Met de Beste Doucheradio Luister Je naar Kraakheldere Deuntjes

Nikki Veerbeek

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

Vermaak je kostelijk tijdens het douchen.

Met de Beste Doucheradio Luister Je naar Kraakheldere Deuntjes

Of je nu een gouden keeltje hebt of niet, meezingen met je favoriete deuntjes onder de douche blijft heerlijk. Een doucheradio staat paraat om je nog verder onder te dompelen in dit vermaak. Lees in dit artikel hoe je de beste doucheradio vindt én ontdek de vijf beste modellen van dit moment.

Empty products count or some error API!

Doucheradio koopgids: hoe maak je de beste koop?

Een doucheradio klinkt wellicht enigszins ouderwets, maar heeft anno 2023 nog steeds zo zijn voordelen – net als de beste wekkerradio! Bovendien hebben deze apparaatjes zich in de afgelopen jaren sterk doorontwikkeld en extra functionaliteiten gekregen.

Natuurlijk kun je een waterdichte Bluetooth-speaker gebruiken voor muziek onder de douche, maar daar hangt een heel ander prijskaartje aan. Ook neem je wellicht wel eens je smartphone mee naar de badkamer, maar dat is niet het beste idee vanwege de kans op waterschade en de geluidskwaliteit.

Zo'n doucheradio is daarom helemaal zo gek nog niet. In onderstaande koopgids vertel ik je hoe je de beste doucheradio vindt.

Waterbestendigheid

Het belangrijkste kenmerk van een doucheradio is de waterbestendigheid. Een doucheradio is per definitie waterbestendig, maar de mate verschilt nogal per model. Dit lees je af aan de IP-certificering. Dit is een internationale aanduiding die je ook meteen iets over de stofbestendigheid vertelt.

Een IP-certificering bestaat uit twee cijfers. Het eerste cijfer geeft aan hoe goed de doucheradio bestand is tegen stof:

 • 0: Geen bescherming
 • 1: Grote voorwerpen
 • 2: Middelgrote voorwerpen
 • 3: Kleine voorwerpen
 • 4: Spitse voorwerpen
 • 5: Stofbescherming
 • 6: Stofvrij

Het tweede cijfer geeft aan hoe goed hij bestand is tegen water:

 • 0: Geen bescherming
 • 1: Drupdicht type 1
 • 2: Drupdicht type 2
 • 3: Spatdicht
 • 4: Plensdicht
 • 5: Sproeidicht
 • 6: Waterbestendig
 • 7: Dompeldicht
 • 8: Waterdicht
 • 9: Vochtdicht

Het is vooral belangrijk om op het tweede cijfer te letten. Er zit nogal een verschil tussen spatdicht en vochtdicht. Een hoge mate van waterbestendigheid is bij een doucheradio toch wel een must.

Het is deels afhankelijk van waar je de doucheradio op wilt hangen. Als dat dicht bij de douche zelf is, moet de doucheradio volledig waterdicht zijn. Als je hem ergens anders in de badkamer neerzet, voldoet mogelijk een lagere mate van waterbestendigheid.

Bluetooth

Voorheen was een doucheradio puur en alleen een radio, maar dan voor onder de douche. Door de toevoeging van Bluetooth zijn er ineens veel meer mogelijkheden. Je hoeft niet meer naarstig op zoek naar een leuke radiozender of voortdurend te zappen tot er een leuk nummer voorbij komt.

Via Bluetooth verbindt je je smartphone of tablet met de doucheradio en speel je je eigen muziek af. Niet elk exemplaar heeft Bluetooth, dus check dit altijd even. Daarnaast zijn de Bluetooth-versie en het bereik factoren om rekening mee te houden.

Bij sommige doucheradio's is het ook mogelijk om een verbinding met een extern audio-apparaat in werking te stellen. Denk aan een draadloze Bluetooth-speaker. Zo kun je de geluidskwaliteit verhogen.

witte badkamer

Bevestigingswijze

Wil je de doucheradio ergens neerzetten of ophangen? In dat laatste geval is het goed om naar de manier van bevestiging te kijken. Zo hebben sommige doucheradio's een zuignap, waardoor je het apparaatje aan de muur kunt plakken. Andere doucheradio hebben een haakje, waarmee je hem ergens aanhangt.

Voedingstype

Een doucheradio werkt op verwisselbare batterijen, een accu die je op moet laden en/of op het netstroom.

Batterijen gaan langer mee dan een accu, maar het is natuurlijk wel vervelend dat je er steeds nieuwe batterijen voor moet kopen (tenzij je oplaadbare batterijen hebt). Als je een doucheradio met een accu zoekt, check dan ook even hoelang die meegaat. Dit is doorgaans tussen de 8 en 16 uur.

Wattage

Het wattage geeft aan hoeveel geluid de doucheradio aankan. Of het dat daadwerkelijk produceert is ook deels afhankelijk van andere factoren. Het wattage van doucheradio's begint bij een paar watt en loopt op tot wel 40 watt. Dit punt is vooral belangrijk als je op een hoog volume van de muziek wilt genieten.

Ontvangst

Er zijn meerdere mogelijke vormen van ontvangst: FM (analoge radio), DAB+ (digitale radio) of internetradio.

DAB+ staat voor Digital Audio Broadcasting en is de opvolger van analoge radio. Deze vorm van ontvangst geniet de voorkeur boven FM, omdat je met de beste DAB+-radio zeker bent van een ruisvrij radiosignaal. Zelfs bij de autoradio en de bouwradio maakt FM plaats voor DAB+ als je een goede DAB+-antenne installeert.

Ook ontvang je meer radiozenders via DAB+. Niet elke doucheradio kan DAB+-signalen ontvangen en indien hij dat wel kan, betaal je hier doorgaans iets meer voor. Toch is het verstandig om hiervoor te kiezen met oog op de toekomst. De verwachting is namelijk dat FM op den duur volledig verdwijnt.

Om gebruik te maken van internetradio, moet de doucheradio ingebouwde wifi hebben. Je tast daar daarom nog dieper in de buidel voor. Met internetradio kun je uit een ontzettend breed scala aan zenders kiezen.

Bij internetradio heb je ook minder last van problemen met het ontvangst dan bij FM en DAB+. Wel hangt de kwaliteit af van hoe goed je internetverbinding is. Omdat in veruit de meeste huizen de verbinding meer dan prima is, ondervindt men hier in het algemeen weinig problemen mee.

De 5 beste doucheradio's onder elkaar

Veelgestelde vragen over doucheradio's

Zijn doucheradio's altijd waterdicht?

Een doucheradio heeft altijd een bepaalde mate van waterbestendigheid, anders verdient hij het predicaat doucheradio niet. Hoe waterdicht de doucheradio precies is, verschilt wel per exemplaar. Zo is de een alleen bestand tegen spetters, terwijl de ander volledig ondergedompeld mag worden. Dit lees je af aan de IP-certificering.

Kun je doucheradio's verbinden met een extern audio-apparaat?

Bij sommige doucheradio's is het mogelijk om te verbinden met een extern audio-apparaat, zoals een Bluetooth-speaker. Zo breng je surroundsound naar je badkamer!

Hoe bevestig je een doucheradio?

Dat verschilt per model. Meestal moet je de doucheradio bevestigen met een zuignap om hem aan de muur te plakken, of met een haakje om hem ergens aan te hangen.

Welke doucheradio moet ik kopen?

Dat is natuurlijk aan jou en je budget; iedereen is uniek. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste doucheradio's. Zo kun jij de beste keus maken.

Conclusie

Ik hoop dat je nu een beetje weet waarin verschillende doucheradio's van elkaar verschillen, zodat je de beste keuze maakt. Hieronder vind je de top 5 met beste doucheradio's. Met deze modellen zit je sowieso goed! Wat is jouw favoriete doucheradio?

Was dit artikel behulpzaam?