Maak de Mooiste Video's met de Beste Videocamera

Nikki Veerbeek

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Julian Koops

Maak de Mooiste Video's met de Beste Videocamera

Met de beste videocamera leg je alle memorabele momenten in je leven vast, zodat je ze wanneer je maar wilt terugkijkt om je weer even in het moment te wanen. 📹

In dit artikel neem ik je mee in de wereld van de videocamera's en leg ik je uit waar je precies op moet letten als je op zoek gaat naar een geschikt model. Laten we eerst kijken naar de top drie van dit moment!

Mini camera Verborgen camera Spy zwart

Mini camera Verborgen camera Spy zwart
Gewicht: 230 g
Videoresolutie: 4K
Aantal megapixels: 720 Megapixel
Bekijk op Bol.com

WiseGoods Vlogcamera Videocamera met Schermpje zwart

WiseGoods Vlogcamera Videocamera met Schermpje zwart
Gewicht: 0.24 kg
GPS: Nee
Beeldstabilisatie: Nee
Spatwaterdicht: Nee
Wifi: Geen Wi-Fi
Touchscreen: Nee
Videoresolutie: Geen
Aantal megapixels: 16 Megapixel
Bekijk op Bol.com

Sony HDR-CX405 - Handycam zwart

Sony HDR-CX405 - Handycam zwart
Gewicht: 0.72 kg
GPS: Nee
Beeldstabilisatie: Ja
Spatwaterdicht: Nee
Wifi: Geen Wi-Fi
Touchscreen: Nee
Videoresolutie: Full HD
Aantal megapixels: 9.2 Megapixel
Bekijk op Bol.comBekijk op Bol.com

Beste videocamera koopgids: hoe maak je de beste koop?

Tegenwoordig maak je ook prima video's met de beste smartphone, zeker als je een goede camera-smartphone in huis hebt. Toch haalt de kwaliteit het niet van een echte videocamera - en al helemaal niet als je een budgetsmartphone of een midrange-smartphone hebt.

De juiste videocamera vinden is nog niet zo makkelijk, want het aanbod is enorm. Er is nogal een verschil tussen modellen in het lagere en het hogere prijssegment. Met de onderstaande koopgids hoop ik je een eind op weg te helpen. 👇

Soorten videocamera's

Een videocamera is een breed begrip, want er zijn meerdere soorten camera's die video's maken. Ik beschrijf ze kort:

 • De klassieke videocamera is de camcorder. Een camcorder is een samentrekking van camera en recorder en richt zich specifiek op het opnemen van video's.
 • Een compactcamera is een camera met een klein formaat, een vaste lens en beperkte instelmogelijkheden. Het voornaamste doel van een compactcamera is fotograferen, maar het is doorgaans ook mogelijk om mee te filmen.
 • Een spiegelreflexcamera heeft een groter formaat, een verwisselbare lens en ruime instelmogelijkheden. Het dankt zijn naam aan het spiegelsysteem waarmee het werkt. Professionele fotografen maken dikwijls gebruik van een spiegelreflexcamera. De meeste modellen hebben ook een videofunctionaliteit.
 • Een systeemcamera lijkt sterk op een spiegelreflexcamera, maar dan zonder spiegelsysteem. Een systeemcamera is een betere optie voor video's dan een spiegelreflexcamera. Dit komt omdat laatstgenoemde zich meer op fotografie richt.
 • Met een actioncamera schiet je mooie beelden tijdens sport- en actiemomenten, zoals bij het hiken, surfen of snowboarden. Deze camera's zijn er in de eerste plaats om video's mee te maken, al kun je er ook mee fotograferen.
 • Een drone is een kleine helikopter waarmee je bijzondere beelden vanuit hoeken schiet waar je normaal gesproken niet makkelijk komt.
 • Met een 360-camera film je in 360 graden, wat inhoudt dat je de volledige omgeving in beeld brengt.
 • Een dashcam plaats je op het dashboard van je auto. Het voornaamste doel hiervan is eventueel bewijsmateriaal bij een ongeval.
 • Met een beveiligingscamera houdt men toezicht op een bepaald gebied.

Resolutie

De resolutie bestaat uit het aantal pixels horizontaal x verticaal. Hoe meer pixels een beeld bevat, hoe gedetailleerder en nauwkeurig het is. De meeste videocamera's maken video's in een van de volgende resoluties:

 • Full HD: 1920x1080 pixels
 • Ultra HD (UHD)/4K: 3840x2160 pixels

Lager dan Full HD is niet wenselijk. Ga, indien je budget het toelaat, voor een videocamera die video's maakt in 4K-resolutie. Dit wordt het standaardformaat. 4K biedt ruimte voor diepere kleuren en meer helderheid en heeft meer bewerkingsmogelijkheden bij de nabewerking.

Voor bepaalde camera's, zoals actioncamera's, is de fps (frames per second, oftewel: beelden per seconde) van belang. Het geeft aan hoeveel beelden de videocamera in één seconde verwerkt. Hoe hoger de fps, hoe vloeiender het beeld bij snelle bewegingen.

De fps wordt meestal in één adem genoemd met de resolutie. Bij hogere videoresoluties kan de fps namelijk lager uitpakken. In sommige gevallen kan een videocamera wel in 4K filmen, maar alleen in combinatie met een lage fps. Hierdoor worden de beelden minder vloeiend.

Iemand houdt een camera vast en focust op gebergte.

Megapixels

Het aantal megapixels geeft aan hoeveel miljoen lichtpuntjes (pixels) de sensor heeft en bepaalt daarmee de resolutie. Hoe meer megapixels, hoe hoger de resolutie.

Het aantal megapixels wordt onterecht gezien als dé indicator voor de videokwaliteit, maar het is niet zo belangrijk als je wellicht denkt: een videocamera met 10 à 20 megapixels is in de meeste gevallen meer dan voldoende om aan je behoeften te voldoen.

Diafragma

Het diafragma bepaalt hoeveel licht de lens van je videocamera binnenlaat. Om het simpeler te maken: hoe groot is het gat in de lens? Hoe groter het gat, hoe meer licht binnenkomt.

Bij een groot diafragma valt veel licht op de sensor, maar is er weinig scherptediepte. Bij een klein diafragma valt weinig licht op de sensor, maar is er veel scherptediepte.

Dit is overigens niet de enige factor: ook de brandpuntsafstand heeft invloed op de scherptediepte. Dit duidt aan hoe dichtbij de sensor van de camera in het midden van het object dat je wilt vastleggen moet staan. 📸

Het diafragma wordt aangegeven met een f-getal. Het is een beetje verwarrend, maar een kleiner diafragma wordt aangegeven met een hoger getal. Men spreekt van een klein diafragma bij een f-getal hoger dan f/10.

Het diafragma is bij de meeste camera's verstelbaar, maar niet elke lens heeft dezelfde maximale diafragma-opening.

Beeldstabilisatie

Beeldstabilisatie zorgt dat het beeld stabiel blijft bij kleine bewegingen en rekent grotendeels af met bewogen en wazige video's. Er zijn twee vormen van beeldstabilisatie: optische en digitale beeldstabilisatie. In sommige gevallen kiezen fabrikanten voor beide.

Bij optische beeldstabilisatie detecteren sensoren in de lens de bewegingen. Vervolgens bewegen de optische elementen mee en compenseren ze de ongewenste bewegingen. Optische beeldstabilisatie werkt alleen goed bij minimale bewegingen als handtrillingen.

Bij digitale beeldstabilisatie (in de camera) is ook sprake van sensoren die bewegingen detecteren. De opname wordt uitgesteld totdat de camera stilstaat. Interne software in de camera verscherpt de beelden daarna nog verder. Deze vorm van beeldstabilisatie is iets minder gebruikelijk.

Beeldhoek

De beeldhoek - ook wel aangeduid met de Engelse term Field of view - geeft aan hoe breed het beeld is dat je vastlegt.

Bij camera's met een verwisselbare lens, zoals systeem- en spiegelreflexcamera's, kies je voor een (ultra)groothoeklens om voor een brede beeldhoek te zorgen. Veel andere soorten camera's hebben een vaste lens en een vaste beeldhoek. 👆

Een actioncamera kenmerkt zich meestal door een bredere beeldhoek (170 graden). Er zijn bovendien speciale 360-graden camera's, waarmee je alles wat je rondom je heen ziet filmt.

Autofocus

Autofocus (ook wel afgekort met AF) zorgt dat de camera automatisch scherpstelt op een bepaald onderwerp. Je gebruik dit zelf ook om de focus op een bepaald deel van de foto te leggen.

De videocamera evalueert het signaal van de autofocussensor en geeft de lens de opdracht om de scherpstelelementen in de lens aan te passen tot de twee beelden identiek lijken. Het beeld is scherp zodra de beelden overeenkomen.

Veel videocamera's hebben verschillende AF-standen, waardoor je meer opties hebt. Kleine kanttekening hierbij is dat autofocus helaas niet altijd even goed werkt. Je stelt in sommige gevallen liever handmatig scherp, vooral als er niet genoeg contrast in je beeld te zien is.

Een klassieke Super 8-camera

Kantelbaar scherm

Met een kantelbaar scherm kun je de camera op jezelf richten en tegelijkertijd zien hoe dit er op beeld uitziet. Dit noemt men dan ook wel een selfiecamera en is vooral onmisbaar voor (aspirerende) vloggers. Bij kleine camera’s klapt het scherm meestal naar boven en bij grotere camera's doorgaans opzij.

Draadloze connectiviteit

In het huidige digitale tijdperk willen we onze versgeschoten video's het liefst meteen met de wereld delen via social media, WhatsApp of e-mail. Daarvoor is de aanwezigheid van wifi en/of Bluetooth zeer nuttig.

Is er verbinding via NFC (Near Field Communication) mogelijk, dan maak je nog sneller verbinding met je smartphone. GPS zie je vooral terug bij actioncamera's, hiermee weet je de precieze locatie van je video's.

Waterdichtheid

De waterdichtheid is vooral van belang als je de videocamera in bepaalde omstandigheden (zee, strand of zwembad) wilt gebruiken. Voor een actioncamera is het een must.

De water- en stofdichtheid lees je af aan de IP-certificering. Het eerste getal duidt de stofbestendigheid aan, het tweede getal de waterbestendigheid. 💦

De mate van stofbestendigheid is als volgt:

 • 0: Geen bescherming
 • 1: Grote voorwerpen
 • 2: Middelgrote voorwerpen
 • 3: Kleine voorwerpen
 • 4: Spitse voorwerpen
 • 5: Stofbescherming
 • 6: Stofvrij

De mate van waterbestendigheid is als volgt:

 • 0: Geen bescherming
 • 1: Drupdicht type 1
 • 2: Drupdicht type 2
 • 3: Spatdicht
 • 4: Plensdicht
 • 5: Sproeidicht
 • 6: Waterbestendig
 • 7: Dompeldicht
 • 8: Waterdicht
 • 9: Vochtdicht

Accessoires

Een videocamera gedijt het best bij een aantal handige accessoires. Zonder een geheugenkaart is een videocamera nauwelijks te gebruiken. Het intern geheugen is doorgaans zeer beperkt. In de meeste videocamera's past een 'normale' SD-kaart. Bij actioncamera's heb je meestal een microSD-kaart nodig.

Daarnaast is een goed beschermhoesje en een statief geen gek idee. Ook kan een extra accu een reddende engel zijn, zeker als de batterijduur van de videocamera beperkt is.

Tot slot is een microfoon een mogelijk nuttig accessoire, mits een externe microfoonaansluiting aanwezig is. Je hoeft je dan geen zorgen te maken over de geluidskwaliteit. Dit is vooral voor vloggers een belangrijk punt.

De 5 beste videocamera's onder elkaar

1. Mini camera Verborgen camera Spy zwart

1. Mini camera Verborgen camera Spy zwart
Gewicht: 230 g
Videoresolutie: 4K
Aantal megapixels: 720 Megapixel

2. WiseGoods Vlogcamera Videocamera met Schermpje zwart

2. WiseGoods Vlogcamera Videocamera met Schermpje zwart
Gewicht: 0.24 kg
GPS: Nee
Beeldstabilisatie: Nee
Spatwaterdicht: Nee
Wifi: Geen Wi-Fi
Touchscreen: Nee
Videoresolutie: Geen
Aantal megapixels: 16 Megapixel

3. Sony HDR-CX405 - Handycam zwart

3. Sony HDR-CX405 - Handycam zwart
Gewicht: 0.72 kg
GPS: Nee
Beeldstabilisatie: Ja
Spatwaterdicht: Nee
Wifi: Geen Wi-Fi
Touchscreen: Nee
Videoresolutie: Full HD
Aantal megapixels: 9.2 Megapixel

4. WOLFANG GA100 Action Camera 4K zwart

4. WOLFANG GA100 Action Camera 4K zwart
Gewicht: 585 g
GPS: Nee
Beeldstabilisatie: Ja
Spatwaterdicht: Ja
Wifi: Ja
Touchscreen: Ja
Videoresolutie: 4K
Videokwaliteit: 4K
Aantal megapixels: 24 Megapixel

5. Quad Drone met camera en zwart

5. Quad Drone met camera en zwart
Gewicht: 0.37 kg
Levensduur batterij: 40 minuten
GPS: Nee
Maximale geheugenkaartcapaciteit: 1 GB
Videoresolutie: Full HD
Aantal megapixels: 2 Megapixel

Veelgestelde vragen over videocamera's

📹 Welke soorten videocamera's zijn er?

Omdat verschillende soorten camera's video's kunnen maken, is een videocamera een breed begrip. Dit kan een camcorder, compactcamera, systeemcamera, spiegelreflexcamera, actioncamera, 360 graden-camera, dashcam, beveiligingscamera of drone zijn.

🤔 Hoe werkt een videocamera?

De lichtgevoelige chip in een videocamera vangt de beelden op en zet het licht dat via de lens op het oppervlak valt om naar elektrische signalen. Dit wordt door de videocamera geïnterpreteerd en als code opgeslagen op een opslagmedium.

⏰ Hoe lang gaat een videocamera mee?

Dat hangt af van het type videocamera, merk, model en gebruik. Het kan sterk uiteenlopen. Gemiddeld gaat een videocamera ongeveer vijf jaar mee.

Welke videocamera moet ik kopen?

Dat is helemaal aan jou en je budget; iedereen is uniek. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste videocamera. Zo maak jij de beste keus!

GewichtVideoresolutieAantal megapixelsGPSBeeldstabilisatieSpatwaterdichtWifiTouchscreenVideokwaliteitLevensduur batterijMaximale geheugenkaartcapaciteit
1Mini camera Verborgen camera Spy zwart230 g4K720 Megapixel
2WiseGoods Vlogcamera Videocamera met Schermpje zwart0.24 kgGeen16 MegapixelNeeNeeNeeGeen Wi-FiNee
3Sony HDR-CX405 - Handycam zwart0.72 kgFull HD9.2 MegapixelNeeJaNeeGeen Wi-FiNee
4WOLFANG GA100 Action Camera 4K zwart585 g4K24 MegapixelNeeJaJaJaJa4K
5Quad Drone met camera en zwart0.37 kgFull HD2 MegapixelNeeJaJaJaJa4K40 minuten1 GB

Mini camera Verborgen camera Spy zwart

Gewicht: 230 g

Videoresolutie: 4K

Aantal megapixels: 720 Megapixel

WiseGoods Vlogcamera Videocamera met Schermpje zwart

Gewicht: 0.24 kg

Videoresolutie: Geen

Aantal megapixels: 16 Megapixel

GPS: Nee

Beeldstabilisatie: Nee

Spatwaterdicht: Nee

Wifi: Geen Wi-Fi

Touchscreen: Nee

Sony HDR-CX405 - Handycam zwart

Gewicht: 0.72 kg

Videoresolutie: Full HD

Aantal megapixels: 9.2 Megapixel

GPS: Nee

Beeldstabilisatie: Ja

Spatwaterdicht: Nee

Wifi: Geen Wi-Fi

Touchscreen: Nee

WOLFANG GA100 Action Camera 4K zwart

Gewicht: 585 g

Videoresolutie: 4K

Aantal megapixels: 24 Megapixel

GPS: Nee

Beeldstabilisatie: Ja

Spatwaterdicht: Ja

Wifi: Ja

Touchscreen: Ja

Videokwaliteit: 4K

Quad Drone met camera en zwart

Gewicht: 0.37 kg

Videoresolutie: Full HD

Aantal megapixels: 2 Megapixel

GPS: Nee

Beeldstabilisatie: Ja

Spatwaterdicht: Ja

Wifi: Ja

Touchscreen: Ja

Videokwaliteit: 4K

Levensduur batterij: 40 minuten

Maximale geheugenkaartcapaciteit: 1 GB

Conclusie

Een videocamera is een zeer leuke gadget om te hebben, maar er is wel het een en ander waar je op moet letten bij de aankoop. Ik hoop dat dat ik je het een beetje duidelijk heb uitgelegd. Heb je nog vragen? Laat het dan vooral weten! 👍

Was dit artikel behulpzaam?