Wat is de Beste Router voor Glasvezel?

Luca Nowak

Geschreven door: Luca Nowak

Je laat je toch niet afremmen door een router die je glasvezel niet kan bijbenen?

Wat is de Beste Router voor Glasvezel?

Glasvezel is de heilige graal van het internet. Het is vele malen sneller dan een kabel- of DSL-verbinding. Daarnaast is de downloadsnelheid en uploadsnelheid hetzelfde. Bij kabel- of DSL-verbindingen is dit niet het geval; hierbij liggen de downloadsnelheden hoger dan de uploadsnelheden. Om dit alles optimaal te kunnen benutten, heb je natuurlijk de beste router voor glasvezel nodig!

#1 Netgear Nighthawk RAXE500
Dé beste router voor glasvezel van 2022

Onze score: 9,8

Netgear Nighthawk RAXE500

Hij is snel, stevig gebouwd en bovendien klaar voor de toekomst dankzij zijn 802.11ax-compatibiliteit. Schaf je dit beest aan, dan zit je de komende jaren goed.

WiFi-standaarden: 802.11ax/ac/b/g/n/a
Frequentiebanden: Simultaneous tri-band
MU-MIMO: Ja

Ethernetpoorten: 5
Snelheid 2,4 GHz: 1200 Mbps
Snelheid 5 GHz: 4800 Mbps

Hoe glasvezel verschilt van ADSL en kabel​

Een snel overzicht ter vergelijking:

 • Het oude ADSL-netwerk haalt maximale snelheden van ongeveer 80 Mbps, wat al heel degelijk is en voor het gemiddelde huishouden nog steeds adequaat is.
 • Met de kabel kan het nog sneller: hiermee behaal je tot zo'n 200 Mbps.
 • Glasvezel haalt op dit moment wel 1000 Mbps, oftewel 1 gigabyte per seconde!

Dan gaat het bij glasvezel nog niet eens om het maximale bereik, maar om de op dit moment maximaal te behalen snelheid. De providers kunnen simpelweg nog niet meer aanbieden dan die 1 gigabyte per seconde.

In theorie haalt glasvezel een snelheid van 1 terabyte, oftewel 1000 gigabyte. Dat zijn nogal duizelingwekkende getallen die je in een gemiddeld huishouden niet zult tegenkomen! 🥴

Zorg voor een modem met een glasvezelaansluiting

Je moet een modem hebben waarop je de glasvezelkabel op kunt aansluiten, aangezien deze router dat niet heeft. Daarna verbindt je het modem met de router, en klaar is kees!

Als alternatief kun je een router die de juiste ingang heeft in bridge mode zetten, waarna deze als modem dient. De router die je provider meelevert heeft deze ingang wellicht al, dus in dat geval je hoeft niet eens een extra apparaat te kopen.

Waarom is een goede router voor glasvezel belangrijk?

Routers hebben zelf ook een maximale snelheid, welke in feite alleen bij perfecte omstandigheden wordt gehaald. In de echte wereld heb je te maken met:

 • andere wifi-netwerken van de buren die jouw wifi-netwerk verstoort;
 • muren en deuren;
 • afstand tussen jou en de router;
 • meerdere verbonden apparaten, zoals smartphones, tv's, laptops, enzovoorts.

Al deze dingen verminderen de kwaliteit van je wifi-signaal en zo ook de snelheid van je verbinding. Mensen denken altijd dat Megabytes per seconde (Mbps) het belangrijkst is, maar latency (of ping) is ook uitermate belangrijk.

Wanneer er veel gebruikers op je netwerk zijn, verlaagt dit niet alleen de Mbps omdat deze verdeeld moet worden tussen alle gebruikers maar het laat ook je latency stijgen. Je glasvezel router 'denkt' namelijk over elk internet pakket na.

Wanneer je geen goede router hebt, groeit deze pakkettenstroom en neemt je latency toe. Zorg dus dat je een goede glasvezel router koopt zodat je het meeste uit je verbinding krijgt! Wil je daarbij een ontzettend breed wifinetwerk? Dan is een access point kopen een goed idee.

Samenvattend ...

Bij glasvezel is het belangrijk dat je een goede aansluiting hebt, een goed internetpakket afsluit, maar vooral ook dus over een goede router beschikt. Uiteindelijk bepaalt de snelheid van de router namelijk hoe snel je internet in huis is en hoeveel voordeel je er dus uithaalt!​

De beste router voor glasvezel, gedetailleerd.


#1 Netgear Nighthawk RAXE500
Dé beste router voor glasvezel van 2022

Wifi-standaarden: 802.11ax/ac/b/g/n/a
Frequentiebanden: Simultaneous tri-band
MU-MIMO: Ja
Ethernetpoorten: 5
Snelheid 2,4 GHz: 1200 Mbps
Snelheid 5 GHz: 4800 Mbps

Netgear Nighthawk RAXE500 ingangen

Zeg nou zelf: dit is toch een prachtige router? Natuurlijk is het uiterlijk bij lange na niet het belangrijkste, dus laten we meteen de specs induiken!

Om te beginnen met future proofing, wat gezien het steeds sneller wordende internet niet geheel onbelangrijk is! Zo ondersteunt dit model de nieuwste 802.11ax-wifi-standaard, waardoor je de komende paar jaren je router in ieder geval niet meer hoeft te vervangen.

Daarnaast vind je ook een aantal andere hedendaagse functies, zoals 4x4 MU-MIMO, waardoor er geen wachtrijen ontstaan. In dit geval betekent dat dat je maar liefst vier datastromen hebt waarvan je gebruik maakt.

Nu we het daarover hebben: onder de eerder genoemde ideale omstandigheden behaalt de RAXE500 met een ax-verbinding een topsnelheid van 4800 Mbps! De ac-verbinding blijft echter niet ver achter, dus maak je geen zorgen als je (nog) geen apparaten hebt die de ax-standaard gebruiken. 

Netgear Nighthawk RAXE500 op een houten tafel in en kamer met op de achtergrond een thuiswerkplek

Om alles uit deze router te trekken en dus ook uit je glasvezelverbinding, zul je natuurlijk wel de set-up moeten doorlopen. Gelukkig is dit gemakkelijk met de WPS-knop aan de achterkant. Als dat je te ouderwets is, heb je gelukkig ook toegang tot de Nighthawk app voor iOS of Android gebruiken!

Aan al deze tech hangt uiteindelijk een behoorlijk prijskaartje. Het is echter niet de duurste router die je kunt krijgen: de multi-room sets zoals de Netgear Orbi RBKE963 met vergelijkbare specs is vele malen duurder. Het verschil is echter dat je bij deze laatstgenoemde verzekerd bent van wifi-bereik in je hele huis. Met een alleenstaande router neemt het bereik vaak af als je een tot twee verdiepingen boven (of onder) de router zit, zo ook hier.

Wat we goed vinden:

 • Een snellere router vind je niet snel
 • De set-up is een makkie​
 • Klaar voor de toekomst dankzij 802.11ax-compatibiliteit​

Wat we minder goed vinden:

 • Geen gegarandeerde dekking door het hele huis​ zoals bij een mesh-systeem
 • Behoorlijk aan de prijs​

Glasvezel uitgelegd

Waarom is glasvezel precies zo snel? Daar kom je óók nog achter.

Hoe werkt glasvezel?

Een kabel van glasvezel wordt, net zoals alle andere kabels voor in huis, onder de grond gelegd. Bij de meeste ondergrondse kabels wordt gebruik gemaakt van verdeelstukken. De grote kabel versplitst zich dan in kleinere aftakkingen die worden aangesloten op de verschillende huizen. Dit zorgt ervoor dat de snelheid wordt gedeeld met alle andere huizen. 

Bij glasvezel werkt dit anders. Hier loopt de kabel rechtstreeks door tot in je meterkast. Het materiaal van de kabel bestaat uit een heleboel flinterdunne glasvezels. Niet van normaal glas, maar van een speciaal soort. 

Via dit glas kunnen door middel van laserlicht digitale signalen worden doorgegeven. Het werkt ongeveer als het geven van morseseinen met een zaklamp: hoe sneller signalen, des te sneller de verbinding via de glasvezelkabel.

Glasvezel

Het signaal gaat zelf ook met de snelheid van het licht door de glasvezelkabel heen. Dat is ongeveer 300.000 kilometer per seconde! 🤯 Een andere opvallende eigenschap van glasvezel is dat data met dezelfde snelheid twee kanten op reist. 

Als je data binnenhaalt, bijvoorbeeld om online tv te kijken, heet dit downloaden. Als je gegevens verstuurt, bijvoorbeeld een e-mail, dan heet dit uploaden. Bij zowel ADSL als de kabel geld dat de downloadsnelheid altijd veel hoger ligt dan de uploadsnelheid.

Bij glasvezel zijn deze snelheden gelijk. Dat is ideaal als je bijvoorbeeld vanuit je huis een website wilt hosten, als je via internet op hoge kwaliteit wilt videobellen of als je een verwoede gamer bent.

Dit betekent overigens niet dat je wifi-signaal overal hetzelfde is. Heb je dikke muren of een heel groot huis, dan heb je alsnog een wifi-repeater nodig.

Iedereen moet dus over op glasvezel?

Je zou zeggen dat met zoveel voordelen iedereen glasvezel moet gaan gebruiken – al helemaal omdat de kosten eigenlijk redelijk vergelijkbaar zijn. Helaas is de techniek van glasvezel nog behoorlijk nieuw en daardoor nog niet overal in Nederland aangelegd.

Inmiddels hebben ruim 4,1 miljoen van de 8 miljoen Nederlandse huishoudens toegang tot glasvezel. Glasvezel ligt nog niet overal en dat komt vooral omdat glasvezel meestal wordt aangelegd als de oude kabels vervangen moeten worden. Dat scheelt natuurlijk in de kosten en de ervaren overlast.

Daarnaast lenen niet alle huizen zich even goed voor het aanleggen van glasvezel. Denk aan hele oude huizen, bovenwoningen en flats. Vooral bij hoogbouw is het eigenlijk niet te doen om de oude netwerken te vervangen door glasvezel. Bij nieuwere flats wordt het tegenwoordig wél standaard in de constructie verwerkt. Om er achter te komen of jouw huis wel of niet beschikt over glasvezel, doe je op het internet een postcodecheck.

Glasvezel Geïllustreerd

Als je erachter komt dat glasvezel beschikbaar is voor jou, zie je vaak ook een overzicht van alle providers waaruit je kunt kiezen. Niet alle providers bieden overal hun diensten aan, maar vaak is er keus uit minstens 10 aanbieders.

Heb je nog geen mogelijkheid om op glasvezel over te stappen? Dan moet je nog een tijdje wachten, maar naar verwachting krijgt heel Nederland ergens de komende tien jaar wel een glasvezelverbinding!

Hoe werkt het in de praktijk?

Dat is misschien nog wel het belangrijkste. Het digitale landschap is namelijk in hoog tempo aan het veranderen. Tot nu toe gebruikten we internet eigenlijk vooral voor traditionele taken als browsen op internet en het kijken van filmpjes. 

Inmiddels is dat met de opkomst van onder andere online tv kijken, bijvoorbeeld Netflix, alsook het Internet of Things (IoT), snel aan het veranderen. Internet wordt steeds belangrijker om van afstand taken uit te voeren, zoals het aan- of uitzetten van je thermostaat. 

Het is dan extra belangrijk om over een stabiele en betrouwbare internetverbinding te beschikken. Glasvezel is daarvoor de beste optie. In de toekomst kunnen de eisen eventueel nog verder worden opgeschroefd met de komst van virtual reality wat waarschijnlijk een hele hoge datasnelheid zal vereisen.

Conclusie

Ik hoop dat het belang van glasvezel en welke router hier het beste voor is, inmiddels een stuk duidelijker is! Uiteraard heb je echter meerdere opties; die kun je terugvinden in ons artikel over de beste wifi-routers.

Heb je nog vragen, aanvullende informatie of andere suggesties? Laat het ons dan hieronder weten! 👇 Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?