Maak je Klaar voor het Avontuur met de Beste Fietscomputer

Jasmijn Roekaerts

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

13 min. leestijd

Maak je Klaar voor het Avontuur met de Beste Fietscomputer

De beste fietscomputer verrijkt je fietsritten door je prestaties en route bij te houden. Sommige functies zijn voor elke fietsliefhebber een surplus, terwijl de meer geavanceerdere functies niet voor elke fietser noodzakelijk zijn.

De meest moderne fietscomputers hebben een helder kleurenscherm met touchscreen, zoals de Garmin Edge 1040. Met de fietscomputer-apps van de meeste merken kun je het display aanpassen, inclusief welke gegevens worden weergegeven en hoe die gegevens worden weergegeven.

Klinkt dat als muziek in je oren? Lees dan snel verder!

#1 Garmin Edge 1040
DĂ© beste fietscomputer van 2024

Onze score: 9,2

garmin edge 1040 tegen witte achtergrond met weerbericht geopend

De Garmin Edge 1040 is de opvolger van de 1030 die voorheen op #1 stond, en daarmee de ideale fietscomputer als je hem wilt gebruiken als trainingshulpmiddel of als navigatiemiddel. Hij ziet er strak uit en is superkrachtig.

Met het grote gedetailleerde kleurenscherm en de uitgebreide functies, biedt hij meer functionaliteit dan de meeste andere fietscomputers op de markt!

Afmetingen: 11,7 × 59,3 × 2 cm
Gewicht: 126 g
Hartslagfunctie: Ja, via aparte meter

Waterbestendig: Ja
Verbindingstype: Wifi, Bluetooth en ANT+
Touchscreen: Ja

Check prijs op Bol.com →

#2 Garmin Edge 530
Beste koop fietscomputer van 2024

Onze score: 8,8

garmin edge 530

De Edge 530 fietscomputer biedt dynamische prestatiebewaking en inzichten om je te helpen verbeteren. Het is een zeer krachtig toestel met een verbeterde navigatie ten opzichte van zijn voorganger.

Of je nu een wielrenner bent of liever op een mountainbike zit, de Edge 530 is er klaar voor als je nieuwe rijpartner!

Afmetingen: 5,4 × 8,9 × 1,8 cm
Gewicht: 363 g
Hartslagfunctie: Ja

Waterbestendig: Ja
Verbindingstype: Wifi, Bluetooth en ANT+
Touchscreen: Nee

De 5 beste fietscomputers in een oogopslag

  1. Garmin Edge 1040 – De beste fietscomputer met navigatie.
  2. Garmin Edge 530 – Dit is de beste koop fietscomputer.
  3. Mio Cyclo Discover Pal – Dit is de beste fietscomputer voor op reis.
  4. Garmin Oregon 700 – Beste fietscomputer voor connectiviteit.
  5. Wahoo ELEMNT ROAM – De meest eenvoudige en intuïtieve fietscomputer.

Wat kan een fietscomputer allemaal?

Je ziet tegenwoordig nog maar zelden een fietser zonder fietscomputer aan zijn stuur. Als je alleen wilt weten hoe ver je hebt gereden en hoe snel, is een basistoestel waarschijnlijk alles wat je nodig hebt. Zelfs wanneer je een goede elektrische fiets hebt en een beetje hulp krijgt, is een fietscomputer een goede investering.

Zie het als een soort goede carkit. Hij is kleiner, lichter en heeft meestal een langere batterijlevensduur dan een duurdere optie.

Voor kaart- en navigatiefunctionaliteit heb je een geavanceerdere fietscomputer nodig. Als je geĂŻnteresseerd bent in gegevens als hartslag, cadans (trapfrequentie) en vermogen, heb je connectiviteit met bijkomstige sensorapparatuur nodig, zoals een cadans- en hartslagsensor.

De dagen van kabels en draden zijn voorbij. Zelfs voor het meer bescheiden geprijsde gps-toestel zijn draadloze mogelijkheden over het algemeen standaard, en de meeste computers gebruiken nu zowel wifi en Bluetooth Smart als ANT+ om verbinding te maken met externe apparaten.

ANT+

ANT+ is de draadloze technologie die zorgt dat je apparaten met elkaar verbinden. Toonaangevende merken integreren ANT+ in topproducten om te zorgen dat je de gegevens krijgt die je wilt – waar en wanneer je dat wilt.

Het grootste verschil tussen ANT+ en Bluetooth, is dat je via ANT+ om één toestel met meerdere toestellen kunt verbinden, terwijl Bluetooth een één-op-één-verbinding is. ANT+ staat voor interoperabiliteit, wat betekent dat ANT+ producten van verschillende merken met elkaar samenwerken.

De beste fietscomputer, gedetailleerd.


Afmetingen: 11,7 × 59,3 × 2 cm
Gewicht: 126 g
Hartslagfunctie: Ja, via aparte meter
Waterbestendig: Ja
Verbindingstype: Wifi, Bluetooth en ANT+
Touchscreen: Ja

De Garmin Edge 1040 is de koning der gps-fietscomputers van het grootste merk in deze branche.

Hij zit boordevol functies en heeft een goede connectiviteit, vervangt de Edge 1030 en brengt het topmodel in lijn met de strakke, moderne Edge 820.

garmin 1040 met metingen zichtbaar op het scherm

Het meest opvallende kenmerk van de Edge 1040 is het 3,5 inch scherm, welke het grootste deel van de voorkant van het toestel bedekt. 

De start- en stop-knoppen zitten ook bij dit model aan de onderkant, samen met de usb-c-poort, terwijl de aan- en uit-knop nog steeds aan de linkerkant zit. Het reactievermogen van het scherm was bij de 1030 niet altijd even consistent, en daar is vooralsnog niet gek veel verandering in gekomen bij dit model.

Wat wĂ©l een optie is bij de 1040, is om een versie die zich op zonne-energie loopt aan te schaffen – dan wel tegen een meerprijs. Maar als je veel lange tochten maakt in zonnig weer, en niet met een powerbank in de weer wilt zijn onderweg, is dit een uitstekende optie.

Een microSD-sleuf vind je verder niet bij deze fietscomputer. Kaarten en routes laad je idealiter in via de Garmin Connect-app op je smartphone (voor iOS en Android), of via een usb-verbinding met je computer. Via de app is veel makkelijker, dus maak er vooral gebruik van.

De interface van de fietscomputer zelf is zeer intuïtief en heeft een grote make-over gekregen. Waar de interface van de 1030 oké was, is die van de 1040 een genot om mee te werken. De vele instellingen zijn niet langer verscholen onder allerlei submenu's.

De gps-modus vind je niet bij instellingen, maar bij Profiel, omdat deze profielspecifiek is. Het touchscreen is van onschatbare waarde als het gaat om het aanpassen van de Edge-instellingen. Op Garmins zonder touchscreen lijkt een eenvoudige handeling wel honderd drukken op een knop!

Ook maak je eenvoudig je eigen lay-outs. Misschien wil je bijvoorbeeld een vereenvoudigde gegevensweergave voor wedstrijden met alleen vermogen en afstand, terwijl je voor trainingen een andere set meetgegevens nodig hebt – het kan allemaal met deze fietscomputer. 💯

De uitgebreide navigatiemogelijkheden is waar de Edge 1040 in uitblinkt. Hij heeft gedetailleerde kaarten, goede route-instructies en waarschuwingen voor scherpe bochten. Laad routes op de 1040 of gebruik de course creator om direct routes te plannen, waarbij het toestel je de beste manier voorstelt om van punt A naar punt B te komen.

Bovendien is de navigatie bij de 1040 een stuk flexibeler dan bij de 1030. Zo hoef je niet per se een vooraf ingeladen route strikt te volgen. In de praktijk kon je gerust afwijken van zo'n route bij de 1030, maar of hij dat ook zo nauwkeurig oppikte en bleef meten, is een andere kwestie.

Connectiviteit is een groot onderdeel van het Edge 1040-pakket. Naast de ANT+-sensoren maakt de 1040 verbinding met wifi voor gegevensoverdracht, en koppeling met een smartphone via Bluetooth ontsluit een schat aan functies.

Strava Premium-gebruikers profiteren van de nieuwste versie van Strava Live, dat seconde-voor-seconde, real-time vergelijkingen biedt met persoonlijke records terwijl je segmenten rijdt. Je kunt ook apps van derden installeren vanuit de Garmin Connect IQ store, waaronder aangepaste metingen voor je hartslag, vermogen etc.

De toename in batterijcapaciteit van de Edge 1030s 1900 mAh is hetzelfde gebleven, maar dankzij efficiëntere software en hardware gaat de batterij langer mee. Waar dit bij de 1030 20 uur bedroeg, pers je – als je zuinig met het apparaat omgaat – een dikke 35 uur eruit!

Wat we goed vinden:

  • Zeer goede levensduur van de batterij
  • Strak en mooi design
  • Boordevol functies en blinkt uit in navigatie
  • Makkelijker te navigeren dan zijn voorganger

Wat we minder goed vinden:

  • Het reactievermogen van het scherm is niet altijd even consistent

Afmetingen: 5,4 × 8,9 × 1,8 cm
Gewicht: 363 g
Hartslagfunctie: Ja
Waterbestendig: Ja
Verbindingstype: Wifi, Bluetooth en ANT+
Touchscreen: Nee

De Garmin 5-serie is van oudsher de meer eenvoudige van de Edge gps-fietscomputers. Met de Edge 530 heeft Garmin de mogelijkheden echter opgeschroefd, waardoor hij dichter in de buurt komt van de topmodellen die verkrijgbaar zijn.

garmin edge 530 in beeld

Het scherm van de Edge 530 meet 2,6 inch, waardoor er ruim voldoende ruimte is om op te kijken en het gemakkelijk is om het scherm in Ă©Ă©n oogopslag te zien.

Het basispakket wordt geleverd met een voorste bevestigingspunt en een paar standaard bevestigingspunten om de Edge overal te plaatsen waar je maar wilt. Kies je voor de sensorbundel, dan levert Garmin een extra snelheids-, cadans- en hartslagsensor mee.

Het instellen is eenvoudig voor iedereen die bekend is met de interface van Garmin. Het laden gaat snel en de satellietverbinding is bijna ogenblikkelijk. Het beginscherm is eenvoudig en geeft je keuze van activiteitenprofiel aan. Maak eerst een keuze tussen Racefiets, Indoor of Mountainbike.

Scroll naar beneden met de linker knoppen en je krijgt toegang tot het hoofdmenu. De rechterbovenknop fungeert als OK-knop en de onderste knop als terug-knop. De scroll-knoppen geven weinig feedback als je handschoenen draagt, omdat ze een beetje te dicht bij elkaar zitten.

Je kunt op het scherm tot tien verschillende grafieken weergeven. Kies uit een groot aantal opties, waaronder een aantal vrij complexe trainingsmethodes zoals TSS. Het is gemakkelijk om je te verliezen in deze informatie, maar je kunt ook enkel eenvoudige gegevens weergeven.

De Edge 530 heeft verder verbeterde navigatiemogelijkheden, maar het is nog steeds lastiger dan bij de modellen met touchscreen om door de map te bladeren, vanwege de afhankelijkheid van knoppen. Het ontbreekt ook aan POI-routing (point of interest) die je vindt op de duurdere modellen.

Dankzij een snellere processor is de routeberekeningstijd veel beter dan bij vorige versies, maar afhankelijk van de lengte van de route en je locatie kan het nog steeds meer dan dertig seconden duren voordat de route klaar is om te navigeren.

Een van de gebieden waarop Garmin met de nieuwste generatie fietscomputers de nadruk heeft gelegd, is de compatibiliteit met apps van derden. Deze nieuwe Connect IQ-functie wordt geleverd met vooraf geĂŻnstalleerde een aantal apps, waaronder Strava Routes en Komoot. Met beide stippel je eenvoudig routes uit die je daarna overbrengt naar het toestel.

De Edge 530 zit ook boordevol nieuwe prestatie- en trainingsfuncties, waarvan sommige behoorlijk slim zijn. Een daarvan in het bijzonder, ClimbPro, springt eruit als mogelijk de beste functie.1Garmin (2020). 'ClimbPro gebruiken om jouw klimmen te verbeteren'

De levensduur van de batterij van de Edge 530 is tenslotte uitstekend en haalt zo'n twintig uur. Volledige connectiviteit van het apparaat is gegarandeerd via ANT+, Bluetooth Smart en wifi.

Bluetooth Smart

Bluetooth 4.0 of Bluetooth Smart maakt gebruik van een verbeterde technologie, waardoor alledaagse gadgets langer gekoppeld blijven en minder stroom verbruiken.

Wat we goed vinden:

  • Intuïtief in gebruik
  • Toegang tot een overvloed aan trainingsgegevens
  • Aanpasbaar dankzij Connect IQ

Wat we minder goed vinden:

  • Gebrek aan diepgaande navigatiefuncties

Afmetingen: 5,8 × 10 × 2,2 cm
Gewicht: 133 g
Hartslagfunctie: Nee
Waterbestendig: Ja
Verbindingstype: Bluetooth 4.2, wifi
Touchscreen: Ja

De Mio Cyclo Discover Pal is het gebruiksvriendelijke fietsnavigatietoestel voor iedereen die graag fietst. Met voorgeïnstalleerde Europese fiets- en wegenkaarten, is het toestel meteen klaar voor gebruik.

Met dit apparaatje navigeer je moeiteloos van A naar B of volg je je favoriete routes, maar als je liever de unieke Surprise Me-functie gebruikt, biedt hij je drie verrassende routes op basis van je invoer van tijd, afstand of bestemming.

mio cyclo discover plus fietsnavigatie volledig europa 38 landen bluetooth

Deze functie is ideaal voor wie geen zin heeft om routes te downloaden. Selecteer Surprise Me, stap op de fiets en ga op pad. Indien gewenst, geeft de geĂŻntegreerde autonavigatiemodus real-time-aanwijzingen naar het volgende startpunt van de geselecteerde fietsroute.

Dankzij de voorgeïnstalleerde points of interests (POls), zoals fietsenwinkels, restaurants, cafés of ziekenhuizen, vind je bovendien altijd de juiste plek om naartoe te gaan terwijl je op pad bent. Dat scheelt weer een zoekopdracht op Google Maps!

Met de ingebouwde Bluetooth van het toestel, bekijk je overigens ook al je sociale-mediaberichten zonder je telefoon erbij te hoeven pakken. Denk daarbij aan WhatsApp, Twitter (of 'X' vandaag de dag) en Messenger. Blijf rijden en blijf in contact met vrienden en familie.

Gebruik de kalenderweergave om je ritten en vooruitgang in Ă©Ă©n oogopslag te zien of upload opgeslagen routes van Strava (voor Andoid en iOS), Komoot (voor Andoid en iOS), RouteYou (voor Android en iOS) enzovoorts naar de Mio Cyclo Discover Pal.

De bediening is redelijk eenvoudig, maar houd er rekening mee dat het scherm een magere 2,8 inch bedraagt. Je komt daardoor misschien in de problemen als je een ruimtelijker beeld van je instellingen wenst. WĂ©l prettig is dat het om een anti-glare-scherm gaat, wat betekent dat hij zonlicht niet je ogen in terugkaatst, en de teskt goed leesbaar blijft.

Laad je routes daarom het liefst moeiteloos of download gegevens van routes via draadloze synchronisatie met MioShare (op Android en iOS). Wanneer je een route maakt, helpt de nieuwe NeverMiss-functie je om onderweg stops te noteren. De Cyclo Discover Pal is het fietsnotitieboekje in je broekzak.

Als je gedetailleerde data wilt tracken van al je trainingen, zoals je hartslag of cadans, dan ben je niet aan het goede bij de Mio Cyclo. Deze topnavigator mist deze geavanceerde trackingsfuncties, dus als je daar gebruik van wilt maken, kun je je beter eens inlezen over de beste smartwatches van het moment.

Desalniettemin: zelfs als je van je fiets afstapt, laat de cyclo je niet in de steek. De Discover-serie is ook geschikt voor navigatie te voet – in de stad en daarbuiten. Zo mis je niets meer van wat je onderweg kunt zien en beleven.

De robuuste waterdichte behuizing (IPX7) zorgt verder dat fietsen bij elk weertype, regen of zonneschijn, geen probleem is.

IPX7

De IPX7-beoordeling betekent dat je toestel waterdicht is en dat het tot 30 minuten volledig kan worden ondergedompeld in 1 meter diep water, en daarna nog steeds naar behoren werkt.

De Mio Cyclo Discover Pal heeft daarbij een vrij lange batterijlevensduur van 17 uur. Dit betekent dat je langere afstanden kunt fietsen zonder dat je je zorgen hoeft te maken dat je de weg niet meer terugvindt!

Wat we goed vinden:

  • De Cyclo Discover Plus werkt als een fietsnotitieboekje
  • Navigeert ook als je niet op je fiets zit
  • De Surprise Me-functie is een leuke bonus
  • Met de ingebouwde Bluetooth bekijk je al je sociale-mediaberichten

Wat we minder goed vinden:

  • Geen geavanceerde trackingsfuncties aan boord

Afmetingen: 6,1 × 11,4 × 3,3 cm
Gewicht: 406 g
Hartslagfunctie: Ja
Waterbestendig: Ja
Verbindingstype: Wifi, Bluetooth en ANT+
Touchscreen: Ja

De Oregon 700 ziet er een beetje uit als een smartphone en hij voelt ook even comfortabel aan.

Het is een robuust klein toestel met een IPX7-classificatie, wat betekent dat je hem gerust overal mee naartoe neemt.

Het 3 inch kleuren-touchscreen is helder en goed leesbaar, zelfs in het felste zonlicht.

garmin oregon 700 met grafiek op scherm

Hoewel een schermresolutie van 240 x 400 pixels niet direct te vergelijken is met de uitstekende displays van de nieuwste smartphones, is het toch verrassend levendig. 

Het is een eenvoudig in te stellen toestel, dus je kunt er zo mee aan de slag. Als je echter enkele van de meer geavanceerde functies wilt gebruiken, is het de moeite waard om wat tijd te besteden aan het lezen van de handleiding.

Het touchscreen biedt een gebruiksvriendelijkere ervaring. Het scrollen door de menu-opties gaat ongetwijfeld veel sneller dan bij het gebruik van een knoppen. De dubbele oriëntatiefunctie is handig als je onderweg bent. Het liggende formaat kan bijvoorbeeld veel comfortabeler zijn tijdens je ritten, aangezien het een beter overzicht geeft.

Garmin Oregon 700 is geschikt voor een hele reeks verschillende buitenactiviteiten, van fietsen, wandelen, geocaching, kajakken en vissen tot paardrijden. Het is heel eenvoudig om je activiteit te kiezen. Op het scherm zie je een reeks pictogrammen die verschillende activiteiten voorstellen.

Zodra je je activiteit hebt gekozen, stel je op het startscherm je profiel in. Dit betekent dat je kunt kiezen om je gemiddelde snelheid weer te geven naast je hoogteverschillen, of misschien wil je de tijd weten dat je in beweging bent naast de afstand die je hebt afgelegd.

Het is helemaal aan jou welke informatie er op het scherm te zien is. Als je nog meer functies wilt, neem dan een kijkje in de Garmin IQ-winkel, waar je eenvoudig een aantal andere apps voor de Oregon 700 download.

De Garmin Oregon 700 maakt gebruik van zowel het gps- als het GLONASS-satellietsysteem. Dankzij de versterkte antenne bepaalt hij je positie sneller dan vorige modellen. De draadloze ANT+ betekent dat je verbinding kunt maken met verschillende sensoren, zoals je hartslagmeter of cadanssensor.

GLONASS

GLONASS, dat staat voor Global Navigation Satellite System, is een Russisch satellietnavigatiesysteem dat naast gps (Global Positioning System) werkt om positie-informatie te verstrekken aan compatibele toestellen.

Met 24 extra satellieten, ontvangen ontvangers die GLONASS ondersteunen tot 20% sneller signalen dan toestellen die alleen op gps vertrouwen.

Dankzij de smartphone-connectiviteit kun je ook je berichten op het scherm van de fietscomputer ontvangen. Maar nog belangrijker is dat je gebruik kunt maken van functies zoals actieve weerberichten.

De batterijduur van 16 uur van de 700 is aan de korte kant, maar het toestel heeft een relatief groot, helder display. De batterijbesparingsfunctie op de Oregon 700 is een geweldige manier om de batterij te sparen.

Wat we goed vinden:

  • Uitstekend apparaat voor meerdere activiteiten
  • Mooi en helder touchscreen
  • Nauwkeurige locatieweergave dankzij zowel gps- als GLONASS-satellietsysteem

Wat we minder goed vinden:

  • De batterij is niet bepaald zuinig

Afmetingen: 5,4 × 8,9 × 1,8 cm
Gewicht: 93,5 g
Hartslagfunctie: Ja
Waterbestendig: Ja
Verbindingstype: ANT+
Touchscreen: Nee

De nieuwe ELEMNT ROAM is elegant ontworpen. De bouwkwaliteit is zeer hoog en de knoppen aan de zijkanten (aan/uit-knop links, omhoog/omlaag-knoppen rechts) zijn gemakkelijk te gebruiken. 

De drie knoppen onder het scherm zijn dan weer een beetje moeilijker te gebruiken. Ze zitten verzonken in de behuizing, waardoor je je vingernagels moet gebruiken om ze in te drukken. Met handschoenen aan is dat een hele opgave. 

wahoo elemnt roam gps fietscomputer

De houder en de stuurklem zijn mooi en stevig. Deze rammelen niet en zijn voldoende stijf voor de ROAM. Het scherm van de ELEMNT ROAM heeft een hoog contrast en is goed leesbaar, zelfs in direct zonlicht, dankzij het anti-reflecterende, matte oppervlak.

Het scherm meet 2,7 inch en biedt een goed compromis tussen compacte afmetingen en een uitgebreid gegevensoverzicht. De verschillende gekleurde paden en straten zijn een leuke functie en helpen bij de leesbaarheid van kaarten, vooral in situaties waarin slechts een korte blik op het toestel mogelijk is.

In het algemeen is de kaart uitstekend voor rijden op verharde wegen of grindwegen, hoewel de meer gedetailleerde kaart van de Garmin Edge 1030 misschien een beter alternatief is voor verkenning. De kaarten op de Garmin doen er wel beduidend langer over om te laden.

Het verbinden van deze fietscomputer met je smartphone is eenvoudig, intuĂŻtief en snel. Wahoo is er altijd goed in geweest om dit naadloos te laten verlopen. Verbinding maken met andere Bluetooth-apparaten, zoals hartslag-, snelheids- en vermogensmeters, gaat snel en probleemloos via de Wahoo app (voor Android en iOS).

De trage en ingewikkelde Take Me To-functie (automatische routeberekening) op het apparaat zelf is alleen aan te raden in geval van nood. Je plant routes veel makkelijker op je smartphone of computer.

Let op: als je een bestemming invoert op de Wahoo-app op je telefoon, kun je niet kiezen of je op een racefiets of mountainbike rijdt. Het kan daarom gebeuren dat je uiteindelijk op zandpaden terecht komt op je racefiets! đźšµ

De kleine interne opslagruimte van slechts 2 GB is gewoon niet acceptabel, vooral omdat de ROAM niet eens een extra SD-kaartsleuf heeft.

Op langere ritten door meerdere landen dien je de kaarten gaandeweg te verwisselen. Dit kan weliswaar snel en eenvoudig via de app, maar vereist wel een goede internetverbinding.

De gps-nauwkeurigheid is uitstekend, maar kan te lijden hebben als je in een laag dal met veel bomen rijdt. Met dit probleem hebben echter alle gps-apparaten op de markt te kampen.

De batterij van de ELEMNT ROAM houdt het ongeveer 14 uur uit met live weg-navigatie. Het gebruik van de leds aan de zijkant, het geluid en de verlichting van het scherm, hebben allemaal een grote invloed op de levensduur van de batterij.

Als de batterij leeg raakt en het apparaat uitvalt, verlies je je gegevens gelukkig niet. De opgenomen rit wordt opgeslagen en gesynchroniseerd met je smartphone of computer nadat je apparaat weer inschakelt.

Wat we goed vinden:

  • Gemakkelijk af te lezen display
  • Naadloze connectiviteit met smartphone en sensoren

Wat we minder goed vinden:

  • Zeer beperkte opslagruimte

Koopgids

Net als het scherm op het dashboard van je auto, vertelt een goede fietscomputer op je stuur vanalles over je rit, zelfs prestatiegegevens zoals je hartslag en cadans. Veel computers bieden ook gps-navigatie, zoals afslag-voor-afslag aanwijzingen voor je route.

Je hebt veel keuzemogelijkheden bij het bepalen van de beste manier om feedback over je fietsprestaties te krijgen. En het tempo van de technologische innovatie betekent nog meer opties. Hieronder help ik je op weg met je keuze, door de belangrijkste zaken uit te lichten!

Fietser in de bergen

Belangrijkste kenmerken van een fietscomputer

Gps-functies

Alleen de meest eenvoudige (meest betaalbare) fietscomputers bieden geen gps-navigatie. Global Positioning System (gps) monitoring ligt aan de basis van een reeks gegevens, waaronder de totale afstand, snelheid en hoogte.

De meest geavanceerde draadloze fietscomputer maakt verbinding met meerdere gps-satellietsystemen voor snelle, nauwkeurige gps-navigatie.

Fietsfuncties en bundels

De meeste toestellen bieden basisgegevens zoals je snelheid en totale afstand. De beste fietscomputer houdt ook zaken bij als hoogte, cadans en vermogen.

Het toevoegen van speciale sensoren om belangrijke gegevens te controleren, verbetert de nauwkeurigheid. Veel fietscomputers worden ook verkocht in een bundel, zoals de Garmin Edge 1040-Bundel, waarin deze sensoren (snelheidssensor, cadanssensor, hartslagmeter) zijn opgenomen. Ga dus voor een bundel als je deze zaken wilt meten!

Vermogen

Vermogen is de snelheid waarmee energie wordt gebruikt (energie in de tijd) en wordt gemeten in watt. In het wielrennen wordt energie uitgedrukt in arbeid (zoals hoe hard je moet werken om een klim te beklimmen). Het is een constante momentopname van je werksnelheid op een bepaald moment.

Draadloze technologie

In het verleden was het onderscheid tussen een bedrade en een draadloze fietscomputer belangrijk, maar bijna alle fietscomputers communiceren nu draadloos met toegevoegde sensoren of een vermogensmeter, een smartphone, een fitnesstracker of je laptop.

Betaalbaardere toestellen bieden een basistracking en waarschuwen je wanneer je uit koers bent. De meest geavanceerde toestellen bieden een vergelijkbare functionaliteit als een navigatiesysteem voor in de wagen, waarbij je een bestemming invoert en stapsgewijze begeleiding krijgt.

De onderliggende basiskaarten voor de navigatiesystemen variëren ook, en de beste vindt je natuurlijk bij de duurdere toestellen.

Mountenbiker met een fietscomputer in actie

Mountainbikefuncties

Als je een mountainbiker bent, let dan op de connectiviteit met Trailforks (voor Android en iOS), een toonaangevende app die trail-informatie en navigatiegegevens biedt. Mountainbikemetingen omvatten zaken als sprongen, luchttijd en flow (vloeiendheid van je afdaling).

Beeldscherm

De kwaliteit van het scherm hangt samen met de prijs. Betaalbare apparaten hebben een zwart-wit scherm, terwijl de meest geavanceerde apparaten een helder kleurenscherm met touchscreen hebben.

Een touchscreen biedt een comfortabelere en snellere navigatie door de fietscomputer. Instellingen wijzigen via de knoppen is soms wat omslachtig.

Hartslagmonitor functies

Deze bieden cardio- en trainingsgegevens die vergelijkbaar zijn met de meest geavanceerde fitness trackers. Je moet verbinding maken met een borstband of een sporthorloge met een pols-sensor om hartslaggegevens door te geven aan je fietscomputer.

Overweeg je een cadanssensor?

Cadans is een technisch concept dat toprenners gebruiken om hun prestaties te maximaliseren.

De techniek bestaat erin een constante pedaalsnelheid aan te houden, ongeacht de werkelijke snelheid van de fiets zelf. Bij het versnellen naar een hoge snelheid ga je dus zo door de versnellingen dat je trapsnelheid constant blijft en je techniek dus stabiel en consistent is.

Hetzelfde geldt voor fietsen op hellingen, alleen ga je dan van een lage versnelling naar een hoge. Het is een concept dat de meeste topwielrenners en trainers als essentieel beschouwen voor het bereiken van de beste prestaties.

De ideale cadans verschilt van fietser tot fietser, maar recreatieve fietsers streven meestal naar een snelheid van 60-80 rpm, terwijl competitieve fietsers in staat zijn een veel hogere cadans aan te houden.

Wat is 'rpm'?

De cadans bij het fietsen, of pedaalsnelheid of trapfrequentie, wordt gemeten in pedaalslagomwentelingen per minuut of revolutions per minute (rpm). Een cadans van 60 rpm betekent bijvoorbeeld dat een pedaal 60 keer in één minuut een volledige omwenteling maakt. 

Als je al competitief fietst, je wilt voorbereiden op een wedstrijd, of gewoon je techniek wilt bijschaven, dan is een cadanssensor-compatibele fietscomputer iets wat snel effectieve resultaten levert. Niet alle fietscomputers zijn compatibel met cadansmeting, dus zorg ervoor dat je de specificaties goed controleert.

Kan ik in plaats van een fietscomputer mijn smartphone gebruiken?

Het korte antwoord is: tot op zekere hoogte wel, maar er zijn nadelen. Ten eerste zijn fietscomputers veel nauwkeuriger in het meten van bijvoorbeeld snelheid, cadans en versnelling, omdat ze zijn ontworpen om uitsluitend met fietsen en op maat gemaakte sensoren te werken.

De beste fietscomputer is vooraf geladen met programma's die exclusief voor de fietser zijn bedoeld, zodat je direct toegang hebt tot alle relevante informatie die je nodig hebt.

Een van de grootste voordelen is echter dat ze geschikt zijn voor alle weersomstandigheden. Hun over het algemeen robuustere chassis levert in de regen weinig problemen. En, in tegenstelling tot je smartphone van, zijn ze ontworpen om af en toe een valpartij te overleven.

De beste fietscomputers

ProductsoortBeste voorBeoordelingProductpagina
Garmin Edge 1040Navigatie9,2Bekijk hem hier
Garmin Edge 530Prijs-kwaliteit8,8Bekijk hem hier
Mio Cyclo Discover PalOp reis8,7Bekijk hem hier
Garmin Oregon 700Connectiviteit8,6Bekijk hem hier
Wahoo ELEMNT ROAMEenvoud8,5Bekijk hem hier

Veelgestelde vragen

đź“Ź Wat betekent 'odo' op een fietscomputer?

"Odo" komt van odometer, oftewel kilometerteller. Het is een instrument dat wordt gebruikt om de door een voertuig, zoals een fiets, afgelegde afstand te meten. Het apparaat is elektronisch, mechanisch of een combinatie van beide (elektromechanisch).

đźš´ Welke fietscomputer gebruiken profs?

De Wahoo Elemnt Bolt is de favoriete fietscomputer van een aantal topteams, waaronder BORA-hansgrohe en Deceuninck - Quickstep, omdat hij gemakkelijk integreert met veel sensorsystemen op de fiets.

🔄 Wat is scanmode bij fietscomputers?

De scanmodus gebruik je om automatisch door functies te scrollen. Het beeld wisselt dan automatisch om de 3 seconden van bijvoorbeeld gemiddelde snelheid naar actuele snelheid, tijd, enzovoorts. Deze modus schakel je in- en uit in het instellingenmenu.

Conclusie

Fietscomputers zijn speciaal ontworpen en gebouwd om crash- en regenbestendig te zijn. Het belangrijkste doel is het registreren van je trainingsprestaties en gps-gegevens. De kwaliteit van het scherm staat in verhouding tot de prijs.

EĂ©n ding is zeker: met een goede fietscomputer, zoals de Garmin Edge 1040, verbreed je je horizonten en ontdek je nieuwe routes. Welke fietscomputer mag binnenkort mee op al jouw tochten? Laat het ons weten!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen