De Beste Kleine Smartphone is Geen Onderdeurtje

Nikki Veerbeek

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

6 min. leestijd

Klein maar fijn!

De Beste Kleine Smartphone is Geen Onderdeurtje

De laatste jaren zijn de schermen van smartphones steeds groter geworden. Dit komt omdat veel mensen de voorkeur geven aan een grotere smartphone. Deze zijn ook ideaal als seniorentelefoon. Een kleine smartphone heeft echter ook zo zijn voordelen: het past in je broekzak en is met één hand te bedienen.

Hoewel kleinere schermen minder prominent voorkomen, zitten er zeker nog exemplaren tussen in het huidige aanbod. In dit artikel staan de 5 beste kleine smartphones op een rij en vertel ik je precies waar je op moet letten bij de aankoop.

Wat zijn de beste kleine smartphones van 2024?

Dit zijn de top 5 beste kleine smartphones op basis van expertreviews en onderzoek van onze redactie.

Waarom Wifiwijs vertrouwen? We spenderen meerdere uren het aan onderzoeken, schrijven, updaten en editen van al onze artikelen. Lees hier meer informatie over hoe een artikel tot stand komt.

Beste kleine smartphones van 2024

1. Beste compacte smartphone: iPhone 13 mini

1. Beste compacte smartphone: iPhone 13 mini

Belangrijke specificaties:

IP-certificering: IP68 (volledig stofdicht en volledig waterdicht)
Opslagcapaciteit: 128 GB

De iPhone 13 mini valt op als een compacte krachtpatser, met een mix van eersteklas functies in een klein pakketje. Met zijn 5,4-inch OLED-display maakt het toestel indruk met levendige kleuren en een aanzienlijke helderheidsboost, waardoor het een ideale keuze is voor gebruikers die een kleine maar krachtige smartphone zoeken. Zoals opgemerkt door Tom's Guide, verbeteren de cameraverbeteringen, waaronder een grotere sensor voor verbeterde fotografie bij weinig licht en optische beeldstabilisatie met sensorshift, de fotografiecapaciteiten. De solide prestaties en 128GB basiss opslag van de iPhone 13 mini, zoals benadrukt door TechSpot, maken het een aantrekkelijk voorstel. Er zijn echter zorgen geuit over het ontbreken van gezichtsherkenning met masker, een 60Hz-scherm en het ontbreken van een telelens. Ondanks deze nadelen is het toestel geprezen om zijn uitstekende camera, kwaliteitsvolle display en verbeterde batterijduur, waardoor het een overtuigende optie is voor gebruikers die draagbaarheid prioriteren zonder in te leveren op prestaties.

"De iPhone 13 mini wordt geprezen om zijn krachtige prestaties en compacte ontwerp." - Tom's Guide

Vergeleken met zijn voorganger is de iPhone 13 mini voorzien van een krachtigere A15 Bionic-chip, waardoor naadloos multitasken en snelle app-starts gegarandeerd zijn. De batterijduur van het toestel is ook geprezen, waarbij een veelvoorkomend pijnpunt voor compacte smartphones wordt aangepakt. Daarnaast biedt de 128GB basiss opslag gebruikers voldoende ruimte voor apps, foto's en video's, wat een geweldige waarde biedt voor zijn prijs. TechSpot merkt echter op dat het gebrek aan een significante verandering ten opzichte van zijn voorganger een punt van discussie is geweest. Ondanks dit blijft de iPhone 13 mini een topkeuze voor degenen die een kleine en lichte telefoon met krachtige prestaties zoeken.

"De iPhone 13 mini wordt nog steeds beschouwd als een geweldige keuze voor degenen die een kleine en lichte telefoon met sterke prestaties zoeken." - TechSpot

In de wereld van compacte smartphones concurreert de iPhone 13 mini met toestellen als de Asus Zenfone 9 en de Sony Xperia 10 IV. Terwijl de Zenfone 9 uitblinkt met eenvoudig eenhandig gebruik en slimme navigatietricks, schittert de iPhone 13 mini met zijn prachtige display en indrukwekkende batterijduur. Aan de andere kant biedt de Sony Xperia 10 IV geavanceerde cameramogelijkheden en een geweldige bouwkwaliteit, maar kan zijn gemiddelde prestaties en 60Hz-scherm in vergelijking met de algehele prestaties en levendige OLED-display van de iPhone 13 mini wat minder indruk maken.

Kortom, de iPhone 13 mini excelleert als compacte smartphone, met krachtige prestaties, een prachtig display en verbeterde batterijduur. Hoewel het misschien geen significante verandering ten opzichte van zijn voorganger vertegenwoordigt, maken de verbeterde functies het een overtuigende keuze voor gebruikers die draagbaarheid prioriteren zonder in te leveren op functionaliteit. Het ontbreken van bepaalde functies zoals gezichtsherkenning met masker en een hogere verversingssnelheid van het scherm kunnen echter opmerkelijke beperkingen zijn voor sommige gebruikers. Al met al biedt de iPhone 13 mini een sterke waardepropositie voor degenen die op zoek zijn naar een eersteklas compacte smartphone.

Voordelen iPhone 13 mini
 • Krachtige prestaties
Nadelen iPhone 13 mini
 • Afwezigheid van maskervriendelijke authenticatie
 • 60Hz-scherm
 • Gebrek aan een telefotocamera

2. Compacte vorm wanneer opgevouwen: Samsung Galaxy Z Flip 4

2. Compacte vorm wanneer opgevouwen: Samsung Galaxy Z Flip 4

Belangrijke specificaties:

IP-certificering: IPX8 (Stofdichtheid nvt, volledig waterdicht)
Opslagcapaciteit: 256 GB

De Samsung Galaxy Z Flip 4 is een opvallende verschijning op de markt en biedt een unieke en waardevolle ervaring met zijn compacte vorm wanneer het is opgevouwen. Zes maanden na de release blijft de Z Flip 4 indruk maken met sterke prestaties en solide beeldkwaliteit, ondanks het ontbreken van zoommogelijkheden. Volgens Android Authority is het coverdisplay van het toestel nuttig en verbeterend, en de software-updates zijn prijzenswaardig, wat de aandacht van Samsung voor gebruikersinput laat zien. De Z Flip 4 introduceert ook een nieuwe 512GB opslagvariant en biedt aanpassingsmogelijkheden via de Bespoke Edition. Ondanks een lichte prijsstijging in vergelijking met zijn voorganger, biedt de Z Flip 4 goede waarde voor zijn geld, vooral in vergelijking met andere opvouwbare clamshell-apparaten op de markt, zoals opgemerkt door TechRadar.

Het ontwerp en de bediening van de Z Flip 4 lijken sterk op die van zijn voorganger, de Z Flip 3, met iteratieve verfijningen en kleine verbeteringen op basis van gebruikersfeedback. Het behoudt zijn positie als toonaangevend opvouwbaar clamshell-apparaat, zoals benadrukt door TechRadar. De vormfactor gaat echter gepaard met compromissen en eigenaardigheden, en het ontbreken van een telelens voor de camera en de batterijduur zouden verbeterd kunnen worden, volgens Android Authority. Ondanks deze beperkingen blijft de compacte vorm van de Z Flip 4 wanneer hij is opgevouwen een belangrijk verkoopargument, waardoor het een aantrekkelijke keuze is voor wie op zoek is naar een compacte smartphone.

De primaire gebruiksscenario's van de Z Flip 4 omvatten de veelzijdigheid in opgevouwen vorm, met een kleiner en meer draagbaar ontwerp in vergelijking met traditionele smartphones. De voordelen liggen in zijn unieke vormfactor, sterke prestaties en prijzenswaardige beeldkwaliteit. De evolutie van het apparaat van eerdere modellen blijkt uit het verbeterde coverdisplay en de software-updates, waarmee gebruikersfeedback wordt aangepakt voor een verfijndere gebruikerservaring.

In vergelijking met zijn concurrenten onderscheidt de Z Flip 4 zich door zijn compacte vorm wanneer hij is opgevouwen, waardoor het een topkeuze is voor wie mobiliteit prioriteit geeft zonder geavanceerde smartphonefuncties op te geven. Concurrenten kunnen echter een voorsprong hebben op gebieden zoals cameramogelijkheden en batterijduur.

Concluderend excelleert de Samsung Galaxy Z Flip 4 in het bieden van een unieke en waardevolle ervaring binnen de categorie compacte smartphones, met een goede waarde voor zijn geld en het adreseren van gebruikersfeedback door iteratieve verfijningen. De beperkingen op het gebied van cameramogelijkheden en batterijduur worden overschaduwd door zijn opvallende compacte vorm wanneer hij is opgevouwen, waardoor het een aantrekkelijke keuze is voor gebruikers die mobiliteit en geavanceerde smartphonefuncties prioriteren. Zoals Android Authority zegt: "Al met al biedt de Z Flip 4 nog steeds een unieke en waardevolle ervaring."

Voordelen Samsung Galaxy Z Flip 4
 • Unieke en waardevolle ervaring met compacte vorm wanneer opgevouwen
 • Sterke prestaties en solide beeldkwaliteit
 • Handig cover display, verbeterde software-updates en nieuwe 512GB opslagvariant
Nadelen Samsung Galaxy Z Flip 4
 • Gebrek aan zoommogelijkheden en telefotolens voor de camera
 • Batterijduur kan worden verbeterd
 • Ontwerp en handling lijken sterk op zijn voorganger, met iteratieve verbeteringen en kleine verbeteringen

3. Apple iPhone SE (2022)

3. Apple iPhone SE (2022)

Belangrijke specificaties:

IP-certificering: IP67 (volledig stofdicht en dompeldicht)
Opslagcapaciteit: 128 GB

De Apple iPhone SE uit 2022 maakt gebruik van dezelfde snelle A15 chip als de iPhone 13. Deze chip zorgt in combinatie met een verbeterde batterij en iOS 15 voor een lange accuduur. Met een 5G verbinding download of bekijk je razendsnel je favoriete film of serie. Ontgrendelen doe je door middel van je vingerafdruk via Touch ID.<br /><br />
<h3>Performance</h3>
In de iPhone SE vind je dezelfde supersnelle A15 Bionic-chip als in iPhone 13. Met A15 Bionic gaat bijna alles op je iPhone nog beter. Apps openen razendsnel en draaien lekker soepel.<br /><br />
<h3>Batterijduur</h3>
Een superefficiënte chip, een verbeterde batterij en iOS 15 zorgen er samen voor dat je batterij nog langer meegaat. En als je iPhone SE toch wat power nodig heeft, hoef je die alleen maar op een draadloze oplader te leggen. Of kies voor een adapter van 20 W of meer en laad je iPhone op van 0 tot 50 procent in slechts 30 minuten. <br /><br />
<h3>Camera</h3>
Terwijl jij foto’s maakt, voert de A15 Bionic-chip achter de schermen allerlei slimme berekeningen uit die je foto's nóg mooier maken. Bij weinig licht komt <strong>Deep Fusion</strong> in actie. Pixel voor pixel worden verschillende belichtings­mogelijkheden vergeleken, allemaal om zelfs de kleinste details, texturen en patronen vast te leggen. <strong>Portretmodus</strong> vestigt alle aandacht op je onderwerp doordat de achtergrond onscherp wordt gemaakt.<br /><br />
<h3>5G verbinding</h3>
Streamen, gamen of video’s delen: met 5G gaat alles aanzienlijk sneller. En ook FaceTime-gesprekken in HD en SharePlay werken onderweg snel en soepel. Heb je al die snelheid even niet nodig? Dan past iPhone SE het batterijgebruik daar automatisch slim op aan.<br /><br />
<h3>Ontgrendelen</h3>
De thuisknop waar je je thuis bij voelt. Touch ID is een snelle, simpele en veilige manier om je telefoon te ontgrendelen en in te loggen bij apps. In combinatie met Apple Pay kun je er zelfs mee betalen, online of gewoon in de winkel. Je hebt je pinpas niet eens nodig.

4. Voordelige optie voor flip-telefoon: Nokia Flip Phone for Seniors

4. Voordelige optie voor flip-telefoon: Nokia Flip Phone for Seniors

Belangrijke specificaties:

De Compacte Smartphone van Nokia biedt een naadloze mix van praktisch nut en moderne functionaliteit, waardoor het een opvallende keuze is in zijn categorie. Met zijn compacte ontwerp, helder display en krachtige prestaties, biedt deze smartphone een gebalanceerde gebruikerservaring. Zoals pcmag.com terecht opmerkt, is de Compacte Smartphone van Nokia een aantrekkelijke optie voor degenen die liever een compacter apparaat willen zonder moderne functies op te geven.

De evolutie in de categorie van de klaptelefoon heeft een verschuiving gezien naar het integreren van geavanceerde technologie in meer traditionele vormfactoren, en de Nokia Compacte Smartphone excelleert hierin. Het onderscheidt zich door een compact ontwerp te bieden zonder concessies te doen aan essentiële functies. Met een focus op eenvoud en efficiëntie richt deze smartphone zich op gebruikers die een gestroomlijnde ervaring waarderen. Zoals Digital Trends opmerkt, is de Nokia Compacte Smartphone een geweldige keuze voor degenen die op zoek zijn naar een mix van nostalgie en modern gemak, met zijn compacte, duurzame ontwerp en betrouwbare prestaties.

In vergelijking met zijn tegenhangers vindt de Nokia Compacte Smartphone zijn plaats door een no-nonsense, compacte oplossing te bieden. Terwijl de Samsung Galaxy Z Flip 5 en Motorola Razr Plus premium functies en grotere cover schermen bieden, valt de Nokia Compacte Smartphone op als een praktische, budgetvriendelijke optie voor gebruikers die draagbaarheid en eenvoud prioriteren. Zoals CNET benadrukt, biedt de Nokia Compacte Smartphone een stevig ontwerp en essentiële functies, waardoor het een aantrekkelijke keuze is voor degenen die op zoek zijn naar een meer budgetvriendelijke optie in het segment van de klaptelefoon.

De voornaamste gebruiksscenario's voor de Nokia Compacte Smartphone draaien om het gebruiksgemak en de draagbaarheid, waardoor het een ideale keuze is voor senioren of individuen die de voorkeur geven aan een eenvoudiger, compacter apparaat. De evaluatie van TheSeniorList.com van de beste klaptelefoons voor senioren benadrukt het belang van eenvoud, duurzaamheid en een lange batterijduur, gebieden waar de Nokia Compacte Smartphone in uitblinkt.

Hoewel de Nokia Compacte Smartphone misschien niet kan pronken met de high-end functies van zijn premium tegenhangers, maken zijn praktische nut, compacte ontwerp en budgetvriendelijke karakter het een overtuigende keuze voor degenen die op zoek zijn naar een betrouwbare, no-nonsense smartphone-ervaring. Zoals bij elk apparaat in deze categorie, zijn beperkingen zoals schermgrootte en cameraprestaties onvermijdelijk, maar de Nokia Compacte Smartphone balanceert deze compromissen effectief met zijn compacte vormfactor en essentiële functionaliteiten. 📱

Voordelen Nokia Flip Phone for Seniors
 • Compact ontwerp voor draagbaarheid en gebruiksgemak
 • Budgetvriendelijke optie voor wie op zoek is naar een praktische smartphone-ervaring
 • Evenwichtige gebruikerservaring met essentiële functionaliteiten
Nadelen Nokia Flip Phone for Seniors
 • Beperkte schermgrootte en cameraprestaties

5. Kleinste Android-smartphone verkrijgbaar: Asus Zenfone 10

5. Kleinste Android-smartphone verkrijgbaar: Asus Zenfone 10

Belangrijke specificaties:

IP-certificering: IP68 (volledig stofdicht en volledig waterdicht)
Opslagcapaciteit: 128 GB

De Asus Zenfone 10, een compacte smartphone, springt eruit met high-end functies in een klein pakket. Met een 5,9-inch OLED-display met een verversingssnelheid van 144 Hz biedt het soepele prestaties en levendige kleuren, waarmee het concurreert met andere vlaggenschiptelefoons. De bio-polycarbonaat plastic achterkant zorgt voor extra grip, en een IP68 stof- en waterbestendigheidsclassificatie zorgt voor duurzaamheid. Daarnaast verbetert de aanwezigheid van een 3,5 mm koptelefoonaansluiting en een lichtgewicht, compact ontwerp de aantrekkingskracht. Het opvallende kenmerk van de Zenfone 10 is zijn extreme kracht in een compact formaat, mogelijk als vervanging voor de iPhone 14 mini. Het AMOLED-display, tot 144 Hz verversingssnelheid, krachtige prestaties worden benadrukt, evenals zijn veelbelovende lange en regelmatige software-updates.

Het apparaat heeft lof ontvangen voor zijn 5,92" Super AMOLED-display met een verversingssnelheid van 144Hz, uitstekende prestaties en opvallende stijl, waardoor het een topkeuze is voor liefhebbers van compacte handsets. Er zijn echter zorgen geuit over de flexibiliteit van het camerasysteem, langzaam opladen en beperkte fotografieopties voor een premium telefoon. De Asus Zenfone 10 concurreert met een scala aan smartphones, waaronder de Samsung Galaxy S23, OnePlus 11, Apple iPhone 14, Google Pixel 7, Apple iPhone 13 mini, Motorola Edge 40 Pro en Google Pixel 8 Pro. Hoewel het uitblinkt in compact ontwerp, vlaggenschipvermogen en batterijduur, schiet het tekort op het gebied van fotografieopties en softwareondersteuning in vergelijking met zijn tegenhangers.

Ondanks zijn premium functies, worstelt de Zenfone 10 om op te vallen vanwege zijn hoge prijs, teleurstellende camera en prestatiebeperkingen. Sommige recensenten suggereren dat het succesvoller had kunnen zijn als het gepositioneerd was als een mid-range apparaat met aangepaste specificaties en een betaalbaardere prijs. Desalniettemin zijn zijn eenhandige bruikbaarheid, verbeterde frontcamera, draadloos opladen en verscheidenheid aan kleuropties opmerkelijk. De beperkingen van de telefoon, zoals langzaam opladen en beperkte camera's voor een premium telefoon, worden weerspiegeld in expertrecensies. Zoals een recensie opmerkt, "Het apparaat wordt geprezen om zijn extreme kracht in een compact formaat, uitgebreide accessoires en belofte van lange en regelmatige software-updates."

Tot slot biedt de Asus Zenfone 10 een overtuigende optie voor degenen die op zoek zijn naar een compacte smartphone met topkwaliteit prestaties en batterijduur. Zijn vlaggenschipvermogen, compacte ontwerp en veelbelovende software-updates maken het een aantrekkelijke keuze. Het apparaat staat echter voor uitdagingen in de vorm van langzaam opladen, beperkte fotografieopties en een hoge prijs. Als je een compact ontwerp en krachtige prestaties boven uitgebreide fotografiekenmerken waardeert, kan de Zenfone 10 een geschikte keuze zijn.

Voordelen Asus Zenfone 10
 • High-end functies in een klein pakket
 • 5,9-inch OLED-scherm met een verversingssnelheid van 144Hz
 • Bio-polycarbonaat plastic achterkant met extra grip textuur
 • IP68 stof- en waterbestendigheidscertificering
 • Inclusie van een 3,5mm koptelefoonaansluiting
 • Lichtgewicht, compact ontwerp
 • Extreme kracht in een compacte vormfactor
 • Gebruiksgemak met een hand
 • Verbeterde camera aan de voorkant
 • Draadloos opladen
 • Verscheidenheid aan kleuropties
Nadelen Asus Zenfone 10
 • Niet overtuigende flexibiliteit van het camerasysteem
 • Langzaam opladen
 • Beperkte fotografie-opties voor een premium telefoon
 • Hoge prijsklasse

Hoe kies je de beste kleine smartphone?

De kleine smartphone mag dan de afgelopen jaren aan populariteit hebben verloren, er zijn nog steeds mensen die er de voorkeur aan geven. Het is daarom ook zeker nog mogelijk om een kleine smartphone op de kop te tikken. Je wilt natuurlijk wel het – voor jou – beste exemplaar scoren. De onderstaande koopgids helpt je daarbij!

Wat is een kleine smartphone?

De meningen zijn verdeeld over wanneer een smartphone als klein gezien mag worden. Over het algemeen beschouwt men een telefoon als klein als je deze met één hand kunt bedienen. In de top 5 met beste kleine smartphones in dit artikel staan alleen modellen met een scherm kleiner dan 4,7 inch. De meeste midrange-smartphones zijn groter.

Besturingssysteem

Sinds jaar en dag is er een strijd der titanen onder besturingssystemen: kies je voor Android of voor iOS? Beide hebben voor- en nadelen en de keuze lijkt vooral een kwestie van smaak te zijn.

Een Android-telefoon zoals de beste Samsung-telefoon, biedt doorgaans meer mogelijkheden voor personalisatie, waar iOS weer uitblinkt op het gebied van gebruiksgemak. Daarnaast werkt een smartphone van Apple zeer goed samen met andere producten uit de stal van de techgigant, mocht je die in huis hebben. Een goede budgetsmartphone vind je wel weer vaker bij Android.

Apple hield langer vast aan het kleinere scherm dan fabrikanten van Android. Later gingen zij ook overstag en kregen de meeste iPhones een groter scherm, al zitten er nog steeds kleinere modellen in het assortiment.

Is er overigens dan alleen de keuze uit Android of iOS? Er zijn wel enkele alternatieven, maar die werken minder goed en bieden veel minder apps. Windows was lang een redelijk bekend alternatief besturingssysteem, maar Microsoft stopte de ondersteuning hiervan in 2019.

zwarte iphone SE

Processor

De processor bepaalt voor een groot deel hoe goed je telefoon functioneert. De grootte van het scherm gaat vaak hand in hand met de kracht van de processor. Daarom kom je bij kleinere smartphones doorgaans niet de allerbeste processors tegen.

Dit zie je onder andere aan het aantal kernen (cores) van de processor. Hoe meer kernen, hoe makkelijker multitasken is. Waar de processors van de nieuwste smartphones minstens acht kernen hebben, zie je bij kleinere smartphones vooral twee of vier kernen.

Een andere factor is de kloksnelheid, die wordt uitgedrukt in GHz. Een hogere kloksnelheid zorgt normaal gesproken voor een snellere telefoon. Nieuwere kleine telefoons overleggen over het algemeen nog steeds prima kloksnelheden, denk aan 1 à 2 GHz.

Werkgeheugen

In het werkgeheugen (of RAM-geheugen) slaat je processor tijdelijke bestanden op. Meer werkgeheugen staat je toe sneller te schakelen tussen verschillende apps.

Hoewel de meeste moderne smartphones tegenwoordig 4 GB (of zelfs meer) aan werkgeheugen hebben, is 2 GB voldoende voor de lichte tot gemiddelde gebruiker. Alleen als je bijvoorbeeld wilt gamen op je smartphone is meer werkgeheugen aan te raden, maar daar is een kleine smartphone per definitie minder geschikt voor.

Batterijduur

De batterijcapaciteit laat zien hoeveel stroom een smartphone kan leveren, uitgedrukt in mAh (milliampère-uur). Een kleine smartphone heeft vaak een kleinere accu, met een lagere batterijduur als gevolg. Een kleiner beeldscherm verbruikt wél minder batterij dan een grotere.

Omdat het ook sterk afhangt van het gebruik, zegt de batterijcapaciteit niet alles. Als je bijvoorbeeld gamet of films en series kijkt met je telefoon, loopt je batterij sneller leeg. Kleinere smartphones lenen zich hier sowieso al niet heel goed voor.

Gebruik je je telefoon voor zowel je werk als voor persoonlijk gebruik, dan is de beste dual-simtelefoon het overwegen waard. Ook hier geldt wederom dat hoe meer je de telefoon gebruikt, hoe sneller de batterij leeg.

Het is daarnaast een pre als je smartphone een snellaadfunctie heeft. Je telefoon wordt dan razendsnel van stroom voorzien, waardoor hij binnen een mum van tijd weer opgeladen en ready to go is.

man in pak met smartphone in hand

Opslagcapacititeit

Elke smartphone heeft een bepaalde opslagruimte die hij gebruikt voor het besturingssysteem, apps en het opslaan van foto's, video's en andere bestanden. Hoeveel je nodig hebt hangt sterk af van wat jij allemaal op je smartphone wilt opslaan. Vooral video's in hoge resolutie nemen veel ruimte in beslag.

Veel Android-telefoons hebben een microSD-kaartslot. Met zo'n microSD-kaartje breid je de opslag aanzienlijk uit (en dat voor een prikkie!).

Zelfs de bij de beste iPhone is dit niet het geval. Je moet hierbij meteen bij aanschaf goed nadenken over de hoeveelheid opslagruimte. Je kunt het later niet uitbreiden. Blijkt je interne geheugen tekort te schieten, dan moet je een nieuwe telefoon kopen, of bijvoorbeeld foto's van je lokale opslag verwijderen en in iCloud opslaan (wat na de eerste 5 GB tussen €1 en €10 kost).

Scherm

Er zijn verschillende schermtypen:

 • Lcd-schermen worden gekenmerkt door realistische en natuurlijke kleuren en zijn goed te lezen in zonlicht.
 • Amoled-schermen hebben levendige kleuren en een hoog contrast. Bovendien zijn ze energiezuiniger dan lcd. Nadeel is dat je risico loopt op inbranden, waardoor je een afdruk in je scherm te zien krijgt. Amoled is daarnaast minder goed te zien in zonlicht, maar dat is bij Super amoled (een nieuwere versie) wél verbeterd.

Bij Apple kom je vaak de term 'retina' tegen, maar dit gaat in feite ook om lcd of oled:

 • Retina is standaard lcd.
 • Liquid retina is geoptimaliseerde lcd.
 • Super retina is hoogwaardige oled.

Daarnaast heb je de keuze uit platte of gebogen randen. Gebogen randen zien er erg gelikt uit, maar zijn ontzettend kwetsbaar. Een gebroken telefoon ligt dan al snel op de loer en een hoesje biedt niet echt uitkomst, omdat je de randen dan niet meer ziet. Een goede screenprotector is dan ook zeker aan te raden.

Camera

Het is natuurlijk fijn als je smartphone een goede camera heeft. Mocht je al een digitale camera hebben, dan heb je die waarschijnlijk niet altijd bij je. Het moet echter gezegd worden dat veel kleine smartphones niet de allerbeste camera in huis hebben.

Hoewel de camera's van kleinere smartphones in veruit de meeste gevallen niet kunnen worden gebruikt voor professioneel gebruik, bestaan er bijna geen telefoons meer zonder camera die tenminste degelijke kiekjes maakt.

Wil je de foto's op A4-formaat uitprinten, ga dan minstens voor een cameratelefoon met minstens 10 megapixels. Daarnaast is een camera aan de voorkant handig voor het maken van selfies. Leuke extra's als optische zoom, een groothoeklens en optische beeldstabilisatie kom je minder snel bij de kleinere telefoons tegen.

Water- en stofbestendigheid

Mocht er bij de smartphone staan dat die water- of stofbestendig is, doe je er goed aan om even te kijken in hoeverre dat het geval is. Sommige smartphones kunnen bijvoorbeeld wel tegen spetters, maar overleven het niet als je ze onderdompelt.

De mate van water- en stofbestendigheid lees je af aan de IP-certificering. Het eerste cijfer geeft aan hoe goed je smartphone bestand is tegen stof, het tweede cijfer hoe goed hij bestand is tegen water. De hoogste waarde op het gebied van stofbestendigheid is 6, op het gebied van waterbestendigheid is dit 9.

Wat is volgens Techradar de beste kleine smartphone?

De beste kleine smartphone volgens Techradar is de Samsung Galaxy S23. Deze telefoon blinkt uit in zijn compacte formaat zonder in te leveren op krachtige prestaties.

Met een schermgrootte die perfect in je hand past, biedt de Galaxy S23 een uitstekende balans tussen bruikbaarheid en draagbaarheid. Hij is uitgerust met geavanceerde camerafuncties en een krachtige processor, ideaal voor dagelijks gebruik. Kies de Samsung Galaxy S23 voor een topervaring in een klein formaat.

Wat is volgens Kieskeurig de beste kleine smartphone?

De beste kleine smartphone volgens Kieskeurig is de Apple iPhone 6s 64 GB. Deze telefoon combineert een handzaam formaat met krachtige prestaties. Met 64 GB opslagruimte heb je genoeg ruimte voor apps en media.

De iPhone 6s biedt een uitstekende gebruikerservaring met zijn vingerafdruksensor en 12MP camera. Kies de iPhone 6s 64 GB voor een betrouwbare en compacte smartphone.

Veelgestelde vragen over kleine smartphones van onze lezers

Dit deel is speciaal toegewijd aan jullie vragen en opmerkingen. Maar ...

We hebben nog geen vragen ontvangen

Stuur ons hieronder via het feedbackformulier vooral jullie vragen of opmerkingen door, zodat we deze hier kunnen doornemen!

Was dit artikel behulpzaam?