De Beste Kleine Smartphone is Geen Onderdeurtje

Nikki Veerbeek

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

De Beste Kleine Smartphone is Geen Onderdeurtje

De laatste jaren zijn de schermen van smartphones steeds groter geworden. Dit komt omdat veel mensen de voorkeur geven aan een grotere smartphone. Deze zijn ook ideaal als seniorentelefoon. Een kleine smartphone heeft echter ook zo zijn voordelen: het past in je broekzak en is met één hand te bedienen.

Hoewel kleinere schermen minder prominent voorkomen, zitten er zeker nog exemplaren tussen in het huidige aanbod. In dit artikel staan de 5 beste kleine smartphones op een rij en vertel ik je precies waar je op moet letten bij de aankoop.

Apple iPhone 7 spacegrijs 1

Apple iPhone 7 spacegrijs 1
Besturingssysteem: iOS 10.0
Werkgeheugen (RAM): 2GB
Processorkernen: Quad core (4)
Aantal megapixels: 12 megapixels
IP-certificering: IP67 (volledig stofdicht en dompeldicht)
Opslagcapaciteit: 128 GB
Maximale geheugenkaartcapaciteit: Geen kaart
Schermgrootte: 4.7 inch

Samsung Galaxy A20e zwart

Samsung Galaxy A20e zwart
Besturingssysteem: Android 9.0 Pie
Werkgeheugen (RAM): 3GB
Processorkernen: Octa core (8)
Aantal megapixels: 13 megapixels
IP-certificering: IP00 (Geen bescherming)
Opslagcapaciteit: 32 GB
Maximale geheugenkaartcapaciteit: 512 GB
Schermgrootte: 5.8 inch
Bekijk op Bol.com

NOKIA 2660 GREEN groen

NOKIA 2660 GREEN groen
Opslagcapaciteit: 128 MB
Bekijk op Bol.com

Kleine smartphone koopgids: hoe maak je de beste koop?

De kleine smartphone mag dan de afgelopen jaren aan populariteit hebben verloren, er zijn nog steeds mensen die er de voorkeur aan geven. Het is daarom ook zeker nog mogelijk om een kleine smartphone op de kop te tikken. Je wilt natuurlijk wel het – voor jou – beste exemplaar scoren. De onderstaande koopgids helpt je daarbij!

Wat is een kleine smartphone?

De meningen zijn verdeeld over wanneer een smartphone als klein gezien mag worden. Over het algemeen beschouwt men een telefoon als klein als je deze met één hand kunt bedienen. In de top 5 met beste kleine smartphones in dit artikel staan alleen modellen met een scherm kleiner dan 4,7 inch. De meeste midrange-smartphones zijn groter.

Besturingssysteem

Sinds jaar en dag is er een strijd der titanen onder besturingssystemen: kies je voor Android of voor iOS? Beide hebben voor- en nadelen en de keuze lijkt vooral een kwestie van smaak te zijn.

Een Android-telefoon zoals de beste Samsung-telefoon, biedt doorgaans meer mogelijkheden voor personalisatie, waar iOS weer uitblinkt op het gebied van gebruiksgemak. Daarnaast werkt een smartphone van Apple zeer goed samen met andere producten uit de stal van de techgigant, mocht je die in huis hebben. Een goede budgetsmartphone vind je wel weer vaker bij Android.

Apple hield langer vast aan het kleinere scherm dan fabrikanten van Android. Later gingen zij ook overstag en kregen de meeste iPhones een groter scherm, al zitten er nog steeds kleinere modellen in het assortiment.

Is er overigens dan alleen de keuze uit Android of iOS? Er zijn wel enkele alternatieven, maar die werken minder goed en bieden veel minder apps. Windows was lang een redelijk bekend alternatief besturingssysteem, maar Microsoft stopte de ondersteuning hiervan in 2019.

zwarte iphone SE

Processor

De processor bepaalt voor een groot deel hoe goed je telefoon functioneert. De grootte van het scherm gaat vaak hand in hand met de kracht van de processor. Daarom kom je bij kleinere smartphones doorgaans niet de allerbeste processors tegen.

Dit zie je onder andere aan het aantal kernen (cores) van de processor. Hoe meer kernen, hoe makkelijker multitasken is. Waar de processors van de nieuwste smartphones minstens acht kernen hebben, zie je bij kleinere smartphones vooral twee of vier kernen.

Een andere factor is de kloksnelheid, die wordt uitgedrukt in GHz. Een hogere kloksnelheid zorgt normaal gesproken voor een snellere telefoon. Nieuwere kleine telefoons overleggen over het algemeen nog steeds prima kloksnelheden, denk aan 1 à 2 GHz.

Werkgeheugen

In het werkgeheugen (of RAM-geheugen) slaat je processor tijdelijke bestanden op. Meer werkgeheugen staat je toe sneller te schakelen tussen verschillende apps.

Hoewel de meeste moderne smartphones tegenwoordig 4 GB (of zelfs meer) aan werkgeheugen hebben, is 2 GB voldoende voor de lichte tot gemiddelde gebruiker. Alleen als je bijvoorbeeld wilt gamen op je smartphone is meer werkgeheugen aan te raden, maar daar is een kleine smartphone per definitie minder geschikt voor.

Batterijduur

De batterijcapaciteit laat zien hoeveel stroom een smartphone kan leveren, uitgedrukt in mAh (milliampère-uur). Een kleine smartphone heeft vaak een kleinere accu, met een lagere batterijduur als gevolg. Een kleiner beeldscherm verbruikt wél minder batterij dan een grotere.

Omdat het ook sterk afhangt van het gebruik, zegt de batterijcapaciteit niet alles. Als je bijvoorbeeld gamet of films en series kijkt met je telefoon, loopt je batterij sneller leeg. Kleinere smartphones lenen zich hier sowieso al niet heel goed voor.

Gebruik je je telefoon voor zowel je werk als voor persoonlijk gebruik, dan is de beste dual-simtelefoon het overwegen waard. Ook hier geldt wederom dat hoe meer je de telefoon gebruikt, hoe sneller de batterij leeg.

Het is daarnaast een pre als je smartphone een snellaadfunctie heeft. Je telefoon wordt dan razendsnel van stroom voorzien, waardoor hij binnen een mum van tijd weer opgeladen en ready to go is.

man in pak met smartphone in hand

Opslagcapacititeit

Elke smartphone heeft een bepaalde opslagruimte die hij gebruikt voor het besturingssysteem, apps en het opslaan van foto's, video's en andere bestanden. Hoeveel je nodig hebt hangt sterk af van wat jij allemaal op je smartphone wilt opslaan. Vooral video's in hoge resolutie nemen veel ruimte in beslag.

Veel Android-telefoons hebben een microSD-kaartslot. Met zo'n microSD-kaartje breid je de opslag aanzienlijk uit (en dat voor een prikkie!).

Zelfs de bij de beste iPhone is dit niet het geval. Je moet hierbij meteen bij aanschaf goed nadenken over de hoeveelheid opslagruimte. Je kunt het later niet uitbreiden. Blijkt je interne geheugen tekort te schieten, dan moet je een nieuwe telefoon kopen, of bijvoorbeeld foto's van je lokale opslag verwijderen en in iCloud opslaan (wat na de eerste 5 GB tussen €1 en €10 kost).

Scherm

Er zijn verschillende schermtypen:

  • Lcd-schermen worden gekenmerkt door realistische en natuurlijke kleuren en zijn goed te lezen in zonlicht.
  • Amoled-schermen hebben levendige kleuren en een hoog contrast. Bovendien zijn ze energiezuiniger dan lcd. Nadeel is dat je risico loopt op inbranden, waardoor je een afdruk in je scherm te zien krijgt. Amoled is daarnaast minder goed te zien in zonlicht, maar dat is bij Super amoled (een nieuwere versie) wél verbeterd.

Bij Apple kom je vaak de term 'retina' tegen, maar dit gaat in feite ook om lcd of oled:

  • Retina is standaard lcd.
  • Liquid retina is geoptimaliseerde lcd.
  • Super retina is hoogwaardige oled.

Daarnaast heb je de keuze uit platte of gebogen randen. Gebogen randen zien er erg gelikt uit, maar zijn ontzettend kwetsbaar. Een gebroken telefoon ligt dan al snel op de loer en een hoesje biedt niet echt uitkomst, omdat je de randen dan niet meer ziet. Een goede screenprotector is dan ook zeker aan te raden.

Camera

Het is natuurlijk fijn als je smartphone een goede camera heeft. Mocht je al een digitale camera hebben, dan heb je die waarschijnlijk niet altijd bij je. Het moet echter gezegd worden dat veel kleine smartphones niet de allerbeste camera in huis hebben.

Hoewel de camera's van kleinere smartphones in veruit de meeste gevallen niet kunnen worden gebruikt voor professioneel gebruik, bestaan er bijna geen telefoons meer zonder camera die tenminste degelijke kiekjes maakt.

Wil je de foto's op A4-formaat uitprinten, ga dan minstens voor een cameratelefoon met minstens 10 megapixels. Daarnaast is een camera aan de voorkant handig voor het maken van selfies. Leuke extra's als optische zoom, een groothoeklens en optische beeldstabilisatie kom je minder snel bij de kleinere telefoons tegen.

Water- en stofbestendigheid

Mocht er bij de smartphone staan dat die water- of stofbestendig is, doe je er goed aan om even te kijken in hoeverre dat het geval is. Sommige smartphones kunnen bijvoorbeeld wel tegen spetters, maar overleven het niet als je ze onderdompelt.

De mate van water- en stofbestendigheid lees je af aan de IP-certificering. Het eerste cijfer geeft aan hoe goed je smartphone bestand is tegen stof, het tweede cijfer hoe goed hij bestand is tegen water. De hoogste waarde op het gebied van stofbestendigheid is 6, op het gebied van waterbestendigheid is dit 9.

De 5 beste kleine smartphones onder elkaar

1. Apple iPhone 7 spacegrijs 1

1. Apple iPhone 7 spacegrijs 1
Besturingssysteem: iOS 10.0
Werkgeheugen (RAM): 2GB
Processorkernen: Quad core (4)
Aantal megapixels: 12 megapixels
IP-certificering: IP67 (volledig stofdicht en dompeldicht)
Opslagcapaciteit: 128 GB
Maximale geheugenkaartcapaciteit: Geen kaart
Schermgrootte: 4.7 inch

2. Samsung Galaxy A20e zwart

2. Samsung Galaxy A20e zwart
Besturingssysteem: Android 9.0 Pie
Werkgeheugen (RAM): 3GB
Processorkernen: Octa core (8)
Aantal megapixels: 13 megapixels
IP-certificering: IP00 (Geen bescherming)
Opslagcapaciteit: 32 GB
Maximale geheugenkaartcapaciteit: 512 GB
Schermgrootte: 5.8 inch

3. NOKIA 2660 GREEN groen

3. NOKIA 2660 GREEN groen
Opslagcapaciteit: 128 MB

4. Samsung Galaxy XCover 5 zwart

4. Samsung Galaxy XCover 5 zwart
Besturingssysteem: Android 11
Werkgeheugen (RAM): 4GB
Processorkernen: Octa core (8)
Aantal megapixels: 16 megapixels
IP-certificering: IP68 (volledig stofdicht en volledig waterdicht)
Opslagcapaciteit: 64 GB
Maximale geheugenkaartcapaciteit: 64 GB
Schermgrootte: 5.3 inch

5. Apple iPhone SE 3 (2022) wit

5. Apple iPhone SE 3 (2022) wit
Besturingssysteem: iOS 15
Werkgeheugen (RAM): 3GB
Processorkernen: Hexa core (6)
Aantal megapixels: 12 megapixels
IP-certificering: IP67 (volledig stofdicht en dompeldicht)
Opslagcapaciteit: 64 GB
Maximale geheugenkaartcapaciteit: Geen kaart
Schermgrootte: 4.7 inch

Veelgestelde vragen over kleine smartphones

Kun je met een kleine smartphone alles doen net als met een normale smartphone?

Dat hangt natuurlijk sterk af van voor welk exemplaar je kiest. Wel is het zo dat kleinere smartphones doorgaans minder krachtig zijn en daarom minder geschikt zijn voor zwaardere taken. Daarnaast leent een kleiner scherm zich minder goed voor het kijken van video's, films en series.

Wat is een kleine smartphone?

Daar zijn de meningen over verdeeld, maar je kunt ervan uit gaan dat een smartphone klein is als je hem makkelijk met één hand kunt bedienen. Je kunt daarbij denken aan 4 à 5 inch.

Wat zijn de voor- en nadelen van een kleine smartphone?

Een kleine smartphone is lekker compact en past in je broekzak. Bovendien is hij met één hand te bedienen. Het nadeel is dat een kleiner scherm niet geschikt is voor het kijken van films en series en het spelen van games. Ook zijn kleinere smartphones meestal minder krachtig.

Welke kleine smartphone moet ik kopen?

Dat is natuurlijk aan jou en je budget; iedereen is uniek. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste kleine smartphones. Zo kun jij de beste keus maken.

BesturingssysteemWerkgeheugen (RAM)ProcessorkernenAantal megapixelsIP-certificeringOpslagcapaciteitMaximale geheugenkaartcapaciteitSchermgrootte
1Apple iPhone 7 spacegrijs 1iOS 10.02GBQuad core (4)12 megapixelsIP67 (volledig stofdicht en dompeldicht)128 GBGeen kaart4.7 inch
2Samsung Galaxy A20e zwartAndroid 9.0 Pie3GBOcta core (8)13 megapixelsIP00 (Geen bescherming)32 GB512 GB5.8 inch
3NOKIA 2660 GREEN groenAndroid 9.0 Pie3GBOcta core (8)13 megapixelsIP00 (Geen bescherming)128 MB512 GB5.8 inch
4Samsung Galaxy XCover 5 zwartAndroid 114GBOcta core (8)16 megapixelsIP68 (volledig stofdicht en volledig waterdicht)64 GB64 GB5.3 inch
5Apple iPhone SE 3 (2022) witiOS 153GBHexa core (6)12 megapixelsIP67 (volledig stofdicht en dompeldicht)64 GBGeen kaart4.7 inch

Apple iPhone 7 spacegrijs 1

Besturingssysteem: iOS 10.0

Werkgeheugen (RAM): 2GB

Processorkernen: Quad core (4)

Aantal megapixels: 12 megapixels

IP-certificering: IP67 (volledig stofdicht en dompeldicht)

Opslagcapaciteit: 128 GB

Maximale geheugenkaartcapaciteit: Geen kaart

Schermgrootte: 4.7 inch

Samsung Galaxy A20e zwart

Besturingssysteem: Android 9.0 Pie

Werkgeheugen (RAM): 3GB

Processorkernen: Octa core (8)

Aantal megapixels: 13 megapixels

IP-certificering: IP00 (Geen bescherming)

Opslagcapaciteit: 32 GB

Maximale geheugenkaartcapaciteit: 512 GB

Schermgrootte: 5.8 inch

NOKIA 2660 GREEN groen

Besturingssysteem: Android 9.0 Pie

Werkgeheugen (RAM): 3GB

Processorkernen: Octa core (8)

Aantal megapixels: 13 megapixels

IP-certificering: IP00 (Geen bescherming)

Opslagcapaciteit: 128 MB

Maximale geheugenkaartcapaciteit: 512 GB

Schermgrootte: 5.8 inch

Samsung Galaxy XCover 5 zwart

Besturingssysteem: Android 11

Werkgeheugen (RAM): 4GB

Processorkernen: Octa core (8)

Aantal megapixels: 16 megapixels

IP-certificering: IP68 (volledig stofdicht en volledig waterdicht)

Opslagcapaciteit: 64 GB

Maximale geheugenkaartcapaciteit: 64 GB

Schermgrootte: 5.3 inch

Apple iPhone SE 3 (2022) wit

Besturingssysteem: iOS 15

Werkgeheugen (RAM): 3GB

Processorkernen: Hexa core (6)

Aantal megapixels: 12 megapixels

IP-certificering: IP67 (volledig stofdicht en dompeldicht)

Opslagcapaciteit: 64 GB

Maximale geheugenkaartcapaciteit: Geen kaart

Schermgrootte: 4.7 inch

Conclusie

Voor liefhebbers van kleine smartphones is de keuze de afgelopen jaren minder groot geworden, maar gelukkig zijn de kleine smartphones de wereld nog niet uit. Hopelijk weet je nu een beetje waar je op moet letten als je gaat zoeken naar een gloednieuw exemplaar.

Hieronder vind je nogmaals de top 5 met beste kleine smartphones. Laat het ons weten als je nog vragen hebt of tips!

Was dit artikel behulpzaam?