Beste router voor Glasvezel

glasvezel

Waarschijnlijk heb je er wel eens van gehoord: glasvezel. Het is een soort van heilige graal als het gaat om snel internet. Heb je internet via de glasvezel, dan heb je zulk snel internet dat je een soort van oneindige bron hebt waar je voor eeuwig uit kunt putten. Als het tenminste gaat om het kijken van Netflix series en HD skypen met je familie.

Ter vergelijking:​

  • Het oude ADSL netwerk haalt maximale snelheden van ongeveer 80 mb/s, wat al heel behoorlijk is. 
  • Met de kabel kan het nog sneller: 200 mb/s.
  • Maar glasvezel haalt op dit moment wel 1000 mb/s, oftewel 1 Gigabite per seconde.

En dan gaat het bij glasvezel nog niet eens om het maximale bereik, maar om de op dit moment maximaal te behalen snelheid. De providers kunnen simpelweg nog niet meer aanbieden dan die 1 gigabyte.

In theorie zou glasvezel een snelheid kunnen halen van 1 terabyte. Dat is dan weer 1000 gigabyte. Nogal duizelingwekkende getallen misschien.

Gelijk de beste glasvezel router uit de test checken:

Waarom is een goede glasvezel router belangrijk?


Routers hebben vaak op de zogenaamde maximale snelheid, dit is een maximale snelheid bij perfecte omstandigheden. In de echte wereld heb je te maken met:

  • Andere WiFi netwerken van de buren die jouw WiFi netwerk verstoord
  • Muren
  • Afstand ten opzichte van de router
  • Meerdere gebruikers, (denk aan smartphones, Tv's laptops etc)

Al deze dingen verminderen de kwaliteit van je WiFi signaal en dus ook ook de snelheid van je verbinding. Mensen denken altijd dat Megabits per seconde het belangrijkst is maar latency (of ping) is ook uitermate belangrijk.

Wanneer er veel gebruikers op je netwerk zijn kan niet alleen de Mbps verlagen omdat deze verdeelt moet worden tussen alle gebruikers maar ook je ping. Je glasvezel router moet namelijk voor elk internet pakket "nadenken", wanneer je geen goede router hebt wordt de stroom pakketten te groot en wordt je latency groter. Zorg dus dat je een goede glasvezel router gaat kopen zodat je het meeste uit je verbinding krijgt!

Bij glasvezel is het dus belangrijk dat je een goede aansluiting hebt, een goed pakket koopt, maar vooral ook dus  over een goede router beschikt. Uiteindelijk bepaald de snelheid van de router namelijk hoe snel je internet in huis is en hoeveel voordeel je er dus uit haalt.

De Beste Glazvezel Router uit de test

Een snelle glasvezelverbinding betekend overigens niet dat je overal in huis ook gelijk snel internet hebt. Daarvoor is namelijk ook een snelle router nodig. De router is het apparaat datje aansluit op het netwerk, of het nu ADSL, kabel of glasvezel is en het vervolgens omzet in een draadloos signaal dat je overal in huis kunt oppikken.

Het valt niet mee om een router te vinden die in staat is om de enorme snelheid van glasvezel om te zetten in een supersnel draadloos signaal. Daarvoor kom je al snel uit in de buitencategorie routers. Een goede keuze voor een router bij een glasvezelnetwerk is de Netgear Nighthawk R7000.

Netgear Nighthawk R7000 Router

Deze supersnelle router kost ongeveer 135 euro en biedt een hele goede prijs/kwaliteitsverhouding, hij staat ook #1 op onze lijst van de beste Wifi Router kopen. Het belangrijkste bij een glasvezelrouter is dat hij in ieder geval beschikt over een zogenaamde WAN poort. Daarin stop je namelijk het uiteinde van de glasvezelkabel. Meestal komt die uit in je meterkast. Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de snelheid van de router. De Nighthawk zendt uit via twee verschillende frequenties: de 2,4 Ghz band met 600 mb/s en de 5 Ghz band met 1300 mb/s. Het voordeel van twee frequenties is dat meerdere apparaten tegelijkertijd van de router gebruik kunnen maken. Ieder op een eigen frequentie.

De beste router voor glasvezel

Hoe werkt glasvezel?

Een kabel van glasvezel wordt, net zoals alle andere kabels voor in huis, onder de grond gelegd. Bij de meeste ondergrondse kabels wordt gebruik gemaakt van verdeelstukken. De grote kabel versplitst zich dan in kleinere die dan weer aansluiten op de verschillende huizen. Dit zorgt ervoor dat de snelheid wordt gedeeld met alle andere huizen. Bij glasvezel werkt dit anders. Hier loopt de kabel rechtstreeks door tot in je meterkast. Het materiaal van de kabel bestaat uit een heleboel flinterdunne glasvezels. Niet van normaal glas, maar van een speciaal soort. Via dit glas kunnen door middel van laserlicht digitale signalen worden doorgegeven. Het werkt ongeveer als het geven van morseseinen met een zaklamp. Hoe sneller signalen, des te sneller de verbinding via de glasvezelkabel. Het signaal gaat zelf ook met de snelheid van het licht door de glasvezelkabel heen. Dat is ongeveer 300.000 kilometer per seconde. Een andere opvallende eigenschap van glasvezel is dat data met de zelfde snelheid twee kanten op kan. Als je data binnenhaalt, bijvoorbeeld om online tv te kijken, heet dit downloaden. Als je gegevens verstuurd, bijvoorbeeld een e-mail, dan heet dit uploaden. Bij zowel ADSL als de kabel geld dat de downloadsnelheid altijd veel hoger ligt dan de uploadsnelheid. Bij glasvezel ligt dit gelijk. Dat is ideaal als je bijvoorbeeld van uit je huis een website wilt hosten, als je via internet op hoge kwaliteit wilt videobellen of als je een verwoede gamer bent.

glasvezel

Allemaal op de glasvezel dus?

Je zou zeggen dat met zoveel voordelen iedereen glasvezel moet gaan gebruiken. Helemaal omdat de kosten eigenlijk redelijk vergelijkbaar zijn. Helaas is de techniek van glasvezel nog behoorlijk nieuw en daardoor nog niet overal in Nederland aangelegd.

Het is inmiddels te gebruiken door 2 miljoen van de 5 miljoen huishoudens in Nederland. Dat komt vooral omdat glasvezel meestal wordt aangelegd als de oude kabels vervangen moeten worden. Dat scheelt natuurlijk in de kosten en het ongemak. Daarnaast lenen niet alle huizen zich even goed voor het aanleggen van glasvezel. Denk aan hele oude huizen, bovenwoningen en flats. Vooral bij hoogbouw is het eigenlijk niet te doen om de oude netwerken te vervangen door glasvezel. Bij nieuwere flats wordt het er tegenwoordig standaard in verwerkt. Om er achter te komen of jouw huis wel of niet beschikt over glasvezel kun je op internet een postcodecheck doen.​

Als je er achter komt dat je inderdaad voor glasvezel kunt kiezen, zie je vaak ook een overzicht van alle providers waaruit je kunt kiezen. Niet alle providers bieden overal hun diensten aan, maar vaak is er keus uit 10 of meer aanbieders. Heb je nog geen glasvezel? Dan zul je nog een tijdje moeten wachten, maar naar verwachting zal heel Nederland ergens de komende tien jaar wel een glasvezelverbinding krijgen. 

In de paktrijk

Dat is ook belangrijk. Het digitale landschap is namelijk in hoog tempo aan het veranderen. Tot nu toe gebruikten we internet eigenlijk vooral voor traditionele taken als browsen op internet en het kijken van filmpjes. Inmiddels is dat met de opkomst van ondermeer online tv kijken, bijvoorbeeld Netflix, maar het Internet of things, snel aan het veranderen. Internet wordt steeds belangrijker om van afstand taken uit te voeren. Zoals het aan-of uitzetten van je thermostaat. Het is dan extra belangrijk om over een stabiele en betrouwbare internetverbinding te beschikken. Glasvezel is daarvoor de beste garantie. In de toekomst kunnen de eisen eventueel nog verder worden opgeschroefd met de komst van virtual reality, dat waarschijnlijk een hele hoge datasnelheid vereist.

We hopen dat je wat aan deze informatie hebt gehad en nu de beste router voor glasvezel kan kiezen!