Wat Houdt ‘Domotica’ In?

Ruben Wildeman

Geschreven door: Ruben Wildeman

Slimme technologie zit overal, van je broekzak tot in je keuken; van je tv-kast tot in je stopcontact.

Wat Houdt ‘Domotica’ In?

We horen steeds meer over smart homes en zien steeds meer producten verschijnen in de smart-categorie. Dit is niet langer voorbehouden aan mobiele telefoons, maar ook aan dingen zoals deurbellen, thermostaten en zelfs koelkasten!

Als je zelf al eens op zoek bent gegaan, ben je wellicht de gerelateerde term “domotica” ook tegengekomen. Heb jij al enig idee wat dit inhoudt?

Wat is domotica?

Domotica is een brede term die staat voor allerlei huishoudelijke toepassingen die via een elektrische verbinding met elkaar communiceren om de samenwerking tussen mens en woonomgeving te stroomlijnen.

Smartphone met domotica app

Wat houdt domotica in?

Domotica omvat het automatiseringsproces van de technologie in je huis of welk ander gebouw dan ook. Het is het instrument dat ons in staat stelt om systemen, apparaten en automatiseringen te controleren met als doel de leef- en werkkwaliteit te verhogen.

Het is echter meer dan alleen dat. Een gebouw ontwikkelt met domotica zijn ‘eigen intelligentie’. Dit gebeurt niet door de hoeveelheid geavanceerde technologie die het bevat, maar door de manier waarop de technologische integratie wordt bereikt.

Daarnaast draagt ook de manier waarop deze technologieën in staat zijn om te voldoen aan de voortdurend evoluerende behoeften van het individu hieraan bij. Technologie die over een half jaar weer overbodig is levert niks op.

Hoe werkt domotica?

Domotica maakt een huis of gebouw ‘slim’. Om dit te bereiken, gebruiken apparaten onder andere via WiFi en/of Bluetooth om met elkaar kunnen communiceren. Nieuwe communicatiemiddelen zijn nog in ontwikkeling, waaronder de veel snellere WiFi HaLow (900 MHz in plaats van 2,4 GHz en 5 GHz).

Er zijn tegenwoordig al veel faciliteiten die met domotica samenwerken. Denk hierbij aan centrale verwarmingssystemen, airconditioning, jaloezieën, verlichting en beveiligingssystemen.

Het is daarbij mogelijk om huishoudelijke apparaten, waaronder koffiezetapparaten, slimme koelkasten, magnetrons, ovens en WiFi-speakers aan te sluiten. Al deze apparaten moeten vervolgens bijvoorbeeld via een smartphone en tablet kunnen worden bediend, ongeacht waar je je bevindt. 📱

Domotica kan zelfs nog een stapje verder gaan met sensoren die detecteren wanneer een raam wordt geopend, zodat de verwarming onmiddellijk wordt uitgeschakeld. In het laatste geval hoef je zelf helemaal niets te doen.

Smartslot op de deur met app

Wat zijn de voordelen van domotica?

Nu je een beter beeld hebt van wat domotica nou eigenlijk is, kun je ook gaan nadenken over de voordelen die dit voor jou zou kunnen hebben. Dit is natuurlijk afhankelijk van hoeveel smart technologie je in je huis verwerkt.

Je kunt in ieder geval al denken aan de volgende mogelijke voordelen van domotica:

  • Meer comfort dankzij de eenvoud van gebruik en de brede toepasbaarheid. De automatisering van installaties en apparaten, evenals de afstandsbediening van deze apparaten, zorgt voor een comfortabele woon- of werksituatie.
  • Lagere energiekosten omdat bijvoorbeeld de verlichting of verwarming niet meer onnodig wordt ingeschakeld. Ook is het mogelijk om via een domoticasysteem het energieverbruik te bekijken zodat je meteen ziet waar je meer kunt besparen.
  • Verhoogde veiligheid, want je kunt geavanceerde beveiligingssystemen aansluiten.

Wat zijn de nadelen van domotica?

Elk voordeel heeft natuurlijk zijn nadeel. Het is wel zo eerlijk om deze dan ook te benoemen. Om te beginnen geldt dat hoe meer smart apparatuur je in huis hebt staan, hoe beter je de bovenstaande voordelen kunt benutten. Het voornaamste nadeel is dan ook dat er een zekere incompatibiliteit met oudere machines bestaat.

Dat wilt echter niet zeggen dat je je oude koelkast of deurbel meteen aan de straat moet zetten! Je kunt je oude apparatuur namelijk retrofitten. Denk hierbij aan het installeren van een camera in je koelkast die in verbinding staat met je telefoon of het installeren van slimme stopcontacten zodat je je licht op afstand bedient via een Bluetooth- of WiFi-verbinding.

Smart apparatuur (die van zichzelf al smart is) werkt vervolgens meestal via een WiFi-verbinding. Dat maakt de apparatuur kwetsbaar voor kwaadwillende hackers. Nu kun je je afvragen hoe groot het risico is dat iemand de smart home technologie van een particulier wil bewerken, maar dat neemt niet weg dat het risico toch bestaat.

Conclusie

Wat voor smart home apparatuur heb jij al in je huis of op je werkplek staan? Of, indien je dit nog niet hebt, waar ben jij dan van plan mee te beginnen? Misschien een goede smart TV, of een slimme thermostaat? De hedendaagse opties zijn het overwegen zeker waard. 💭

Was dit artikel behulpzaam?