospeakers om inspiratie op doen. 😉

JBL Stage2 604C

JBL Stage2 604C
Type autospeaker: Composet
Aantal speakers: 2 speaker(s)
Minimale frequentie: 75
Maximale frequentie: 21000
Vermogen: 45 Watt
Gevoeligheid: 92 dB
Speakersysteem: 2-weg
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Pioneer TS-G1030F

Pioneer TS-G1030F
Type autospeaker: Coaxiaal
Aantal speakers: 2 speaker(s)
Minimale frequentie: 35
Maximale frequentie: 27000
Vermogen: 210 Watt
Gevoeligheid: 87 dB
Speakersysteem: 3-weg
Bekijk prijs op Bol.comPijltjeBekijk prijs op CoolbluePijltje

Pioneer TS-G1730F Autospeakers 3 weg 17 cm

Pioneer TS-G1730F Autospeakers 3 weg 17 cm
Type autospeaker: Coaxiaal
Aantal speakers: 3 speaker(s)
Minimale frequentie: 36
Maximale frequentie: 18000
Vermogen: 300 Watt
Gevoeligheid: 90 dB
Speakersysteem: 3-weg
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

De beste autospeakers koopgids: hoe maak je de beste koop?

Bij het kiezen van nieuwe autospeakers moet je rekening houden met het type systeem dat je wilt installeren, de bouwkwaliteit en het luidsprekermateriaal.

Als je op zoek bent naar eenvoudige functionaliteit en een eenvoudige set-up, zullen full-range luidsprekers of een microversterker je voorzien van de boost die je nodig hebt om van je muziek te genieten op de weg.

Echte muziekliefhebbers die een meer live en dynamisch geluid willen, gaan voor componentluidsprekers. Deze geven je muziek een echte boost, net zoals een goede boekenplank-speaker dat doet. Om je op weg te helpen, licht ik hieronder alle belangrijke aspecten voor je uit! 💡

Type autospeakers

Full range-speakers

Deze speakers nemen het grootste deel van de geluidsweergave in het audiosysteem van je auto voor hun rekening. Traditioneel is een full range-speaker een enkele luidspreker die alle frequenties binnen het spectrum van 20 tot 20.000 Hertz (Hz) weergeeft.

In de hedendaagse auto-audio omvat de klasse van full range-speakers ook coaxiale speakers en componentspeakersystemen. Deze types bespreek ik hieronder uitgebreider.

Full range-speakers bevatten alle luidsprekerelementen in één. In hun eenvoudigste vorm bestaan ze uit een woofer voor de lage tonen, en een tweeter die op de woofer gemonteerd is om de hoge tonen te produceren. Sommige modellen hebben extra speakers, zoals een midrange en/of een supertweeter. Deze noemt men ook wel drieweg- of vierweg-speakers.

Supertweeter

Supertweeters produceren geluid dat zich aan de bovenkant van het bereik van de tweeters en daarboven bevindt, ook wel ultrahoge frequenties genoemd. Binnen geluidssystemen werken verschillende speakers samen om de gewenste geluiden te produceren.

Kies voor full range-speakers als je de fabrieksluidsprekers met minimale inspanning wilt vervangen. In de meeste gevallen verwijder je de oude speakers, sluit je de nieuwe aan en monteer je deze. Je vindt full range-speakers in vrijwel elke prijs- en vermogensklasse.

Coaxiale speakers (full-range)

Dit is een luidsprekersysteem waarbij meerdere speakers geluid projecteren vanuit dezelfde as. In principe wordt een tweeter of luidspreker boven op de spreekspoel van de woofer gemonteerd.

De meest gebruikte types coaxiale luidsprekers zijn de tweeweg- (2 luidsprekers) en driewegcombinaties (3 luidsprekers). Een tweewegsysteem bevat een woofer voor de lagere frequenties en een tweeter voor de hogere frequenties.

Bij het driewegsysteem krijg je een extra speaker voor de midden- tot halfhoge frequenties. Hoewel deze configuratie doorgaans beter is dan een enkele full range-speaker, belemmert de tweeter die je over de woofer monteert de geluidsweergave van de woofer.

Componentspeakers

Componentluidsprekersystemen gebruiken een superieur speakerontwerp om je het best mogelijke geluid te geven. Een typisch componentensysteem omvat afzonderlijke woofers, tweeters en externe cross-overs.

Cross-over

Een cross-over is een component dat in zowat elke speaker verborgen zit. Zoals de naam al aangeeft, is een cross-over de plaats waar het ongefilterde audiosignaal wordt verdeeld volgens een vooraf bepaalde boven- of ondergrens.

De cross-over voorziet elke driver van het signaalbereik waarvoor hij is ontworpen om zo het best mogelijke geluid te krijgen.

In een componentsysteem is de tweeter gescheiden van de woofer, waardoor je deze hoger in de auto kunt monteren. Als je auto al tweeters heeft, monteer je de nieuwe tweeter best op die plaats.

Het extern crossover-netwerk in een componentensysteem maakt gebruik van componenten van hoge kwaliteit om te zorgen voor een scherpe afbakening tussen de frequenties die hij naar de woofer en de tweeter stuurt. Je muziek klinkt realistischer en heeft meer diepte.

Speakers van de 2020 Ford Explorer ST

Speakeronderdelen

Tweeters (Hoog)

Deze zijn aan de kleine kant, meestal van 2 tot 4 cm. Een tweeter is de speaker die de hoge frequenties regelt, gewoonlijk van 2 kHz tot 20 kHz. Dit is de luidspreker die de scherpte aan het geluid toevoegt. Veel modellen bieden extra functies waarmee je het geluid aan je auto aangepast.

Subwoofers (lage tonen)

Dit is de speaker die je auto doet schudden en je de kickdrum en bas echt laat voelen. Hij levert een diepe laag die standaard woofers niet leveren. Gewoonlijk is deze speaker verantwoordelijk voor de frequenties tussen 20 tot 300 Hz.

Hz vs. kHz

Een kilohertz (kHz) staat voor 1000 hertz (Hz). Let goed op bij het lezen van die afkortingen!

Om goed te functioneren, moet je de subwoofer voor je auto in een eigen behuizing monteren en hij moet een eigen versterker hebben. De behuizing is de doos waarin je de speaker monteert. Er zijn twee soorten behuizingen: gesloten en gepoorte (of geventileerde) behuizingen.

 • Gesloten behuizingen

Deze configuratie genereert een gelijke output voor alle frequenties in zijn spectrum. De hoofdkenmerken van een gesloten behuizing zijn:

 1. Reproduceert de lage tonen gelijkmatig over het hele spectrum
 2. Strak geluid
 3. Neemt meer vermogen op
 4. Evenwichtige respons
 • Gepoorte (geventileerde) behuizing

Deze behuizingsconfiguratie produceert een krachtige bas. Deze behuizing is afgestemd op een specifieke frequentie die je zelf bepaalt. Bij de afgestemde frequentie is de speaker veel luider dan elke andere frequentie binnen het gespecificeerde bereik. De hoofdkenmerken zijn:

 1. Extreem krachtige basweergave bij de afgestemde frequentie
 2. Weinig tot geen basweergave onder de afgestemde frequentie
 3. Ongelijkmatige weergave van de lage tonen
 4. Geluid geproduceerd onder de afgestemde frequentie veroorzaakt luidsprekermoeheid en verkort de levensduur van de luidspreker

Aantal autospeakers

Er is geen standaard voor het aantal autospeakers dat de autoproducent in een auto inbouwt. Ze worden elk jaar talrijker naarmate autofabrikanten premium fabrieksgeluidssystemen introduceren met extra functies zoals ruisonderdrukking.

Wanneer je voor- en achterluidsprekers vervangt, is het een goed idee om een systeem te hebben dat qua stemgeluid op elkaar is afgestemd. Dat betekent dat de speakers voor en achter idealiter van hetzelfde merk en dezelfde serie zijn.

Als je een budget hebt, hoef je dat niet in één keer te doen. Concentreer je eerst op de voorluidsprekers. Werk daarna de achterkant bij met speakers uit dezelfde speakerserie (of op zijn minst van hetzelfde merk) voor consistente geluidskarakteristieken.

Speakers voor de voorkant van je auto

Sommige voertuigen hebben slechts twee speakers vooraan, één per deur. Zij maken gebruik van een full range-ontwerp. Andere voertuigen hebben vier luidsprekers vooraan, twee per kant. Dit zijn meestal woofers in de deur en een tweeter hoger in de deur of in het dashboard.

Veel auto's hebben ook een speaker in het midden van het dashboard, waarmee naast muziek meestal ook essentiële zaken zoals het navigatiesysteem worden weergegeven. Ook vind je hier soms de usb-autolader. Veel mensen kiezen ervoor om de originele speaker op deze plaats te laten.

Mercedes interieur

Speakers voor de achterkant van je auto

Speakers voor achterportieren zijn vaak full range, hoewel componentspeakers steeds populairder worden. Achterluidsprekers zorgen voor geluid voor de passagiers op de achterbank en voor achteraanvulling voor de voorste rij.

Achterluidsprekers leveren doorgaans geen significante bijdrage aan de geluidsbeleving op de voorstoelen. Daardoor zijn ze minder belangrijk als je niet vaak passagiers hebt.

Maat

Het is niet moeilijk om overweldigd te worden door een lange lijst autospeakers, allemaal met verschillende afmetingen. Als je eenmaal weet waar je de speakers wilt plaatsen en of je voor voor- of achterluidsprekers (of beide) gaat, is het belangrijk om alles op te meten.

Vermogen

Autospeakers zetten stroom om in geluidsgolven. Hoe meer vermogen je gebruikt, hoe luider je muziek en hoe meer muzikale details je krijgt, maar je wilt er zeker van zijn dat de speakers nauwkeurig spelen, ook terwijl ze hard spelen.

Hoeveel vermogen een speaker aankan, meet men in watt en staat ook bekend als de belastbaarheid van de speakers

De belastbaarheid geeft aan hoeveel vermogen een luidspreker aankan. Als je een systeem met weinig vermogen kiest, hoeven de speakers niet veel vermogen aan te kunnen. Een systeem met krachtige externe versterkers daarentegen, vereist speakers van het vermogen dat in de buurt ligt van het uitgangsvermogen van de versterkers.

De belangrijkste specificatie bij belastbaarheid is het maximale RMS-vermogen, niet het piekvermogen. Deze meting geeft het vermogen weer dat de speaker kan verwerken op een continue basis, niet slechts gedurende een korte periode.

RMS

Het gemiddelde vermogen, of RMS (root mean square), geeft aan hoeveel continu vermogen de luidspreker aankan. Een speaker met een RMS-vermogen van bijvoorbeeld 30 watt, maar een piekvermogen van 60 watt, betekent dat de luidspreker comfortabel werkt met 30 watt continu vermogen, met af en toe een piek van maximaal 60 watt.

Weten wat de speakers aankunnen is belangrijk, want het zorgt ervoor dat je speakers in staat zijn het vermogen te verwerken dat de stereo-installatie of externe versterker produceert. Wanneer je op zoek gaat naar nieuwe autospeakers, dien je het niveau van je stroombron af te stemmen op de aanbevolen belastbaarheid van de speaker.

Gevoeligheid

De gevoeligheid meet hoeveel geluid een speaker voortbrengt uit het vermogen dat erop wordt gezet. Als je een fabrieksstereo-installatie hebt met een laag vermogen (gewoonlijk 10-15 watt RMS per kanaal of minder), dan zijn speakers met een hoge gevoeligheid (meer dan 90 dB) de beste keus.

Als je een systeem met een hoog vermogen kiest, overweeg dan speakers met een lagere gevoeligheid. Als ze het juiste vermogen hebben, leveren deze uitstekende geluidskwaliteit.

Autospeaker en ventilatie in beeld

Wat betekent dit voor jou?

 • Als je een fabriekssysteem gebruikt, zoek dan naar nieuwe speakers met een laag RMS-vermogen en een gevoeligheid van 90 dB of hoger.
 • Als je aftermarket speakers gebruikt, zoek dan naar speakers die niet meer dan 75 watt RMS verwerken.
 • Als je een aftermarket-versterker gebruikt, dien je het RMS-vermogen af te stemmen op de specificaties in de handleiding van je versterker.

Aftermarket speaker

Aftermarket speakers zijn gemaakt door andere fabrikanten dan degene die de speakers die bij een auto geleverd worden hebben gemaakt. Vaak zijn aftermarket speakers gebouwd om langer mee te gaan, want ze bestaan uit duurzamere materialen die bovendien betere geluidskwaliteit verzorgen.

Speakerontwerpen

Woofermaterialen

Fabrieksluidsprekerconussen zijn meestal gemaakt van papier, dat na verloop van tijd veroudert. Aftermarket-speakerconussen zijn gemaakt van duurzame materialen die stijf zijn, maar toch licht. Ze zijn zo ontworpen dat ze gemakkelijk bewegen en toch hun vorm behouden voor een nauwkeurigere geluidsproductie.

Conus

De luidsprekerconus of het luidsprekerdiafragma is het belangrijkste actieve gedeelte van de speaker. Wanneer het door de spoel wordt geactiveerd, duwt het de lucht naar voren en naar achteren om de geluidsgolven te creëren.

Tweetermaterialen

Het materiaal en ontwerp van een tweeter hebben een groot effect op het soort geluid dat hij produceert.

Over het algemeen geven tweeters van zachte materialen, zoals zijde, een verfijnd en zacht geluid. Als je van heldere en pittige hoge tonen houdt, kies je best voor harde materialen, zoals metaal of grafiet.

Materialen voor de randen

De rand van een woofer vervult een vitale rol: hij zorgt ervoor dat de wooferconus vrij beweegt en een krachtigere bas produceert. Hij moet duurzaam zijn om bestand te zijn tegen extreme temperaturen en vochtigheid.

Rubber randen leveren de beste prestaties en een lange levensduur. Randen van schuim of doek kosten minder, maar presteren nog steeds goed.

Draaibare tweeters

Als je speakers laag in je deur vervangt, overweeg dan full range-speakers met draaibare tweeters, want deze hebben een groot effect op het geluid.

Tweeters produceren zeer gerichte hoge frequenties, en draaibare tweeters richt je naar je toe voor een beter aansluitend geluidsbeeld. Je muziek klinkt hierdoor realistischer met een groter gevoel van diepte.

Rijden in de ochtendspits

Tweeterdemping

Tijdens je zoektocht kom je cross-overs tegen die schakelbare niveaus van tweeterverzwakking bieden. Na het testen van je nieuwe autospeakers kan het zijn dat de hoge tonen te hard klinken in de mix. Met tweeter-demping pas je de tweeters aan aan de lay-out en voorkeur van je auto.

Mogelijkheid tot bi-amping

Sommige cross-overs hebben extra ingangsklemmen om bi-amping mogelijk te maken. In plaats van de woofer en tweeter met één enkel versterkingskanaal aan te sturen, sluit je twee reeksen draden aan, waarbij elke set het vermogen van een afzonderlijke versterker (of versterkerkanaal) draagt.

Op deze manier versterk je de woofers en tweeters afzonderlijk. Kijk uit naar deze functie als je van plan bent een serieus systeem met topprestaties samen te stellen.

De 5 beste autospeakers onder elkaar

1. JBL Stage2 604C

1. JBL Stage2 604C
Type autospeaker: Composet
Inbouwafmeting: 16,5 cm
Inbouwdiepte: 120 mm
Aantal speakers: 2 speaker(s)
Minimale frequentie: 75
Maximale frequentie: 21000
Vermogen: 45 Watt
Gevoeligheid: 92 dB
Speakersysteem: 2-weg
Inbouwafmeting: 16,5 cm
Tweeter diameter: 30
Woofer diameter: 130
Verpakkingsinhoud: 2 speaker 8 Bevestigingsschroeven Gebruikershandleiding

2. Pioneer TS-G1030F

2. Pioneer TS-G1030F
Type autospeaker: Coaxiaal
Inbouwafmeting: 10 cm
Inbouwdiepte: 43 mm
Aantal speakers: 2 speaker(s)
Minimale frequentie: 35
Maximale frequentie: 27000
Vermogen: 210 Watt
Gevoeligheid: 87 dB
Speakersysteem: 3-weg
Inbouwafmeting: 10 cm
Tweeter diameter: 30
Woofer diameter: 100
Verpakkingsinhoud: 2 Speakers

3. Pioneer TS-G1730F Autospeakers 3 weg 17 cm

3. Pioneer TS-G1730F Autospeakers 3 weg 17 cm
Type autospeaker: Coaxiaal
Inbouwafmeting: 16,5 cm
Inbouwdiepte: 50 mm
Aantal speakers: 3 speaker(s)
Minimale frequentie: 36
Maximale frequentie: 18000
Vermogen: 300 Watt
Gevoeligheid: 90 dB
Speakersysteem: 3-weg
Inbouwafmeting: 16,5 cm
Tweeter diameter: 10
Woofer diameter: 165
Verpakkingsinhoud: 2 Speakers

4. JBL Stage2 624 autospeaker Rond 2-weg 240 W 2 stuk(s)

4. JBL Stage2 624 autospeaker Rond 2-weg 240 W 2 stuk(s)
Type autospeaker: Coaxiaal
Inbouwafmeting: 16,5 cm
Inbouwdiepte: 56 mm
Aantal speakers: 2 speaker(s)
Minimale frequentie: 55
Maximale frequentie: 20000
Vermogen: 40 Watt
Gevoeligheid: 91 dB
Speakersysteem: 2-weg
Inbouwafmeting: 16,5 cm
Tweeter diameter: 22
Woofer diameter: 160
Verpakkingsinhoud: SPEAKERS + ROOSTERS

5. Pioneer TS-A1370F

5. Pioneer TS-A1370F
Type autospeaker: Coaxiaal
Inbouwafmeting: 13 cm
Inbouwdiepte: 52 mm
Aantal speakers: 2 speaker(s)
Minimale frequentie: 40
Maximale frequentie: 36000
Vermogen: 50 Watt
Gevoeligheid: 87 dB
Speakersysteem: 3-weg
Inbouwafmeting: 13 cm
Tweeter diameter: 11
Woofer diameter: 129
Verpakkingsinhoud: 2 luidsprekers Inclusief bevestigingsmateriaal

Veelgestelde vragen over autospeakers

🤔 Hoe sluit je autospeakers aan?

Zelf autospeakers inbouwen is een hele klus, want je moet hiervoor vaak boren in je auto en de bekabeling wegwerken naar de achterkant van de auto. Meestal zijn er standaard inbouwruimtes in je auto die je kunt gebruiken om de speakers aan te sluiten, wat het eenvoudiger maakt.

Meet altijd deze reeds bestaande speakerruimtes op, vooraleer je autospeakers aankoopt. Ook de bekabeling die je gebruikt is van groot belang. Gebruik bijvoorbeeld dikkere kabels bij speakers met een groot vermogen, want dit kom de geluidskwaliteit ten goede.

🚗 Hoeveel speakers kan ik aansluiten op mijn autoradio?

Een typische stereo-installatie kan tot twee of vier luidsprekers aansluiten, maar als je een hoog vermogen stereo-installatie gebruikt, neemt het aantal misschien toe. Op de beste autoradio sluit je zelfs 6 tot 8 autospeakers aan.

🔄 Kan ik mijn autospeakers vervangen?

De eenvoudigste manier om een beter geluid uit je autoradio te krijgen is de luidsprekers te vervangen, en indien mogelijk, ze op een versterker aan te sluiten. Aftermarket speakers zijn ontworpen met materialen van veel hogere kwaliteit en met de nadruk op geluidskwaliteit.

Welke autospeakers moet ik kopen?

Dat is natuurlijk aan jou en je budget; iedereen is uniek. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste autospeakers. Zo kun jij de beste keus maken.

Type autospeakerAantal speakersMinimale frequentieMaximale frequentieVermogenGevoeligheidSpeakersysteem
1JBL Stage2 604CComposet2 speaker(s)752100045 Watt92 dB2-weg
2Pioneer TS-G1030FCoaxiaal2 speaker(s)3527000210 Watt87 dB3-weg
3Pioneer TS-G1730F Autospeakers 3 weg 17 cmCoaxiaal3 speaker(s)3618000300 Watt90 dB3-weg
4JBL Stage2 624 autospeaker Rond 2-weg 240 W 2 stuk(s)Coaxiaal2 speaker(s)552000040 Watt91 dB2-weg
5Pioneer TS-A1370FCoaxiaal2 speaker(s)403600050 Watt87 dB3-weg

JBL Stage2 604C

Type autospeaker: Composet

Aantal speakers: 2 speaker(s)

Minimale frequentie: 75

Maximale frequentie: 21000

Vermogen: 45 Watt

Gevoeligheid: 92 dB

Speakersysteem: 2-weg

Pioneer TS-G1030F

Type autospeaker: Coaxiaal

Aantal speakers: 2 speaker(s)

Minimale frequentie: 35

Maximale frequentie: 27000

Vermogen: 210 Watt

Gevoeligheid: 87 dB

Speakersysteem: 3-weg

Pioneer TS-G1730F Autospeakers 3 weg 17 cm

Type autospeaker: Coaxiaal

Aantal speakers: 3 speaker(s)

Minimale frequentie: 36

Maximale frequentie: 18000

Vermogen: 300 Watt

Gevoeligheid: 90 dB

Speakersysteem: 3-weg

JBL Stage2 624 autospeaker Rond 2-weg 240 W 2 stuk(s)

Type autospeaker: Coaxiaal

Aantal speakers: 2 speaker(s)

Minimale frequentie: 55

Maximale frequentie: 20000

Vermogen: 40 Watt

Gevoeligheid: 91 dB

Speakersysteem: 2-weg

Pioneer TS-A1370F

Type autospeaker: Coaxiaal

Aantal speakers: 2 speaker(s)

Minimale frequentie: 40

Maximale frequentie: 36000

Vermogen: 50 Watt

Gevoeligheid: 87 dB

Speakersysteem: 3-weg

Conclusie

De autospeakersystemen die de autofabrikant monteert, bieden niet altijd het beste geluid en de beste totaalervaring. Daarom is het nuttig om je autospeakers te upgraden naar een meer gespecialiseerd pakket.

In dit artikel heb je hopelijk gevonden wat je wilde weten over autospeakers, voor je ze aanschaft! Bedankt voor je tijd – en laat me even weten welke je favoriete speakers zijn uit onze top 5! 👇

Was dit artikel behulpzaam?