De Beste Budget Smartphone is Beter dan Ooit

Jasmijn Roekaerts

Geschreven door: Jasmijn Roekaerts

Budget staat lang niet meer gelijk aan basic.

De Beste Budget Smartphone is Beter dan Ooit

Als je op zoek bent naar de beste budget smartphone, heb ik goed nieuws: er zijn meer betaalbare smartphones op de markt dan ooit. Bedrijven verspreiden de rijkdom aan functies van hun premium modellen naar minder dure opties.

Houd er rekening mee dat het onmogelijk is een budget smartphone te vinden die alles kan; geef in plaats daarvan prioriteit aan de functies die je het meest nodig hebt. 🔽

Xiaomi Redmi Note 8 2021 - 64GB - Blauw

Xiaomi Redmi Note 8 2021 - 64GB - Blauw
Schermgrootte: 6.3 inch
Resolutie: 2340 x 1080 pixels
Opslagcapaciteit: 64 GB
Extern geheugenslot: Ja
Aantal megapixels: 48 megapixels
Processorkernen: Octa core (8)
Werkgeheugen (RAM): 4GB
Type scherm: LCD
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Xiaomi Redmi 9T 64GB Grijs

Xiaomi Redmi 9T 64GB Grijs
Schermgrootte: 6.53 inch
Resolutie: 2340 x 1080 pixels
Opslagcapaciteit: 64 GB
Extern geheugenslot: Ja
Aantal megapixels: 48 megapixels
Processorkernen: Octa core (8)
Werkgeheugen (RAM): 4GB
Type scherm: IPS-LCD
Bekijk prijs op Bol.comPijltjeBekijk prijs op CoolbluePijltje

Cat S62 Pro 128GB

Cat S62 Pro 128GB
Schermgrootte: 5.7 inch
Resolutie: 1920 x 1080 pixels
Opslagcapaciteit: 128 GB
Extern geheugenslot: Ja
Aantal megapixels: 16 megapixels
Processorkernen: Octa core (8)
Werkgeheugen (RAM): 6GB
Type scherm: IPS
Bekijk prijs op Bol.comPijltjeBekijk prijs op CoolbluePijltje

Budget smartphone koopgids: hoe maak je de beste koop?

Wat de meeste mensen zoeken in een budget smartphone zijn dezelfde dingen die mensen willen in een duurder model: een lange batterijlevensduur, goed scherm, een goede camera en uitstekende prestaties.

Het is moeilijk om in elk van deze categorieën het beste van het beste te krijgen als je budget wat krapper is, dus prioriteiten stellen in belangrijk bij het kopen van een budget smartphone. Hieronder help ik je op weg door de belangrijkste zaken uit te lichten! 💡

Besturingssysteem

Bij budget telefoons is er niet veel keuze als het gaat om het mobiele besturingssysteem. Bijna alle budget smartphones draaien op Android, het besturingssysteem van Google. Een Android-telefoon is gemakkelijk te gebruiken, of je nu voor het eerst een smartphone gebruikt of een mobiele veteraan bent.

Controleer altijd welke Android-versie op de telefoon draait, want oudere versies worden mogelijk niet meer ondersteund met regelmatige beveiligingsupdates en missen essentiële functies.

Als iOS meer jouw ding is, heb je niet zoveel keuze in budget-modellen. Apple's iPhone 6s begint misschien zijn leeftijd te tonen, maar hij is nog steeds te koop en blijft een uitstekend budget Apple-toestel. Apple's SE-lijn is een stukje duurder en is dan ook meer een midrange model, maar bevat veel recentere hardware en gaat daarom langer mee.

iphone 4s in hand

Scherm

Schermgrootte

Indien je vaak je smartphone met één hand gebruikt of hem het liefst in je broekzak stopt, geef dan de voorkeur aan een kleine smartphone van minder dan 5 inch.

Heb je liever een groter scherm om bijvoorbeeld content op te streamen? Ga dan voor een scherm van meer dan 5,5 inch, want dat verhoogt je kijkcomfort aanzienlijk.

Schermresolutie

De resolutie van een telefoon hangt af van twee belangrijke factoren: de schermgrootte en het aantal pixels. In de praktijk betekent dit dat een smartphone met een hogere resolutie meer pixels bevat, en meer pixels leveren de mogelijkheid om meer visuele informatie weer te geven met een grotere helderheid en meer details.

Niet enkel de beste smartphone, maar ook budget-modellen bieden hoogwaardige beeldschermen. De goedkoopste toestellen hebben meestal een minimale schermresolutie van 1280 x 720 pixels, maar sommige betaalbare telefoons bieden schermen met Full HD-resolutie (1920 x 1080) of hoger voor scherper beeld.

Schermtype

Bijna alle budget smartphones maken gebruik van de lcd-schermtechnologie, wat voor de meeste toepassingen uitstekend is. Oled- en amoled-schermen zijn populair, maar schaars in goedkopere modellen. Dit is een duurdere schermtechnologie die nog betere kleuren en diepere zwarttinten oplevert.

  • Lcd

Er zijn verschillende versies van lcd-schermen. IPS-lcd is de meest gebruikte technologie in budget smartphones. IPS staat voor in-plane switching, een type led displaypaneeltechnologie.

Het IPS-lcd-scherm biedt betere kijkhoeken in vergelijking met andere lcd-technologieën zoals twisted nematic-lcd (TN) en vertical alignment-lcd (VA). De bredere kijkhoeken hebben ook geen kleurverschuivingen of kleurvervormingen, wat de beeldkwaliteit ten goede komt!

Man bekijkt zijn smartphone in een donkere ruimte
  • Oled

Een oled-scherm maakt gebruik van een nieuwere technologie, organic light emitting diodes (oled) genaamd. Oled-schermen zijn helderder, efficiënter en dunner. Ze hebben over het algemeen ook een betere verversingssnelheid en een groter contrast dan lcd-schermen.

Oled is opgebouwd uit dunne lagen van het organische bestanddeel dat licht uitstraalt wanneer er stroom doorheen gaat. Bij deze technologie zendt elke pixel zijn eigen licht uit.

Amoled is een beeldschermtechnologie en staat voor active matrix organic light emitting diodes. Het is een type oled-scherm, maar dan met nog een extra laag dunne-filmtransistoren (TFT's). De kwaliteit van het amoled-scherm is daarom nóg beter dan die van een oled-scherm.

TFT

Dunne-filmtransistoren (thin film transistors, of TFT's) worden in het pixelontwerp gebruikt als schakelaar en als stroombron voor de organische lichtemitterende diodes (oleds).

De TFT-gestuurde amoled-technologie wordt steeds populairder voor mobiele toestellen en televisieschermen wegens hun verbeterde helderheid, dunheid, flexibiliteit en efficiëntie in vergelijking met lcd-schermen.

Dan heb je ook nog super amoled. Dit is een amoled-scherm met een geïntegreerde aanraakfunctie. In plaats van een laag die aanrakingen herkent aan de bovenkant van het scherm, is de laag geïntegreerd in het scherm zelf. Hierdoor is het de dunste schermtechnologie op de markt.

Camera

Indien je graag foto's neemt met je smartphone, bekijk dan de specificaties van de camera. Budget telefoons hebben meestal één of twee lenzen, maar dat begint te veranderen. Het aantal megapixels is niet zo belangrijk, tenzij je je foto's wilt printen. Voor afdrukken tot a4-formaat heb je aan 16 megapixels genoeg.

Op een budget smartphone kom je geen camera's tegen die je professioneel kunt gebruiken, maar er bestaan ondertussen wel handige hulpmiddelen om je foto's er zo goed mogelijk te laten uitzien, op elk moment van de dag.

Kijk of de camera (ultra-)groothoekopnamen aankan, wat steeds gebruikelijker wordt bij goedkopere smartphones. Deze functie biedt een gezichtsveld dat breder is dan dat van traditionele digitale camera's, wat je in staat stelt om meer in je foto te 'proppen'.

Momenteel is er bijna geen smartphone meer zonder (hoogwaardige) camera voor het vastleggen van kwaliteitsbeelden. Verwacht echter geen optische zoom in elke budget smartphone; digitale zoom is vaak de norm bij budget-modellen.

Optische en digitale zoom

De zoomfunctie dient om het gezichtsveld in het kader te verkleinen en het onderwerp van belang te vergroten. Op een gewone camera met een zoomlens werkt optische zoom door de glaselementen in de lens mechanisch te bewegen om het beeld te vergroten. Digitale zoom daarentegen is volledig software-afhankelijk.

Indien je graag in het donker fotografeert of bij schemer, kijk dan of de camera een nachtmodus heeft. Deze functie maakt gebruik van AI (artificiële intelligentie) om je scène te analyseren. De nachtmodus houdt rekening met meerdere factoren, zoals licht, de beweging van de telefoon, en de beweging van objecten die je vastlegt.

Ook de portretmodus is een leuke functie om mee te experimenteren en je foto's naar een hoger niveau te tillen. Het is een term die wordt gebruikt om het kunstmatige bokeh effect aan te duiden dat door smartphones wordt geproduceerd.

Bokeh effect in een regenachtig straatbeeld

Bokeh is een fotografie-effect waarbij het onderwerp van een foto scherp is terwijl de achtergrond onscherp is. De portretmodus maak je foto's dynamischer en ze zien er professioneler uit.

Processor en RAM

De processor van je smartphone, ook wel chipset genoemd, is het onderdeel dat verantwoordelijk is voor zo'n beetje alles wat functioneert op je smartphone. Het is het brein van het systeem. De meeste processors zijn ook uitgerust met AI-mogelijkheden die je smartphone zo slim maken als hij vandaag de dag is.

Budget-modellen zijn meestal niet uitgerust met topklasse processors, maar dat wil niet zeggen dat hun prestaties niet goed zijn. Verre van zelfs, want meer en meer chips in goedkopere smartphones hebben steeds meer kernen (cores) – hoe meer, hoe beter – en redelijk hoge kloksnelheden.

Kloksnelheid

De kloksnelheid bepaalt hoeveel instructies de processor per seconde uitvoert. De algemene regel is dat hogere kloksnelheden zorgen voor snellere telefoons.

Processorkernen van duurdere smartphones hebben meestal hogere kloksnelheden dan die van betaalbaardere toestellen. Ook is het aantal processorkernen van invloed op de snelheid van je smartphone. Het meest gangbaar zijn dual-core (2), quad-core (4) en octa-core (8) processors, waarbij de laatste de krachtigste is. 

Om een idee te krijgen van wat je kunt verwachten van de prestaties van een smartphone, kijk je naar de kloksnelheid van de chip (gemeten in GHz) en de hoeveelheid RAM.

RAM verwijst naar het systeemgeheugen dat smartphones gebruiken om gegevens op te slaan die actieve toepassingen gebruiken. Een deel van het RAM-geheugen van je smartphone wordt altijd gebruikt door het besturingssysteem, om het draaiende te houden.

Met voldoende RAM laat je een groter aantal apps op de achtergrond draaien, wat je multitasking-ervaring aanzienlijk beïnvloedt. Sommige smartphones doorbreken echter alle barrières en hebben maar liefst 12-16 GB RAM. Dat is absoluut overkill voor smartphones, vooral als je niet van plan bent om continu tussen de 10 en 20 apps te wisselen.

Als je een lichte smartphonegebruiker bent, iemand die zijn telefoon alleen gebruikt voor telefoongesprekken,, WhatsApps en licht browsen, kom je gemakkelijk weg met 3-4 GB RAM. Voor meer veeleisende gebruikers – die wel eens een spelletje spelen of foto's bewerken – is 6-8 GB prima.

Opslag

Het is verbazingwekkend hoeveel opslagruimte je op een smartphone verbruikt met apps, games en afbeeldingen. Je wilt minstens 16 GB interne opslagruimte, maar indien je budget het toelaat ga je liever voor 32 of 64 GB.

Kijk ook uit naar een microSD-kaartsleuf en hoe veel extra opslag de telefoon pikt, want dat geeft je de mogelijkheid om goedkoop meer ruimte toevoegen als je interne opslagruimte uiteindelijk vol is.

Batterijlevensduur

android telefoon ingezoomd op hoek met batterijpercentage

De levensduur van de batterij is van cruciaal belang en het uithoudingsvermogen van elke smartphone is anders. Als je een budget smartphone overweegt, let dan op de batterijcapaciteit (uitgedrukt in mAh).

Hoe hoger het getal, hoe langer de batterij meegaat op een enkele lading. Ga indien mogelijk voor een batterijcapaciteit van meer dan 4500 mAh.

De 5 beste budget smartphones onder elkaar

1. Xiaomi Redmi Note 8 2021 - 64GB - Blauw

1. Xiaomi Redmi Note 8 2021 - 64GB - Blauw
Schermgrootte: 6.3 inch
Resolutie: 2340 x 1080 pixels
Opslagcapaciteit: 64 GB
Extern geheugenslot: Ja
Aantal megapixels: 48 megapixels
Processorkernen: Octa core (8)
Werkgeheugen (RAM): 4GB
Type scherm: LCD

2. Xiaomi Redmi 9T 64GB Grijs

2. Xiaomi Redmi 9T 64GB Grijs
Schermgrootte: 6.53 inch
Resolutie: 2340 x 1080 pixels
Opslagcapaciteit: 64 GB
Extern geheugenslot: Ja
Aantal megapixels: 48 megapixels
Processorkernen: Octa core (8)
Werkgeheugen (RAM): 4GB
Type scherm: IPS-LCD

3. Cat S62 Pro 128GB

3. Cat S62 Pro 128GB
Schermgrootte: 5.7 inch
Resolutie: 1920 x 1080 pixels
Opslagcapaciteit: 128 GB
Extern geheugenslot: Ja
Aantal megapixels: 16 megapixels
Processorkernen: Octa core (8)
Werkgeheugen (RAM): 6GB
Type scherm: IPS

4. Xiaomi Redmi 9T - 128GB - Groen

4. Xiaomi Redmi 9T - 128GB - Groen
Schermgrootte: 6.53 inch
Resolutie: 2340 x 1080 pixels
Opslagcapaciteit: 128 GB
Extern geheugenslot: Ja
Aantal megapixels: 48 megapixels
Processorkernen: Octa core (8)
Werkgeheugen (RAM): 4GB
Type scherm: IPS-LCD

5. Motorola Moto G6 - 32GB - Deep Indigo (blauw)

5. Motorola Moto G6 - 32GB - Deep Indigo (blauw)
Schermgrootte: 5.7 inch
Resolutie: 2160 x 1080 pixels
Opslagcapaciteit: 32 GB
Extern geheugenslot: Ja
Aantal megapixels: 12 megapixels
Processorkernen: Octa core (8)
Werkgeheugen (RAM): 3GB
Type scherm: LED

Veelgestelde vragen over budget smartphones

Waar moet je op letten bij het kopen van een budget smartphone?

De belangrijkste zaken om op te letten bij je aankoop zijn: batterij, geheugen, camera, processor, beeldscherm en het besturingssysteem. Achterhaal waarvoor jij je smartphone het meest gebruikt, en stel dan prioriteiten aan specifieke specificaties van je toekomstige smartphone.

Videogesprek

Wat maakt een smartphone 'budget'?

Sociale media, e-mail, YouTube, het nemen van foto's, en alle dingen waarvoor je over het algemeen je smartphones gebruikt, werken even goed op een budget smartphone. Wat de smartphone 'budget' maakt, zijn de materialen en de onderdelen.

Duurdere smartphones zijn vervaardigd uit materialen van betere kwaliteit, hebben betere duurzaamheidskenmerken zoals waterdichtheid en sterker glas op het scherm en op de lenzen, minder bewegende onderdelen, enzovoort.

Krachtigere elektronische onderdelen betekenen dat het besturingssysteem en recente apps beter werken gedurende een langere periode.

Hoelang moet een nieuwe smartphone opladen?

De lithiumbatterij van een nieuwe smartphone laad je in ongeveer 2-4 uur op. Een smartphone met supersnel laden is binnen een uur opgeladen. Het belangrijkste is dat je je smartphone niet gedurende lange tijd of 's nachts aangesloten laat op de lader als hij al 100% opgeladen is.

Moet ik een dual-simtelefoon nemen?

Met een dual-simtelefoon profiteer je van de beste aanbiedingen van verschillende providers. Vaak biedt de ene provider geweldige datatarieven, terwijl de andere betere aanbiedingen heeft voor telefoongesprekken of bundels. Met dual-sim ben je in staat om van verschillende voordelen te genieten als je hier waarde aan hecht.

Welke budget smartphone moet ik kopen?

Dat is natuurlijk aan jou en je budget; iedereen heeft andere prioriteiten. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste budget smartphones. Zo kun jij de beste keus maken!

SchermgrootteResolutieOpslagcapaciteitExtern geheugenslotAantal megapixelsProcessorkernenWerkgeheugen (RAM)Type scherm
1Xiaomi Redmi Note 8 2021 - 64GB - Blauw6.3 inch2340 x 1080 pixels64 GBJa48 megapixelsOcta core (8)4GBLCD
2Xiaomi Redmi 9T 64GB Grijs6.53 inch2340 x 1080 pixels64 GBJa48 megapixelsOcta core (8)4GBIPS-LCD
3Cat S62 Pro 128GB5.7 inch1920 x 1080 pixels128 GBJa16 megapixelsOcta core (8)6GBIPS
4Xiaomi Redmi 9T - 128GB - Groen6.53 inch2340 x 1080 pixels128 GBJa48 megapixelsOcta core (8)4GBIPS-LCD
5Motorola Moto G6 - 32GB - Deep Indigo (blauw)5.7 inch2160 x 1080 pixels32 GBJa12 megapixelsOcta core (8)3GBLED

Xiaomi Redmi Note 8 2021 - 64GB - Blauw

Schermgrootte: 6.3 inch

Resolutie: 2340 x 1080 pixels

Opslagcapaciteit: 64 GB

Extern geheugenslot: Ja

Aantal megapixels: 48 megapixels

Processorkernen: Octa core (8)

Werkgeheugen (RAM): 4GB

Type scherm: LCD

Xiaomi Redmi 9T 64GB Grijs

Schermgrootte: 6.53 inch

Resolutie: 2340 x 1080 pixels

Opslagcapaciteit: 64 GB

Extern geheugenslot: Ja

Aantal megapixels: 48 megapixels

Processorkernen: Octa core (8)

Werkgeheugen (RAM): 4GB

Type scherm: IPS-LCD

Cat S62 Pro 128GB

Schermgrootte: 5.7 inch

Resolutie: 1920 x 1080 pixels

Opslagcapaciteit: 128 GB

Extern geheugenslot: Ja

Aantal megapixels: 16 megapixels

Processorkernen: Octa core (8)

Werkgeheugen (RAM): 6GB

Type scherm: IPS

Xiaomi Redmi 9T - 128GB - Groen

Schermgrootte: 6.53 inch

Resolutie: 2340 x 1080 pixels

Opslagcapaciteit: 128 GB

Extern geheugenslot: Ja

Aantal megapixels: 48 megapixels

Processorkernen: Octa core (8)

Werkgeheugen (RAM): 4GB

Type scherm: IPS-LCD

Motorola Moto G6 - 32GB - Deep Indigo (blauw)

Schermgrootte: 5.7 inch

Resolutie: 2160 x 1080 pixels

Opslagcapaciteit: 32 GB

Extern geheugenslot: Ja

Aantal megapixels: 12 megapixels

Processorkernen: Octa core (8)

Werkgeheugen (RAM): 3GB

Type scherm: LED

Conclusie

De beste budget telefoons momenteel op de markt zijn krachtiger dan de high-end smartphones van slechts een paar jaar geleden. Smartphone-technologie ontwikkelt zich zo snel dat zelfs de betaalbare smartphones tot premium-functies in staat zijn.

De truc bij het kopen van de beste budget smartphone, is weten wat belangrijk voor je is. Concentreer je op de camera's als je graag foto's maakt, of zoek naar een grote batterij als je je telefoon de hele dag door gebruikt. Prioriteiten stellen dus!

Bekijk hieronder nog eens rustig onze top 5 budget-modellen en laat ons weten wat jouw favoriet model is!

Was dit artikel behulpzaam?