De Beste DAB+-Radio Overtreft je FM-radio

Jasmijn Roekaerts

Geschreven door:

Meer zenders, beter geluid.

De Beste DAB+-Radio Overtreft je FM-radio

Verveelt continue dezelfde volgorde aan bekende radiozenders jou ook zo? Met de beste DAB+-radio krijg je toegang een enorme reeks zenders. DAB+ overtreft FM-radio in termen van spectrale efficiëntie, wat betekent dat je meer keuze hebt wanneer je door de zenders op je radio bladert.

Een ander voordeel is dat DAB+-radio minder gevoelig is voor ruis en interferentie. Deze radio's hebben hier geen last van omdat ze de ontvangstkwaliteit behouden tot het signaal onhoudbaar zwak wordt. Dit is vooral van belang voor mensen die vaak naar een autoradio luisteren, omdat de signaalsterkte door voortdurende beweging sterk varieert.

Ik heb de 5 beste modellen op de markt hieronder op een rij staan, en geef je tips om de beste koop te maken. Scrol dus snel verder! 😉

JBL Tuner 2

JBL Tuner 2
Product gewicht: 540 gram
Bluetooth versie: Bluetooth 4.2
Maximale batterijduur: 12 uur
Bekijk op Bol.comPijltje

Denver DAB-18

Denver DAB-18
Product gewicht: 1200 gram
Bluetooth versie: Geen Bluetooth
Maximale batterijduur: 0 uur
Bekijk op Bol.comPijltjeBekijk op CoolbluePijltje

Caliber HPG319DAB

Caliber HPG319DAB
Product gewicht: 380 gram
Bluetooth versie: Geen Bluetooth
Maximale batterijduur: 8 uur
Bekijk op Bol.comPijltje

De beste DAB+-radio koopgids: hoe maak je de beste koop?

Met de komst van DAB+, internetradio en Bluetooth-streaming heeft de bescheiden radio een lange weg afgelegd sinds zijn integratie op het nachtkastje. Radio is dus nog niet dood, integendeel!

Met DAB+ ontdek je meer zenders, geniet je van een beter ontvangst en uitstekende digitale audiokwaliteit, en dat helemaal gratis. Het gaat er vooral om de DAB+-radio te kiezen die het best bij je behoeften en luistergewoonten past. 🔽

Wat is DAB+?

DAB staat voor digital audio broadcasting, het uitzenden van radio via de ether, maar dan digitaal. DAB+ is een verbeterde versie van DAB en maakt gebruik van de nieuwste audiocodec. Deze vorm van transmissie biedt enorme voordelen ten opzichte van FM.

De ether

De ether wordt gebruikt als omroepterm om de ruimte te beschrijven waarin elektromagnetische golven met radio-uitzendingen zich verspreiden.

DAB+ is spectrumefficiënter dan DAB, waardoor meer radiozenders worden uitgezonden binnen dezelfde hoeveelheid capaciteit. Het maakt gebruik van precies dezelfde zenders en uitzendtechnologie als DAB, maar zet het geluid op een andere manier digitaal om en vereist daarom toestellen die DAB+ ontvangen.

Met DAB+ ontvang je muziek in HD-geluidskwaliteit. Weg met ruis en slechte verbinding! Of je ontvangt een radiozender goed, of je ontvangt hem helemaal niet. Daarnaast stuurt het radiostation veel extra informatie mee met het signaal: een albumhoes, verkeersinformatie en soms zelfs weerkaarten.

Sommige radiosets bevatten de mogelijkheid om een live audio-uitzending te pauzeren, af te spelen en terug te spoelen. Pure flexibiliteit en controle. Er zijn zelfs toestellen met een timer om de opname te starten wanneer je wilt, zodat je nooit een beat mist!

Type DAB+-radio's

Bij de aankoop van een DAB+-radio heb je de keuze tussen een tafelradio of een draagbaar model. Afhankelijk van waar je het liefst naar de radio luistert, zijn ze ook nog onderverdeeld in enkele specifiekere modellen. Er zijn ook goede bouwradio's met DAB+ verkrijgbaar.

Een tafelradio is een grotere en luxere uitvoering en biedt meer ruimte voor de luidsprekers. Hierdoor krijg je een beter en voller geluid. Een tafelradio heeft vaak ook een mooier design, aangezien het ontworpen is om in je ruimte te blijven staan.

Wil je je radio altijd en overal meenemen? Dan is een draagbare DAB+-radio iets voor jou. Deze zijn lichter en compacter, vaak met Bluetooth en alarmfuncties aan boord. Ze klinken misschien niet erg hard, dus ze zijn beter geschikt om naar te luisteren via je koptelefoon.

Vrouw luistert naar de radio met haar hoofdtelefoon

Luister je vooral naar de radio als je naar bed gaat of wakker wordt? Overweeg dan een DAB+-wekkerradio. Wie graag is de douche luistert, gaat nog liever voor een doucheradio en voor in de auto heb je een speciale autoradio nodig die volledig aan je eisen voldoet!

Je luistert graag naar de radio, maar je streamt ook graag muziek vanaf je telefoon of tablet? Dan is een all-in-one DAB+-radio iets voor jou.

Wattage

Het wattage van een DAB+-radio varieert van 1 watt tot meer dan 20 watt. Het wattage vertelt je iets over de geluidskwaliteit. Hoe hoger het wattage, hoe beter je op hoge volumes zonder geluidsvervorming kunt luisteren.

Wil je dat je radio ook dienst doet als een draadloze luidspreker? Ga dan voor een hoger wattage. Als je alleen een wekkerradio wilt om je 's morgens wakker te maken, volstaat een kleiner wattage.

Functies om op te letten

Om het meeste uit je radio te halen, kies je het beste een model met de volgende nuttige functies:

Bluetooth, NFC en aux-in

Bluetooth is het geheim om een standaard DAB+-radio slimmer te maken. Hiermee stream je internetradio en alle andere audio van je smartphone naar je radio. Zo luister je naar alles – van podcasts en audioboeken tot je persoonlijke muziekcollectie.

Interview voor een podcast

NFC (near field communication) is een eenvoudigere manier om verbinding te maken via bluetooth. In plaats van de radio te vinden in het Bluetooth-menu op je smartphone of tablet, leg je gewoon je apparaat – bijvoorbeeld je smartphone – aan op het 'N'-symbool op de radio.

Als je de voorkeur geeft aan een bedrade verbinding of een oudere MP3-speler of ander apparaat hebt, zoek dan naar een model met een aux-in aansluiting. Deze worden wel steeds zeldzamer.

Wifi

Een DAB+-radio met wifi, ook wel internetradio genoemd, verbind je eenvoudig met je netwerk. Zo haal je radiozenders van over de hele wereld binnen, van Portugese fadozenders tot Amerikaanse nieuwszenders – en dat helemaal gratis en zonder beperkingen.

Afstandsbediening of app

Sommige radio's hebben een speciale afstandsbediening, of een bijbehorende smartphone-app die als afstandsbediening dient. Deze zijn erg handig als je een radio kiest voor in de woonkamer of eetkamer, zodat je niet telkens hoeft op te staan om het volume aan te passen of van zender te wisselen.

Ze zijn ook bijzonder handig voor radio's met veel functies, zoals internetradio's, waar het uitvoeren van een lange reeks drukken op de knop onhandig is. Sommige radio's zijn compatibel met de UNDOK-app (voor Android en iOS), zelfs als de fabrikant geen eigen app voor de radio levert. Die app dient ook meten als afstandsbediening.

Alarmen

Niet alle radio's hebben een alarmfunctie, dus let daar zeker op bij je aankoop. De beste DAB+-radio stelt je in staat om op de best mogelijke manier uit bed te komen: het alarm wordt geleidelijk luider in plaats van dat je meteen wakker wordt, en je kiest op welke dagen het alarm afgaat en hoe – met een zoemer of radiozender.

Er zijn ook modellen met twee onafhankelijke alarmen, wat handig is als jij en je partner op verschillende tijden moeten opstaan bijvoorbeeld.

Snooze-knop

Vrouw gebruikt de snooze functie om nog even te blijven liggen

Toegewijde wekkerradio's hebben er zeker een, maar als je liever een tafelmodel naast je bed gebruikt (bijvoorbeeld voor een betere geluidskwaliteit), zoek er dan een met een prominente snooze-knop.

Op deze manier blijf je gemakkelijk 10 minuten langer in bed liggen als dat nodig is.

Batterij

Zelfs als je je radio thuis gebruikt, is batterijvoeding handig. Of je nu naar je favoriete band luistert in de tuin of het nieuws volgt op een kampeervakantie: met een batterij hoef je niet binnen bereik van een stopcontact te blijven.

Sommige radio's gebruiken speciale oplaadbare batterijen die opladen wanneer je de radio op het elektriciteitsnet aansluit, zelfs terwijl je ernaar luistert. Voor andere tafelradio's kun je een aparte batterijlader kopen, zodat je overal van de beste geluidskwaliteit geniet. Doe een set batterijen in de lader, en een ander setje in de radio. Zo kom je nooit zonder te zitten!

Usb-opladen

Veel DAB+-radio's hebben één of meer usb-aansluitingen voor het opladen van draagbare apparaten, zoals je smartphone of tablet. Dit is vooral handig als je stopcontacten wilt besparen wanneer je je radio naast je bed gebruikt.

Krijg je apparaat aan de praat

Wanneer je je gloednieuwe DAB+-apparaat voor de eerste keer activeert, merk je meteen dat je nog geen kanalen ziet. Geen zorgen, dat is volkomen normaal. Je toestel moet alle kanalen vinden met een sterke en goede verbinding. Dit is afhankelijk van je locatie op dat moment.

Digitale zendmast

De meeste radio's voeren een automatisch scan uit en maken een lijst van alle beschikbare kanalen waarvan de deking goed genoeg is.

Als je ontvangst tijdens de eerste scan niet goed was, kan dit leiden tot een lege of onvolledige lijst. Dat gebeurt bijvoorbeeld als je de DAB+-antenne niet volledig uittrekt.

Voer in dat geval de scan opnieuw uit.

De 5 beste DAB+-radio's onder elkaar

1. JBL Tuner 2

1. JBL Tuner 2
Type radio: Draagbare radio
Kwaliteitsklasse: Topklasse
Product gewicht: 540 gram
Bluetooth: Ja
Bluetoothbereik: 15000 meter
NFC: Nee
Wifi: Geen Wi-Fi
Ontvangst: FM radio | DAB + radio
IP-certificering: IPX7 (Stofdichtheid nvt, dompeldicht)
Maximale batterijduur: 12 uur
Accu/batterij model: Accu
AUX-aansluiting: 1
Hoofdtelefoonuitgang: Nee
USB-poort: geen
Totaal uitgangsvermogen: 5 watt

2. Denver DAB-18

2. Denver DAB-18
Type radio: Draagbare radio
Kwaliteitsklasse: Topklasse
Product gewicht: 1200 gram
Bluetooth: Ja
Bluetoothbereik: 10000 meter
NFC: Nee
Wifi: Geen Wi-Fi
Ontvangst: FM radio | DAB + radio
IP-certificering: IP00 (Geen bescherming)
Maximale batterijduur: 0 uur
Accu/batterij model: C-cell
AUX-aansluiting: 1
Hoofdtelefoonuitgang: Nee
USB-poort: 0
Totaal uitgangsvermogen: 4 watt

3. Caliber HPG319DAB

3. Caliber HPG319DAB
Type radio: Draagbare radio
Product gewicht: 380 gram
Bluetooth: Nee
Bluetoothbereik: 0 meter
NFC: Nee
Wifi: Geen Wi-Fi
Ontvangst: DAB + radio | FM radio
IP-certificering: IP00 (Geen bescherming)
Maximale batterijduur: 8 uur
Accu/batterij model: Accu
USB-poort: ja voor laden
Totaal uitgangsvermogen: 0,8 watt

4. Draagbare DAB radio met Bluetooth

4. Draagbare DAB radio met Bluetooth
Type radio: Keukenradio | Tafelradio | Draagbare radio
Kwaliteitsklasse: Topklasse
Product gewicht: 1000 gram
Bluetooth: Ja
Bluetoothbereik: 10000 meter
NFC: Nee
Wifi: Geen Wi-Fi
Ontvangst: DAB + radio | FM radio
IP-certificering: IP00 (Geen bescherming)
Maximale batterijduur: 10 uur
Accu/batterij model: Geen batterijen
AUX-aansluiting: Geen
Hoofdtelefoonuitgang: Ja
USB-poort: 1
Totaal uitgangsvermogen: 20 watt

5. DAB radio met Bluetooth

5. DAB radio met Bluetooth
Type radio: Keukenradio | Tafelradio
Kwaliteitsklasse: Topklasse
Product gewicht: 3600 gram
Bluetooth: Ja
Bluetoothbereik: 10000 meter
NFC: Nee
Wifi: Geen Wi-Fi
Ontvangst: DAB + radio | FM radio
IP-certificering: IP00 (Geen bescherming)
Maximale batterijduur: 0 uur
Accu/batterij model: Geen batterijen
Hoofdtelefoonuitgang: Ja
USB-poort: 1
Totaal uitgangsvermogen: 60 watt

Veelgestelde vragen over DAB+-radio's

Hoe werkt een DAB+-radio?

DAB (digital audio broadcast) wordt ook wel eens digitale radio genoemd en is een Europees systeem dat voor een digitaal radiosysteem zorgt. DAB+ maakt gebruik van precies dezelfde zenders en uitzendtechnologie als DAB, maar zet het geluid op een andere manier digitaal om en vereist daarom toestellen die DAB+ ontvangen.

DAB+ benut het uitzendspectrum efficiënter dan DAB, waardoor meer radiozenders worden uitgezonden binnen dezelfde hoeveelheid capaciteit.

Gaat DAB+-radio FM vervangen?

Op termijn zal FM-radio niet meer bestaan, want DAB+ wordt de nieuwe standaard. De datum hiervoor is nog onbekend. FM blijft dus nog wel een tijdje in de lucht en alle DAB+-radio's ondersteunen dit voorlopig ook. De meeste commerciële en publieke radiostations zenden wel al uit in DAB+.

De Westerbork Synthese Radio Telescoop van Astron. In totaal bestaande uit 14 schotels.

Hoe sluit je een DAB+-radio aan?

Voor het beste radio-ontvangst dien je de antenne volledig uit te schuiven en zo ver mogelijk van andere stralingsbronnen te plaatsen. Indien de DAB+-radio niet op een batterij werkt, zorg er dan voor dat de netspanning overeenkomt met de spanning die op de achterkant of de onderkant van de radio staat.

De eerste keer dat je de DAB+-radiomodus selecteert, of als de zenderlijst leeg is, voert de radio automatisch een volledige scan uit.

Welke DAB+-radio moet ik kopen?

Dat is natuurlijk aan jou en je luistergewoonten; iedereen is uniek. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste DAB+-radio's. Zo kun jij de beste keus maken.

Type radioBluetoothNFCWifiAccu/batterij modelAUX-aansluitingTotaal uitgangsvermogen
1JBL Tuner 2Draagbare radioJaNeeGeen Wi-FiAccu15 watt
2Denver DAB-18Draagbare radioJaNeeGeen Wi-FiC-cell14 watt
3Caliber HPG319DABDraagbare radioNeeNeeGeen Wi-FiAccu10,8 watt
4Draagbare DAB radio met BluetoothKeukenradio | Tafelradio | Draagbare radioJaNeeGeen Wi-FiGeen batterijenGeen20 watt
5DAB radio met BluetoothKeukenradio | TafelradioJaNeeGeen Wi-FiGeen batterijenGeen60 watt

JBL Tuner 2

Type radio: Draagbare radio

Bluetooth: Ja

NFC: Nee

Wifi: Geen Wi-Fi

Accu/batterij model: Accu

AUX-aansluiting: 1

Totaal uitgangsvermogen: 5 watt

Denver DAB-18

Type radio: Draagbare radio

Bluetooth: Ja

NFC: Nee

Wifi: Geen Wi-Fi

Accu/batterij model: C-cell

AUX-aansluiting: 1

Totaal uitgangsvermogen: 4 watt

Caliber HPG319DAB

Type radio: Draagbare radio

Bluetooth: Nee

NFC: Nee

Wifi: Geen Wi-Fi

Accu/batterij model: Accu

AUX-aansluiting: 1

Totaal uitgangsvermogen: 0,8 watt

Draagbare DAB radio met Bluetooth

Type radio: Keukenradio | Tafelradio | Draagbare radio

Bluetooth: Ja

NFC: Nee

Wifi: Geen Wi-Fi

Accu/batterij model: Geen batterijen

AUX-aansluiting: Geen

Totaal uitgangsvermogen: 20 watt

DAB radio met Bluetooth

Type radio: Keukenradio | Tafelradio

Bluetooth: Ja

NFC: Nee

Wifi: Geen Wi-Fi

Accu/batterij model: Geen batterijen

AUX-aansluiting: Geen

Totaal uitgangsvermogen: 60 watt

Conclusie

DAB+ biedt de voordelen van digitaal in termen van geluidskwaliteit, weerstand tegen storingen en een paar kleine extra's zoals de weergave van de info over de muziek die je luistert en weersinformatie. Tijdens de uitzending wordt aan elk liedje informatie gekoppeld (titel, cover, uitvoerder, enzovoort).

Hopelijk heeft dit artikel je geholpen om de juiste DAB+-radio te kiezen die het best bij je past! Wat is jouw favoriete DAB+-radio en waarom? Ik hoor het graag van je! 💪

Was dit artikel behulpzaam?