Aangenaam Wakker worden met de Beste Wekkerradio

Jasmijn Roekaerts

Geschreven door: Jasmijn Roekaerts

Gedaan met ochtendhumeur!

Aangenaam Wakker worden met de Beste Wekkerradio

De beste wekkerradio maakt wakker worden een stuk aangenamer. In plaats van plotseling gewekt te worden door een luid zoemend alarm, speelt de wekkerradio je favoriete muziek of radiozender af, zodat je wakker wordt met heerlijke tonen of kletsende mensen. 🎶

Hoewel velen het ingebouwde alarm van hun mobiele telefoon gebruiken, blijven de fysieke wekkers een populair accessoire in de slaapkamer. Wekkerradio's hebben de laatste jaren dan ook een grote ontwikkeling doorgemaakt.

Ik zocht uit wat zo een wekkerradio tegenwoordig allemaal kan, waar je op moet letten bij je aankoop en zette de 5 beste modellen van nu op een rijtje. Je ontdekt het allemaal hieronder, te beginnen met de top 3! 😉

Philips TAR3306

Philips TAR3306
Ontvangst: FM radio
Bluetooth: Nee
WIFI: Geen Wi-Fi
Afstandsbediening: Nee
Bediening via mobiele app: Nee
Afmetingen (b x h x d): 186 x 96 x 101 mm
Afstandsbediening: Nee
Alarm opties: Snooze | Week-/Weekend-alarm
USB-poort: -
Lcd-display: Ja
Gewicht: 440 gram
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Philips TAR3205

Philips TAR3205
Ontvangst: FM radio
Bluetooth: Nee
WIFI: Geen Wi-Fi
Afstandsbediening: Nee
Bediening via mobiele app: Nee
Afmetingen (b x h x d): 0 x 1310 x 54 mm
Afstandsbediening: Nee
Alarm opties: Sleeptimer
Plafond projectie: Nee
USB-poort: 1
Lcd-display: Nee
Gewicht: 203 gram
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Denver CRP-618

Denver CRP-618
Ontvangst: FM radio
Bluetooth: Ja
WIFI: Geen Wi-Fi
Afstandsbediening: Nee
Bediening via mobiele app: Nee
Afmetingen (b x h x d): 70 x 102 x 188 mm
Afstandsbediening: Nee
Alarm opties: Snooze | Sleeptimer
Plafond projectie: Ja
USB-poort: 0
Lcd-display: Ja
Gewicht: 540 gram
Bekijk prijs op Bol.comPijltjeBekijk prijs op CoolbluePijltje

De beste wekkerradio koopgids: hoe maak je de beste koop?

Wie heeft er nu geen wekker nodig die je elke ochtend op betrouwbare wijze wekt? 😴 Er zijn honderden verschillende modellen, merken en stijlen. De belangrijkste factor bij het kiezen van een wekkerradio zijn de prestaties.

De beste wekkerradio's maken je ochtend beter, want veel modellen hebben aanpasbare volume- en sluimeropties om tegemoet te komen aan je eigen voorkeuren van wakker worden.

Hieronder heb ik de belangrijkste zaken waar je op moet letten bij de aanschaf van een wekkerradio uitgelicht. 💡

Stijl

Kies een nieuwe wekkerradio die een lust is voor het oog (geen bouwradio!) als je 's morgens wakker wordt. Zoek er een die bij je kamer past. Bepaal ook direct het doel van je wekkerradio: ga je hem uitsluitend als wekker gebruiken of ook als geluidsbron in de slaapkamer. Dat bepaalt wat hij allemaal aan boord moet hebben.

Let er ook op dat het formaat en het gewicht van de wekkerradio overeenkomen met de plaats die je voor het apparaat in gedachten hebt. Hoewel de meeste wekkerradio's relatief compact en licht zijn, zijn sommige wekkers geschikter voor kleinere ruimtes en voor op reis dan andere.

Type wekkerradio's

AM/FM-wekkerradio

Een standaard wekkerradio sluit je aan op AM- en FM-radiofrequenties en geven je toegang tot verschillende radiozenders die op deze gangbare frequenties werken. Deze wekkerradio's zijn goedkoop, maar effectief.

Digitale wekkerradio

Deze modellen maken gebruik van digitale technologie, een DAB- of DAB+-radio, om radiotransmissies te ontvangen, waardoor ze een breder scala aan stations en veel duidelijkere signalen bieden.

De meeste moderne wekkerradio's maken nu gebruik van digitale radio, waardoor ze zeer betrouwbaar zijn. Zelfs autoliefhebbers kiezen er steeds vaker voor om hun auto te upgraden met een DAB+-antenne.

Internetradio

Deze radio's ontvangen radiozenders via het internet. Een internetradio heeft daarvoor een stabiele wifi-verbinding nodig. Is dat in orde, dan ben je verzekerd van kristalhelder geluid en een enorm breed bereik.

Je luistert naar zenders van over de hele wereld, dus heb je fijne herinneringen aan een zender waar je op vakantie naar hebt geluisterd? Dan liggen die binnen handbereik.

Man kijkt naar de zonsopgang

Sunrise wekkerradio

Deze wekkerradio biedt een zonsopgangalarm dat gebruik maakt van een ledlicht dat langzaam helderder wordt als het alarm wordt geactiveerd. Dit licht bootst de zonsopgang na, waardoor je geleidelijk wakker wordt en je je 's morgens niet moe of lusteloos voelt.

Het alarm

Instellingen

Een wekkerradio stelt je in staat om alarmen te programmeren op basis van je individuele behoeften. Bij de basisontwerpen stel je één of twee verschillende wektijden in, terwijl bij de meer geavanceerde modellen tot zes of meer wektijden mogelijk zijn.

Een select aantal nieuwere wekkerradio's biedt ook speciale werkdag- en weekendalarmen, zodat je meer slaap krijgt op dagen dat je niet werkt.

Snooze-knop

Wanneer je op de snooze (of sluimer)-knop drukt, activeert de wekkerradio een vertraagd alarm, zodat je nog een paar minuten langer kunt slapen of rusten. Traditionele wekkers hebben een automatische sluimerfunctie van 10 minuten, maar bij de meeste modellen pas je de sluimerduur naar eigen keuze aan.

Weergavemogelijkheden

Visuele weergave

Naast de huidige tijd geven sommige wekkerradio's ook andere informatie weer, zoals de datum en temperatuur. Veel moderne ontwerpen hebben lcd-displays die je eenvoudig lichter of donkerder maakt om aan je visuele voorkeuren te voldoen.

Wekkerradio in beeld in een slaapkamer

Tijdprojector

Er zijn wekkerradio's die de tijd projecteren op het plafond of de muur. Zo controleer je de tijd zonder van positie te moeten veranderen in bed. Pure luxe!

Het geluid

Geluidskwaliteit

De beste manier om de geluidskwaliteit van een wekkerradio te bepalen is aan de hand van de grootte van de luidsprekers. De kans is groot dat grotere luidsprekers betekenen dat je wekkerradio is afgestemd op een betere geluidskwaliteit.

Wekkerradio's met ingebouwde iPod-connectiviteit bieden doorgaans een betere geluidskwaliteit. Sommige modellen gebruiken stereoluidsprekers van verschillende grootte en intensiteit.

Het volume dat een luidspreker aankan zonder te vervormen, is afhankelijk van het watts root mean square (of watts RMS) niveau. Wekkerradio's hebben vaak een vermogen tussen 7 en 12 watts RMS. Wat het frequentiebereik en andere indicatoren voor de geluidskwaliteit betreft, lees je idealiter de recensies van het model dat je op het oog hebt.

Timer voor slaapmuziek

Alarmsystemen die het afspelen van muziek toestaan, worden vaak geleverd met een slaaptimer waarmee je gedurende een vooraf ingestelde tijd naar muziek luistert terwijl je in slaap valt. Dit is een handige functie als je niet gemakkelijk inslaapt!

Volume

Sommige mensen geven de voorkeur aan luide alarmen, terwijl anderen vinden dat stillere alarmen effectiever zijn. Wekkers bieden meestal de mogelijkheid het volume aan te passen aan het ideale niveau, en sommige wekkers hebben ook een trilfunctie om zachter wakker te worden.

Het maximale volume in wekkers die op dit moment beschikbaar zijn, varieert van minder dan 60 decibel (dB) tot meer dan 110, wat vergelijkbaar is met het geluid van een live rockconcert.

lenovo smart clock met google assistant playing music

Klokweergave

Als je van plan bent je wekker ver van je bed te houden, zorg er dan voor dat je een klok kiest die groot en helder genoeg is om van veraf leesbaar te zijn. Sommige apparaten hebben instelbare lichtregelaars of automatische dimmers voor wanneer je de kamerverlichting uitzet. Zo houd de wekker je niet ook nog een wakker als je naar bed gaat.

Connectiviteit

Automatische tijdsynchronisatie

Traditionele wekkers vereisen dat je de tijd handmatig aanpast wanneer je het apparaat loskoppelt of de stroom uitvalt, maar sommige nieuwere modellen synchroniseren automatisch op basis van een interne klok. Deze modellen passen zich ook automatisch aan aan de zomertijd. 🌞

Stroombron

De meeste wekkerradio's voed je via het stopcontact, terwijl sommige op batterijen werken. Er zijn er ook met een back-upbatterij, voor het geval de stroom uitvalt.

Opladen via usb

Net als veel elektronische apparaten die tegenwoordig worden verkocht, zijn sommige wekkers voorzien van usb-poorten die je gebruikt om je smartphone, tablet en andere apparaten op te laden. Dat is vooral handig als je zuinig moet zijn op de stopcontacten bij je bed!

Bluetooth-compatibiliteit

Veel nieuwere wekkermodellen verbind je via een draadloze verbinding met bluetooth-speakers. Dit komt natuurlijk de geluidskwaliteit ten goede, zeker als je de wekkerradio ook als geluidsbron in je slaapkamer wilt gebruiken!

Slimme functies

Het wordt steeds gebruikelijker dat radio's, zoals een wekkerradio, doucheradio, internetradio en de beste autoradio, ook slimme functies aan boord hebben.

Slimme wekkerradio's maken gebruik van draadloze connectiviteit om te koppelen met apps via het internet, wat een verscheidenheid aan extra gebruiksmogelijkheden en functies biedt.

Met de Amazon Echo Spot als voorbeeld stel je via spraakopdrachten timers in of voer je telefoongesprekken. Het is ook mogelijk om muziek aan te zetten of toegang te krijgen tot het internet of een tv-programma.

Deze functies geven je wekker een modern tintje, waardoor hij veel meer kan dan je alleen maar op tijd wekken.

De 5 beste wekkerradio's onder elkaar

1. Philips TAR3306

1. Philips TAR3306
Ontvangst: FM radio
Bluetooth: Nee
WIFI: Geen Wi-Fi
Afstandsbediening: Nee
Bediening via mobiele app: Nee
Afmetingen (b x h x d): 186 x 96 x 101 mm
Afstandsbediening: Nee
Alarm opties: Snooze | Week-/Weekend-alarm
Aantal wektijden: 2 wektijden
Radiogestuurde tijdsaanduiding: Nee
Datumaanduiding: Dag | Datum | Jaar | Maand
USB-poort: -
Dimbaar display: Ja
Lcd-display: Ja
Gewicht: 440 gram

2. Philips TAR3205

2. Philips TAR3205
Ontvangst: FM radio
Bluetooth: Nee
WIFI: Geen Wi-Fi
Afstandsbediening: Nee
Bediening via mobiele app: Nee
Afmetingen (b x h x d): 0 x 1310 x 54 mm
Afstandsbediening: Nee
Alarm opties: Sleeptimer
Aantal wektijden: 2 wektijden
Radiogestuurde tijdsaanduiding: Nee
Datumaanduiding: Dag
Plafond projectie: Nee
USB-poort: 1
Dimbaar display: Nee
Lcd-display: Nee
Gewicht: 203 gram

3. Denver CRP-618

3. Denver CRP-618
Ontvangst: FM radio
Bluetooth: Ja
WIFI: Geen Wi-Fi
Afstandsbediening: Nee
Bediening via mobiele app: Nee
Afmetingen (b x h x d): 70 x 102 x 188 mm
Afstandsbediening: Nee
Alarm opties: Snooze | Sleeptimer
Aantal wektijden: 1 wektijden
Radiogestuurde tijdsaanduiding: Nee
Datumaanduiding: Dag | Datum | Jaar | Maand
Plafond projectie: Ja
USB-poort: 0
Dimbaar display: Nee
Lcd-display: Ja
Gewicht: 540 gram

4. DistinQ Wake-Up Light – Wekkerradio met dubbele wektijd – Slaaphulp met USB aansluiting

4. DistinQ Wake-Up Light – Wekkerradio met dubbele wektijd – Slaaphulp met USB aansluiting
Aantal wektijden: 2 wektijden
Lcd-display: Ja
Gewicht: 0,8 kg
Plafond projectie: Nee
Aantal wektijden: 2 wektijden
Datumaanduiding: Geen datumaanduiding
Bluetooth: Nee
Afstandsbediening: Nee
Bediening via mobiele app: Nee
USB-poort: 1
Radiogestuurde tijdsaanduiding: Ja
Gewicht: 572 g

5. Ices ICR-210 Black

5. Ices ICR-210 Black
Ontvangst: FM radio
Bluetooth: Nee
WIFI: Geen Wi-Fi
Afstandsbediening: Nee
Bediening via mobiele app: Nee
Afmetingen (b x h x d): 140 x 50 x 110 mm
Afstandsbediening: Nee
Alarm opties: Snooze | Meervoudig alarm | Sleeptimer | Hulp bij in slaap vallen
Aantal wektijden: 2 wektijden
Radiogestuurde tijdsaanduiding: Nee
Datumaanduiding: Geen datumaanduiding
Plafond projectie: Nee
USB-poort: nee
Dimbaar display: Nee
Lcd-display: Ja
Gewicht: 320 gram

Veelgestelde vragen over wekkerradio's

📽️ Wat is een projectiewekker?

Een projectiewekker (ook wel plafondwekker genoemd) is een analoge of digitale wekker uitgerust met een projector die een vergrote afbeelding van de wijzerplaat of het display van de klok creëert op een oppervlak dat als projectiescherm dient, meestal het plafond.

⏰ Wat betekent sluimer bij een wekker?

Dit betekent dat het alarm wordt uitgesteld tot een bepaalde tijd. Stel je bijvoorbeeld een alarm in om 7 uur met een sluimertijd van 5 minuten, dan schakelt het alarm uit en gaat het 5 minuten later weer af als je op de sluimerknop drukt. Zo geef je jezelf nog iets meer tijd om wakker te worden.

Vrouw gebruikt de snooze-functie

🕒 Wat is een zendergestuurde wekker?

Deze wekker wordt bestuurd door een radiozender die de tijd synchroniseert met een uiterst nauwkeurige tijdwaarnemer, zoals een atoomklok. Voor wie de meest precieze tijdsweergave wil, is een zendergestuurde wekker de beste keuze.

Welke wekkerradio moet ik kopen?

Dat is natuurlijk aan jou en je budget; iedereen is uniek. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste wekkerradio's. Zo kun jij de beste keus maken.

OntvangstBluetoothAlarm optiesUSB-poortLcd-display
1Philips TAR3306FM radioNeeSnooze | Week-/Weekend-alarm-Ja
2Philips TAR3205FM radioNeeSleeptimer1NeeNee
3Denver CRP-618FM radioJaSnooze | Sleeptimer0JaJa
4DistinQ Wake-Up Light – Wekkerradio met dubbele wektijd – Slaaphulp met USB aansluitingFM radioNeeSnooze | Sleeptimer1JaNee
5Ices ICR-210 BlackFM radioNeeSnooze | Meervoudig alarm | Sleeptimer | Hulp bij in slaap vallenneeJaNee

Philips TAR3306

Ontvangst: FM radio

Bluetooth: Nee

Alarm opties: Snooze | Week-/Weekend-alarm

USB-poort: -

Lcd-display: Ja

Philips TAR3205

Ontvangst: FM radio

Bluetooth: Nee

Alarm opties: Sleeptimer

USB-poort: 1

Lcd-display: Nee

Plafond projectie: Nee

Denver CRP-618

Ontvangst: FM radio

Bluetooth: Ja

Alarm opties: Snooze | Sleeptimer

USB-poort: 0

Lcd-display: Ja

Plafond projectie: Ja

DistinQ Wake-Up Light – Wekkerradio met dubbele wektijd – Slaaphulp met USB aansluiting

Ontvangst: FM radio

Bluetooth: Nee

Alarm opties: Snooze | Sleeptimer

USB-poort: 1

Lcd-display: Ja

Plafond projectie: Nee

Ices ICR-210 Black

Ontvangst: FM radio

Bluetooth: Nee

Alarm opties: Snooze | Meervoudig alarm | Sleeptimer | Hulp bij in slaap vallen

USB-poort: nee

Lcd-display: Ja

Plafond projectie: Nee

Conclusie

Wekkerradio's hebben de laatste jaren een lange weg afgelegd. Naast de programmeerbare alarmen en sluimeropties van de traditionele modellen zijn sommige van de hedendaagse wekkers ook wifi-toegankelijk en voorzien van automatische tijdsynchronisatie en verschillende modi voor wekkers op weekdagen en in het weekend.

Heb jij al een wekkerradio gekozen die jou mag helpen opstaan? Ik ben alvast benieuwd welke dat dan is en of hij in onze top 5 staat. Laat het me zeker weten! 👇

Was dit artikel behulpzaam?