De Beste Sporthorloge voor Iedere Sport
Train effectiever, breng meer structuur aan in je trainingen en blijf gemotiveerd!
In een wereld van smartphones en laptops is sport belangrijker dan ooit. We weten dat sporten gezond is, maar in die loopschoenen raken is niet altijd even gemakkelijk. Een sporthorloge is hét middel om goede voornemens vanuit je hoofd te vertalen naar tastbare en meetbare doelstellingen.
Voor zowel beginnende als doorleefde sporters is het sporthorloge een extra motivator. Je programmeert herinneringen voor je trainingen en deelt behaalde resultaten met vrienden en familie (of de wereld!). Zo blijven zij up-to-date, motiveer je elkaar, en heb je een stok achter de deur om vol te houden. 💪
Ontdek hieronder wat zo een sporthorloge allemaal kan en waar je op moet letten bij je zoektocht en aankoop! Maar eerst: de eerste 3 sporthorloges van onze top 5!
Hoco. Y7 zwart
Zixin Sporthorloge Zwart S205L
Garmin Forerunner 45 zwart
Sporthorloge koopgids: hoe maak je de beste koop?
Er zijn veel verschillende sporthorloges met allerlei functionaliteiten. Bij de aankoop van een sporthorloge is het belangrijk dat je precies weet welke functies je nodig hebt, en welke andere functies in de toekomst nuttig kunnen worden.
Wanneer, waarom en hoe wil je je sporthorloge gaan gebruiken? Jaag je doelen na! Doe grondig onderzoek voordat je een beslissing neemt.
Ben je een gewoon nieuwsgierig naar je hartslag, tempo en tijd, of ga je echt voor een efficiënter en effectiever trainingsritme met een geavanceerd sporthorloge? Wat het ook is, er is voor iedereen een passend sporthorloge en deze koopgids helpt je een handje verder om deze te vinden!
Het verschil tussen sporthorloges, smartwatches en activity trackers
De populariteit van deze zogeheten wearables neemt sterk toe, maar wat precies het verschil tussen deze drie is, is niet voor iedereen duidelijk terwijl dit juist zo belangrijk is! Hoewel ze op elkaar lijken, zijn ze wel degelijk verschillend en welke je nodig hebt, hangt af van waarvoor je het horloge gebruikt.
Een sporthorloge is hét sportmaatje bij uitstek. Het horloge meet je sportprestaties en je vooruitgang hierin. Het geeft je inzicht in je prestaties en de mogelijkheid om deze te verbeteren.
Het horloge meet vrijwel altijd je snelheid, afstand, calorieverbranding en hartslag en beschikt over sportprofielen die aansluiten bij de activiteit.
Een activity tracker is voor het monitoren (en verbeteren) van je gezondheid. Het relatief kleine horloge geeft je 24/7 informatie over je hartslag, het aantal genomen stappen, de gelegde afstand, je slaap en nog meer gezondheidsstatistieken. Hier ligt de focus meer op je dagelijkse activiteit en minder op concrete sportprestaties.
Een smartwatch dient als een verlengstuk van je smartphone en gebruik je voor zijn slimme functies, waaronder appen, betalen, muziek luisteren en je agenda beheren.
De beste smartwatches hebben daarnaast overlappende functies met de andere wearables in dit rijtje, zoals het meten van je hartslag, maar deze functies en gegevens zijn niet zo diepgaand.
Metingen en functies
Die gsm rond je arm of in je broek kan knap lastig zijn tijdens het sporten. Een sporthorloge biedt draagcomfort en heeft tal van extra voordelen om je trainingen naar een nieuw niveau te tillen. Het beste advies dat ik je kan geven, is om een sporthorloge te kopen die iets geavanceerder is dan je op dit moment nodig hebt.
Denk altijd enkele stappen vooruit bij het kiezen van een sporthorloge. Ga na wat je nodig hebt om te groeien in je sportactiviteiten. Ben je een beginnende hardloper, leef je zowat in de fitness of zit je liever op de fiets? Elke sport heeft zijn specifieke eisen en bepaalde metingen en functies die daarbij helpen.
Stappenteller
De basis van een sporthorloge is toch wel een stappenteller; probeer er maar eens te vinden die niet beschikt over een stappenteller.
Een sporthorloge meet je aantal stappen door middel van de beweging die je maakt met je arm. Het horloge heeft bewegingssensoren die de beweging van je armen waarneemt. Aan de hand hiervan telt het horloge het aantal stappen.
De nauwkeurigheid hiervan verschilt per horloge. Betere horloges hebben een versnellingsmeter. Hierbij meten sensoren de snelheid waarmee je je arm beweegt. Deze snelheid moet boven een bepaalde waarde uitkomen, anders doet de stappenteller niets.
Zonder zo’n versnellingsmeter beschouwt het horloge bepaalde bewegingen al snel onterecht als stap. Let bij de aanschaf van een sporthorloge daarom goed op of deze beschikt over een versnellingsmeter en lees de recensies goed om de nauwkeurigheid te achterhalen.
Afstandsmeter
Veel sporthorloges zijn in staat om de afgelegde afstand te meten. Basissporthorloges doen dit aan de hand van het aantal gezette stappen en een gemiddelde stapafstand.
Bij betere sporthorloges stel je zelf je stapafstand in en nog betere sporthorloges maken gebruik van gps, wat leidt tot een nauwkeuriger resultaat. Daar lees je zo meer over. 👀
Snelheidsmeter
Ook een snelheidsmeter mist niet snel op een sporthorloge. Door een bepaald trainingsprogramma aan te zetten (daarover later meer) zet het horloge een timer aan. Aan de hand van de gelegde afstand, meet het horloge de snelheid (meestal in km/uur).
De nauwkeurigheid van een snelheidsmeter af van de nauwkeurigheid van de afstandsmeter. Wanneer de afstand minder precies is, is de afstand per tijdseenheid en daarmee de snelheid ook minder precies.
Gps
Er zijn verschillende soorten gps-systemen waarmee horloges werken: gedeelde gps en ingebouwde gps. Horloges met gedeelde gps zijn goedkoper, maar meestal ook minder uitgebreid.
Basishorloges beschikken niet over eigen gps-systeem, maar werken samen met je smartphone. Dit heet gedeelde gps. Deze horloges meten enkel je gps als je je gekoppelde smartphone meeneemt, en laat dat nou net niet altijd even handig zijn tijdens het sporten. 😅
Een sporthorloge met gedeelde gps combineert de locatiegegevens van de telefoon met het aantal gezette stappen en de gemeten tijdsduur om de afstand en snelheid te bepalen. Zonder telefoon maakt het horloge gebruik van je staplengte en gemeten tijdsduur.
Een horloge met zijn eigen ingebouwde gps hebben wel een eigen gps-systeem en bepalen zonder gebruik van je telefoon je locatie. Hierdoor hoef je je telefoon niet mee te nemen tijdens het sporten om te genieten van de voordelen van gps tijdens het sporten – en dat zijn er veel!
- De uitgebreidste sporthorloges met ingebouwde gps zijn zelfs in staat om je te navigeren. Zo verdwaal je nooit zolang er een gps-signaal is: ideaal voor wie zich tijdens het hardlopen of wielrennen laat leiden door de omgeving.
- Effectief stappen tellen. De combinatie van ingebouwde gps en een stappenteller verkleint de kans dat, zelfs een horloge met snelheidmeter, onterecht een stap telt terwijl je geen stap zet.
- Effectief afstand berekenen. Met gps-tracking weet het horloge precies wat de afstand is die je aflegt in plaats van dat het een schatting maakt op basis van de gezette stappen en de stapafstand.
- Effectief snelheid bepalen. Doordat de gemeten afstand door gps-tracking preciezer is, is de snelheidsbepaling (bijvoorbeeld in km/uur) ook preciezer.
- Je kunt je afgelegde route terugkijken op je smartphone of tablet. Vaak is er software beschikbaar om je hike of fietstour goed te analyseren door middel van een combinatie van je route en overige gegevens als hoogte, snelheid en afstand.
Hoogte meten
Er zijn sporthorloges die de hoogteverschillen van je afgelegde route meet. Dit is bijvoorbeeld ideaal bij bergwandelingen of wielrennen, maar ook hier is niet iedere meting even nauwkeurig.
Er zijn twee manieren waarop een sporthorloge de hoogte meet: met gps of met een barometer.
Gps is minder nauwkeurig als het gaat om verticale verplaatsing. De nauwkeurigheid neemt toe naarmate het sporthorloge meer satellieten ziet en meestal duurt dit even. Daarnaast is de satellietverbinding op sommige plekken minder goed.
Een barometer is nauwkeuriger en meet de hoogteverschillen op basis van luchtdruk. Verandert de luchtdruk, dan registreert het sporthorloge het hoogteverschil.
Hartslagmeter
Tegenwoordig hebben de meeste sporthorloges een ingebouwde hartslagmeter. Dit kan een ecg-hartslagmeter zijn of een optische hartslagmeter.
Een optische hartslagmeter meet de hartslag door middel van snel knipperde (groene) ledlampjes aan de onderkant van het horloge. Het licht weerkaatst op het bloed en het horloge meet de hartslag door te kijken naar de snelheid van de bloedstroom door je aderen.
Een ECG-hartslagmeter (electrocardiogram) meet je hartslag door elektrische signalen in je bloed te meten. Aan de hand hiervan meet de ECG-hartslagmeter de timing en de sterkte van je hartslag. Deze meters zijn het nauwkeurigst en zelfs in staat om een onregelmatige hartslag op te merken waardoor het horloge je kan waarschuwen.
Ondanks het voordeel van ecg-meters, hebben de meeste sporthorloges een optische meter. Optische meters zijn voordeliger en vooral handig tijdens het sporten. Sporthorloges met een optische hartslagmeter vertellen je hoe je hartslag zich ontwikkelt en geven hersteladvies.
Trainen in hartslagzones ❤️🔥
Als je jezelf nog maar net van de bank hebt gekregen, denk je misschien dat je je hartslag liever niet kent, maar eens je de loopkriebel te pakken hebt, wil je niets liever dan naar buiten toe en wanneer het zover is, is het tijd om te trainen op hartslagzones!
Vooral als je hardloopt, is trainen op hartslagzones aan te raden om meer uit je training te halen. Hiermee leg je de focus op bepaalde trainingsdoeleinde.
Hartslagzones verschillen per persoon en worden berekend als percentage van de maximale hartslag (HR-max).
Je exacte HR-max voor professionele doeleinden laat je meten met een fysieke test in een speciaal laboratorium. In andere gevallen bereken je het met de volgende formule: HR-max = 208 - (leeftijd x 0,7).
Op basis van je HR-max bereken je je hartslagzones voor specifieke trainingsdoeleinden:
- Zone 1 / warming-up en cooling-down: 50%-60% van je HR-max. Hierin bevorder je je herstel en heb je minimale vetverbranding.
- Zone 2 / vetverbranding en verbetering basisconditie: 60% – 70% van je HR-max. Hierin voelt de training prettig en relatief eenvoudig. Het verbetert het vermogen van je lichaam om vet als energiebron te gebruiken.
- Zone 3 / trainingstempo en - efficientie verbeteren: 70% – 80% van je HR-max. Deze zone is intensiever en je raakt hierbij sneller buiten adem. In deze zone verbetert je aerobe conditie en is effectief als je je prestaties wil verbeteren.
- Zone 4 / beter in staat tot langdurig hoge snelheden: 80% – 90% van je HR-max. Je levert hierin een zware en vermoeiende inspanning. Je verbetert je uithoudingsvermogen, je conditie en verhoogt de drempel tot verzuring.
- Zone 5 / uithoudingsvermogen trainen op maximaal niveau: 90% – 100% van je HR-max. De training is zeer vermoeiend voor zowel je spieren als je ademhaling. In deze zone verbeter je je uithoudingsvermogen, spierkracht en topprestaties.
VO₂ max
Waar je vroeger een speciale test uitvoerde in een lab om je VO₂ max te meten, doe je dat nu met je sporthorloge! Steeds meer sporthorloges beschikken over de functie om dit te meten.
VO₂ max is een afkorting voor het maximale (max) volume (V) aan zuurstof (O₂) dat via het bloed getransporteerd en opgenomen kan worden.
De VO₂ max wordt uitgedrukt in snelheid liters zuurstof per minuut (L / min) of als snelheid in milliliter per kilogram lichaamsgewicht per minuut (ml / (kg x min)). Horloges gebruiken doorgaans de tweede meting.
Je VO₂ max weerspiegelt je algemene fitheid. Hoe hoger je VO₂ max, hoe meer zuurstof je spieren maximaal gebruiken voor de omzetting naar energie en des te beter je presteert.
Een horloge dat je VO₂ max meet is ongeveer 95% nauwkeurig. De VO₂ max is afhankelijk van je geslacht, leeftijd en genetica. Horloges combineren deze gegevens met metingen van je hartslag tijdens rust en inspanning en schatten op deze manier je beginwaarde.
Door te trainen moet je verbetering zien in je VO₂ max. Zie je dit niet? Dan is de training niet effectief.
Calorieën tellen
Je lichaam verbrandt constant calorieën, ook tijdens het slapen. Hoeveel calorieën je verbrandt, is afhankelijk van een aantal factoren. Allereerst spelen persoonlijke gegevens (zoals leeftijd, geslacht, lengte, gewicht en genetica) een rol. Daarnaast is het type inspanning van invloed op je calorieverbranding.
Een sporthorloge combineert je persoonlijke gegevens met de gemeten waarden om de calorieverbranding te meten. Toch blijkt de caloriemeters van sporthorloges niet heel betrouwbaar, houd je hier daarom niet te veel aan vast.
Bij veel sporthorloges speelt de gemeten hartslag de grootste rol bij het meten van het aantal verbrande calorieën. Hoewel dit een goede indicatie is voor de verbruikte energie tijdens het sporten, is het niet betrouwbaar bij lage intensiteit inspanningen, omdat het verband tussen hartslag en energieverbruik hierbij minder sterk is.
Bij lage intensiteit inspanningen is het meten van lichamelijke beweging juist betrouwbaarder. Het horloge meet je stappen en hoeveel energie je dit ongeveer kost op basis van je persoonlijke gegevens. Deze meting is weer minder betrouwbaar tijdens het sporten omdat het geen rekening houdt met de intensiteit of duur.
Gelukkig maken nieuwere en betere sporthorloges gebruik van beide methoden. Ook de metingen die het horloge doet en hoe nauwkeurig deze metingen zijn, zijn belangrijk voor de betrouwbaarheid van de calorieteller.
Door een correcte meting van afstand, snelheid, hoogte, hartslag en VO₂ max heeft het horloge een beter idee van de inspanning die je doet in combinatie met je persoonlijke gegevens. Ook sportprofielen helpen hierbij. Zo weet het horloge precies wat je aan doen bent.
Hoewel de calorieteller van sporthorloges niet heel betrouwbaar is, kan het wel bijdragen aan het afvallen; veel horloges met zo’n teller hebben een app waarin je je calorie-inname bijhoudt door in te voeren wat je eet. En hierdoor ben je bewuster van je eetpatroon en hoeveel calorieën je inneemt.
Sportprofielen
Wil je je sporthorloge gebruiken bij het uitvoeren van meerdere sporten? Dan raad ik je een multisporthorloge aan. Dit zijn sporthorloges die beschikken over meerdere sportprofielen. Zo zijn er sportprofielen voor hardlopen, fietsen, rennen, HIIT en nog veel meer.
Het voordeel van de verschillende sportprofielen is dat je per sport je vooruitgang bijhoudt en doelen instelt. Daarnaast zijn er horloges die persoonlijke trainingsplannen voor je maken om je doel te bereiken. Zulke horloges baseren dit plan op basis van je trainingsgeschiedenis, fitnessniveau en hersteltijd.
Ook zijn sportprofielen belangrijk voor de nauwkeurigheid van het meten van je verbrande calorieën. Een afstand rennen van 10 km in één uur is intensiever dan diezelfde afstand in hetzelfde tijdsbestek fietsen. Omdat het horloge precies weet wat je doet, is de meting nauwkeuriger.
Waterbestendigheid
De meeste sporthorloges zijn waterbestendig, maar in hoeverre ze tegen water kunnen, verschilt per horloge. Staat erbij dat het horloge waterbestendig is? Ga er dan niet meteen vanuit dat je ermee kunt zwemmen of duiken; let goed op hoe waterbestendig het horloge is en tot hoe diep je het horloge mag onderdompelen.
Als er bij het horloge staat dat het waterbestendig is tot 50 meter, betekent dit niet per se dat je zolang als je wil 50 meter diep kan zwemmen met het horloge. Het gaat hier om de waterdruk op 50 meter diepte onder statische (niet-bewegende) omstandigheden.
De testprocedures zijn streng, maar in het laboratorium getest, waarbij ze de druk van water nabootsen. Geheel overeen komt het niet met de echte situatie: als je bijvoorbeeld in een zwembad springt, stel je het horloge in één keer bloot aan een hogere druk.
Vaak zie je bij het horloge een ATM- of IP-certificering staan. Deze is leidend en hierbij geldt: hoe hoger het cijfer, hoe beter.
'ATM' staat voor atmosfeer. Bij de ATM-certificatie wordt gemeten hoeveel atmosferische (statische) druk het apparaat aankan. De meest voorkomende ATM-waarden zijn 3, 5, 10 en 20 ATM.
'IP' staat voor ingress protection en geeft aan in welke mate het apparaat bestand is tegen stof en water. De IP-waarde bestaat uit twee cijfers, waarbij het eerste cijfer staat voor de stofbestendigheid en oploopt tot 6, en het tweede cijfer staat voor de waterbestendigheid en oploopt tot 9.
Maar hoe vertaalt deze certificering zich in de praktijk en wat als er geen certificering bij staat? Hieronder vind je een richtlijn van de juiste interpretatie van de waterbestendigheid:
- Geen verklaring / IP-X0. Hierbij is het horloge niet waterbestendig.
- Waterbestendig / IP-X1 / IP-X2. De fabrikant geeft aan dat het horloge tegen water kan, maar niet in hoeverre. Voor de IP-certificering geldt dat het enkel tegen wat druppels bestand is. Probeer contact met (veel) water zoveel mogelijk te ontwijken.
- IP-X3 / IP-X4. Het horloge is beschermd tegen lichte besproeiing. Druppels of een lichte regenbui kunnen geen kwaad, maar tegen onderdompeling, handen wassen of een zware regenbui is het horloge niet bestand.
- Waterdicht tot 30 meter / 3 ATM / IP-X5. Het horloge kan tegen zwaardere besproeiing. Het kan tegen spatwater, regen, af en toe nat worden en je mag je handen ermee wassen. Het is niet geschikt om mee te douchen of zwemmen.
- IP-X6 / IP-X7. Het horloge kan tegen meer water en mag je kort onderdompelen. Je mag ermee douchen of wat uit het water pakken, maar langdurend blootstellen aan water – zoals bij zwemmen – doet het horloge geen goed.
- Waterdicht tot 50 meter / 5 ATM / IP-X8 / IP-X9. Hiermee is het horloge water- en spatwater vast. Dit horloge mag helemaal nat worden; je mag ermee douchen en zwemmen, maar snorkelen of duiken wordt afgeraden.
- Waterdicht tot 100 meter / 10 ATM. Het horloge is geschikt om mee te zwemmen, snorkelen en om bijna alle watersporten op lage snelheid uit te voeren. Het is niet geschikt om mee te duiken.
- Waterdicht tot 200 meter / 20 ATM. Je horloge is geschikt voor professionele watersport en duiken, maar is alleen niet geschikt voor diepzeeduiken.
Houd er ook rekening mee dat er nog andere factoren meespelen. Zo is zout water minder goed voor het horloge dan zoet water; spoel het horloge daarom goed af na contact met zout water.
Daarnaast kan het verschil in temperatuur condens veroorzaken. Dit is meestal tijdelijk, maar niet altijd. Probeer grote temperatuurverschillen desalniettemin te vermijden.
En gebruik je het sporthorloge tijdens het zwemmen? Dan is een sporthorloge met een waterknop die voorkomt dat druppels op je glas blijven liggen misschien wel extra handig. Zo lees je tijdens je zwemtraining makkelijk de gegevens van het scherm af.
Slimme functies
De beste sporthorloges hebben naast sportgerelateerde functies ook slimme functies, zoals we die zijn op smartwatches.
Klinkt het bijvoorbeeld niet als muziek in je oren om te kunnen sporten met je favoriete nummers, zonder dat je je telefoon op zak moet hebben? In enkele sporthorloges kun je nummers opslaan en rechtstreeks vanaf je sporthorloge afspelen. Laat je door het ritme leiden naar weer een extra kilometer! 🏃🏻♂️
En ga je niet graag zonder geld op pad, maar zit je portemonnee je in de weg tijdens het sporten? Dan is een horloge met de mogelijkheid tot draadloos betalen ideaal! Hiervoor heeft het wel een NFC-chip (near field communication) nodig!
Er zijn eindeloze slimme functies, maar deze zie je vooral op smartwatches. Dat betekent gelukkig niet dat je er niet van kan genieten als je een sporthorloge hebt; er zijn genoeg modellen die goed zijn voor meer dan alleen sporten!
Levensduur batterij
De levensduur van de batterij van het sporthorloge is vooral van belang als je het horloge regelmatig draagt. Draag je het horloge iedere dag? Zorg dan voor een batterij die lang meegaat. Draag je hem enkel tijdens je work-out? Dan is het wat minder storend om het horloge tussendoor op te laden.
Verder is het zo dat bepaald gebruik een grotere invloed heeft op de levensduur van de batterij. Zo vraagt het gebruik van gps of het afspelen van muziek meer van je batterij dan het tellen van je stappen.
De batterijduur vind je terug in de productomschrijving. Let er wel even goed op of dit gaat om de batterij uur wanneer het horloge in gebruik is of stand-by staat. Houd er rekening mee dat dit de batterijduur is in ideale omstandigheden en mogelijk afwijkt van de praktijk. Lees voor een beter beeld de productreviews.
Sporthorlogemerk
Ieder sporthorloge van een bepaald merk heeft een bijhorende app. Hierin lees je gegevens af en de verschillende apps doen over het algemeen hetzelfde. Het lijkt daarom in eerste instantie misschien niet zo belangrijk, maar het kan geen kwaad om van tevoren reviews te lezen van de app zodat je weet of deze goed werkt.
Let er ook op dat het meestal niet mogelijk is om gegevens mee te nemen van de ene app naar de andere app.
Welke informatie wil je terugzien?
Maak een lijstje met wat je allemaal wilt meten, welke functies je graag in je sporthorloge hebt zitten en waar en hoe vaak je hem gaat gebruiken.
Hoe vaak sport je en wil je dit ritme opdrijven? Zie een sporthorloge als een virtuele coach; dat helpt je om al je verwachtingen en wensen in kaart te brengen!
- Alleen afstand, tempo en tijd? Kies dan een basismodel met gps-tracker.
- Hartslaggegevens? Kies een horloge met een betrouwbare hartslagmeter en goede sensoren voor nauwkeurige metingen dag en nacht. Indien je enkel en alleen geïnteresseerd bent in je hartslaggegevens, kan je beter gaan voor een hartslagband. Deze doe je rond je borstkas en meet nauwkeuriger dan een sporthorloge.
- Dagelijkse al je activiteiten bijhouden? Kies een basismodel of een gemiddeld model dat al je activiteiten kan meten en compatibel is met een trackingsapp. Dit is handig om je resultaten ook op je telefoon te kunnen bekijken.
- In het zwembad, fitness of tijdens je loopsessie? Kies een model dat past bij je sport. Wil je ermee kunnen zwemmen, let dan op de waterdichtheid! Heb je plannen om een marathon te lopen? Kies een geavanceerder model met uitgebreide functies voor loopprestaties.
- Trainingsgegevens voor meerdere sporten of activiteiten? Kies voor een multisporthorloge, zodat je de nodige functies in huis hebt voor elke training!
Beslis hoeveel je wilt uitgeven
Eens je je lijstje opgesteld hebt met wat je allemaal wil van functies, is het moment aangebroken om te kijken of je wensen ook binnen je budget vallen.
We kunnen sporthorloges (met gps-functie) opdelen in drie niveaus: een instapmodel, gemiddeld model en een geavanceerd of multisport model. Hieronder krijg je een idee in welke prijscategorie jouw ideale sporthorloge valt. 💰
Een instapmodel kost rond de 150 euro. Deze sporthorloge is ideaal voor beginnende sporters of hardlopers die vooral afstand en tempo willen registreren zonder veel extra functies. Dit model omvat gewoonlijk enkele extra functies zoals een hartritmemeter en activiteiten tracker. Goede gps-horloges voor kinderen liggen ook rond deze prijs.
Een gemiddeld sporthorloge kost rond de 300 euro en is ideaal voor sporters die gegevens van hun runs of trainingssessies willen verzamelen en zo effectiever kunnen trainen. Veel voorkomende extra functies zijn een ingebouwde versnellingsmeter, intervaltrainingsopties en een langere levensduur van de batterij.
Een geavanceerde sporthorloge of multisporthorloge kost rond de 400 euro of meer en is ideaal voor sporters die op zoek zijn naar diepgaande trainingsgegevens en, eventueel, functies voor meerdere sporten te meten.
Dit model omvat de meeste – of zeg maar alle – geavanceerde functies die door dat merk worden aangeboden. Denk aan modi voor verschillende activiteiten, evenals extra gegevens voor niet-rennende activiteiten (slaapmetingen, herstel van het lichaam, ademhalingsoefeningen, enzovoorts).
Er zijn overigens ook sporthorloges voor dames en outdoorhorloges verkrijgbaar. Deze horloges hebben vaak dezelfde functies als een goed sporthorloge, maar er zit verschil in het design. Een horloge voor dames is vaak wat fijner in het design, terwijl een outdoor horloge juist robuuster is.
De maat, het bandje en het uiterlijk
Nu je weet over welke functies je sporthorloge moet beschikken en je voor jezelf een budget hebt opgesteld, is het nog een kwestie van het kiezen voor een horloge met de juiste maat, een fijn bandje en een uiterlijk dat helemaal bij je past.
Veel fabrikanten produceren hetzelfde sporthorloge in verschillende formaten. Een groot horloge met een relatief groot scherm is makkelijk af te lezen, maar zit ook sneller in de weg bij het sporten dan een klein horloge.
Het is maar net waar je de prioriteit legt, maar over het algemeen is de regel dat iemand met smalle polsen het best een horloge draagt met een diameter of diagonaal tussen de 38 en 40 mm. En dat iemand met brede polsen beter kan gaan voor een horloge met een diameter of diagonaal tussen de 42 en 44 mm.
Let ook op het type bandje van het horloge; dit zegt wat over de duurzaamheid en hoe comfortabel het bandje zit.
Er zijn verschillende soorten bandjes, waarvan de meest voorkomende hieronder staan. Ik raad je aan om voor een van deze bandjes te gaan. De bandjes die je minder vaak ziet op sporthorloges, zoals stalen bandjes, zijn minder geschikt voor sportieve activiteiten.
- Siliconen bandjes zijn licht en slijten niet gemakkelijk. Naast het feit dat ze relatief goedkoop zijn en lang meegaan, maak je ze makkelijk schoon, voelen ze prettig op de huid, blijven ze goed zitten tijdens het sporten en zijn ze in verschillende kleuren beschikbaar.
- Lederen bandjes zijn eleganten en zeer duurzaam. Ze zijn goed bestand tegen slijtage en scheuren. Wel is leer moeilijker schoon te houden, zeker als het om ‘gewoon’ leer gaat; het neemt vocht (je zweet) op wat de kans op geurtjes vergroot. Toch liever leer? Kies dan waterproof leer.
- Nylon / textiel. Deze bandjes zijn licht, sneldrogend, duurzaam en zeer eenvoudig in gebruik. Meestal is het materiaal gevlochten voor extra stevigheid. Het bandje loopt onder de achterkant van je horlogekast en sluit je met een gespsluiting. Door de dubbele achterkant van de kast blijft het horloge gecentreerd en veilig om je pols zitten.
En last but no least: the looks. Een goed sporthorloge draag je vaak en graag. Het is daarom belangrijk dat je tevreden bent met het uiterlijk ervan, het oog wil immers ook wat. 😉
De 5 beste sporthorloges onder elkaar
1. Hoco. Y7 zwart
2. Zixin Sporthorloge Zwart S205L
3. Garmin Forerunner 45 zwart
4. Garmin Forerunner 55 zwart
5. Polar Unite wit
Veelgestelde vragen over sporthorloges
Een sporthorloge is te vergelijken met een virtuele coach. Hij is een motivator om je pols en doet meer dat enkel stappen tellen. Het sporthorloge registreert (afhankelijk van het model) de afstand en duur van je loop- of trainingssessie, berekent je tempo en gemiddelde snelheid.
Veel modellen meten ook je hartslag, tellen het aantal verbrande calorieën, brengen je route in kaart (via een gps-tracker), meten je slaappatroon, stressniveau en sommige modellen hebben zelfs tal van functies om het herstel van je lichaam te meten!
Je laat je gsm thuis en volgt toch je route! Sommige modellen staan je zelfs toe daadwerkelijk te navigeren.
Een sporthorloge met gps-tracker biedt ook meer geavanceerde meetgegevens, zoals je stapfrequentie, gemiddelde snelheid, of VO₂ max-score (maximale zuurstofgebruik bij cardiovasculaire inspanningen). Deze gegevens zijn nuttig om bij te houden als je traint voor een marathon of ander doel!
De hartslagmeting gebeurt direct vanaf de pols met behulp van sensoren. De bloedstroom wordt gescand door led-licht op de pols te schijnen. Deze is groen omdat die goed wordt geabsorbeerd door ons rode bloed, zodat optische sensoren de bloedstroom en de hartslagen nauwkeuriger kunnen meten.
De sensoren bevinden zich idealiter zo dicht mogelijk tegen de huid om betrouwbare metingen te garanderen.
Welk sporthorloge moet ik kopen?
Dat is helemaal aan jou en je budget; iedereen is uniek. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van het beste sporthorloge. Zo maak jij de beste keus!
Activiteit | Batterijduur tijdens gebruik GPS | Batterijduur wearable | Waterbestendig | Materiaal band | Minimale polsomtrek | Formaat horlogekast | Maximale polsomtrek | |||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | Hoco. Y7 zwart | Wandelen , Atletiek , Badminton , Basketbal , Cricket , Cross Fit , Dansen , Fietsen , Fitness , Handbal , Hardlopen , Hiken , Hockey , IJshockey , Indoor , Inline skaten , Klimmen , Korfbal , Mountainbiken , Multisport , Outdoor , Rugby , Schaatsen , Scheidsrechter , Slapen , Sport basics , Squash , Stappen , Stijldansen , Tafeltennis , Tennis , Traplopen , Voetbal , Volleybal , Wielrennen , Yoga , Ballet | 10 uur | 144 uur | Ja | Siliconen | 13 | 44 | Bekijk op Bol.com | |
2 | Zixin Sporthorloge Zwart S205L | Atletiek , Basketbal , Cross Fit , Fietsen , Fitness , Handbal , Hardlopen , Motor- & autosport , Slapen , Sport basics , Squash , Stappen , Traplopen , Wandelen , Yoga | 240 uur | 240 uur | Ja | Siliconen | 10 | 30x47 | 15 | Bekijk op Bol.com |
3 | Garmin Forerunner 45 zwart | Yoga , Hardlopen , Fitness , Fietsen | 0.54 uur | 168 uur | Ja | Siliconen | 129 mm | 42 | 197 mm | Bekijk op Bol.com |
4 | Garmin Forerunner 55 zwart | Atletiek , Cross Fit , Fietsen , Fitness , Hardlopen , Klimmen , Mountainbiken , Outdoor , Multisport , Stappen , Traplopen , Wandelen , Wintersport , Zwemmen | 0.83 uur | 336 uur | Ja | Siliconen | 12.6 cm | 42 | 20.3 cm | Bekijk op Bol.com |
5 | Polar Unite wit | Atletiek , Cross Fit , Fietsen , Fitness , Hardlopen , Klimmen , Mountainbiken , Outdoor , Multisport , Stappen , Traplopen , Wandelen , Wintersport , Zwemmen | 0.83 uur | 4 dag(en) | Ja | Siliconen | 130 mm | 43 | 210 mm | Bekijk op Bol.com |
Hoco. Y7 zwart
Activiteit: Wandelen , Atletiek , Badminton , Basketbal , Cricket , Cross Fit , Dansen , Fietsen , Fitness , Handbal , Hardlopen , Hiken , Hockey , IJshockey , Indoor , Inline skaten , Klimmen , Korfbal , Mountainbiken , Multisport , Outdoor , Rugby , Schaatsen , Scheidsrechter , Slapen , Sport basics , Squash , Stappen , Stijldansen , Tafeltennis , Tennis , Traplopen , Voetbal , Volleybal , Wielrennen , Yoga , Ballet
Batterijduur tijdens gebruik GPS: 10 uur
Batterijduur wearable: 144 uur
Waterbestendig: Ja
Materiaal band: Siliconen
Minimale polsomtrek: 13
Formaat horlogekast: 44
Zixin Sporthorloge Zwart S205L
Activiteit: Atletiek , Basketbal , Cross Fit , Fietsen , Fitness , Handbal , Hardlopen , Motor- & autosport , Slapen , Sport basics , Squash , Stappen , Traplopen , Wandelen , Yoga
Batterijduur tijdens gebruik GPS: 240 uur
Batterijduur wearable: 240 uur
Waterbestendig: Ja
Materiaal band: Siliconen
Minimale polsomtrek: 10
Formaat horlogekast: 30x47
Maximale polsomtrek: 15
Garmin Forerunner 45 zwart
Activiteit: Yoga , Hardlopen , Fitness , Fietsen
Batterijduur tijdens gebruik GPS: 0.54 uur
Batterijduur wearable: 168 uur
Waterbestendig: Ja
Materiaal band: Siliconen
Minimale polsomtrek: 129 mm
Formaat horlogekast: 42
Maximale polsomtrek: 197 mm
Garmin Forerunner 55 zwart
Activiteit: Atletiek , Cross Fit , Fietsen , Fitness , Hardlopen , Klimmen , Mountainbiken , Outdoor , Multisport , Stappen , Traplopen , Wandelen , Wintersport , Zwemmen
Batterijduur tijdens gebruik GPS: 0.83 uur
Batterijduur wearable: 336 uur
Waterbestendig: Ja
Materiaal band: Siliconen
Minimale polsomtrek: 12.6 cm
Formaat horlogekast: 42
Maximale polsomtrek: 20.3 cm
Polar Unite wit
Activiteit: Atletiek , Cross Fit , Fietsen , Fitness , Hardlopen , Klimmen , Mountainbiken , Outdoor , Multisport , Stappen , Traplopen , Wandelen , Wintersport , Zwemmen
Batterijduur tijdens gebruik GPS: 0.83 uur
Batterijduur wearable: 4 dag(en)
Waterbestendig: Ja
Materiaal band: Siliconen
Minimale polsomtrek: 130 mm
Formaat horlogekast: 43
Maximale polsomtrek: 210 mm
Conclusie
Je weet nu alvast waar je op moet letten tijdens je onderzoek naar dé beste sporthorloge voor je sportieve zelve! Denk vooral aan waar je hem gaat gebruiken: in het water, of erbuiten? Ga je ermee rennen, of mee golfen?
Eén ding is zeker: een sporthorloge zorgt voor extra boost tijdens je training! Dus, is dit je match, of ga je door naar de beste Fitbit?
Heb je nog extra tips of nuttige weetjes over dit thema? Laat het ons weten! We zijn heel nieuwsgierig naar je ervaringen!