Je Wifi-naam Veranderen: Hoe doe je Dat?

Nikki Veerbeek

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Julian Koops

5 min. leestijd

Je Wifi-naam Veranderen: Hoe doe je Dat?

Ik zag weleens van die grappige wifi-namen voorbij komen (denk: Michiel de Router of Martin Router King) en dan dacht ik altijd: "Hoe doen ze dat?" Dat heb ik dus mooi even uitgevogeld.

Wil jij ook je wifi-naam veranderen? Het is helemaal niet zo lastig als je wellicht denkt. In dit artikel leg ik je stap voor stap uit hoe je dit fixt!

Hoe verander je je wifi-naam?

Om je wifi-naam te veranderen, log je in op je router door het IP-adres in je webbrowser te voeren. Ga daarna naar de sectie Draadloos of Wireless, en zoek de optie SSID of Netwerk. Voer je nieuwe wifi-naam in achter het veld SSID of Netwerknaam. Vermijd lange namen en speciale tekens voor de beste compatibiliteit, en sla de wijzigingen op. Dit proces zorgt voor een directe update van je netwerkidentiteit.

Waarom je wifi-naam veranderen belangrijk is

Je wifi-naam is de naam van je draadloze netwerk. Als jij (of iemand anders) verbinding wilt maken met je wifi-netwerk vanaf een desktop, laptop, smartphone of tablet, dan moet je op de naam van dit netwerk klikken.

Meestal zit de naam van de router erin verwerkt. Dat is niet het allerveiligst, omdat kwaadwillende hackers dan weten welke router je hebt en daarmee gerichter je netwerk kunnen 'aanvallen'. De gevolgen hiervan omvatten onder andere virusinfecties en gestolen bankinformatie en andere persoonlijke informatie.

Laat voor de zekerheid altijd de volgende gegevens uit de routernaam wanneer je deze wijzigt:

  • De modelnaam van de router
  • Je naam
  • Je adres
  • Je geboortedatum
  • Overige persoonlijke gegevens

Benodigdheden voor het wijzigen van je wifi-naam

Voor dit stappenplan heb je een computer (of laptop) nodig die verbonden is met het wifi-netwerk van je router. Wellicht heb je de beste router op de markt, een gaming-router, een mesh-router (zoals hier) of een router voor Ziggo.

Zorg hoe dan ook dat je niet verbonden bent met een wifi-versterker. Ik heb geprobeerd of je via deze verbinding ook bij de configuratiepagina van je router komt, maar de resultaten waren wisselend: bij het ene model (doorgaans powerline-adapters) lukte het wel, en bij de ander weer niet.

De stappen in het proces ontlopen elkaar slechts een beetje tussen de verschillende routermerken, dus laten we er meteen in springen.

Een wifi-router op de grond met daaraan allerlei kabels

Stap 1: Zoek het IP-adres van je router op

Om bij het instellingenscherm van je router te komen, moet je eerst achter het IP-adres van je router zien te komen. Er zijn meerdere manieren om dit te doen.

Kenmerken van een IP-adres: herkenning en types

De meeste IP-adressen bestaan uit vier getallen tussen de 0 en 255, gescheiden door drie punten. Dit systeem (IPv4) biedt door de explosieve groei van het internet niet meer genoeg plaats.

Daarom is IPv6 bedacht. Een IPv6-adres heeft acht blokken van maximaal vier karakters, gescheiden door een dubbele punt.

Er zijn enkele veelvoorkomende IP-adressen die bij de verschillende internetproviders en merken horen:

  • Ziggo: 192.168.178.1, 192.168.0.1 of 192.168.1.1
  • KPN: 192.168.2.254
  • Sitcom: 192.168.1.254, 192.168.123.254, 192.168.0.1 of 10.0.0.1
  • TP-link: 192.168.0.1 of 192.168.1.1.

Dit kun je altijd uitproberen, maar je kunt het ook zelf op verschillende manieren achterhalen: via de handleiding van je router (als je die nog hebt tenminste) of via je computer of laptop.

Op een Windows ga je naar Start > Instellingen > Netwerk & internet > Netwerk en Deelcenter. Klik vervolgens op je verbinding (de blauwgedrukte tekst). Hier kan ethernet of Wi-Fi staan. Klik in het scherm dat geopend wordt op Details en zoek in de lijst naar IPv4 Default gateway. Hiernaast staat het IP-adres van je router.

Op een Mac klik je bovenin je scherm op het Apple-icoontje en open je Systeemvoorkeuren. Vervolgens navigeer je naar Netwerk en selecteer je je actieve internetverbinding (waar een groen lampje naast 'brandt').

Klik op Geavanceerd en navigeer naar het TCP/IP-tabblad. Op de vierde regel zie je het IP-adres van je router staan.

Stap 2: Toegang krijgen tot de routerinstellingenpagina

Open een browser en typ het IP-adres van de router in de zoekbalk in. Je komt dan op de inlogpagina van je router terecht.

Stap 3: Voer de inloggegevens in

Welke inloggegevens je moet gebruiken hangt af van de provider en welke router je hebt. In veel gevallen is de standaardgebruikersnaam admin en het wachtwoord admin, password of niets (je laat het veld dan leeg). Meestal vind je de inloggegevens van je router op de achterkant van de router zelf.

Nu we het daarover hebben: samen met het veranderen van de naam van je wifi-netwerk en het wachtwoord ervan, is het ook verstandig de inloggegevens van de router zelf te veranderen.

"Het tweede ding dat je moet doen voor iedere access point, is de naam en het wachtwoord ervan veranderen. Het eerste is het veranderen van de admin-inloggegevens," aldus CrustyBatchOfNature op Reddit.

Heb je de inloggegevens al eens veranderd, maar weet je niet meer waar je ze naar hebt veranderd? Als je je router reset, worden de standaardgegevens hersteld. Kom je er maar niet achter hoe je standaard inlogt, neem dan contact op met je provider voor hulp, of loop – indien je hun meegeleverde router gebruikt – een van hun hulppagina's na.

Stap 4: Het lokaliseren van je huidige wifi-naam

Als je binnen bent, moet je op zoek naar naam van de router. Je vindt deze bijvoorbeeld onder SSID, wat staat voor service set identifier. Andere mogelijke gebruikte termen zijn netwerk- of routernaam.

Waar je de naam precies vindt, verschilt: de instellingpagina is voor elke router anders. Kun je het niet vinden, check dan de routerhandleiding of de website van de fabrikant.

Stap 5: Verander de naam

Heb je het juiste veld gevonden, dan is het een kwestie van de gewenste naam invullen. Vergeet niet om op te slaan en voilà, je routernaam is veranderd!

Veelgestelde vragen over het veranderen van je wifi-naam

... of aanverwante netwerkinformatie! Laten we er meteen in duiken.

Hoe verander ik een wifi-wachtwoord?

Naast het veranderen van je wifi-naam is het slim om meteen je wachtwoord te veranderen. Dit doe je ook in de instellingenpagina van de router.

Een sterk wachtwoord heeft minimaal acht tekens en bestaat uit zowel letters, cijfers als symbolen. Ook bevat geen voor de hand liggende informatie, zoals je naam of je geboortedatum. Daarnaast is het uniek, oftewel: je gebruikt het niet voor andere doeleinden. Het is verstandig om het wachtwoord regelmatig te veranderen.

Hoe verander ik de zichtbaarheid van mijn wifi-naam van openbaar naar verborgen?

Ja, je kunt de zichtbaarheid van je wifi-naam veranderen van openbaar naar verborgen. Log in op je router door het IP-adres in een webbrowser in te voeren.

  1. Zoek naar de instellingen voor draadloos netwerk of Wireless.
  2. Zoek de optie SSID broadcast of Zichtbaarheid van netwerknaam.
  3. Schakel deze optie uit of selecteer Verbergen.
  4. Vergeet niet de wijzigingen op te slaan.

Door dit te doen, is je netwerk niet zichtbaar in de lijst met beschikbare netwerken, maar blijft het toegankelijk voor apparaten die al eerder zijn ingelogd op het netwerk.

Is er een maximale lengte voor het aantal tekens in mijn wifi-naam?

Ja, er is een maximale lengte voor het aantal tekens in je wifi-naam. De standaardlimiet voor de meeste routers is 32 tekens, wat voldoende ruimte biedt voor creativiteit zonder de connectiviteit te beïnvloeden.

Houd je wifi-naam echter korter dan deze limiet om technische problemen te voorkomen, en vermijd het gebruik van speciale tekens die sommige apparaten mogelijk niet herkennen.

Conclusie

Je las het: je wifi-naam veranderen is écht niet zo moeilijk. Zorg dat je de log-ingegevens van je router zelf hebt, alsook het IP-adres ervan, en je bent klaar om je wifi-naam te veranderen!

Ik hoop dat het allemaal is gelukt. Zo niet: laat het ons vooral via het onderstaande formulier weten. Laat je ook even weten wat je van het artikel vond?

Was dit artikel behulpzaam?