Met de Beste Autoradio Geniet Je Onderweg van je Favoriete Muziek

Nikki Veerbeek

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

5 min. leestijd

Mis niks van je favoriete zender!

Met de Beste Autoradio Geniet Je Onderweg van je Favoriete Muziek

Op zoek naar de beste autoradio voor jouw auto? In dit artikel leiden we je stap voor stap door de belangrijkste kenmerken en functies om de perfecte keuze te maken. Of je nu prioriteit geeft aan geluidskwaliteit, connectiviteit of gebruiksgemak, wij zorgen dat je de autoradio vindt die aan al jouw wensen voldoet.

Wat zijn de beste autoradio's van 2024?

Dit zijn de top 5 beste autoradio's op basis van expertreviews en onderzoek van onze redactie.

Waarom Wifiwijs vertrouwen? We spenderen meerdere uren het aan onderzoeken, schrijven, updaten en editen van al onze artikelen. Lees hier meer informatie over hoe een artikel tot stand komt.

Dit zijn de beste autoradio's van 2024

1. Ideaal voor smartphone-integratie: Pioneer SPH-10BT - Autoradio met

1. Ideaal voor smartphone-integratie: Pioneer SPH-10BT - Autoradio met

Belangrijke specificaties:

Bluetooth: Ja
Draadloos bereik: 5 m
Ontvangst: FM radio
Handsfree bellen: Nee
Opladen via apparaat: Nee

De Pioneer SPH-10BT is een autoradio die naadloos samengaat met je telefoon. Met deze autoradio luister je naar de radio of naar je favoriete muziek via bluetooth. De radio reageert op de spraakherkenning van je smartphone. Zo hoef je het scherm niet aan te raken en heb jij volle focus op de weg. Je richt het uiterlijk van de autoradio naar jouw behoefte in met de Pioneer Smart Sync applicatie. Gebruik je liever nog fysieke knoppen? Met één druk op de knop schakel je de navigatie van je telefoon in of lees je een gemist bericht terug. De telefoonhouder is te gebruiken met telefoons van 58 tot 170 millimeter hoog, 58 tot 87 millimeter breed en 4 tot 10 millimeter diep.

2. JVC KW-M745DBT

2. JVC KW-M745DBT

Belangrijke specificaties:

Bluetooth: Ja
Draadloos bereik: 0 m
Ontvangst: DAB + radio, FM radio, AM radio
Handsfree bellen: Ja
Opladen via apparaat: Ja

Ik ben enthousiast om de JVC KW-M745DBT autoradio te introduceren, want deze tilt de in-car audio-ervaring naar een hoger niveau met geavanceerde functies. Het 6,8" resistieve touchscreen display, aanpasbare achtergrond en digitale hoekaanpassing zorgen voor een visueel aantrekkelijke en gebruiksvriendelijke interface. De radio is compatibel met Apple CarPlay en Android Auto, waardoor naadloze integratie met smartphones mogelijk is voor handsfree bellen, audio streamen en spraakbesturing. Dankzij de K2-technologie geniet je van een verbeterde geluidservaring, terwijl de 13-bands equalizer en verschillende audio-/videofuncties zorgen voor gepersonaliseerde audio-instellingen.

De ontvanger beschikt over een uitgebreide handleiding die basisbediening, bronbesturing, Bluetooth, USB-gebruik, tunerbediening en probleemoplossing behandelt, waardoor het een uitstekende keuze is voor gebruikers die gedetailleerde begeleiding zoeken. Zoals een review benadrukt: "De handleiding biedt uitgebreide begeleiding over de functionaliteit, waaronder basisbediening, bronbesturing, Bluetooth- en USB-gebruik, tunerbediening en probleemoplossing". Daarnaast zorgen de ondersteuning voor de SiriusXM-satellietradio-ontvanger en compatibiliteit met navigatie-apps van derden voor nog meer veelzijdigheid.

In vergelijking met zijn voorganger valt de JVC KW-M745DBT op door de verbeterde connectiviteitsopties, waaronder ingangen voor achterste USB en A/V, en twee camera-ingangen. Het is echter vermeldenswaardig dat de ontvanger een bedrade verbinding met de parkeerrem vereist voor toegang tot bepaalde instellingen en functies, wat door sommige gebruikers als beperking kan worden gezien.

In vergelijking met de Pioneer SPH-EVO62DAB-UNI, een toonaangevend autosysteem voor Apple CarPlay, biedt de JVC KW-M745DBT vergelijkbare functies, zoals Apple CarPlay-compatibiliteit en een gebruiksvriendelijk touchscreen display. De JVC KW-M745DBT kan echter een voorsprong hebben voor gebruikers die op zoek zijn naar een budgetvriendelijke optie, aangezien het geavanceerde connectiviteit en audiofuncties biedt tegen een relatief lagere prijs.

De JVC KW-M745DBT autoradio blinkt uit in het bieden van een functierijke en gebruiksvriendelijke interface voor naadloze integratie van smartphones, audiocustomization en entertainmentopties. De vereiste van een bedrade verbinding met de parkeerrem en het ontbreken van CD-afspelen kunnen echter als beperkingen worden beschouwd voor sommige gebruikers. Ondanks deze overwegingen is de JVC KW-M745DBT een veelzijdige en handige keuze voor degenen die op zoek zijn naar een verbeterde in-car audio-ervaring.

Voordelen JVC KW-M745DBT
 • 6.8" resistief touchscreen display met aanpasbare achtergrond en digitale hoekaanpassing
 • Compatibel met Apple CarPlay en Android Auto voor naadloze integratie van smartphones en spraakbesturing
 • Uitgebreide handleiding en ondersteuning voor SiriusXM-satellietradio-ontvanger en navigatie-apps van derden
Nadelen JVC KW-M745DBT
 • Vereist een bedrade verbinding met de parkeerrem voor toegang tot bepaalde instellingen en functies
 • Gebrek aan CD-afspelen

3. Pioneer SPH-10BT

3. Pioneer SPH-10BT

Belangrijke specificaties:

Bluetooth: Ja
Draadloos bereik: 5 m
Ontvangst: AM radio, FM radio
Handsfree bellen: Nee
Opladen via apparaat: Nee

De Pioneer SPH-10BT autoradio is een echte gamechanger voor iedereen die naadloze integratie van zijn smartphone in de auto wil. Met een speciale focus op smartphone-connectiviteit biedt deze single-DIN ontvanger een betaalbare manier om handsfree te bellen, navigeren en de entertainment te bedienen via een gekoppelde smartphone. De Pioneer Smart Sync app verbetert de rijervaring nog verder door naadloos te integreren met verschillende smartphonefuncties. GearBrain merkt op dat "de ontvanger effectief een smartphone verandert in een slim display voor oudere voertuigen met een 1DIN-stereosysteem."

Een van de opvallende kenmerken van de SPH-10BT is de ingebouwde houder voor smartphones en de ingebouwde Bluetooth, die zowel geschikt is voor iPhone- als Android-gebruikers. De toevoeging van Alexa, in combinatie met de Pioneer Smart Sync app, versterkt zijn aantrekkingskracht. Bovendien ondersteunt het apparaat het toevoegen van sensoren voor parkeerhulp, waardoor het een uitgebreid pakket biedt voor moderne auto-eisen.

De nadruk van het product op eenvoudige app-toegang en verbetering van de geluidskwaliteit is duidelijk te zien in de speciale harde knoppen voor favoriete apps, spraakherkenning voor veiliger rijden en compatibiliteit met Spotify, allemaal gericht op een veiligere en meer verbonden rijervaring. Zoals een Amazon-review het uitdrukt, is de SPH-10BT ontworpen om "een veiligere en meer verbonden rijervaring te bieden, met een focus op eenvoudige app-toegang en verbetering van de geluidskwaliteit."

In de wereld van autoradio's steekt de Pioneer SPH-10BT boven de rest uit als koploper in smartphone-integratie, waardoor het de ideale keuze is voor mensen die een verbonden rijervaring willen zonder de bank te breken. Zijn naadloze smartphone-connectiviteit, compatibiliteit met zowel grote besturingssystemen en het extra voordeel van Alexa-ondersteuning onderscheiden het van zijn concurrenten. Het vult een niche voor mensen die hun oudere voertuigen willen moderniseren zonder te investeren in een geheel nieuw entertainmentsysteem.

Echter, hoewel de SPH-10BT uitblinkt in smartphone-integratie en moderne functies, is het misschien niet de beste keuze voor audiofielen die streven naar het hoogste niveau van geluidskwaliteit. In situaties waar geluidskwaliteit van het allergrootste belang is, kunnen andere modellen met de focus op audioprestaties de leiding nemen.

Kortom, de Pioneer SPH-10BT autoradio is het budgetproduct bij uitstek voor iedereen die verlangt naar een verbonden rijervaring door naadloze smartphone-integratie. Zijn belangrijkste kenmerken, waaronder een houder voor smartphones, Alexa-ondersteuning en compatibiliteit met parkeerhulp, maken het tot een uitstekende keuze op de markt. Hoewel het misschien niet aan audiofielen voldoet die streven naar het toppunt van geluidskwaliteit, positioneert zijn focus op smartphone-connectiviteit en moderne functies het als een leider in zijn niche.

Voordelen Pioneer SPH-10BT
 • Naadloze integratie met smartphone voor handsfree bellen, navigatie en entertainment controle
Nadelen Pioneer SPH-10BT
 • Niet de beste keuze voor audiofielen die streven naar het hoogste niveau van audiokwaliteit

4. Extra groot scherm: Alpine iLX-F903

4. Extra groot scherm: Alpine iLX-F903

Belangrijke specificaties:

Bluetooth: Ja
Ontvangst: DAB + radio, FM radio
Handsfree bellen: Ja
Opladen via apparaat: Ja

Ik ben dol op de Alpine iLX-F903 autoradio. Met zijn royale 9-inch display maakt het mijn ritjes echt een stuk leuker en gemakkelijker. Ik kan snel mijn favoriete apps openen dankzij de duidelijke pictogrammen en het naadloze smartphone-integratie met Apple CarPlay en Android Auto. En als muziekliefhebber vind ik het geweldig dat ik mijn muziek tot in detail kan aanpassen met de 5-band parametrische equalizer en 6-kanaals tijdcorrectietool.

Deze autoradio is echt veelzijdig dankzij de ondersteuning voor extra versterkers met drie sets echte 4V pre-uitgangen, waardoor ik mijn audio-opstelling naar een hoger niveau kan tillen. En ondanks al deze geweldige functies is hij ook nog eens compact en draagbaar, perfect voor autoliefhebbers zoals ik.

De Alpine iLX-F903 autoradio is echt een game-changer. Het 9-inch display, uitgebreide muziekaanpassingsmogelijkheden en ondersteuning voor extra versterkers maken het tot een topkeuze op de autoradiomarkt. Als je op zoek bent naar geavanceerde smartphone-integratie en audio-aanpassing, dan is dit echt een aanrader. Maar als je meer op zoek bent naar een alles-in-één ervaring, zijn er misschien betere alternatieven voor jou.

Voordelen Alpine iLX-F903
 • Het 9-inch scherm zorgt voor verbeterde zichtbaarheid en snelle selecties tijdens het rijden.
 • Compatibel met Apple CarPlay en Android Auto voor naadloze smartphone-integratie en handsfree bediening.
 • Ondersteunt extra versterkers met drie sets van echte 4V preamp-uitgangen voor uitgebreide geluidsinstallatie mogelijkheden.
Nadelen Alpine iLX-F903
 • Beperkte zelfstandige functies in vergelijking met sommige concurrenten.

5. Prominente fysieke controles: Sony XAV-AX100

5. Prominente fysieke controles: Sony XAV-AX100

Belangrijke specificaties:

Bluetooth: Ja
Draadloos bereik: 10 m
Ontvangst: FM radio
Handsfree bellen: Ja
Opladen via apparaat: Nee

De Sony XAV-AX100-autoradio valt op door zijn prominente fysieke bedieningselementen, waardoor het een ideale keuze is voor gebruikers die de voorkeur geven aan tastbare bediening. Deze autoradio beschikt over spraakbesturing met Apple CarPlay en Android Auto, een responsief touchscreen van 6,4 inch en een 4 x 55 W Dynamic Reality-versterker voor krachtig geluid. Een opvallend aspect van deze autoradio is de ergonomische draaiknop, waardoor afleidingsvrije bediening mogelijk is - een functie die het onderscheidt van zijn tegenhangers. Zoals een recensie opmerkt, "Het heeft een draaiknop voor het volume voor eenvoudige bediening", waarbij de handigheid en gebruiksvriendelijke vormgeving van de fysieke bedieningselementen worden benadrukt.

Naast de intuïtieve bediening biedt de Sony XAV-AX100 ook de mogelijkheid voor een achteruitrijcamera voor moeiteloos parkeren en draadloze communicatietechnologieën, waardoor de functionaliteit wordt verbeterd. De toevoeging van Dynamic Stage Organizer voor virtuele luidsprekers draagt bij aan een meeslepende audiobeleving, terwijl het compacte achterchassis zorgt voor eenvoudige installatie en voldoende ruimte voor bekabeling en accessoires. De ontvanger zorgt ook voor krachtig en helder geluid, zelfs op hoog volume, met zijn 4 x 55 W versterking, zoals benadrukt in een recensie die vermeldt: "Het beschikt over een responsief 6,2 inch touchscreen, Apple CarPlay-connectiviteit en intelligente spraakbesturing voor navigatie en muziek."

In vergelijking met opvolgers zoals de XAVAX1000 en XAV-AX8100, valt de XAV-AX100 op als een meer budgetvriendelijke optie. Terwijl de XAV-AX8100 een groter 9-inch zwevend touchscreen en aanvullende functies biedt zoals resistief touchscreen met anti-reflectie en SiriusXM-gereedheid, blijft de XAV-AX100 een sterke concurrent met zijn praktische fysieke bedieningselementen en betrouwbare prestaties. Echter, de XAV-AX1000 introduceert Apple CarPlay en achteruitrijcamera-compatibiliteit, waardoor het een geschikt alternatief is voor degenen die op zoek zijn naar nieuwere verbindingsmogelijkheden.

De Sony XAV-AX100-autoradio is gericht op bestuurders die waarde hechten aan naadloze integratie met hun mobiele apparaten, intuïtieve fysieke bedieningselementen en krachtige geluidsprestaties. De voornaamste gebruiksscenario's zijn eenvoudige navigatie, handsfree bellen en meeslepende muziekervaringen tijdens het rijden. Sommige gebruikers kunnen echter de schermgrootte van 6,4 inch beperkend vinden in vergelijking met grotere alternatieven, en het ontbreken van bepaalde geavanceerde functies in duurdere modellen kan een nadeel zijn voor techliefhebbers.

Concluderend blinkt de Sony XAV-AX100-autoradio uit als een betrouwbare en gebruiksvriendelijke optie, vooral voor degenen die op zoek zijn naar een budgetvriendelijke autoradio met prominente fysieke bedieningselementen. De combinatie van tastbare bediening, krachtige geluidsprestaties en essentiële verbindingsfuncties maakt het tot een overtuigende keuze voor bestuurders die gebruiksgemak en naadloze smartphone-integratie vooropstellen.

Voordelen Sony XAV-AX100
 • Duidelijke fysieke bedieningselementen voor tastbare bediening
 • Stembediening met Apple CarPlay en Android Auto
 • Ergonomische draaiknop voor afleidingsvrije bediening
Nadelen Sony XAV-AX100
 • Schermgrootte van 6,4 inch kan beperkend zijn voor sommige gebruikers
 • Afwezigheid van bepaalde geavanceerde functies die aanwezig zijn in duurdere modellen

Hoe kies je de beste autoradio?

Is jouw autoradio inmiddels verouderd? Het is gelukkig redelijk makkelijk om die te vervangen. Autoradio's ontwikkelden zich de afgelopen jaren in een rap tempo door en hebben een flinke upgrade gekregen.

In de onderstaande koopgids vertel ik je welke functionaliteiten autoradio's zoal hebben en op welke punten je moet letten tijdens je zoektocht.

DIN-1 of DIN-2

Er zijn twee soorten formaten van autoradio's:

 • DIN-1 of enkel DIN is het kleine formaat (180x50x150mm) en past in elke auto. Mocht je meer ruimte hebben, dan zijn er mogelijkheden om die te bedekken.
 • DIN-2 of dubbel DIN is twee keer zo groot als DIN-1: 180x100x150mm. Koop dit formaat alleen als je daar de ruimte voor hebt, anders heb je er niets aan. Autoradio's met dit formaat hebben vaak een touchscreen – handig voor bijvoorbeeld een navigatie of het afspelen van video's.

Ontvangst: FM, DAB+ of internetradio

Er zijn drie transmissiemethodes. Ik zet ze hieronder op een rij.

FM

FM (frequency modulation) is de ouderwetse, analoge radio. Hierbij wordt er gratis een analoog signaal in de ether ontvangen.

De meeste autoradio's hebben in ieder geval een FM-ontvangst. Een autoradio met enkel FM-ontvangst is het vriendelijkst voor de portemonnee, maar niet toekomstbestendig. De verwachting is dat het FM-netwerk in de toekomst wordt opgedoekt.

DAB

DAB (digital audio broadcasting) is de digitale radio. Om dit te ontvangen, heeft de autoradio een DAB+-antenne nodig. Je ontvangt DAB+ net als FM gratis in de ether, maar dan is het een digitaal signaal in plaats van een analoog signaal.

Een goede DAB+-radio heeft verschillende voordelen ten opzichte van FM. Allereerst profiteer je van een zuivere geluidskwaliteit, je hebt geen last meer van ruis en gekraak.

Daarnaast ontvang je meer radiozenders en zie je informatie over het nummer dat aan het spelen is op het scherm verschijnen. Ook hoef je niet – zoals bij FM – naar de frequentie te zoeken, de naam van de radiozender is voldoende. Ook handig bij een bouwradio, wekkerradio en doucheradio!

Internetradio

Internetradio werkt via het internet. De autoradio moet daarom ingebouwde wifi hebben en hier hangt vooralsnog een hoger prijskaartje aan. Met internetradio ontvang je een zeer breed aanbod aan zenders vanuit de hele wereld.

Het grootste nadeel aan internetradio is dat je een internetverbinding nodig hebt. Je moet hem daarom verbinden met een smartphone of tablet met mobiel internet en dat kost – bovenop de hogere aanschafprijs – data. De kwaliteit van internetradio hangt bovendien af van de kwaliteit van je internetverbinding.

binnenkant auto met stuur, navigatie en radio

Bluetooth

Een moderne autoradio moet naadloos kunnen verbinden met jouw smartphone. Dankzij de toevoeging van Bluetooth is een autoradio niet meer alleen een radio-ontvanger, maar een volwaardig mediasysteem.

Anno 2024 is deze feature dan ook een must. Het zorgt dat je je eigen muziek vanaf je smartphone of tablet via de beste autospeakers afspeelt.

Daarnaast zorgt de Bluetooth-feature ervoor dat je de mogelijkheid hebt om handsfree te bellen. Een mooi alternatief voor een goede carkit. Let wel op dat er dan óf een ingebouwde microfoon in moet zitten, óf je moet voor een externe microfoon zorgen.

Cd-speler

Steeds minder autoradio's hebben een cd-speler. Dat is ook niet zo gek: cd's zijn inmiddels een uitstervend ras. Luister jij toch graag naar een cd in de auto? Er zijn zeker nog modellen met cd-speler, maar je moet wel altijd even dubbelchecken of het daadwerkelijk aanwezig is.

Heb je een autoradio met cd-speler gevonden, kijk dan meteen even naar welke soorten bestanden hij ondersteunt. Ondersteuning voor mp3- en WMA-bestanden is meestal aanwezig, voor ACC-bestanden komt iets minder vaak voor.

Als een autoradio een navigatiefunctie heeft, sla je meteen twee vliegen in één klap. Het gros van de autoradio's met navigatie zijn dubbel DIN, dus je auto moet hier dan wel de ruimte voor hebben. Enkel DIN met navigatie bestaat wel, dan wordt er gebruikgemaakt van een uitklapscherm. Dat komt echter minder voor.

Een navigatiefunctie maakt een autoradio doorgaans wel een stuk duurder. Maar omdat je dan geen navigatiesysteem meer nodig hebt, kan dit de hogere prijs waard zijn.

Spraakbesturing

Spraakbesturing is niet alleen een zeer handige functionaliteit, het verhoogt ook de veiligheid in de auto. Je bedient de autoradio met je stem in plaats van je vingers, waardoor je je handen niet van het stuur en je blik niet van de weg af hoeft te halen.

Je vertelt de autoradio bijvoorbeeld welk nummer je wilt luisteren, naar wie er gebeld moet worden en of de muziek een tandje harder of zachter kan. Sommige autoradio's praten zelfs terug!

Zelf koos ik voor spraakbesturing, want ook al reed ik over de snelweg, stabiel is de auto nooit volledig, en kan het intypen van een radiozender een behoorlijk frustrerend klusje zijn.

Aansluitingen

Bepaalde aansluitingen op een autoradio kunnen een meerwaarde zijn:

 • Met een usb-aansluiting laad je tijdens het autorijden je smartphone of tablet op met een goede usb-autolader. Handig als je een lange rit voor de boeg hebt!
 • Via een aux-aansluiting sluit je een extern apparaat met een 3.5mm-aansluiting aan.
 • Om een subwoofer voor in de auto rechtstreeks aan te sluiten, kies je voor een autoradio met een subwoofer-aansluiting. Met een subwoofer speel je ook tonen met een lage frequentie moeiteloos af. 1Jamie Biesemans, FWD (2022). 'Wat is een subwoofer en waarom heb je er een nodig?'
 • Met stuurwielbediening bedien je de autoradio vanaf het stuurwiel. Dit voorkomt dat je tijdens het autorijden moet pielen aan je autoradio. Dit maakt het rijden een stuk veiliger.

Design

Design: de één geeft er weinig om, de ander wil er best een paar extra knaken uitgeven. Er zijn autoradio's in allerlei soorten en maten te verkrijgen en het ene merk besteed meer aandacht aan design dan de ander.

Er past ongetwijfeld iets bij je smaak én je auto. Daarnaast kan de displaykleur verschillen of heb je de mogelijkheid om hem zelf te veranderen.

Wat is volgens de Consumentenbond de beste autoradio?

Op dit moment is nog niet bekend wat de Consumentenbond de beste autoradio vindt. Zodra we dit weten, lees je het zo snel mogelijk!

Wat is volgens Tweakers de beste autoradio?

Op dit moment is nog niet bekend wat Tweakers de beste autoradio vindt. Zodra we dit weten, lees je het zo snel mogelijk!

Wat is volgens Eardopes de beste autoradio?

Volgens Eardopes is de Sony DSX-A510BD de beste autoradio op de markt. Deze radio onderscheidt zich met zijn geavanceerde Bluetooth-connectiviteit, waardoor je eenvoudig je smartphone kunt koppelen voor handsfree bellen en streamen van muziek. 

De DSX-A510BD biedt ook DAB+ radio voor kristalheldere digitale uitzendingen, en met de krachtige 4 x 55 W versterking geniet je van een rijk en helder geluid. 
Bovendien is de interface gebruiksvriendelijk en kun je met de extra bass-functie je muziekervaring naar een hoger niveau tillen. Kortom, een topkeuze voor de muziekliefhebber in de auto.

Veelgestelde vragen over autoradio's van onze lezers

Dit deel is speciaal toegewijd aan jullie vragen en opmerkingen. Maar ...

We hebben nog geen vragen ontvangen

Stuur ons hieronder via het feedbackformulier vooral jullie vragen of opmerkingen door, zodat we deze hier kunnen doornemen!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen