De Beste Bouwradio Maakt een Verbouwingsklus Leuker én Beter!

Eden van der Veeken

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Julian Koops

De Beste Bouwradio Maakt een Verbouwingsklus Leuker én Beter!

Onze hersenen bloeien op van muziek: we worden er blij van, het vermindert stress en je wordt productiever. Klussen en (ver)bouwen is hard werken en brengt soms lange dagen met zich mee. Met de beste bouwradio luister je naar je favoriete muziek tijdens je verbouwingsklus en dat maakt je dag beter!

Klinkt dit als muziek in je oren? Lees dan vooral verder, want in dit artikel vind je een handige koopgids en onze top 5, zodat jij straks de beste bouwradio hebt om je dag op te fleuren! 🥳

Denver DAB-48 hout | grijs

Denver DAB-48 hout | grijs
IP-certificering: IP00 (Geen bescherming)
Ontvangst: FM radio , DAB + radio
AUX-aansluiting: 1
USB-poort: 0
Afspelen via USB: Nee
Voedingstype: Adapter/ lichtnet
Oplaadbaar: Nee
Stereogeluid: Ja
Totaal uitgangsvermogen: 10 W
Gewicht: 1125 g
Afmetingen (b x h x d): 108 x 165 x 125 mm
Equalizer: Nee
Voorkeurzenders: 40
Lcd-display: Ja
Te bedienen via smartphone: Nee
Bekijk op CoolblueBekijk op Bol.comBekijk op Bol.com

Denver DAB42 zwart

Denver DAB42 zwart
IP-certificering: IP00 (Geen bescherming)
Ontvangst: DAB + radio , FM radio
AUX-aansluiting: Geen
USB-poort: 0
Afspelen via USB: Nee
Voedingstype: Adapter/ lichtnet , Batterij
Oplaadbaar: Nee
Stereogeluid: Nee
Totaal uitgangsvermogen: 1 W
Gewicht: 511 g
Afmetingen (b x h x d): 48 x 95 x 178 mm
Equalizer: Nee
Voorkeurzenders: 10
Lcd-display: Ja
Te bedienen via smartphone: Nee
Bekijk op Bol.comBekijk op Bol.com

Makita DRM110N turquoise

Makita DRM110N turquoise
IP-certificering: IP65 (volledig stofdicht en sproeidicht)
Ontvangst: DAB + radio , FM radio
AUX-aansluiting: 1
USB-poort: Mini USB
Afspelen via USB: Nee
Voedingstype: Accu , Adapter/ lichtnet
Oplaadbaar: Ja
Stereogeluid: Nee
Totaal uitgangsvermogen: 25 W
Gewicht: 4818 g
Afmetingen (b x h x d): 163 x 431 x 257 mm
Equalizer: Nee
Lcd-display: Ja
Te bedienen via smartphone: Nee
Bekijk op Bol.comBekijk op Bol.com

Bouwradio koopgids: hoe maak je de beste koop?

Een bouwradio, ook wel werfradio genoemd, heeft dezelfde functie als een reguliere radio: luisteren naar muziek, nieuwsberichten en verkeersinformatie. Alleen is een bouwradio specifiek ter gebruik in de bouw en bijvoorbeeld niet in een auto. Daarvoor heb je de beste autoradio nodig.

Simpel gezegd is een bouwradio een radio die is aangepast aan de omstandigheden op een bouwwerf. Op een bouwwerf is dikwijls veel lawaai, is het misschien vochtig, is doorgaans geen elektriciteit aanwezig en en kunnen dingen in de omgeving een stoot of duw krijgen.

Een ‘normale’ radio is niet gemaakt voor deze omstandigheden. Een bouwradio wel! Alhoewel dit afhangt van een aantal criteria. In deze koopgids neem ik onderstaande criteria met je door, zodat jij de beste keuze maakt! 🏆

  • Stoot-, stof- en waterbestandheid
  • Radio-ontvangst
  • Aansluitingen en verbindingen
  • Ontvangst 
  • Stroomvoorziening
  • Geluid en volume
  • Formaat en gewicht
  • Extra opties

Stoot-, stof- en waterbestendig

Een waterdichte bouwradio die besproeit wordt met water

Misschien gebruik je je bouwradio enkel binnenshuis tijdens het verven of klussen. Dan is het niet zo belangrijk dat de radio stoot-, stof- of waterbestendig is. Maar wanneer je de radio buitenshuis gebruikt, heeft die meer bescherming nodig.

Tijdens het klussen en bouwen krijgt een bouwradio veel te verduren. Het gebeurt wel eens dat je de radio ergens vanaf duwt of een stoot geeft met gereedschap. Het is dan wel zo fijn dat de radio niet kapot gaat. 😅

De meeste bouwradio’s zijn daarom stootbestendig. Deze radio’s beschikken over extra beschermende onderdelen, zoals een extra sterk frame, een beschermende kooi of rubberen schokdempers. Wil jij zeker zijn dat je bouwradio tegen een stootje kan, dan raad ik je aan hier goed op te letten.

Ik raad je ook aan om de water- en stofbestendigheid te bekijken, zeker als de radio regelmatig in vochtige of stoffige ruimtes staat. Dit is ook handig als je je bouwradio gebruikt als doucheradio. De ene bouwradio kan hier beter tegen dan de andere. Dit controleer je door de IP-certificering te bekijken.

De IP-certificering geeft aan in hoeverre de bouwradio stof- en waterdicht is. Hierbij staat het eerste getal voor stofdichtheid en het tweede getal voor waterdichtheid. Wanneer er geen certificering is voor stof- of waterdichtheid, staat er een ‘X’.

Hieronder vind je een tabel met de beschermingsgraad tegen stof en daaronder een tabel met de beschermingsgraad tegen water.

IP-certificering stof 👇

IPBescherming tegenBetekenis
IP0X Geen beschermingGeen stofbescherming.
IP1XGrote voorwerpen Beschermt tegen aanrakingen van voorwerpen groter dan 50 mm, zoals de achterkant van een hand.
IP2XMiddel grote voorwerpenBeschermt tegen aanrakingen van voorwerpen groter dan 12 mm, zoals een vinger.
IP3X Kleine voorwerpenBeschermt tegen indringen van vaste voorwerpen groter dan 2,5 mm, zoals een werktuig en tegen aanrakingen van meetapparaten en werktuigen.
IP4XSpitse voorwerpenBeschermt tegen aanrakingen van werktuigen en aanrakingen en indringen van vaste voorwerpen groter dan 1mm, zoals draden en moeren.
IP5XStofbestendigVolledig beschermd tegen aanrakingen, omdat de behuizing geheel dicht is, en beschermt tegen het binnendringen van te veel stof. Geen volledige bescherming tegen stof, maar wel voldoende om de werking van het apparaat niet te hinderen.
IP6X StofvrijAanrakingsveilig doordat de behuizing geheel dicht is en volledig beschermd is tegen stof.

IP-certificering water 👇

IPBescherming tegenBetekenis
IPX0 Geen beschermingGeen waterbescherming.
IPX1Drupdicht Type IBescherming tegen verticaal vallende waterdruppels.
IPX2Drupdicht Type IIBescherming tegen druppels die verticaal vallen en tegen druppels die zijwaarts vallen tot 15 graden verticaal.
IPX3SpatdichtBeschermt tegen sproeiend water in een hoek van maximaal 60 graden en een druk van 0,7 L/min. Regenwaterdicht, maar niet bestand tegen stortregenbuien.
IPX4PlensdichtBeschermt tegen water met een maximale druk van 10 L/min, onder welke hoek dan ook.
IPX5SproeidichtBeschermt tegen water met een maximale druk van 12,5 L/min, onder welke hoek dan ook.
IPX6WaterbestendigBeschermt tegen waterstralen tot 100 L/min, onder welke hoek dan ook. Bestand tegen stortregenbuien.
IPX7DompeldichtBeschermt tegen al het hierboven genoemde en tegen onderdompeling in water tot een diepte van 1 meter gedurende 30 minuten.
IPX8WaterdichtBeschermt tegen al het hierboven genoemde en tegen onderdompeling langer dan 30 minuten. De diepte waarin het apparaat nog waterdicht is, wordt nader gespecificeerd door de fabrikant.
IPX9VochtdichtBeschermt tegen krachtige waterstralen op een hoge temperatuur en blijft bruikbaar bij een vochtigheidsgraad van meer dan 90%.

Radio-ontvangst 📡

Om naar de radio te luisteren zijn er drie radio ontvangsten: FM, AM en DAB+. De meeste bouwradio’s zijn uitgerust met een FM-tuner, hiermee ontvang je gratis en draadloos radiozenders. Om naar een specifieke radiozender te luisteren, dien je je bouwradio hiervoor op de juiste frequentie in te stellen.

AM werkt vrijwel hetzelfde als FM, maar is storingsgevoeliger en heeft een lagere geluidskwaliteit. Om die reden komt een AM-tuner op radio’s steeds minder voor.

Tegenwoordig beschikken steeds meer radio's over een DAB+ tuner. DAB staat voor Digital Audio Broadcasting en is de digitale vervanger van FM. Langzaam maar zeker wordt DAB+ de nieuwe standaard.

DAB+ brengt meerdere voordelen met zich mee vergeleken met FM. Allereerst is de geluidskwaliteit beter en is de ontvangst ruis- en storingsvrij. Daarnaast ontvangt de radio meer landelijke én regionale zenders, die tevens gratis zijn.

Ook is het opzoeken van radiozenders makkelijker met DAB+. Je zoekt niet naar de juiste frequentie, maar je zoekt de radiozender op naam via het display, zo hoef je niet de frequentie van de radiozender te onthouden.

Tevens heeft een goede DAB+-radio handige functies waarmee je relevante informatie opvraagt, zoals nieuwsberichten en de weersverwachting. 🌦️

“Heeft DAB+ nog nadelen?”, hoor ik je denken. In principe niet, maar momenteel is DAB+ nog niet in ieder land te ontvangen. Ook zijn radio’s met een DAB+-tuner doorgaans duurder dan radio’s met een FM- of AM-tuner.

Aansluitingen en verbindingen

Naast het luisteren naar de radio, hebben de meeste radio’s aansluitingen of verbindingen die je luistermogelijkheden vergroten, zoals het luisteren naar je eigen muziek.

De meest gebruikelijke optie is een aux-aansluiting. Door middel van een aux-kabel koppel je een smartphone, tablet, laptop of ander apparaat waar jouw muziek is opgeslagen met de radio.

Een andere optie is een usb-aansluiting. Wanneer de bouwradio hierover beschikt, kun je een telefoon, usb-stick of ander media-apparaat koppelen aan de radio.

Bouwradio met een USB-aansluiting

Een voordeel hiervan is dat je muziek op een usb-stick kunt zetten en deze in de usb-poort stopt, zonder enige kabels. Voor beide geldt wel dat het aangesloten media-apparaat altijd in de buurt moet blijven van de radio.

Let op!

Niet iedere bouwradio met een usb-aansluiting is geschikt voor het afspelen van muziek via de aansluiting. In sommige gevallen is de usb-poort alleen geschikt om het aangesloten apparaat op te laden.

Daarnaast zijn er nog een aantal draadloze verbindingen. ⤵️

De eerste hiervan is bluetooth. Bluetooth verbindt de radio met een ander apparaat en zo stream je je eigen muziek naar de radio. Let hierbij wel op dat de afstand van de radio en het gekoppelde apparaat niet te groot is, anders verbreekt de connectie.

Er zijn bouwradio’s waarbij je meerdere apparaten tegelijk via bluetooth koppelt. Handig, want zo luistert iedereen naar zijn favoriete muziek.  🎶

De laatste draadloze optie is via wifi. Steeds meer bouwradio’s zijn uitgerust met een wifi-ontvanger. Hiermee verbind je de radio met een wifi-netwerk of de hotspot van een telefoon.

Het voordeel van deze wifi-verbinding is dat je alle radiozenders die wereldwijd worden uitgezonden ontvangt, de radio op afstand te bedienen is en het signaal storingsvrij is. 

Je hebt dan wel een goede en stabiele internetverbinding nodig. Ook zijn radio’s met een wifi-ontvanger relatief nieuw en duur.

Ontvangst

Een goede antenne is belangrijk voor een goede radio-ontvangst. De meeste bouwradio’s hebben een beschermde antenne, zodat deze niet zomaar beschadigd raakt. Het is aan te raden om hierop te letten.

Ook raad ik je aan om erop te letten of je de antenne kunt bewegen. Zo kun je hem in de goede richting wijzen.

Bouwradio met antenne

Mocht je toch problemen ervaren met de ontvangst, controleer dan of de antenne helemaal uitgeschoven is en in de juiste richting staat.

Werkt dit niet? Verplaats dan de bouwradio. Door hem dichtbij een raam te plaatsen en verder uit de buurt te zetten van potentiële storingsbronnen, zoals computers of grote metalen vlakken, verbetert de ontvangst.

Als dit allemaal niet werkt, laat de radio dan opnieuw zoeken naar zenders. 🔁

Storingen bij FM, AM en DAB+

Hoewel de antenne ook bij DAB+-radio's van belang is, is dit vooral belangrijk bij AM- en FM-radio's. Zoals eerder te lezen, zijn deze storingsgevoeliger dan DAB+. Wil je je geen zorgen maken over de ontvangst, kies dan een DAB+ radio.

Stroomvoorziening

Veel bouwradio's werken met een netsnoer. Hiermee is de bouwradio altijd voorzien van stroom, maar een kabel op een bouwplaats ligt al snel in de weg en je bent gebonden aan een plek waar een stopcontact in de buurt zit. 🔌

Gelukkig zijn veel bouwradio’s voorzien van stroom door een accu of door batterijen, wellicht in combinatie met een netsnoer. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een plaats met een stopcontact en is het eenvoudiger om de radio naar een andere ruimte te verplaatsen.

Hou wel rekening met het op tijd vervangen van de batterijen of het op tijd opladen van de accu. Let hierbij op de accuduur.

Sommige accu's en batterijen gaan slechts een aantal uur mee, maar andere accu’s en batterijen gaan in sommige gevallen tot wel dertig uur mee voordat je ze moet vervangen of opladen. 🔋

Er zijn bouwradio’s met oplaadbare batterijen die je niet hoeft te vervangen. Bij deze radio's zijn de batterijen (net zoals bij radio's met accu) meestal ingebouwd en laad je ze op via het netsnoer. Nadat deze is volgeladen kun je de radio gebruiken op plekken zonder een stopcontact in de buurt.

Bouwradio met uitneembare accu

Ook zijn er bouwradio’s waarbij je de batterijen of de accu loskoppelt en apart oplaadt in een laadstation.

Het nadeel hiervan is dat de bouwradio niet draadloos bruikbaar is wanneer je de accu of batterijen aan het opladen bent. Dit los je op door een tweede accu of een extra set batterijen aan te schaffen, maar dit verhoogt de totaalprijs.

Let op!

Bouwradio's leveren niet altijd standaard uitneembare batterijen of uitneembare accu's mee.  Let hier vooraf goed op, want dat kan de prijs behoorlijk opdrijven.

Geluid en volume

Met een bouwradio maak je je geen zorgen of het volume luid genoeg is voor op de bouwplaats. Daar zijn ze immers voor gemaakt, maar toch is het goed om erop te letten.

De beste manier om te bepalen of het geluid van de bouwradio bevalt, is door er naar te luisteren. Dit is niet altijd mogelijk, en dan is het belangrijk om goed op de specificaties te letten. 🔍

Allereerst is het geluidssysteem van een radio mono of stereo. Bij een mono-geluidssysteem komt het geluid uit één speaker. Bij een stereo-geluidssysteem komt het geluid uit twee speakers.

Mono vs. stereo

Bij een nummer met gitaar en zang komen deze geluiden bij een mono-geluidssysteem uit dezelfde speaker. Bij een stereo-geluidssysteem komt de zang uit de ene speaker en de gitaar uit de andere.

Stereo zorgt voor een ruimtelijkere waarneming van het geluid en is het duidelijker van welke kant het geluid komt.

Naast het mono- of stereo geluidssysteem hebben sommige bouwradio’s ook een subwoofer. Een subwoofer is een speaker die lage geluidsgolven versterkt en omzet in trillingen, die als bas voelbaar zijn. Ofwel: een subwoofer versterkt de bas.

De bas is meestal slecht hoorbaar bij kleinere speakers. De subwoofer verbetert in dit geval de kwaliteit van het geluid. 

Als laatste hebben we nog het wattage van de speakers. Dit is het maximale vermogen dat de speaker kan opnemen zonder kapot te gaan. De radio verwerkt dit vervolgens tot een signaal dat wordt uitgestuurd als geluid.

Veel mensen denken dat, hoe hoger het wattage, hoe harder het geluid. Dat is niet helemaal waar, er komt veel meer bij kijken. Als ik daar op in ga, dan zou dit artikel drie keer zo lang worden. Laten we dat maar niet doen. 😅

Kort gezegd: ga er vanuit dat als twee speakers dezelfde specificaties hebben, maar één een hoger wattage heeft, deze luider is.

Formaat en gewicht

Het formaat en gewicht is misschien wel één van de belangrijkste aspecten om op te letten bij de aanschaf van een bouwradio. Vanzelfsprekend neem je een compacte, lichte radio makkelijker mee dan een grote, zware radio.

Daarentegen is in een grote bouwradio meer ruimte voor bepaalde onderdelen zoals een accu of speakers, die beide ook weer belangrijke functies meebrengen. Bedenk van te voren hoe vaak je de radio meeneemt en weeg dit tegen elkaar af.

Een man die een draagbare bouwradio vasthoudt

Extra opties

Naast alle besproken onderdelen en functionaliteiten, zijn er nog een aantal extra opties. De vraag is of de opties hieronder leuke extraatjes zijn voor jou of must haves. Daarom zet ik ze voor je op een rijtje zodat je ze mee kunt nemen in de afweging van de beste bouwradio voor jou! 🏆

Opbergvak
Een aantal bouwradio’s beschikken over een opbergvak. Wanneer er geen mogelijkheid is om (kleine) waardevolle spullen veilig op te bergen op de bouwplek, is het opbergvak van de bouwradio ideaal, zeker wanneer de bouwradio stoot-, stof- en waterbestendig is!

Equalizer
Een goede klank en volume zijn belangrijk voor een bouwradio. Met een equalizer pas je de bas, de middelste en de hoge tonen aan zodat je altijd van een uitstekende geluidskwaliteit geniet, ongeacht de situatie.

Dynamisch volume
Wanneer een bouwradio beschikt over een dynamisch volume, hoef je je niet meer te bekommeren over het aanpassen van het geluid. De radio past het geluid zelf aan op het omgevingsgeluid.

Station presets
Er zijn bouwradio’s met presets. Dit biedt de mogelijkheid om voorkeurzenders op te slaan. Zo sla je met één druk op de knop je favoriete zender op. Hiermee hoef je niet iedere zender handmatig op te zoeken. Hoeveel presets een bouwradio heeft, verschilt per model.

Weergavefunctie
Een aantal bouwradio’s hebben een lcd-scherm, met name DAB+ radio’s. Wanneer de radio een weergavefunctie heeft, zie je op het scherm welk nummer van welke artiest op dat moment afspeelt.

RDS-functie
RDS (Radio Data System) maakt het mogelijk om informatie mee te sturen over het radiosignaal waar je naar luistert. Naast de naam van het radiostation is het mogelijk om onder meer de tijd, informatie over het huidige programma, verkeersinformatie en het actuele nieuws te zien op het display.

Klok en wekker
Zoals gezegd bieden sommige radio’s de mogelijk om de tijd op het display te zien, maar bij sommige modellen kun je de tijd zelfs op de muur projecteren. Ook zijn er bouwradio’s met een wekfunctie. Dit is een bouwradio en een wekkerradio in één. Handig als je bijvoorbeeld in je pauze een dutje doet. 😴

Sleeptimer
Sleeptimer is een functie die de bouwradio automatisch uitschakelt naar een vooraf ingestelde tijd. Zo val je in slaap met een muziekje, maar staat de radio niet de hele nacht aan.

Extra stopcontacten op de radio
Er zijn bouwradio’s met ingebouwde stopcontacten. Dit biedt een uitkomst als je ergens werkt met weinig stopcontacten. De accu of de batterijen gaan dan wel sneller leeg.

Afstandsbediening
Sommige bouwradio’s komen met een afstandsbediening. Andere bouwradio's zijn zelfs te bedienen via een smartphone. Hiermee hoef je niet telkens naar de radio toe te gaan om van kanaal te veranderen. Dit scheelt meer tijd en moeite.

Vrouw houdt een radio vast en wijst naar boven

De 5 beste bouwradio's onder elkaar

1. Denver DAB-48 hout | grijs

1. Denver DAB-48 hout | grijs
IP-certificering: IP00 (Geen bescherming)
Ontvangst: FM radio , DAB + radio
AUX-aansluiting: 1
USB-poort: 0
Afspelen via USB: Nee
Voedingstype: Adapter/ lichtnet
Oplaadbaar: Nee
Stereogeluid: Ja
Totaal uitgangsvermogen: 10 W
Gewicht: 1125 g
Afmetingen (b x h x d): 108 x 165 x 125 mm
Equalizer: Nee
Voorkeurzenders: 40
Lcd-display: Ja
Te bedienen via smartphone: Nee

2. Denver DAB42 zwart

2. Denver DAB42 zwart
IP-certificering: IP00 (Geen bescherming)
Ontvangst: DAB + radio , FM radio
AUX-aansluiting: Geen
USB-poort: 0
Afspelen via USB: Nee
Voedingstype: Adapter/ lichtnet , Batterij
Oplaadbaar: Nee
Stereogeluid: Nee
Totaal uitgangsvermogen: 1 W
Gewicht: 511 g
Afmetingen (b x h x d): 48 x 95 x 178 mm
Equalizer: Nee
Voorkeurzenders: 10
Lcd-display: Ja
Te bedienen via smartphone: Nee

3. Makita DRM110N turquoise

3. Makita DRM110N turquoise
IP-certificering: IP65 (volledig stofdicht en sproeidicht)
Ontvangst: DAB + radio , FM radio
AUX-aansluiting: 1
USB-poort: Mini USB
Afspelen via USB: Nee
Voedingstype: Accu , Adapter/ lichtnet
Oplaadbaar: Ja
Stereogeluid: Nee
Totaal uitgangsvermogen: 25 W
Gewicht: 4818 g
Afmetingen (b x h x d): 163 x 431 x 257 mm
Equalizer: Nee
Lcd-display: Ja
Te bedienen via smartphone: Nee

4. Medion E66877 Bouwradio DAB+

4. Medion E66877 Bouwradio DAB+
IP-certificering: IP44 (Beschermd tegen spitse voorwerpen en plensdicht)
Ontvangst: AM radio , DAB + radio , FM radio , AM radio , AM radio
Voedingstype: Accu , Adapter/ lichtnet
Oplaadbaar: Ja
Totaal uitgangsvermogen: 5 W
Gewicht: 1940 g
Equalizer: Ja
Voorkeurzenders: 60

5. PureFinish 2021 rood

5. PureFinish 2021 rood
Ontvangst: AM radio , FM radio
USB-poort: USB-C
Afspelen via USB: Nee
Oplaadbaar: Ja
Stereogeluid: Ja
Totaal uitgangsvermogen: 5 W
Gewicht: 263 g
Afmetingen (b x h x d): 780 x 600 x 1530 mm
Equalizer: Ja
Lcd-display: Nee
Te bedienen via smartphone: Nee

Veelgestelde vragen over bouwradio's

Het doel van de koopgids is om alles wat te weten valt over bouwradio's uit te leggen. Toch is het mogelijk dat je nog met vragen zit. Mocht dit zo zijn, dan hoop ik dat ik jouw vraag hieronder beantwoord. 😄

📻 Wat is een bouwradio precies?

Een bouwradio is een radio speciaal gemaakt ter gebruik in de bouw en tijdens het klussen. Deze zijn tot een zekere hoogte stoot-, stof-, en waterbestendig. Daarnaast is het volume doorgaans luider dan een normale radio.

📡 Wat is het verschil tussen DAB En DAB+?

DAB is minder storingsgevoelig dan FM en AM, maar storingsgevoeliger dan DAB+. DAB+ is de opvolger dan DAB. Deze techniek verstuurt geluid digitaal, versleuteld door de ether (het luchtnetwerk). De kwaliteit van DAB+ is vele malen beter dan AM en FM.

➗ Is een werfradio en bouwradio hetzelfde?

Ja, een werfradio is een andere benaming voor bouwradio: het is hetzelfde product.

Welke bouwradio moet ik kopen?

De meeste bouwradio’s beginnen vanaf honderd euro. De prijs loopt op naarmate er meer en betere functies op zitten. Zo zijn er ook bouwradio’s die met gemak de tweehonderd euro overschrijden. Welke bouwradio je moet kopen, is helemaal aan jou en je budget.

Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste bouwradio’s. Zo maak jij de beste keus!

IP-certificeringOntvangstAUX-aansluitingUSB-poortAfspelen via USBVoedingstypeOplaadbaarStereogeluidTotaal uitgangsvermogenGewichtAfmetingen (b x h x d)EqualizerVoorkeurzendersLcd-displayTe bedienen via smartphone
1Denver DAB-48 hout | grijsIP00 (Geen bescherming)FM radio , DAB + radio10NeeAdapter/ lichtnetNeeJa10 W1125 g108 x 165 x 125 mmNee40JaNee
2Denver DAB42 zwartIP00 (Geen bescherming)DAB + radio , FM radioGeen0NeeAdapter/ lichtnet , BatterijNeeNee1 W511 g48 x 95 x 178 mmNee10JaNee
3Makita DRM110N turquoiseIP65 (volledig stofdicht en sproeidicht)DAB + radio , FM radio1Mini USBNeeAccu , Adapter/ lichtnetJaNee25 W4818 g163 x 431 x 257 mmNee10JaNee
4Medion E66877 Bouwradio DAB+IP44 (Beschermd tegen spitse voorwerpen en plensdicht)AM radio , DAB + radio , FM radio , AM radio , AM radio1Mini USBNeeAccu , Adapter/ lichtnetJaNee5 W1940 g163 x 431 x 257 mmJa60JaNee
5PureFinish 2021 roodIP44 (Beschermd tegen spitse voorwerpen en plensdicht)AM radio , FM radio1USB-CNeeAccu , Adapter/ lichtnetJaJa5 W263 g780 x 600 x 1530 mmJa60NeeNee

Denver DAB-48 hout | grijs

IP-certificering: IP00 (Geen bescherming)

Ontvangst: FM radio , DAB + radio

AUX-aansluiting: 1

USB-poort: 0

Afspelen via USB: Nee

Voedingstype: Adapter/ lichtnet

Oplaadbaar: Nee

Stereogeluid: Ja

Totaal uitgangsvermogen: 10 W

Gewicht: 1125 g

Afmetingen (b x h x d): 108 x 165 x 125 mm

Equalizer: Nee

Voorkeurzenders: 40

Lcd-display: Ja

Te bedienen via smartphone: Nee

Denver DAB42 zwart

IP-certificering: IP00 (Geen bescherming)

Ontvangst: DAB + radio , FM radio

AUX-aansluiting: Geen

USB-poort: 0

Afspelen via USB: Nee

Voedingstype: Adapter/ lichtnet , Batterij

Oplaadbaar: Nee

Stereogeluid: Nee

Totaal uitgangsvermogen: 1 W

Gewicht: 511 g

Afmetingen (b x h x d): 48 x 95 x 178 mm

Equalizer: Nee

Voorkeurzenders: 10

Lcd-display: Ja

Te bedienen via smartphone: Nee

Makita DRM110N turquoise

IP-certificering: IP65 (volledig stofdicht en sproeidicht)

Ontvangst: DAB + radio , FM radio

AUX-aansluiting: 1

USB-poort: Mini USB

Afspelen via USB: Nee

Voedingstype: Accu , Adapter/ lichtnet

Oplaadbaar: Ja

Stereogeluid: Nee

Totaal uitgangsvermogen: 25 W

Gewicht: 4818 g

Afmetingen (b x h x d): 163 x 431 x 257 mm

Equalizer: Nee

Voorkeurzenders: 10

Lcd-display: Ja

Te bedienen via smartphone: Nee

Medion E66877 Bouwradio DAB+

IP-certificering: IP44 (Beschermd tegen spitse voorwerpen en plensdicht)

Ontvangst: AM radio , DAB + radio , FM radio , AM radio , AM radio

AUX-aansluiting: 1

USB-poort: Mini USB

Afspelen via USB: Nee

Voedingstype: Accu , Adapter/ lichtnet

Oplaadbaar: Ja

Stereogeluid: Nee

Totaal uitgangsvermogen: 5 W

Gewicht: 1940 g

Afmetingen (b x h x d): 163 x 431 x 257 mm

Equalizer: Ja

Voorkeurzenders: 60

Lcd-display: Ja

Te bedienen via smartphone: Nee

PureFinish 2021 rood

IP-certificering: IP44 (Beschermd tegen spitse voorwerpen en plensdicht)

Ontvangst: AM radio , FM radio

AUX-aansluiting: 1

USB-poort: USB-C

Afspelen via USB: Nee

Voedingstype: Accu , Adapter/ lichtnet

Oplaadbaar: Ja

Stereogeluid: Ja

Totaal uitgangsvermogen: 5 W

Gewicht: 263 g

Afmetingen (b x h x d): 780 x 600 x 1530 mm

Equalizer: Ja

Voorkeurzenders: 60

Lcd-display: Nee

Te bedienen via smartphone: Nee

Conclusie

Waar ga je de bouwradio gebruiken? Dat is de vraag die de basis van je wensen bepaalt. Denk hierbij aan het gewicht, de afmetingen, stroomvoorziening en de stoot-, stof- en waterbestendigheid.

Dan is het belangrijk om de gewenste functionaliteiten voor jezelf op een rijtje te zetten. Welke ontvangst wil je, wil je je eigen muziek afspelen en dan liever via een fysieke aansluiting of draadloos? Hoe belangrijk is de kwaliteit van het geluid en welke extra opties wil je?

Na het doorlopen van deze stappen, weet je wat je bouwradio nodig heeft. Ik hoop dat ik je met de keuze heb geholpen. Heb je toch nog vragen of aan- of opmerkingen? Schroom niet om dit te laten weten via het feedback formulier. Bedankt voor het lezen! 👍

Was dit artikel behulpzaam?