Wat is de 802.11ac Wifi-Standaard?

Wayne Koers

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

4 min. leestijd

Wat is de 802.11ac Wifi-Standaard?

Wifi is een belangrijk onderdeel van ons leven. We sluiten er steeds meer apparaten op aan, van smartphones en laptops tot koelkasten en zelfs koffiemachines. Daarom is het maar goed dat onze wifi-netwerken zich steeds verder ontwikkelen. De variant die de meeste mensen nu gebruiken is 802.11ac, een getal dat je misschien al eens op een doos van een router of ander apparaat hebt zien staan.

Dit is een razendsnelle wifi-standaard. Wil je weten wat 802.11ac echter precies inhoudt? Dan ben je hier aan het juiste adres!

Wat zijn wifi-standaarden? 

Al lange tijd maken we gebruik van wifi en onze wifi-netwerken blijven zich ontwikkelen. Om ervoor te zorgen dat alle apparaten die wifi gebruiken goed met elkaar kunnen communiceren, zijn er internationale wifi-standaarden in het leven geroepen. Er is zelfs een stichting, de Wi-Fi Alliance, die controleert of apparaten voldoen aan deze standaarden en ze een keurmerk geeft. 

De eerste wifi-standaard was de IEEE 802.11, ontwikkeld door het Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE). Deze versie, die tegenwoordig 802.11 legacy genoemd wordt, heeft vele opvolgers gekregen, die we allemaal met dezelfde cijfers, maar andere letters aanduiden.

WiFi-router op tafel

Nieuwe wifi-standaarden moeten steeds een stuk sneller zijn dan hun voorganger. Inmiddels zijn we aangekomen bij de IEEE 802.11ac. Deze is in 2013 uitgekomen en is op dit moment een van de meest gebruikte standaarden. Zijn voorloper was de IEE 802.11n, ontwikkeld in 2007. Tussen de 802.11n en de 802.11ac zat dus een periode van 6 jaar. Voor technologie is dit een lange tijd en dus zijn de verbeteringen die de 802.11ac brengt ook groot.

Bestaat inmiddels 802.11ax niet al?

Dat klopt! Deze standaard is in 2018 voor het eerst gedemonstreerd, maar is vooralsnog op slechts weinig plekken te zien. Het is op het moment van schrijven van dit artikel dan ook nog geen officiële specificatie van de Wi-Fi Alliance.

Hoewel de beste routers van deze tijd wel al 'ax-ready' zijn, zijn er nog maar clients (ontvangende apparaten) die ook compatibel zijn met de 802.11ax-standaard. Het merendeel van de huishoudens in Nederland maakt daarom vooralsnog gebruik van de 802.11ac-standaard.

De werking van 802.11ac 

Wifi-netwerken maken gebruik van radiofrequenties om hun signaal door te geven. De 802.11n-standaard maakt vooral gebruik van de 2,4 GHz-band. Deze band is erg druk. Veel apparaten zijn hierop aangesloten, van smartphones tot Bluetooth-apparaten en magnetrons. In sommige gevallen loopt hij echter ook op de optionele 5 GHz-band.

Op de 2,4 GHz-band heb je door drukte hoe dan ook snel last van een verstoring in je signaal. De 802.11ac-standaard maakt makkelijker gebruik van de veel rustigere 5 GHz-band, waarmee hogere snelheden mogelijk zijn. 

Gebruik maken van de 5 GHz-band heeft ook invloed op het bereik van je wifi-signaal. Het 5 GHz-signaal heeft een kleiner bereik en gaat minder makkelijk door muren heen dan het 2,4 GHz-signaal. Het voordeel hiervan is dat jouw wifi-signaal beperkt blijft tot je eigen huis en niet bij de buren komt, en vice versa.

Het is echter een nadeel als je juist een groot bereik wil, bijvoorbeeld in een groot gebouw of wanneer je dikke muren hebt. Lees daarom vooral onze tips om wifi-bereik te vergroten!  

Bij gebruik van een 802.11ac-apparaat hoef je je trouwens geen zorgen te maken over compatibiliteit met andere apparaten. Ook apparaten die gebruik maken van 802.11n zijn compatibel met een 802.11ac-router. Uiteraard zijn de prestaties wel minder goed door gebruik van het oude apparaat.

Smartphone in hand

Hoe snel is 802.11ac? 

In theorie haalt 802.11ac een snelheid van 7 Gbps halen. Dit betekent dat je er 900 megabyte per seconde mee over kunt dragen. Als je bedenkt dat een mp3-bestand een grootte heeft van gemiddeld 4 megabyte, dan kun je je wel voorstellen dat dit een enorme snelheid is.

De theorie is echter altijd anders dan de praktijk en dergelijke snelheden haal je thuis niet. De hoge theoretische snelheid komt onder andere doordat de 802.11ac acht kanalen kán gebruiken. In de praktijk gebruik je echter maar twee of drie kanalen. Daarmee ligt de snelheid in de praktijk op een derde van de theoretische snelheid.
   
Verder hangt de snelheid natuurlijk ook af van een aantal andere factoren. Denk bijvoorbeeld aan de internetsnelheid die je van je provider krijgt en de apparaten die je gebruikt. Je router en het apparaat dat je gebruikt moeten beiden compatibel zijn met 802.11ac.

Als je bijvoorbeeld nog een oude router hebt, kan het zijn dat deze 802.11ac niet ondersteunt. Dan is het tijd om je router te vervangen. Je herkent een apparaat dat compatibel is met 802.11ac doordat er op de doos ‘ac’ staat.

Wifi blijft in ontwikkeling

De 802.11ac is een flinke verbetering op zijn voorganger. Dat is maar goed ook, want we verwachten steeds meer van ons wifi-netwerk. De 802.11ac wordt alleen maar beter in gebruik. Door verdere ontwikkelingen in onze apparaten, komt de snelheid in de praktijk steeds dichter bij de theoretische snelheid te liggen. Binnenkort zijn internetkabels helemaal niet meer nodig. Zorg er dus voor dat jouw apparaten in huis geschikt zijn voor 802.11ac, zodat je kunt profiteren van:

  • Stabiel draadloos internet zonder storingen;
  • Razendsnel internet, zelfs om video’s te streamen;
  • Een huis zonder internetkabels;
  • Compatibiliteit met oudere apparaten.
Wifi Signaal Symbool op houten muur

Conclusie

Hoewel de 802.11ac nog steeds de populairste wifi-standaard is, zien we nieuwe varianten al aan de horizon: 802.11ad en 802.11ax. Voorlopig merk je hier echter nog weinig van, want de meeste clients zijn er (nog) niet geschikt voor. Ook deze standaarden brengen weer hun eigen unieke verbeteringen en toepassingen met zich mee. Zo ontwikkelt ons wifi-netwerk zich steeds verder.

Was dit artikel behulpzaam?