Je Wifi-naam Veranderen: Hoe doe je Dat?

Nikki Veerbeek

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Julian Koops

Nu kun je eindelijk die steengoede woordgrap in je wifi-naam verwerken.

Je Wifi-naam Veranderen: Hoe doe je Dat?

Ik zag weleens van die grappige wifi-namen voorbij komen (denk: Michiel de Router of Martin Router King) en dan dacht ik altijd: "Hoe doen ze dat?" Dat heb ik dus mooi even uitgevogeld.

Wil jij ook je wifi-naam veranderen? Het is helemaal niet zo lastig als je wellicht denkt. In dit artikel leg ik je stap voor stap uit hoe je dit fixt!

Je wifi-naam veranderen

Je wifi-naam is de naam van je draadloze netwerk. Als jij (of iemand anders) verbinding wilt maken met je wifi-netwerk vanaf een desktop, laptop, smartphone of tablet, dan moet je op de naam van dit netwerk klikken.

Meestal zit de naam van de router erin verwerkt. Dat is niet het allerveiligst, omdat kwaadwillende hackers dan weten welke router je hebt en daarmee gerichter kunnen 'aanvallen'.

Laat de naam van de router weg als je een nieuwe wifi-naam kiest. Vermijd ook je naam, adres en andere persoonlijke gegevens.

Dit heb je nodig

Voor dit stappenplan heb je een computer (of laptop) nodig die verbonden is met het wifi-netwerk van je router. Wellicht heb je de beste router op de markt, een gaming-router, een mesh-router (zoals hier) of een router voor Ziggo.

De stappen in het proces ontlopen elkaar hoe dan ook slechts een beetje tussen de verschillende merken.

Een wifi-router op de grond met daaraan allerlei kabels

Stap 1: Zoek het IP-adres van je router op

Om bij het instellingenscherm van je router te komen, moet je eerst achter het IP-adres van je router zien te komen. Er zijn meerdere manieren om dit te doen.

Hoe ziet een IP-adres eruit?

De meeste IP-adressen bestaan uit vier getallen tussen de 0 en 255, gescheiden door drie punten. Dit systeem (IPv4) biedt door de explosieve groei van het internet niet meer genoeg plaats.

Daarom is IPv6 bedacht. Een IPv6-adres heeft acht blokken van maximaal vier karakters, gescheiden door een dubbele punt.

Er zijn enkele veelvoorkomende IP-adressen die bij de verschillende internetproviders en merken horen:

  • Ziggo: 192.168.178.1, 192.168.0.1 of 192.168.1.1
  • KPN: 192.168.2.254
  • Sitcom: 192.168.1.254, 192.168.123.254, 192.168.0.1 of 10.0.0.1
  • TP-link: 192.168.0.1 of 192.168.1.1.

Dit kun je altijd uitproberen, maar je kunt het ook zelf op verschillende manieren achterhalen: via de handleiding van je router (als je die nog hebt tenminste) of via je computer of laptop.

Op een Windows ga je naar Start > Instellingen > Netwerk & internet > Netwerk en Deelcenter. Klik vervolgens op je verbinding (de blauwgedrukte tekst). Hier kan ethernet of Wi-Fi staan. Klik in het scherm dat geopend wordt op Details en zoek in de lijst naar IPv4 Default gateway. Hiernaast staat het IP-adres van je router.

Op een Mac klik je bovenin je scherm op het Apple-icoontje en open je Systeemvoorkeuren. Vervolgens navigeer je naar Netwerk en selecteer je je actieve internetverbinding (waar een groen lampje naast 'brandt').

Klik op Geavanceerd en navigeer naar het TCP/IP-tabblad. Op de vierde regel zie je het IP-adres van je router staan.

Stap 2: Surf naar de instellingenpagina

Open een browser en typ het IP-adres van de router in de zoekbalk in. Je zou dan op de inlogpagina terecht moeten komen.

Stap 3: Voer de inloggegevens in

Welke inloggegevens je moet gebruiken hangt af van de provider en welke router je hebt. In veel gevallen is de standaardgebruikersnaam admin en het wachtwoord admin, password of niets (je laat het veld dan leeg). Soms vind je het wachtwoord op de achterkant van je apparaat.

Heb je de inloggegevens weleens veranderd, maar weet je ze niet meer? Als je je router reset, worden de standaardgegevens hersteld. Kom je er maar niet achter hoe je standaard inlogt, neem dan contact op met je provider of kijk op de website.

Stap 4: Vind de naam

Als je binnen bent, moet je op zoek naar naam van de router. Je vindt deze bijvoorbeeld onder SSID, wat staat voor service set identifier. Andere mogelijke gebruikte termen zijn netwerk- of routernaam.

Waar je de naam precies vindt, verschilt: de instellingpagina is voor elke router anders. Kun je het niet vinden, check dan de routerhandleiding of de website van de fabrikant.

Stap 5: Verander de naam

Heb je het juiste veld gevonden, dan is het een kwestie van de gewenste naam invullen. Vergeet niet om op te slaan en voilà, je routernaam is veranderd!

De naam van een wifi-versterker veranderen

Wil je de naam van je wifi-versterker wijzigen? Dan kun je via de instellingenpagina van de router het IP-adres van je versterker vinden. Vervolgens volg je dezelfde stappen als hierboven!

Het wachtwoord veranderen

Naast het veranderen van je wifi-naam is het slim om meteen je wachtwoord te veranderen. Dit doe je ook in de instellingenpagina van de router.

Een sterk wachtwoord heeft minimaal acht tekens en bestaat uit zowel letters, cijfers als symbolen. Ook bevat geen voor de hand liggende informatie, zoals je naam of je geboortedatum. Daarnaast is het uniek, oftewel: je gebruikt het niet voor andere doeleinden. Het is verstandig om het wachtwoord regelmatig te veranderen.

Conclusie

Je las het: je wifi-naam veranderen is écht niet zo moeilijk. Ik hoop dat het allemaal is gelukt, zo niet: geef vooral een gil. Laat je ook even weten wat je van het artikel vond?

Was dit artikel behulpzaam?