De Beste Sporthorloge met GPS voor Elk Budget

Jasmijn Roekaerts

Geschreven door: Jasmijn Roekaerts

Train effectiever, breng meer structuur aan in je trainingen en blijf gemotiveerd!

De Beste Sporthorloge met GPS voor Elk Budget

In een wereld van smartphones en laptops is sport belangrijker dan ooit. We weten dat sporten gezond is, maar in die loopschoenen raken is niet altijd even gemakkelijk. Een sporthorloge is hét middel om goede voornemens vanuit je hoofd te vertalen naar tastbare en meetbare doelstellingen.

Voor zowel beginnende als doorleefde sporters is het sporthorloge een extra motivator. Je programmeert herinneringen voor je trainingen en deelt behaalde resultaten met vrienden en familie (of de wereld!). Zo blijven zij up-to-date, motiveer je elkaar, en heb je een stok achter de deur om vol te houden. 💪

Ontdek hieronder wat zo een sporthorloge allemaal kan en waar je op moet letten bij je zoektocht en aankoop!

#1 Garmin Forerunner 945 
Dé beste sporthorloge van 2022

Onze score: 9,5

Product voorstelling

Dit model is een echte alleskunner! Ben je op een serieus niveau met sport bezig en wil je alle functies die nodig zijn om nauwkeurig je trainingssprestaties te meten? Dan is dit model het overwegen waard! Het is prijzig maar de uitgebreide statistieken en modernste technologie zullen je helpen je doelen te bereiken.

Schermgrootte: 30,4 mm
Schermresolutie: 240 x 240 pixels
Gewicht: 50 gram

Batterij: GPS modus - tot 36 uur
Interne muziekopslag: Ja
Scherm materiaal: Corning Gorilla Glass DX

Check prijs op Bol.com →

#2 Garmin Forerunner 245 - Music
De beste koop sporthorloge van 2022

Onze score: 9,2

product voorstelling

Deze sporthorloge is een echte aanrader voor wie op zoek is naar een geavanceerd model. Tal van functies maken jouw trainingstraject nog efficiënter. Hij geeft je trainingsgeschiedenis en doelstellingen gedetailleerd weer.

Met zijn 38,5 gram is deze sporthorloge bovendien een echt lichtgewicht en motiveert hij je dag in dag uit in je sportactiviteiten!

Schermgrootte: 30,4 mm
Schermresolutie: 240 x 240 px
Gewicht: 38,5 gram

Batterij (GPS en muziek aan): tot 10 uur
Interne muziekopslag: Ja
Scherm materiaal: Corning Gorilla Glass 3

Check prijs op Bol.com →

Hoe kies je een sporthorloge die bij je past?

Die gsm rond je arm of in je broek kan knap lastig zijn tijdens het sporten. Een sporthorloge biedt draagcomfort en heeft tal van extra voordelen om je trainingen naar een nieuw niveau te tillen. Het beste advies dat ik je kan geven, is om een sporthorloge te kopen die iets geavanceerder is dan je op dit moment nodig hebt.

Denk altijd enkele stappen vooruit bij het kiezen van een sporthorloge. Ga na wat je nodig hebt om te groeien in je sportactiviteiten. Ben je een hardloper, leef je zowat in de fitness of zit je liever op de fiets? Elke sport heeft zijn specifieke eisen.

Als je jezelf nog maar net van de bank hebt gekregen, denk je misschien dat je je hartslag liever niet kent, maar eens je de loopkriebel te pakken hebt, ga je niets liever willen!

Als je al een tijdje hardloopt, kan het zijn dat je op weg bent naar dat punt waar je meer wilt weten over je VO2 max score (maximale zuurstofgebruik bij cardiovasculaire inspanningen) of gemiddelde snelheid.

Je keuze hangt ook af van waar en hoe vaak je je sporthorloge gebruikt. Voor je wekelijkse fitnesstraining kan het bijhouden van je hartslag en de mogelijkheid om tijdsintervallen in te stellen al ruim voldoende zijn.

Of voor een casual fietstocht is de mogelijkheid om tijd, snelheid en afstand bij te houden ook al zeer prettig. Naarmate je je trainingen wilt intensifiëren, wordt de mogelijkheid om je eigen doelstellingen en trainingsschema's vorm te geven ook steeds verleidelijker.

De 5 beste sporthorloges in een oogopslag

 1. Garmin Forerunner 945 - Licht en veelzijdig sporthorloge voor triatleten.
 2. Garmin Forerunner 245 - Het beste model voor sporters die streven naar een hoger doel.
 3. Polar Vantage V - Hét model om je trainingen diepgaand te verbeteren.
 4. Polar Ignite - Deze is voor de multisporter die al zijn metingen nauwkeurig wil bewaren.
 5. Garmin Forerunner 45 - Een uitstekend basismodel voor beginnende hardlopers die hun activiteiten willen volgen en looptechniek verbeteren.

Het beste sporthorloge, gedetailleerd.


#1 Garmin Forerunner 945
Hét beste sporthorloge van 2022

Schermgrootte: 30,4 mm
Schermresolutie: 240 x 240 px
Gewicht: 50 gram
Batterij (GPS aan): tot 36 uur
Interne muziekopslag: Ja
Scherm materiaal: Gorilla glass

De Garmin Forerunner 945 heeft alles wat een sportershart begeert en nog veel meer. De locatiebepaling en hartslagmeter (die 24 uur per dag meet) zijn bijzonder nauwkeurig. 

Gamin Forerunner 945 vooraanzicht

Daarnaast zit hij zit vol met nuttige trainingshulpmiddelen om je hoger doel te bereiken. Een zo'n handige functie is de Training Load-monitor. Deze meet je trainingen van de afgelopen zeven dagen.

Op basis hiervan berekent hij of je je trainingsschema moet terugdraaien om overbelasting te voorkomen, of juist harder moet trainen om je conditie te verbeteren.

In combinatie met de Body Battery, welke meet hoe goed je hersteld bent van vorige inspanningen, maak je je trainingen nog effectiever!

Het maatwerk dat deze sporthorloge mede dankzij deze functies toelaat, zoals je eigen intervalsessies rond tijd en afstand bepalen, biedt een enorme meerwaarde voor de kwaliteit van je trainingen. Daarnaast sla je muziek op, waardoor je je telefoon thuis kunt laten en ongestoord traint op je favoriete beats.

Dit en tal van andere extra functies zoals contactloos betalen (via Garmin Pay App), Live Event Sharing, ongevalsdetectie- en assistentie en de nieuwe full color-kaarten waarmee je navigeert maken van deze sporthorloge een echte all-in-one!

Wat we goed vinden:

 • Uitgebreide trainingsstatistieken
 • Lange levensduur van de batterij
 • Zeer nauwkeurige GPS en hartslagmeter
 • Mogelijkheid om je eigen muziek op te slaan

Wat we minder goed vinden:

 • Duur in aankoop

#2 Garmin Forerunner 245 - Music
Dé beste koop sporthorloge van 2022

Schermgrootte: 30,4 mm
Schermresolutie: 240 x 240 px
Gewicht: 38,5 gram
Batterij (GPS en muziek aan): tot 10 uur
Interne muziekopslag: Ja
Scherm materiaal: Corning Gorilla Glass 3

Of je nu wekelijks op de loopband staat in de gymzaal, fietst of hardloopt, dit model is een topmodel voor iedereen die op zoek is naar een capabele en multifunctionele sporthorloge. De Garmin Forerunner 245 laat je in één oogopslag de resultaten van je trainingssessies zien.

Garmin Forerunner 245 Music vooraanzicht

Het ingebouwde GPS-systeem is snel en nauwkeurig en volgt je beweging buitenshuis met hoge precisie. De batterij gaat tot zeven dagen mee in de smartwatch-modus en tot tien uur in de GPS-modus met muziek.

Hij ondersteunt Garmin Coach, een adaptieve trainingsgids die je gebruikt om een bepaalde afstand (5 km, 10 km of halve marathon) te lopen binnen een bepaalde – door jou ingestelde – tijdslimiet.

Hoog gewaardeerde functies van dit model zijn de betrouwbare hartslagsensor, de Body Battery-functie (deze houd je energielevels bij), Pulse OX-functie (schat de zuurstofsaturatie van het bloed in, vooral tijdens je slaap) en de lange levensduur van de batterij.

Kortom, een model van de bovenste plank, maar dan voor een iets vriendelijker prijsje. Dat komt mede dankzij zijn iets minder luxueuze uitstraling in vergelijking met de Garming Forerunner 945.

Wat we goed vinden:

 • Tot 500 eigen muzieknummers opslaan en afspelen 
 • Lange levensduur van de batterij
 • Nauwkeurige GPS en hartslagmeter

Wat we minder goed vinden:

 • Minder luxe uitstraling

#3 Polar Vantage V
Beste sporthorloge om trainingen te verbeteren

Schermgrootte: 30,4 mm
Schermresolutie: 240 x 240 px
Gewicht: 66 gram
Batterij (GPS aan): Tot 40 uur
Interne muziekopslag: Nee
Type glas:
Gorilla Glass (versie onbekend)

Aan functionaliteiten ontbreekt dit model zeker niet. Zowel voor de fitness goeroes als triatleten is dit een bijzonder goede match. 

Polar Vantage V Oranje

Dit model ziet er wat meer uit als een mode horloge in tegenstelling tot andere sporthorloges. De kleuren waaruit je kunt kiezen zijn niet enkel zwart en nog meer zwart, maar fel oranje, levendig blauw en wit. De Polar Vantage V wilt gezien worden!

Hij heeft zowel vijf navigatieknoppen als een touchscreen. Dit geeft de indruk dat Polar niet kon kiezen voor welk bedieningssysteem ze zouden gaan. Het is daarom misschien even wennen in het begin in de structuur van deze sporthorloge. Niet voor niets luidt het gezegde: "less is more"!

Maar er is natuurlijk nog veel meer goeds te zeggen. Het is een sporthorloge met een groot scherm en maar liefst negen sensoren aan de achterkant. Deze zorgen voor een uiterst nauwkeurige hartslagmeting. De batterij staat garant voor 40 uur sportplezier, dus gezien het gemiddelde gebruik kan er een goede week tussen twee laadbeurten zitten.

Triatleet aan het rennen

Polar richt zich bij het ontwikkelen van hun sporthorloges en zijn functionaliteiten ook op herstel van het lichaam.

Zo zijn er ingebouwde functies als Nightly Recharge, die laat zien in hoeverre je lichaam in staat was om te herstellen van stress of training; Serene, welke begeleide ademhalingsoefeningenbiedt; en Load Pro, die waargenomen belasting in de spieren meet.

En dit allemaal in een schermpje om je pols! 👏🏻

Wat we goed vinden:

 • Nauwkeurige hartslagmeter
 • Zeer geschikt voor triatleten
 • Waterbestendig tot 50 m
 • Mooi design en in meerdere kleuren vekrijgbaar

Wat we minder goed vinden:

 • Touchscreen + 5 navigatieknoppen wordt snel verwarrend
 • De versie van het gebruikte Gorilla Glass is onbekend

#4 Polar Ignite
Beste sporthorloge voor nauwkeurige metingen 

Schermgrootte: 42,9 mm
Schermresolutie: 240 x 240 px
Gewicht: 35 gram
Batterij (GPS aan): Tot 18 u
Interne muziekopslag:
Nee
Scherm materiaal: Dragontrail Glass 

De Polar Ignite is een geweldige keuze voor de multisporter. Hij is jouw maatje tijdens het fitnessen, tijdens het hardlopen of mountainbiken, en zelfs in het water!

Polar Ignite in het zwart

Je krijgt niet alleen uitgebreide statistieken na afloop van je training op je scherm. Eenmaal gesynchroniseerd met de Polar Flow app (voor Android en iOS), analyseer je je training nog grondiger. Deze sporthorloge heeft bovendien de mogelijkheid om je inzicht te geven in je slaappatroon.

Dankzij de ingebouwde GPS hoef je je telefoon niet mee te nemen om je routes te volgen. Het opnemen van een oefening is zeer eenvoudig.

Met een druk op de knop aan de zijkant krijg je een overzicht van pictogrammen op je scherm. Klik op één van deze icoontjes op je touchscreen, en je bent vertrokken! Over het touchscreen gesproken: deze is beschermd door de iets minder bekende Dragontrail Glass, wat een gelijksoortige bescherming biedt als Gorilla Glass.

De Polar Ignite is een goede investering voor iedereen die meer inzicht wil krijgen in zijn trainingen en een goede balans wil vinden tussen inspanning en ontspanning. In combinatie met de Polar Flow App bestudeer je nauwkeurig je eigen metingen. Zo werk je stap voor stap naar het doel dat je voor ogen hebt!

Het kan echter niet alleen feest zijn. Zo is het grootste nadeel wat mij betreft dat het scherm niet aangaat op basis van je polsbewegingen.

Vrouw die buikspieren traint

Wat we goed vinden:

 • Uitgebreide analyses van sportprestaties
 • Eenvoudig in gebruik
 • Lange levensduur van de batterij
 • Touchscreen + een fysieke drukknop

Wat we minder goed vinden:

 • Display gaat niet automatisch aan bij polsbeweging

#5 Garmin Forerunner 45
Beste sporthorloge voor de gemotiveerde beginner

Schermgrootte: 26.4 mm
Schermresolutie: 208 x 208 px
Gewicht: 36 gram
Batterij (GPS aan): tot 13 uur
Interne muziekopslag: nee
Scherm materiaal: Tempered glass

Je tilt je loop- of fitnesstraining naar een nieuw niveau eens je een Garmin sporthorloge rond je pols hebt. Er zijn tegenwoordig 1.001 manieren om je sportprestaties te meten.

Product voorstelling

Een speciaal sporthorloge van hét sporthorlogemerk is echter een met name geweldig hulpmiddel om je trainingen te verbeteren. Hoewel we waarschijnlijk allemaal wel een Forerunner 945 willen, is het voor beginnende hardlopers waarschijnlijk een beetje overdreven en duur.

Vrouw kijkt op Polar Ignite en smartphone

Dit basismodel van Garmin heeft alles wat nodig is om motivatie en efficiëntie te winnen. Zo bezit hij een optische hartslagsensor, nauwkeurige tracking via GPS, en ondersteunt slimme meldingen van de Garmin Coach-functie.

De Forerunner 45 biedt ook een reeks geavanceerdere functies, waaronder het volgen van je stressniveaus, de eerdergenoemde Body Battery en algemene fitness-statistieken.Jammer genoeg sla je alleen geen muziek op bij dit model. Je telefoon moet dus mee!

Het schermpje heeft voldoende contrast, zodat je je statistieken ook op klaarlichte dag goed kunt zien. Er zijn vijf drukknoppen om doorheen je horloge te navigeren.

De batterij gaat ongeveer een week mee, afhankelijk van hoe vaak je de GPS aan zet. Hoewel deze sporthorloge waterbestendig is, is hij niet ontworpen voor watersporten, maar je hoeft je in ieder geval geen zorgen te maken als je hem meeneemt in de douche.

Wat we goed vinden:

 • Ingebouwd GPS-systeem
 • Lange levensduur van de batterij
 • Fitness-statistieken
 • Toegankelijke aankoopprijs

Wat we minder goed vinden:

 • Geen geavanceerde hardloop metingen
 • Geen muziekspeler of (muziek)opslagruimte 

Koopgids

Bij de aankoop van een sporthorloge is het belangrijk dat je precies weet welke functies je nodig hebt, en welke andere functies in de toekomst nuttig kunnen worden.

Wanneer, waarom en hoe wil je je sporthorloge gaan gebruiken? Jaag je doelen na! Doe grondig onderzoek voordat je een beslissing neemt.

Ben je gewoon nieuwsgierig naar je hartslag, tempo en tijd, of ga je echt voor een efficiënter en effectiever trainingsritme? Neem pen en papier en ga aan de slag met onderstaande basistips!

💡 Meer tips nodig?

Neem ook ons artikel over de beste smartwatches door om een idee te krijgen van specifieke eigenschappen die vaak belangrijk zijn.

Beslis welke informatie het sporthorloge je moet geven

Maak een lijstje met wat je allemaal wilt meten, welke functies je graag in je sporthorloge hebt zitten en waar en hoe vaak je hem gaat gebruiken.

Hoe vaak sport je en wil je dit ritme opdrijven? Zie een sporthorloge als een virtuele coach; dat helpt je om al je verwachtingen en wensen in kaart te brengen!

 • Alleen afstand, tempo en tijd? Kies dan een basismodel met GPS tracker.
 • Hartslaggegevens? Kies een horloge met een betrouwbare hartslagmeter en goede sensoren voor nauwkeurige metingen dag en nacht. Indien je enkel en alleen geïnteresseerd bent in je hartslaggegevens, kan je beter gaan voor een hartslagband. Deze doe je rond je borstkas en meet nauwkeuriger dan een sporthorloge.
 • Dagelijkse al je activiteiten bijhouden? Kies een basismodel of een gemiddeld model dat al je activiteiten kan meten en compatibel is met een trackingsapp. Dit is handig om je resultaten ook op je telefoon te kunnen bekijken.
 • In het zwembad, fitness of tijdens je loopsessie? Kies een model dat past bij je sport. Wil je ermee kunnen zwemmen, let dan op de waterdichtheid! Heb je plannen om een marathon te lopen? Kies een geavanceerder model met uitgebreide functies voor loopprestaties.
 • Trainingsgegevens voor meerdere sporten of activiteiten? Kies voor een multisporthorloge, zodat je de nodige functies in huis hebt voor elke training!
Beste Smartwatch

Muziek nodig?

Klinkt het niet als muziek in je oren om te kunnen sporten met je favoriete nummers, zonder dat je je telefoon op zak moet hebben? In bijvoorbeeld de Garmin Forerunner 245 Music kun je tot 500 nummers opslaan en rechtstreeks vanaf je sporthorloge afspelen. Laat je door het ritme leiden naar weer een extra kilometer! 🏃🏻‍♂️

Beslis hoeveel je wilt uitgeven

Eens je je lijstje opgesteld hebt met wat je allemaal wil van functies, is het moment aangebroken om te kijken of je wensen ook binnen je budget vallen.

We kunnen sporthorloges (met GPS-functie) opdelen in drie niveaus: een instapmodel, gemiddeld model en een geavanceerd of multisport model. Hieronder krijg je een idee in welke prijscategorie jouw ideale sporthorloge valt. 💰

Een instapmodel kost rond de 150 euro. Deze sporthorloge is ideaal voor beginnende sporters of hardlopers die vooral afstand en tempo willen registreren zonder veel extra functies. Dit model omvat gewoonlijk enkele extra functies zoals een hartritmemeter en activiteiten tracker. Goede gps-horloges voor kinderen liggen ook rond deze prijs.

Een gemiddeld sporthorloge kost rond de 300 euro en is ideaal voor sporters die gegevens van hun runs of trainingssessies willen verzamelen en zo effectiever kunnen trainen. Veel voorkomende extra functies zijn een ingebouwde versnellingsmeter, intervaltrainingsopties en een langere levensduur van de batterij.

Een geavanceerde sporthorloge of multisporthorloge kost rond de 400 euro of meer en is ideaal voor sporters die op zoek zijn naar diepgaande trainingsgegevens en, eventueel, functies voor meerdere sporten te meten.

Dit model omvat de meeste – of zeg maar alle – geavanceerde functies die door dat merk worden aangeboden. Denk aan modi voor verschillende activiteiten, evenals extra gegevens voor niet-rennende activiteiten (slaapmetingen, herstel van het lichaam, ademhalingsoefeningen, enzovoorts).

Er zijn overigens ook sporthorloges voor dames en outdoorhorloges verkrijgbaar. Deze horloges hebben vaak dezelfde functies als een goed sporthorloge, maar er zit verschil in het design. Een horloge voor dames is vaak wat fijner in het design, terwijl een outdoor horloge juist robuuster is.

Smartwatch om pols

De beste sporthorloges

ProductsoortBeste voorBeoordelingProductpagina
Garmin forerunner 945Topsporters9,5Bekijk hem hier
Garmin Forerunner 245 - MusicPrijs-kwaliteit9,2Bekijk hem hier
Polar Vantage VTriatleten8,8Bekijk hem hier
Polar IgniteMultisporters8,4Bekijk hem hier
Garmin Forerunner 45Beginnende lopers8,0Bekijk hem hier

Veelgestelde vragen

👁‍🗨 Wat meet een sporthorloge allemaal?

Een sporthorloge is te vergelijken met een virtuele coach. Hij is een motivator om je pols en doet meer dat enkel stappen tellen. Het sporthorloge registreert (afhankelijk van het model) de afstand en duur van je loop- of trainingssessie, berekent je tempo en gemiddelde snelheid.

Veel modellen meten ook je hartslag, tellen het aantal verbrande calorieën, brengen je route in kaart (via een GPS tracker), meten je slaappatroon, stressniveau en sommige modellen hebben zelfs tal van functies om het herstel van je lichaam te meten!

📍 Waarom een sporthorloge met GPS tracker?

Je laat je gsm thuis en volgt toch je route! Sommige modellen staan je zelfs toe daadwerkelijk te navigeren.

Een sporthorloge met GPS tracker biedt ook meer geavanceerde meetgegevens, zoals je stapfrequentie, gemiddelde snelheid, of VO2 max score (maximale zuurstofgebruik bij cardiovasculaire inspanningen). Deze gegevens zijn nuttig om bij te houden als je traint voor een marathon of ander doel!

🤍 Hoe werkt de hartslagmeter van een sporthorloge?

De hartslagmeting gebeurt direct vanaf de pols met behulp van sensoren. De bloedstroom wordt gescand door led-licht op de pols te schijnen. Deze is groen omdat die goed wordt geabsorbeerd door ons rode bloed, zodat optische sensoren de bloedstroom en de hartslagen nauwkeuriger kunnen meten.

De sensoren bevinden zich idealiter zo dicht mogelijk tegen de huid om betrouwbare metingen te garanderen. 

Conclusie

Je weet nu alvast waar je op moet letten tijdens je onderzoek naar dé beste sporthorloge voor je sportieve zelve! Denk vooral aan waar je hem gaat gebruiken: in het water, of erbuiten? Ga je ermee rennen, of mee golfen?

Eén ding is zeker: een sporthorloge zorgt voor extra boost tijdens je training! Dus, is dit je match, of ga je door naar de beste Fitbit?

Heb je nog extra tips of nuttige weetjes over dit thema? Laat het ons weten! We zijn heel nieuwsgierig naar je ervaringen!

Was dit artikel behulpzaam?