Maak de Mooiste Video's met de Beste Videocamera

Nikki Veerbeek

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Julian Koops

7 min. leestijd

Voor de cinematograaf in de dop.

Maak de Mooiste Video's met de Beste Videocamera

Ben je op zoek naar de beste videocamera? In dit artikel begeleiden we je stap voor stap door de essentiële kenmerken en specificaties om de ideale videocamera voor jouw behoeften te vinden. Ontdek de topmodellen die uitblinken, perfect voor zowel amateurfilmers als professionele videografen.

Wat zijn de beste videocamera's van 2024?

Dit zijn de top 5 beste videocamera's op basis van expertreviews en onderzoek van onze redactie

Waarom Wifiwijs vertrouwen? We spenderen meerdere uren het aan onderzoeken, schrijven, updaten en editen van al onze artikelen. Lees hier meer informatie over hoe een artikel tot stand komt.

Beste videocamera's van 2024

1. Optimale videocamera voor het middensegment: Panasonic LUMIX GH5 II

1. Optimale videocamera voor het middensegment: Panasonic LUMIX GH5 II

Belangrijke specificaties:

Ik ben enthousiast over de Panasonic LUMIX GH5 II, een geweldige camera voor videografie in het middensegment. Met een prijs van $1699 biedt deze vernieuwde versie verbeterde autofocusmogelijkheden, waaronder gezicht/oog/lichaam- en dierherkenning, en een snellere sensoruitlezing voor autofocus met 48 frames per seconde bij het maken van 24p-beelden. De nieuwe processor breidt de videomodi uit, waardoor 10-bit 4K 50/60p-beelden en All-I-opnamen voor 29.97p en 23.98p mogelijk zijn, wat perfect is voor content creators die veelzijdigheid en kwaliteit zoeken. De camera biedt ook geavanceerde live streaming-opties via Wi-Fi of een USB-verbinding met een smartphone of bedrade LAN-verbinding.

Volgens DPReview is de Panasonic Lumix DC-GH5 II een verbeterde versie van de GH5, met verbeterde functies tegen een lagere prijs dan de GH6. Dit maakt de GH5 II aantrekkelijk vanwege de verbeterde mogelijkheden en betaalbaarheid, waardoor het een aantrekkelijke keuze is voor wie op zoek is naar hoogwaardige videoprestaties zonder de bank te breken.

In vergelijking met de Lumix S5 onderscheidt de GH5 II zich door zijn ondersteuning voor 17:9 beeldverhouding voor 4K-video en Anamorfische 6K-video, samen met superieure framerates, waaronder C4K 60p en FHD 180fps zonder extra bijsnijden. De sterke punten van de GH5 II op het gebied van filmmaken maken het geschikt voor creatieve videoprojecten. Aan de andere kant blinkt de S5 uit in sensorformaat en externe videoregistratieresoluties, waardoor het aantrekkelijk is voor een ander type gebruiker met verschillende behoeften.

De sterke punten van de camera liggen in de uitstekende beeldkwaliteit, goede dynamische range en comfortabele vormgeving, zoals benadrukt door RTINGS. Ook wordt de uitstekende batterijduur en het volledig verstelbare scherm geprezen, wat vloggers en studiovideomakers aanspreekt. Maar het autofocussysteem wordt als redelijk beschouwd, en het omvangrijke en zware ontwerp wordt genoemd als een nadeel, met name voor actievideo's. Deze beperkingen moeten in overweging worden genomen bij het evalueren van de geschiktheid voor specifieke toepassingen.

Samengevat maakt de Panasonic LUMIX GH5 II indruk met zijn geavanceerde videomogelijkheden en positioneert het zich als een veelzijdig gereedschap voor content creators en filmmakers. Hoewel het misschien niet de ideale keuze is voor actievideo's vanwege ontwerpbeperkingen, maken de sterke punten op het gebied van videokwaliteit en filmmakingsfuncties het een overtuigende keuze in zijn prijsklasse.

Voordelen Panasonic LUMIX GH5 II
 • Verbeterde autofocusmogelijkheden, waaronder gezichts/oog/lichaam- en dierenherkenning
Nadelen Panasonic LUMIX GH5 II
 • Omvangrijk en zwaar ontwerp
 • Redelijk autofocussysteem

2. Beste videocamera: Fujifilm X-H2

2. Beste videocamera: Fujifilm X-H2

Belangrijke specificaties:

De Fujifilm X-H2 is een krachtpatser, met een 40MP BSI CMOS X-Trans APS-C sensor die 15 fps mogelijk maakt met de mechanische sluiter en 8K video-opnamemogelijkheden. De ingebouwde beeldstabilisatie, beoordeeld op een indrukwekkende 7,0 stops, onderscheidt het van andere APS-C mirrorless camera's. De 5,76M-dot EVF, 1 CFexpress Type B, 1 UHS-II SD-kaartsleuf en full-sized HDMI-poort versterken verder zijn technische kracht. Daarnaast introduceert het een nieuwe 40MP BSI X-Trans CMOS-sensor en 8K video-opnamemogelijkheden, met verschillende coderingsopties en UHD 8K Raw video-uitvoer. De compatibiliteit van de X-H2 met battery grip, file transfer grip en add-on fan unit voor verlengde video-opnamen breidt zijn veelzijdigheid uit. TechRadar prijst zijn unieke functies en duurzame ontwerp, waardoor het geschikt is voor diverse fotografiebehoeften. Het ontbreekt echter aan een drive mode-knop, klikbare voor- en achterwielen en een 'multi-function' hotshoe. De mogelijkheid van de camera om continu te fotograferen gedurende 160 minuten zonder beperkingen voor video-opnamen is een opvallende functie, vooral voor lange shoots.

Volgens DPReview vertoont de X-H2 enkele rolling shutter-problemen als gevolg van zijn langzamere sensor, wat een beperking kan zijn voor gebruikers die zich richten op snelle actie of snelle bewegingen. RTINGS benadrukt zijn veelzijdigheid, uitblinkend in reis-, landschaps- en studiovideografie, evenals effectief zijn voor sport- en natuurfotografie vanwege zijn autofocusmogelijkheden en grote fotobuffer. Het is echter niet erg draagbaar en kan moeite hebben in omstandigheden met weinig licht. De camera is beter geschikt voor zit-down vlogs vanwege het gebrek aan draagbaarheid, maar het biedt een draaibaar scherm en verschillende framerate-opties. Hoewel het niet is ontworpen voor POV-stijl actievideo's, is het nog steeds in staat om hoge resolutie beelden op te nemen, maar kan last hebben van rolling shutter-vervorming en oververhitting tijdens langere sessies, vooral in 8K-resolutie.

In vergelijking met zijn tegenhangers valt de Fujifilm X-H2 op door zijn sensor met hoge resolutie, uitzonderlijke video-opnamemogelijkheden en indrukwekkende beeldstabilisatie. De beperkingen in termen van draagbaarheid, prestaties bij weinig licht en mogelijke rolling shutter-problemen in snel bewegende scenario's moeten echter zorgvuldig worden overwogen door potentiële kopers. In het competitieve landschap van videocamera's positioneren de onderscheidende kenmerken van de X-H2 het als een sterke concurrent voor degenen die streven naar topkwaliteit video en geavanceerde technische specificaties.

Tot slot is de Fujifilm X-H2 een formidabele optie voor zowel videografen als fotografen, met een indrukwekkende reeks functies zoals een sensor met hoge resolutie, 8K video-opnamemogelijkheden en opmerkelijke beeldstabilisatie. Zijn veelzijdigheid in diverse fotografiescenario's, gecombineerd met zijn duurzame ontwerp, maken het een aantrekkelijke keuze. Potentiële kopers moeten echter de beperkingen in termen van draagbaarheid, prestaties bij weinig licht en rolling shutter-problemen zorgvuldig afwegen, vooral voor snelle actiescenario's. De unieke functies en technische mogelijkheden van de X-H2 maken het tot een overweging op de markt, vooral voor degenen die prioriteit geven aan videokwaliteit en geavanceerde specificaties.

3. GoPro Hero9 Black

3. GoPro Hero9 Black

Belangrijke specificaties:

Videoresolutie: 4K
Aantal megapixels: 20 Megapixel
Draaibaar scherm: Nee

Ik ben de GoPro Hero9 Black, de absolute top onder de actiecamera's. Met mijn nieuwe 23.6MP sensor en een front display, lever ik opmerkelijke 5K video's en verbeterde elektronische stabilisatie, waardoor ik de "krachtigste actiecamera" van vandaag ben. Mijn toegevoegde frontkleurendisplay maakt me ook uitermate geschikt voor vloggen, hoewel sommige kleine problemen zoals batterijduur en geplande opnames zijn opgemerkt. Ondanks deze nadelen, maakt het potentieel voor toekomstige firmware-updates de Hero9 Black tot een sterke kanshebber voor de toppositie in de actiecamera-arena. Mijn grotere ontwerp omvat een 2.27-inch achter touchscreen en een 1.4-inch front display, waardoor ik live previews en statusinformatie bied, wat de gebruikerservaring verbetert. Mijn 23.6 MP sensor maakt verbluffende 5K-video's bij 30fps en 4K bij 60fps mogelijk, in combinatie met indrukwekkende beeldstabilisatie en verschillende kijkopties, waardoor ik de ideale keuze ben voor actiecamera-liefhebbers. Mijn Hypersmooth 3.0 functie zorgt voor gestabiliseerde beelden, en de 360º automatische horizonniveaucorrectie en geplande opnamemodus voor time-lapses voegen veelzijdigheid toe. Hoewel ik uitstekende videokwaliteit lever met levendige kleuren en vloeiende beelden, kan mijn prestatie bij weinig licht in "nachtmodus" minder indrukwekkend zijn, en kan HDR-nacht-lapse ruis vertonen, wat aangeeft dat er ruimte is voor verbetering in bepaalde scenario's.

In vergelijking met zijn voorganger, de Hero8, en concurrenten zoals de Osmo Action, onderscheidt de Hero9 Black zich door zijn verbeterde 23.6MP sensor, frontdisplay en inklapbare "vingers" voor eenvoudige bevestiging aan mounts. Ondanks dat hij zwaarder is dan de Hero8 en de Osmo Action, is de prestatie van de Hero9 Black bij het vastleggen van levendige kleuren en details prijzenswaardig, hoewel er wat overbelichting is waargenomen. Met een prijs van $449 of $349 met een GoPro Plus-abonnement van één jaar, biedt hij ongelooflijke waarde, vooral met de extra accessoires die beschikbaar zijn in bundels, en de optie om de nieuwe Max Lens Mod aan te schaffen, waarmee zijn mogelijkheden verder worden uitgebreid.

De evolutie van de GoPro Hero9 Black ten opzichte van zijn voorgangers is duidelijk te zien in zijn verbeterde functies, waardoor hij een overtuigende keuze is voor actie-enthousiastelingen die topkwaliteit video's en geavanceerde stabilisatie zoeken. Hoewel zijn prestatie bij weinig licht en kleine operationele problemen gebieden voor verbetering presenteren, positioneert zijn algehele prestatie, ondersteund door potentiële firmware-updates, hem als een geduchte concurrent in de actiecamera-markt.

Voordelen GoPro Hero9 Black
 • Indrukwekkende 5K-video en verbeterde elektronische stabilisatie
 • Voorste kleurenscherm vergroot aantrekkelijkheid voor vloggen
 • Hypersmooth 3.0 functie zorgt voor gestabiliseerd beeldmateriaal
Nadelen GoPro Hero9 Black
 • Enkele kleine problemen zoals batterijduur en geplande opnames
 • Prestaties bij weinig licht in nachtmodus zijn mogelijk minder indrukwekkend
 • Enige overbelichting waargenomen

4. Canon PowerShot G7 X Mark

4. Canon PowerShot G7 X Mark

Belangrijke specificaties:

Videoresolutie: Full HD
Optische zoom: 4.2
Digitale zoom: 4x
Draaibaar scherm: Ja

Hallo daar! Mijn naam is Canon PowerShot G7 X Mark II, en ik ben een compacte videocamera met een stevige metalen behuizing en een gebruiksvriendelijk ontwerp. Mijn intrekbare lens en grote bedieningsring zorgen voor naadloze aanpassing van instellingen, terwijl mijn uitgebreide menuopties aanpassing bieden voor de opname-ervaring. Mijn heldere en efficiënte 3-inch verstelbare LCD-scherm maakt zelfopname gemakkelijk, met een touchscreen voor eenvoudige navigatie. Met mijn 20,1-megapixel CMOS-sensor en Digic 7-beeldprocessor lever ik uitstekende beeldkwaliteit, zelfs bij weinig licht, en produceer ik RAW-bestanden voor nabewerking.

Mijn opvolger, de Canon PowerShot G7 X Mark III, heeft verbeterde videomogelijkheden, zoals live streamen naar YouTube en het delen van beelden op verschillende platforms. Met een 20,1MP 1-inch gestapelde CMOS-sensor, Digic 8-processor en een 24-100mm zoomlens met een diafragma van f/1.8-2.8, ben ik een aantrekkelijke keuze voor vloggen en contentcreatie. Mijn 4K-video-opname, 30fps burst-modus en focus-stapelmodus voor foto's maken mij een overtuigende keuze. Hoewel ik geen zoeker heb, is mijn compacte ontwerp en kantelbaar touchscreen ideaal voor onderweg.

De Canon PowerShot G7 X Mark III is een compacte camera gericht op video, met een 20,1MP sensor, 4K UHD-opname en een 3,5mm microfooningang. Mijn kantelbare LCD-scherm en vier fysieke bedieningsknoppen zorgen voor comfortabele en snelle bediening. Ondanks enige onscherpte aan de randen van de lens, bied ik goede beeld- en videokwaliteit, waardoor ik geschikt ben voor zowel video als enthousiaste fotografie.

In vergelijking met mijn voorganger en opvolger, de Canon PowerShot G7 X Mark II, blijf ik stevig staan met mijn solide constructie en uitzonderlijke beeldkwaliteit. Mijn vloeiende bediening en aanpassingsopties maken mij een ideale keuze voor liefhebbers die op zoek zijn naar hoogwaardige beeldkwaliteit en operationele controle. Mijn beperkingen hebben vooral te maken met het ontbreken van bepaalde functies die wel te vinden zijn in mijn opvolger.

In de markt ben ik een betrouwbare optie voor liefhebbers die prioriteit geven aan beeldkwaliteit en operationele controle, vooral bij weinig licht. Mijn kracht ligt in mijn uitzonderlijke beeldkwaliteit en gebruiksvriendelijk ontwerp, terwijl mijn beperkingen vooral draaien om het ontbreken van bepaalde functies die te vinden zijn in mijn opvolger. Uiteindelijk blijf ik, de Canon PowerShot G7 X Mark II, een solide keuze voor liefhebbers die op zoek zijn naar een veelzijdige en hoogwaardige compactcamera.

Voordelen Canon PowerShot G7 X Mark
 • Uitzonderlijke beeldkwaliteit bij weinig licht
 • Gebruiksvriendelijk ontwerp en naadloze bediening
 • Aanpassingsopties voor opname-ervaring
Nadelen Canon PowerShot G7 X Mark
 • Afwezigheid van bepaalde functies die te vinden zijn in de opvolger (bijv. zoeker en hotshoe)

5. Ideaal voor alledaagse video-opnamen: DJI Osmo Pocket 2 Action

5. Ideaal voor alledaagse video-opnamen: DJI Osmo Pocket 2 Action

Belangrijke specificaties:

Videoresolutie: 4K
Aantal megapixels: 12 Megapixel

De DJI Pocket 2 is een game-changer in de wereld van draagbare videocamera's en biedt een revolutionaire ervaring voor vloggers en solo-videografen. Met een grotere sensor, bredere lens, verbeterde autofocus en verbeterde audio- en videomogelijkheden tilt deze camera de originele concept naar nieuwe hoogten. De toevoeging van een Mini Control Stick voor eenvoudigere bediening en compatibiliteit met accessoires zoals de Do-It-All handgreep en draadloze microfoon met windscherm verhoogt verder de functionaliteit. Zoals beschreven door DPReview is het "een vlogmachine die je overal mee naartoe kunt nemen, zelfs in je zak."

Het opvallende kenmerk van de DJI Pocket 2 is de ingebouwde drie-assige stabilisator, die geavanceerde stabilisatie- en objecttrackingmogelijkheden biedt. De 64MP-sensor, HDR-video en slow-motion-mogelijkheden voldoen aan de eisen van vloggers en casual filmmakers. De Creator Combo, die accessoires bevat zoals een externe draadloze microfoon, ultragroothoeklens en statiefpoten, verbetert de veelzijdigheid ervan. TechRadar benadrukt de aantrekkingskracht voor solo-videografen, waarbij wordt gesteld dat "het compacte ontwerp, lichte constructie en compatibiliteit met statieven de aantrekkingskracht vergroten."

Hoewel de DJI Pocket 2 uitblinkt in stabilisatie- en vlogmogelijkheden, heeft het enkele beperkingen. Volgens TechRadar schiet het tekort in dynamisch bereik, prestaties bij weinig licht en heeft het een klein touchscreen. Echter, het potentieel voor toekomstige verbeteringen, zoals een 1-inch sensor in een toekomstig model, houdt het voorop in innovatie.

Digital Camera World beveelt de DJI Pocket 2 aan voor YouTubers en vloggers vanwege het compacte formaat, stabilisatiekwaliteit en diverse functies. De Creator Combo-kit, inclusief accessoires zoals een draadloze microfoon, groothoeklens en statief, verandert het in een veelzijdig pocketstudio-systeem. De 64MP-resolutie van de camera, 4K-videoregistratie, slow-motion mogelijkheden, ondersteuning voor live streaming en diverse opnamemodi maken het een go-to keuze voor actiefilms en vloggen.

De DJI Pocket 2 is een wonder in zakformaat, met snelle vastlegging, bediening met één hand, gemotoriseerde stabilisatie en HDR-videomogelijkheden. De indrukwekkende beeldkwaliteit, 8x zoom en DJI Matrix Stereo-technologie voor meeslepend geluid maken het een uitblinker in zijn categorie, zoals benadrukt op de officiële DJI-website.

In vergelijking met zijn tegenhangers valt de DJI Pocket 2 op door zijn draagbaarheid, hoogwaardige videokwaliteit en audiokenmerken, en de mogelijkheid om te personaliseren met accessoires. Hoewel het enkele beperkingen heeft op bepaalde technische aspecten, maken de algehele prestaties en veelzijdigheid het tot een best-in-class product, vooral voor degenen die op zoek zijn naar een compacte en krachtige oplossing voor vloggen. Zoals samengevat door DPReview is de DJI Pocket 2 "een vlogmachine die je overal mee naartoe kunt nemen, zelfs in je zak."

Voordelen DJI Osmo Pocket 2 Action
 • Ingebouwde drie-assige stabilisator voor geavanceerde stabilisatie en objecttrackingmogelijkheden
 • 64MP-sensor, HDR-video en slow-motion mogelijkheden voldoen aan de eisen van vloggers en casual filmmakers
 • Compact formaat, stabilisatiekwaliteit en diverse functies maken het geschikt voor YouTubers en vloggers
Nadelen DJI Osmo Pocket 2 Action
 • Schiet tekort in dynamisch bereik en prestaties bij weinig licht
 • Klein touchscreen
 • Mogelijkheid voor toekomstige verbeteringen, zoals een 1-inch sensor in een toekomstig model

Hoe kies je de beste videocamera?

Tegenwoordig maak je ook prima video's met de beste smartphone, zeker als je een goede camera-smartphone in huis hebt. Toch haalt de kwaliteit het niet van een echte videocamera – en al helemaal niet als je een budgetsmartphone of een midrange-smartphone hebt.

De juiste videocamera vinden is nog niet zo makkelijk, want het aanbod is enorm. Er is nogal een verschil tussen modellen in het lagere en het hogere prijssegment. Met de onderstaande koopgids hoop ik je een eind op weg te helpen. 👇

Verschillende typen videocamera's

Een videocamera is een breed begrip, want er zijn meerdere soorten camera's die video's maken. Ik beschrijf ze kort:

 • De klassieke videocamera is de camcorder. Een camcorder is een samentrekking van camera en recorder en richt zich specifiek op het opnemen van video's.
 • Een compactcamera is een camera met een klein formaat, een vaste lens en beperkte instelmogelijkheden. Het voornaamste doel van een compactcamera is fotograferen, maar het is doorgaans ook mogelijk om mee te filmen.
 • Een spiegelreflexcamera heeft een groter formaat, een verwisselbare lens en ruime instelmogelijkheden. Het dankt zijn naam aan het spiegelsysteem waarmee het werkt. Professionele fotografen maken dikwijls gebruik van een spiegelreflexcamera. De meeste modellen hebben ook een videofunctionaliteit.
 • Een systeemcamera lijkt sterk op een spiegelreflexcamera, maar dan zonder spiegelsysteem. Een systeemcamera is een betere optie voor video's dan een spiegelreflexcamera. Dit komt doordat laatstgenoemde zich meer op fotografie richt.
 • Met een actioncamera schiet je mooie beelden tijdens sport- en actiemomenten, zoals bij het hiken, surfen of snowboarden. Deze camera's zijn er in de eerste plaats om video's mee te maken, al kun je er ook mee fotograferen.
 • Een drone is een kleine helikopter waarmee je bijzondere beelden vanuit hoeken schiet waar je normaal gesproken niet makkelijk komt.
 • Met een 360-camera film je in 360 graden, wat inhoudt dat je de volledige omgeving in beeld brengt.
 • Een dashcam plaats je op het dashboard van je auto. Het voornaamste doel hiervan is eventueel bewijsmateriaal bij een ongeval.
 • Met een beveiligingscamera houdt men toezicht op een bepaald gebied.

Resolutie

De resolutie bestaat uit het aantal pixels horizontaal × verticaal. Hoe meer pixels een beeld bevat, hoe gedetailleerder en nauwkeurig het is. De meeste videocamera's maken video's in een van de volgende resoluties:

 • Full HD: 1920x1080 pixels
 • Ultra HD (UHD)/4K: 3840x2160 pixels

Lager dan Full HD is niet wenselijk. Ga, indien je budget het toelaat, voor een videocamera die video's maakt in 4K-resolutie. Dit wordt het standaardformaat. 4K biedt ruimte voor diepere kleuren en meer helderheid en heeft meer bewerkingsmogelijkheden bij de nabewerking.

Voor bepaalde camera's, zoals actioncamera's, is de fps (frames per second, oftewel: beelden per seconde) van belang. Het geeft aan hoeveel beelden de videocamera in één seconde verwerkt. Hoe hoger de fps, hoe vloeiender het beeld bij snelle bewegingen.

De fps wordt meestal in één adem genoemd met de resolutie. Bij hogere videoresoluties kan de fps namelijk lager uitpakken. In sommige gevallen kan een videocamera wel in 4K filmen, maar alleen in combinatie met een lage fps. Hierdoor worden de beelden minder vloeiend.

Iemand houdt een camera vast en focust op gebergte.

Megapixels

Het aantal megapixels geeft aan hoeveel miljoen lichtpuntjes (pixels) de sensor heeft en bepaalt daarmee de resolutie. Hoe meer megapixels, hoe hoger de resolutie.

Het aantal megapixels wordt onterecht gezien als dé indicator voor de videokwaliteit, maar het is niet zo belangrijk als je wellicht denkt: een videocamera met 10 à 20 megapixels is in de meeste gevallen meer dan voldoende om aan je behoeften te voldoen.

Waarom zijn megapixels niet allesbepalend? Jo Roderick op Quora legt uit: "De kwaliteit van de foto wordt allereerst beperkt door de lens waar het doorheen gaat. Vervolgens wordt het beïnvloed door de kwaliteit van de camerasoftware, de sensor en tenslotte door het aantal megapixels dat kan worden opgeslagen."

Sensor en beeldkwaliteit

De sensor bepaalt de beeldkwaliteit en gevoeligheid voor licht. Grotere sensoren, zoals Full Frame of APS-C, vangen meer licht op en bieden betere prestaties bij weinig licht, wat resulteert in helderdere en scherpere beelden.

Let op de resolutie van de sensor: een hogere resolutie, zoals 4K, zorgt voor meer detail in je video's. Echter, een hogere resolutie vereist meer opslagruimte. Overweeg ook de sensorformaat in relatie tot de gewenste draagbaarheid van de camera. Een grotere sensor kan leiden tot een grotere en zwaardere camera.

Het belang van het diafragma

Het diafragma bepaalt hoeveel licht de lens van je videocamera binnenlaat. Om het simpeler te maken: hoe groot is het gat in de lens? Hoe groter het gat, hoe meer licht binnenkomt.

Bij een groot diafragma valt veel licht op de sensor, maar is er weinig scherptediepte. Bij een klein diafragma valt weinig licht op de sensor, maar is er veel scherptediepte.

Dit is overigens niet de enige factor: ook de brandpuntsafstand heeft invloed op de scherptediepte. Dit duidt aan hoe dichtbij de sensor van de camera in het midden van het object dat je wilt vastleggen moet staan. 📸

Het diafragma wordt aangegeven met een f-getal. Het is een beetje verwarrend, maar een kleiner diafragma wordt aangegeven met een hoger getal. Men spreekt van een klein diafragma bij een f-getal hoger dan f/10.

Beeldstabilisatie

Beeldstabilisatie zorgt dat het beeld stabiel blijft bij kleine bewegingen en rekent grotendeels af met bewogen en wazige video's. Er zijn twee vormen van beeldstabilisatie: optische en digitale beeldstabilisatie. In sommige gevallen kiezen fabrikanten voor beide.

Bij optische beeldstabilisatie detecteren sensoren in de lens de bewegingen. Vervolgens bewegen de optische elementen mee en compenseren ze de ongewenste bewegingen. Optische beeldstabilisatie werkt alleen goed bij minimale bewegingen als handtrillingen.

Bij digitale beeldstabilisatie (in de camera) is ook sprake van sensoren die bewegingen detecteren. De opname wordt uitgesteld totdat de camera stilstaat. Interne software in de camera verscherpt de beelden daarna nog verder. Deze vorm van beeldstabilisatie is iets minder gebruikelijk.

Beeldhoek

De beeldhoek – ook wel aangeduid met de Engelse term field of view – geeft aan hoe breed het beeld is dat je vastlegt.

Bij camera's met een verwisselbare lens, zoals systeem- en spiegelreflexcamera's, kies je voor een (ultra)groothoeklens om voor een brede beeldhoek te zorgen. Veel andere soorten camera's hebben een vaste lens en een vaste beeldhoek. 👆

Een actioncamera kenmerkt zich meestal door een bredere beeldhoek (170 graden). Er zijn bovendien speciale 360 graden-camera's, waarmee je alles wat je rondom je heen ziet filmt.

Autofocus

Autofocus (ook wel afgekort met AF) zorgt dat de camera automatisch scherpstelt op een bepaald onderwerp. Je gebruik dit zelf ook om de focus op een bepaald deel van de foto te leggen.

De videocamera evalueert het signaal van de autofocussensor en geeft de lens de opdracht om de scherpstelelementen in de lens aan te passen tot de twee beelden identiek lijken. Het beeld is scherp zodra de beelden overeenkomen.

Veel videocamera's hebben verschillende AF-standen, waardoor je meer opties hebt. Kleine kanttekening hierbij is dat autofocus helaas niet altijd even goed werkt. Je stelt in sommige gevallen liever handmatig scherp, vooral als er niet genoeg contrast in je beeld te zien is.

Een klassieke Super 8-camera

Kantelbaar scherm

Met een kantelbaar scherm kun je de camera op jezelf richten en tegelijkertijd zien hoe dit er op beeld uitziet. Dit noemt men dan ook wel een selfiecamera en is vooral onmisbaar voor (aspirerende) vloggers. Bij kleine camera’s klapt het scherm meestal naar boven en bij grotere camera's doorgaans opzij.

Draadloze connectiviteit

In het huidige digitale tijdperk willen we onze versgeschoten video's het liefst meteen met de wereld delen via social media, WhatsApp of e-mail. Daarvoor is de aanwezigheid van wifi en/of Bluetooth zeer nuttig. Voor mij is dit een must, want zo kan ik mijn video's en foto's gelijk naar mijn telefoon sturen.

Is er verbinding via NFC (Near Field Communication) mogelijk, dan maak je nog sneller verbinding met je smartphone. 1Ambra, IntoGadgets (2023). 'Wat is NFC en wat zijn de voordelen?'

Waterdichtheid

De waterdichtheid is vooral van belang als je de videocamera in bepaalde omstandigheden (zee, strand of zwembad) wilt gebruiken. Voor een actioncamera is het een must.

De water- en stofdichtheid lees je af aan de IP-certificering. Het eerste getal duidt de stofbestendigheid aan, het tweede getal de waterbestendigheid. 💦

De mate van stofbestendigheid is als volgt:

 • 0: Geen bescherming
 • 1: Grote voorwerpen
 • 2: Middelgrote voorwerpen
 • 3: Kleine voorwerpen
 • 4: Spitse voorwerpen
 • 5: Stofbescherming
 • 6: Stofvrij

De mate van waterbestendigheid is als volgt:

 • 0: Geen bescherming
 • 1: Drupdicht type 1
 • 2: Drupdicht type 2
 • 3: Spatdicht
 • 4: Plensdicht
 • 5: Sproeidicht
 • 6: Waterbestendig
 • 7: Dompeldicht
 • 8: Waterdicht
 • 9: Vochtdicht

Essentiële accessoires

Een videocamera gedijt het best bij een aantal handige accessoires. Zonder een geheugenkaart is een videocamera nauwelijks te gebruiken. Het intern geheugen is doorgaans zeer beperkt. In de meeste videocamera's past een 'normale' SD-kaart. Bij actioncamera's heb je meestal een microSD-kaart nodig.

Daarnaast is een goed beschermhoesje en een statief of gimbal geen gek idee. Ook kan een extra accu een reddende engel zijn, zeker als de batterijduur van de videocamera beperkt is.

Tot slot is een microfoon een mogelijk nuttig accessoire, mits een externe microfoonaansluiting aanwezig is. Je hoeft je dan geen zorgen te maken over de geluidskwaliteit. Dit is vooral voor vloggers met een vlogcamera. Wil je meteen editten? Kies dan de beste laptop voor studenten.

Omdat verschillende soorten camera's video's kunnen maken, is een videocamera een breed begrip. Dit kan een camcorder, compactcamera, systeemcamera, spiegelreflexcamera, actioncamera, 360 graden-camera, dashcam, beveiligingscamera of drone zijn.

Wat is volgens de Consumentenbond de beste videocamera?

Op dit moment is nog niet bekend wat de Consumentenbond de beste videocamera vindt. Zodra we dit weten, lees je het zo snel mogelijk!

Wat is volgens Tweakers de beste videocamera?

Op dit moment is nog niet bekend wat de Tweakers de beste videocamera vindt. Zodra we dit weten, lees je het zo snel mogelijk!

Wat is volgens Kamera Express de beste videocamera?

De beste videocamera volgens Kamera Express is de Sony HDR-CX240EB. Deze camera onderscheidt zich met zijn Full HD 1080p video-opnamekwaliteit, wat zorgt voor heldere en gedetailleerde beelden. De HDR-CX240EB heeft een 29.8 mm groothoek Carl Zeiss lens, ideaal voor het vastleggen van brede landschappen of grote groepen. 

Veelgestelde vragen over videocamera's van onze lezers

Dit deel is speciaal toegewijd aan jullie vragen en opmerkingen. Maar ...

We hebben nog geen vragen ontvangen

Stuur ons hieronder via het feedbackformulier vooral jullie vragen of opmerkingen door, zodat we deze hier kunnen doornemen!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen