> 

Met het Beste Navigatiesysteem Kom Je Moeiteloos op je Bestemming Aan

Nikki Veerbeek

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

Verdwalen is voorgoed verleden tijd.

Met het Beste Navigatiesysteem Kom Je Moeiteloos op je Bestemming Aan

Veel mensen gebruiken tegenwoordig óf een navigatie-app op hun smartphone, óf de ingebouwde navigatie van hun auto. Toch biedt een los navigatiesysteem nog steeds veel voordelen en blijft het daarom in de jaren 20 nog relevant – maar wat is het beste navigatiesysteem, en wat neem je in overweging tijdens je zoektocht? Je leest het hier!

Empty products count or some error API!

Een los navigatiesysteem wint het nog steeds op veel gebieden van smartphone-navigatie. Zo is de geluidskwaliteit beter en is het wel zo prettig dat het scherm groter is. Bovendien verbruikt een navigatie-app, Google Maps bijvoorbeeld, kostbare mobiele data en batterij.

Ook zijn er voordelen ten opzichte van navigeren via de ingebouwde navigatiesystemen. Het updaten hiervan loopt vaak in de papieren en het is niet altijd mogelijk om dit zelf te doen. Bovendien is het een nadeel dat je hem niet kunt meenemen naar een andere auto.

Zie jij wel heil in een los navigatiesysteem, maar weet je niet voor welk exemplaar je moet gaan? Neem de onderstaande koopgids dan eens door, zodat je precies weet waar je op moet letten!

handen aan het stuur van auto met navigatie

Waar gebruik je de navigatie voor?

Ik focus me in de artikel op autonavigatie, maar er is voor ieder vervoersmiddel een geschikt navigatiesysteem. Zo is er ook speciale camper- en motornavigatie. Fietsers gebruiken een goede fietscomputer, terwijl wandelaars meer hebben aan de beste gps-tracker.

Hoe werkt een navigatiesysteem?

Een navigatiesysteem is een toestel dat signalen ontvangt van een constellatie van satellieten. Om een lang verhaal kort te maken, de ontvanger gebruikt informatie van deze satellietsignalen om te berekenen waar je je op aarde bevindt.

De ontvangst van de signalen van drie satellieten is het minimum om je positie te bepalen. Hoe meer satellieten het toestel ontvangt, hoe nauwkeuriger het is. Navigatiesystemen lopen hierdoor - in tegenstelling tot gsm-apps - nooit vast en ze laten je niet in de steek wanneer je geen telefoondienst meer hebt of wanneer je je in een afgelegen gebied bevindt.

Draagbare navigatiesystemen bieden meestal dezelfde functies als ingebouwde systemen, en kosten vaak minder. Het volume kan harder dan bij telefoon-apps, en ze zijn compact en gemakkelijk mee te nemen of te delen met anderen.

Geografische dekking

Het belangrijkste punt is misschien wel de geografische dekking. Oftewel: van welke gebieden zijn er kaarten beschikbaar? Dit kan alleen de Benelux zijn, maar ook West-Europa, Europa of zelfs de hele wereld.

Aan een bredere dekking hangt niet geheel verrassend een hoger prijskaartje. Het is dus goed om vooraf in te schatten waar je het navigatiesysteem wilt gebruiken. Bij sommige navigatiesystemen is latere uitbreiding (tegen betaling) mogelijk. Er hangt dan minder gewicht aan je keuze.

POI

Bedrijven als Garmin en TomTom zijn gespecialiseerd in veilig reizen met de auto, maar ze helpen je ook bij het vinden van locaties die misschien niet op de gebaande paden liggen.

POI, of points of interest, zijn alle verschillende plaatsen langs de route van je reis die de reis leuker, leerzamer of nuttig maken, zoals theaters, musea, erfgoedsites, hotels, restaurants, geldautomaten en benzinestations. Als je het grootste aantal opties wilt voor plaatsen om te stoppen, uit te rusten of te verkennen, zoek dan naar een toestel met meer POI.

Updaten

Het wegennet is voortdurend aan verandering onderhevig. Een navigatiesysteem kan dan ook binnen de kortste verouderd zijn door de aanbouw van nieuwe wegen en rotondes. Het is daarom onvermijdelijk dat je op een gegeven moment moet updaten.

Check altijd of daar eventuele kosten aan verbonden zitten. Soms moet je hier een abonnement voor afsluiten. Zulke navigatiesystemen hebben meestal een lagere aanschafprijs, maar aan het eind van de streep ben je dan vaak duurder uit.

Gratis levenslange kaartupdates zijn daarom een absolute pre. Dit heet ook wel Lifetime Maps. Hiermee krijg je ongeveer vier keer per jaar een update van de fabrikant gedurende de levensduur van je navigatiesysteem.

Ook is het handig om je te verdiepen in hoe je de updates moet uitvoeren. Een voorheen gebruikelijke manier was om je navigatiesysteem via een usb-kabel met je computer te verbinden en vervolgens de kaarten te updaten via een software. Dit is een redelijk tijdrovend proces en sterft inmiddels langzamerhand uit.

De meest efficiënte manier van updaten is als je met je navigatiesysteem via wifi kunt verbinden. Je navigatiesysteem geeft dan automatisch aan dat er updates zijn, die je met een paar drukken op de knop voltooit.

Opslagcapaciteit

Een kaartupdate snoept ruimte van de opslagcapaciteit af. Een update kan tot wel 7 GB in beslag nemen. Als je niet genoeg ruimte hebt, is het niet mogelijk om volledig up te daten. Voldoende opslagcapaciteit is dus noodzakelijk. Vaak is het wel mogelijk om het geheugen uit te breiden met een microSD-kaart.

navigatiesysteem in auto

Verkeersinformatie

Nieuwere navigatiesysteem vertellen je niet alleen hoe je moet rijden, maar geven ook actuele updates van het verkeer. Live verkeersinformatie is erg handig als er op de route een file is of ergens wegwerkzaamheden zijn. Dit is meestal inbegrepen, maar vergt in sommige gevallen een los abonnement.

Een navigatiesysteem ontvangt de verkeersinformatie op ten minste één van deze manieren:

  • Via mobiele data van je smartphone of een ingebouwde sim (GRPS). Deze data ververst zich gemiddeld elke 2 minuten.
  • DAB+ (Digital Audio Broadcasting), oftewel de digitale radio. Dit wordt gemiddeld elke 30 seconden ververst. Zorg naast een goede autoradio ook voor goede autospeakers en eventueel een subwoofer voor in de auto om de updates goed te horen!
  • Traffic Message Channel (TMC); de radio. Dit wordt gemiddeld elke 5 tot 10 minuten ververst.

Het beeldscherm

Er zitten verschillen in de grootte van de schermen van de navigatiesystemen. De meest gangbare kleinere formaten zijn 4,3 en 5 inch, terwijl 6 en 7 inch schermen veelvoorkomende grotere schermen zijn.

Een groter scherm geeft meer detail weer, wat het navigeren eenvoudiger maakt. Een kleiner scherm, een 4,3 inch-scherm bijvoorbeeld, is geschikter voor kleinere auto's en makkelijker mee te nemen, wat zeker op vakantie een groot pluspunt is. Bovendien draagt een groter scherm bij een hogere prijs.

Spraakbesturing

Net zoals bellen achter het stuur gevaarlijk is, is het ook gevaarlijk om tijdens het rijden je navigatiesysteem in te stellen. Je moet daarom normaliter de auto aan de kant zetten of het door een eventuele passagier laten doen.

Maar als een navigatiesysteem spraakbesturing heeft, is dat niet nodig. Je vertelt een navigatiesysteem direct met je stem waar je heen moet. In de meeste gevallen hoef je alleen maar een trefwoord hardop te zeggen en de navigator "wordt wakker" om je te vragen waar je heen wilt.

Het is mogelijk dat je in afzonderlijke stappen moet vertellen naar welke stad en adres je wilt, of dat je iets moet zeggen als "vind het dichtstbijzijnde restaurant" om een routebeschrijving te krijgen naar de volgende plek waar je een hapje kunt eten.

Stembegeleiding

Niet alle stembegeleidingssystemen zijn gelijk. De meeste geven je een lijst met accenten en talen waaruit je kunt kiezen. Als je een Belg bent, wil je misschien een Vlaams accent horen; als je Spaans probeert te leren, wil je misschien de Spaanse routebeschrijving inschakelen.

Sommige navigators hebben nu gesproken aanwijzingen die gebruik maken van oriëntatiepunten en gebouwen om de volgende afslag aan te geven, in plaats van straatnamen en nummers - dit is bedoeld om de aanwijzingen natuurlijker te laten klinken en te laten lijken op hoe je ze van iemand anders zou krijgen.

En als je er niet van houdt dat iemand anders je vertelt waar je heen moet, kun je bij sommige navigatiesystemen zelfs je eigen stem opnemen om sleutelwoorden en aanwijzingen uit te spreken, die je dan hoort terwijl je rijdt.

Tekst-naar-spraak

Een van de meest opwindende ontwikkelingen in de spraakbegeleidingstechnologie heet tekst-naar-spraak. Dit betekent dat je in plaats van een algemene richtlijn als "sla linksaf" een verwijzing hoort naar de specifieke straatnaam: "sla linksaf naar de Broekkantstraat".

Dit neemt veel verwarring weg op een druk kruispunt of wanneer straten dicht bij elkaar liggen. Een navigator met deze technologie is goed voor je als je vaak in gebieden met verwarrende verkeerspatronen rijden, of onbekende gebieden verkent.

Dashcam

Een dashcam zien we vooral terug bij de hele luxe modellen. Dit is een camera die vastlegt wat er tijdens het autorijden van a naar b gebeurt. Dit is natuurlijk ideaal als je bijvoorbeeld betrokken rijdt bij een aanrijding en terug wilt zien wat zich precies heeft afgespeeld.

Mocht het navigatiesysteem een dashcam hebben, dan zijn er verschillen in de videoresolutie. Bij voorkeur neemt de dashcam minstens in Full HD (1920x1080) op.

Iemand bedient ingebouwd naviegatiesysteem in auto

Batterijduur

De batterijduur is bij een navigatiesysteem misschien niet het allerbelangrijkst, omdat hij in veel auto's constant in de oplader zit. Toch kan het handig zijn om hierop te letten. Stel je maar eens voor dat je in een andere auto rijdt die geen usb-poort heeft of als de kabel in de weg zit... dan komt een stevige accu van pas!

Connectiviteit

Er zijn navigatiesystemen die je via Bluetooth met je smartphone verbindt. Je krijgt dan notificaties van je smartphone binnen op je navigatiesysteem.

Dit houdt in dat je je navigatiesysteem als carkit kunt gebruiken, wat handsfree bellen mogelijk maakt. Het zijn vaak wel de duurdere systemen die Bluetooth hebben.

Accessoires

De belangrijkste accessoires voor een navigatiesysteem zijn een houder of dashboardmontage en een beschermtas, voor als je hem mee wilt nemen. Een raamhouder zit er in principe altijd al bij.

Check vooraf welke accessoires compatibel zijn met je navigatiesysteem. Voor budgetsystemen is er mogelijk minder beschikbaar, wat later een probleem kan vormen. Je houder kan onverhoopt kapotgaan en dan moet er wel een nieuwe beschikbaar zijn.

De 5 beste navigatiesysteem onder elkaar

Veelgestelde vragen over navigatiesystemen

Welke soorten navigatiesystemen zijn er?

Naast losse navigatiesystemen is er inbouwnavigatie en navigatie via je smartphone. Daarnaast onderscheiden we ook auto-, fiets-, motor- en campernavigatie van elkaar.

Wat is TMC?

Een navigatiesysteem kan op verschillende manieren actuele verkeersinformatie ontvangen. Een daarvan is TMC, wat staat voor Traffic Message Channel. Gecodeerde verkeersberichten worden daarbij via een FM-radiosignaal naar je navigatiesysteem verstuurd. Voordelen van TMC zijn dat het enkel relevante verkeersinformatie geeft en taalonafhankelijk werkt.

Wat kost een navigatie-update?

Dat hangt af van je navigatiesysteem. Bij sommige systemen is het gratis gedurende de levensduur van je apparaat, bij andere systemen zitten er kosten aan verbonden. Het is ook mogelijk dat je een aantal jaar gratis updates krijgt en er daarna voor moet betalen. De kosten verschillen per merk, maar zijn doorgaans tussen de €50 en €100 per update.

Wat is beter: een navigatiesysteem of mijn telefoon?

Veel mensen gebruiken een telefoon voor navigatie. Een draagbaar navigatietoestel is handiger, want het heeft ingebouwde kaarten en je kunt overal een reis beginnen, zelfs in afgelegen gebieden. Een smartphone heeft een mobiel signaal nodig om een reis op te zetten en kaartinformatie te downloaden.

Wat maakt het ene navigatiesysteem duurder dan de andere?

Schermgrootte en functies onderscheiden navigatiesystemen. Geavanceerdere functies die de prijs verhogen zijn onder meer Bluetooth of wifi voor verbindingen met je smartphone voor verkeersgegevens of updates, spraakassistentie en waarschuwingen voor verkeerscamera's.

Welk navigatiesysteem moet ik kopen?

Dat is natuurlijk aan jou en je budget; iedereen is uniek. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste navigatiesystemen. Zo kun jij de beste keus maken.

Conclusie

Een los navigatiesysteem heeft nog steeds tal van voordelen. Zoals je hebt gelezen, zijn er nog best een aantal zaken die je in overweging moet nemen als je op jacht gaat naar een nieuw navigatiesysteem. Hopelijk ben je iets wijzer geworden! Neem de top 5 hieronder nog eens door en laat het ons vooral weten als je er eentje hebt gescoord!

Was dit artikel behulpzaam?