De Beste Wifi-Repeater Vult je Huis met Draadloos Internet

Julian Koops

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

De Beste Wifi-Repeater Vult je Huis met Draadloos Internet

Stotterend beeld, bufferende series. Een zwak wifi-signaal leidt tot woede en frustratie en doet je je laptop of smartphone het liefst door de kamer gooien. 'Laat maar', verzucht je. Tot nu! Met de beste wifi-repeater zijn deze ergernissen definitief verleden tijd.

Deze handige apparaatjes vergroten het bereik van je wifi-netwerk, zodat je ongestoord kunt internetten. Benieuwd naar welke wifi-repeater bij je past? Check hieronder dan eerst de top drie en lees dan verder! 😀

TP-Link RE200 - Wifi Versterker wit
Wifi-standaard: Wireless N
Wifi-banden: Simultaneous dual-band
Externe wifi antennes: Geen
Wifi snelheid 5 GHz: 450 Mbps
Netwerkbeveiliging: WEP
Bekijk op Bol.com

MD-goods ® WiFi Versterker Stopcontact wit

MD-goods ® WiFi Versterker Stopcontact wit
Wifi-standaard: Wireless N
Wifi-banden: Single-band (2,4 GHz)
Externe wifi antennes: 1
Wifi snelheid 5 GHz: Geen 5GHz ondersteuning
Netwerkbeveiliging: WEP | WPA | WPA2
Bekijk op Bol.com

TP-Link RE450 wit

TP-Link RE450 wit
Wifi-standaard: Wireless AC
Wifi-banden: Dual-band
Externe wifi antennes: 3
Wifi snelheid 5 GHz: 1300 Mbps
Netwerkbeveiliging: WPA
Bekijk op Bol.comBekijk op CoolblueBekijk op Bol.com

Wifi-repeater koopgids: hoe maak je de beste koop?

De werking van een wifi-repeater (ook wel een wifi-versterker) is in de basis eenvoudig. Het ontvangt het wifisignaal van je router en dit door wat je wifi-bereik vergroot. Een handige en tevens goedkope oplossing voor het versterken van een zwak signaal en je plaatst hem gemakkelijk overal in het huis. 📶

Elk voordeel heeft zijn nadeel. Door het doorsturen van het routersignaal kan de repeater enkel binnen het bereik van de router worden geplaatst. Hij moet immers het signaal doorsturen.

Daarnaast halveren repeaters de snelheid van het wifi-signaal gemiddeld. De wifi-versterker niet in staat om het signaal tegelijk te ontvangen en versterken.

Heb ik een wifi-repeater nodig?

Hebben bepaalde kamers van je huis een te zwak wifi-signaal? Dan is een wifi-repeater dé uitkomst. Door het vergrote bereik kun je op deze plekken internetten en heb je geen last meer van slecht wifi-bereik.

Het halveren van de internetsnelheid kan een doorn in het oog zijn voor sommigen. Echter, voor alledaags internetgebruik is het een prima oplossing.

Voor online gamen en streamen is een goede gaming-router of een mesh-router wellicht een betere optie. En indien helemaal geen wifi beschikbaar is, is de beste 4G-router een geschikte kandidaat. ✅

Tevens speelt de snelheid van je wifi-router, internetprovider en het hebben van een glasvezelverbinding met een router voor glasvezel een rol. Controleer eerst de staat of aanwezigheid van deze factoren en haal het meeste uit de wifi-repeater.

Internetsnelheid uitgedrukt in megabits per seconde

Frequenties

Wifi-repeaters werken op zogeheten frequentiebanden met elk hun voor- en nadelen. Je hebt single-band, dual-band en zelfs tri-band. De meeste versterkers en routers werken op dual-band of tri-band. Single-band is inmiddels een beetje passé.

  • 2,4 GHz. De langzaamste band, maar biedt een groter bereik dan 5 GHz.
  • 5 GHz. Dit is sneller dan 2,4 GHz, maar beschikt over een kleiner bereik dan 2.4 GHz.
  • 60 GHz. Hiermee haal je een verbluffende snelheid, maar het werkt slechts over afstanden van enkele meters.

Single-band beschikt slechts over de 2,4 GHz-band. Dual-band beschikt over de 2,4 GHz en 5 GHz-band. Een simultaneous wifi-repeater is op beide frequenties tegelijkertijd actief. Tri-band werkt met een extra 5 GHz- óf 60 GHz-band, en is altijd simultaneous.

Welke band de voorkeur krijgt, hangt af van je wensen. Daarnaast is het handig om stil te staan bij je router: is dit een single-, dual- of tri-band beschikt. Een tri-bandrepeater klinkt leuk, maar daarvoor heb je wel een tri-bandrouter nodig.

💡 Tip! 

Staar je niet blind op de potentiële snelheid van een wifi-repeater. Controleer tevens de snelheid van je router. Als deze lager is dan de maximale snelheid van de wifi-versterker, benut je hem niet maximaal.

Wifi-standaard

Sinds het ontstaan van wifi is het aan behoorlijk wat verbeteringen onderhevig geweest. De manier waarop dataverzending via wifi werkt, wordt bepaald door de wifi-standaard. Hieronder vind je een kort overzicht op chronologische volgorde van de standaarden door de jaren heen:

  • 802.11b, de allereerste wifi-standaard. Tegenwoordig is hij behoorlijk gedateerd en levert slechts 11 Mbps aan doorvoersnelheid.
  • 802.11a/g, een evolutie van zijn voorganger. Deze opvolger behaalt maximaal 54 Mbps.
  • 802.11n brengt dual-band met zich mee en werkt op zowel 2,4 GHz- en 5 GHz-banden met een maximale snelheid van 300 Mbps.
  • 802.11ac, de populairste standaard van het moment. Simultaneous dual-band haalt hierbij snelheden tot 2600 Mbps, omdat hij niet steeds tussen frequentiebanden hoeft te wisselen.
  • 802.11ax, ook wel wifi 6 genoemd. Dit maakt gebruik maakt van een nieuwe manier van datatransfer, en werkt bovendien op drie frequentiebanden tegelijk (simultaneous tri-band). Levert een maximale snelheid van 4800 Mbps.

Ga na welke wifi-standaard de beoogde wifi-repeater ondersteunt en wat je behoeften zijn. Controleer daarnaast welke wifi-standaard je router ondersteunt en of dit overeenkomt met de repeater. 👆

Ethernetpoort

De meeste repeaters beschikken over een ethernetpoort, en met een beetje geluk zelfs twee. Hiermee sluit je eenvoudig je pc of gameconsole aan op je wifi-repeater.

Een bekabelde internetverbinding biedt meerdere voordelen. De stabiliteit van je signaal kan een stuk stabieler zijn en in sommige gevallen zelfs sneller. Dat is wel zo wenselijk voor streamers en online-gamers. 🎮

Een reeks ethernetpoorten voor het aansluiten van een internetkabel

Plug-in vs. desktop

Plug-in-repeaters zijn – je raadt het al – gebruiksvriendelijke apparaten die je in het stopcontact stopt. Een compacte oplossing die je makkelijk wegwerkt. Ideaal voor degenen die hem niet pontificaal in het zicht willen hebben.

De desktopversie past beter thuis op bijvoorbeeld het bureau of op een kast. Deze repeaters zijn een slag groter en hebben qua vormgeving meer weg van een router. Daarnaast zijn ze meestal een stuk geavanceerder, maar hebben ook een duurder prijskaartje.

Overige tips voor het verbeteren van je wifi-signaal

Naast het aanschaffen van een wifi-repeater zijn er ook nog aanvullende tips die je mogelijk over het hoofd zag om de snelheid en het bereik van je wifi te vergroten. 📶

Zo wordt aangeraden om elke vijf jaar je router te vervangen. Dit heeft voornamelijk ermee te maken dat je dan over een router beschikt met de nieuwste wifi-standaard. Daarnaast gaat de plaatsing van de router ook veel fout. De beste routerplek is centraal in het huis, op een hoge plek en met zo min mogelijk obstakels.

En het slim positioneren geldt tevens voor je wifi-repeater. Vermijd plekken om de repeater te plaatsen op een plek waar het wifi-signaal zwak is.

Dit zwakke signaal stuurt hij door waardoor je weliswaar een groter bereik hebt, maar met dezelfde ergernissen zit opgescheept. Een krachtige wifi-versterker maakt hierbij weinig verschil.

De 5 beste wifi-repeaters onder elkaar

1. TP-Link RE200 - Wifi Versterker wit
Wifi-standaard: Wireless N
Wifi-banden: Simultaneous dual-band
Externe wifi antennes: Geen
Wifi snelheid 5 GHz: 450 Mbps
Wifi snelheid totaal: 750 Mbps
Netwerkbeveiliging: WEP

2. MD-goods ® WiFi Versterker Stopcontact wit

2. MD-goods ® WiFi Versterker Stopcontact wit
Wifi-standaard: Wireless N
Wifi-banden: Single-band (2,4 GHz)
Externe wifi antennes: 1
Wifi snelheid 5 GHz: Geen 5GHz ondersteuning
Wifi snelheid totaal: 300 Mbps
Netwerkbeveiliging: WEP | WPA | WPA2

3. TP-Link RE450 wit

3. TP-Link RE450 wit
Wifi-standaard: Wireless AC
Wifi-banden: Dual-band
Externe wifi antennes: 3
Wifi snelheid 5 GHz: 1300 Mbps
Wifi snelheid totaal: 1750 Mbps
Netwerkbeveiliging: WPA

4. Strong WiFi versterker WiFi Repeater wit

5. Trusted Goods® Wifi Versterker Wifi zwart

5. Trusted Goods® Wifi Versterker Wifi zwart
Wifi-standaard: Wireless N
Wifi-banden: Single-band (2,4 GHz)
Externe wifi antennes: 1
Wifi snelheid 5 GHz: Geen 5GHz ondersteuning
Wifi snelheid totaal: 300 Mbps
Netwerkbeveiliging: WPA2 | WEP | WPA

Veelgestelde vragen over wifi-repeaters

Nog enkele veelvoorkomende vragen vind je hieronder terug. Staat de jouwe er niet tussen? Laat het ons vooral even weten!

🤔 Waarom heb je een wifi-repeater nodig?

Een wifi-repeater is een handige oplossing om het bereik van je wifi-signaal te vergroten als deze ontoereikend is in delen van je huis. Het pikt het wifi-signaal van je router op, en zendt het opnieuw uit in het gebied om zich heen.

🔧 Hoe installeer je een wifi-repeater?

Dat is afhankelijk van de repeater, maar in veel gevallen stop je hem slechts in het stopcontact, voer je een adres in bij de adresbalk van je webbrowser en kun je na enkele configuraties gelijk genieten van je internet.

🏠 Waar plaats je een wifi-repeater?

Dat ligt maar net aan waar het wifi-signaal versterkt moet worden. Als je signaal te zwak is in de tuin, plaats je hem daar in de buurt, maar nog binnen het bereik van je router.

Welke wifi-repeater moet ik kopen?

Dat is helemaal aan jou en je budget; iedereen is uniek. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste wifi-repeater. Zo maak jij de beste keuze!

Wifi-standaardWifi-bandenExterne wifi antennesWifi snelheid 5 GHzNetwerkbeveiliging
1TP-Link RE200 - Wifi Versterker witWireless NSimultaneous dual-bandGeen450 MbpsWEP
2MD-goods ® WiFi Versterker Stopcontact witWireless NSingle-band (2,4 GHz)1Geen 5GHz ondersteuningWEP | WPA | WPA2
3TP-Link RE450 witWireless ACDual-band31300 MbpsWPA
4Strong WiFi versterker WiFi Repeater witWireless ACDual-band31300 MbpsWPA
5Trusted Goods® Wifi Versterker Wifi zwartWireless NSingle-band (2,4 GHz)1Geen 5GHz ondersteuningWPA2 | WEP | WPA

Wifi-standaard: Wireless N

Wifi-banden: Simultaneous dual-band

Externe wifi antennes: Geen

Wifi snelheid 5 GHz: 450 Mbps

Netwerkbeveiliging: WEP

MD-goods ® WiFi Versterker Stopcontact wit

Wifi-standaard: Wireless N

Wifi-banden: Single-band (2,4 GHz)

Externe wifi antennes: 1

Wifi snelheid 5 GHz: Geen 5GHz ondersteuning

Netwerkbeveiliging: WEP | WPA | WPA2

TP-Link RE450 wit

Wifi-standaard: Wireless AC

Wifi-banden: Dual-band

Externe wifi antennes: 3

Wifi snelheid 5 GHz: 1300 Mbps

Netwerkbeveiliging: WPA

Strong WiFi versterker WiFi Repeater wit

Wifi-standaard: Wireless AC

Wifi-banden: Dual-band

Externe wifi antennes: 3

Wifi snelheid 5 GHz: 1300 Mbps

Netwerkbeveiliging: WPA

Trusted Goods® Wifi Versterker Wifi zwart

Wifi-standaard: Wireless N

Wifi-banden: Single-band (2,4 GHz)

Externe wifi antennes: 1

Wifi snelheid 5 GHz: Geen 5GHz ondersteuning

Netwerkbeveiliging: WPA2 | WEP | WPA

Conclusie

Hopelijk kun je jouw wifi-signaal flink uitbreiden met de tips uit deze koopgids. Is de keuze al gemaakt of heb je nog vragen? Laat het dan hieronder weten. Bedankt voor het lezen en veel succes!

Was dit artikel behulpzaam?