Wat is de 802.11ac Wifi Standaard?

Man met laptop op schoot en laptoptas ernaast

802.11ac: Razendsnel draadloos internet

Wifi is een belangrijk onderdeel van ons leven. We sluiten er steeds meer apparaten op aan, van smartphones en laptops tot magnetrons, koelkasten en radio’s. Daarom is het maar goed dat onze wifi-netwerken zich steeds verder ontwikkelen. De variant die de meeste mensen nu gebruiken is 802.11ac, een getal dat je misschien al eens op een doos van een router of ander apparaat hebt zien staan. Het is een razendsnel wifi-netwerk. Wil je weten wat 802.11ac precies inhoudt? Dat leggen we in dit artikel haarfijn uit. 

Wat zijn wifi-standaarden? 

Al lange tijd maken we gebruik van wifi. We doen er steeds meer mee en onze wifi-netwerken ontwikkelen zich dan ook steeds verder. Om ervoor te zorgen dat alle apparaten die wifi gebruiken goed met elkaar kunnen communiceren, zijn er internationale wifi-standaarden in het leven geroepen. Er is zelfs een stichting, de Wi-Fi Alliance, die controleert of apparaten voldoen aan deze standaarden en ze een keurmerk geeft. 

De eerste wifi-standaard was de IEEE 802.11, ontwikkeld door het Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE). Deze versie, die tegenwoordig 802.11 legacy genoemd wordt, heeft vele opvolgers gekregen, die we allemaal met dezelfde cijfers, maar andere letters aanduiden. Nieuwe wifi-standaarden moeten steeds een stuk sneller zijn dan hun voorganger. Inmiddels zijn we aangekomen bij de IEEE 802.11ac. Deze is in 2013 uitgekomen en is op dit moment een van de meest gebruikte standaarden. Zijn voorloper was de IEE 802.11n, ontwikkeld in 2007. Tussen de 802.11n en de 802.11ac is dus een periode verstreken van 6 jaar. Voor technologie is dit een lange tijd en dus zijn de verbeteringen die de 802.11ac brengt ook groot. 

De werking van 802.11ac 

Wifi-netwerken maken gebruik van radiofrequenties om hun signaal door te geven. De 802.11n maakt gebruik van de 2.4GHz-band. Deze bandbreedte is erg druk. Veel apparaten zijn hierop aangesloten, van smartphones tot Bluetooth apparaten en magnetrons. Daardoor heb je op deze bandbreedte snel last van een verstoring in je signaal. De 802.11ac maakt daarentegen gebruik van de veel rustigere 5GHz-band, waarmee hogere snelheden mogelijk zijn. 

Gebruik maken van de 5GHz-band heeft ook invloed op het bereik van je wifi-signaal. Het 5GHz-signaal heeft een kleiner bereik en gaat minder makkelijk door muren heen dan het 2.4GHz-signaal. Het voordeel hiervan is dat jouw wifi-signaal beperkt blijft tot je eigen huis en niet bij de buren komt, en vice versa. Het kan echter ook een nadeel zijn als je juist een groot bereik wil, bijvoorbeeld in een groot gebouw of wanneer je dikke muren hebt. Lees ook onze tips om WiFi bereik te vergroten

Bij gebruik van een 802.11ac apparaat hoef je je trouwens geen zorgen te maken over compatibiliteit met andere apparaten. Ook apparaten die gebruik maken van 802.11n kun je blijven gebruiken met een 802.11ac router. Uiteraard zijn de prestaties dan wel minder goed door gebruik van het oude apparaat. 

802.11ac

Hoe snel is 802.11ac? 

De 802.11ac is razendsnel, een stuk sneller dan zijn voorganger. In theorie kan hij een snelheid van 7Gbps halen. Dit betekent dat je er 900 megabyte per seconde mee kan overdragen. Als je bedenkt dat een mp3-liedje een grootte heeft van 4 megabyte, dan kun je je wel voorstellen dat dit een enorme snelheid is.

Maar de theorie is altijd anders dan de praktijk en dergelijke snelheden zal je thuis niet halen. De hoge theoretische snelheid komt onder andere doordat de 802.11ac acht kanalen kan gebruiken. In de praktijk gebruik je echter maar twee of drie kanalen. Daarmee ligt de snelheid in de praktijk op een derde van de theoretische snelheid.
   
Verder hangt de snelheid natuurlijk ook af van een aantal andere factoren. Denk bijvoorbeeld aan de internetsnelheid die je van je provider krijgt en de apparaten die je gebruikt. Je router en het apparaat dat je gebruikt moeten beiden compatibel zijn met 802.11ac. Als je bijvoorbeeld nog een oude router hebt, kan het zijn dat deze 802.11ac niet ondersteunt. Dan is het tijd om je router te vervangen. Je herkent een apparaat dat compatibel is met 802.11ac doordat er op de doos ‘ac’ staat. Router kopen? We hebben een perfect artikel op Wifiwijs die je helpt.

De snelheid die de 802.11ac in de praktijk brengt, is voor de gewone gebruiker toch nog steeds erg snel. Je kunt er bijvoorbeeld video’s mee streamen zonder dat je nog internetkabels nodig hebt. Kun je mooi die lelijke kabels weghalen. 

Wifi ontwikkelt zich steeds verder 

De 802.11ac is een flinke verbetering op zijn voorganger. En dat is maar goed ook, want we verwachten steeds meer van ons wifi. De 802.11ac zal alleen maar beter worden in gebruik. Door verdere ontwikkelingen in onze apparaten, zal de snelheid in de praktijk steeds dichter bij de theoretische snelheid komen te liggen. Binnenkort zijn internetkabels helemaal niet meer nodig. Zorg er dus voor dat jouw apparaten in huis geschikt zijn voor 802.11ac, zodat je kunt profiteren van:

  • Stabiel draadloos internet zonder storingen;
  • Razendsnel internet, zelfs om video’s te streamen;
  • Een huis zonder internetkabels;
  • Compatibiliteit met oudere apparaten.

Hoewel de 802.11ac nog steeds de populairste wifistandaard is, komen er al weer nieuwe varianten aan: de 802.11ad en 802.11ax. Voorlopig zul je hier echter nog weinig van merken, want de meeste apparaten zijn er nog niet geschikt voor. Ook deze standaarden brengen weer hun eigen unieke verbeteringen en toepassingen met zich mee. Zo ontwikkelt ons wifi-netwerk zich steeds verder.

Deel dit bericht!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *