Wat is Domotica?

Domotica in werking

Laatst geüpdatet op:

We horen steeds meer over smart homes en zien zodoende ook steeds meer producten verschijnen die in de categorie "smart" vallen. Dit is niet langer voorbehouden aan mobiele telefoons, maar ook aan dingen zoals koelkasten, thermostaten en deurbellen.

Als je zelf al eens op zoek bent gegaan, ben je wellicht de gerelateerde term "domotica" ook tegengekomen. Wat dat inhoudt, gaan we je in dit artikel haarfijn uitleggen!

Wat is domotica?

Domotica omvat het proces van het automatiseren van de technologie in je huis of welk ander gebouw dan ook. Het is het instrument dat ons in staat stelt om systemen, apparaten en automatiseringen te controleren met als doel de leef- en werkkwaliteit te verhogen.

Het is echter meer dan alleen dat. Een gebouw begint zijn "eigen intelligentie" te ontwikkelen. Dit gebeurt niet door de hoeveelheid geavanceerde technologie die het bevat, maar door de manier waarop de technologische integratie wordt geconstrueerd.

Daarnaast draagt ook de manier waarop deze technologieën in staat zijn om te voldoen aan de voortdurend evoluerende behoeften van het individu hieraan bij.

Smart deurbel

Kortom...

Het begrip "domotica" omvat het automatiseringsproces van de technologie in je thuis- of werkomgeving!

Hoe werkt domotica?

Domotica maakt een huis of gebouw dus 'slim'. Om dit te doen, moeten apparaten onder andere via wifi en bluetooth met elkaar kunnen communiceren.

Nieuwe communicatiemiddelen zijn nog in ontwikkeling, waaronder de veel snellere WiFi HaLow (900 MHz in plaats van 2,4 GHz en 5 GHz).

Er zijn veel faciliteiten die met domotica moeten kunnen samenwerken. Denk hierbij aan centrale verwarmingssystemen, airconditioning, jaloezieën, verlichting en beveiligingssystemen.

Het moet ook mogelijk zijn om huishoudelijke apparaten, waaronder koffiezetapparaten, slimme koelkasten, magnetrons, ovens en wifi speakers aan te sluiten. Al deze apparaten moeten dan bijvoorbeeld via een smartphone en tablet kunnen worden bediend, ongeacht waar je je bevindt.

Domotica kan zelfs nog een stapje verder gaan met sensoren die detecteren wanneer een raam wordt geopend, zodat de verwarming onmiddellijk wordt uitgeschakeld. In het laatste geval hoef je zelf helemaal niets te doen.

Wat zijn de voordelen van domotica?

Nu je een beter beeld hebt van wat domotica nou eigenlijk is, kun je ook gaan nadenken over de voordelen die dit voor jou zou kunnen hebben. Dit is natuurlijk afhankelijk van hoeveel smart technologie je in je huis verwerkt.

Je kunt in ieder geval al denken aan de volgende mogelijke voordelen van domotica:

  • Meer comfort dankzij de eenvoud van gebruik en de brede toepasbaarheid. De automatisering van installaties en apparaten, evenals de afstandsbediening van deze apparaten, zorgt voor een comfortabele woon- of werksituatie.
  • Lagere energiekosten omdat bijvoorbeeld de verlichting of verwarming niet meer onnodig wordt ingeschakeld. Ook is het mogelijk om via een domoticasysteem het energieverbruik te bekijken, zodat u weet waar u meer kunt besparen.
  • Verhoogde veiligheid, want er kunnen beveiligingssystemen worden aangesloten.
Smart thermostaat

Heeft domotica ook nadelen?

Elk voordeel heeft natuurlijk zijn nadeel. Het is wel zo eerlijk om deze dan ook te benoemen:

  • Hoe meer smart apparatuur je in huis hebt staan, hoe beter je de bovenstaande voordelen kunt benutten. Het voornaamste nadeel is dan ook dat er zonder retrofitting – het aanpassen van machines zodat ze aan moderne standaarden voldoen – een zekere incompatibiliteit met oudere machines ontstaat. Dat wil echter niet zeggen dat je je oude koelkast of deurbel maar meteen aan de straat moet zetten! Je kunt je oude apparatuur namelijk ook retrofitten. Denk hierbij aan het installeren van een camera in je koelkast die in verbinding staat met je telefoon, of het installeren van slimme stopcontacten zodat je je licht op afstand kunt bedienen via een bluetooth of wifi verbinding.
  • Smart apparatuur (die van zichzelf al smart is) werkt meestal via een wifi verbinding. Dat maakt deze dan ook kwetsbaar voor kwaadwillende hackers. Nu kun je je afvragen hoe groot het risico is dat iemand de smart home technologie van een particulier wil bewerken, maar dat neemt niet weg dat het risico an sich bestaat.

Conclusie


Even ter samenvatting: "domotica" is dus een begrip waarmee we het hele automatiseringsproces van technologie in je thuis- en/of werkomgeving omvatten.


Wat voor smart home apparatuur heb jij al in je huis of op je werkplek staan? Laat het ons hieronder weten!

Deel dit bericht!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *